Home Blog Pagina 37

Waarom kokosolie een plekje in je keuken verdient

0

Kokosolie kwam het afgelopen jaar wat in een slecht daglicht te staan. Omwille van de verzadigde vetten die er in zitten. Maar das onterecht. In deze post heb ik het over de vele voordelen van kokosolie en waarom het een plekje in je keuken verdient.

Kokosolie zorgt niet voor een verhoogde kans op hart en vaatziekten.

I hate to break it to you, maar dat verzadigde vetten zorgen voor hart en vaatziekten is nog nooit aangetoond geweest. Hoezo hoor ik je denken? Wat werd aangetoond is dat verzadigde vetten de cholesterol kunnen verhogen en een verhoogde cholesterol is een gevaar voor hart en vaatziekten. Maar de conclusie dat wanneer A voor B zorgt en B voor C mag je niet zomaar doortrekken naar A zorgt dus voor C. Vergelijk het met: warm weer (A) zorgt ervoor dat meer mensen in de zee gaan zwemmen (B), en dat zorgt ervoor dat er meer mensen verdrinken (C). De conclusie dat warm weer verantwoordelijk is voor meer verdrinkingsdoden is een brug te ver.

kokosolieEr zijn verschillende soorten cholesterol – wat niet helemaal waar is eigenlijk, want de verschillen gaan over het transporteiwit, maar bon, voor de gemakkelijkheid: laat me het even verschillende soorten cholesterol noemen – namelijk “goede” en “slechte”, of ook wel HDL en LDL. Meer nog, zelfs de LDL is niet altijd slecht. Want ook hierin zijn er kleine en grote partikels en de kleine partikels zijn diegene die makkelijk oxideren en op deze manier slecht voor hart en vaten zijn.

En waar zijn verzadigde vetten toe in staat? Tot het omzetten van die kleine (gevaarlijke) LDL partikels in de grotere LDL partikels. Hoera dus voor de verzadigde vetten!

MCT vetzuren.

De verzadigde vetten in kokosolie zijn ook nog eens anders. De vetten in kokosolie zijn wat ze de middellange keten vetzuren (ofwel: MCT’s) noemen. Dewelke vele voordelen hebben. Zo worden ze makkelijker als energie gebruikt en minder snel opgeslagen. Ze worden door de lever omgevormd tot ketonen en daar is je brein dol op. Ze werken onder andere beschermend tegen Alzheimer bijvoorbeeld.

Kokosolie boost de vetverbranding.

Afvallen is niet enkel een verhaal van calorieën tellen, ook de bron van je calorieën doet er toe. Ook hier zijn het de MCT’s die een verschil maken. De MCT’s zorgen er namelijk voor dat je meer caloriëen gaat verbranden en op die manier is het dus een boost voor je metabolisme.

Kokosolie is antibacterieel.

Ongeveer de helft van de vetzuren in kokosolie is laurinezuur en wanneer dit verteerd wordt vormt het ook nog eens monolaurine. Beiden kunnen gevaarlijke pathogenen (zoals bacteriën, virussen en schimmels) doden.

Zo is kokosolie interessant bij een candida of andere schimmelinfecties bijvoorbeeld.

Kokosolie verzadigt en vermindert de honger.

Dit komt wederom door die wonderbaarlijke MCT vetzuren die er in zitten. De ketonen die de lever er van maakt hebben een hongerstillend effect. En ook op deze manier kan het dus bijdragen aan gewichtsverlies.

Het zijn maar enkele van de vele voordelen van kokosolie en ze geven alvast een idee van de waarde die deze olie voor je kan hebben. Zelf kook ik bijna uitsluitend met kokos- en olijfolie. Kokosolie zal ik vooral gebruiken wanneer ik op hogere temperaturen kook (ik denk aan wokken of pannenkoekjes bakken bijvoorbeeld) omdat het verzadigde vet ook nog eens heel stabiel is en goed tegen verhitting kan. Naast het gebruik in de keuken heeft kokosolie ook de weg naar mijn badkamer gevonden, waar ik het gebruik als de-make-up en als hydratatie voor m’n huid.

Je vindt kokosolie tegenwoordig gewoon in de supermarkt. Deze extra vierge biologische versie van Nutridia vindt je onder andere bij Carrefour.

Proud ambassador! 

Zoete aardappel curry met spiegeleitje en quinoa

2

Alright. Tijd om een nieuw receptje met je te delen. Eerder deze week wilde ik wat opkuis doen in m’n koelkast en dit keer ging ik online te raden voor wat inspiratie. Een snelle pinterest check op basis van wat er nog in mijn koelkast ligt, dat doe ik wel vaker en het brengt me altijd op nieuwe ideeën. Inspiratie vond ik deze keer bij HelloFresh, nee niet in hun befaamde boxen maar wel tussen hun receptjes online. Een curry op basis van zoete aardappel, dat bracht me meteen op een idee. Het resultaat is wat anders geworden dan wat ik op de website vond. Zo werkte ik met quinoa in plaats van rijst en probeer ik ook koemelk te voorkomen. Ik deed er extra groentjes bij en extra vetten door een avocado eraan toe te voegen. Want avocado, eitjes en zoete aardappel is een droomcombo, trust me! Eerder had ik al een receptje in mijn eerste boek staan met deze drie toppers en ook in dit gerechtje vind je ze terug.

Het recept werd alvast dubbel en dik goedgekeurd door vriendin G. En het is zeker een aanrader een grotere portie te maken, want de curry is de dag nadien nóg lekkerder. Het receptje is uitgeschreven voor 2 personen. Het is vegetarisch, kidsproof, glutenvrij en vrij van koemelk. Wie een lactosevrije variant wil kan gewoon de geitenkaas weglaten.

Ingrediënten:

  • 50 gram quinoa
  • 1 teen knoflook
  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 paprika
  • 1 avocado
  • 1 el currypoeder
  • 2 eieren
  • 1 ui
  • ½ rode peper
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 handen vol spinazie
  • ½ bussel koriander
  • 2 el geitenkaas (optioneel)
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • ½ bouillon blokje

Receptuur:

  1. Kook de quinoa gaar.
  2. Schil de zoete aardappel en snijd hem in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Snijd ook de paprika in kleine stukjes.
  3. Snipper de ui en doe deze samen met de geperste look in een pan met olijfolie. Fruit tot dat deze glazig is.
  4. Doe de zoete aardappel blokjes en de paprika bij in de pan en voeg ook de curry toe.
  5. Voeg kokosroom en het bouillonblokje toe. Laat pruttelen tot de zoete aardappel gaar is.
  6. Snijd de spinazie wat fijner en voeg toe, kook 1 min mee. Kruid af met peper en zout. Zet het vuur uit.
  7. Bak de twee eitjes
  8. Doe de curry en de quinoa op een bord. Werk af met een eitje, verse koriander, avocado en eventueel wat geitenkaas.

Smakelijk!

Miso maaltijdsoep met paksoi, asperges en kippenballetjes

3

Het is alweer een tijdje geleden dat ik nog eens een receptje gepost heb. En recentelijk staat deze vaak op het menu. Tijd om te delen dus!

Waarom ik dit receptje zo vaak maak en dit kei hard de moeite is om het te integreren in je interne recepten bibliotheek (yes, I’m talking about your brain)? Eerst en vooral: Het is ideaal om een grote portie van te maken en meerdere dagen van te eten! En dat is voor mij dé sleutel tot alle dagen gezond eten. Voorbereiding is alles! Wie al een potje klaar heeft die heeft bovendien ook weer al één ding minder om over na te denken (Wat vandaag weer te eten?). In een maatschappij waarin we gebombardeerd worden met indrukken en keuzes en onze monkeymind de oorzaak is van ons overstresste brein, zijn alle versimpelingen welkom. Ten tweede: je kan in dit recept nog eindeloos variëren. Zo kan je het easily vegan maken bijvoorbeeld of je koelkast mee opruimen. En als laatste: het is zooooo gezond voor je. De combinatie van een grote portie groenten (dé must voor een gezonde maaltijd) én de probiotische kracht van miso.

Neem de toppings niet licht op. De verse kruiden en de sesamzaadjes hebben een ongelooflijke waarde voor je lijf. Ze zijn veel meer dan gewoon voor het oog. Sesamzaadjes (en nog veel andere healthy zaadjes) vind je trouwens bij Nutridia, het merk waar ik trotse ambassadrice  van ben!

Miso soep maaltijd

Ingrediënten miso maaltijdsoep:

  • 500 gram biologisch kippengehakt
  • 3 wortels
  • 2 aardappelen
  • 1 paksoi
  • 150 gram shiitakes
  • 1/2 bussel groene asperges
  • 4 el witte miso (Shiro Miso)
  • 2 liter stevig getrokken bouillon
  • Verse koriander
  • Verse bieslook
  • Sesamzaadjes
  • Olijfolie

Hoe:

Rol balletjes van het kippengehakt en bak ze met wat olijfolie in de pan.

Snijd de aardappelen in hapklare stukjes, stoom ze gaar. Doe daarna de asperges in hapklare stukjes en verwijder de harde stukken aan het uiteinde, voeg toe aan je stoommandje. Laat ze zeker niet overgaar worden, maar eerder een stevige bite behouden.

Schil de wortels, snijd ze in kleine stukjes. Snijd de paksoi (zowel bladeren als stammetjes) fijn en doe het zelfde voor de shiitakes. Doe olijfolie in een grote diepe pot en roer bak al deze groentjes. Voeg daarna de gestoomde aardappelen en asperges toe. Doe er bouillon bij en laat pruttelen.

Voeg de balletjes eraan toe. Zet het vuur af en doe er dan 4 stevige eetlepels shiro miso bij. Serveer met verse koriander, bieslook en sesamzaadjes.

Smakelijk!

5x Glutenvrije granen die je moet proberen

Wie af en toe naar mijn programma’s kijkt – De Gezonde Goesting of Steffi’s Healthy Pleasures – die weet dat ik graag met alternatieve granen kook en zo goed als altijd glutenvrij. Onder de noemer ‘glutenvrije granen’ plaats ik graag de oergranen. Ze zijn minder veredeld dan de tarwe die we traditioneel eten in onze Westerse maatschappij. Die zijn we vooral gaan eten omdat die makkelijk te verwerken is. Onze bloem en alles wat daarvan gemaakt wordt – denk pasta, brood, sauzen,.. – is vooral dwergtarwe en ook die hebben we zorgvuldig geselecteerd omdat het (wederom) makkelijk te kweken, te verwerken en te bereiden is. Ook hebben we deze zo gekweekt om extra gluten te bevatten, dit door veredeling van het gewas. Gluten hebben namelijk een groot voordeel: ze geven veel rek aan het deeg en dat is ideaal voor de producten die we met tarwe maken. Het maakt bijvoorbeeld ons brood extra mals en fluffy – just as we like it.

Ondertussen weten we dat niet iedereen goed overweg kan met tarwe en dat heel hoge dosissen gluten gevaarlijk kunnen zijn voor de darmwand en meer specifiek de permeabiliteit daarvan. Voor mij een reden om opzoek te gaan naar andere granen maar dat doe ik zeker ook omdat afwisseling aan te raden is – tarwe zit al in alles dus waarom dan niet met wat andere granen aanvullen. Bovendien kies ik zoveel mogelijk voor volle granen (wat nog wat anders is dan volkorenproducten) in plaats van meelproducten. Ze vullen veel beter, hebben een lagere glycemische index, bevatten veel meer voedingsstoffen en je hebt niet de neiging om er zoveel van te eten als van meelproducten bv (brood, pasta,..).

Glutenvrije granen

In deze post lijst ik voor jou graag een aantal glutenvrije granen op die je zeker eens moet proberen. Je vindt ze bij de lokale bio- of natuurwinkel en in de gewone supermarkt biedt Nutridia je ook heel wat van deze granen aan. Allemaal zijn ze de moeite om te leren kennen – mochten ze je nog onbekend zijn. Ze zijn super lekker en kunnen aan heel wat gerechten een nieuwe dimensie geven.

Glutenvrije granen quinoaQuinoa

Ondertussen ingeburgerd als geen ander weet quinoa nog steeds mijn hart te veroveren meerdere malen per week. Mijn eerste ervaring met dit pseudograan (zo wordt het gecategoriseerd omdat het eigenlijk een zaad is maar gegeten wordt zoals een graan) was in Argentinië. Ik werd er overdonderd door de diversiteit van dit graantje. In het dorpje waar ik het voor het eerst proefde, in de gebergten ten noorden van Jujuy, werd er alles (écht alles) van gemaakt: van soep tot taart!

Onder de granen heeft quinoa een van de grootste hoeveelheden proteïnen en bevat het alle verschillende soorten essentiële aminozuren. Een goede aanvulling voor al wie z’n eiwitten uit plantaardige producten wil halen.

Quinoa heeft een zachte smaak en valt met zowat alles te combineren. Het is een top aanvulling in je voorraadkast.

Haver

Een oergraan dat vooral uitblinkt in zijn vezels en voornamelijk dan door de beta-glucanen. Beta-glucanen geven een verzadigd gevoel doordat ze in je spijsverteringsstelsel een gelei-achtige structuur vormen.

Haver is van nature uit glutenvrij maar heeft toch vaak contaminatie van gluten doordat het in een fabriek verwerkt wordt waar ook gluten verwerkt worden. Wanneer je echt heel hevige reacties hebt op gluten, ga dan zeker op zoek naar haver waar op de verpakking duidelijk vermeld wordt dat het glutenvrij is.

Een heel select groepje mensen, reageert ook slecht op een andere proteïnegroep die in haver zit, namelijk avenine. Maar in het algemeen kunnen de meeste mensen met een glutenintollerantie wél met haver om.

Amaranth

Deze kleine waardevolle korel staat in het weekend vaak op mijn ontbijtmenu. Je kan er namelijk heerlijke pap van maken. In mijn tweede boek heb ik een lekker receptje hiervoor staan. Je vindt het ook online op njam.tv. Verder is het ook een super alternatief voor couscous, das handig om te weten wanneer je voor iemand met glutenintollerantie kookt bijvoorbeeld en op zoek bent naar de juiste recepten.

Amaranth is een oergraan dat net als quinoa uit Zuid-Amerika komt waar het al teruggevonden werd bij de Inca’s, Maya’s en de Azteken. Onderzoek toonde al mooie resultaten dat amaranth inflammatie kan doen dalen en het zou ook de slechte cholesterol kunnen verlagen. Winner-winner!

glutenvrij graan amaranth

Sorghum

Eentje die ik steeds meer verwerk in gerechtjes: sorghum. In mijn laatste programma ‘Steffi’s Healthy Pleasures’ maak ik er een Mexicaanse Budhabowl mee. En in general is het ideaal als aanvulling bij koude slaatjes.

Sorghum is niet enkel glutenvrij het bevat ook heel wat goede vezels en een grote dosis ijzer.

Boekweit

Ondanks dat ze verschillen in vorm vind ik boekweit sterk aanleunen bij sorghum, of alleszins van smaak. Ook lekker wanneer je boekweit roostert en gebruikt als topping over een salade. Verder heb ik een heerlijk granola receptje met boekweit (en yes, het bevat ook chocolade!), je vindt het in mijn eerste boek ‘De Gezonde Goesting’.

Boekweit bevat antioxidanten zoals rutine en quercetine, dewelke ons helpen vrije radicalen te bestrijden. Sommige dierenstudies toonden al mooie resultaten met boekweit als protectie voor Alzheimer, al is het nog te vroeg om daar echt goede conclusies uit te trekken.

boekwijt glutenarm graan

Heb jij favoriete recepten met glutenvrije granen? En welke glutenvrije granen bevinden zich zoal in jouw voorraadkast? Let me know!

5x Inspiratie voor zomerse gerechtjes

Aaaaah summer is here! And I love it! Ja hoor zelfs die extreme temperaturen kunnen mij wel bekoren. Al moet ik toegeven dat ik de afgelopen dagen vooral in de studio heb gezeten – yes for music – en dus heb ik misschien geen realistisch beeld van hoe warm het echt was op het heetste moment van de dag. Studio’s zijn namelijk redelijk gekoeld, zeg maar koud! Ik heb er alleszins heel erg van genoten om af en toe buiten te gaan zitten in die broeierig hete temperaturen.

Aangezien dit weertje nog wel even aanhoudt dacht ik van je even wat zomerse inspiratie te geven. Want met deze temperaturen heb je meestal geen zin in zware gerechten. Je lijf snakt naar lichte en voedzame gerechtjes! En water, veel water!

Freekeh Salade met vijgen

One of my favorites!! Dit slaatje smaakt me echt altijd en het is lekker licht dus perfect voor dit weer. Bovendien zijn de vijgen weer in het seizoen. Zelf heb ik een vijgenboom in mijn stadstuintje, nóg zaliger!!

Recept hier.

Steffi’s Muhamarra

Nog maar net in de Njammies verschenen en eentje die je MOET proberen. Heel de redactie was er gek van. Zeker de ubersympathieke webredactrice van Njam, Stephanie, die ook deze prachtige foto gemaakt heeft trouwens! Deze muhamarra is ideaal als dipje, met groentjes of een stukje zuurdesembrood bijvoorbeeld.

In dit recept gebruik ik walnoten en die haal ik uiteraard bij Nutridia, want daar ben ik ambassadrice!

Recept hier.

Bloemkoolcouscous

Dit receptje uit mijn laatste boek kan als hapje, maar vormt ook een heerlijke salade. Zo is het helemaal vegan maar als je wil kan je er ook een lekker visje bij serveren bijvoorbeeld. Zoals al mijn salades geldt ook bij deze: gebruik alle ingrediënten, ze zijn allemaal noodzakelijk voor het gerechte een volle smaak en textuur beleving te geven. Soms zeggen mensen wel eens: hoh, dat had ik niet in huis of ik heb het zonder ingrediënt X en Y gemaakt. Kan uiteraard, maar voor de volledige beleving hoort alles erbij. Inclusief de kruiden en de (Nutridia) nootjes bijvoorbeeld.

Recept in mijn laatste boek en nu ook online.

Tomaatjes met erwtenpesto

Dit receptje was ik uit het oog verloren. Tot ik een lezing moest geven waar ze enkele van mijn recepten maakten en deze er tussen zat. Het had me zo gesmaakt dat ik het nu weer geregeld op het menu zet.

Receptje hier.

Oosterse quinoasalade

Voor wie een vleugje Oosterse keuken wil in zijn slalade, ook daar kan je perfect een heerlijk zomerse toets aan geven. Ik hou van de saus over deze salade. Helemaal vegan maar ook te serveren met een kippensaté bijvoorbeeld, voor de liefhebbers.

Recept hier.

Kip met sticky appelsiensaus en quinoa wok

Niet zo lang geleden had ik een van mijn vriendinnen op bezoek die helemaal zot is van Thais eten. Als ze kon at ze het alle dagen. In Antwerpen is er een groot aanbod van de Oosterse keuken en je kan tegenwoordig ook alles aan huis geleverd krijgen. En dus kwam ook nu de vraag of we niet take-away zouden doen en gezellig wat zouden Netflixen en chillen. Dat laatste ja, dat eerste.. hmm.. En dus ben ik er maar ingevlogen voor een alternatief. Wat uitermate geslaagd is en kei hard goedgekeurd werd ook!

Ik heb het ondertussen al heel veel gemaakt dit recept en telkens opnieuw is iedereen laaiend enthousiast. En dus ben ik zeer blij dat ik deze met je kan delen. Ik weet dat ik niet vaak vlees voorschotel. Als flexitariër eet ik maar heel af en toe eens gevogelte of vis, maar wanneer ik het doe dan moet het ook overheerlijk zijn.

Laat je niet afschrikken door de bruine rijst azijn, cocos aminos en de arrowroot. Alle drie vind je in de biologische supermarkt en behalve de bruine rijst azijn zijn ze ook te vervangen. Voor de cocos aminos kan je perfect sojasaus of tamari gebruiken. De arrowroot kan je vervangen door bloem eventueel. Ik kies voor arrowroot omdat het een glutenvrij (en tarwevrij) alternatief is.

Ik kies hier ook voor een glutenvrij graan (nu ja, een pseudo-graan zelfs), namelijk quinoa. En zoals gewoonlijk komt die van bij Nutridia.

Kip appelsiensaus quinoa gezond

Ingrediënten:

Voor de salade:

  • een kopje quinoa (van Nutridia bv)
  • 1 grote ui
  • 200 gr champignons
  • 2 teentjes look
  • grote zak voorgesnede wokgroenten (of snijd ze zelf)
  • peper en zout
  • 1 el tamari (of sojasaus, of cocos aminos)
  • Kokosolie

Voor de kip:

  • 500 gr biologische kip
  • 3 el arrowroot
  • kokosolie
  • peper en zout

Voor de saus:

  • 2 appelsienen, het sap en de zeste
  • 8 el bruine rijst azijn (kan je NIET vervangen door een andere azijn!)
  • 5 el ahorn
  • 3 el tamari (of sojasaus of cocos aminos)
  • 2 tl arrowroot
  • 1 tl chilipoeder

Extra:

  • Verse koriander
  • sesamzaadjes

Hoe:

Spoel de quinoa en kook hem gaar in water met eventueel wat bouillon.

Snijd de ui en de champignons fijn. Snijd ook de wokgroentjes als je deze zelf gaat choppen. Voel je vrij om de restjes groenten uit je koelkast mee fijn te snijden en te gebruiken. Zero waste.. We like!!

Maak nu de saus. Pers twee appelsienen (bewaar de schil voor een zeste) in een steelpannetje, voeg de 2 tl arrowroot toe en gebruik een klopper om het te mengen. Voeg alle andere ingrediënten voor de saus toe – incluis de zeste van appelsien – en verwarm op het vuur. Zodra het kookt, zet op een lager vuurtje en laat pruttelen tot het voldoende ingedikt is.

Snijd ondertussen de kip in kleine hapklare stukjes. Doe ze in een kom en voeg 3 el arrowroot toe, meng door elkaar. Bak de kip in wat kokosolie in de pan, tot ze een licht gouden kleur krijgt. Kruid zacht met peper en zout. Doe daarna de ingedikte saus over de kip en bak nog heel kort even.

Doe de ui en de champignons in de pan, met wat kokosolie. Bak tot de ui glazig is en pers de look erbij. Doe vervolgens ook alle groentjes erbij en wok tot de groenten de gewenste bite hebben.

Werk af met verse koriander en sesamzaadjes.

Smakelijk!

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks