Home Blog Pagina 74

Foodstorms: Hoogstaand veganistisch eten

0

Een tijdje geleden ben ik naar het Gentse afgezakt. Niet voor mijn oude kot nog eens te bezoeken of herinneringen aan de Overpoort – oh boy – te herbeleven, wel om er van hoogstaand veganistisch eten te proeven, op een manier dat ik dat nog nooit eerder deed. Ik moet eigenlijk toegeven dat ik nog nooit – althans niet bewust – veganistisch gegeten heb. Vegetarisch ja, maar echt veganistisch? Nee.

Er is een groot verschil tussen vegetariërs en vegans of veganisten. Basically komt het op het volgende neer; een vegetariër eet geen vlees of vis maar eet vaak wel producten die van dieren afkomstig zijn, zoals eieren, melk en honing, een veganist eet niets dat afkomstig is van dieren en laat onder andere ook zuivel links liggen. Het is een levensstijl waar veel mensen emotioneel bij betrokken zijn. Zelf eet ik vlees en vis maar ik ben wel van mening dat we dat teveel doen, zowel voor onze gezondheid als vanuit een ecologisch standpunt. En uiteraard is er ook nog het respect voor de dieren, wat zeker bij industrieel vlees om bij te huilen is. Maar soit, die discussie houden we voor een andere keer. Want vegetariër, veganist of geen van beiden; Foodstorms moet je geprobeerd hebben!

Het Fine Dining concept van Foodstorms trekt van locatie naar locatie en dat slechts op een beperkt aantal dagen. Ik trok naar The Red Loft in Gent – een absolute top locatie die het eigentijdse, hippe en high-end karakter van dit concept perfect uitdraagt. En wat wordt er dan zoal geserveerd bij zo’n plant-based dinner? Zeekraal, enoki en olijfkruid met een amandelkrokantje bijvoorbeeld of ajuin en wortelpeterselie, roggecroutons en wat kumquat confituur. Wie dacht een minimalistische uitwerking van wat bladeren sla voorgeschoteld te krijgen zit er wel degelijk naast. Een bom van smaken dat krijg je wel! Ik was verbaasd dat zo’n menu en high-end dining überhaupt mogelijk waren met enkel plantaardige voedingsproducten. Heb ik er al bij verteld dat er enkel met verse, lokale, seizoensgebonden en biologische producten gekookt wordt? You just won the jackpot!

Mijn eerste full vegan experience – meteen ‘fine dining’, classy me! – was zeer geslaagd en ik kan het dan ook zeker aanraden aan iedereen die een gezellige avond met vrienden, met lover of met familie – of met allemaal samen – wil. Iedereen zou een keertje aan den lijve moeten ervaren dat plant-based eten niet saai of taai hoeft te zijn maar easily aan het niveau van een hoogstaande culinaire keuken kan tippen.

Als ik je bij deze helemaal warm gemaakt hebt wacht dan niet te lang om een plekje te reserveren want de pop-up eindigt binnenkort – al heb ik mij laten influisteren dat er al nieuwe creatieve plannen zijn! Maar ssssst.. Het Fine Dining concept kan je nog boeken voor 27 & 28 februari en 20 & 21 maart in Gent en op 6 & 7 maart en 27 & 28 maart in Antwerpen. Vergeet zeker niet te reserveren, dat kan op de website van Foodstorms.

Veganistische keuken

Foodstorms vegan eten

Foto’s door Stijn Van Hulle!

Bloemkool lookbrood

1

Say whooooaaaat?? Jawel, je leest het goed. Je kan brood maken van bloemkool! Na mijn bloemkool- wortelpuree zonder aardappelen, maakt bloemkool bij deze de sprong naar de number one veggie! En deze plek krijgt hij niet enkel voor zijn vele gezondheidsvoordelen (anti-inflamatoir, beschermt tegen kanker en goed voor bloeddruk en nieren,.. Om er zo maar even een aantal uit de mouw te schudden) maar ook voor zijn veelzijdigheid!

Ondertussen heb ik al bij heel wat gerechten het deeg of de aardappelen geruild voor bloemkool. Maar ik moet wel toegeven dat het een beetje oefening vraagt. En best wat spierkracht ook! De basis van bloemkooldeeg is namelijk bloemkoolrijst en that’s a tough one. Bereid je dus voor op wat gesmos en gevloek de eerste keer. But it’s so worth it!

Je begint met ‘rijst’ te maken van de bloemkool. In principe doe je dat met een blender. Alleen is dat nogal wat gedoe, de bloemkool klit nogal snel tegen de zijkanten en dan moet je steeds weer met een spatel de stukjes naar het midden doen zodat de messen er weer aan kunnen. Tegenwoordig doe ik het gewoon met een grote rasp. Yes I know, dat klinkt als een werkje van lange adem maar het valt beter mee dan je denkt. Wat ik meestal doe is een aantal bloemkolen kopen (wanneer er een promotie is bijvoorbeeld) en ze allemaal in één keer raspen om vervolgens in de diepvries te bewaren. Perfect om de achterstallige afleveringen Homeland in te halen! Het aangename aan het nuttige koppelen heet dat dan. Eens de geraspte bloemkool in je vriezer zit, heb je altijd een zakje voorhanden en dus een gezonde maaltijd in no time.

Er zijn verschillende manieren om de bloemkoolrijst te garen. Persoonlijk ben ik fan van stomen, daar bewaar je in general de meeste nutriënten mee. Maar aangezien we het vocht uit de bloemkool zullen knijpen zal koken in dit geval niet veel verschil geven. Je kan ook de microgolfoven gebruiken (8 minuten op de hoogste stand) maar zelf ben ik niet zo’n fan van de microgolfoven. Er is uiteenlopend en tegenstrijdig onderzoek naar de eventueel schadelijke effecten van de microgolfoven. Dus ik gebruik hem enkel in uitzonderlijke gevallen, of wanneer ik echt in een mega luie bui ben.

Stap 1 is dus de bloemkool shredden, stap 2 garen en daarna komt het allerbelangrijkste – als het ergens misloopt is het hier – namelijk het vocht uit de bloemkool knijpen. Om mij niet te verbranden spoel ik de bloemkoolrijst eerst af met koud water. Daarna doe je de rijst in een linnen keukendoek (een gewone gaat ook maar linnen laat meer water door). En daar komen je spieren van pas want je moet zoveel mogelijk vocht eruit wringen. Dat kan tot wel een glas vol zijn. Zolang er water blijft uitkomen: blijven knijpen!

De proporties hieronder zijn voor zo’n 10 broodvingers. Perfect als hapje voor zo’n 3 a 4 personen. Oh ja: het is paleo, low-carb, glutenvrij en graanvrij. Score!

Oké, let’s do this!

Ingrediënten:

– 1 bloemkool
– 1 ei
– 4 teentjes look
– 60 gram mozarella
– 1,5 lepel extra vierge olijfolie
– 1/2 theelepel Keltisch zeezout
– 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
– 1/4 theelepel zwarte peper

Hoe:

– Snijd de bloemkool in bloemen. Maak rijst van de bloemkool door een blender te gebruiken of een rasp. Gaar de bloemkoolrijst door hem te stomen of 8 minuten op de hoogste stand in de microgolfoven te doen.
– Spoel de gare bloemkoolrijst met koud water en doe hem in een linnen keukenhanddoek. Wring (al) het water eruit. I know you can do this!
Pers de look. Gaar in een pannetje met de olijfolie. Voor ongeveer 1 minuut. Zet opzij.
– Meng in een kom de bloemkool, de mozzarella (in stukjes), het ei (los geklopt), de verschillende kruiden en als laatste de olijfolie met look. Meng en kneed tot een massa.
– Leg een bakpapier in een langwerpige cakevorm. Doe het mengsel erin, druk een beetje aan.
– Zet de cakevorm in een voorverwarmde oven voor 25 à 27 minuutjes op 180 graden.
– Haal de cakevorm uit de oven. Hef het bakpapier uit de cakevorm en kieper om op een ander bakpapier – of op hetzelfde bakpapier – zodat de gebruinde kant naar beneden ligt.
– Zet (zonder cakevorm) terug in de oven voor nog eens 10 minuutjes.
– Haal uit de oven, laat enkele minuutjes afkoelen en snijd in stukjes. Serveer warm!

Yummy in your tummy! Enjoy!

Gezonde krachten van kruidenthee

0

I love tea! Dat heb ik je al eerder vertelt in mijn post over de voordelen van groene thee – die ik ook as we speak aan het drinken ben. Vandaag heb ik het niet over groene thee maar wel over kruidenthee, dewelke in se geen thee is. Hello confusion..

Vroeger was ik niet al te zot van kruidenthee. Nu ja, ik gaf het eigenlijk gewoon geen kans. Bij het woord alleen al moest ik denken aan overdreven sterke smaken van allerlei rare brouwsels, om maar niet te zwijgen van de geuren. Kruidenthee wordt ook vaak aangeraden voor het slapen gaan, veel meer dan zwarte of groene of zelfs witte thee. Ook dat vond ik vroeger bullsh**. Bovendien had ik helemaal geen problemen met slapen, so why should I? Nu denk ik daar anders over. Ik heb mij meer verdiept in wat een betere slaap kan doen voor je gezondheid, je energie, je uitstraling, humeur en nog veel meer. Het is niet omdat je geen slaapproblemen hebt dat het niet beter kan, dat je je niet (nog) fitter kan voelen in de ochtend. En dus heb ik ook kruidenthee een kans gegeven en gezien – geproefd – dat er heel wat lekkere varianten zijn mét gezondheidsvoordelen.

Wat is een kruidenthee nu eigenlijk? Het is eigenlijk geen thee, althans het is niet gemaakt van theebladeren, dewelke van een heel specifieke plant komen. Afhankelijk van hoe de theebladeren bewerkt en gedroogd worden krijg je zwarte, groene of witte thee. Kruidenthee zijn bladeren, zaden, wortels,.. die in heet water getrokken worden. Heel wat van deze kan je gewoon zelf vers maken (ik denk aan gemberthee), anderen kan je gedroogd kopen (bijvoorbeeld Rooibosthee). Heel belangrijk is dat je altijd kiest voor pure ingrediënten, al zeker wanneer je kruidenthee ook drinkt voor zijn geneselijke krachten – dit klinkt meer hippie dan ik zou willen maar het zij zo. Blijf weg van toegevoegde aroma’s, geuren en kleuren, essentiële oliën en al dat.. Je hebt ze niet nodig en het kan alleen maar interfereren met de vele voordelen van kruidenthee. Ik prefereer ook altijd losse thee boven zakjes. Er zijn gelukkig heel wat leuke theewinkeltjes die je veel verschillende keuzes zullen voorschotelen.

Kruidenthee is gezond

Is het je al opgevallen dat mensen heel uiteenlopend thee drinken? Ik ben zelf van dat ‘zakje erin, zakje eruit’-type (in de veronderstelling dat ik buitenshuis ben waar je meestal thee in zakjes krijgt), maar een van mijn beste vrienden – J. – laat zijn builtje makkelijk 5 minuten hangen. Ik heb hem graag heel heet, zo van net niet (of soms wel) je tong verbranden, maar veel vriendinnen laten hem liefst 10 minuutjes afkoelen. Op welke temperatuur je je thee liefst drinkt zal niet verschillen bij kruidenthee. De tijd om de thee te laten trekken daarentegen wel. Wie het meest uit zijn kruidenthee wil halen laat hem best redelijk lang trekken, zodat alle goede stofjes zich in het water kunnen verspreiden. Laat je kruidenthee dus altijd langer trekken dan je gewone thee, voor sommige soorten wordt zelfs 10 tot wel 15 minuten aangeraden.

Kruidenthee bevat geen cafeïne en daardoor is het je maatje voor het slapen gaan. Ik vind het zalig om voor het slapen gaan een kop thee te drinken, het heeft iets comforting, rustgevend, kalmerend. Ideaal om een drukke dag mee af te sluiten. Maar cafeïne kan interfereren met je slaap en net daarom is kruidenthee per-fect voor ’s avonds! Ik drink overdag en zeker in de ochtend vooral groene en witte thee maar ’s avonds kies ik voor kruidenthee. Ik wissel af van soort want elke kruidenthee heeft zijn eigen voordelen, allemaal verschillende bouwstenen waar je lichaam wat mee kan!

De gezondheidsvoordelen lopen heel erg uiteen. Er zijn kruidentheeën die bijdragen aan een betere huid, het minderen van eczeem bijvoorbeeld. Er zijn er die je helpen je verkoudheid te overwinnen, je misselijkheid te verbeteren en zelfs menstruatiepijnen te minderen,..

In de komende 2 weken ga ik verschillende van mijn favoriete kruidentheeën posten, met daarbij hun gezondheidsvoordeel. Stay tuned!
Welke kruidenthee drink jij het liefst?

 

Valentijn Smoothie

0

“Roses are red, Violets are blue, I couldn’t find a dish sweet enough for you”. Uhu, even de meligheid bovenhalen voor Valentijn. Je bent er voor of je bent er tegen, je vindt het traditie of commerciële bullshit. En heel eerlijk, ik heb er zelfs niet echt een mening over. Wat ik wel weet is dat het het ideale excuus is om veel zoet, rood fruit en chocolade boven te halen. En dat zijn redenen genoeg om van Valentijn te houden, nietwaar?

Het was pretty obvious dat mijn Valentijns lekkernij veel rood moest hebben, chocolade en liefst nog wat melige hartjes of boodschappen. In plaats van mij te storten op dessertjes en een lange menu – ik overweeg sowieso gewoon op restaurant te gaan – ga ik dit keer voor eentje die je op bed kan opdienen. Dan laat je meteen ’s ochtends al zien dat je het niet vergeten bent – he guys! Een beetje creativiteit in de pols is mooi meegenomen voor de chocolade hartjes, maar behalve dat is het super gemakkelijk en à la minute te maken.

Ik heb als basis voor de smoothie volle kokosmelk genomen (uit blik!). Dat geeft een stevige basis en is zonder additieven. In tegenstelling tot de brikken kokosmelk smaakt deze wel heel erg naar kokos. Indien je daar geen fan van bent kan je ook voor amandelmelk kiezen.

Wie het gezond wil houden kiest voor minstens 70% pure chocolade. Maar daar stopt het niet. Lees altijd goed het label van je chocolade. Ingrediënten staan altijd in de volgorde van hun hoeveelheid opgesteld. Wanneer het eerst opgesomde ingrediënt suiker is, laat deze chocolade dan voor wat het is en zoek verder. Voor de chocoladeversiering smelt je gewoon de chocolade en tekent met behulp van een theelepeltje figuurtjes op een bakpapier. Laat voldoende hard worden en je kan het daarna heel makkelijk van het papier halen. Like I said; super makkelijk, en nog leuk ook!

Rood fruit smoothie Valentijns menu inspiratie

 

De hoeveelheden hieronder zijn voor 2 grote champagneglazen. Indien je kleine glazen gebruikt kan je de overschot gewoon in de koelkast bewaren voor later op de dag.

Ingrediënten:

Voor de smoothie:

– 200 ml volle kokosmelk uit blik
– 1 rijpe banaan
– 1/2 granaatappel
– 100 gram diepvries rood fruit

Voor de versiering:

– Chocolade (min 70% puur, 50 gram is zeker voldoende)
– handje vol bessen (niet diepgevroren)
– kokosschaafsel

Hoe:

– Mix alle ingrediënten voor de smoothie tot ze een smeuïge substantie zijn. Schenk uit in champagneglazen, gewoon voor de decadentie – and for the romance! Strooi wat kokosschaafsel bovenop de gezonde smoothie en dresseer met enkele granaatappelpitten.

– Verwarm de chocolade tot hij lopend is. Gebruik een theelepel om figuurtjes op een bakpapier te maken. Laat hard worden en serveer samen met de bessen op een dienblad.

Dien op en scoor punten!

Perensorbet: een gezond recept

0

“gimme, gimme,… more!!” Oh jawel, deze perensorbet is o-ver-heerlijk én gezond! En super makkelijk te maken. Én je steunt er onze Belgische perenboeren mee! Shut the front door! Had ik al gezegd dat je er geen ijsmachine voor nodig hebt? Dat het slechts twee ingrediënten bevat en er geen suiker aan toegevoegd wordt? Ik zie het al, je bent helemaal mee!

Oké. Ik teasde een tijdje geleden al met mijn groene smoothie voor beginners naar meer perenrecepten. En zoals beloofd doe ik dat vandaag – good girl Steffi. Ik ben zelf zot van desserten. Een maaltijd afsluiten zonder dessert is figuurlijk met honger blijven zitten. Het hoeft niet groot te zijn – nee ik ben niet veeleisend – maar gewoon nog iets om te snoepen, dat maakt het compleet. Bij mijn lunch kan een stukje zwarte chocolade en een groene thee al voldoende zijn – does the job just fine! Maar bij het avondeten toch graag wat meer. En daarbij hoef je niet meteen te denken aan een gans bananenbrood of chocolade rotsjes die, oké doenbaar, maar nog steeds redelijk wat van je tijd vragen. Mits planning allemaal geen probleem maar af en toe wil je het hier en NU. Als jij ook zo bent, dan is deze zeker iets voor jou.

Eerst even wat over peren. Ik vind peren heerlijk. Maar er zijn grote verschillen tussen peren, je moet bovendien wel wat chance hebben met de zoetheid. Ik koop regelmatig peren en wanneer ze echt super zoet en sappig zijn dan ga ik terug naar de winkel en koop een grote zak vol! Ik schil ze en snij ze in stukken – ja dat is wel een karwei, maar perfect om even bij te benen met Gossip Girl of het laatste seizoen van Homeland – en daarna gaan ze de diepvries in. Niet enkel voor deze sorbet maar ook bijvoorbeeld voor in een smoothie of als aanvulling bij een groentesap. Als je altijd deze bevroren peertjes in huis hebt dan kan je eender wanneer in no time een perensorbet à la minute maken.

Gezond dessert

 

Oké. Ik doe het recept even uit de doeken voor de hoeveelheid die op de foto staat. Per peer vul je twee van deze kleine dessertglaasjes. Één bolletje ijs dus.

Ingrediënten:

– 1 Peer
– 2 lepels amandelmelk

Hoe:

– Voorbereiding: schil de peer (of peren), snijd ze in stukjes en doe in de diepvries voor minstens 4 uur.

– Haal de perenstukjes uit de diepvries en doe in een diepe pot. Laat een paar minuutjes rusten. Doe er 2 lepels amandelmelk bij en mix met een staafmixer.

– Schep met twee lepels bolletjes in de glaasjes. Decoreer naar believen en geniet!

Paleo eten: wat is dat?

0

Let’s talk Paleo today! Het menselijk lichaam is een bijzonder complex iets en dus lijkt het mij weinig waarschijnlijk dat we ooit echt het meest gezonde dieet zullen vinden. Ik krijg trouwens de kriebels van dat woord ‘dieet’. Ik ben een grote fan van een gezonde ‘levensstijl’ en dat is een stuk minder rigide dan wat de meeste zich voorstellen bij een traditioneel dieet. Een van die levensstijlen waar ik me zeker in kan vinden is Paleo. Eén van de weinige voedingstheorieën die steunt op de evolutietheorie.

Wat is Paleo?

Basically is het eten zoals onze voorouders dat deden in het jager-voedselverzamelaar tijdperk. Dus datgene wat je kan vinden en jagen. Het idee achter deze manier van eten is dat we als soort zo’n 150.000 à 200.000 jaar bestaan en slechts 10.000 jaar geleden de landbouw ontstond. Onze voeding is toen drastisch veranderd (om maar niet te spreken over de laatste 50 jaar met de komst van fastfood et cetera) maar ons genoom is maar heel weinig veranderd. Ons lichaam en onze ingewanden zijn – in het licht van de Paleo approach – niet aangepast aan deze andere voeding (granen, bewerkte voeding, melkproducten,…). Paleo keert dus terug naar onze voorouders en baseert zich op hun voedingspatroon. Kort door de bocht: als een holbewoner het niet kon eten dan jij ook niet.

Wat is paleo

 

 Geen granen, geen suiker.

De jager-voedselverzamelaars aten geen granen. Dus zijn ze ook niet essentieel voor onze gezondheid. Paleo baseert zich op de evolutietheorie en gaat ervan uit dat diegenen die echt geen granen konden verdragen er al uit gefilterd zijn. Maar het is niet omdat je ze wel kan verdragen dat ze goed voor je zijn. De grootste problemen die vooropgesteld worden zijn glucose, gluten en lectines. Wederom komt het erop neer dat ons lichaam wel ontworpen is om met insuline glucose uit het bloed te krijgen maar dat het niet ontworpen is om zoveel koolhydraten (die worden omgezet naar glucose) te kunnen verwerken. Voor de gluten: heel wat mensen zijn glutenintolerant en heel wat anderen zijn gevoelig voor gluten. Het zijn proteïnen die zwaar zijn voor ons spijsverteringsstelsel (de details laat ik hier even voor wat ze zijn). Lectines zijn milde toxines die ook in andere voeding voorkomen maar in granen het meest. De toxines zorgen telkens voor een beetje inflammatie en door het constant eten ervan zou dat chronisch kunnen worden. Wie Paleo eet zegt dus niet alleen bye bye cheeseburger, maar ook bye bye pasta, rijst en brood..

Voor suiker geldt hetzelfde. Natuurlijke suikers komen uit fruit – misschien heel af en toe van honing – maar behalve dat laat de Paleo-eter ze links liggen en dit om dezelfde redenen; ons lichaam is evolutionair niet gemaakt om zoveel suikers te verwerken.

Zijn alle koolhydraten dan slecht? Nee de paleo-eter eet wel koolhydraten maar enkel van onbewerkte voeding dus uit groenten, zaden, zoete aardappelen en fruit. Onbewerkte, non-processed food zoals we het vroeger in de natuur vonden.

 Geen zuivel

In het gehele dierenrijk is er geen enkele andere soort die melk drinkt die niet van zijn moeder komt. De jager-voedselverzamelaars hadden hier de kans niet toe. Zoals bij de koolhydraten is ook hier van toepassing: mensen drinken nog maar een heel beperkte tijd (in ons totale bestaan) melk en dus zijn we er niet goed aan aangepast. Of toch niet aan de massieve hoeveelheden die we binnen krijgen. Er zijn heel wat mensen die lactose-intolerant zijn en heel wat anderen kunnen het slecht verdragen (ook al is niet iedereen zich daarvan bewust). Kortom Paleo betekent bye bye koemelk, kaas en yoghurt.

Oké oké, wat dan wel?

Ik herinner mij toen ik voor het eerst de voedselzandloper – die dicht aanleunt bij het Paleo principe – las: WAT. GA. IK. ETEN? Het Paleobord bestaat uit heel veel groenten (meeste van al!), vlees, vis en kip, fruit, noten en zaden, eieren, natuurlijke oliën en knollen. Er zijn heel wat voordelen aan verbonden. Zo is het heel moeilijk je te overeten wanneer je deze levensstijl aanhoudt. Je gaat ook minder snel craving voelen zoals je dat voelt wanneer je maaltijden vooral uit koolhydraten bestaan.

En ik?

Ik kan me zeker vinden in de Paleo levensstijl en dit sluit naadloos aan bij low-carb eten waar ik ook een grote fan van ben, alsook laag glycemisch. Another win! Ik haal zelf heel wat voordeel uit het drastisch minderen in koolhydraten. Zo had ik vroeger heel vaak ‘brain fog’, tot na de middag soms wel, het belemmerde mij in alles wat ik deed en ik had het gevoel heel vaak een dutje nodig te hebben. Dutjes are over! Tenzij ik de nacht doe op Q, dan verplicht ik mezelf daartoe!  Maar voor de rest heb ik veel meer energie. Toch eet ik niet strikt Paleo. Ik eet heel af en toe wel eens mozarella (oh god, ik zou het niet aankunnen mijn butternut schotel te missen), grasgevoerde boter en in de ochtend durf ik wel eens griekse yoghurt eten. Ook havermout nuttig ik wel af en toe. Al is mozarella en griekse yoghurt wel een stuk lager in lactose en is haver glutenvrij (als het niet met andere granen in aanraking geweest is). Ook zie je dat paleo-eters vaak heel veel vlees eten. Ik probeer daar niet in te overdrijven. Omdat ik denk dat de jager-voedselverzamelaars ook niet elke dag een hert konden schieten en ook uit ecologische overwegingen. Ik noem mezelf graag ‘qualitariër’: ik kies voor minder maar kwalitatief (lees: bio) vlees en wilde vis, zoveel als mogelijk. Long story short: ik ben overtuigd dat paleo de meest gezonde manier van eten en leven is, ik neem het dan ook als kader om mij op te baseren maar uitzonderingen zijn er!

Eet jij paleo? Zou je jezelf er in kunnen vinden?

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks