Home Blog Pagina 68

Bakbanaan chips (recept)

Juni is party-maand! Ten eerste omdat het nu écht zomer wordt en ten tweede omdat ik dan jarig ben! Eind deze maand heb ik een feestje in de tuin en dus ben ik nu al aan het nadenken over al mijn gezonde snacks die ik op tafel ga toveren.

Ik ben dol op guacamole. Het is fris, zomers en vooral super duper gezond! Avocado’s zitten boordevol gezonde vitaminen en mineralen en zijn een bom van goede vetten. Ik heb zelf al gemerkt dat onder andere mijn huid heel veel baat heeft bij het eten van avocado’s. Bring on that guacamole dus! Alleen wordt dat meestal gegeten met nacho’s en hoe lekker dat ook mag zijn, die bom aan bewaarmiddelen en het mega bewerkte product in zijn geheel is niet echt mijn ding. Tijd dus voor een gezond alternatief!

En dat alternatief bieden bakbananen. Vroeger had ik niet veel met bakbananen. Ik snapte niet wat ik er mee aan moest. Misschien omdat ik ooit een zoet gerechtje wilde maken met bakbanaan en honing in de pan dat totaaaaal mislukt is. Gelukkig heb ik ze een tijd geleden nog eens een kans gegeven. Bakbananen zijn zó veelzijdig. Ze zijn een alternatief voor heel wat glutenbevattende producten. En je kan er dus verse en glutenvrije chips mee maken!

Wanneer je je bakbananen kiest kan je meer groene of gele kiezen – afhankelijk van hoe rijp ze zijn. Gele bakbananen zullen iets zoeter zijn. Persoonlijk neem ik altijd groene!

Het begint afgezaagd te worden maar ook dit gezond recept is super simpel. Mijn vrienden en familie zullen pas proeven op mijn verjaardag maar the boyfriend is er nu al gek op. En ik ook!

Bakbanaan chips gezond recept

Gezonde chips zelf maken

 

Ingrediënten:

  • 1 groene bakbanaan
  • 1 eetlepel kokosolie
  • Keltisch zeezout

Hoe:

  1. Pel de bakbanaan. Doe met een mes de uiteinden eraf. Maak een inkerving in de schil overheen de lengte van de bakbanaan en verwijder op deze manier de schil. Die kan nogal stug zijn.
  2. Snijd de bakbanaan in schijfjes. Doe dit schuin zodat het oppervlak van de bakbanaan chips wat groter wordt. Probeer zo goed mogelijk om alle schijfjes dezelfde dikte te geven. Leg ze op een bakpapier.
  3. Verwarm de kokosolie zodat deze smelt en vet de bananenschijfjes hiermee in.
  4. Strooi er Keltisch zeezout over.
  5. Zet in een voorverwarmde oven op 180 graden voor 20 minuten.

Serveer met guacamole and enjoy!

 

Kokos slagroom

Eentje die ik jullie al een hele tijd wilde tonen: slagroom maken van kokosmelk. Het is, as usual, super simpel en je kan het op heel veel gerechtjes toepassen. Ik denk aan mijn gezonde pancakes bijvoorbeeld, of aan mijn favoriete havermout recept! Of zoals hier gewoon op wat aardbeien, liefst nog met wat rauwe cacao erover!

Het voordeel aan deze slagroom van kokos is dat er geen lactose in zit en als je de juiste kokosmelk neemt heb je ook nog eens geen bewaarmiddelen of stabilisatoren die je binnen krijgt. Bovendien zit er ook geen geraffineerde suiker in, enkel een beetje honing die je naar smaak en goesting kan laten variëren. Kokos heeft heel veel voordelen voor je gezondheid en bevolkingen die de meeste kokosnoten eten ter wereld, zijn ook van de gezondste ter wereld. Dus meer kokosnoot eten sounds great to me! 

Heel belangrijk is dat je kokosmelk uit blik neemt. Dit is iets totaal anders dan de kokosmelk die je vindt in de afdeling bij de soya- en hazelnootmelk enzo. Zelf zoek ik altijd naar eentje die maar 2 ingrediënten bevat: kokosnootextract en water. Hoe meer puur hoe beter.

De stap ‘laat de kokosmelk een nachtje in de koelkast staan’ mag je zeker niet overslaan. Geloof me, het werkt niet anders! Yes, I tried.. De volgende dag zal de room gescheiden zijn van het kokoswater. Je hebt enkel de room nodig, het water kan je gebruiken voor bijvoorbeeld smoothies ofzo mee te maken. Ik ben er niet altijd een even grote held in maar wel een grote fan van ‘don’t waste anything!’. 

Ingrediënten:

  • 400 ml kokomelk uit blik
  • 1 eetlepel honing

Hoe:

  1. Laat de kokosmelk een nachtje in de koelkast staan.
  2. Zet je kom waarin je gaat mixen en de kloppers van de mixer een half uurtje op voorhand in de koelkast.
  3. Doe voorzichtig het blik open en schep met een lepel de room eraf. Bewaar het kokoswater voor andere gerechten of smoothies.
  4. Klop de room op.
  5. Doe de honing erbij terwijl je aan het kloppen bent.

 

Glutenvrije cupcakes met kaneel en blauwe bessen (paleo recept)

Ow yeah! We are baking this weekend! Want heel eerlijk, is er iets leuker dan desserts of koekjes guilt-proof maken? Deze kaneel cupcakes met blauwe bessen zijn een perfecte treat om op tafel te zetten tijdens de zomerfeestjes. Of beter nog; keep them for yourself en hou ze als vieruurtje on-the-go! Dat was bij mij het geval aangezien ik deze week constant op de baan was, om te gaan zingen onder andere (Kijk gerust eens naar mijn laatste video’tje dat ik opgenomen heb).

Joey Steffi doesn’t share food! *Wink

Voor ik nog even opsom waardoor deze cupcakes zoveel gezonder zijn, hoe vind je mijn foto’s? Ondertussen trek ik een half jaartje met mijn canon 5D en bij tijd en stond begint dat aardig te lukken. If I may say so myself! En wat vind je trouwens van mijn nieuwe cupcake hartjes? Super duper cute – imho!

Bon. Even op een rijtje waarom je liever deze paleo cupcakes maakt dan dat suikerbommetje uit de winkel. Eerst en vooral heb je helemaal zelf in de hand hoeveel suiker je erin doet. Meer nog, er komt geen geraffineerde suiker aan te pas. Enkel ahornsiroop, een natuurlijke suiker met een lagere glycemische index en met ook nog goede eigenschappen zoals verschillende mineralen. Geen lege calorieën dus. In zijn geheel gaan er 4 lepeltjes van in, en je kan meer of minder toevoegen naar believen. Dit is al een wereld van verschil met diegenen die je in de winkel koopt.

Verder gebruik ik echte ceylon kaneel, een super antioxidant! Het bestrijdt mee vrije radicalen die zorgen voor oxidatie. Dit wil je vermijden en dus zijn de antioxidanten uit de Ceylon kaneel meer dan welkom. In deze cupcakes doe ik niet zomaar een snuifje maar best wel wat kaneel. Ik ben dan ook verzot op de smaak!

Geen bloem, geen granen! Ik gebruik mijn twee ultieme favorieten: kokosmeel en amandelmeel! Resultaat: glutenvrije cupcakes! Ook geen lactose of slechte vetten. Nee ik gebruik kokosmelk (altijd uit blik en zonder additieven!) en super gezonde kokosolie!
Paleo gezonde cupcakes blauwe bessen

 

Gezond dessert cupcakes amandelmeel

Ingrediënten:

  • 250 gram amandelmeel
  • 65 gram kokosmeel
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel natriumbicarbonaat
  • 4 eieren
  • 1 +1/2 eetlepel vanille extract
  • 5 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 4 à 5 eetlepels ahornsiroop
  • 120 ml kokosmelk uit blik!
  • 3 eetlepels kaneel (meer of minder naar believen)
  • 3 handen vol blauwe bessen (of nog veel meer!)

Hoe?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Vet de cupcake vormpjes (al dan niet in hartjes vorm) in met kokosolie.
  3. Meng het amandelmeel, kokosmeel, zout en natriumbicarbonaat.
  4. Doe de kokosolie, eieren, ahornsiroop, kokosmelk en vanille erbij en meng goed.
  5. Spatel lekker veel blauwe bessen eronder.
  6. Zet in de oven en bak voor 20 a 25 minuten.

Njoy!

Goed beschermen tegen de zon, hoe doe je dat?

Tot 30 graden wordt het nu vrijdag. Ik herhaal: 30 graden! En zonovergoten ook nog eens! Het wordt een topweek en een nog veel meer top weekend! De eerste échte zomerzon. Whoop whoop!

Maar! Voor we gaan bakken en braden, toch nog even wat tips. Want op zomerdagen zoals diegenen die eraan komen durven we wel al eens vergeten dat zonnestralen heel wat schade kunnen aanrichten. Ik denk aan rimpels, pigmentatie en huidkanker. Wie mijn about-pagina al eens gelezen heeft weet dat ik erg gesteld ben op een frisse huid. Daarom smeer ik alle dagen zonnecrème én vermijd ik zonnekloppen.

Insmeren!

Insmeren is super belangrijk. Zelf smeer ik alle dagen, ja, zelfs in de winter. UVA stralen zijn het ganse jaar aanwezig en ze bereiken je huid ook wanneer het bewolkt is en ook door glas. UVA penetreert dieper in de huid en zorgt daardoor voor huidveroudering. Maar ook UVB-stralen gaan niet vrijuit, ze zijn enkel in de zomermaanden aanwezig en ze kunnen je huid verbranden. Redenen genoeg om alle dagen zonnecrème te smeren maar op zonnige dagen zoals die van later deze week smeer ik wel wat extra. Dan kies ik voor een factor 50, over heel het lichaam, ook onder mijn kleding. Door het mooie weer zijn we meer buiten en dus worden we ook meer aan het zonlicht blootgesteld. Bovendien zijn het de eerste zonnestralen en onze huid is nog maar weinig gewoon.

Welke zonnecrème?

Kies steeds voor een zonnecrème die beschermt tegen zowel UVA als UVB. Welke factor moet je nemen? De SPF is een misleidende maat voor zonnecrème. Een SPF 30 beschermt niet dubbel zoveel als een SPF 15. Een SPF 15 beschermt voor 94%, een SPF 30 voor 97%, een SPF 45 voor 98%. Een minimale SPF van 30 is aan te raden.

Niet enkel naar de SPF kijken.

De SPF is een maat voor het verbranden van je huid. Het gaat vooral over de UVB stralen. De UVA stralen zijn nog veel schadelijker. Een hoge SPF wil niet per se zeggen dat dat ook een hoge UVA-bescherming geeft. Kijk daarom naar de ingrediënten en kies voor een hoge dosis zink oxide en titaniumoxide.

Steffi Vertriest

Wat met vitamine D?

Vitamine D is super belangrijk. Een tekort aan vitamine D is een groot risico voor je gezondheid. Heel veel stoffen worden niet opgenomen als je niet voldoende vitamine D hebt. Het zou zonde zijn om al die gezonde receptjes vol mineralen en vitaminen op tafel te toveren als je niet voldoende vitamine D hebt om bijvoorbeeld calcium en fosfor op te nemen – om er maar even een aantal te noemen. Hoe ik het doe? Op zonnige dagen neem ik wat ik noem ‘een zonnebadje’. Op de middag (wanneer je schaduw korter is dan je lichaamslengte) ga ik 20 minuten in de zon liggen. Ik smeer daarbij wel mijn gezicht, armen en schouders (die dagelijks al het meeste zonnestralen krijgen) in met een SPF 50. Nog een tip: neem geen warme douche de eerste uren na je zonnebadje want dan spoel je het gewoon weg en krijgt je lichaam niet de tijd om het op te nemen.

Kortom:

Smeer je goed en regelmatig in met een SPF van minimaal 30. Geef extra aandacht aan gevoelige zones zoals je gezicht, armen, schouders en decolleté. Vermijd lang in de volle zon te zitten. Kies voor een zonnecrème met een hoog zink oxide en titanium oxide gehalte. Neem af en toe een zonnebadje waarbij je 20 minuten onbeschermd in de zon gaat.

En niet te vergeten: ENJOY!! 

Wat doe jij om je te beschermen tegen de zon?

Ontbijt-Smoothie met limoen, banaan en spinazie

Onder het motto “meer groentjes eten” heb ik deze overheerlijke smoothie gemaakt waarvan je de groene kleur meteen zal vergeten bij de eerste slok! Ik ben sowieso een grote fan van sapjes en smoothies maar deze staat toch in mijn top 3 beste smoothies EVAH én hij is oooooh zooooo gezond!

En of we meer groentjes moeten eten! You can talk superfoods all you want.. Groenten zijn de échte superfoods. Ze zijn de sleutel tot een gezond voedingspatroon en een gezonder leven. En dus ben ik een grote fan van stiekem overal groenten in te smokkelen. En waarom niet vanaf ’s ochtends al?! Deze smoothie is lekker zoet en alleen de kleur verraadt de groenten die erin zitten. Mijn omgeving biedt soms wat weerstand tegen groene sapjes, de gedachte alleen dat er groenten in een sapje zit doet ze weigeren het te drinken. Kleine victory dus wanneer ik ze toch kan overtuigen of – wat ik meestal doe – gewoon zwijgen over de groentjes en ze het achteraf vertellen. You should see their faces! Hihi!

De spinazie in deze smoothie zorgt instant voor een ochtendboost! En biedt jouw tempel heel wat voordelen. Veel groenten bevatten fytonutriënten maar spinazie topt vanboven aan de lijst, als je calorie per calorie gaat kijken is spinazie één van de meest rijke groenten van allemaal. Het reduceert inflammatie, beschermt tegen kanker en bevat heel wat anti-oxidanten. Spinazie bevat veel vitamine C, E, K en A. En ook de mineralen zink en selenium zijn talrijk aanwezig. Niet zo verbazend dus dat spinazie kei goed is voor de bloedvaten! De massieve hoeveelheid vitamine K zorgt trouwens voor gezonde botten.

En dan is er ook de kefir. Wat is kefir juist? Het is een samenleving van bacteriën en gisten. Je kan het vergelijke met drinkyoghurt. Het is zacht en lichtjes zuur van smaak en heeft veel gezondheidsvoordelen. Je kan kefir zelf maken maar je kan het ook gewoon kopen in de winkel (bij Carrefour of in de Bio Planet bv.), je zoekt dan bij de yoghurt!

Je kan een aantal dingen in deze smoothie vervangen. Stel: je bent nu deze post aan het lezen en je denkt “OMG, must have this NOW!”. Dan kan je de Kefir bijvoorbeeld vervangen door drinkyoghurt. Als je geen bevroren banaan hebt, neem dan een gewone banaan en doe er ijsblokjes bij.

groene smoothie voor beginners 01

 

De hoeveelheden hieronder zijn voor 1 smoothie!

Ingrediënten:

  • 120 ml kefir
  • 1 bevrozen banaan
  • 1 zeer groot hand vol spinazie
  • 2 theelepels honing
  • 1 limoen
  • 2/3 theelepel vanille-extract
  • 120 ml gefilterd water

Hoe:

  1. Pers de limoen.
  2. Doe alle ingrediënten in een blender (een goeie blender is hier aan te raden, ik gebruik deze Blendtec).
  3. Mix tot het een gladde massa is en het drankje een mooie groene kleur heeft.

Ready to rock your day! 

Erwtenpesto tomaten en basilicum (Vegan)

Vandaag een zomers en licht gerechtje dat ik sinds kort maak. Naar mijn eigen bescheiden mening is het een topper! Je kan het eten als voorgerechtje of wat meer van maken en als lunch eten – wat ik meestal doe!

Ik ben opgegroeid in een Bourgondische familie waar eten een belangrijk evenement is, niet alleen de maaltijd op zich maar ook het sociale karakter ervan. Vooral echte Vlaamse gerechten stonden op het menu, traditioneel met veel aardappelen, veel boter een ‘ne goeie lap vlees’. Kwaliteitsvlees – van vrije grasgevoerde dieren – is gezond maar er zijn wel heel wat ethische en ecologische opmerkingen bij de hoeveelheid vlees die we eten. Ik denk dat we allemaal een beetje minder vlees zouden moeten eten en de keren dat we vlees eten voor beter en diervriendelijker vlees moeten gaan. Vandaar dat ik vandaag een vegetarisch – veganistisch zelfs! – receptje voor je heb. Ik ben er zeker van dat een aantal van mijn vegetarische vrienden er heel blij mee zullen zijn. En je hoeft zeker geen vegan te zijn om van dit gerechtje te houden! Het is er eentje boordevol gezonde groentjes, gezonde vetten, kruiden en met veel summer vibes. Nu alleen de zon nog mee krijgen, wink*.

Veganistisch recept pesto

De hoeveelheden hieronder zorgen voor een grote pot pesto, je kan minder maken of de overschot in de koelkast bewaren voor andere salades mee op smaak te brengen. Voor een lunch reken ik op twee tomaten per persoon, varieer naar believen!

Ingrediënten erwtenpesto:

  • 150 gram bevroren erwten
  • 80 gram cashewnoten (niet geroosterde)
  • 1 handje vol verse basilicum (en nog wat extra voor te dresseren)
  • 100 ml gefilterd water
  • 4 eetlepels vers geperst citroensap
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 teentjes look
  • Keltisch zeezout en peper
  • Trostomaten (2 per persoon)
  • Balsamico azijn en extra vierge olijfolie (om te dresseren)

Hoe:

  1. Haal de erwten uit de diepvries en laat ze ontdooien. Idealiter laat je de cashewnoten een nachtje weken (lees hier waarom je noten moet weken).
  2. Doe alle ingrediënten in een blender (behalve de trostomaten, balsamico, de extra olijfolie om te dresseren en enkele basilicumblaadjes die we ook opzij houden om te dresseren). Mix tot een gladde massa.
  3. Snijd de tomaten doormidden en schik de erwtenpesto erop met een lepel.
  4. Dresseer met extra basilicumblaadjes, extra vierge olijfolie en een klein beetje balsamico azijn.

Njoy your mega healthy lunch!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks