Oopsie hamburger (low-carb en lactosevrij)

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Regelmatig krijg ik vragen naar specifieke recepten voor specifieke allergieën of eetgewoonten. Ik heb gelukkig zelf geen last van allergieën en hoewel ik wel een aantal regels heb eet ik niet strikt volgens een bepaald patroon. Eerder deze week kreeg ik de vraag om nog eens wat aandacht te besteden aan low-carb recepten en lactosevrije varianten.

In het verleden postte ik al eens over het oopsie brood, gemaakt van roomkaas en eieren. Het is een geweldig alternatief voor wie echt super laag in koolhydraten wil eten. Alleen bevat het wel lactose en – hoewel kaas een heel stuk minder lactose bevat dan gewone melk bijvoorbeeld – mensen die daar super gevoelig (of allergisch) aan zijn kunnen daar dus last van hebben. Niet zo lang geleden hoorde ik nog een vreselijk verhaal over een kindje van een collega die jaren last had van haar spijsvertering, daardoor vaak school mistte, lusteloos was.. en men dan nu eindelijk gevonden heeft dat ze super gevoelig is aan lactose. Een hele aanpassing in de keuken dus.

Deze week heb ik ontdekt dat Philadelphia – waar ik mijn oopsie broodjes mee maak – nu ook een lactosevrije variant op de markt gebracht heeft. En dat opent uiteraard heel wat deuren voor wie daar gevoelig aan is. Onder andere: het oopsie brood. En oh, maak je niet teveel zorgen over lactosevrije-varianten. Er wordt daarbij lactase toegevoegd, een enzyme dat we normaal zelf aanmaken, en op die manier wordt de lactose op voorhand al gesplitst, waardoor mensen met een lactose-intolerantie er geen last meer van hebben. Geen chemische boel dus. En veel blije mensen zoals je in het filmpje kan zien! 🙂

Deze keer heb ik gekozen om een hamburger te maken met het oopsie brood. Vegetariërs kunnen een vegetarische hamburger nemen (zoete aardappel – quinoa burger bijvoorbeeld) maar ik heb in de Bioplanet een biologische hamburger meegenomen. De saus heb ik vervangen door geplette avocado. Die geeft een romige textuur en veel smaak.
Ik schrijf het recept even uit voor 3 personen.
Ingrediënten:
  • 100 gram (lactosevrije) Philadelphia roomkaas
  • 3 biologische eieren
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat
  • snuifje zout
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • 3 hamburgers
  • 2 tomaten
  • 3 rijpe avocado’s
  • peper en zout
  • 1 citroen
  • Rucola

Hoe:

  1. Scheid het eiwit van het eigeel.
  2. Klop de eiwitten stijf.
  3. Meng het eigeel met het zout, natriumbicarbonaat en de Philadelphia tot een glad mengsel.
  4. Spatel het eigeel-mengsel heel voorzichtig onder het opgeklopte eiwit. Het is belangrijk dat het heel luchtig blijft. Als er ergens iets mis gaat met het recept dan is het hier, een cruciaal punt dus. You can do this!
  5. Maak ongeveer  6 plakjes op een ingevet bakpapier of bakplaat. Duw de hoopjes niet plat maar laat ze zo veel mogelijk bol staan. Strooi er voorzichtig met de hand wat sesamzaadjes over.
  6. Zet in de oven op 160 graden voor zo’n 25 a 30 minuten.
  7. Bak ondertussen de hamburgers in een pan.
  8. Prak de avocado’s in een kommetje, pers er wat citroensap over en kruid af met peper en zout.
  9. Snijd de tomaten in schijfjes.
  10. Haal de oopsie broodjes uit de oven, laat ze 5 minuten afkoelen en dresseer.
  11. Smakelijk!!

1 REACTIE

  1. Heerlijk! Door de guacamole die erlangs liep werd het een echte gezonde fastfoodervaring waarbij vingers werden afgelikt. En het beste van al, mijn vriend die liefhebber is van de klassieke 3 componentenkeuken vond het naar meer smaken! Dankjewel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks