Home Blog Pagina 69

Gezonde Nutella zelf maken

Ow yes! We are making Nutella baby! Nu ja, chocolade hazelnootpasta eigenlijk, want deze is een stuk gezonder dan de conventionele pot uit de supermarkt. En het grote voordeel is dat je helemaal zelf bepaald hoeveel suiker erin zit. Het is niet moeilijk en super yummie. Terwijl ik deze post schrijf staat de pot trouwens naast mij met ook enkele crackers erbij. En ik kan je verzekeren: it’s sooooo good! Note to self: niet alles in één keer opeten!

Je skipt niet enkel de suikerbom en de additieven door deze chocopasta zelf te maken, er zitten ook nog eens verschillende superfoods in met heel wat gezondheidsvoordeel.

Hazelnoten bevatten heel wat gezonde vetzuren, vitaminen en mineralen. Onderzoek wees al uit dat ze protectief kunnen zijn tegen kanker en hartfalen. Bovendien verlagen ze ook nog eens de slechte cholesterol en verhogen ze de goede cholesterol. De gezonde vetzuren zorgen trouwens ook voor een mooie huid en gezond en stevig haar – yes please! Ook de magnesium waarden zijn hoog, en daarvan hebben heel veel mensen een tekort, en dat tekort zorgt voor inflammatie (de grote boosdoener van zowat alles).

Verder bevat de rauwe cacao heel wat antioxidanten, die we nodig hebben om de vrije radicalen die zorgen voor oxidatie te neutraliseren. Ook deze heeft een gunstig effect op de cholesterol. Rauwe cacao bevat ook veel calcium en potassium of kalium en in het algemeen is rauwe cacao gewoon zeer rijk aan vitaminen en mineralen.

Uiteraard gebruik ik geen geraffineerde suiker maar wel honing. Don’t fool yourself, ook honing bevat natuurlijk veel suikers. Maar het zijn ten minste geen lege calorieën, er zitten ook gezonde stoffen in – wat bij gewone suiker niet het geval is. Bovendien zal deze zelfgemaakte Nutella een heeeeeeeeeeeeeeel stuk minder suiker in totaal bevatten. En geen bewaarmiddelen. En geen gluten, geen soja of lactose! Bring it on! 

Ook gebruik ik kokosolie voor deze hazelnotenpasta. Kokosolie is goed voor zooooveel dingen. Lees hier de zeven hoofdredenen waarom je meer kokosolie zou moeten eten! En geen nood, geen kokossmaakje te bespeuren bij deze chocopasta.

Voor dit recept week ik de hazelnoten een nachtje in de koelkast om alle slechte stofjes – nu ja, diegenen die zwaar zijn voor ons spijsverteringsstelsel – eruit te halen en belangrijker nog: om al het goede actief te maken. Daarna gaan ze even in de oven voor de smaak te versterken en te dehydrateren.

Noten weken

 

Ingrediënten gezonde Nutella:

– 170 gram hazelnoten
– 1 theelepel zout
– 1 grote eetlepel vanille extract
– 60 gram RAW cacao poeder
– 5 grote eetlepels honing (meer of minder naar believen)
– 5 eetlepels kokosolie (lopend)
– 130 a 150 ml zelfgemaakte amandelmelk (lukt ook met gewone melk of hazelnotenmelk)

Hoe:

  1. Week de noten ’s nachts. Zet de noten in gefilterd water in een mason jar (ik gebruikte eentje van Kilner hier) met een theelepeltje zout voor ongeveer 12 uur. Spoel ze de volgende dag goed af. En droog ze ook af met een handdoek of keukenpapier.
  2. Doe de gedroogde noten in een handdoek en wrijf ze over elkaar zodat de bruine pelletjes eraf vallen. Het kan geen kwaad dat er nog wat aanhangen hoor!
  3. Leg de hazelnoten op een bakplaat en plaats ze in de oven voor 20 minuten op 150 graden. Rommel ze af en toe goed door elkaar zodat ze niet aanbranden.
  4. Haal de noten eruit en laat ze 20 minuten afkoelen.
  5. Doe de noten in een blender (een goede blender is hier aan te raden). Haal ze door de blender tot ze goed fijn zijn.
  6. Voeg vanille extract, cacao, honing en kokosolie toe en blend tot een pasta.
  7. Giet nu beetje bij beetje de amandelmelk erbij. Tot de chocopasta de gewenste consistentie heeft. Ik heb graag nog wat stukken hazelnoten in de mijne, als je hem graag wat smeuïger hebt, blend dan iets langer en voeg meer melk toe.

Bewaar in de koelkast! Smullen maar!

Lekkere asperge recepten

Eerder deze week had ik het over de vele gezondheidsvoordelen van asperges, het witte goud (of groen van mijn part)! Ze zijn goed voor je hard, voor je huid, hebben anti-aging effecten, zijn een prima manier om te detoxen en helpen je kanker te voorkomen. Dat zijn al heel wat redenen om nog meer asperges te verorberen de komende weken denk ik dan!

Tijd dus om je ook wat inspiratie te geven voor lekkere receptjes met asperges. Hieronder een aantal voorbeeldjes die ik super lekker vind!

Recept aspergesAsperges op z’n Vlaams

Ja hoor, de meest traditionele blijven mijn favoriet! Zo simpel en elke keer weer super lekker. Uiteraard gebruik ik grasboter en de peterselie kan ik ondertussen in mijn kruidentuin vinden!

Recept: vtm koken

Groene asperges met hamGroene asperges met ham

Ideaal als hapje wanneer je bezoek hebt. Super makkelijk te maken en ze zien er meteen feestelijk uit!

Recept: Marijke Kookt

 

Asperges met zeewolfAsperges met zeewolf

Hmmm, asperges en een lekker stukje vis: the perfect dinner! Al laat ik de room wel achterwegen hier.

Recept: Libelle Lekker

Asperge rucola soep

Asperge-rucola soep 

Er zijn er die soep enkel voor de winter vinden. Ik hoor bij de andere groep die het hele jaar door soep eet. Een goed bereidde aspergesoep heeft bovendien een zomers karakter als je het mij vraagt.

Recept: Foodstyling

Als je zelf nog lekkere asperge-recepten tegenkomt, laat het zeker weten in de comments hieronder!

Asperges zijn super gezond voor je

Heb je ze al geproefd? Het witte goud verschijnt dezer dagen weer overal op de kaart en in de winkel kan je ze nu ook aan schappelijke prijzen krijgen; het aspergeseizoen is in volle bloei! Hier in de Lage Landen is het traditie om rond deze tijd asperges te eten, maar ik geef je graag een aantal extra redenen om deze witte (en groene) stengels te verorberen want ze zijn ook gewoon kei gezond!

Weinig calorieën

Ik ben zelf geen fan van calorieën te tellen en ben er van overtuigd dat er heel wat misvattingen over calorieën bestaan maar voor wie echt drastisch gewicht moet verliezen kunnen minder calorieën wel een positief effect hebben. Asperges zijn perfect voor wie op een smaakvolle manier minder calorieën wil binnenkrijgen. Per 5 asperges krijg je maar 20 calorieën binnen, dat is extreem weinig. Ze bevatten verder ook geen vet en zijn heel laag in sodium.

Goed voor het hart

Asperges bevatten veel vitamine K en die zijn essentieel voor een gezond hart. Vitamine K is een vetoplosbare vitamine dus asperges met wat grasboter eten bijvoorbeeld is een perfecte combo. Ze hebben ook een hoog vitamine B gehalte, veel vezels en een heleboel antioxidanten en anti-inflammatoire stoffen. Your body likes this!

Anti-aging effecten

Woppa! Dubbele portie graag! De grote hoeveelheden glutathion zijn hiervoor verantwoordelijk.

Stabiliseren de bloedsuikerspiegel

Grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel zijn niet gezond, alles behalve zelfs. Dankzij de vitamine B6 kunnen asperges bijdragen aan het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Wat ook het ook meteen prima voer voor diabetici maakt.

Huid

Glooooow baby glow! Wederom de glutathion die ons beschermt, ditmaal tegen zonneschade en schade van vervuiling.

Detoxen

Asperges zijn een natuurlijk diureticum, de nieren worden er extra door gestimuleerd en toxische stoffen worden sneller afgedreven. Het is ook goed voor een teveel aan zout uit je lichaam te krijgen. Asperges werken hierdoor ook preventief tegen nierstenen.

Spijsvertering

Asperges zijn goed voor de spijsvertering! Vooral door hun hoge dosis vezels en proteïnen. Deze helpen het voedsel sneller door de darm te bewegen. Asperges bevatten ook inuline, deze wordt pas afgebroken in de dikke darm en werkt daar als een prebioticum. Dat is goed voor de goede bacteriën die nutriënten helpen opnemen, tegen allergieën strijden en preventief tegen darmkanker werken.

Asperges zijn gezond

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind dit vrij impressive! Asperges zijn super lekker, met zoveel te combineren en dus ook super gezond! Genoeg redenen om er tijdens het aspergeseizoen extra veel te eten. Zijn er nadelen aan asperges? Niet echt. Alleen ‘smelly pee’ misschien. Daar heb ik trouwens wat interessants over gelezen onlangs. Wist je dat niet iedereen de stinkende geur van asperge-pipi (om het kind even een naam te geven) kan ruiken?  De aperge-urine-geur komt trouwens van asparagusinezuur dat afgebroken wordt in zwavelhoudende componenten en die veroorzaken deze geur. Weet je weer eens wat te vertellen bij het volgende restaurant bezoek! The awkward pee-conversation.

En nu hop naar de winkel voor lekkere en gezonde asperges!

Ei met zoete aardappel en avocado

Breakfast for champions! Laten we de ochtend eens starten met een dosis groenten en proteïnen. Dit was één van mijn favoriete whole30 ontbijten! Het zit boordevol gezonde dingen, bevat geen graan of melkproducten en is helemaal paleo. Whole30 mag dan wel voorbij zijn voor mij, dit ontbijtje blijft!

Eigenlijk was het gewoon toeval, toen ik het voor het eerst maakte had ik gewoon niks anders in huis dan dit – om het zo te zeggen. Het bleek een killer combo te zijn! Soooo good!! Bovendien is het één van de meest vullende ontbijtjes die ik ken en dus ideaal krachtvoer voor lange en zware dagen. De worstjes en de zoete aardappel waren left-overs van de dag ervoor. Gezond avondeten zorgt voor gezonde left-overs die op hun beurt een heerlijk gezond ontbijt maken. Omdat ze niet meer gekookt hoeven te worden is het ook nog eens klaar in 1 2 3. Ik zal het recept uitschrijven van scratch, want dat kan uiteraard ook.

Heb ik trouwens al verteld dat je dringend meer avocado’s moet eten? Ze zijn zo goed voor je! Ik probeer er alle dagen eentje te eten. Ze houden de bloedsuikerspiegel stabiel, ze zitten boordevol goede vetten, ze zijn goed voor de ogen en voor je huid – glow baby glow!! En ze zorgen bovendien ook voor sterke botten en helpen je afvallen! What’s not to like?

Breakfast for champions
Lekker gezond ontbijten

Hoe maak je deze topper? Super simpel! Hieronder het gezond ontbijt receptje, uitgeschreven voor 2 personen.

Ingrediënten:

– 1 zoete aardappel
– 1 avocado
– 4 eieren
– 4 (biologische) kippenworstjes
– 1 kleine ui
– Bieslook
– Kokosolie of grasboter
– peper en zout

Hoe:

  1. Schil de zoete aardappel, snijd hem in kleine stukjes (blokjes of ‘matchsticks’) en kook tot ze beetgaar zijn.
  2. Bak ondertussen de worstjes. Zet opzij.
  3. Doe kokosolie of grasboter in een grote pan en stoof de ui.
  4. Doe de zoete aardappel sticks erbij en ook de worstjes (in stukjes gesneden)
  5. Maak 4 kuiltjes en breek daar de eieren in. Zet het vuur op medium.
  6. Doe er peper en zout op. Haal de pan van het vuur.
  7. Schik de avocado er bovenop en strooi er wat verse bieslook over.

Laatste stap: smullen en helemaal ready to rock your day!

Havermoutpap met amandelmelk en aardbeien

OMG! Died and woke up in heaven! Ik ben zo enthousiast om dit recept met jullie te delen. Het is echt om duimen en vingers bij af te likken! Als je even gek op havermout bent dan ik – en ik weet dat jullie dat zijn, dat heb ik in de comments van de Heerlijke Havermout giveaway post kunnen lezen – dan moet je deze zeker een keer proberen.

In maart ben ik in Kopenhagen geweest, om in het befaamde Noma restaurant te gaan eten – amazing btw! Maar behalve dat ben ik er ook in een havermout-barretje geweest dat we na lang zoeken dan toch gevonden hebben. Geïnspireerd door de vele variaties ben ik daarna meteen aan de slag gegaan en dit receptje is in een mum van tijd mijn favoriete ontbijt geworden. So so good! Ik postte het al op de Bye Bye Cheeseburger facebookpagina (een like’je mag altijd! *wink): het aardbeienseizoen is aangebroken en ze zijn al ongelooflijk zoet, héérlijk!

De havermout zelf maak ik met mijn zelfgemaakte amandelmelk – puur natuur zonder additieven, love it en het is super simpel! Ik doe er een schepje Griekse yoghurt bij en als topping gebruik ik de artisanale granola van Floom. En uiteraard: veel aardbeien! Zo start je de dag met lekker veel antioxidanten! In mijn muesli zit sowieso al 70% pure chocolade, als dat bij jou niet het geval is doe er dan zeker nog extra chocolade bij, voor wat extra decadentie. Want heel eerlijk, wie houdt er nu niet van wat decadentie ’s morgens?

Havermoutpap met amandelmelk en aardbeien

 

Ingrediënten:

– 8 eetlepels glutenvrije havermout
– 230 ml (zelfgemaakte) amandelmelk
– 70 gr Griekse yoghurt
– 2 eetlepels granola (Chocolade-kokos granola van Floom of een andere met chocolade)
– 1 theelepel vanille extract
– 1 theelepel maple syrup (optioneel)
– Stukje 70% pure chocolade

Hoe:

  1. Doe de amandelmelk en de glutenvrije haver in een steelpannetje op een middelhoog vuur, voor ongeveer 8 minuten. Blijf roeren zodat de haver niet aan de bodem plakt!
  2. Haal het steelpannetje van het vuur en doe er de vanille bij. Roer nog eens goed. Doe in een kommetje.
  3. Snijd de aardbeien en doe ze er bovenop.
  4. Doe ook de Griekse yoghurt er bovenop en strooi er granola over.
  5. Doe er de maple syrup over en rasp wat zwarte chocolade erover. Voor extra decadentie!

Zelf amandelmelk maken (recept)

Nu mijn Whole30 detox voorbij is kan ik weer genieten van havermoutpap in de ochtend. En hoewel ik zeker een aantal van mijn whole30-proof-ontbijtjes ga blijven maken ben ik toch blij dat een portie muesli of haver ook weer toegestaan is.

En dus is het ook terug tijd voor amandelmelk. Het is een gewoonte van me om 1 keer per week een fles amandelmelk zelf te maken. Het is zooooo simpel en ’the real deal’ is toch altijd beter dan datgene uit de supermarkt! Er zitten namelijk geen bewaarmiddelen, aroma’s, geur of kleurstoffen in.. Gewoon puur natuur. Love it, love it, love it!

Ik had het een tijdje geleden over noten weken. Een must om alle gezonde stoffen te activeren en andere stoffen te elimineren. Ook voor deze amandelmelk doe ik de dag ervoor al amandelen in (gefilterd) water en laat ze een nachtje weken.

Er zijn een aantal dingen die je zeker nodig hebt om amandelmelk te maken. Een blender onder andere. Ik gebruik zelf sinds kort een Blendtec – super tevreden van trouwens! – maar elke type blender kan dit normaal gezien aan. Verder is ook een neteldoek belangrijk om de pulp uit de melk te kunnen halen.

Wat mag je verwachten? De textuur van deze amandelmelk is anders dan die van melk. Dat is perfect normaal! Ik gebruik de amandelmelk vooral voor havermoutpap van te maken, het geeft een zachte nootsmaak en niet te vergeten: het is kei gezond!

amandelmelk zelf maken

 

Zelf amandelmelk maken: ingrediënten:

– 150 gram amandelen
– 1 liter gefilterd water
– 1 ontpitte dadel
– snuifje zeezout

Hoe:

  1. Laat de noten een nachtje weken en spoel goed af.
  2. Doe de geweekte amandelen, het gefilterd water, de ontpitte dadel en het zeezout in een blender. Blend tot het geheel één gladde mengeling is.
  3. Span een neteldoek met een rekker over een kom en giet de amandelmelk erdoor zodat de neteldoek de pulp tegenhoudt.
  4. Gooi de pulp weg of bewaar ze voor andere gerechten en giet de amandelmelk in een melkfles.

Je kan de melk tot een week bewaren in de koelkast.

Succes!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks