Tonijnsalade met avocado, zeewier en edamame

Leestips

Vanille amandel granola

Granola, mijn favoriete ontbijt. Hoewel havermout ook wel ergens bovenaan de lijst topt natuurlijk. Moeilijke keuze tussen de twee maar aangezien ik mijn havermout...

Chia confituur met rode vruchten (Paleo)

Heb je mijn post gelezen over chia zaden? Ik hoop dat je even enthousiast bent als ik om dit ieniemienie wonderzaadje toe te voegen...

Citroen en look courgetti met kip

Terug in het land én in quarantaine, heb ik niet alleen veel inspiratie mee terug genomen, ik heb ook gewoon veel tijd in huis...

Butternut in de oven (recept)

Lasagne heeft als geen andere ovenschotel iets troostend over zich hangen. Over mijn schouder kijk ik even naar de dikke druppels die uit de...
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

MONDAY POWER beste peeps! Nu we 3 dagen ver zijn in 2016 is het voor mij tijd om er echt in te vliegen. Want heel eerlijk, op 1 januari beginnen is nooit een goed idee. Teveel left-overs om naar binnen te smikkelen, dineetjes bij de bomma met traditioneel pistolés en charcuterie met daarna een slagroomtaart, brunchen met vrienden, etcetera.. You feel me right?

Maar vandaag liefste lezer, op 4 januari, is het echt D-day. Tijd om terug wat meer healthy-habbits te kweken. Niet meteen van diëten maar wel van eten, voedzaam eten that is! En als het even kan nog lekker ook. Dat laatste zal niet ontbreken bij deze salade met verse tonijn die ik al heel lang met jullie wil delen.

Misschien even over tonijn? Het is altijd een beetje dubbel. Ten eerste is tonijn een bedreigde vissoort en dus vind ik dat we daar verstandig mee om moeten gaan. Het probleem ligt niet alleen aan het teveel vissen maar vooral aan de manier waarop deze vis gevangen wordt. Er zijn verschillende manieren om tonijnen te vangen. Het probleem is dat er vaak voor de goedkoopste manier wordt gekozen en daarbij heel wat baby-tonijnen mee gevangen worden. Op de Organic Food beurs in Londen heb ik een heel boeiend gesprek gehad met een man die zich inzet voor duurzame tonijnvangst. Long story short.. Er zijn wel degelijk manieren om tonijnen te vangen zonder dat we deze vis de wereld uit jagen. Maar er is nog veel werk aan de winkel.

En dan is er natuurlijk het kwik-verhaal. Tonijn bevat heel vaak veel kwik, zoals vele andere vissen uit onze oceanen. Dat komt doordat onze wateren zo vervuild zijn. Kwik is een zwaar metaal dat geen enkele functie heeft binnen het lichaam (zoals andere metalen – zink bijvoorbeeld – dat wel hebben) enkel negatieve effecten en dat op onze hersenen en nieren.

Ik raad dus zeker niet aan om alle weken tonijn te eten. Maar af en toe een stukje moet kunnen. Want gelukkig zit er in tonijn ook nog heel wat goede dingen. Onder andere een heel grote hoeveelheid selenium, bovendien in een extreem goed opneembare variant. Selenium is een sterk antioxidant dat ons beschermt tegen vrije radicalen.

Verder bevat dit receptje ook edamame (zoooo lekker!), rijk aan ijzer en calcium. De avocado zorgt dan weer voor de goede vetten en is onder andere super goed voor je huid!

Wat er nog allemaal goed is aan deze salade? Het is een lichte maaltijd – ideaal dus voor na de feestdagen – het is uiteraards glutenvrij en lactosevrij, het is laag in calorieën én laag in koolhydraten (yes voor de low-carb eters). Maar losstaand van wat er allemaal niet in zit is het vooral gevuld met veel rijke voedingsstoffen én super lekker!

Het recept hieronder is uitgeschreven voor 1 persoon.

Ingrediënten:

  • 100 gram verse tonijn (meer of minder naar believen)
  • Groot hand vol edamame
  • 2 lepels zeewier
  • 3 lepels sesamzaadjes
  • Rucola
  • 1 avocado
  • Kokosolie
  • 1/2 limoen
  • Sojasaus
  • Snuifje peper en zout

Hoe:

  1. Dresseer op een bord de rucola, edamame, het zeewier en de avocado. Zorg voor een goede mix van deze ingrediënten.
  2. Snijd de tonijn in vierkante stukken (maak ze niet te dun want dat wordt moeilijk om te bakken). Doe de sesamzaadjes in een schaaltje en duw de zijkanten van de tonijn er even in.
  3. Doe de kokosolie in een veilige antikleefpan en bak lichtjes lang alle kanten waar sesamzaadjes hangen. Net tot je de tonijn wat kleur ziet krijgen aan de randjes.
  4. Pers de limoen uit over het slaatje. Kruid met peper en zout.
  5. Dresseer de tonijn over de salade. En doe er wat sojasaus over.

Njoy!

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks