Home Blog Pagina 67

Gegrilde nectarine salade

Graag stel ik je voor aan mijn lievelings zomersalade die de laatste tijd heel vaak op mijn lunchmenu staat! Hij is licht verteerbaar, makkelijk te maken en heel rijk aan smaak. Bovendien is het ook een vegetarische salade, niet alleen leuk voor als je vegetariër bent maar ook gewoon om de doorwinterde vleeseter een goed alternatief voor te schotelen.

Ik hou van fruit in salades, ik vind het the perfect way om smaak toe te voegen aan slaatjes, bovendien krijg je ook nog eens extra vitaminen en mineralen binnen. Bring it on, I say! 

Oké. Kleine confession eerst.. Ben ik de enige die nooit het verschil weet tussen perzikken, nectarinen, pruimen en al van dat oranje-paarse steenvrucht gedoe? Bon. Nectarinen zijn rood-geel van kleur en hebben een gladde schil zonder ‘haartjes’. Mocht je trouwens met wat anders thuis komen – of je wederhelft neemt de verkeerde mee uit de winkel ofzo – geen paniek want deze salade gaat ook prima met familieleden van de nectarine.

Nectarines zijn super gezond! Ze bevatten vitamine C, die bijdraagt tot het herstel van het lichaamsweefsel – onder andere je huid heeft daar vele voordelen van. De nectarine doet het ook heel goed op het vlak van antioxidanten, ze bevat er evenveel dan de befaamde blauwe bessen. Ook mineralen als kalium, ijzer en zink vind je terug in de nectarine. Bovendien zijn ze kei lekker en gegrild geven ze een heerlijk zoete toets aan je salade.

In mijn slaatje doe ik ook wat mozzarella. Mozzarella bevat – tegenover andere kazen – weinig lactose en wordt in general goed verdragen door mensen die lactose intolerant of gevoelig zijn. Door de mozzarella in dit slaatje heb je ook een dosis proteïnen binnen!

vegetarische salade

 

Ingrediënten:

  • Veldsla
  • Rucola
  • Sprietjes rode biet (je vind deze samen met de vorige twee vaak in één zak)
  • 1 nectarine
  • 20 gram mozzarella
  • Lepel kokosolie
  • 1 lepel appelcider azijn
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel honing

Hoe?

  1. Ontpit de nectarine en snijd ze in stukjes.
  2. Doe wat kokosolie in een pan en stoof of grill te nectarine.
  3. Meng in een apart potje de appelcider azijn, honing en de mosterd. Zet opzij.
  4. Dresseer de veldsla, rucola en de bietensprietjes op een bord.
  5. Snijd de mozzarella in kleine stukjes en strooi ze over de sla.
  6. Dresseer de stukjes nectarine erover en er wat honing-mosterd over (smaakt sterk door dus wees voorzichtig met de hoeveelheid). De overschot van de dressing kan je in de koelkast bewaren voor de volgende dagen.

 

 

Gezonde kurkuma ‘mayonaise’ zonder eieren

Ik moet eerlijk zijn. Zelfgemaakte mayonaise is iets waar ik al lang mee sukkel. Online genoeg recepten te vinden om lekkere mayonaise mee te maken. Die is al stukken beter dan de mayonaise uit de winkel, het is zonder toegevoegde suiker en vooral; zonder aroma’s en allerhande additieven. Maar los daarvan zit er ook in zelfgemaakte mayonaise olie en die is vaak rommel.

So what’s the problem? Waarom is mayonaise niet goed voor je? De recepten bevatten bijna allemaal arachideolie of koolzaadolie. Heb je ooit al eens gezien hoe ze dat maken? Het is een lang en chemisch process. Koolzaad olie – vroeger één van mijn favorieten – wordt met een petrolium solvent extraheert, het wordt verhit, gebleekt en ontgeurd – hmmm, yummie!? Veel blijft er dus niet over behalve een heel erg bewerkt product. Als je er meer over wil weten kan ik zeker dit filmpje aanraden.

Uiteraard blijft er wel olijfolie over, en extra viërge olijfolie is super gezond. Alleen smaakt dat redelijk sterk in mayonaise en dus is het niet ideaal – al zeker niet voor mensen die geen olijven lusten, incluis mezelf. Sinds kort maak ik daarom mayonaise van noten, van macadamia noten om precies te zijn. Ook aangevuld met een beetje extra viërge olijfolie maar die smaakt niet door. Deze kurkuma mayo is eigenlijk niet écht mayonaise, de smaak verschilt wel wat. Maar het is wel ideaal als dipsausje en heerlijk bij de pastinaakfrietjes die ik nog maar net gepost heb. Omdat er geen eieren in zitten is deze ook helemaal vegan-proof! Zelfs mijn not-so-healthy vriendjes (lees: junk-food addicts.) vroegen naar het recept, dat wil al wat zeggen!

Oh ja! Misschien moet ik je nog even overtuigen van kurkuma, een kruid dat – als je het nog niet gebruikt – je dringend moet toevoegen aan je gerechten! Kurkuma is een krachtig anti-oxidant dat tegen inflammatie werkt. Chronische inflammatie is de grote boosdoener in ons lichaam, het maakt ons ziek en doet ons verouderen. Verder is kurkuma echt ‘brainfood’. Doordat het het BDNF hormoon boost maak je meer nieuwe neuronen aan die het brein jong houden. Het zou ook helpen Alzheimer, depressie en kanker tegen te gaan. Dus, op het boodschappenlijstje: grote pot kurkuma kopen!

Gezonde mayonaise maken geen eieren

 

Oké, voor 1 potje gezonde kurkuma mayonaise – iets meer dan op de foto – volg je het volgende recept:

Ingrediënten:

  • 1 limoen
  • 100 gram macadamia noten
  • 2 lepels extra vierge olijfolie
  • 2 lepels honing
  • 1 teentje look
  • 1 theelepel kurkuma
  • peper en zout
  • water

Hoe?

  1. Pers het sap uit de limoen
  2. Doe alle ingrediënten behalve het water in een blender (ik gebruik een Blendtec)
  3. Blend tot het een gladde massa wordt
  4. Verdun met wat water indien het te dik wordt, is het te dun doe er dan meer noten bij.

Njoy!

Pastinaak frietjes

Gezonde frietjes? Say whoooaaaat?! Uhu! No joke! Voor mij is het ondertussen al zo’n gewoonte om pastinaakfrietjes te eten dat ik helemaal zou vergeten om ze op de blog te zetten. Het is pas recent toen L. een keertje op bezoek kwam tijdens het avondeten, en ik ze liet proeven van de pastinaak frietjes, dat ze me de vraag stelde hoe het kwam dat dit niet op de blog stond. Ik weet dat vele van jullie healthy-peeps al helemaal vertrouwd zijn met de pastinaak frietjes, maar het zou spijtig zijn newby’s deze TO-DIE-FOR frietjes te ontzeggen!

Wie mijn biografie hier op Bye Bye Cheeseburger al eens gelezen heeft weet dat ik vroeger een fervent frituurbezoeker was. Wel, deze frietjes zijn lekkerder dan die van de frituur – no joke! En dat vinden zelfs mijn niet-zo-healthy-vrienden! De moeite dus om het eens te proberen!

Pastinaak staat de laatste jaren wat weer wat meer op de kaart, maar wordt nog steeds een vergeten groente genoemd. Na deze frietjes zal je hem niet zo snel meer vergeten. De pastinaak heeft trouwens nog heel wat gezondheidsvoordelen. Zo bevat hij heel veel vezels en is daarom goed voor de darmen, voor de cholesterol en om obesitas tegen te gaan! Net zoals wortels bevatten pastinaken veel polyacetylene anti-oxidanten en daardoor heeft de pastinaak anti-inflammatoire krachten en gaat het schimmels en kanker tegen. Het bevat bijna 30% van onze nodige vitamine C, die goed is voor de algehele gezondheid. Ook vitaminen B6, K en E zijn talrijk aanwezig.

Ik maak de pastinaakfrietjes met kokosolie, maar geen paniek het smaakt totaal niet naar kokos. Kokosolie is ook super gezond en heel stabiel om mee te koken. Als je nog wat overtuigingskracht nodig hebt dan moet je zeker mijn post over de voordelen van kokosolie eens lezen.
Pastinaak frieten

 

Ingrediënten:

  • 2 pastinaken
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepel tijm
  • 2 theelepels zout

Hoe:

  1. Schil de pastinaken en doe het kruintje eraf.
  2. Snijd de pastinaken in frietjes, probeer hierbij zoveel mogelijk dezelfde dikte aan te houden.
  3. Doe de pastinaakfrietjes in een grote kom. Doe er de kokosolie (lopend, dus even opwarmen) bij, de tijm en het zout. Tos alles goed rond in de kom, zodat de kokosolie en de kruiden goed verdeeld zijn over de frietjes.
  4. Doe de frietjes op een bakplaat of bakpapier en zet ze in een voorverwarmde oven op 180 graden voor 20 a 25 minuutjes. Tot de frietjes geelbruin zien en krokant worden.
  5. Haal de pastinaakfrietjes uit de oven en doe er eventueel nog wat extra zout en tijm op.

Tip: serveer met zelfgemaakte mayonnaise of appelmoes!

Heb jij al pastinaakfrietjes geprobeerd? Laat me zeker weten wat je er van vond en of je er even dol op bent dan ik!

Bevroren druiven saté

Pfiuuw!  Ik weet dat het sowieso al het gespreksonderwerp van de dag is, de rode draad in de media en trending op twitter maar ook ik ga het nog eens zeggen. Wat is het f****** warm!

Hoog tijd voor ijs dus! Maar in plaats van een ijsje met bakken suiker, eet ik dezer dagen heel veel druivensatés! Druivensaté you say? Uhu! Het is zo simpel en zoooo lekker. Ondertussen heb ik ze al heel veel familie en vrienden voorgeschoteld en iedereen is er gek op! Al kijken mensen altijd even raar wanneer ik super excited ben over de druivensatés. De verbazing op hun gezichten wanneer ze er eentje proeven is priceless! Het is ook een uitstekende snack voor mensen die niet zo ‘into the healthy-stuff’ zijn, je weet wel, het soort dat quinoa schuwt enzo.. Ik heb gemerkt dat een druivensaté prima gesmaakt wordt en zo help ik ook mijn omgeving een beetje gezonder te worden.

Druiven zijn super goed voor je! Door hun hoge dosis anti-oxidanten zouden ze beschermen tegen kanker en hart-falen, bovendien dragen ze zorg voor je huid love it! Ze bevatten veel kalium, wat helpt tegen een te hoge bloeddruk. Op snikhete dagen als vandaag is het super belangrijk dat je gehydrateerd blijft. Behalve genoeg water drinken kan ook fruit dat veel water bevat – ik denk aan druiven maar ook aan watermeloen bijvoorbeeld – helpen om je vochtbalans op peil te houden. De combinatie van vocht en vezels is een zegen voor je darmen en helpt bij constipatie. Er wordt ook gezegd dat door de anti-inflammatoire effecten van het favanol ‘quercetine’ druiven eten zou kunnen helpen tegen een lopende neus en waterende ogen. Voor dit laatste is maar weinig onderzoek te vinden maar aangezien ik er wel veel last van heb; I will take my chances. Én ik gebruik het graag als excuus om nog meer bevroren druivensatés te eten!

Nog meer redenen nodig om deze druivensatés te verorberen? Het smaakt naar heerlijke druivensorbet maar wel zonder lactose, suiker, gluten of bewaarmiddelen en vegan-proof!

Druivensaté verfrissende snack

Bevroren druiven op sticks

Hoewel het redelijk vanzelfsprekend is ga ik hieronder toch even het ‘recept’ uitschrijven. Je maakt er ongeveer 10 satés mee!

Nodig:

  • 1 tros Pitloze druiven (liefst blauwe druiven)
  • Satéstokjes
  • Diepvries

Hoe:

  1. Was de druiven grondig.
  2. Rijg de druiven op een satéstokje
  3. Zet in de diepvries voor minimaal 3 uur.

Nog een tip om ze op te eten: peuzel ze af zoals op de foto hierboven! Ze eraf rijgen is quasi onmogelijk. Verder nog even dit: druiven worden sterk bespoten, als je de kans hebt biologische druiven te gebruiken zeker doen!

Gazpacho met watermeloen

“It’s my party and I cry if I want to!”. Zondag is het mijn verjaardag en ik organiseer een familiefeestje. No biggie zou je denken, maar als je ook moet zorgen voor het dinner – en geen pizza’s of cheeseburgers op tafel wil toveren maar wel lekkere gezonde dingen – dan kan dat wel eens tegenslaan. Behalve een koude schotel met lekker veel groentjes en een uitgebreide paleo desserttafel ga ik beginnen met gezonde hapjes. Uiteraard zullen mijn bakbanaan chips op het menu staan – everybody loves them! En vandaag stel ik je graag voor aan deze gazpacho die ik ook zondag ga maken. En omdat het zomer is doe ik daar wat watermeloen bij. Dat geeft het geheel iets verfrissend met een subtiele zoete toets.

Gazpacho is super makkelijk om te maken, maar toch heb ik gemerkt dat ik het niet vaak doe. Het is nochtans de ideale manier om je groentjes binnen te krijgen en voor iets gezond te kiezen. Ik hoop dat deze variatie op een gewone gazpacho jou ook aanmoedigt om wat vaker dit lekkere koude soepje voor te schotelen. Je kan het trouwens makkelijk op voorhand maken en wanneer je bezoek hebt staat het meteen lekker classy!

Ik gebruik in dit recept een half pepertje. Dat geeft een stevige kick aan de gazpacho. Hou je niet zo van pikant, gebruik dan nog minder of laat het pepertje gewoon weg.

Gazpacho gezond recept

Gazpacho met meloen paleo recept

 

Ik schrijf het recept uit voor ongeveer 8 kleine glaasjes gazpacho.

Ingredienten:

  • 500 gram watermeloen (in stukjes)
  • 2/3 komkommer
  • 2 kleine tomaten
  • 1 theelepel tomatenconcentraat
  • 1/2 chilipeper
  • Sap van 1 limoen
  • 1 teentje look
  • peper en zout (naar smaak)
  • Ijsblokjes

Hoe:

  1. Pers de limoen, snijd de tomaten in stukjes en verwijder de pitjes.
  2. Doe alle ingrediënten in een blender en blend tot het een gladde massa is.
  3. Mix ook de ijsblokjes erdoor wanneer je meteen de Gazpacho wil opdrinken.

Lekker en gezond! Njoy!

Antikleef-pannen giftig? #KeukenDetox

Ik heb al vaker geschreven over detoxen. Of het nu 30 dagen het Whole-30 programma volgen is of gewoon een groen sapje tussendoor, your body loves it! Door te detoxen proberen we op allerhande manieren slechte stoffen uit ons lichaam te krijgen. Maar wat is het nut van te detoxen als onze keuken misschien ook wel heel wat giftige stoffen bevat?

We komen op heel veel verschillende manieren in aanraking met giftige stoffen en – unfortunally – valt daar vaak weinig aan te doen. Neem nu luchtvervuiling bijvoorbeeld, het is iets waar we allemaal mee in aanraking komen en weinig aan kunnen doen. Ik probeer daarom toxische stoffen drastisch te minderen op de vlakken waar ik wél grip op heb. Zo heb ik mijn gewone showergel buiten gesmeten en kies ik nu voor natuurlijke producten van RainPharmathey are awesome btw!

Vandaag wil ik het in deze eerste KEUKEN DETOX-post hebben over giftige stoffen die bij het koken in je eten terecht kunnen komen en op deze manier in je lichaam verzeild geraken. Meer specifiek over de anti-kleef pannen.

De teflon pannen (waarvan Tefal de meest bekende is) liggen al een tijdje onder vuur. Het bestaat uit polytetrafluoroethlyene of PTFE (ik heb er een sport van gemaakt dit uit te spreken, althans een poging tot) en nog andere chemische stoffen waarvan ik mezelf wijselijk uitspraak en schrijfwijze ga besparen! Wanneer de pannen heel heet worden zouden er verbindingen kunnen plaatsvinden die vervolgens in ons eten terecht komen. Ook de gassen die eraf komen zouden schadelijk kunnen zijn. Er zijn testen gedaan met vogels waarbij de vogels stikten door de dampen van teflon. De stof die in teflon voorkomt is perfuoroctaanzuur of PFOA. Hiervan is al bewezen dat het kanker veroorzaakt bij dieren. Omdat het zo schadelijk is mag het sinds 2015 niet meer in anti-kleefpannen gebruikt worden.

Het lijkt me duidelijk dat wie nog anti-kleefpannen van voor 2015 heeft, deze beter de deur uit gooit. Persoonlijk ben ik een voorstander van veiligere pannen. Teflon blijft een chemische cocktail en hoewel het onduidelijk is in welke mate die stoffen in het eten terecht kunnen komen ja of nee, koop ik liever een veilig alternatief. Wie het internet afschuimt vindt verschillende uiteenlopende meningen. Van instructies als ‘verwarm nooit boven een bepaalde temperatuur’, over compleet giftig, tot helemaal veilig volgen sommigen, je vindt ze allemaal op het wereldwijde web. Bon. Laat de rest maar verder discussiëren, ondertussen schaf ik mij wat anders aan – just to be sure.

Welke zijn dan veilige alternatieven? RVS-pannen (vrij van nikkel!), emaillen pannen, gietijzeren pannen en keramische pannen. Zelf gebruik ik vooral keramische pannen en RVS potten.

Met welke pannen kook jij?

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks