Nog even in een notendop wat overnight oats juist zijn! Het is havermout, zeg maar gewoon haver, die je de dag ervoor al laat weken, bijvoorbeeld in amandelmelk. Je doet alles bij elkaar, laat een nachtje in de koelkast staan en de volgende dag ben je meteen ready to go! De mogelijkheden zijn eindeloos! Voor deze heb ik eentje met een zure kick genomen, een geslaagd probeersel! If I may say so myself..
Voor ik je vertel hoe je dit ontbijtje klaarmaakt nog even wat over haver en gluten. In principe zitten er geen gluten in haver maar vaak wordt deze op dezelfde plek verwerkt dan bijvoorbeeld tarwe waardoor de gluten ook bij de haver terecht komen. Als je dit wil mijden zoek je gewoon glutenvrije haver, deze wordt gescheiden gehouden van granen die gluten bevatten en hierop wordt ook gecontroleerd. Persoonlijk probeer ik niet dagelijks granen te eten. Ook al is haver een oergraan zonder gluten, ik probeer met regelmaat af te wisselen met bijvoorbeeld mijn chocolade hazelnotenpap. Maar voor nu; let’s enjoy those delicious overnight oats!
Ingrediënten Overnight oats:
– 30 gram glutenvrije haver
– 1 lepel chia zaad
– 4 lepels amandelmelk
– 4 lepels griekse yoghurt
– Vanille extract (1 theelepel of meer naar smaak)
– Zelfgemaakte chia confituur
– Blauwe bessen
– Citroenzest
Hoe:
Neem een glazen pot of mason jar (my favorite!) en doe de bovenstaande ingrediënten in de volgorde van het rijtje erin. Doe het deksel erop en zet in de koelkast. De volgende dag kan je ze zo opeten of eerst even opwarmen.
Ik ben een liefhebber van warme haver, zeker op koude winterochtenden vind ik het heerlijk om zo de dag te beginnen. Ik warm ze kort even op in een klein steelpannetje. En dan smullen!
De kerstmarkten zijn ondertussen weer verdwenen maar de geur van onder meer de spekpatatjes blijft nog lang nazinderen.. En hoewel ik op de Antwerpse kerstmarkt wel eens een klein hapje van iemand durven proeven heb, is er in mijn dagelijkse maaltijd geen plaats meer voor aardappelen. De glycemische index en het aantal koolhydraten is te hoog, alleszins voor een vaste plek binnen mijn maaltijden te krijgen. Sorry you guys..Â
Maar geen nood: deze spekradijsjes doen the trick! Ze zijn Pink, Perfect en Paleo en ze zijn een smaakvol bijgerechtje voor verschillende winterse schotels. Bovendien zijn ze makkelijk om klaar te maken. En van dat soort gerechtjes kan je er nooit genoeg hebben. Zeker voor wie zijn voeding sinds kort over een nieuwe boeg gooit, is het belangrijk een bibliotheek aan inspiratie te verzamelen. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. En geloof me, de mogelijkheden zijn eindeloos!
– 1 bussel radijzen
– groot handje vol spek (as you know ben ik een fan van altijd biologisch vlees te nemen)
– Rozemarijn
– 1 teentje look
– peper en zout
Hoe:
Bak het spek krokant in een pan, zonder vetstof te gebruiken. Haal het spek uit de pan, behoud het vet. Snijd de radijsjes in dikke schijfjes en bak ze in het overgebleven vet. Bak ongeveer 8 minuten. Doe daarna de look, de rozemarijn (fijngesneden) en het eerder gebakken spek erbij. Kruid af met peper en zout. Bak nog 1 Ã 2 minuten.
Lasagne heeft als geen andere ovenschotel iets troostend over zich hangen. Over mijn schouder kijk ik even naar de dikke druppels die uit de donkergrijze wolken naar beneden komen gevallen en ik prijs me gelukkig dat ik zometeen onder een fleecedeken de leftovers van mijn butternutschotel van gisteren kan opsmullen. Want het to-die-for winters gerechtje dat ik je vandaag voorstel is net als lasagne dubbel zo goed the day after. Een lekkere butternut in de oven is ideaal voor lazy weekenddagen als deze waarin ik wat Gossip Girl inhaal.
Sinds ik laag glycemisch probeer te eten, mijn koolhydraten probeer te beperken en granen – bij uitstek tarwe – vermijd, is pasta en dus ook lasagne geen gerecht meer dat ten huize Steffi op tafel wordt getoverd. Deze butternutschotel is het perfecte alternatief; graanvrij, pastavrij en aardappelvrij! Voedselzandloper-friendly ook! Maar ik beloof je dat je geen van deze zal missen.
Voor dit gerecht wijk ik af van het paleo-principe. Er zit namelijk kaas in – Bye Bye Cheese gaat voorlopig nog niet op. In het algemeen probeer ik zuivel te beperken maar ik ben niet lactose-intolerant en dus maak ik af en toe een uitzondering, en voor deze heerlijke pompoenschotel met butternut graag! Bovendien gebruik ik mozzarella, dewelke een zeer laag lactosegehalte heeft.
– 1 Butternut
– 3 sjalotjes
– 2 teentjes look
– 450 ml biologische tomatenpuree
– 4 lepels water
– 2 lepels tomatenpasta
– 500 gram biologisch gemengd gehakt
– Boter van grasgevoerde runderen
– Italiaanse kruiden (verse of een kruidenmix)
– 200 gram mozzarella
– 1 ei
– Rucola
– Optioneel: gratinkaas voor het geheel mee te bedekken.
Hoe
– Prik met een vork gaatjes in de butternut. Doe hem in een ovenschotel. Zet in de oven, op 180° voor 55 à 60 min.
– Doe boter in een pan. Fruit de ui en de look. Doe het gehakt erbij en bak rur zonder bruin te verbranden.
– Doe de tomatenpuree, het water, de tomatenpasta en de kruiden erbij en laat even sudderen.
– Haal de butternut uit de oven, snijd in twee en lepel uit (carefull, is heet!). Doe het butternutvlees eerst in een kom en daarna bij in je pan met de rest van de ingrediënten.
– Doe de 3/4 van de mozzarellaeronder en ook het eitje. Vet een ovenschotel in met boter en giet de inhoud van je pan hierin over.
– Strooi de rest van de mozarella erover. Doe eventueel nog wat gratinkaas erbovenop. Zet in de oven tot de korst goudgeel is.
– Serveer met rucola
In mijn opinie heeft gezondheid iets ongelooflijk luxueus. ‘My body is my temple’ is nog nooit meer waar geweest dan nu. Laat het iets zijn waar je lekker egoïstisch in mag zijn. Je lijf is waar je woont, voor altijd. En wanneer dat lijf zich niet goed voelt heeft dat een impact op alles wat je doet, iedereen die je ontmoet. Je doet er jezelf en anderen een plezier mee om jezelf het beste te geven. Ik heb altijd al heel erg kunnen genieten van een wellness dagje of een massage, en het is deze verwennende ervaring die ik ook zoek in een gezond leven. Elke dag kan je kiezen tussen jezelf gezonder of zieker maken. Tussen jezelf energie geven of jezelf moe maken. Jezelf vooruit helpen of ondermijnen. Jezelf blijer maken of ongelukkiger.
Het vraagt niet meer tijd, het vraagt planning. Maak er iets van waar je niet naar tegenop hoeft te kijken, maak er een wellness ervaring van, elke hap opnieuw! Het is het waard en het zal alleen maar gemakkelijker worden naarmate je meer energie krijgt van je nieuwe levensstijl.
Gezonder eten, meer sporten, beter slapen, stress verminderen en sociale contacten onderhouden. That’s what you need! Doe elke dag iets goed voor jezelf. Ga meer wandelen, ga meer buiten. Spreek nog eens af met vrienden die je lang gemist hebt. Skip de chips en eet groenten! Ruil je frisdrank voor water – what has soda done for you lately? Zoek een sport waar je je goed bij voelt. Sta vroeger op ’s morgens. Doe yoga. Elimineer chemicaliën. Lees een boek.
Ik kom uit een familie van theedrinkers. Zo lang ik mij kan herinneren dronk mijn mama ’s morgens, ‘s middags en ’s avonds thee. Zwarte thee weliswaar. Ik begon al vanaf jonge leeftijd mee thee te drinken. En op deze manier ben ik uitgegroeid tot een echte tea-lover! Het komt in de buurt van tea-addict denk ik.. Thee heeft iets verwennend, iets verzachtend – als je vroeg moet opstaan, het koud is buiten of je een bleh-dagje hebt..
Groene thee heeft verschillende gezondheidsvoordelen. En de meeste komen door de lading antioxidanten en nutriënten die erin zitten. Groene thee bevat polyphenol, een micro-ingrediënt dat een rol speelt in ouderdomsziekten zoals hart-en vaatziekten en kanker. Het bevat onder andere flavonoïden (die essentieel zijn voor de stofwisseling van vitamine C) en catechines die de vermenigvuldiging van bacteriën  tegen gaan. Maar genoeg met de moeilijke woorden gegoocheld, wat heeft groene thee nu eigenlijk te bieden? Ik lijst er een aantal op.
Goed voor het brein. Groene thee bevat L-teanine, een aminozuur dat door de bloed-hersenbarrière kan  en een geruststellend gevoel geeft. L-teanine heeft een synergetisch effect met cafeïne en de combinatie van de twee zou goed zijn voor het brein.
Fysieke prestatie verbeteren. Onderzoeken tonen aan dat fysieke prestaties tot 11% kunnen verbeteren door groene thee te drinken.
Beschermt het brein tegen Parkingson en Alzheimer. Â Thee bevordert niet enkel het korte termijn geheugen, het beschermt ons brein ook op langere termijn. Vooral de catechine in thee beschermt de neuronen en helpt het brein op die manier zich te wapenen tegen deze ouderdomsziekten.
Risico op kanker verlagen. Oxidatieve schade draagt bij aan kanker en het is net deze die bestreden wordt door anti-oxidanten. Verschillende onderzoeken toonden al effecten. Zo zou de kans op borstkanker tot 22% lager zijn, prostaatkanker 48% lager en darmkanker 57% lager.
Beter gebit, betere adem. Catechines doden bacteriën en inhiberen virussen. Het remt onder andere de groei van streptococcus mutans, een bacterie die cariës veroorzaakt.
Verlaagd kans op Diabetes type II. Eentje die niet veel mensen weten maar groene thee doet de insuline sensitiviteit stijgen en de bloedsuikerspiegel dalen. Onderzoek wees uit dat men de kans op Diabetes type II met 42% kan verlagen door groene thee te drinken.
Afvallen. Groene thee boost het metabolisme en het zou vooral goed zijn voor buikvet te verbranden.
Dat is een heel lijstje! En voor mij reden genoeg om zwarte thee aan de kant te schuiven. Tegenwoordig hebben de meeste zaken wel groene thee voorhanden, hoewel ik mij er toch soms over verbaas hoe weinig mensen groene thee drinken. Het is misschien een beetje wennen wanneer je van zwarte thee komt maar ik vind het veel lekkerder. Experimenteer met smaken, ze zijn eindeloos. Mijn favoriete groene thee is die met jasmijn. Ga op zoek naar een goed theewinkeltje in jouw buurt en maak verse thee, het verschil is gigantisch! Kijk ook altijd de ingrediënten na en durf te vragen wat er in de thee zit. In heel wat theezakjes uit de supermarkt worden smaakstoffen en suiker toegevoegd. Heel frappant vond ik deze reportage van NPO over thee en wat er soms allemaal aan toegevoegd wordt..
Wat nu met die dubbele zijde van thee? Ik probeer thee te matigen, meestal drink ik water en enkele tassen thee per dag waarbij ik afwissel tussen witte en groene thee. ‘S avonds probeer ik enkel kruidenthee te drinken. Zo heb ik zeker geen last van slapeloosheid wanneer ik ga slapen.
Mocht je van iets last hebben of je twijfelt eraan of goede thee wel een goeie optie is voor jou specifiek, kan je dat altijd met je arts bespreken (ik denk bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen of mensen met suikerziekte, hoge bloeddruk enzovoort) .
Christmas time is cookie time! Twee kerstfeestjes achter de rug, nog vier te gaan en deze lekkere rotsjes gaan bijna altijd mee. Ik ga dit jaar niet voor fancy schmancy probeersels maar voor mijn lievelings homemade koekjes: chocolade rotsjes. Telkens weer een voltreffer! En ook perfect voor on-the-go trouwens..
Al het lekkere van rotsjes maar dan zonder the bad stuff. Dat begint uiteraard al bij het feit dat ze homemade zijn. Dus geen bewaarmiddelen en beter voor je lichaam! Ze zijn graanvrij, glutenvrij, lactosevrij en uiteraard zit er geen geraffineerde suiker in. Ik maak ze met honing maar je kan ze ook met bijvoorbeeld agave of maple syrup maken. Ik probeer het gebruik van honing ook steeds tot een minimum te beperken. Zo houd ik de insulinepiek lager. Bovendien heeft geraspte kokos een zeer lage glycemische index die de honing weer wat meer in balans brengt.
Ik gebruik raw cacao poeder. Deze heeft een gunstig effect op de cholesterol, vermindert de kans op hart- en vaatziekten en bevat onder andere calcium en potassium. Bovendien bevat rauw cacao poeder heel veel antioxidanten. Die hebben we nodig om ons te beschermen tegen vrije radicalen en op deze manier gaan deze antioxidanten het verouderingsproces tegen. Fill me up please!
You know you want them…
De hoeveelheden hieronder zullen ongeveer evenveel koekjes opleveren als op bovenstaande foto. Je kan ze zeker voor 3 dagen bewaren in een luchtdichte doos!
Meng alles behalve het eiwit in een grote kom en maak er een stevige brei van. Het is niet erg dat deze wat droog of brokkerig (ik vermoed dat dit geen woord is maar you get the point..) is. Klop vervolgens het eiwit stijf en spatel het voorzichtig onder het beslag. Neem een bakpapier. Gebruik twee lepels om bolletjes van het beslag te maken. Zet in de oven op 175 graden voor 20 a 22 minuten. Draai na 10 minuten de koekjes een keer om.
Enjoy! Laat me zeker weten als je ze een keertje uitprobeert!