Home Blog Pagina 67

Gazpacho met watermeloen

“It’s my party and I cry if I want to!”. Zondag is het mijn verjaardag en ik organiseer een familiefeestje. No biggie zou je denken, maar als je ook moet zorgen voor het dinner – en geen pizza’s of cheeseburgers op tafel wil toveren maar wel lekkere gezonde dingen – dan kan dat wel eens tegenslaan. Behalve een koude schotel met lekker veel groentjes en een uitgebreide paleo desserttafel ga ik beginnen met gezonde hapjes. Uiteraard zullen mijn bakbanaan chips op het menu staan – everybody loves them! En vandaag stel ik je graag voor aan deze gazpacho die ik ook zondag ga maken. En omdat het zomer is doe ik daar wat watermeloen bij. Dat geeft het geheel iets verfrissend met een subtiele zoete toets.

Gazpacho is super makkelijk om te maken, maar toch heb ik gemerkt dat ik het niet vaak doe. Het is nochtans de ideale manier om je groentjes binnen te krijgen en voor iets gezond te kiezen. Ik hoop dat deze variatie op een gewone gazpacho jou ook aanmoedigt om wat vaker dit lekkere koude soepje voor te schotelen. Je kan het trouwens makkelijk op voorhand maken en wanneer je bezoek hebt staat het meteen lekker classy!

Ik gebruik in dit recept een half pepertje. Dat geeft een stevige kick aan de gazpacho. Hou je niet zo van pikant, gebruik dan nog minder of laat het pepertje gewoon weg.

Gazpacho gezond recept

Gazpacho met meloen paleo recept

 

Ik schrijf het recept uit voor ongeveer 8 kleine glaasjes gazpacho.

Ingredienten:

  • 500 gram watermeloen (in stukjes)
  • 2/3 komkommer
  • 2 kleine tomaten
  • 1 theelepel tomatenconcentraat
  • 1/2 chilipeper
  • Sap van 1 limoen
  • 1 teentje look
  • peper en zout (naar smaak)
  • Ijsblokjes

Hoe:

  1. Pers de limoen, snijd de tomaten in stukjes en verwijder de pitjes.
  2. Doe alle ingrediënten in een blender en blend tot het een gladde massa is.
  3. Mix ook de ijsblokjes erdoor wanneer je meteen de Gazpacho wil opdrinken.

Lekker en gezond! Njoy!

Antikleef-pannen giftig? #KeukenDetox

Ik heb al vaker geschreven over detoxen. Of het nu 30 dagen het Whole-30 programma volgen is of gewoon een groen sapje tussendoor, your body loves it! Door te detoxen proberen we op allerhande manieren slechte stoffen uit ons lichaam te krijgen. Maar wat is het nut van te detoxen als onze keuken misschien ook wel heel wat giftige stoffen bevat?

We komen op heel veel verschillende manieren in aanraking met giftige stoffen en – unfortunally – valt daar vaak weinig aan te doen. Neem nu luchtvervuiling bijvoorbeeld, het is iets waar we allemaal mee in aanraking komen en weinig aan kunnen doen. Ik probeer daarom toxische stoffen drastisch te minderen op de vlakken waar ik wél grip op heb. Zo heb ik mijn gewone showergel buiten gesmeten en kies ik nu voor natuurlijke producten van RainPharmathey are awesome btw!

Vandaag wil ik het in deze eerste KEUKEN DETOX-post hebben over giftige stoffen die bij het koken in je eten terecht kunnen komen en op deze manier in je lichaam verzeild geraken. Meer specifiek over de anti-kleef pannen.

De teflon pannen (waarvan Tefal de meest bekende is) liggen al een tijdje onder vuur. Het bestaat uit polytetrafluoroethlyene of PTFE (ik heb er een sport van gemaakt dit uit te spreken, althans een poging tot) en nog andere chemische stoffen waarvan ik mezelf wijselijk uitspraak en schrijfwijze ga besparen! Wanneer de pannen heel heet worden zouden er verbindingen kunnen plaatsvinden die vervolgens in ons eten terecht komen. Ook de gassen die eraf komen zouden schadelijk kunnen zijn. Er zijn testen gedaan met vogels waarbij de vogels stikten door de dampen van teflon. De stof die in teflon voorkomt is perfuoroctaanzuur of PFOA. Hiervan is al bewezen dat het kanker veroorzaakt bij dieren. Omdat het zo schadelijk is mag het sinds 2015 niet meer in anti-kleefpannen gebruikt worden.

Het lijkt me duidelijk dat wie nog anti-kleefpannen van voor 2015 heeft, deze beter de deur uit gooit. Persoonlijk ben ik een voorstander van veiligere pannen. Teflon blijft een chemische cocktail en hoewel het onduidelijk is in welke mate die stoffen in het eten terecht kunnen komen ja of nee, koop ik liever een veilig alternatief. Wie het internet afschuimt vindt verschillende uiteenlopende meningen. Van instructies als ‘verwarm nooit boven een bepaalde temperatuur’, over compleet giftig, tot helemaal veilig volgen sommigen, je vindt ze allemaal op het wereldwijde web. Bon. Laat de rest maar verder discussiëren, ondertussen schaf ik mij wat anders aan – just to be sure.

Welke zijn dan veilige alternatieven? RVS-pannen (vrij van nikkel!), emaillen pannen, gietijzeren pannen en keramische pannen. Zelf gebruik ik vooral keramische pannen en RVS potten.

Met welke pannen kook jij?

Bakbanaan chips (recept)

Juni is party-maand! Ten eerste omdat het nu écht zomer wordt en ten tweede omdat ik dan jarig ben! Eind deze maand heb ik een feestje in de tuin en dus ben ik nu al aan het nadenken over al mijn gezonde snacks die ik op tafel ga toveren.

Ik ben dol op guacamole. Het is fris, zomers en vooral super duper gezond! Avocado’s zitten boordevol gezonde vitaminen en mineralen en zijn een bom van goede vetten. Ik heb zelf al gemerkt dat onder andere mijn huid heel veel baat heeft bij het eten van avocado’s. Bring on that guacamole dus! Alleen wordt dat meestal gegeten met nacho’s en hoe lekker dat ook mag zijn, die bom aan bewaarmiddelen en het mega bewerkte product in zijn geheel is niet echt mijn ding. Tijd dus voor een gezond alternatief!

En dat alternatief bieden bakbananen. Vroeger had ik niet veel met bakbananen. Ik snapte niet wat ik er mee aan moest. Misschien omdat ik ooit een zoet gerechtje wilde maken met bakbanaan en honing in de pan dat totaaaaal mislukt is. Gelukkig heb ik ze een tijd geleden nog eens een kans gegeven. Bakbananen zijn zó veelzijdig. Ze zijn een alternatief voor heel wat glutenbevattende producten. En je kan er dus verse en glutenvrije chips mee maken!

Wanneer je je bakbananen kiest kan je meer groene of gele kiezen – afhankelijk van hoe rijp ze zijn. Gele bakbananen zullen iets zoeter zijn. Persoonlijk neem ik altijd groene!

Het begint afgezaagd te worden maar ook dit gezond recept is super simpel. Mijn vrienden en familie zullen pas proeven op mijn verjaardag maar the boyfriend is er nu al gek op. En ik ook!

Bakbanaan chips gezond recept

Gezonde chips zelf maken

 

Ingrediënten:

  • 1 groene bakbanaan
  • 1 eetlepel kokosolie
  • Keltisch zeezout

Hoe:

  1. Pel de bakbanaan. Doe met een mes de uiteinden eraf. Maak een inkerving in de schil overheen de lengte van de bakbanaan en verwijder op deze manier de schil. Die kan nogal stug zijn.
  2. Snijd de bakbanaan in schijfjes. Doe dit schuin zodat het oppervlak van de bakbanaan chips wat groter wordt. Probeer zo goed mogelijk om alle schijfjes dezelfde dikte te geven. Leg ze op een bakpapier.
  3. Verwarm de kokosolie zodat deze smelt en vet de bananenschijfjes hiermee in.
  4. Strooi er Keltisch zeezout over.
  5. Zet in een voorverwarmde oven op 180 graden voor 20 minuten.

Serveer met guacamole and enjoy!

 

Kokos slagroom

Eentje die ik jullie al een hele tijd wilde tonen: slagroom maken van kokosmelk. Het is, as usual, super simpel en je kan het op heel veel gerechtjes toepassen. Ik denk aan mijn gezonde pancakes bijvoorbeeld, of aan mijn favoriete havermout recept! Of zoals hier gewoon op wat aardbeien, liefst nog met wat rauwe cacao erover!

Het voordeel aan deze slagroom van kokos is dat er geen lactose in zit en als je de juiste kokosmelk neemt heb je ook nog eens geen bewaarmiddelen of stabilisatoren die je binnen krijgt. Bovendien zit er ook geen geraffineerde suiker in, enkel een beetje honing die je naar smaak en goesting kan laten variëren. Kokos heeft heel veel voordelen voor je gezondheid en bevolkingen die de meeste kokosnoten eten ter wereld, zijn ook van de gezondste ter wereld. Dus meer kokosnoot eten sounds great to me! 

Heel belangrijk is dat je kokosmelk uit blik neemt. Dit is iets totaal anders dan de kokosmelk die je vindt in de afdeling bij de soya- en hazelnootmelk enzo. Zelf zoek ik altijd naar eentje die maar 2 ingrediënten bevat: kokosnootextract en water. Hoe meer puur hoe beter.

De stap ‘laat de kokosmelk een nachtje in de koelkast staan’ mag je zeker niet overslaan. Geloof me, het werkt niet anders! Yes, I tried.. De volgende dag zal de room gescheiden zijn van het kokoswater. Je hebt enkel de room nodig, het water kan je gebruiken voor bijvoorbeeld smoothies ofzo mee te maken. Ik ben er niet altijd een even grote held in maar wel een grote fan van ‘don’t waste anything!’. 

Ingrediënten:

  • 400 ml kokomelk uit blik
  • 1 eetlepel honing

Hoe:

  1. Laat de kokosmelk een nachtje in de koelkast staan.
  2. Zet je kom waarin je gaat mixen en de kloppers van de mixer een half uurtje op voorhand in de koelkast.
  3. Doe voorzichtig het blik open en schep met een lepel de room eraf. Bewaar het kokoswater voor andere gerechten of smoothies.
  4. Klop de room op.
  5. Doe de honing erbij terwijl je aan het kloppen bent.

 

Glutenvrije cupcakes met kaneel en blauwe bessen (paleo recept)

Ow yeah! We are baking this weekend! Want heel eerlijk, is er iets leuker dan desserts of koekjes guilt-proof maken? Deze kaneel cupcakes met blauwe bessen zijn een perfecte treat om op tafel te zetten tijdens de zomerfeestjes. Of beter nog; keep them for yourself en hou ze als vieruurtje on-the-go! Dat was bij mij het geval aangezien ik deze week constant op de baan was, om te gaan zingen onder andere (Kijk gerust eens naar mijn laatste video’tje dat ik opgenomen heb).

Joey Steffi doesn’t share food! *Wink

Voor ik nog even opsom waardoor deze cupcakes zoveel gezonder zijn, hoe vind je mijn foto’s? Ondertussen trek ik een half jaartje met mijn canon 5D en bij tijd en stond begint dat aardig te lukken. If I may say so myself! En wat vind je trouwens van mijn nieuwe cupcake hartjes? Super duper cute – imho!

Bon. Even op een rijtje waarom je liever deze paleo cupcakes maakt dan dat suikerbommetje uit de winkel. Eerst en vooral heb je helemaal zelf in de hand hoeveel suiker je erin doet. Meer nog, er komt geen geraffineerde suiker aan te pas. Enkel ahornsiroop, een natuurlijke suiker met een lagere glycemische index en met ook nog goede eigenschappen zoals verschillende mineralen. Geen lege calorieën dus. In zijn geheel gaan er 4 lepeltjes van in, en je kan meer of minder toevoegen naar believen. Dit is al een wereld van verschil met diegenen die je in de winkel koopt.

Verder gebruik ik echte ceylon kaneel, een super antioxidant! Het bestrijdt mee vrije radicalen die zorgen voor oxidatie. Dit wil je vermijden en dus zijn de antioxidanten uit de Ceylon kaneel meer dan welkom. In deze cupcakes doe ik niet zomaar een snuifje maar best wel wat kaneel. Ik ben dan ook verzot op de smaak!

Geen bloem, geen granen! Ik gebruik mijn twee ultieme favorieten: kokosmeel en amandelmeel! Resultaat: glutenvrije cupcakes! Ook geen lactose of slechte vetten. Nee ik gebruik kokosmelk (altijd uit blik en zonder additieven!) en super gezonde kokosolie!
Paleo gezonde cupcakes blauwe bessen

 

Gezond dessert cupcakes amandelmeel

Ingrediënten:

  • 250 gram amandelmeel
  • 65 gram kokosmeel
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel natriumbicarbonaat
  • 4 eieren
  • 1 +1/2 eetlepel vanille extract
  • 5 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 4 à 5 eetlepels ahornsiroop
  • 120 ml kokosmelk uit blik!
  • 3 eetlepels kaneel (meer of minder naar believen)
  • 3 handen vol blauwe bessen (of nog veel meer!)

Hoe?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Vet de cupcake vormpjes (al dan niet in hartjes vorm) in met kokosolie.
  3. Meng het amandelmeel, kokosmeel, zout en natriumbicarbonaat.
  4. Doe de kokosolie, eieren, ahornsiroop, kokosmelk en vanille erbij en meng goed.
  5. Spatel lekker veel blauwe bessen eronder.
  6. Zet in de oven en bak voor 20 a 25 minuten.

Njoy!

Goed beschermen tegen de zon, hoe doe je dat?

Tot 30 graden wordt het nu vrijdag. Ik herhaal: 30 graden! En zonovergoten ook nog eens! Het wordt een topweek en een nog veel meer top weekend! De eerste échte zomerzon. Whoop whoop!

Maar! Voor we gaan bakken en braden, toch nog even wat tips. Want op zomerdagen zoals diegenen die eraan komen durven we wel al eens vergeten dat zonnestralen heel wat schade kunnen aanrichten. Ik denk aan rimpels, pigmentatie en huidkanker. Wie mijn about-pagina al eens gelezen heeft weet dat ik erg gesteld ben op een frisse huid. Daarom smeer ik alle dagen zonnecrème én vermijd ik zonnekloppen.

Insmeren!

Insmeren is super belangrijk. Zelf smeer ik alle dagen, ja, zelfs in de winter. UVA stralen zijn het ganse jaar aanwezig en ze bereiken je huid ook wanneer het bewolkt is en ook door glas. UVA penetreert dieper in de huid en zorgt daardoor voor huidveroudering. Maar ook UVB-stralen gaan niet vrijuit, ze zijn enkel in de zomermaanden aanwezig en ze kunnen je huid verbranden. Redenen genoeg om alle dagen zonnecrème te smeren maar op zonnige dagen zoals die van later deze week smeer ik wel wat extra. Dan kies ik voor een factor 50, over heel het lichaam, ook onder mijn kleding. Door het mooie weer zijn we meer buiten en dus worden we ook meer aan het zonlicht blootgesteld. Bovendien zijn het de eerste zonnestralen en onze huid is nog maar weinig gewoon.

Welke zonnecrème?

Kies steeds voor een zonnecrème die beschermt tegen zowel UVA als UVB. Welke factor moet je nemen? De SPF is een misleidende maat voor zonnecrème. Een SPF 30 beschermt niet dubbel zoveel als een SPF 15. Een SPF 15 beschermt voor 94%, een SPF 30 voor 97%, een SPF 45 voor 98%. Een minimale SPF van 30 is aan te raden.

Niet enkel naar de SPF kijken.

De SPF is een maat voor het verbranden van je huid. Het gaat vooral over de UVB stralen. De UVA stralen zijn nog veel schadelijker. Een hoge SPF wil niet per se zeggen dat dat ook een hoge UVA-bescherming geeft. Kijk daarom naar de ingrediënten en kies voor een hoge dosis zink oxide en titaniumoxide.

Steffi Vertriest

Wat met vitamine D?

Vitamine D is super belangrijk. Een tekort aan vitamine D is een groot risico voor je gezondheid. Heel veel stoffen worden niet opgenomen als je niet voldoende vitamine D hebt. Het zou zonde zijn om al die gezonde receptjes vol mineralen en vitaminen op tafel te toveren als je niet voldoende vitamine D hebt om bijvoorbeeld calcium en fosfor op te nemen – om er maar even een aantal te noemen. Hoe ik het doe? Op zonnige dagen neem ik wat ik noem ‘een zonnebadje’. Op de middag (wanneer je schaduw korter is dan je lichaamslengte) ga ik 20 minuten in de zon liggen. Ik smeer daarbij wel mijn gezicht, armen en schouders (die dagelijks al het meeste zonnestralen krijgen) in met een SPF 50. Nog een tip: neem geen warme douche de eerste uren na je zonnebadje want dan spoel je het gewoon weg en krijgt je lichaam niet de tijd om het op te nemen.

Kortom:

Smeer je goed en regelmatig in met een SPF van minimaal 30. Geef extra aandacht aan gevoelige zones zoals je gezicht, armen, schouders en decolleté. Vermijd lang in de volle zon te zitten. Kies voor een zonnecrème met een hoog zink oxide en titanium oxide gehalte. Neem af en toe een zonnebadje waarbij je 20 minuten onbeschermd in de zon gaat.

En niet te vergeten: ENJOY!! 

Wat doe jij om je te beschermen tegen de zon?

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks