Home Blog Pagina 31

Soja: is het goed of slecht voor je?

Over soja is al heel wat geschreven. Er heerst best wat onduidelijkheid over, want is het nu echt zo gezond voor je, of zou het juist negatief zijn voor bijvoorbeeld je hormonenwerking en het risico op onder meer kanker en schildklieraandoeningen vergroten? Bottomline is dat er weinig tot geen sterk wetenschappelijk onderzoek is dat de negatieve effecten bevestigt, maar verder onderzoek is zeker nog noodzakelijk.

Wat is soja?

Soja producten gezondSoja is een redelijk nieuw voedsel voor ons: de sojaboon komt oorspronkelijk uit China, waar het al lang als voedsel wordt gekweekt. Pas in de achttiende eeuw kwam het ook tot in Europa. Het grootste deel van onze soja komt uit de VS, Argentinië en Brazilië, maar het wordt ook in Europa gekweekt, zoals in Italië, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

Ikzelf eet het af en toe, sojasaus is bijvoorbeeld een geweldige smaakmaker, maar ook met miso en tofu werk ik wel af en toe, maar toch vermijd ik om het alle dagen te eten. Vooral omdat het nog relatief nieuwe voeding is voor ons westerlingen en we er in mijn ogen beter geleidelijk aan wennen. En uiteraard is er die algemene regel van genoeg af te wisselen.

Waarom is sojavoeding zo gezond?

Sojavoeding ken je misschien vooral van de sojayoghurts en -melk, dat zijn de meer bewerkte varianten. Daarnaast zijn er ook de minder bewerkte versies, zoals sojabonen zelf natuurlijk, tempeh, edamame en tofu. Waarom zou het zo gezond zijn? Eerst en vooral bevatten sojabonen een hele waaier aan belangrijke nutriënten zoals eiwitten, essentiële aminozuren, plantaardige vetten, vezels en een heleboel vitamines, mineralen en antioxidanten. Kortom: veel van de good stuff!

Om je een idee te geven: sojabonen bevatten 18 gram aan eiwitten, tofu 17 gram en tempeh 20 gram van de dagelijks aanbevolen dosis. IJzer scoort respectievelijk 29, 15 en 12 procent in de bovenstaande ingrediënten. Ze bevatten heel veel koper (van 45 tot 60 procent!) en mangaan (36 tot 56 procent). Bij sojamelk en -yoghurt ligt dat ter info wel een pak lager, alleen in selenium blinkt sojayoghurt uit met 24 procent van de dagelijks aanbevolen dosis.

Hieronder even de grootste voordelen op een rijtje!

1. Soja is goed voor het hart

Soja BonenSoja kan goed zijn voor je hart en dat ligt meer bepaald aan het feit dat sojabonen veel isoflavonen bevatten, een subklasse van de polyfenolen en ook gekend als fyto-oestrogenen, omdat ze zich kunnen vasthechten aan oestrogeenreceptoren en ze kunnen activeren. Soja wordt dan ook vaak in de context geplaatst van hormonen, meer bepaald van het vrouwelijke hormoon oestrogeen, omdat het de werking ervan zou nabootsen, maar onderzoek wijst toch uit dat de isoflavonen van oestrogeen op vele manieren verschillen van soja-isoflavonen en dus een eigen unieke werking hebben op het lichaam.

Het zijn de soja-isoflavonen die erg gezond zijn voor het hart, omdat ze infecties in de bloedvaten verminderen en de bloedvaten ook elastischer maken. Zo toont een onderzoek dat als je een sojarijk voedingsplan volgt je tot 15 procent minder kans zou hebben om te sterven aan een hartziekte.

Het feit dat het zo’n positief effect heeft op je bloedvaten maakt dat het ook de bloeddruk verlaagt en dus goed zou zijn voor mensen die lijden aan een hoge bloeddruk. Onderzoek is er wel nog niet over uit of dit positieve effect op de bloeddruk alleen voor mensen met een hoge bloeddruk geldt, of het ook van toepassing is op mensen met een gemiddelde bloeddruk.

2. Soja is goed voor de bloedsuikerspiegel

Het zijn opnieuw de soja-isoflavonen die een positief effect zouden hebben op de bloedsuikerspiegel en op insulineresistentie, al is hier meer onderzoek nodig.

Een rapport van 17 gerandomiseerde controlestudies stelt bijvoorbeeld dat soja-isoflavonen een licht positieve impact hebben op de bloedsuikerspiegel en het insulinepeil bij vrouwen in hun menopauze. Het zou, zo stelt een ander onderzoek, ook een dergelijk positief effect hebben bij mensen met type 2-diabetes of het metabool syndroom (hoge bloeddruk en cholesterol, hoge bloedsuiker, abdominaal vet met risico tot diabetes type 2, hartziektes en -aanvallen). De verschillende onderzoeken spreken zich wel nog wat tegen, dus opnieuw: meer onderzoek is nodig!

3. Soja kan “slechte” cholesterol verlagen (en de “goede” verhogen)

Een rapport suggereert dat sojarijke voeding de LDL-cholesterol (de “slechte”) met 2 tot 3 procent zou verlagen, terwijl de goede cholesterol, HDL, met 3 procent zou stijgen en de hoeveelheid triglyceriden met 4 procent zou dalen. Zeker mensen die al een verhoogd risico lopen op hartziektes (hoge cholesterol, diabetes type 2, obesitas) zouden hier voordeel bij hebben. Het zijn vooral de weinig bewerkte sojaproducten zoals tofu, tempeh, sojabonen en edamame die deze positieve invloed op het cholesterolpeil hebben.

4. Soja zou de klachten van de menopauze verminderen.

Zoals je al in het begin van de blog kon lezen zijn de soja-isoflavonen in staat om zich te binden aan oestrogeenreceptoren in ons lichaam en kunnen ze hen ook activeren. Daarom zou het ook positief zijn om regelmatig op je menu te zetten tijdens de menopauze, omdat je lichaam dan gestopt is met de aanmaak van oestrogenen, met alle mogelijke klachten zoals vaginale droogheid, vermoeidheid, pijn aan de gewrichten en ‘vapeurs’ tot gevolg.

Er zijn zeker en vast studies die wijzen op het feit dat soja helpt om deze klachten te verminderen. Gezien het de werking van oestrogeen nabootst zou het dus ook goed zijn voor de gezondheid van je botten en het risico op osteoporose verminderen, maar ook hier moet nog verder onderzoek gebeuren, net als over het positieve effect op borst- en andere soorten kankers (je zou minder risico lopen).

Soja goed voor je

Is soja nu goed of niet?

Maar hoe komt het nu dat sommige mensen zich zorgen maken over soja? De grootste bezorgdheden draaien rond het vervangend effect van oestrogenen. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat de werking van de isoflavonen in soja zwakker en ook anders zijn dan die van oestrogeen, met dus ook een andere impact op het lichaam.

Soja MelkDat het dus als man slecht zou zijn om soja te eten omdat het de aanmaak van testosteron zou verminderen is niet juist; geen enkel onderzoek heeft een dergelijk verband gelegd. Babymelk op basis van soja is evenmin slecht voor baby’s, noch voor de schildklier als voor de ontwikkeling van de hersenen of de seksuele ontwikkeling. Wat de gevolgen zijn op lange termijn moet nog wel onderzocht worden, dus hier is toch nog wat onduidelijkheid.

Kortom: de meeste nadelen worden tot op vandaag niet met sterk wetenschappelijk bewijs gestaafd.

Mijn mening? Soja is zeker goed om af en toe te eten, zeker omdat het zoveel nutriënten bevat, maar kies dan eerder voor de minder bewerkte versies zoals sojabonen, edamame, tofu en tempeh – wederom mijn LHI methode die ik hier toepas. Ook de gefermenteerde versies van soja, zoals sojasaus, miso, (tempeh) en ‘natte’ zijn meer aangewezen dan de niet-gefermenteerde. Soja zou ook zogenaamde antinutriënten bevatten die ervoor zorgen dat ons lichaam minder goed voedingsstoffen opneemt, maar de soja koken, fermenteren en marineren zou dat effect verminderen.

Toch is er nog veel onduidelijk, meer bepaald omdat sojabonen bijvoorbeeld vaak genetisch gemodificeerd zijn en dus restanten van herbiciden kunnen bevatten. Maar ook over het nabootsend effect van oestrogeen, de impact op de seksuele ontwikkeling en op de schildklier en verschillende soorten kankers moet nog verder onderzocht worden. Dus: eet het zeker af en toe, dat doe ik ook, maar kies zo vaak mogelijk voor de weinig bewerkte versies! En kies daarnaast ook altijd voor bio!

Boekentip: Judgement Detox door Gabrielle Bernstein

0

Gisteren las ik de laatste pagina van dit boek. Het was weer even geleden dat ik een boek uitlas. Dat is een beetje mijn eigen schuld, aangezien ik afgeweken ben van mijn eigen regel: lees niet meer dan twee boeken tegelijkertijd. Dat waren er de afgelopen weken 5, waarvan enkele mastodonten van meer dan 500 pagina’s. Maar bij deze dus nog eens een review. Deze keer over een boek van Gabrielle Bernstein. Ze bracht al andere boeken uit, waaronder “The Universe Has Your Back” (in het Nederlands: Het Universum staat achter je.) waarnaar ik onder andere verwijs in mijn eigen boek De Beste Jij en in mijn laatste nieuw boek “De Kracht Van Gedachten” – coming soon!! In deze review heb ik het boek over ‘Judgement Detox’.

Judgment Detox boek‘De mate waarin je een ander beoordeelt, even streng ben je voor jezelf’, een soortgelijke quote vond ik ooit in een boek van de Mexicaanse schrijver Don Miguel Ruiz. En ik vond hem ongelooflijk raak. Bovendien is het weten hiervan een goeie manier om afstand te nemen van kwetsende uitspraken die mensen soms kunnen doen, of bijvoorbeeld wanneer mensen op sociale media gemene dingen zeggen. Mensen met veel judgment hebben mogen dan wel bitchy overkomen, maar eigenlijk zegt het veel over het leed dat ze zelf meedragen. Het zegt wat over hoeveel ze zichzelf beoordelen. Een gemene comment zegt dan ook altijd meer over diegene die hem geschreven heeft dan over diegene aan wie hij geadresseerd is. Als ik nu mensen iets gemeen hoor zeggen of iets beoordelend zie schrijven op social media, dan denk ik vooral aan hoe streng die mensen naar zichzelf zijn.

Maar oordelen doen we allemaal wel eens en werken aan je oordeel over anderen is daarom niet gewoon iets nobels maar net omdat het een weerspiegeling is van je eigen oordeel naar jezelf, is het ook werken aan jezelf. Misschien is het wel de ultieme vorm van self-love?

Om deze reden pikte ik dit boek van Gabrielle Bernstein op. Het is een boek dat heel vlot leest. Het is heel makkelijk en behapbaar geschreven. In het eerste deel van het boek legt ze uit hoe we vaak veel oordeel hebben over anderen. En dit vaak justificeren ook. No worries, het is ook gewoon iets heel menselijk. Een eerste stap is dan ook durven kijken naar je eigen oordeel. Het willen zien.

Daarna geeft Bernstein allerhande tips – gaande van journallen tot meditatie – om hiermee om te gaan. En ik moet toegeven dat een aantal van haar tips me heel wat inzichten hebben gegeven. Zelfs als je met de tips niet aan de slag zou gaan denk ik dat het een geweldig boek is om in jezelf te exploreren hoeveel je oordeelt maar vooral: wat daar aan de basis van ligt. Want oordelen is een defensiemechanisme en het onder ogen zien van je eigen oordelen kan je helpen om oude wonden eindelijk te helen.

Een interessant boek dat ik zeker kan aanraden. Ik ben – as you might know – een fan van boeken te lezen in de originele taal, indien dat voor jou een optie is natuurlijk. Het boek bestaat voorlopig nog niet in het Nederlands maar het is gelukkig wel makkelijk geschreven dus ook met een matig niveau van Engels zou deze moeten lukken.

Creatief zijn met water: 3 lekkere mocktails

Februari is aangebroken en ik was het zelf bijna vergeten, maar het is zover: Tournée Minérale. Olé!! Dé maand waarin we traditiegewijs allemaal een inspanning doen om de ganse maand geen alcohol te drinken. In een van mijn vorige posts had ik het er al eens uitvoerig over: ikzelf drink enkel water en thee (hence waarom Tournée Minérale zo aan mij passeert). Alcohol is ondertussen een ver verleden – hoe dat komt kan je ook in mijn vorige post lezen – maar voor velen blijft het toch een uitdaging. En het feit dat we dezer dagen minder om handen hebben maakt het er niet noodzakelijk gemakkelijker op.

Lekkere Mocktails Steffi VertriestIk sprak eerder deze week met een vriendin van me die zei dat het tijdens deze Corona tijden net moeilijker voor haar is om dat glas wijn te laten staan. Voordien was het vooral op restaurant of in het weekend, maar sinds de eerste lockdown is het voor haar en haar vriend een gewoonte geworden om ook ’s avonds bij het eten een glas uit te schenken. Vooral voor de gezelligheid, die we nu toch vooral thuis moeten creëren.

Challenge accepted! Want gezelligheid en lekkere drankjes dat kan ook zonder alcohol, me dunkt!

Sinds enkele maanden ben ik ambassadeur van SipWell, het Belgische lokale water dat niet enkel van onze eigen bodem komt maar ook nog eens z’n uiterste best doet om zo ecologisch mogelijk te zijn. Ze zijn onder andere CO2-neutraal en de flessen worden tot wel 60 keer hergebruikt (én milieuvriendelijk gereinigd trouwens!). Wat voor mij het grootste voordeel is aan mijn SipWell koeler? Dat ie me eraan herinnert om lekker veel water te drinken doorheen de dag én dat ik in één, twee, drie een glaasje tap. Oh ja, en een lage droogrest, voor de beste thee’tjes mee te zetten dus!

Samen met SipWell ging ik ook voor Tournée Minérale aan de slag. Onder andere om water aantrekkelijker te maken op je tafel. Eén van de uitdagingen voor al wie niet gewoon is om water te drinken bij de maaltijd, is om water er aantrekkelijk en feestelijk te doen uitzien. Onderschat de kracht van het oog maar niet. Een groot deel van de gezelligheid van een glaasje wijn komt van de leuke fles op de tafel, het ritueel van het ontkurken en ga zo maar door. Een handig trucje is daarom om wat meer hart en ziel in je water te steken. Gewoon al je water mooi presenteren kan een wereld van verschil maken in je beleving, met de elegante glazen en karaffen van SipWell bijvoorbeeld (die je ook kan winnen trouwens, zometeen meer daarover!). Dat geeft toch altijd dat “ietsje meer”. Ook een kleine smaakmaker kan je water extra aantrekkelijk maken. Kies voor natuurlijke en subtiele ingrediënten zoals fruit of kruiden, die geven een boost aan je tafeldecoratie én zijn bovendien gezond ook.

Mag het nog een beetje extra zijn..? Dan heb ik ook drie mocktails voor je in petto. Een wintermocktail – vergelijkbaar met een gezonde sangria, een rosé champagne maar dan op basis van witte thee en een virgin mojito om het weekend mee op te leuken.

lekkere mocktails recepten

Winter mocktail – voor 6 personen.

  • 500 ml heet water
  • Zwarte thee (6 gram losse thee of 2 theezakjes)
  • 2 kaneelstokjes
  • 6 eetlepels Ahornsiroop (of meer naar smaak)
  • 500 ml granaatappelsap
  • 200 ml versgeperst sinaasappelsap
  • 1 appelsien in dunne plakjes
  • 1 limoen in dunne plakjes
  • 1 citroen in dunne plakjes
  • 1 appel in kleine blokjes
  • 3 cups bruiswater

Zo maak je het:

Laat de thee trekken in het heet water, samen met de kaneelstokjes, voor zo’n 5 minuten.

Haal de thee eruit en doe de ahorn erbij. Laat afkoelen.

In een grote kan doe je het granaatappelsap, sinaasappelsap, en al het fruit.
Doe de koude thee samen met de kaneelstokjes erbij en roer goed. Laat idealiter een volledige nacht in de koelkast staan. Voor het serveren vul je aan met bruiswater.

Rose champagne – voor 4 personen

  • 12 gram Witte thee (een Pai Mu Tan bijvoorbeeld)
  • 500 ml water
  • SqueezeWell watermeloen (of een cassis of zelfgemaakte coulis)
  • 500 ml Bruiswater
  • Gedroogde of verse eetbare rozen (als decoratie)

Zo maak je het:

Combineer de 12 gram losse witte thee en 500 ml water (op kamertemperatuur), laat deze een nachtje trekken in de koelkast.

Verdeel over 4 glazen, vul ze allemaal half met de coldbrew thee en leng aan met bruiswater. Voeg er een druppeltje SqueezeWell aan toe en werk af met gedroogde bloemen.

Virgin mojito – voor 1.

  • 1 tl Kokosbloesemsuiker
  • Verse muntblaadjes
  • 1 Limoen + meer voor de afwerking
  • Ijsblokjes
  • Bruiswater

Zo maak je het:

Neem vijf muntblaadjes en kneus ze samen met de kokosbloesemsuiker in een vijzel tot je de munt heel goed ruikt. Pers de limoen uit in een glas. Giet het mengsel van de zonet gekneusde kokosbloemsuiker met munt erbij en laat even trekken. Leng vervolgens aan met bruiswater. Werk af met een takje verse munt en een kwartje limoen.

Steffi Vertriest Mocktails Give-AwayGive-away:

Ik heb ook nog leuk nieuws, want ik mag van SipWell een setje van hun mooie nieuwe glazen en karaffen weggeven, alsook een selectie van hun (suikervrije) SqueezeWell smaakjes om je water op smaak te brengen. Een ideaal pakketje om in no time je tafel mooi aan te kleden én je water een extra smaakje te geven.

Laat me in de comments weten wat jouw manier is om meer water te drinken en binnen twee weken kies ik een winnaar uit!

Gezond dessertje: Banaan-pinda flapjack

Who’s up for some baking? Ik ben super enthousiast om je voor te stellen aan mijn laatste nieuwe receptje, waarvan ik nu al weet dat je het awesome gaat vinden!

gezond dessertje flapjack banaan pindaDeze keer ben ik aan het bakken gegaan en na een beetje tweaken is deze geweldige flapjack ontstaan. Uiteraard de gezonde(re) versie. Deze flapjack is glutenvrij en lactosevrij en ik maak hem met een minimale hoeveelheid ahornsiroop.

Een flapjack is een traditionele koek uit Groot-Brittannië en volgens mijn roomie uit Londen is het de beste koek om bij een kop thee te eten. Heb ik uiteraard meteen uitgetest en guess what.. Ik kan haar geen ongelijk geven. Zelf heb ik hem gecombineerd met een zachte zwarte thee uit Vietnam maar door de chocolade die in de flapjack zit kan je hem ook zeker combineren met een meer uitgesproken zwarte thee zoals een Assam of een Ceylon thee.

Hij is heerlijk zacht, rustiek en vooral héél lekker. Je kan het als dessertje eten maar ook als ontbijt bijvoorbeeld. Zowel warm als koud te smaken én on-the-go mee te nemen. Yes ideed, deze flapjack heeft alles wat een dessertje moet zijn voor mij.

Ingrediënten van dit gezond dessertje

  • 3 bananen
  • 250 gram havervlokken
  • 2 grote eieren
  • 6 el pindapasta (100% pinda)
  • 1 el kokosolie
  • 4 el ahornsiroop
  • 250 ml amandelmelk
  • 1 tl vanille extract
  • 1 el chiazaad
  • ½ tl zout
  • 100 gram zwarte chocolade (min 70% puur)

banaan-pinda flapjackHoe:

Prak de bananen tot een papje. Voeg alle natte ingrediënten samen in een kom en meng tot een glas geheel.

Voeg nu alle droge ingrediënten samen en mix door elkaar.

Meng vervolgens de natte en de droge elementen onder elkaar. Bekleed een diepe ovenschaal met wat bakpapier en giet het mengsel erin. Zet in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 40 minuten.

Snijd in stukken en smul ervan terwijl ze nog warm zijn of laat ze afkoelen en verorber ze dan.

Teapairing:

Combineer met een zwarte thee, een Assamthee of Ceylon thee gaan perfect samen met deze gezonde Flapjack.

6 Tips om meer grip te krijgen op je gedachten

Ooit al gehoord van een monkey mind? Het is een term uit het boeddhisme verwijst naar de honderden gekke en halfdronken aapjes (onze gedachten) die door ons hoofd springen en ons voortdurend uit het hier-en-nu halen. No worries: we hebben er allemaal last van, je bent zeker niet alleen. En er is goed nieuws, want er zijn veel dingen die je kunt doen om je monkey mind tot rust te brengen en je gedachten niét de baas van je leven te laten zijn!

Afdwalen maakt je ongelukkig

A wandering mind is an unhappy mind. Dat is de veelzeggende titel van het baanbrekend onderzoek aan de Harvard-universiteit waarbij 2000 vrijwilligers via een app werden onderzocht naar hoe gelukkig ze zich voelden, welke activiteit ze daarbij aan het doen waren en of ze dachten aan de activiteit die ze op dat moment deden of ze aan iets anders aan het denken waren. De resultaten waren ongelooflijk: de mensen waren er de helft van de tijd niet met hun hoofd bij. Ze waren het gelukkigst als ze de liefde bedreven, sportten of met iemand in gesprek waren. Het minst gelukkig waren ze als ze rustten of aan de computer werkten. Het was echter niet de activiteit op zich die hen ongelukkig maakte, maar het feit dat hun gedachten aan het afdwalen waren op het moment dat ze het aan het doen waren.

1. Doorbreek gewoontes

Het ding met onze gedachten is dat ze zich vaak in ons leven inslijten en een gewoonte worden. Wat helpt om uit negatief gepieker te komen is het zo snel mogelijk te doen stoppen door zoveel mogelijk in het hier-en-nu te komen. Dat kan door je geest van al dat negatieve af te leiden en iets positiefs te doen: iets creatiefs, wandelen, sporten, een goed boek lezen, naar vrolijke muziek luisteren, you name it. Yoga is ook een goede, want dat haalt je uit je hoofd en brengt je terug in contact met je lichaam.

Steffi Vertriest Mindset2. Be aware

Onze hersenen zijn al van in de oertijd zo geprogrammeerd dat negatieve gebeurtenissen langer bijblijven en dat negatieve gebeurtenissen of prikkels een groter effect op ons hebben dan positieve. In het geval van de oermens was dat nuttig: zo reageerde hij alerter op mogelijke gevaren en kon hij langer overleven. Vandaag is die reflex in veel gevallen minder nuttig en reageren we ook zo op een situatie of gebeurtenis die eigenlijk niet zo gevaarlijk is, maar die ons brein wel als gevaarlijk of dreigend inschat.

Ook al gemerkt dat die tientallen fijne complimentjes van echte vrienden niet opwegen tegen die ene negatieve opmerking van een collega of iemand die je zelfs niet zo goed kent? We reageren ook feller op negatieve prikkels en studies tonen zelfs aan dat we negatief nieuws geloofwaardiger vinden dan positief. Onderzoekers vermoeden dat we die psychologische voorkeur al heel vroeg in ons leven beginnen te ontwikkelen, zelfs al in het eerste jaar van ons leven, wanneer we als baby de reacties van mensen leren inschatten.

Een eerste hulpmiddel is je van dit hele systeem bewust te zijn en je gedachten te identificeren. We leven vaak op automatische piloot en zijn ons amper bewust van wat er wanneer door ons hoofd gaat. Door even op de rem te staan en je gedachten vanop een afstand te bekijken kan je die automatische piloot afzetten. Je gedachten opschrijven kan bijvoorbeeld helpen om voor jezelf uit te zoeken wat er juist gebeurd is en wat er allemaal in je omgaat.

3. Plaats het eens in een ander daglicht

Probeer het eens positief te bekijken. Bijvoorbeeld: je hebt een aantal slechte ervaringen gehad met relaties en hebt daardoor een slecht zelfbeeld gekregen. Je bent op den duur echt beginnen denken dat het aan jou ligt. Gooi het eens over een andere boeg. Je kunt het bijvoorbeeld ook van een positief perspectief bekijken en denken: ‘Die persoon was toxisch voor mij. Wat goed dat ik daarvan af ben.’ En ook: ‘Wat kan ik uit die gebeurtenis meenemen zodat het niet nog eens gebeurt? Hoe kan ik mezelf sterker maken, want ik verdien tenslotte iemand die me wél met respect behandelt?’

Of nog: je hebt een slechte jeugd gehad en je laat die negatieve gedachten vandaag nog domineren. Je kunt het ook zo zien: je leeft nu. Je bent niet meer dat kleine weerloze kind. Je hebt vandaag de kans om grip te krijgen op je leven. Je ouders zijn niet meer de baas over jou.

4. Aanvaard je gedachten

Als je doorhebt wat er allemaal doorheen je hoofd gaat en welke gedachten er overheersen (liefdesverdriet, problemen op het werk, een slecht zelfbeeld, negatieve herinneringen uit je jeugd), dan kan je ze beginnen te aanvaarden. Yes, that’s right, in plaats van ze uit de weg te blijven lopen, kun je eens iets anders proberen, namelijk: aanvaarden dat je al deze negatieve gedachten hebt. Je kijkt ze recht in de ogen. Waarom? Hoe meer je iets gaat verdringen, hoe zwaarder het begint door te wegen, bewust of onbewust. Door het ruimte te geven en het te voelen zal je er ook iets aan kunnen doen.

5. Zorg voor jezelf

We vergeten vaak dat ontspannen niet zomaar gebeurt: we moeten hier ook iets actiefs voor doen en er tijd voor maken. Na alle prikkels doorheen de dag is het niet eenvoudig om tot rust te komen en het helpt om je daarvan bewust te zijn, zodat je je stresspeil onder controle kan houden. Want: te veel stress of chronische stress betekent dat je lichaam en geest in overdrive gaan en het negatieve gaat overheersen.

Het is dus belangrijk dat te voorkomen en je lichaam en geest te leren aanvoelen. Handel op tijd als je voelt dat je in overdrive gaat en ga op tijd slapen, eet en leef zo gezond mogelijk en laad je op met menselijke connecties. Voel je dat je het niet alleen kunt, zoek dan hulp. Dat kan een goede vriend zijn, maar dat kan ook een therapeut zijn die je bij dit hele proces kan ondersteunen als de wondes te diep zijn. Met andere woorden: wees lief voor jezelf.

Steffi Vertriest Meditatie

6. Mediteer

Gezien hersenen herkneedbaar zijn dankzij hun neuroplasticiteit kun je écht je geest trainen tot andere denkpatronen en -gewoontes. Meditatie is bijvoorbeeld een heel krachtige tool om je monkey mind tot rust te brengen. In tegenstelling tot wat je misschien denkt is het helemaal oké om gedachten te hebben terwijl je mediteert; het is dus niet zo dat je dan aan niets meer mag denken. Je laat je gedachten gewoon opkomen en word je ervan bewust dat ze er zijn, waarna je je weer focust en die focus probeert aan te houden, bijvoorbeeld op je ademhaling.

Er zijn allerlei soorten meditaties, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: je geest tot rust brengen. Dat lukt niet van de ene dag op de andere; je moet geduld hebben, maar studies wijzen uit dat je je hersenen wel degelijk kunt herkneden (echt!) door te mediteren en dat je de eerste resultaten kunt zien als je acht weken dagelijks minstens 20 minuten mediteert. Dat is echt haalbaar en in te plannen, toch?

Dankzij meditatie word je meer mindful over alle aspecten in je leven: je voeding, hoe je met mensen omgaat, hoe je ademt, hoe je werkt. Je leert langzamerhand meer te luisteren en minder te oordelen en reset je dolgedraaide amygdala, het deel van je hersenen waar je monkey mind ontstaat. Meditatie is ook een enorm goede manier om je stresspeil naar beneden te halen, waardoor eventuele angsten zullen verminderen. Je hebt tegenwoordig verschillende meditatie-apps, maar ik ben vooral fan van Headspace. Wat heb je te verliezen? Niets toch? Good luck, you can do this!

Weerstand verhogen: deze 3 recepten kunnen hier mee helpen!

Het is putje winter en we hebben nog altijd te kampen met een vreselijk virus dat de hele wereld op zijn kop zet. We kunnen dus maar beter ons immuunsysteem zoveel mogelijk ondersteunen. Voldoende bewegen en slapen vormen daarbij twee belangrijke tools, maar gezond en gevarieerd eten is er ook eentje, en een stokpaardje van mij zoals je intussen wel weet ;-). Deze drie recepten zijn easy peasy en bevatten een aantal ingrediënten bordevol nutriënten die een boost geven aan je immuunsysteem!

Voeding en je immuunsysteem, hoe werkt dat?

  • Plantaardige voeding zoals fruit, groenten, noten, zaden en peulvruchten bevat veel nutriënten en antioxidanten die je een betere bescherming bieden tegen pathogenen of ziektekiemen. Antioxidanten helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen, omdat ze vechten tegen vrije radicalen. En yep, heb je te veel vrije radicalen in je lichaam, dan kan dat leiden tot chronische ontstekingen, iets wat kan leiden tot hartziektes, Alzheimer en bepaalde soorten kanker. Een acute ontsteking is op zich een goed teken: je lichaam geeft een signaal dat het zijn werk doet. Maar een chronische ontsteking is niet goed, en stress en ontstekingsopwekkende voeding (met veel transvetten en suiker, bewerkte voeding en drank zoals frisdrank die we zoveel hebben in onze westerse wereld) vormen daar één van de oorzaken van.
  • Daarnaast zijn de vezels in plantaardige voeding dan weer heel erg belangrijk voor je darmmicrobioom, beter bekend als je darmflora, het hele ecosysteem van biljoenen micro-organismen zoals virussen, bacteriën en gisten die ons helpen om onverteerd voedsel om te zetten in energie en andere nuttige verbindingen, zoals vitamine K.
  • Fruit en groente zitten ook boordevol vitamine C en andere vitamines, die je beschermen tegen verkoudheden.
  • Daarnaast vechten gezonde vetten zoals Omega 3-zuren tegen ontstekingen in je lichaam.
  • Ook minder granen eten (mais, rijst…) leidt tot minder ontstekingen in het lichaam, meer bepaald omdat granen onder meer buitensporig veel Omega 6-vetten bevatten.

Weerstand Verhogen SteffiOp zich zijn die, net als Omega 3-vetten, goed voor onze gezondheid, onder meer voor allerlei hersenfuncties, onze huid, botten en, jawel, ons immuunsysteem. Het probleem in ons westerse eetpatroon is dat er vaak een onevenwicht is tussen de hoeveelheid Omega 3 en Omega 6: van het laatste krijgen we te veel binnen, terwijl dat evenveel zou moeten zijn als de hoeveelheid Omega 3, of alleszins een ratio van 4 op 1 (omega 6 vs omega 3) en niet de 30 op 1 ratio die wij hier in het Westen hebben.

Een gezonde verhouding Omega 6 / Omega 3 verlaagt het risico op ontstekingen, zoals op hart- en vaatziekten (aderverkalking), diabetes, eczeem, astma en artritis. Een teveel ervan kan juist ontstekingen in de hand werken. Waarom krijgen we er te veel van binnen? Omdat de veeteelt veel granen, soja en mais binnenkrijgen in de plaats van gras, wat maakt dat als we vlees eten, vaak ook te veel Omega 6 binnenkrijgen. Veel voedingsmiddelen worden ook gemaakt op basis van plantaardige oliën die boordevol Omega 6 zitten. Het is daarom gezond om minder met zonnebloemolie of maisolie te koken en meer met kokosolie of olijfolie extra vergine die het minst Omega 6 bevatten.

Recept 1: Detoxbowl met broccoli en erwtjes

Give me the good stuff! Boerenkool zit boordevol vitamines en bevat bijvoorbeeld 206 procent van de dagelijks aanbevolen dosis vitamine A, 684 procent van vitamine K en 134 procent van vitamine C! Het bevat veel Omega 3-vetzuren, antioxidanten zoals betacaroteen en vitamine C, maar ook een aantal flavonoïden zoals quercetine en kaempferol, stoffen die het hart beschermen, de bloeddruk verlagen en ontstekingsremmend werken.

Broccoli is een broer van boerenkool en op zijn beurt enorm rijk aan vezels, vitamine C, K, ijzer en potassium. Avocado’s zijn ontstekingsremmers bij uitstek en zitten bomvol potassium, magnesium, vezels en mono-onverzadigde vetten die goed voor het hart zijn.

Sesamzaadjes helpen met hun poly-onverzadigde en mono-onverzadigde vetzuren dan weer met het verlagen van hoge cholesterol- en triglyceridewaarden, belangrijke oorzaken voor hartziektes. Ook cashewnoten bevatten heel wat nutriënten zoals mineralen die je energie opleveren, gezond zijn voor de hersenen en je weerstand (magnesium, mangaan en zink), en zijn rijk aan onverzadigde vetzuren, goed voor het hart dus!

Recept 2: rode bietensoep met gezonde room

Rode biet: je bent een fan of niet, maar het staat wel vast dat deze groente een gezonde bom is van vezels, folaat (of vitamine B9, belangrijk bij de normale weefselgroei en celfunctie), mangaan, potassium, ijzer en vitamine C. Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het regelmatig eten van bieten, zoals een verbeterde bloeddoorstroming en een lagere bloeddruk.

Kurkuma bevat curcumine, een stof met een krachtige antionstekings- en antioxidante werking. Komijn is een kruid dat familie is van de peterseliefamilie en geeft een boost aan je metabolisme, omdat het thymoquinone bevat, een natuurlijk chemicalie dat een antioxidante en ontstekingsremmende werking heeft. Thymoquinone vecht tegen de vrije radicalen in je lichaam, waardoor het dus je lichaam helpt om zichzelf te reinigen van de toxines. Komijn helpt ook je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, omdat het je cellen helpt te reageren op insuline en glucose. Olijfolie (goede vetzuren, met veel omega 9 onder andere) wordt gelinkt aan een verminderd risico op chronische ziektes zoals hartziektes en type 2-diabetes.

En een heel goed uitgevoerde studie bij 146 mensen toonde aan dat het aanvullen van de voeding met knoflook 30 procent minder kans gaf op een gewone verkoudheid.

Recept 3: misosoep

Miso is ongelooflijk gezond: het is een gefermenteerde specerij die heel erg populair is in Azië, maar ook hier in het Westen zijn weg vindt. Het is gemaakt van sojabonen en kan onder meer gebruikt worden in sauzen, beleg en soep. Het is een complete bron aan eiwitten en rijk aan verschillende vitamines (vitamine K) en mineralen (koper, zink, mangaan, sodium). Het bevat ook een aantal goede bacteriën zoals A. oryzae voor je darmflora, wat op zich ook goed is voor je immuunsysteem.

Gember bevat veel gingerol, een stof met een krachtige ontstekingsremmende en antioxidante werking. Een studie toonde aan dat het de pijn en de belemmeringen bij mensen met artrose ook significant kan verbeteren. Luzernescheutjes, ook gekend als alfalfa, bevat veel eiwitten en carotine, maar ook vitamine C, D, K, E en B12. En ook paddestoelen zitten vol antioxidante en ontstekingsremmende stoffen en bevatten onder meer veel B-vitamines.

Smakelijk en geniet, want naast gezond zijn deze receptjes natuurlijk ook gewoon geweldig lekker :-)!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks