Detoxbowl met courgette, avocado en een boerenkoolpesto

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Januari is traditioneel de detoxmaand. Uiteraard kan je altijd detoxen en deze verrukkelijke detoxbowl is het ganse jaar door een aanrader, maar ik zet hem net nu online omdat ik weet dat een hele boel mensen wel even genoeg hebben van die zware maaltijden van tijdens de feestdagen. Om maar niet te zwijgen van al die goeie voornemens voor het nieuwe jaar – meer daarover trouwens in de nieuwsbrief van nu donderdag!

Misschien eerst een woordje over ‘detoxen’ want daar is altijd veel discussie over. Volgens sommigen is het een goede cleanse en volgens anderen is dat absolute bullsh*t. Om de discussie eerlijk te voeren zou je eigenlijk eerst duidelijk moeten aflijnen wat detoxen nu juist betekent. Helaas ontbreekt zo’n definitie meestal. Het argument dat vaak aangehaald wordt is dat ons lichaam zelf constant detoxt, dat doet onze lever namelijk. En ze hebben gelijk. Gelukkig kunnen we op onze lever rekenen voor een heel aantal stoffen af te breken, op te slaan waar nodig en andere stukken weer naar buiten te werken. Alleen is dat niet met alles even makkelijk. Zeker als we kijken naar al die lichaamsvreemde stoffen die we tegenwoordig op allerlei manieren binnenkrijgen. Dan heb ik het bijvoorbeeld over kwik dat ons lichaam maar heel moeilijk kwijt geraakt.

Maar als ik het over detoxen heb dan heb ik het vooral over het ondersteunen van onze eigen cleanse-programma’s. Want je kan je wel voorstellen dat wanneer je constant troep eet je lever al heel wat te verduren krijgt. Een lichte detoxmaaltijd vol goede stoffen kan daarbij dan zeker helpen. Ten eerste om eventuele tekorten of schaarste van bepaalde vitaminen, mineralen, enzymen enzovoorts aan te vullen en daardoor de gang van zaken in het lichaam te bevorderen. Ten tweede om het lichaam de kans te geven met de grote kuis bezig te zijn in plaats aan damage control te doen. Detoxen is dus zeker nuttig als je het op deze manier bekijkt!

Voor deze detoxbowl heb ik gekozen voor greens on greens on greens.. Dat ziet er niet niet allen detox-ig uit, das ook gewoon kei gezond en heel lekker! Ik kies hier voor broccoli, courgette, erwten, avocado en boerenkool. Zowel in de broccoli als in de boerenkool zit sulforafaan, wat veel onderzocht wordt in de preventie en bestrijding van kanker. Sulforafaan is een antioxidant – onder de familie van de isothiocyanaten – dat ons beschermt tegen oxidatieve schade. Het ondersteunt de leverenzymes en is dus perfect als detoxer. De groenten – en het fruit want in theorie zijn avocado’s fruit – bevatten ook allemaal super veel vezels. De sesamzaadjes zijn dan weer een plantaardige topbron van calcium.

Reden genoeg om deze detoxbowl een kans te geven dus!

Zoals je op de foto kan zien drink ik bij deze detoxbowl thee. Ik ben gek op thee en het laatste half jaar heb ik er me steeds meer in verdiept. Bij dit gerecht kies ik voor een zachte groene thee die ik op mijn laatste reis naar Maleisië aangeraden kreeg in een geweldig Chinees theewinkeltje vlakbij Petaling Street – foto’s daarvan op instagram trouwens!

Detoxbowl erwten avocado

Ik schrijf het recept uit voor 1 persoon (grote portie).

Deze is: vegan, vegeatrisch, super-low-carb, lactosevrij en glutenvrij.

Ingrediënten:

 • 1 courgette
 • 2 handen vol diepvries erwten
 • handje vol broccoli, in roosjes
 • 1 avocado
 • 50 gram boerenkool (gewogen met steel)
 • 50 gram cashews (eventueel geweekt)
 • 1 teentje look
 • 1 limoen, het sap
 • 3 eetlepels extra vierge olijfolie (plus wat extra voor in de pan)
 • zwarte en witte sesam
 • flinke snuif peper en zout

Hoe:

 1. Gaar de erwten en de broccoli – ik kook de erwten en stoom de broccoli.
 2. Maak ondertussen sliertjes van de courgette. Ik gebruikte daarvoor deze handmatige spiralizer maar ook een juliennesnijder werkt! Laat de sliertjes rusten op wat keukenpapier om het vocht te minderen.
 3. Maak nu de saus. Trim hiervoor de boerenkool en snijd hem in fijne stukjes. Doe in een blender samen met de cahshews, de look, de limoen en de olijfolie. Blend tot een glad geheel. Als je blender of keukenmachine niet vol genoeg zit kan je een mini blender gebruiken of de hoeveelheid verdubbelen en in de koelast bewaren voor een week.
 4. Doe de courgetti in een pan met een klein beetje olijfolie. Blijf roeren voor zo’n 2 minuten. Zet het vuur af en doe de saus eronder.
 5. Doe de broccoli en de erwten erbij, meng door elkaar.
 6. Snijd de avocado in blokjes en doe hem erover.
 7. Doe de witte en zwarte sesamzaadjes erover en kruid royaal af met peper en zout.
 8. Smakelijk!

Voor meer detox-gerechtjes kan je ook eens mijn (Ge)Zondigen rubriek bekijken op Jani TV.

2 REACTIES

 1. Mij lijkt het ook superlekker…Morgen proberen. Welke spiralizer lijkt je nu het beste Steffi, die je hier aanhaalt of die je op Njam gebruikte? Heeft de ene meer mogelijkheden dan de andere?
  Oh ja, ik heb me ingeschreven en voor jouw programma…so excited…maar er zullen wel veel gegadigden zijn ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks