Home Blog Pagina 73

Detox groentesap

3

Ochtendrituelen, ik heb er verschillende zowel qua voeding, beweging als verzorging. As you know ben ik een grote fan van citroenwater ’s ochtends. Maar wanneer ik in de winter vroeg moet opstaan begin ik wel eens met een kruidenthee, ik doe af en toe een kuur van bijvoorbeeld aloe vera en bovendien neem ik nog enkele supplementen ’s ochtends die ik dan weer met gewoon gezuiverd water naar binnen werk. Dat worden dus wel heel veel glazen naast elkaar. En hoewel ik voorstander ben van genoeg vocht naar binnen te krijgen zou deze combo net iets teveel van het goede zijn. En dus maak ik keuzes.

De afgelopen dagen start ik steeds de dag met een groentesap. Ik heb drukke en vermoeiende dagen zowel achter de rug als voor de deur en dus kan ik alle goede nutriënten gebruiken om genoeg energie te hebben. Drukke dagen zijn geen excuus om je gezonde voeding wat te laten varen, nee het is een extra motivatie om voor gezond te kiezen want my body needs it! Zeker groenten zijn erg belangrijk en dus vind ik het zalig als ik er van ’s morgens vroeg de dag al mee kan starten. Ik heb er eentje uitgekozen die ik vorige week maakte. Ik heb daarvoor maar 3 ingrediënten gebruikt: paksoi, selder en appel – tijd is kostbaar in de ochtend. Gember had ik toevallig niet in huis want anders had ik er nog wat bijgedaan, het is dus zeker een optie!

Groentesappen zijn niet de makkelijkste – we zijn uiteraard meer fan van lekkere zoete fruitmixen – maar ze zijn oooh zoooo gezond. And you’ll learn to love them! Neem het van mij aan, ik lustte tot 4 jaar teug geen enkele (!!!) groente graag! Probeer in het achterhoofd te houden dat het wonderen doet voor je lichaam, hou vol en heel snel ga je er van houden. I believe in you!

Toch nog niet te happig erop? Mix met een stukje fruit zoals ik ook in deze groentesap gedaan heb!

Groentesap

Ingrediënten:

– 2 stengels selder
– 5 stengels paksoi
– 1 biologische appel

Hoe:

– Was de groenten. Verwijder het klokhuis en het steeltje van de appel (ik snijd gewoon langs vier kanten zodat er een langwerpig staafje overblijft met pitjes, klokhuis en onderkantje). Doe de appel, de selder en de paksoi in een slowjuicer.

Laatste stap: opdrinken en rockin’ your day!

 

 

Quinoa met spinazie en rozijn

It’s quinoa time! Vandaag een gerechtje dat al heel lang meedraait in mijn gezonde keuken. Het was één van de eerste gerechten die ik maakte back in the day wanneer quinoa nog een nieuwe ontdekking was. Ik heb quinoa trouwens leren kennen op een reis naar Argentinië – één van de mooiste reizen die ik ooit gemaakt heb. Het was op een trip in de bergen in het Noorden van het land dat ik zag hoeveel mogelijkheden dit zaadje bood. De Argentijnen die op meer dan 100 kilometer van de bewoonde wereld in lemen hutten wonen maken echt ALLES van quinoa. Voor- hoofd- en nagerecht, alles wat deze mensen ons voorschotelden had quinoa als basis, en toch lagen de smaken mijlenver uit elkaar. Sindsdien ben ik er zelf mee aan de slag gegaan.

Verschillende gerechten met quinoa passeerden al de revue en deze is absoluut een blijvertje. Waarschijnlijk omdat het klaar is op 15 minuten en daardoor mijn go-to receptje is dat ik bovenhaal wanneer ik na een drukke dag maar kort over huis kan voor ik naar een impro-training, repetitie of een avondje met vrienden moet vertrekken. En oh boy wat hebben we dit allemaal nodig. Zo’n makkelijk en gezond recept dat quasi altijd voorhanden is, toch? Think about it, het kan je redden van die diepvries-pizza of een stop aan de lokale frituur in het dorp. So let’s give it a try!

Nog even recappen waarom dit gerechtje bijdraagt aan jouw gezondheid. Zoals ik in mijn post over gevulde paprika met quinoa al zei is het een ideale overgang voor al wie low(er)-carb wil gaan eten. Quinoa is super voedzaam, het bevat heel wat mineralen – ik denk aan mangaan, magnesium, fosfor,.. Quinoa bevat meer dan twee keer zoveel vezels dan andere granen (technisch gezien zijn het zaden en geen granen). Nog een groot voordeel: quinoa wordt zo goed als altijd biologisch gekweekt. Het is rijk aan anti-oxidanten, is een goede bron voor proteïnen, bevat alle aminozuren die we nodig hebben, en… en en het lijkt me duidelijk dat ik alle quinoa voordelen nog maar eens apart moet oplijsten in een post want het zijn er teveel om op te noemen. Vooral omdat ik ook nog even moet vermelden dat het gerecht ook spinazie bevat – yummie en healthy! Ik gebruik kokosolie omdat de smaak perfect samen gaat met rozijnen en spinazie én omdat het het gezondste plantaardig vet is.

Quinoa spinazie rozijn vis

You want it, you need it!

Onderstaande ingrediënten zijn voor 3 personen. Ik maak meestal deze portie en eet de overschot de volgende dag koud in een slaatje. NOG een voordeel; je hebt meteen je lunch voor de volgende dag!

Ingrediënten:

– Schelvis haasje(s) (of eender welke andere witte wildvangst vis)
– 200 gram quinoa
– 80 gram rozijnen
– 2 handen vol spinazie
– Kokosolie
– 2 teentjes look
– grasboter
– peper, zout en nootmuskaat

Hoe:

– Spoel de quinoa af om een bittere smaak te voorkomen. Kook de quinoa.
– Neem een pan en bak de vis in de grasboter. Gebruik een doorzichtig deksel om de vis sneller te laten garen zonder aan te bakken. Kruid af met peper, zout en een snuifje nootmuskaat.
– Doe de kokosolie in een pan en voeg er de look en rozijntjes aan toe. Roer constant voor 1 à 2 minuten.
– Wanneer de quinoa klaar is doe je het eventueel overbodige water weg, laat even uitlekken en voeg dan de quinoa toe aan de look en de rozijnen.
– Voeg (in delen) de spinazie toe en spatel onder de quinoa en rozijnen tot hij slap wordt.

Een kwartiertje koken, een kwartiertje smullen en back on track! I love it!

 

Grasboter is super gezond

Als kind al was ik verzot op boter. Back in the day wanneer brood nog op mijn menu stond waren boterhammen met een dikke laag boter en melkchocoladehagelslag dagelijkse kost. Als het aan mij lag graag meer boter dan hagelslag. En dat every damn day.  Over de jaren heen zijn we thuis wel wat geswitcht van boter. Naar margarine – uiteraard – want dat was het nieuwe gezonde goedje. Al moet ik zeggen dat ‘echte’ boter altijd de voorkeur genoot bij mijn bourgondisch aangelegde familie.

Even flashforwarden naar vandaag. Boter is nog steeds aanwezig in mijn keuken. En niet voor kleine beetjes maar voor best wel wat gerechten. Alleen is dat nu altijd grasboter, zijnde boter van grasgevoerde runderen, en biologisch – uiteraard. Ik volg regelmatig cursussen en lezingen over gezondheid en volg verschillende bekende healthlovers over de hele wereld. Als er één ding is wat iedereen in elke cursus, lezing, blog, whatever.. zegt dan is het wel dat je onmiddellijk margarine de deur uit moet smijten. Graag vandaag nog. In margarine zit niets goed. Het zijn verharde plantaardige vetten die een gruwelijk chemisch proces ondergaan – verhitten op hoge temperaturen, chemisch reinigen, chemisch bleken, ontgeuren, chemisch van samenstelling veranderen en daarna ook nog eens kleurstoffen toevoegen (margarine is namelijk grijs van kleur zonder de kleurstoffen), om zo maar even een aantal stappen uit te lichten. Kortom: It’s a no-go for healthlovers.

Maar nu komt the good stuff! Grasboter blijkt super gezond te zijn. Verschillende recente onderzoeken vinden allemaal positieve effecten van volle roomboter van grasgevoerde runderen. Het zou zelfs één van de gezondste vetten op de aarde zijn met verschillende belangrijke nutriënten. Roomboter is melkvet en dat bevat zo’n 400 verschillende melkzuren en een heel aantal vitaminen.

CLA (conjugated lioleic adic). Wordt vaak gebruikt als supplement om gewicht en vet te verliezen en heeft verschillende positieve effecten op onze gezondheid. Wel, in grasboter zit 5 keer meer CLA in dan boter van koeien die granen gevoerd worden!

Omega 3. In grasboter zitten veel meer omega 3 vetzuren. En as we all now is omega 3 super gezond en kunnen we het allemaal goed gebruiken.

Vitamine K2. Grasboter is rijk aan K2, een vitamine waar de meetse mensen maar weinig over weten maar die eigenlijk heel belangrijk is voor onze gezondheid. Het is nauw betrokken bij de stofwisseling en zeker voor de aanmaak van calcium. Heel wat mensen hebben er ook een tekort aan zonder dat ze het weten.

Lagere kans op hartaanvallen. Dit lijkt contra intuitief maar toch is het zo. Verschillende studies tonen aan dat mensen die veel grasboter eten drastisch minder hartaanvallen krijgen. Het gaat hier niet over één studie maar verschillende in de afgelopen jaren, in verschillende landen en werelddelen.

Maar wat dan met die verzadigde vetten? De aanval op verzadigde vetten is tientallen jaren geleden begonnen maar berust op totaal verkeerde wetenschap. Als je daar graag meer over weet raad ik je zeker aan deze aflevering van Heart Of The Matter te bekijken. Het toont perfect aan waarop deze misvattingen gebaseerd zijn. Het duurt een half uurtje maar het is zo hard de moeite waard! Er is geen enkele link tussen tussen verzadigde vetten en hart- en vaatziekten. Die is er wel voor transvetten en geoxideerde vetten. Geheel terzijde: er zitten wel transvetten in margarine!

Conclusie: smijt de margarine buiten koop roomboter – Trust cows more than chemists – en liefst vanal nog grasgevoerde roomboter.

Btw; ik koop de mijne bij de bioplanet! Super lekker!

Your new best friend: Naanijs

3

Meet your new best friend: Naanijs! En ja, ik kan je nu al vertellen; het smaakt even lekker als het eruit ziet. Bovendien is het zowat alles a healthy girl – or boy – can wish for! Het is glutenvrij, lactosevrij, vegan en zonder toegevoegde suiker. En uiteraard gemaakt van verse ingrediënten; dat wil zeggen zonder bewaarmiddelen en zonder E-nummers.

Of je het nu als dessert wil, als ontbijt of gewoon als snack tussendoor naanijs is de perfecte keuze. Maar wat is het eigenlijk? Naanijs komt van baNAAN, want banaan is een goeie basis voor 100% natuurlijk homemade ijs. Net als de perensorbet waar ik het al eerder over had, heb je ook voor deze geen ijsmachine nodig – oef! Wat je wel nodig hebt is een goede blender of een staafmixer. Dat valt dus goed mee. Het is ook a la minute klaar te maken.

Zelf ben ik zot van bananen. Het is by far mijn lievelings fruit. Soms eet ik er wel drie per dag. Vorige week heb ik nog ergens gehoord dat je kan sterven van bananen te eten, alleen moet je er dan wel 480 op één dag eten. Ik heb dus nog wel wat speling!

Oké terug naar waar we waren! Hoe maak je dit ding? Super easy! Snijd gewoon verschillende bananen en vries ze in. Net als voor de bloemkoolrijst hanteer ik ook hier het principe; koop op een zekere zaterdagnamiddag een aantal – trossen bananen in dit geval – zet je aan tafel en snij ze allemaal in één keer. Zo heb je altijd een voorraad klaar liggen voor die avonden waarop je icecream-cravings hebt! As I told you before: dit is het uitgelezen moment om achterstallige afleveringen van je favoriete serie te bekijken, of steek je oortjes in en bel een vriend of vriendin. Man. Wat hou ik van dat twee-vliegen-in-één-klap-gedoe!

Blender of staafmixer? Hmmm. Een moeilijke! Je moet een goede blender hebben om vlotjes de banaan tot ijs te malen. Maar het kan zeker. Al moet je wel af en toe met een spatel de bevroren banaantjes terug naar het midden scheppen. Doe dit ALTIJD alleen wanneer de blender niet in beweging is, het is namelijk levensgevaarlijk dit te doen als de messen draaien. Vaak ga ik er toch nog even door met de staafmixer, of gebruik ik hem meteen van in het begin.

Gezond dessert lactosevrij suikervrij Naanijs Banaanijs gezond dessert

 

Let’s make this gorgeous jar! Hoeveelheden zijn afhankelijk van jou! Maar ga er vanuit dat deze hoeveelheden hieronder voor 2 tot 4 personen zijn! Ik heb het samen in 1 mason jar gedaan maar uiteraard kan je ook kleinere kopjes nemen. Of gewoon 4 lepels natuurlijk..

 

Ingrediënten:

– 4 bananen (in schijfjes gesneden en minstens 6 uur ingevroren)
– handje vol frambozen
– Amandelmelk (als je geen amandelmelk in huis hebt kan je ook water gebruiken)
– Bessen, frambozen en 70% pure chocolade (optioneel als topping)

Hoe:

– Haal de bevroren banaantjes uit de diepvries. En doe ze in de blender of in een diepe glazen pot voor de staafmixer. Doe er wat amandelmelk bij om makkelijker te blenden (start met 4 lepels en giet een beetje bij als het nodig is).
– Blend en mix tot een smeuïg geheel!
– doe de helft van het naanijs eruit en zet even in de frigo.
– Voeg de frambozen toe aan het overblijvende naanijs in de blender of kom. Blend nogmaals tot de frambozen een mooie roze kleur geven aan het naanijs.
– Schik in laagjes in een mason jar en dresseer met frambozen, blauwe bessen en chocolade (70% puur).

Laatste stap: zoek lover om deze naanijs jar mee te delen!

 

Gezond dessert: frozen banana bites

0

Easy as one two three, healthy as you and me! Ik ben een grote fan van gezonde(re) dessertjes. Het hoeft niet altijd groots te zijn, maar een klein zoetigheidje na de maaltijd, daar zweer ik bij. En toch hoeft dat niet altijd bananencake of chocolade kokosrotsjes te zijn, och zelfs de staafmixer voor mijn gezonde perensorbet kan er soms teveel aan zijn – je weet wel, op van die beyond-super-lazy avonden. Ook dan heb ik een trucje om boven te halen. Want dan maak ik gewoon een dessertje met twee ingrediënten die ik altijd in huis heb.

Bananen en chocolade (dat het minstens 70% pure moet zijn hoef ik je ondertussen niet meer te vertellen waarschijnlijk?) zijn jouw partners in deze crime. Wat je ook nog nodig hebt is een diepvries. Want het enige wat dit receptje vraagt is dat je de banaan in schijfjes snijdt, eventueel schuin om een grotere oppervlakte te creëren, daarna de chocolade smelt en op de schijfjes doet en als laatste gewoon de vriezer al het werk laat doen. Laat minstens 2u bevriezen alvorens deze frozen bananbites te verorberen.

Bijna overbodig om het recept uit te schrijven, maar ik ga het toch doen. HA! Ik laat de hoeveelheden aan jou, ze zijn afhankelijk van jouw sugar-cravings en het aantal monden die mee zullen aanschuiven!

Bevroren banaan met chocolade

Ingrediënten:

– Bananen
– Chocolade

Hoe:

– Pel de bananen en snij ze in schijfjes. Door schuin te snijden maak je het oppervlak voor de chocolade groter.
– Smelt de chocolade. Liefst au bain marie.
– Leg de bananenschijfjes op een bakpapier. Doe op elk schijfje wat gesmolten chocolade.
– Zet in de vriezer voor minstens 2 uren.

– Laatste stap: serie opzetten, een grote kop groene thee erbij nemen en genieten! Ow yeah!

Gemberthee: de gezondheidsvoordelen

3

Is it just me of zijn er bij jou in de buurt ook zoveel griepgevallen? Het lijkt alsof ze bij bosjes vallen! Reden te meer om mijn immuunsysteem een boost te geven met een verse gemberthee. Gember wordt al duizenden jaren gebruikt voor zijn medicinale capaciteiten en in theevorm is het makkelijk om een goede dosis naar binnen te krijgen.

Ik ben een grote fan van zelf gember te laten trekken. Dat doe je gewoon door verse gember te schillen en stukjes in heet water te doen. De smaak is nogal sterk en daarom kan wat citroen en een beetje honing het geheel wat zachter maken, dat is ook nog eens een mooie combinatie die je tegen bacteriën helpt te vechten – ideaal voor wanneer je een verkoudheid voelt opkomen. Trek je je gemberthee niet zelf, kies dan voor zakjes kruidenthee die als voornaamste ingrediënt gember hebben. Veel theezakjes zijn gewoon thee met een beetje gember erbij, vaak gewoon smaakversterkers, daar heb je dus niks aan…

Gemberthee is een kruidenthee met heel wat voordelen. Ik lijst hieronder een aantal van die voordelen op.

Gemberthee

Voordelen van gemberthee

Tegen misselijkheid. Een van de grootste claims van gemberthee is zijn kracht om de maag te kalmeren. Het kan helpen wanneer je ziek bent maar ook bij wagenziekte of bij zwangere vrouwen wanneer ze misselijk zijn in de ochtend. Verschillende studies hebben aangetoond dat ook mensen die een chemotherapie ondergaan hun misselijkheid kunnen temperen met gemberthee. Ik heb zelf niet vaak last van misselijkheid maar dan nog bewijst dit de sterke kracht van gember en dat op zich is een goede reden voor het waaaay more often te drinken.

Tegen pijnlijke spieren. Dankzij de anti-inflammatoire eigenschappen van gemberthee helpt het ook tegen spierpijnen. Gemberthee is één van de beste post-work-out drankjes die er zijn! Dus volgende keer na het sporten: skip de sportdrank en drink gewoon een kop verse gemberthee! Geen gemberthee op de fitness of sportclub? Ik heb altijd mijn eigen thee bij – call me rude if you like – je zou er van verbaasd zijn op hoeveel plaatsen je niets anders dan zwarte thee en bessenthee (steeds met artificiële smaken) kan krijgen, zelfs groene thee is nog steeds niet overal verkrijgbaar. Ik vraag dan gewoon een kop heet water met citroen en ja dan kijken de mensen een beetje raar. So be it..

gemberthee drinkenVerzacht de pijn van maandstonden. Een studie liet verschillende meisjes die zware buikpijnen hadden tijdens hun maandstonden of een placebo of gember nemen. Elke dag moesten ze hun pijnlevel weergeven. Er werd een duidelijk verschil gevonden; diegenen die de gember kregen rapporteerden minder pijn dan diegene die de placebo kregen.

Tegen migraine. Migraine komt vaak doordat de bloedvaten in de hersenen lichtjes ontsteken, opzwellen en daardoor minder bloed doorlaten. Gember heeft een positief effect op de zwelling van deze bloedvaten en kan op die manier helpen tegen migraine. Het is best zo vroeg mogelijk in de migraine-aanval de gemberthee te drinken.

Drink jij wel eens gemberthee? En ervaar jij de medicinale werking ervan? Laat het me weten in de comments hieronder!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks