Turkse lepelsalade met tomaat en komkommer

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Vandaag voor jou in petto: een bijgerechtje dat goed past bij.. ALLES! Het is een ideale manier om eender welk gerecht wat extra groentjes te geven. Want groentjes zijn goed voor je. Das iets waar we het allemaal over eens zijn – en dat zijn we niet vaak. Deze Turkse lepelsalade is fris en gaat daarom goed samen met een stukje vlees of vis. Maar hij is ook perfect om een assiete légume mee op te fleuren, of als side-dish bij een ommeletje ‘s morgens. Je kan hem gerust in de koelkast bewaren en de dag erna nog opeten.

De olijfolie wordt in dit gerecht koud gebruikt en dus blijven al zijn oh zo goeie stoffen mooi bewaard. Olijfolie bevat heel wat antioxidanten die een gunstig effect hebben op ontstekingen. Olijfolie zit ook nog eens boordevol omega 9 vetzuren, die ook goed voor je zijn. We voegen dus ook wat gezonde vetten toe met dit bijgerechtje.

turkse-lepelsalade

En wat is dat nu zo’n Turkse lepelsalade dan eigenlijk? Je hoeft het niet zo ver te zoeken eigenlijk. Een lepelsalade wil gewoon zeggen dat je die met een lepel opschept. In het Midden Oosten wordt dit vaak in allerlei verschillende kommetjes gedaan en dan schep je op een stukje brood verschillende lepelsalades.

Idealiter snijd je de groenten in super kleine fijne blokjes. Nog een stuk kleiner dan ik hier gedaan heb. De foto’s zijn eigenlijk al van een half jaar geleden. Ondertussen maak ik deze lepelsalade een pak fijner en dat smaakt nog nét iets beter als je het mij vraagt – kan ook in mijn hoofd zitten, haha. Eerder deze week heb ik hem nog eens gemaakt en toen bedacht ik mij dat ik hem toch maar eens moet bloggen ook.

turkse-lepelsalade-tomaat-en-komkommer

Ingrediënten:

 • 1/2 komkommer
 • 200 gram kerstomaatjes
 • 1 sjalotje
 • 1 limoen
 • 1 kleine eetlepel extra viërge olijfolie
 • peper en zout
 • verse peterselie

Hoe:

 1. Snijd de sjalot en de komkommer in super fijne blokjes. Hoe kleiner hoe beter.
 2. Snijd de kerstomaatjes door, verwijder de pitten en snijd ze in fijne blokjes. Wederom: hoe kleiner hoe beter.
 3. Masseer de limoen snijd hem door en pers het sap uit met de hand.
 4. Hak de verse peterselie fijn en meng hem mee onder het geheel.
 5. Doe er de kleine eetlepel extra viërge olijfolie aan toe. (Hallo goeie vetten!)
 6. Voeg peper en zout toe.

Combineer nu met.. Eender wat!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks