Midden-Oosterse Freekeh salade met vijgen, geitenkaas en honing

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Een paar maanden geleden ben ik verhuisd naar mijn droomhuis en in mijn stadstuintje staat een appel- en een vijgenboom. Niet zo lang geleden kon ik voor het eerst de appels proeven. Ik dacht altijd dat appels uit eigen tuin niet lekker waren. Ik weet dat ze vroeger, bij mijn ouders thuis, mega zuur waren. Hoogstens goed om een appelmoes van te maken. Maar nee hoor, deze stappels (= stads appels) waren overheerlijk! Volgende stap is dus mijn vijgen oogsten. En hoewel ze nog niet plukrijp zijn, ben ik toch al aan de slag gegaan in m’n keuken.

Dit slaatje is echt overheerlijk en ik heb het ondertussen al een dozijn keer gemaakt! Het is ook het perfecte voorgerechtje voor als je gasten op bezoek hebt! Onderstaande portie is goed voor 2 a 3 personen.

En wat is freekeh nu eigenlijk? Freekeh is een soort tarwe die geoogst wordt als ie nog groen is en lichtjes geroosterd wordt. Het is bijzonder hard in opmars! Toch wordt het in het Midden Oosten al eeuwen gebruikt. Freekeh is een volledig graan waardoor het een stuk beter is om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren – tegenover bv meelproducten). Het bevat veel vezels – het zou tot twee keer zoveel vezels als quinoa bevatten – en voor een graan heel wat proteïnen. Het bevat ook ijzer, calcium, zink en het is een prebiotica (het voedt de goede darmbacteriën). Het heeft een soort nootachtige, lichtjes geroosterde smaak. Het is wel een tarwesoort en dus bevat het ook gluten. Als je daar gevoelig aan bent dan kan je het dus beter vermijden.

In dit gerechtje geldt dezelfde regel dan in al mijn andere salades: laat geen ingrediënten weg. De noten bijvoorbeeld zijn een echte must. Ze geven niet alleen een goeie crunch, ze geven je ook een verzadigd gevoel en een dosis goede vetten onder andere. Ik koos voor de witte biologische amandelen van Nutridia.

Freekeh recept vijgen

Ingrediënten:

  • 100 gram gebroken freekeh
  • 300 ml water
  • 8 vijgen
  • 150 gram geitenkaas
  • handje vol verse muntblaadjes
  • 2 handen rucola
  • 1/2 tl ras-el-hanout
  • 1/8 tl kaneel
  • peper en zout
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 el koudgeslingerde honing
  • 1 zeer groot hand amandelen
  • Verse koriander

Hoe

  1. Maak de freekeh klaar. Doe de kreekeh samen met 300 ml kokend water in een hittebestendige pot, zet er een deksel op en laat 15 tot 20 min staan. Tot de freekeh gaar is en zo goed als alle vocht heeft opgetrokken. Giet eventueel overgebleven vocht af.
  2. Voeg de ras-el-hanout en de kaneel toe. Hak de muntblaadjes heel fijn en voeg deze erbij. Kruid af met wat peper en zout
  3. Rooster de amandelen in een pannetje op het vuur.
  4. Snijd de vijgen in 4 of in 8 stukjes.
  5. Dresseer de freekeh op een bord, doe er de rucola onder en er bovenop. Leg er de vijgen over en de geitenkaas. Strooi de amandelen erover. Werk af met een scheutje olijfolie en drizzle er wat honing over. Voeg eventueel nog verse koriander toe.

1 REACTIE

  1. Super lekker gerechtje! Helemaal fan van! Van vanaf deze week helemaal op en top healthy gaan leven via jou gerechtjes. Vind het alleen nog moeilijk voor tussendoortjes te vinden en hoeveel mag je er dan van eten? Helemaal fan van jouw gerechtjes! Straks lekkere haverrisotto!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks