Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

OK. Na vele vragen over mijn manier van detoxen dacht ik mijn DETOX 15 nu ook maar eens te delen op Bye Bye Cheeseburger. Wie al langer de blog volgt die herinnert zich misschien nog wel dat ik enkele keren Whole 30 gedaan heb. Een heavy Amerikaanse detox die vooral stoelt op de Paleo visie. Ik heb zelf heel mooie effecten gehad van deze detox maar doorheen de tijd (goh, dat klinkt oud) heb ik die zelf een beetje bijgestuurd. Zo maak ik wel ruimte voor peulvruchten en kan bewerkt vlees niet. Maar ik doe ook 15 dagen in plaats van 30 bijvoorbeeld, vandaar dus DETOX 15.

Waarom detoxen?

Misschien eerst: wat is detoxen eigenlijk? Daar worden wel wat verschillende definities voor gegeven. Voor mij is het vooral even resetten, even écht enkel ‘clean food’ eten zonder uitzonderingen. Waardoor mijn lichaam even de tijd krijgt om te herstellen waar het herstel nodig heeft. Een detox is strenger dan wat ik doorgaans als een gezond eetpatroon zou beschrijven. Net om even echt af te kicken van snelle suikers en grote porties koolhydraten bijvoorbeeld. Maar detoxen heeft ook vooral psychologisch heel veel waarde. Terug even echt eten appreciëren, zien dat het kan mits wat voorbereiding. Maar ook gewoon weer bewuster worden van wat je eet. Bewuster kiezen voor jezelf. Want een detox draait om JOU.

Praktisch:

 • DETOX 15 is een 15 dagen durende detox, met GEEN uitzonderingen.
 • Ik doe hem nu van 15 januari tot en met 29 januari. (het staat je vrij dit op een ander moment te doen uiteraard!)

DETOX 15: de FOOD regels

Wat niet

GEEN toegevoegde suiker.

Alle suikers zijn uitgesloten, ook suikervervangers. Dus geen: Ahorn, honing, tafelsuiker, kokosbloessemsuiker, stevia, dadelstroop, xylitol, aspartaam, Tagatesse,..
Voeg het niet zelf toe en eet ook geen producten die deze suikers of suikervervangers bevatten.

GEEN granen.

Alle granen zijn uitgesloten, ook de pseudogranen. Dus geen tarwe, spelt, rogge, kamut, quinoa, rijst, mais,.. In geen enkele vorm, ook niet als bindmiddel, pasta, bloem,..

GEEN zuivel.

Geen melk (van welk dier ook), kaas, room, melkkefir, zure room, boter,..

GEEN bewerkt vlees.

Dus geen spek, charcuterie, hesp, gehakt, salami, worst,..

GEEN alcohol, cafeïne of frisdrank.

Dit wil zeggen geen wijn, koffie (ook geen deca), thee (noch zwart, wit of groen), geen cola of andere frisdranken..

Vermijd alle additieven.

Wat pretty much neerkomt op: geen bewerkte producten. Zeker geen MSG (E621), toegevoegde sulfieten of carrageen.

Wat dan wel?

FRUIT

Yum! Je smaakpapillen weer helemaal open zetten voor heerlijk fruit, dat nu zoeter zal smaken dan ever before. Beperk smoothies en als je ze gebruikt gebruik dan zeker alleen volle vruchten en geen sappen. Ik houd hier zelf altijd mijn LHI-methode in het achterhoofd: een volledig stuk fruit krijgt voorrang op geplet fruit, geplet fruit krijgt voorrang op gemixt fruit.

VOLLE NOTEN

Alle soorten noten mogen. Wissel af en probeer eventueel ook eens wat andere soorten dan je gewoon bent. De ‘volle’ noten wil gewoon zeggen dat je beter amandelmeel of ander meel van noten vermijdt.

GROENTEN

Laat je helemaal gaan om je maaltijden van zoveel mogelijk groenten te voorzien. Groenten als wortels, tomaatjes en komkommer vormen ook geweldige snacks voor tussendoor. Ook aardappelen kunnen, maar overdrijf hier niet mee. Aardappelen zijn hoger op de glycemische index, maar af en toe een (zoet) aardappeltje bij je maaltijd kan zeker. Vergeet ook de zeewieren niet hier!

VOLLE PEULVRUCHTEN

Ik denk aan de brede waaier van bonen, kikkererwten, peultjes, linzen.. Let op het zijn VOLLE peulvruchten, dat wil dus zeggen geen kikkererwtenmeel, sojamelk of sojadrink,..

FUNGI

Ow yeah, alle soorten paddenstoelen zijn welkom. Kastanjechampignons, shiitakes, portobello, eekhoorntjesbrood,.. You name it! Dit is dé uitgelezen moment om eens wat nieuwe fungi een kans te geven.

VIS

Kom maar op met die gezonde vetten. Kleinere vissoorten (zoals makreel bv) bevatten veel goeie stoffen en minder zware metalen of andere vervuilende stoffen – in vergelijking met grotere soorten zoals tonijn bv. Maar in principe kunnen alle soorten vis en schaal- en schelpdieren. Zoals altijd is afwisseling aan te raden!

VLEES

Yup. Ook een stukje ‘proper’ vlees is toegestaan. Enkel een mooi en eerlijk stukje vlees. Ik kan ten sterkste aanraden voor biologisch vlees te kiezen en liefst kip. Wissel ook voldoende af en las genoeg vegetarische dagen in.

EIEREN

Eieren kunnen zeker!

KRUIDEN

Alle kruiden zijn toegestaan, zowel verse als gedroogde. Ook kaneel en rauwe cacao bv! Ook alle kruidenthees kunnen zowel van verse als van gedroogde kruiden.

OLIE & AZIJN

Kokosolie, olijfolie, balsamico, appelazijn,.. Kan allemaal! Ideaal om slaatjes mee op te smukken dus!

MISO

Een uitzondering op de ‘volle peulvruchten’ regel is miso, omdat dit gefermenteerde producten zo extreem veel goeie eigenschappen heeft. Misosoep kan ik zeker aanraden!

WATER WATER WATER

Hydrateer voldoende. Drink water naar hartenlust en wissel eventueel af met kruidenthee. Gebruik eventueel wat kruiden of vruchten om je water een smaakje te geven.

Het slaap en bewegingsluik

Detoxen is voor mij meer dan enkel zeer strikt op mijn voeding letten. Zo stel ik ook een aantal regels aan beweging en slaap. Dat zijn twee elementen waar ik altijd al heel veel aandacht aan schenk – in mijn IMPACT lezing komen de beiden uitgebreid aan bod bv – maar tijdens deze detox stel ik nog een aantal extra regeltjes voor mezelf.

SLAAP

Het is moeilijk hier voor anderen een algemeen aantal uren voorop te stellen, dit omdat slaap voor iedereen anders is. Toch geldt in heel veel gevallen de 7 a 8 uur regel en ik verkies dan ook om 8 uur te slapen. Tijdens de DETOX 15 ga ik vooral vroeger bed in. Ik zorg dat ik om 22u ten laatste in bed lig en dit alle dagen – ook in de weekends. Ik weet niet welke wetenschappelijke evidentie er is voor die regel van “de uren voor middernacht tellen dubbel” maar bij lijkt dat in ieder geval wel te kloppen. Het verschil tussen van 22u tot 6u of van 24u tot 8u slapen, is bij mij heel groot. De bedoeling is tijdens deze 15 dagen een strakke routine te volgen. Op routine kan terugvallen en leunen. Wie dit een tijdje volhoudt zal snel merken hoeveel deugd dit doet. Verder besteed ik extra aandacht aan slaaphygiëne. Meer daarover soon..

CONCLUSIE:
– Slaap voldoende (las eventueel 15 dagen een extra uurtje in).
– Ga elke avond op het zelfde uur naar bed en sta op hetzelfde uur op.
– Besteed aandacht aan slaaphygiëne.

BEWEGING

Uiteraard probeer ik sowieso al heel vaak naar de yoga te gaan en te sporten in het algemeen. Dat blijf ik doen tijdens DETOX 15 maar als extra’tje leg ik mezelf op om 20 minuten per dag te gaan wandelen. Dat lijkt een kleinigheidje, maar toch vergeten we het al gauw. Het heeft nochtans ontzettend veel voordelen. Zelf heb ik een tijdje een wandeling gemaakt vlak voor ik ging slapen: hééééérlijk! Sleeping like a baby.. Maar life happens en je verliest de gewoonte. Tijd dus om tijdens deze 15 dagen hier weer even tijd en aandacht aan te schenken.

CONCLUSIE:
– Maak elke dag een wandeling van minimaal 20 minuten.

TIPS

 • Bereid een DETOX altijd voor. Beslis vandaag niet om morgen te starten. Vooral je mentaal voorbereiden op een detox is belangrijk. Als je erop voorbereid bent hoeft dit helemaal niet moeilijk te zijn. Maar ook praktisch vraagt dit soms wat geregel. Uit eten is vaak moeilijker tijdens een detox dus je vermijdt best uitgebreide dinertjes. Informeer op tijd je vrienden en familie, om te vermijden dat je in een lastig parket gezet wordt op een familiebijeenkomst bv.
 • Verzamel genoeg recepten die ‘approved’ zijn. Zo zorg je ook voor voldoende variatie. No worries, hier help ik je wel bij!
 • Vermijd SWAPS. Daarmee wil ik zeggen dat je recepten zo gaat tweeken om ze toch maar binnen de DETOX 15 te krijgen. Ik denk aan pannenkoeken van kokomeel, zoeten met dadels enzo.. Dat gaat het doel een beetje voorbij. Probeer zo puur mogelijk te gaan.
 • Onthoud dat je niets specifiek móet eten en dat er geen limieten op hoeveelheden staan, je hoeft dus geen honger te lijden.
 • BE SMART. Zoek niet naar ‘gaten in het systeem’. Frietjes van de frituur mogen dan wel aardappelen zijn, het valt uiteraard niet onder DETOX 15. You are only fooling yourself.
 • Er zijn GEEN UITZONDERINGEN. Er zijn geen ‘oeps’ momentjes. Kies volledig voor deze detox. Deze 15 dagen staan helemaal in het teken van JOU.

Succes!

Volg mijn volledige verhaal ook op Instagram!

En deel je eigen verhaal hieronder! En share met de hashtag #DETOX15.

*Bespreek bij enige twijfel altijd met je dokter of dit programma voor jou is.

37 REACTIES

 1. Als ik dit lees moet ik lachen. Dit is precies hetzelfde wat ik elke dag moet doen om geen last te hebben van mijn prikkelbare darm. Ik mag gelukkig nog wel psuedogranen en natuurlijke suikers (als het echt nodig is).
  En zeker MSG vermijden. Dat zit ook in natuurlijk eten zoals druiven en tomaten dus die beter ook laten 🙂

  Heel veel succes ermee!

 2. Dag Steffi,

  Het lijkt me wel een goed idee om de detox eens te doen, zeker na de feestdagen, zo een opgeblazen gevoel van al dat eten!
  Maar waar vind je recepten?
  Zoals ‘hoe maak je dan uw vis klaar?’
  En wat eet je als ontbijt? Mag soep?

  Grtjs Elisa

 3. Ik wil ook graag meedoen! Ik ben weer veel te ongezond aan het eten & ik geef borstvoeding dus ik wil terug gezond gaan eten & dan is het mss een goed idee om eerst even te detoxen. Ik heb absoluut geen idee wat we die 15 dagen kunnen eten, ben nogal een moeilijke eter ook.. dus ik ben wel benieuwd naar de receptjes. Wanneer komen deze online? Zodat ik deze week al wat kan plannen en inkopen doen.
  Alvast bedankt, Jess.

  • Hoi Jess,

   Als je borstvoeding geeft zou ik voor de zekerheid toch even met je arts overleggen. Je hebt namelijk een heel belangrijke taak nu he! 🙂
   Varieer ook zeker voldoende zodat je zeker alle voedingsstoffen binnenkrijgt om het allerbeste voor je kleintje te voorzien he! 🙂

   Succes!

 4. Ik ga dit proberen mee te doen. Gaat niet makkelijk zijn voor mij want geen fan van groenten. Wil al langer de stap zetten om gezonder te eten maar nooit de stap gezet, komt ook door niet goed te weten wat te eten.
  Ik volg mee.

 5. Lijkt heel sterk op het Gaps dieet dat wij volgen voor het ‘genezen’ van de darmen van ons zoontje. In begin moeilijk maar zeker haalbaar! Kijk uit naar de recepten!

 6. Hey Steffi,

  Leuk plan! Ik denk te starten op 1 februari, met de tournée minérale. 🙂
  Ik vermoed dat als we puur gaan, we best ook notenmelk vermijden? Of mag dat als we het zelf maken?

  Groetjes

 7. Dit wil ik wel eens proberen om mijn lichaam te resetten maar ik ben vegetariër en werk in diensten hoe kun je dat dan het beste combineren .ik eet als ontbijt meestal yoghurt met zelfgemaakte granola en drink daarbij een tas matsha thee voor de rest varieert ik wel in mijn eten .moet je vaste tijdstippen eten bij die detox 15 en door wat kan in de melk producten vervangen
  Geitjes Patricia

  • Gerookte vis en eieren zeker geen probleem.

   Pitten en zaden zijn zeker toegelaten maar beperk ze. Het is niet de bedoeling dat je je granola bv gewoon vervangt door pitten en zaden, dan blijf je een beetje psychologisch daar aan vast houden. Af en toe wat zaadjes over een slaatje of over wat fruit kan uiteraard wel! 🙂

   Succes!

 8. Ik volg en wil er ook voor gaan. Maar zo zonder voorbeeldjes lijkt het me moeilijk. Dus ben heel benieuwd naar je tips en receptjes. Fijn zo mensen die het goede voorbeeld geven.

 9. Ik doe mee. Hopelijk is dit ook ten gunste van mijn familiale hyperlypidemie. Maar ik denk dat dit enkel een goed resultaat kan geven.
  Grtjs
  Anja

 10. Hey Steffi, havermout zie ik er nergens bij staan? Mag dat wel?
  Ik wil het ook graag proberen in februari samen met tournee minerale.
  Groetjes Vicky.

  • Hoi Vicky,

   Havermout bestaat uit graan, dus een no-go voor 15 dagen.. 😉
   Maar laat dat je niet weerhouden om het te doen. Samen met tournee minerale lijkt me een geweldig idee!

   Succes!
   En laat vooral weten hoe het lukt.. #DETOX15

   xoxo
   Steffi

 11. Hi Steffi,

  Ik heb al veel leuke receptjes gezien. Vind het enkel moeilijk om voor de lunch iets te voorzien dat ik ‘s avonds kan klaarmaken en ‘s middags kan opeten zonder trg de keuken in te gaan. Mijn vriend doet mee maar zit heel de dag in de wagen. Dus mss nog enkele handige on-the-road receptjes ?? Thanks!

 12. Dag Steffi

  Leuk plan die 15 dagen en uitstekende timing. Ik vraag me alleen af waarom je ook alle granen en pseudo-granen laat vallen. Dat is toch een natuurlijk product? Op een of andere manier zou het me zelfs logischer lijken om wel granen maar geen vlees en vis te eten…
  Heel benieuwd naar je antwoord. Sorry als ik een beetje kritisch lijk, ik ben gewoon nieuwsgierig.

  • Hoi Eva,

   Geen enkel probleem. Kritisch zijn is not a bad thing! 😉
   Over het algemeen ben ik een fan van volle granen (de échte volle zoals quinoa, amarant, havervlokken,..), maar een detox weerspiegelt niet per se de dagdagelijkse voeding. Ik heb de afgelopen jaren heel veel dingen geprobeerd en mezelf als proefkonijntje gebruikt (intermitting fastening, sappenkuren, enkel fruit en groenten,..). En de DETOX 15 heb ik geconstrueerd door veel van deze aspecten te vergelijken.
   Het gaat vooral om de producten die eventueel op één of andere manier ontstekingsbevordend zouden kunnen werken (onopgemerkt gevoelig voor gluten, lactose, suikers..). Maar nog veel meer dan dat is het een zeer sterk MENTAAL gefocuste detox. We eten bv in de Westerse maatschappij heel veel granen, het gevaar schuilt er dan in dat je voor 15 dagen al je granen door quinoa en haver gaat vervangen en dan weer langzaam gaat naar je oude eetpatroon. Door DETOX 15 zal je even kunnen afkicken van dat granen-idee en daarna hopelijk vooral de échte volle granen terug induceren.

   Ik kan verder alleen maar aanraden om niet teveel vlees te eten (sowieso kan alleen onbewerkt vlees dus enkel ‘filets’), ik raad ten sterkste biologisch vlees aan, liefst nog kip.. En je kan het ook gewoon helemaal vegetarisch doen of voor vis kiezen..

   Hopelijk dekt dat je vraag. 🙂
   Veel groetjes,
   Steffi

 13. Hi Steffi,
  Net zoals een hele hoop anderen precies, ga ik deze detox combineren met tournée minerale 🙂 Aangezien ik zeker SWAPS wil vermijden, zijn bananenpannekoekjes (samengesteld uit enkel 1 banaan en 1 ei) oke als ontbijt?
  Alvast heel erg bedankt voor je feedback! Ik kijk alvast uit naar de detox 🙂

 14. Dag Steffi, is tofu ook toegstaan tijdens de detox? Of andere vlees vervangers? Ik heb net jou Spaanse omelet met zoete aardappel gemaakt, super!! 🙂

 15. Hoi Stefi,
  Mijn 17 jarige dochter is grote fan van je. Hierdoor leer ik jou ook kennen. Dol op je brownies met zoete aardappel. Letterlijk Njammm 🙂
  Ik leef de laatste tijd al flink gezond, ook in mijn denken. Het is een leefwijze, vind ik zelf. Gezonde voeding boeit me ondertussen zo’n 2 jaar. Doch…ben 47 en flink wat ongezonde littekens opgelopen door wat achter me ligt. Ik kan het niet genoeg zeggen en zelfs uitroepen:”Leef gezond want je krijgt de rekening gepresenteerd!”
  Ik sukkel momenteel met langdurig ziek zijn met verkoudheden en sinustoestanden en geraak er maar niet uit. Nu zet ik mijn redelijke hoop op deze 2 weken detox. Ik plande het in en bereidde het voor. Detox in agenda van 14 tem 31 januari. Heilig als het ware. Ik hoop, lieve dame… Wie weet kunnen 45 plussers ook nog wat bereiken. En de work-outs Wil Ik ook graag proberen, met de yoga. Ik leef met Artritis en Fybro en ik blijf niet graag bij de pakken zitten. Ik hoop met dit plan bij te dragen aan mijn jonge levensfilosofie. Als deze nogal compexe 45 plusser iets lijkt om eens te testen, nou, ik ga aan de slag met ook jouw gezonde tips… Ik geef hier en daar n feedbackje. Be-nieuw !

  • Dag Heidi,

   Allereerst veel succes met je detox !

   Ik wou je verder gewoon even laten weten dat ik als 55 jarige ook aan de detox begonnen ben en moet zeggen, het valt beter mee dan verwacht.

   Desondanks dat ik al jaren vrij gezond eet met hier en daar the guilty pleasure heb ik me voorgenomen om naar voorbeeld van onze kids met Keto te starten. En ter voorbereiding dacht ik dat een detox wel een goed idee zou zijn om alvast af te kicken van de guilty pleasures zoals chocolade en frisdrank. Ondanks dat de gerechten niet op Keto gefocust zijn (veel fruit is bv not Keto).

   De detox gaat me best goed af en ik merk dat ondertussen ook al aan mijn weegschaal die minder begint te pruttelen als ik in de buurt kom. Voorlopig focus ik enkel op het eten in maar ik ben zeker van plan om ook een bewegings programma op te starten, daar ben ik alleen nog niet helemaal uit over het wat en hoe.

   Anyway, veel succes met jouw detox, ik ben er van overtuigd dat je je doelen wel zal halen !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks