Gevulde paprika met quinoa

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Dit was één van de eerste recepten die ik met quinoa maakte en ik ben er nog steeds verzot op. Een recept dat van de eerste keer raak was (dat durft wel eens anders te zijn, een welgemeende sorry voor vrienden en familie die hier al getuigen van waren). Gezond, makkelijk en vooral super lekker, dat is altijd een leuke combo! Quinoa was een van de eerste producten waar ik mee experimenteerde toen ik besloot granen drastisch te minderen. Het was op een reis naar Argentinië dat ik voor het eerst de eindeloze mogelijkheden van dit kleine zaadje inzag. Echt absolutely crazy wat ze er daar allemaal mee maken; van soepen tot pudding. Als je wil minderen met brood, pasta en aardappelen, of in het algemeen lager op de glycemische index en lager in koolhydraten wil gaan eten dan kan dit een ideale overgang zijn. Bovendien is quinoa véél voedzamer!

Quinoa is geen graan maar het zijn zaden, al wordt het ook wel eens een pseudo-graan genoemd omdat het op dezelfde manier gegeten wordt. Of een oergraan, omdat het nog steeds op dezelfde wijze geteeld wordt als in de tijd van de Inca’s. Quinoa bevat heel veel magnesium, potasium, zink en ijzer. Het bevat ook heel veel proteïne én – heel belangrijk – alle essentiële aminozuren. Quinoa bevat ook veel meer vezels dan de meeste granen. Er zitten antioxidanten in en zelfs een kleine hoeveelheid omega 3 vetten. And so on and so on.. Ik zou nog een hele waslijst aan voordelen van dit kleine zaadje kunnen opsommen maar ik hoop dat je al genoeg redenen gevonden hebt om quinoa aan je maaltijden toe te voegen.

Oh ja, nog even terzijde, quinoa is ook glutenvrij! De glycemische index is gemiddeld maar wie een low-carb levensstijl volgt eet best maar af en toe quinoa.

Bij het koken is het belangrijk de quinoa te spoelen, anders kan het wel eens een bittere smaak hebben. De meeste recepten schrijven een 1-2 ratio quinoa-water voor. Ik ben een voorstander van anderhalve keer zoveel water te gebruiken, ik heb graag nog een beetje ‘bite’, een beetje al dente zeg maar. Je kookt quinoa tot het water volledig weg is, je kan altijd nog wat water toevoegen als je ziet dat de quinoa niet de gewenste structuur heeft.

Zowel quinoa, paprika als kurkuma bevatten super veel anti-oxidanten, noem dit dus gerust een anti-oxidanten bommetje! En ik herhaal nog een keertje; qua smaak one of my favorites!

Gevulde paprika quinoa gehakt

Normale eters eten 1 gevulde paprika per persoon. Ik reken mezelf bij de grote(re) eters en eet anderhalve paprika. Reken voor hongerig manvolk maar op twee paprika’s. Meestal maak ik er maar één voor mezelf maar maak ik wel meer vulling om nog wat extra van te eten en uiteraard de volgende dag als lunch te gebruiken. In de post over het butternut schotel recept vertelde ik al over de vele voordelen van rucola en ook deze paprika eet ik meestal met deze groene superfood.

Ingrediënten:

– 5 rode paprika’s
– 160 gram quinoa
– 500 gram biologisch kippengehakt
– 1 grote ui
– 3 lepels tomatensaus
– 1 theelepel Provençaalse kruiden
– 1 theelepel kurkuma
– snuifje cayennepeper
– 1 blokje groentebouillon
– peper en zout
– Rucola (optioneel)

Hoe:

– Kook de quinoa gaar (zoals ik al zei gebruik ik 1,5 keer zoveel water als quinoa, maar smaken verschillen)
– Snijd het hoedje van de paprika’s en ontpit. Zet ze 5 minuten onder in kokend water.
– Fruit de uit. Doe het gehakt erbij en na een tijdje ook de groentebouillon. Bak rul.
– Doe de 3 lepels tomatensaus erbij, de Provençaalse kruiden, kurkuma, cayennepeper en wat peper en zout.
– Meng de quinoa eronder. En bak nog een paar minuten verder.
– Vul de paprika’s met het quinoa-gehakt-mengsel. Zet de hoedjes erop en prik eventueel een satéstokje erdoor om ze bij elkaar te houden. Zet in een ovenschotel en  doe een beetje water erin om te voorkomen dat de onderkanten aanbranden. Doe er zilverpapier over.
– Zet 25 minuten in de oven op 200 graden waarvan de laatste 10 minuten zonder zilverpapier.
– Serveer met rucola!

Enjoy!!

 

2 REACTIES

  1. Soms heb geen inspiratie voor een gezonde maaltijd te maken, en dan komt jou site als geroepen. Dit gerecht is super lekker en makkelijk te maken! Dit smaakt naar meer.

  2. Vandaag net gemaakt.. Voor 1 persoon dus wel maar 1 paprika gemaakt en dus al de rest :5 gedaan.. Echt SUPER lekker. Ik had al eenmaal voordien quinoa gemaakt en die was echt niet in de smaak gevallen (waarschijnlijk niet goed gekookt want was kei hard) dus was ik wat zenuwachtig voor mijn dinner vandaag, blij dat ik het toch heb gemaakt. Dit receptje zal zeker toch eenmaals per week op mijn bordje vliegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks