Home Blog Pagina 78

Muesli met chia confituur

0

Ik weet niet hoe het bij jou zit maar bij mij is deze periode van het jaar druk druk druk.. En dan ben ik nog niet eens toegekomen aan het kopen van cadeautjes – hoewel ik wel een paar leuke ideeën heb voor healthy gifts (binnenkort hier te vinden!). Bovendien zit ook het weer niet helemaal mee en dus heb ik extra veel nood aan een stevig ontbijt om mij het nodige comfort en well-being te geven.

Voor 6u opstaan is niet van mijn gewoonten en al zeker niet wanneer ook de dag ervoor late uurtjes op de klok getikt hebben. Quick and easy was dus mijn ontbijt van donderdag. Ik had nog chia confituur in mijn koelkast staan van dinsdag en dus de ideale manier om een snelle glutenvrije muesli op smaak te brengen. Yoghurt en chia jam zijn ook een goede combinatie voor wie houdt van yoghurt met fruitsmaak. Diegene die je in de winkel vindt zijn vaak heel gesuikerd en soms is er zelfs geen één vrucht aan te pas gekomen, enkel additieven. Me no like. Kies dus beter voor een gezonder alternatief en zoals je in mijn post over chia confituur kan lezen is deze super makkelijk te maken.

Het lijkt een beetje vreemd dat ik deze post categoriseer als een recept. Alles bij elkaar gooien kan het kleinste kind. Het gaat hier dan ook niet om aartsmoeilijke technieken, het is vooral bedoeld om ook jou te inspireren voor een gezond ontbijt. Ik kan je alvast vertellen dat het super lekker is. I could eat this all day!

Verder heb ik er ook een witte thee met verse gember bij gedronken. Verkoudheden hangen in de lucht en dus boost ik wanneer het kan graag even mijn immuunsysteem.

Gezonde muesli chia confituur

Ingrediënten muesli met chia confituur

– zelfgemaakte chia confituur (recept)
– griekse yoghurt
– Muesli (ik koos voor deze van Floom)
– ceylon kaneel (optioneel)

Hoe

Easypeasy. Muesli in een kommetje en een stevige lepel chia-confituur erbij. Even roeren en de muesli erbij doen. Je kan er wat kaneel bij doen of eventueel aanvullen met rode vruchten. Yum!

Chia confituur met rode vruchten (Paleo)

5

Heb je mijn post gelezen over chia zaden? Ik hoop dat je even enthousiast bent als ik om dit ieniemienie wonderzaadje toe te voegen aan je dagelijkse voeding en op verschillende vlakken je gezondheid te boosten. It’s soooo easy! En dat toon ik vandaag graag even aan. Geheel terzijde: ik kreeg een heleboel reacties van mensen die zich afvroegen waar je deze wonderzaadjes kan kopen. Dat kan in natuurwinkels of de Bioplanet. Go go go!

Zoals ik je onlangs al zei kan je chia zaden makkelijk combineren met ongeveer alles omdat ze zo neutraal van smaak zijn. Het is een ideale manier om je muesli nog wat gezonder te maken of extra vezelsChiazaad toe te voegen aan bijvoorbeeld je slaatje. Maar er is meer. Chia zaden kunnen heel wat vocht opnemen en vormen daardoor een soort gelei. Dat maakt ze ideaal voor mijn gezonde confituur.

Say whoat? Gezonde confituur? Ja, I know, confituur of jam is een bom van suiker. Wie ooit al eens met oma confituur maakte kan dit vast beamen.. Ik kan je alvast zeggen dat we die gewoon gaan skippen en ons gaan beperken tot 2 lepels honing. Wie echt een zoetebek is kan er nog iets meer in doen. Maar overdrijf er niet mee. Honing bevat heel wat gezonde stoffen (vooral veel antioxidanten) maar heeft nog steeds een hoge glycemische index. Voor mensen met diabetes is honing bijvoorbeeld geen goed idee. In vergelijking met geraffineerde suiker is het natuurlijk veeeeeeeeeel gezonder. En we gebruiken niet veel omdat de chia zaadjes het binden al op zich nemen! Thanks buddies!

Ik gebruik sinaasappelsap voor het geheel een zure toets te geven. Dit smaakt wel een beetje door en niet iedereen is wild van een sinaasappelsmaak in zijn confituur of jam. Je kan in plaats van een halve sinaasappel ook één vierde nemen of citroen gebruiken. Omdat ik deze chia confituur vaak in andere gerechten gebruik vind ik de zure kick van de sinaasappel heel aangenaam. Experimenteer naar hartenlust! En laat me zeker weten wat jouw voorkeur geniet!

Ingrediënten chia confituur:

– 150 gr (diepvries) rode vruchten
– 2 lepels honing
– 1/2 sinaasappel
– 2 lepels chia zaad

Hoe:

  • Doe de rode vruchten in een steelpannetje en laat op een middelmatig vuurtje warm worden tot het begint te pruttelen.
  • Zet het vuur af. Prak met een vork nog even de vruchten als dat nodig is. Doe daarna de honing erbij.
  • Doe het sap van de halve sinaasappel erbij en roer vervolgens de chia zaden erdoor.
  • Doe het mengsel in een confituurpot en laat het ongeveer een uurtje afkoelen.
  • Je kan de confituur tot één week bewaren in de koelkast.

Chiazaad: super duper healthy!

1

Chia watte? Chiazaden! Voor sommigen al lang dagelijkse kost, voor anderen een nieuwe ontdekking. Eén ding staat vast, wie zijn gezondheid extra wil boosten doet er goed aan maaltijden aan te vullen met dit kleine en krachtige zaadje want het is één van de meest gezonde dingen op aarde. En ik ben niet in overdrijf-modus vandaag. This is the real deal!

ChiazaadIk zal beginnen met je te vertellen dat chiazaad super makkelijk te integreren is in je bestaande maaltijden. Chia zaden zijn neutraal van smaak en daardoor gaan ze samen met heel wat dingen. Ongeveer alles eigenlijk. Zo doe ik het ’s morgens over mijn havemoutpap maar ook op guacamole, in stoofpotjes, in salades, sauzen,.. noem maar op! Easypeasy, zo heb ik het graag!

Chia zaden mogen dan wel klein zijn, ze zijn bijzonder voedzaam. En voor hun grootte zelfs uitzónderlijk voedzaam. Ze bevatten vezels, proteïnen en veel omega 3 (meer omega 3 dan omega 6, score!). En verder ook nog heel veel calcium, mangaan, fosfor en ook zink, vitaminen B1, B2 en B3 en potassium. Ze bevatten geen gluten en worden niet bewerkt waardoor ze al hun waardevolle nutriënten behouden. Ik lijst even enkele van de vele voordelen op.

Gezondheidsvoordelen chiazaad

Antioxidanten. Antioxidanten uit voeding zijn veel effectiever dan die uit supplementen. Chia zaden bevatten er heel veel en zijn dus ideaal om heel wat maaltijden extra gezond te maken. Daarmee gaan ze veroudering en beschadiging van cellen tegen, wat beschermt tegen ziekten.

Laag in koolhydraten. Bijna alle koolhydraten die erin zitten zijn vezels en die zijn niet verteerbaar door het lichaam maar dragen wel bij aan een gezonde darmflora. Je bloedsuikerspiegel blijft hierdoor ook stabiel en er is geen insuline nodig. 40% van het gewicht van chia zaden zijn vezels en daarmee is het één van de meest vezelrijke voedingsmiddelen op aarde (Zo. Daarbij is ook je excuus om veel brood te eten van tafel geveegd..).

Goed voor de botten. Calcium, fosfor, magnesium en proteïnen dragen allemaal bij aan gezonde botten. Een goede aanvulling voor wie geen melk drinkt dus.

Omega 3. Per gram bevat chiazaad meer omega 3 dan zalm bijvoorbeeld. Niet alle omega 3 hiervan kan door het lichaam opgenomen worden dus aanvullen met dierlijke omega 3 blijft aan te raden. Desalniettemin een mooie aanvulling, ook voor de goede vetten dus!

Extreem goed voor diabetes type 2. Uit onderzoek blijkt dat chia zaden bij diabetes type 2 patiënten de bloeddruk kan doen verlagen en inflammatie kan verminderen tot 40%. Ook als je geen diabetes hebt; laat het nogmaals aantonen wat dit kleine zaadje in zijn mars heeft.

Afvallen. Chiazaden nemen tot 12x hun eigen gewicht in vocht op. Op deze manier geven ze je dus een voller gevoel en kunnen ze helpen met gewicht te verliezen. Dit natuurlijk alleen wanneer gecombineerd met gezonde voeding. Wie dacht vanavond zijn cheeseburger te combineren met chiazaad moet ik dus teleurstellen. Snorry.

Chia zaad vind je in de natuurwinkel of ook in de Bioplanet.

Hazelnoten pap: een graanvrij en lactosevrij ontbijt

1

Het ontbijt is mijn favoriete maaltijd van de dag. Dat gaat soms zo ver dat ik ’s avonds al uit kijk naar die overnight-oats – yummie – die ik de volgende ochtend ga verorberen. In mijn voeding ben ik een mens van de uitzonderingen. Ik mijd bijvoorbeeld graan maar maak wel een uitzondering voor het oergraan haver en voor pseudo-granen (wat eigenlijk zaden zijn) zoals quinoa en boekweit. Al ben ik ook hier van mening dat dit niet iets is voor alle dagen. Waar ik wel aan houd is glutenvrij te eten en tarwe volledig te mijden (ook volkoren).

Hetzelfde geldt voor lactose. Ik ben niet lactose-intolerant maar toch drink ik geen koe-melk. Wanneer ik melk gebruik doe ik dat of met amandelmelk of met kokosmelk. Toch maak ik heel af en toe een uitzondering, ik eet wel eens griekse yoghurt bijvoorbeeld. Die is lager in lactose en bevat twee keer zoveel proteïnen.

Toch deel ik vandaag een zero-guilt onbijtje. Volledig paleo, voedselzandloper-proof, graanvrij, glutenvrij en lactosevrij. Maar bovenal: super-duper lekker!

Ingrediënten hazelnoten pap:

– 30 gram hazelnoten
– 30 gram Amandelen
– 30 gram Pecannoten
– 1 banaan
– 200 ml kokosmelk
– 1 theelepel raw cacaopoeder

(enkele noten en raw cacaonibs als topping – uiteraard helemaal optioneel)

Hoe:

Doe de noten in een kom, zet ze onder water en laat een nacht in de koelkast staan (ik plan heel binnenkort een post over de voordelen van noten laten weken, for now: just believe me).

De volgende ochtend: giet het water weg en spoel de noten goed af.

In een blender: de noten, banaan, kokosmek en het cacaopoeder. Blend tot het een gladde massa is.

Doe de pap in een pan of pot en warm op. Roer hierbij met regelmaat. Doe dit ongeveer 7 minuten tot het geheel warm is en dikker geworden is.

Voeg toppings naar keuze toe! Ik ben zelf een grote fan van deze pap te combineren met wat schijfjes banaan erbovenop. So good!

 

Extra: Als je het graag nog wat zoeter hebt kan je wat stevia toevoegen. Verder gebruik ik ook kokosmelk uit blik, deze is zonder additieven en is ook zoeter dan de bussen uit de rekken met alternatieve melk.

Extra vierge olijfolie: superfood

1

Heel recent was er weer heel wat te doen om vet-vrije voeding. De aanleiding was de nieuwe film van Morgan Spurlock. In ‘That Sugar Film’ eet Damon Gameau 60 dagen lang dat wat gemarket wordt als gezonde voeding, namelijk alle vet-vrije voeding. Het toont nogmaals aan dat vet-vrije voeding geen oplossing is en alles behalve gezond. Dit omdat wanneer het vet uit een product gehaald wordt, er heel veel suiker nodig is om het weer op smaak te krijgen. Maar niet te zwijgen van alle extra bewerkingsprocessen die eraan te pas komen, met verlies van alle goede nutriënten als gevolg. Ik ben dan ook voorstander van the real deal. Vet is super gezond. En vandaag neem ik extra vierge olijfolie onder de loep. Your new best friend!

Extra vierge olijfolieMaar wat is dat nu met die extra vierge olijfolie? EVOO is de eerste koude persing. Het is de meest pure vorm van olijfolie. Het wordt niet verhit, niet chemisch bewerkt en niet verdund met andere vetten. Daardoor zitten er heel wat vitaminen, mineralen, spoorelementen, fytochemicaliën en antioxidanten in.

Mediterraanse mensen zijn één van de gezondste populaties in de wereld en dat wordt toegeschreven aan hun eetpatroon, dewelke veel olijfolie bevat – en zeker de meest pure vorm, extra vierge. Dat extra vierge olijfolie beschouwd wordt als een superfood heeft het onder andere aan volgende eigenschappen te danken.

Gezondheidsvoordelen Extra vierge olijfolie

Beschermt tegen hart- en vaatziekten. Het meest bekende voordeel van extra vierge olijfolie. Het vermindert inflammatie, voorkomt oxidatie van LDL cholesterol, verbetert de gezondheid van de bloedvaten, gaat bloedklonters tegen en verlaagt de bloeddruk. Allemaal dragen ze bij aan het voorkomen van een hartaanval.

Tegen kanker. Steeds meer wordt er onderzoek gedaan naar de positieve effecten van olijfolie, ruimer bekeken dan de al langer bekende hart- en vaatziekten. Schade door oxidatie is één van de problemen die bijdragen aan kanker, extra vierge olijfolie bevat heel wat anti-oxidanten die deze schade inperken. Bovendien heeft men aangetoond dat mensen uit Mediterraanse landen een relatief lagere kans op kanker hebben. Olijfolie heeft ook een positief effect op de genen die gelinkt worden aan kanker en verschillende onderzoeken toonden aan dat ook op moleculair niveau olijfolie kanker tegen gaat.

Tegen Alzheimer. Bij Alzheimer vormt er zich een soort plaque op de hersenen (amyloïde plaque). Een studie op muizen toonde aan dat olijfolie deze plaque bestrijdt. Hoewel het onderzoek nog maar pril is vind ik ook dit toch een teken in de goede richting.

Goede redenen om olijfolie toe te voegen aan je gezonde levensstijl dus. Maar kies wel voor extra vierge olijfolie – altijd!! Dat is de meest pure en onbewerkte vorm en bevat daardoor de meest waardevolle nutriënten. Opteer vooral voor olijfolie in koude gerechten of gerechten die niet al te zwaar bakken en braden vragen zodat de olijfolie niet oxideert.  Zo krijg je al het goede binnen en your body will love it!

Oh ja. En nog wat. Over wat nu wel of niet gezond is zijn heel vaak heel uiteenlopende meningen te vinden, bij artsen, diëtisten en health-lovers. Maar de kracht van extra vierge olijfolie is één van de enige dingen waar ze het allemaal over eens zijn. Dat wil dus al wat zeggen!

Chocolade kokoscake (glutenvrij)

12

Het weekend staat voor de deur en dan mag er al eens gezond-igd worden. Ik ben een zoetebek én theelover, altijd al geweest. Zeker in de weekends vind ik niets zaliger dan gezellig een kopje thee drinken, liefst gedeeld met goed gezelschap. En goed gezelschap kan je al snel overtuigen met wat lekkers. Als dat lekkers dan ook nog eens op een gezondere manier kan dan wordt die thee-namiddag pure wellness!

Deze cake will do the trick! Hij bevat geen graan, geen gluten, geen lactose en  geen geraffineerde suiker. De chocolade die ik gebruik is uiteraard 70% puur. Maar bovenal; hij is super lekker! Don’t fool yourself, uiteraard is dit geen superfood – ook al zit er wel raw cacao en kokosolie in (geheel terzijde). Een detox kan je dit niet noemen, maar wel een gezondere variant van the bad stuff. Om van te genieten, en ook dat draagt bij tot een betere gezondheid.

Cake glutenvrij

glutenvrije cake chocolade

Voor je begint nog een aantal dingen. Te beginnen met de grootte. Dit lijkt een redelijk kleine cake te zijn, maar hij is een stuk zwaarder dan gewone cake. Hou dit in het achterhoofd wanneer je eraan denkt een dubbele hoeveelheid te maken. Ten tweede: sla de chocolade icing niet over, de vulling van de cake is minder zoet dan andere cake en de chocolade er bovenop vult dit aan.

Ingrediënten chocolade kokoscake:

–  8 lepels kokosmeel
– 1/2 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat)
– 1/4 theelepel zout
– 2 lepels raw cacaopoeder
– 3 eieren
– 2 eiwitten
– 8 lepels extra vierge kokosolie
– 4 lepels kokosmelk
– 6 lepels honing
– 2 theelepels vanille extract
– 2 repen pure chocolade (min. 70%)

hoe:

– Meng alle ‘droge’ ingrediënten. Kokosmeel, cacao, baking soda en zout. Zet opzij.

– Meng de 3 eieren, kokosolie (zachtjes opgewarmd zodat het lopend is), honing, vanille en kokosmelk.

– Meng de twee kommen.

– Klop de eiwitten op en spatel dit onder het beslag.

– Doe het beslag in een cakevorm en daarna 25 à 30 minuten in de oven op 200 graden.

– Haal de cake uit de oven en laat heel even afkoelen. Smelt de pure chocolade en overgiet de cake. Laat daarna afkoelen tot de chocolade gestold is.

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks