Home Blog Pagina 75

Groene smoothie voor beginners

1

And I shall call you ‘Baby Smoothie’! Hoe kan je er niet van houden? Heerlijk romige zoete smoothies. All day, everyday als je het mij vraagt. Bovendien zijn  ze super healthy, al helemaal wanneer je er ook lekker wat groenten aan toevoegt. En dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Je hebt voor deze smoothie ook geen slowjuicer nodig, alles gaat de blender in!

Ik ben een grote fan van áltijd groenten aan smoothies toe te voegen. Het zorgt niet alleen voor extra vitaminen en phytonutriënten, ze zorgen er ook voor dat de totale glycemische index naar beneden gaat. Fruit bevat nogal wat suikers, wat op zich niet zo’n probleem is als je de hele vruchten eet, alleen wanneer je er sap van maakt verlies je de vezels en nemen we de suiker sneller op. Long story short: veggies for the win!

Wie verzot is op zoet, smeuïge vruchtensap gaat deze groene variant ongetwijfeld heerlijk vinden. Het is het perfecte vieruurtje, ideaal om wat afwisseling in snacking te voorzien, het hoeven niet altijd gezonde koekjes te zijn! Ik voeg bij deze smoothie spinazie toe, die zorgt voor extra calcium, magnesium en ijzer en ook voor heel wat vitamine A die kan helpen om mooi haar en mooie nagels te krijgen. Yay! Let’s go for glow! De bananen houden de smoothie lekker smeuïg en de kaneel voegt dan weer anti-oxidanten toe. Ik heb ook bewust gekozen voor Belgische peren, omdat we uiteraard onze perenboeren nog steeds extra willen ondersteunen. En ze zijn heerlijk zoet momenteel! Ik heb er nog een ander receptje mee dat ik heel binnenkort met je deel. For now: groene smoothies voor beginners!

Deze hoeveelheden zijn voor 1 grote of twee kleine smoothies. Ik heb hem helemaal voor mezelf gehouden! Uiteraard.

Ingrediënten:

– 2 bananen
– 1 peer
– 1 clementijntje
– 1/2 pompelmoes
– 100 ml water
– groot hand vol spinazie
– 1/4 theelepel kaneel

Hoe:

Super makkelijk offcourse.. Schil de peer en snijd deze in stukken, pel de bananen en de clementijn en pers de halve pompelmoes. Doe alle ingrediënten samen in een blender en mix tot het een smeuïge substantie is.

Enjoy!

 

Gezonde koekjes met banaan en kokos

0

Time for cookies!! Nu het weekend weer voor de deur staat begin ik uit te kijken naar lekker wegdromen onder fleece dekentjes met een heerlijke tas groene thee boordevol antioxidanten en een weekend-treat; zelfgemaakte koekjes. Want op een ontspannen middag – oh zondag wat verlang ik nu al naar jou – heeft een mens al eens zin om te snacken en wie een gezonde levensstijl wil aanhouden is hier maar beter op voorbereid. Zorg zelf voor wat lekkers zodat je perfect weet welke ingrediënten er in zitten, je geen bewaarmiddelen naar binnen krijgt en je er heel wat gezonde dingen aan kan toevoegen.

Deze keer ga ik voor banaankoekjes – of cakejes, of iets tussen beiden, ze zijn moeilijk te definiëren.. – met kokos. Banaan en kokos zijn twee van mijn favorieten met heel wat gezonde eigenschappen. Sowieso een winnaar dus! Ik voeg er een beetje honing aan toe maar uiteraard kan je deze nog minderen, eventueel zelfs stevia gebruiken en zo de glycemische index nog een pak naar beneden halen.

Anders dan de chocolade rotsjes vind ik deze het best wanneer ze recht uit de oven komen. Doordat de banaan wak en warm wordt zijn ze minder geschikt om te bewaren en bijvoorbeeld nog enkele dagen on-the-go op door te snacken. Warme koekjes hebben trouwens iets bijzonder ‘comforting’ en ik weet niet hoe het bij jou zit maar op winterse dagen zoals nu heb ik dat echt nodig. Like seiously: I need them!

Misschien ook nog een kleine waarschuwing voor het bakken alvorens je de keuken in fladdert. Hou de koekjes de laatste minuten zeker goed in het oog want net wanneer je denkt ‘nog een minuutje’ kunnen ze in no-time zwart zien. Yup. Ik spreek uit ervaring.

Ingrediënten:

– 2 rijpe bananen
– 1,5 lepel honing
– 130 gram geraspte kokos
– scheutje amandelmelk
– 15 gram walnoten

Hoe:

Prak de banaan in een kommetje. Voeg er de honing, het kokosschaafsel en het scheutje amandelmelk aan toe. Hak de walnoten fijn en doe ze onder het beslag. Maak op een bakpapier plakjes – of eender welke vorm je verkiest – van het beslag (ik gebruik twee lepels om de schijfjes te maken) en zet ze in de oven. Bak ongeveer 20 minuten op 175 graden en draai ze na 10 minuten om. En remember: hou de laatste minuten goed in het oog.

 

Overnight oats met blauwe bessen (recept)

1

Ik zou bijna vergeten het over mijn ontbijt van donderdag te hebben. En dat zou zonde zijn want het was zeer geslaagd, een tikkeltje anders en vooral heel handig voor wie drukke ochtenden heeft. Het zijn overnight oats geworden! Dé lifehack voor wie moeilijk uit bed kan en voor wie elke minuut telt in de vroege uurtjes. Persoonlijk sta ik graag vroeg op en voor een goed ontbijt heb ik daar niet eens zoveel problemen mee. Maar een wisselend schema zorgt ook voor mij soms voor no-go uurtjes in de ochtend en dan zijn deze overnight oats een echte lifesaver.

Overnight oats met blauwe bessenNog even in een notendop wat overnight oats juist zijn! Het is havermout, zeg maar gewoon haver, die je de dag ervoor al laat weken, bijvoorbeeld in amandelmelk. Je doet alles bij elkaar, laat een nachtje in de koelkast staan en de volgende dag ben je meteen ready to go! De mogelijkheden zijn eindeloos! Voor deze heb ik eentje met een zure kick genomen, een geslaagd probeersel! If I may say so myself..

Voor ik je vertel hoe je dit ontbijtje klaarmaakt nog even wat over haver en gluten. In principe zitten er geen gluten in haver maar vaak wordt deze op dezelfde plek verwerkt dan bijvoorbeeld tarwe waardoor de gluten ook bij de haver terecht komen. Als je dit wil mijden zoek je gewoon glutenvrije haver, deze wordt gescheiden gehouden van granen die gluten bevatten en hierop wordt ook gecontroleerd. Persoonlijk probeer ik niet dagelijks granen te eten. Ook al is haver een oergraan zonder gluten, ik probeer met regelmaat af te wisselen met bijvoorbeeld mijn chocolade hazelnotenpap. Maar voor nu; let’s enjoy those delicious overnight oats!

Ingrediënten Overnight oats:

– 30 gram glutenvrije haver
– 1 lepel chia zaad
– 4 lepels amandelmelk
– 4 lepels griekse yoghurt
– Vanille extract (1 theelepel of meer naar smaak)
– Zelfgemaakte chia confituur
– Blauwe bessen
– Citroenzest

Hoe:

Neem een glazen pot of mason jar (my favorite!) en doe de bovenstaande ingrediënten in de volgorde van het rijtje erin. Doe het deksel erop en zet in de koelkast. De volgende dag kan je ze zo opeten of eerst even opwarmen.

Ik ben een liefhebber van warme haver, zeker op koude winterochtenden vind ik het heerlijk om zo de dag te beginnen. Ik warm ze kort even op in een klein steelpannetje. En dan smullen!

Spekradijsjes: het perfecte Paleo bijgerecht!

0

De kerstmarkten zijn ondertussen weer verdwenen maar de geur van onder meer de spekpatatjes blijft nog lang nazinderen.. En hoewel ik op de Antwerpse kerstmarkt wel eens een klein hapje van iemand durven proeven heb, is er in mijn dagelijkse maaltijd geen plaats meer voor aardappelen. De glycemische index en het aantal koolhydraten is te hoog, alleszins voor een vaste plek binnen mijn maaltijden te krijgen. Sorry you guys.. 

Maar geen nood: deze spekradijsjes doen the trick! Ze zijn Pink, Perfect en Paleo en ze zijn een smaakvol bijgerechtje voor verschillende winterse schotels. Bovendien zijn ze makkelijk om klaar te maken. En van dat soort gerechtjes kan je er nooit genoeg hebben. Zeker voor wie zijn voeding sinds kort over een nieuwe boeg gooit, is het belangrijk een bibliotheek aan inspiratie te verzamelen. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. En geloof me, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Nog even kort over het Paleo-gegeven. Hoewel ik hier heel binnenkort een uitgebreidere post aan ga besteden vertel ik graag even wat het inhoudt, in een notendop dan wel. Het komt er basically op neer dat je eet zoals je voorouders dat gedaan zouden hebben. Nee, je hoeft geen vuur in de achtertuin te maken maar het accent ligt op échte, niet bewerkte voeding. Er is bijvoorbeeld geen plaats voor brood of koemelk maar wel voor vlees en eieren. Persoonlijk wijk ik wel eens af van het paleo-principe maar ik houd het wel als kader in mijn achterhoofd. To be continued dus.

Oké, hoe fixen we dit super-duper-easy bijgerechtje?

Ingrediënten:

– 1 bussel radijzen
– groot handje vol spek (as you know ben ik een fan van altijd biologisch vlees te nemen)
– Rozemarijn
– 1 teentje look
– peper en zout

Hoe:

Bak het spek krokant in een pan, zonder vetstof te gebruiken. Haal het spek uit de pan, behoud het vet. Snijd de radijsjes in dikke schijfjes en bak ze in het overgebleven vet. Bak ongeveer 8 minuten. Doe daarna de look, de rozemarijn (fijngesneden) en het eerder gebakken spek erbij. Kruid af met peper en zout. Bak nog 1 à 2 minuten.

Klaar!

 

Butternut in de oven (recept)

30

Lasagne heeft als geen andere ovenschotel iets troostend over zich hangen. Over mijn schouder kijk ik even naar de dikke druppels die uit de donkergrijze wolken naar beneden komen gevallen en ik prijs me gelukkig dat ik zometeen onder een fleecedeken de leftovers van mijn butternutschotel van gisteren kan opsmullen. Want het to-die-for winters gerechtje dat ik je vandaag voorstel is net als lasagne dubbel zo goed the day after. Een lekkere butternut in de oven is ideaal voor lazy weekenddagen als deze waarin ik wat Gossip Girl inhaal.

Sinds ik laag glycemisch probeer te eten, mijn koolhydraten probeer te beperken en granen – bij uitstek tarwe – vermijd, is pasta en dus ook lasagne geen gerecht meer dat ten huize Steffi op tafel wordt getoverd. Deze butternutschotel is het perfecte alternatief; graanvrij, pastavrij en aardappelvrij! Voedselzandloper-friendly ook! Maar ik beloof je dat je geen van deze zal missen.

Voor dit gerecht wijk ik af van het paleo-principe. Er zit namelijk kaas in – Bye Bye Cheese gaat voorlopig nog niet op. In het algemeen probeer ik zuivel te beperken maar ik ben niet lactose-intolerant en dus maak ik af en toe een uitzondering, en voor deze heerlijke pompoenschotel met butternut graag! Bovendien gebruik ik mozzarella, dewelke een zeer laag lactosegehalte heeft.

Ik eet deze butternutschotel het liefst met rucola. Ik probeer bij elke maaltijd groene groenten te eten, want groene bladgroenten zijn essentieel voor een goede gezondheid! We vergeten soms dat zij de échte superfoods zijn.. Twee handjes vol rucola volstaan om 20 % van je dagelijkse vitamine A en 50 % van je vitamine K binnen te krijgen. Het is uitgesproken rijk aan calcium, het zou beschermend tegen darmkanker werken en is goed voor diabetici. What are you waiting for?

Ingrediënten butternut in de oven

– 1 Butternut
– 3 sjalotjes
– 2 teentjes look
– 450 ml biologische tomatenpuree
– 4 lepels water
– 2 lepels tomatenpasta
– 500 gram biologisch gemengd gehakt
– Boter van grasgevoerde runderen
– Italiaanse kruiden (verse of een kruidenmix)
– 200 gram mozzarella
– 1 ei
– Rucola
– Optioneel: gratinkaas voor het geheel mee te bedekken.

Hoe

– Prik met een vork gaatjes in de butternut. Doe hem in een ovenschotel. Zet in de oven, op 180° voor 55 à 60 min.
– Doe boter in een pan. Fruit de ui en de look. Doe het gehakt erbij en bak rur zonder bruin te verbranden.
– Doe de tomatenpuree, het water, de tomatenpasta en de kruiden erbij en laat even sudderen.
– Haal de butternut uit de oven, snijd in twee en lepel uit (carefull, is heet!). Doe het butternutvlees eerst in een kom en daarna bij in je pan met de rest van de ingrediënten.
– Doe de 3/4 van de mozzarellaeronder en ook het eitje. Vet een ovenschotel in met boter en giet de inhoud van je pan hierin over.
– Strooi de rest van de mozarella erover. Doe eventueel nog wat gratinkaas erbovenop. Zet in de oven tot de korst goudgeel is.
– Serveer met rucola

Be the best you!

0

You don’t need a new year to start a healthy life, all you need is your next meal!

Klopt, maar laat ons eerlijk zijn, sommigen hebben gewoon die nieuwe start nodig om werk te maken van die voornemens die al lang in het achterhoofd zaten. En als één van die voornemens een gezonder leven is dan wil ik je graag aanmoedigen. Want guess what.. het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk! Joking? Nee helemaal niet! Maar misschien moet eerst je mentaliteit nog een beetje getweakt worden. Anders kijken naar gezondheid is de sleutel voor een levensstijl die je kan volhouden. Laat ons eerlijk zijn, voor wie heeft diëten ooit echt gewerkt? Gooi het overboord en focus op een gezonde levensstijl, je zal er veel verder mee komen, blijvend dan wel. En energie van krijgen, een mooie huid en een gelukkiger leven!

In mijn opinie heeft gezondheid iets ongelooflijk luxueus. ‘My body is my temple’ is nog nooit meer waar geweest dan nu. Laat het iets zijn waar je lekker egoïstisch in mag zijn. Je lijf is waar je woont, voor altijd. En wanneer dat lijf zich niet goed voelt heeft dat een impact op alles wat je doet, iedereen die je ontmoet. Je doet er jezelf en anderen een plezier mee om jezelf het beste te geven. Ik heb altijd al heel erg kunnen genieten van een wellness dagje of een massage, en het is deze verwennende ervaring die ik ook zoek in een gezond leven. Elke dag kan je kiezen tussen jezelf gezonder of zieker maken. Tussen jezelf energie geven of jezelf moe maken. Jezelf vooruit helpen of ondermijnen. Jezelf blijer maken of ongelukkiger.

Het vraagt niet meer tijd, het vraagt planning. Maak er iets van waar je niet naar tegenop hoeft te kijken, maak er een wellness ervaring van, elke hap opnieuw! Het is het waard en het zal alleen maar gemakkelijker worden naarmate je meer energie krijgt van je nieuwe levensstijl.

Gezonder eten, meer sporten, beter slapen, stress verminderen en sociale contacten onderhouden. That’s what you need! Doe elke dag iets goed voor jezelf. Ga meer wandelen, ga meer buiten. Spreek nog eens af met vrienden die je lang gemist hebt. Skip de chips en eet groenten! Ruil je frisdrank voor water – what has soda done for you lately? Zoek een sport waar je je goed bij voelt. Sta vroeger op ’s morgens. Doe yoga. Elimineer chemicaliën. Lees een boek.

BE THE BEST YOU THERE IS!!

Steffi Vertriest ibiza 2

Steffi Vertriest gezondheid

Steffi Vertriest wortels

Steffi Vertriest yoga 2

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks