Home Blog Pagina 77

Het perfecte gezonde cadeautje

1

Holidays are coming! En ik heb het perfecte cadeau voor iemand wat glow te schenken tijdens de feestdagen. Bovendien is het een cadeautje dat je zelf kan maken en dat maakt het toch altijd éxtra waardevol!

Dit jaar stel ik een mandje samen met een aantal pitten, zaden, melen en extra vierge olijfolie die de gezondheid een extra boost kunnen geven. Op deze manier hoop ik ook familie en vrienden op weg te helpen en te overtuigen van een gezondere levensstijl en alle voordelen die dat heeft voor je energie, je uitstraling, je levenskwaliteit en ga zo maar door. Doe dit jaar meer dan alleen klinken op iemand zijn gezondheid..

gezond cadeau maken kerst

 

Oké. Hoe begin je eraan? Ga eerst en vooral opzoek naar verschillende potten, de befaamde ‘jars’ die nu zo populair zijn. Ik koos voor verschillende groottes en soorten. Achteraf kan je daar heel wat leuke dingen mee doen. Je kan ze gebruiken om salades in mee te nemen, om dessertjes in te presenteren, uit te drinken of ja.. gewoon dingen in te bewaren natuurlijk.

Stap twee. Kies een aantal gezonde dingen die je wil geven. Ik koos voor de volgende:

Extra Vierge Olijfolie: Ik heb al eerder geschreven over de talloze gezondheidsvoordelen van extra vierge olijfolie. Omdat ik zeker wil zijn van goede kwaliteit heb ik deze in een speciaalzaak gekocht. Bovendien kwam dat in een mooi klein flesje, ideaal dus. Er wordt wel eens gezegd dat wie de rijke smaak van extra vierge olijfolie eenmaal geproefd heeft nooit meer wat anders wil. Perfect! Get addicted aan dit gezonde goedje!

Chia zaden: Ook hier besteedde ik recent een post aan. Dit kleine zaadje is namelijk mega gezond en bovendien super makkelijk te combineren. Het is een goede manier om bijvoorbeeld je dagelijkse muesli een extra health-kick te geven. Health-lovers zijn er helemaal zot van, maar heel wat mensen hebben nog nooit van chia zaden gehoord. Dat wordt dus een boeiend gesprek rond de kerstboom. Spread the word!

Lijnzaad: Nog zo’n superfood dat in ieders kast aanwezig zou moeten zijn. De omega 3 – omega 6 ratio van lijnzaad is subliem en er zijn slechts weinig voedingsmiddelen die eraan kunnen tippen. Lijnzaad dat al gebroken is verliest heel snel zijn vele kostbare nutriënten. Lijnzaad dat heel is wordt dan weer niet verteerd door ons lichaam, de pel is namelijk te hard. De oplossing is heel lijnzaad te kopen en zelf te breken door een koffiegrinder of een vijzel te gebruiken. Kortom: stop in je bokaal heel lijnzaad en leg uit!

Quinoa: Een ideale manier om lager in koolhydraten te gaan eten. Iedereen heeft er ondertussen al van gehoord maar velen zijn terughoudend in het gebruik van quinoa. Nochtans kan je er ongelooflijk lekkere dingen mee maken. Ik eet het zeker wekelijks en het is een goede manier om pasta, rijst en aardappelen te vervangen.

Kokosmeel: Ideaal voor dessertjes! In mijn chocolade kokoscake gebruikte ik al kokosmeel en in mijn receptenboekje heb ik nog heel wat gerechtjes staan die hiermee gemaakt worden. Het is perfect om aan te tonen dat tarwe vervangbaar is, ook al vraagt dat wat aanpassing. Laat vooral ook even ruiken en je zal ze meteen overtuigen!

Raw cacao poeder: Nog een superfood! Raw cacao poeder verlaagt LDL cholesterol, bevat mineralen als calcium en potassium, heeft een anti-depressief effect (chocolade-liefhebbers weten dit) en bevat super veel antioxidanten. Warme chocolade melk gemaakt met rauw cacao poeder bevat per lepel zelfs meer anti-oxidanten dan rode wijn.

Kokosschaafsel: lekker en gezond. Ik gebruik het vooral om gerechten mee af te werken. Bovendien kon ik daardoor een extra klein glazen potje toevoegen aan mijn mandje! Het oog wil ook wat..

gezond cadeau quinoa

gezonde kado maken

Nu je je glazen potten in huis hebt en je weet wat erin te doen kan je je kostelijk amuseren met het ‘verpotten’. Daarna rest je alleen nog met keukendraad en labels leuke kaartjes aan de potten te hangen. Schik in een mandje en je hebt het perfecte gezonde cadeau! Leuk om te maken en nog leuker om te geven.

Zelf ook een gezond cadeau?

Ik heb hier thuis twee pakketjes extra gemaakt en dus lanceer ik morgen een giveaway hier op de blog. Bovendien zit er nog wat extra in de mandjes ook! Dus zeker deelnemen en wie weet kan jij dan wel het nieuwe jaar starten met al deze superfoods én nog meer. Stay tuned!

Regenboog soep recept

3

Regenboogsalade mag dan wel dé hashtag van zomer 2014 geweest zijn onder de foodies op Instagram, de winter komt eraan en dus moet hij wijken voor de the next big thing: regenboogsoep! Zeker nu de feestdagen eraan komen is dit een voltreffer. Kleurrijk, lekker en vooral gezond! Wie bij mij over de vloer komt met kerst kan dit quatro verwachtten als voorgerecht. Mijn vrienden en familie stoppen dus misschien best met lezen – for now – zo is het toch nog een beetje een verrassing aan tafel he..

Als kind was ik er niet zo dol op maar nu ben ik het andere uiterste en hou ik van soep! Ik ben een echte koukleum en soep is dé ideale manier om van binnenuit op te warmen. Bovendien is het een makkelijke en toegankelijke manier om je nodige portie groentjes binnen te krijgen. En groentjes hebben we nodig! Het beste dieet – welke naam dit ook mag hebben – is er eentje dat vooral uit groenten bestaat. Eentje waarbij het gewicht aan groenten de meerderheid heeft. Wie zelf even bedenkt hoeveel % van z’n dagelijkse voeding uit groenten bestaat moet vaak toegeven dat dit beter kan. Laat soep je daar alvast bij helpen!

Uiteraard kan je alle soepen die genoeg in kleur verschillen combineren. Ik heb geprobeerd ook het smaak- en texturenpallet divers te maken. Om het geheel een extra gezonde toets te geven en zo mijn gasten van nog meer super glow te voorzien tijdens de feestdagen, heb ik alle soepjes gegarneerd met kiemen. Kiemen zijn (mega) superfoods. Ze kunnen haast niet overschat worden. Wist je dat bijvoorbeeld broccolikiemen je kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten, ontstekingen en diabetes? Eigenlijk is het helemaal niet zo ver gezocht wanneer je even bedenkt dat 1 kiem alle bouwstenen bevat voor een grote plant te worden. Kiemen zijn awesome, maar ze zijn niet altijd even makkelijk te combineren qua smaak. Kiemen in een soep is voor mij één van de makkelijkste manieren om de voordelen van deze kleine sliertjes makkelijk naar binnen te krijgen.

Rainbow soup

Ik lijst voor jou even op hoe ik deze vier soepjes gemaakt heb.

Extra! Voor sommige soepjes heb ik kippenbouillon gebruikt, vegans kunnen deze vervangen door groentebouillon. Mix en match gerust met de hoeveelheden afhankelijk van hoeveeel gasten er bij jou aan tafel aanschuiven. Met de hoeveelheid kan je ook de textuur van de soep bepalen. Bij de paarse soep heb ik er even de hoeveelheden bij gezet. De hoeveelheden zijn uitgerekend voor zes personen (geschonken in de kleine kopjes van op de bovenstaande foto’s). Je kan natuurlijk altijd wat meer maken voor de dag erna. Paarse wortels vind je trouwens in de meeste primeur groentewinkels.

Ingrediënten regenboog soep:

Voor de rode soep:

– Tomaten
– Wortel
– Prei
– Ui
– Look
– Biologische groentebouillon

Voor de gele soep:

– Gele paprika
– Biologische kippenbouillon
– Sjalot
– Look
– Kurkuma

Voor de groene soep:

– Broccoli
– Selder
– Prei
– Biologische groentebouillon

Voor de paarse soep:

– 3 paarse wortels
– 1 biologische appel
– Verse gember (ik gebruikte 1 centimeter )
– 1 theelepel honing
– Biologische groentebouillon

 Hoe

De basis is voor alle soepen het zelfde. Stoof de groenten aan in extra vierge olijfolie en kook daarna met bouillon erbij. Bij de paarse soep wacht je best met de honing erbij te doen tot het water erbij is. Mix met een staafmixer en kruid bij waar nodig met peper en zout. Dresseer met kiemen (alle kiemen zijn mogelijk!) vlak voor het opdienen.

 

Show! Enjoy! En glow! 

Muesli met chia confituur

0

Ik weet niet hoe het bij jou zit maar bij mij is deze periode van het jaar druk druk druk.. En dan ben ik nog niet eens toegekomen aan het kopen van cadeautjes – hoewel ik wel een paar leuke ideeën heb voor healthy gifts (binnenkort hier te vinden!). Bovendien zit ook het weer niet helemaal mee en dus heb ik extra veel nood aan een stevig ontbijt om mij het nodige comfort en well-being te geven.

Voor 6u opstaan is niet van mijn gewoonten en al zeker niet wanneer ook de dag ervoor late uurtjes op de klok getikt hebben. Quick and easy was dus mijn ontbijt van donderdag. Ik had nog chia confituur in mijn koelkast staan van dinsdag en dus de ideale manier om een snelle glutenvrije muesli op smaak te brengen. Yoghurt en chia jam zijn ook een goede combinatie voor wie houdt van yoghurt met fruitsmaak. Diegene die je in de winkel vindt zijn vaak heel gesuikerd en soms is er zelfs geen één vrucht aan te pas gekomen, enkel additieven. Me no like. Kies dus beter voor een gezonder alternatief en zoals je in mijn post over chia confituur kan lezen is deze super makkelijk te maken.

Het lijkt een beetje vreemd dat ik deze post categoriseer als een recept. Alles bij elkaar gooien kan het kleinste kind. Het gaat hier dan ook niet om aartsmoeilijke technieken, het is vooral bedoeld om ook jou te inspireren voor een gezond ontbijt. Ik kan je alvast vertellen dat het super lekker is. I could eat this all day!

Verder heb ik er ook een witte thee met verse gember bij gedronken. Verkoudheden hangen in de lucht en dus boost ik wanneer het kan graag even mijn immuunsysteem.

Gezonde muesli chia confituur

Ingrediënten muesli met chia confituur

– zelfgemaakte chia confituur (recept)
– griekse yoghurt
– Muesli (ik koos voor deze van Floom)
– ceylon kaneel (optioneel)

Hoe

Easypeasy. Muesli in een kommetje en een stevige lepel chia-confituur erbij. Even roeren en de muesli erbij doen. Je kan er wat kaneel bij doen of eventueel aanvullen met rode vruchten. Yum!

Chia confituur met rode vruchten (Paleo)

5

Heb je mijn post gelezen over chia zaden? Ik hoop dat je even enthousiast bent als ik om dit ieniemienie wonderzaadje toe te voegen aan je dagelijkse voeding en op verschillende vlakken je gezondheid te boosten. It’s soooo easy! En dat toon ik vandaag graag even aan. Geheel terzijde: ik kreeg een heleboel reacties van mensen die zich afvroegen waar je deze wonderzaadjes kan kopen. Dat kan in natuurwinkels of de Bioplanet. Go go go!

Zoals ik je onlangs al zei kan je chia zaden makkelijk combineren met ongeveer alles omdat ze zo neutraal van smaak zijn. Het is een ideale manier om je muesli nog wat gezonder te maken of extra vezelsChiazaad toe te voegen aan bijvoorbeeld je slaatje. Maar er is meer. Chia zaden kunnen heel wat vocht opnemen en vormen daardoor een soort gelei. Dat maakt ze ideaal voor mijn gezonde confituur.

Say whoat? Gezonde confituur? Ja, I know, confituur of jam is een bom van suiker. Wie ooit al eens met oma confituur maakte kan dit vast beamen.. Ik kan je alvast zeggen dat we die gewoon gaan skippen en ons gaan beperken tot 2 lepels honing. Wie echt een zoetebek is kan er nog iets meer in doen. Maar overdrijf er niet mee. Honing bevat heel wat gezonde stoffen (vooral veel antioxidanten) maar heeft nog steeds een hoge glycemische index. Voor mensen met diabetes is honing bijvoorbeeld geen goed idee. In vergelijking met geraffineerde suiker is het natuurlijk veeeeeeeeeel gezonder. En we gebruiken niet veel omdat de chia zaadjes het binden al op zich nemen! Thanks buddies!

Ik gebruik sinaasappelsap voor het geheel een zure toets te geven. Dit smaakt wel een beetje door en niet iedereen is wild van een sinaasappelsmaak in zijn confituur of jam. Je kan in plaats van een halve sinaasappel ook één vierde nemen of citroen gebruiken. Omdat ik deze chia confituur vaak in andere gerechten gebruik vind ik de zure kick van de sinaasappel heel aangenaam. Experimenteer naar hartenlust! En laat me zeker weten wat jouw voorkeur geniet!

Ingrediënten chia confituur:

– 150 gr (diepvries) rode vruchten
– 2 lepels honing
– 1/2 sinaasappel
– 2 lepels chia zaad

Hoe:

  • Doe de rode vruchten in een steelpannetje en laat op een middelmatig vuurtje warm worden tot het begint te pruttelen.
  • Zet het vuur af. Prak met een vork nog even de vruchten als dat nodig is. Doe daarna de honing erbij.
  • Doe het sap van de halve sinaasappel erbij en roer vervolgens de chia zaden erdoor.
  • Doe het mengsel in een confituurpot en laat het ongeveer een uurtje afkoelen.
  • Je kan de confituur tot één week bewaren in de koelkast.

Chiazaad: super duper healthy!

1

Chia watte? Chiazaden! Voor sommigen al lang dagelijkse kost, voor anderen een nieuwe ontdekking. Eén ding staat vast, wie zijn gezondheid extra wil boosten doet er goed aan maaltijden aan te vullen met dit kleine en krachtige zaadje want het is één van de meest gezonde dingen op aarde. En ik ben niet in overdrijf-modus vandaag. This is the real deal!

ChiazaadIk zal beginnen met je te vertellen dat chiazaad super makkelijk te integreren is in je bestaande maaltijden. Chia zaden zijn neutraal van smaak en daardoor gaan ze samen met heel wat dingen. Ongeveer alles eigenlijk. Zo doe ik het ’s morgens over mijn havemoutpap maar ook op guacamole, in stoofpotjes, in salades, sauzen,.. noem maar op! Easypeasy, zo heb ik het graag!

Chia zaden mogen dan wel klein zijn, ze zijn bijzonder voedzaam. En voor hun grootte zelfs uitzónderlijk voedzaam. Ze bevatten vezels, proteïnen en veel omega 3 (meer omega 3 dan omega 6, score!). En verder ook nog heel veel calcium, mangaan, fosfor en ook zink, vitaminen B1, B2 en B3 en potassium. Ze bevatten geen gluten en worden niet bewerkt waardoor ze al hun waardevolle nutriënten behouden. Ik lijst even enkele van de vele voordelen op.

Gezondheidsvoordelen chiazaad

Antioxidanten. Antioxidanten uit voeding zijn veel effectiever dan die uit supplementen. Chia zaden bevatten er heel veel en zijn dus ideaal om heel wat maaltijden extra gezond te maken. Daarmee gaan ze veroudering en beschadiging van cellen tegen, wat beschermt tegen ziekten.

Laag in koolhydraten. Bijna alle koolhydraten die erin zitten zijn vezels en die zijn niet verteerbaar door het lichaam maar dragen wel bij aan een gezonde darmflora. Je bloedsuikerspiegel blijft hierdoor ook stabiel en er is geen insuline nodig. 40% van het gewicht van chia zaden zijn vezels en daarmee is het één van de meest vezelrijke voedingsmiddelen op aarde (Zo. Daarbij is ook je excuus om veel brood te eten van tafel geveegd..).

Goed voor de botten. Calcium, fosfor, magnesium en proteïnen dragen allemaal bij aan gezonde botten. Een goede aanvulling voor wie geen melk drinkt dus.

Omega 3. Per gram bevat chiazaad meer omega 3 dan zalm bijvoorbeeld. Niet alle omega 3 hiervan kan door het lichaam opgenomen worden dus aanvullen met dierlijke omega 3 blijft aan te raden. Desalniettemin een mooie aanvulling, ook voor de goede vetten dus!

Extreem goed voor diabetes type 2. Uit onderzoek blijkt dat chia zaden bij diabetes type 2 patiënten de bloeddruk kan doen verlagen en inflammatie kan verminderen tot 40%. Ook als je geen diabetes hebt; laat het nogmaals aantonen wat dit kleine zaadje in zijn mars heeft.

Afvallen. Chiazaden nemen tot 12x hun eigen gewicht in vocht op. Op deze manier geven ze je dus een voller gevoel en kunnen ze helpen met gewicht te verliezen. Dit natuurlijk alleen wanneer gecombineerd met gezonde voeding. Wie dacht vanavond zijn cheeseburger te combineren met chiazaad moet ik dus teleurstellen. Snorry.

Chia zaad vind je in de natuurwinkel of ook in de Bioplanet.

Hazelnoten pap: een graanvrij en lactosevrij ontbijt

1

Het ontbijt is mijn favoriete maaltijd van de dag. Dat gaat soms zo ver dat ik ’s avonds al uit kijk naar die overnight-oats – yummie – die ik de volgende ochtend ga verorberen. In mijn voeding ben ik een mens van de uitzonderingen. Ik mijd bijvoorbeeld graan maar maak wel een uitzondering voor het oergraan haver en voor pseudo-granen (wat eigenlijk zaden zijn) zoals quinoa en boekweit. Al ben ik ook hier van mening dat dit niet iets is voor alle dagen. Waar ik wel aan houd is glutenvrij te eten en tarwe volledig te mijden (ook volkoren).

Hetzelfde geldt voor lactose. Ik ben niet lactose-intolerant maar toch drink ik geen koe-melk. Wanneer ik melk gebruik doe ik dat of met amandelmelk of met kokosmelk. Toch maak ik heel af en toe een uitzondering, ik eet wel eens griekse yoghurt bijvoorbeeld. Die is lager in lactose en bevat twee keer zoveel proteïnen.

Toch deel ik vandaag een zero-guilt onbijtje. Volledig paleo, voedselzandloper-proof, graanvrij, glutenvrij en lactosevrij. Maar bovenal: super-duper lekker!

Ingrediënten hazelnoten pap:

– 30 gram hazelnoten
– 30 gram Amandelen
– 30 gram Pecannoten
– 1 banaan
– 200 ml kokosmelk
– 1 theelepel raw cacaopoeder

(enkele noten en raw cacaonibs als topping – uiteraard helemaal optioneel)

Hoe:

Doe de noten in een kom, zet ze onder water en laat een nacht in de koelkast staan (ik plan heel binnenkort een post over de voordelen van noten laten weken, for now: just believe me).

De volgende ochtend: giet het water weg en spoel de noten goed af.

In een blender: de noten, banaan, kokosmek en het cacaopoeder. Blend tot het een gladde massa is.

Doe de pap in een pan of pot en warm op. Roer hierbij met regelmaat. Doe dit ongeveer 7 minuten tot het geheel warm is en dikker geworden is.

Voeg toppings naar keuze toe! Ik ben zelf een grote fan van deze pap te combineren met wat schijfjes banaan erbovenop. So good!

 

Extra: Als je het graag nog wat zoeter hebt kan je wat stevia toevoegen. Verder gebruik ik ook kokosmelk uit blik, deze is zonder additieven en is ook zoeter dan de bussen uit de rekken met alternatieve melk.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks