DETOX 15: de mentale uitdaging

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Hoezo geen quinoa? Hoezo geen broccolibrood? En als ik nu kokos met banaan en ei meng en daar pannenkoeken van maak, is dat dan oké?

Een detox is niet het perfecte dagdagelijkse eetpatroon.

Een detox moet strenger zijn dan een normaal gezond eetpatroon. Een detox is van heel wat dingen even afkicken, even op de reset knop drukken en je lichaam even de kans geven om aan herstel te werken zonder dat je het overlaadt met bv veel gesuikerde dingen. In de DETOX 15 zijn alle granen uitgesloten voor 15 dagen, ook die granen die ik maar al te graag de hemel in prijs zoals quinoa, havervlokken of amarant. En dat zit’em vooral in het mentale aspect.

Mentaal.

De DETOX 15 is vooral gericht op een aantal aspecten die kunnen interfereren met je gezondheid. Tijdens de DETOX 15 kan je eigenlijk geen bewerkte producten eten, daar zit altijd wel iets in wat niet binnen de D15 regels valt. Je bent dus aangewezen op volle natuurlijke producten. Ook een heel aantal ‘verslavende’ stoffen zijn uitgesloten; ik denk aan alcohol, cafeïne en suiker. Maar het meest speelt D15 nog in op het mentale aspect. We zijn in onze Westerse maatschappij gewoon van heel veel granen te eten en vaak ook heel bewerkt. Door 15 dagen de granen te schrappen kan je afkicken van het IDEE van granen bij alles te moeten eten. Stel dat quinoa en andere écht volle granen ook zouden mogen, dan is het heel verleidelijk om gewoon al je graanmaaltijden 15 dagen lang te vervangen door deze waardoor je mentaal nog steeds niet afkickt van dat granen idee.

Geen ‘swaps’.

Het is verleidelijk om creatief te zijn met de toegestane ingrediënten. Houd hierbij het mentale aspect in het achterhoofd en probeer geen ‘swaps’ te doen. Een pannenkoek van ei, banaan en kokos is nog steeds een pannenkoek. Probeer dit zoveel mogelijk te beperken.. Ik neem ook wel eens een zadencracker of geroosterde kikkererwten mee on the go als ik weet dat ik lang onderweg ben en dus weinig opties zal hebben. Maar thuis zal ik die niet eten. DETOX 15 draait om constant het beste voor jezelf, voor je lijf, te willen doen. Thuis zal ik dus opteren voor nog een groenteportie of een soep in de plaats.

Verantwoordelijkheid nemen.

Volg nooit blindelings regeltjes. Detoxen gaat veel meer over wat je WEL eet dan over wat je NIET eet. Durf achteraf, of best nog aan het einde van elke dag eerlijk evalueren hoe goed je die dag voor jezelf gezorgd hebt. Dat gaat dan niet alleen over wat je allemaal flink niet gegeten hebt, maar nog meer over wat je je lichaam wél gegeven hebt. Hoe sterk heb je gevarieerd? En moet je misschien wat bijsturen?Houd daarom alles goed bij, schrijf een planning uit of schrijf achteraf op wat je allemaal gegeten hebt. Daar heb ik trouwens een goed hulpmiddeltje voor: The Happy Food Notebook, verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel. Vergeet ook niet het slaap-luik en bewegingsluik van DETOX 15!

100% commitment.

Er zijn GEEN uitzonderingen bij DETOX 15. Voorbereiden is dus cruciaal. En geloof me als je een keertje iets vergeet en je dus aangewezen bent op enkel die appel of banaan die je in het tankstation vindt, of erger nog: je vindt niks en moet honger leiden.. Dat overkomt je maar 1 keer. Ik heb zelf al ondervonden dat dit de ideale manier is om jezelf – the hard way, I know – te leren voorbereiden. Ook dit neem je na je DETOX 15 mee in je leven; de power van voorbereiding!

Lees alles over DETOX 15 hier.
Voor mij nog 5 dagen te gaan en dan start ik eraan. Wanneer start jij? 🙂

 

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks