Cashewnoten: de powers van cashews

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Cashews zijn één van mijn lievelingsnoten, misschien staan ze wel helemaal bovenaan op mijn lijstje. Ik gebruik ze in een heleboel gerechten en in mijn laatste nieuwe boek Méér Gezonde Goesting doe ik ook mijn lievelings on-the-go cashew receptje uit de doeken.

Maar behalve lekker zijn ze ook nog bijzonder voedzaam. En omdat dat mij altijd helpt om eten extra te waarderen, wil ik dat graag met je delen.

Wat zit er zoal in cashewnoten?

cashewnotenRelatief tegenover andere noten bevatten cashew noten niet veel vezels, maar ze zitten wel boordevol mineralen en vitaminen en antioxidanten. Vitamine E, vitamine K en B6 vind je in cashews maar ook koper, fosfor, zink, magnesium, ijzer en selenium. Allemaal stoffen die een sleutelrol spelen voor verschillende functies in ons lichaam.

Er zitten ook heel wat vetten in cashews, maar ‘de goeie’ zoals ze dat wel eens zeggen! Vooral mono- en polyonverzadigde vetten vind je er in terug. De mono-onverzadigde zijn vooral oliezuur (hetzelfde vet waarvoor olijfolie zo geprezen wordt) dat kan je triglyceriden level doen dalen. Triglyceriden zijn een soort vet dat in je bloed gevonden wordt, een teveel ervan is vormt een risico voor hart en vaatziekten.

Laag op de glycemische index

De glycemische index duidt aan hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt. En die willen we zo stabiel mogelijk houden! Cashews zijn erg laag op de glycemische index en hebben dus ook heel weinig impact op je bloedsuikerspiegel. In het algemeen bevatten noten ook weinig koolhydraten.

Gezonde ogen

Wie aan gezonde ogen denkt, denkt meestal meteen aan worteltjes. Dat komt onder andere door de zeaxanthine en luteïne die erin zitten en die fungeren als antioxidant. En laat het nu net deze twee zijn die ook in cashewnoten te vinden zijn. Ze beschermen het oog tegen de schade van het licht.

Gewichtsverlies

cashewsNog steeds worden noten – helemaal onterecht – geassocieerd met gewichtstoename. Het idee dat vet in je eten ook vet aan je lijf betekent blijft vastgeroest zitten in mensen hun geheugen. Ondertussen weten we al heel lang dat dit niet zo is.

Harvard researchers toonden al vaker aan dat twee porties noten per dag bescherming bieden tegen gewichtsverlies, diabetes en kanker. Meer nog op de lijst van de beste voedingsmiddelen om gewicht te verliezen, staan noten helemaal bovenaan. Noten vullen goed en geven een duidelijk signaal aan het brein wanneer we er genoeg van hebben, daardoor zijn ze de ideale snack die je alleen maar goeie dingen mee geeft en je weerhoudt om vanalle zoetigheden te verorberen.

Cashews: Goed voor je humeur

Cashews bevatten veel tryptofaan, een aminozuur dat het lichaam kan omzetten naar serotonine. Serotonine staat ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’. Het is cruciaal voor je mentale gezondheid.

Omdat twee handen vol cashewnoten bijna evenveel serotonine geven dan vele antidepressiva werd een tijdje lang geclaimd dat je je antidepressiva de deur kon uitgooien en gewoon lekker veel cashews kon eten in de plaats. Uiteraard is dat wat kort door de bocht, alleen al maar omdat de oorzaak van depressie niet eenduidig is. Maar bon.. Het zegt alleszins wel iets over de POWERS van cashewnoten.

Ik heb verschillende super lekkere recepten met cashews in mijn eerste boek De Gezonde Goesting en in mijn tweede boek Méér Gezonde Goesting. Maar ook hier op de blog vind je er:

Zomerse pasta veel groentjes gezonde lunch

Broccoli Granaatappel pannetje met boekweitnoodles.

Cashewcreme met boekweitgranola

Fruitdip van cashews

Niet zo lang geleden stond ik op de Goedgevoel Ladies Fair voor Nutridia, hun biologische cashews vind je ook in de gewone supermarkt!

1 REACTIE

  1. Hey steffie
    Na het lezen van deze blog verdubbel ik mijn dagelijkse portie van 1 handje naar twee handjes

    Bij deze dubbel zo blij!
    Smakelijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks