Recept: ‘Shakshuka à la Steffi’ – heerlijk gezond ontbijten

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Ik proefde het voor het eerst in Tel Aviv, een shakshuka. Een heerlijke blend van tomaat, paprika en ui met eieren staan er centraal. In mijn eigen versie top ik het met een klein beetje geitenkaas, een avocado en meestal nog tonnen koriander – koriander-haters, feel free om die te skippen. Het is het ideale gerechtje om op een slow morning te maken. Nodig op zondagvoormiddag eens een vriend uit, of schotel hem voor aan je geliefde. Neem vooral je tijd om deze heerlijke Shakshuka voor te maken, de bom van smaken zal je niet teleurstellen.

Wat is shakshuka

Shakshuka is een populaire gerecht uit de Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse keuken, dat wordt bereid met gebakken eieren in een saus van tomaten, paprika’s, uien en specerijen. De precieze oorsprong van shakshuka is onbekend, maar het wordt geassocieerd met de Joodse en Arabische cultuur in de regio. Het is een traditioneel ontbijtgerecht, maar wordt tegenwoordig ook vaak als lunch of diner geserveerd. Het is een eenvoudig en betaalbaar gerecht dat kan worden aangepast aan persoonlijke smaak en beschikbare ingrediënten. Shakshuka is tegenwoordig ook in veel restaurants en ontbijtzaken heel populair. Maar het is gelukkig ook zelf heel makkelijk te maken.

Tomaten een onderschatte groente met veel voordelenTomaten, een onderschatte groente met veel voordelen

As per usual geef ik je graag een aantal voordelen van dit gerecht, te beginnen met de tomaten die erin zitten. Het lijkt zo’n doodgewone groente (in theorie is het fruit trouwens!) maar eigenlijk heeft deze heel wat te bieden.

Tomaten zijn een gezonde en veelzijdige groente die rijk zijn aan voedingsstoffen zoals vitamine C, K en B6, foliumzuur, kalium en antioxidanten. Hieronder zijn enkele belangrijke gezondheidsvoordelen van tomaten:

  1. Verbeteren van de hartgezondheid: Tomaten bevatten lycopeen, een antioxidant die de gezondheid van het hart kan verbeteren door het verlagen van slechte cholesterol en het verbeteren van de bloedstroom.
  2. Verminderen het risico op kanker: Tomaten bevatten anti-kankerstoffen, zoals lycopeen en andere antioxidanten, die kankercellen kunnen remmen en het risico op kanker kunnen verminderen.
  3. Verbeteren het ooggezondheid: Tomaten bevatten caroteen en vitamine A, die de ooggezondheid kunnen verbeteren door de bescherming tegen schade door vrije radicalen en het verbeteren van het nachtzicht.
  4. Bevorderen gewichtsbeheersing: Tomaten zijn laag in calorieën en vet, maar rijk aan vezels, waardoor ze bijdragen aan gewichtsbeheersing door een verzadigd gevoel te geven en de honger te stillen.
  5. Verbeteren de huidgezondheid: Vitamine C en andere antioxidanten in tomaten kunnen de huid beschermen tegen schade door zonlicht en het verouderingsproces vertragen. Het antioxidant lycopeen heeft trouwens de capaciteit om je huid te beschermen tegen zonneschade! Waanzin!
  6. Verbeteren de spijsvertering: Tomaten bevatten vezels en water, wat helpt bij het reguleren van de stoelgang en het verbeteren van de spijsvertering.

Tomaten zijn met andere woorden een uitstekende aanvulling op een gezond dieet. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen die een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid, waaronder hartgezondheid, kankerpreventie, ooggezondheid, gewichtsbeheersing, huidgezondheid en spijsvertering. Reden te meer om deze shakshuka aan je gerechtenbibliotheek toe te voegen.

Details

  • Vegetarisch
  • low-carb
  • glutenvrij
  • lactosevrije-optie
  • Intens smaakvol
  • Kruidig
  • Je hoeft er geen keukenprins of prinses voor te zijn

RECEPT Shakshuka à la Steffi

Voor 3 personen

Shakshuka à la SteffiIngrediënten

  • 6 eieren
  • 1 rode punt paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes look
  • 1 blik tomatenstukjes
  • 1 grote tomaat
  • ½ tl zout
  • snuifje peper
  • 1,5 tl komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 avocado
  • Handje vol luchtige geitenkaas (eventueel feta) -> laat vallen voor een lactosevrije versie.
  • Verse basilicum of peterselie
  • Olijfolie

Hoe

Gebruik een gietijzeren (de typische ‘cast iron’) of RVS pan voor dit gerecht

Snipper de ui en voeg samen met wat olijfolie toe aan de pan. Fruit de ui glazig.

Snijd de look fijn en de paprika’s in kleine stukjes (kleinere blokjes zijn beter) en voeg mee toe aan de pan.

Wanneer de paprika gaar is voeg je de tomaat (in stukjes gesneden) en de tomatenstukjes uit blik toe. Voeg alle kruiden toe en laat sudderen op een laag vuur, voor zo’n 10 tot 15 minuten. Hoe langer het laat sudderen hoe meer smaak het geheel krijgt.

Maak 6 gaatjes in de ‘brei’ en breek de eieren open, voor elk gaatje een ei.

Wanneer de eieren bijna gaar zijn (eiwit gegaard, dooier lopend) voeg dan de geitenkaas toe en laat zachtjes mee in trekken.

Top met avocado, verse kruiden, extra snuifje zout en serveer in de pan.

(ook lekker met een stukje stokbrood trouwens!)

Dit gerechtje vind je ook terug in mijn kookboek ‘Bye Bye Cheeseburger – het kookboek’, uitgegeven bij Borgehoff en Lamberigts. Foto’s door Bram Debaenst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks