Home Blog Pagina 4

De beste blenders: getest en goedgekeurd

Wat zou ik zonder mijn blender doen? Eerlijk? Geen idee! Ik gebruik hem voor mijn smoothies, sauzen, puree, soep, chiapudding… You name it. Maar als je er nog geen hebt en je hebt interesse om er een aan te schaffen, dan is de zoektocht niet eenvoudig. Hoe vind je de goede blender voor jou? Deze vijf blenders, verschillend in kracht en budget, heb ik voor jou getest en goedgekeurd!

To blend or not to blend?

Blenders zijn de laatste jaren in, en de meesten onder ons kunnen wel snappen waarom: je gooit een aantal gezonde ingrediënten bij elkaar en krijgt instant een lekkere smoothie of puree. Je hoeft er ook maar één item voor af te wassen en krijgt er heel veel vitamines voor in de plaats. Bovendien kan je zelf gemakkelijk experimenteren met verschillende smaken en ingrediënten tot jij je favoriete smoothie of saus hebt gevonden. Ik zou dus zeker en vast zeggen: blend it!

Hoe kies je een de beste blender?

  • De grootte en materiaal van je mengkom: wat past er qua formaat in je keuken? Wil je grote hoeveelheden mixen (dus voor meerdere personen) of gebruik je hem vooral voor jezelf? In dat laatste geval heb je geen te grote mengkom nodig en volstaat er eentje van 200 ml tot 1 liter. Heb je een groot gezin met allemaal fans van smoothies of soep, dan kies je beter voor een kom van meer dan 1,5 liter. Je hebt ook mengkommen in verschillend materiaal, gaande van kunststof (minder duurzaam) en glas (kan in de vaatwasmachine en hittebestendig) over inox (niet breekbaar, hittebestendig) tot tritan (sterk thermoplastic, BPA-vrij, hittebestendig).
  • De opties: Wil je vooral smoothies en ingrediënten op kamertemperatuur mixen? Of wil je van rauwe ingrediënten ook warme bereidingen kunnen klaarmaken in je blender? In sommige blenders kan je namelijk ook groenten stomen of soep maken; handig ook als je bijvoorbeeld snel een groentepap voor je baby wil maken. Een vacuümblender zal er dan weer voor zorgen dat je eten tijdens de bereiding niet in contact komt met de lucht en behoudt op die manier de vitamines, kleur en smaak.
  • De prijs: je kan echt wild gaan in de blenders :-), maar het hoeft daarom niet noodzakelijk duur te zijn.
  • De kracht en de snelheid: vraag jezelf af wat je heel vaak wil mixen: zijn dat vooral zachte ingrediënten op kamertemperatuur? Dan is een klassieke blender genoeg. Goedkopere blenders starten vanaf 300 Watt en zijn goed voor kleine hoeveelheden. Hoort daar ook soms eens diepvriesfruit, noten of ijsblokjes en andere hardere ingrediënten bij, dan heb je een krachtiger model nodig van minstens 500 Watt. Een powerblender van bijvoorbeeld 1000 Watt kan gemakkelijk snel en vlot hardere ingrediënten erg fijn mixen. De echte professionele modellen halen 1500 Watt. Vind je het ook belangrijk dat je de snelheid kan aanpassen, bijvoorbeeld als een bereiding een zachtere rotatiesnelheid vraagt, dan kijk je ook het best naar een model met een pulse-toets.
  • Het geluid: sommige blenders maken veel lawaai… Is dat voor jou geen probleem, dan kan je dit criterium laten vallen. Maar heb je bijvoorbeeld een slapend kind in huis, gevoelige oren of een prikkelbare buur, dan kan je er maar beter achter informeren bij je aankoop.
  • Het gebruiksgemak: hou je van snufjes? Vind je het vooral belangrijk dat het niet te complex is en handig om af te wassen? Ook dat zijn allemaal goede criteria om je keuze te bepalen. Wil je snel afwassen, dan neem je het best een model met een uitneembaar mes. Sommige modellen hebben slipvaste pootjes en een schenktuit, ook handig in gebruik!

5 blenders die ik testte en goedkeurde

De DOMO X-power

Deze blender vormt een vaste waarde in mijn keuken. Ik gebruik hem bijna elke ochtend om bijvoorbeeld mijn acaibowl te maken en hij is erg gemakkelijk om smoothies mee te maken, hij mixt ook met gemak semi-bevroren fruit bijvoorbeeld. Je maakt er ook snel een vinaigrette in, omdat de mengkom klein is. Het mes is heel stevig en verwijderbaar, dus handig om schoon te maken. Een straffe blender (1000 Watt) voor een erg budgetvriendelijke prijs! Handig is ook dat de blender meteen een drinkfles is; ideaal voor als je ’s ochtends een snelle ontbijtsmoothie wil maken en meenemen.

De Domo-Blender

Deze blender heb ik samen met DOMO ontwikkeld, specifiek om de sterkste prijs-kwaliteit te kunnen aanbieden. Niet iedereen wil nu eenmaal een fors bedrag uitgeven aan een blender, maar wil toch wel eentje die stevig genoeg is om ook noten en andere hardere ingrediënten te blenden. De mengkom is uit glas, dus ideaal voor in de vaatwas en zonder BPA!

Philips High Speed Vacuümblender

Deze blender heeft dezelfde krachtige motor als de Philips Innergizer en de ProBlend-maaltechnologie, maar is iets compacter. Hij werkt volgens de vacuümtechnologie en zal er dus voor zorgen dat je smoothie langer vers blijft en voller van smaak (en dat de vitamines langer behouden blijven!). Hoe werkt het? Voor het mixen wordt de lucht uit de kan gezogen en treedt er dus geen oxidatie meer op bij je ingrediënten. Het resultaat is zichtbaar: je hebt minder luchtbelletjes, minder schuim en minder gescheiden sappen, waardoor je smoothie niet zal schiften.

Blendtec EZ600

Deze heb ik jaren gebruikt. Deze blender is ideaal voor als je echt pro wil gaan. Hij heeft een erg krachtige motor en mixt met gemak zowel bevroren fruit als zachte ingrediënten. Ook erg gemakkelijk in gebruik met duidelijke bedieningsknoppen. Er zijn zes automatische programma’s voor onder meer sauzen, smoothies en sappen. Erg handig om te reinigen: na gebruik vul je de mengkom met water en afwasmiddel en zet je hem voor 30 seconden op de hoogste stand. Daarna spoel je hem gewoon nog even af onder de kraan. Een stevige blender, met ook een stevige prijs.

Vitamix A2500

Deze blender is zeker gewaagd aan de Blendtec; ze zijn allebei gewoon heel goed. De Vitamix heeft 15 automatische programma’s en 500 recepten. Je kan hier vrijwel alles mee klaarmaken, of het nu soep is of een saus tot ijs. De mengkan is gemaakt uit tritan en dus erg stevig en hittebestendig. Schoonmaken doe je op dezelfde manier als bij de Blendtec: de mengkom met water vullen, afwasmiddel erbij en op de hoogste stand zetten! Net als de blendtec is ook de Vitamix stevig geprijsd.

Koffie drinken: gezond of ongezond?

Wie me een beetje kent, weet dat ik geen koffie drink; ik ben een tealover in hart en nieren… Maar omdat ik veel vragen krijg over de voor- en nadelen van koffie vond ik het wel eens nuttig om hier verder op in te gaan. Want hoe zit dat nu: is koffie gezond of helemaal niet? Het antwoord is niet zo eenduidig: er bestaan zeker voordelen aan het drinken van koffie omwille van een aantal essentiële nutriënten (vitamines en mineralen) en antioxidanten die in de bonen zitten, maar de cafeïne erin kan dan weer voor veel mensen gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals stress, slechtere slaap en zenuwachtigheid.

Eerst en vooral is het belangrijk om duidelijk te maken dat veel onderzoeken rond koffie drinken observationeel zijn en dus louter kijken naar het verband tussen koffiedrinken en het opduiken van eventuele ziektes; er wordt geen echt oorzakelijk verband aangetoond. Toch kunnen we heel wat interessante info afleiden uit eerdere studies.

Daarom is koffie gezond

koffie drinken gezond1. Koffie bevat heel wat van de good stuff: 11 procent van de dagelijks bevolen dosis vitamine B2 (riboflavine), een vitamine die onze energieproductie en stofwisseling ondersteunt en onder meer helpt bij de vorming van de rode bloedcellen en bij de ademhaling. Het bevat ook 6 procent vitamine B5, mangaan en potassium (3 procent) en magnesium en niacine of vitamine B3 (2 procent). Op zich gaat het om geen gigantische dosissen, maar als je bedenkt dat je vaak meer dan één kopje per dag drinkt, tellen die dosissen wel op. Het bevat bovendien heel veel antioxidanten, en het is zelfs zo dat mensen met een typisch westers voedingspatroon meer antioxidanten uit koffie dan uit fruit en groenten halen! Sommige studies tonen aan dat koffiedrinkers langer zouden leven, vooral omdat het de kans op een aantal dodelijke ziektes en zelfmoord (lees hieronder) serieus vermindert.

2. Koffiedrinkers hebben minder risico op diabetes type 2: studies spreken over een vermindering tussen 23 en 50 procent, één studie zelfs over een vermindering met 67 procent. Mensen die vaak koffiedrinken hebben ook 84 procent minder kans op cirrose, de laatste fase van een zieke lever. Het zou ook aanzienlijk beschermen tegen leverkanker, de derde grootste oorzaak wereldwijd van sterfte door kanker, en tegen darmkanker, de vierde grootste oorzaak wereldwijd van kankersterfte. Vier kopjes per dag drinken zou hierbij het meest effectief zijn. Koffie zou ook de hersenen beschermen tegen neurodegeneratieve ziektes zoals Alzheimer en Parkinson. In het kader van Parkinson blijkt cafeïne juist een positief preventief effect te hebben (mensen die decafeïne drinken bleken geen lager risico op Parkinson te hebben). Uiteraard moet ik hier wel bij vermelden dat ook voldoende bewegen en gezond eten een positief effect hebben.

3. Er wordt vaak gezegd dat cafeïne je bloeddruk doet stijgen en dat is ook wel zo, maar het effect is eigenlijk heel klein en wordt kleiner naarmate je regelmatig koffie drinkt. Sommige studies tonen aan dat koffiedrinkers 20 procent minder kans hebben op een hartaanval.

4. Het kan je helpen beter te presteren op sportief vlak, meer bepaald omdat cafeïne de hoeveelheid epinefrine (adrenaline) in je bloed verhoogt, het vechtvluchthormoon dat je lichaam extra alert maakt bij een dreiging of uitdaging. Tegelijk helpt cafeïne lichaamsvet af te breken, wat ervoor zorgt dat vetzuren vrijkomen die je lichaam kan aanwenden als brandstof. Let wel: het verhogen van de vetverbranding is het duidelijkst bij slanke mensen met maar liefst 29 procent; bij mensen met obesitas is dat maar 10 procent. Bovendien is er maar weinig bewijs dat het ook op lange termijn helpt. Als je het wil uitproberen, dan drink je het best een kopje koffie een halfuur voor het sporten. Je let wel het best op, want cafeïne kan ook een vocht afdrijvend effect hebben en de bloeddruk doen stijgen, zeker als je niet vaak koffie drinkt. Drink je regelmatig koffie, dan heb je hier minder last van.

5. Het stimuleert de werking van je brein. Cafeïne verhoogt de aanmaak van onder meer dopamine en norepinefrine, wat maakt dat je je alerter en minder moe voelt.

6. Een Harvard-studie uit 2011 stelde vast dat de mensen die het meest koffie dronken 20 procent minder kans hadden op een depressie. Mensen die vier of meer kopjes koffie per dag dronken liepen 53 procent minder kans om zelfmoord te plegen.

koffie drinken ongezond

Niet voor iedereen zo gezond: cafeïne

Maar er zijn toch ook wel een aantal serieuze nadelen verbonden aan het drinken van (te veel) koffie, en die zijn vooral te wijten aan de cafeïne die erin zit. Hoge dosissen cafeïne (vanaf vier kopjes per dag) kunnen je centraal zenuwstelsel op de proef stellen en rusteloosheid, stress, angst, vervelende spijsverterings- en slaapproblemen en hartritmestoornissen veroorzaken. Cafeïne heeft niet bij iedereen dat effect: de ene persoon is er gevoeliger voor dan de andere. Er is aangetoond dat mensen die cafeïne slecht verwerken juist een verhoogd risico op een hartaanval hebben door koffie te drinken.

Bovendien is koffie, zoals andere genotsmiddelen, verslavend: mensen die geregeld koffiedrinken, wennen eraan en hebben telkens een hogere dosis nodig om hetzelfde effect te verkrijgen. Mensen die stoppen met koffie krijgen vaak ook gedurende een aantal dagen ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, uitputting, brain fog en prikkelbaarheid.

koffiedrinkenIs het dan beter om cafeïnevrije koffie drinken? Nope, jammer genoeg niet: decafeïne kan een schadelijk effect hebben op het hart omdat het een specifieke cholesterolwaarde in je bloed doet stijgen. Decafeïne wordt meestal gemaakt van een straffere boon, de robusta, waaruit de cafeïne door middel van een chemisch proces wordt verwijderd – het zal je niet verbazen dat ik hier geen fan van ben – of alleszins gedeetltelijk want ook decafeïne koffie bevat nog steeds cafeïne. De meeste koffies met cafeïne worden gemaakt op basis van de arabica, een zachtere boon. Robusta bevat een veel hogere dosis aan bepaalde vetten, diptines genaamd, die de vetzuurproductie in het lichaam doen stijgen. Daarnaast stijgt HDL2, een cholesterol dat gelinkt wordt aan hartziektes. De hogere dosis vetzuren in het lichaam door decafeïne kan door iemand die vaak sport er gemakkelijk worden afgewerkt, maar voor iemand met overgewicht en een verhoogd cholesterolpeil is het dus zeker geen aanrader om meer dan drie kopjes decafeïne te drinken.

De conclusie? Voor de meeste mensen kan een kopje koffie of twee per dag zeker geen kwaad. Ik drink geen koffie omdat ik het nu eenmaal niet lust, can’t help it. Voel gewoon goed aan wat het doet met je lichaam: word je er overprikkeld en geagiteerd van, krijg je er hartkloppingen door of tast het je slaap aan, probeer dan te stoppen met koffiedrinken of zeker te minderen en zeker niet meer na 15 uur nog koffie te drinken. Ben je zwanger, dan zou ik zeker niet te veel koffie drinken. En wat als je, net als mij, geen koffiedrinker bent: moet je er dan toch mee beginnen omwille van de voordelen? Nee, je haalt ook heel veel antioxidanten en andere goodies uit bijvoorbeeld groene thee, maar ook uit fruit en groenten. Dus: ben je een coffeelover, geniet dan ten volle van je kopje koffie, probeer het mindful te drinken en dus niet aan de lopende band.  O ja, en ga vooral voor koffie zonder suiker en laat ook andere koffievarianten met veel calorieën en extra poespas zo veel mogelijk achterwege.

4 Gemakkelijke ademhalingsoefeningen om je welzijn te verbeteren

Stress, wie heeft er geen last van dezer dagen? En dan heb ik het zowel over acute stress (je moet bijvoorbeeld een presentatie doen voor het werk of je moet een vervelende confrontatie aangaan) als over latente, chronische stress. Wat in hemelsnaam kan je daarbij helpen? Ademen, my dear. Het is zo simpel en eenvoudig!

Ademen doen we natuurlijk vanzelf; ons autonome zenuwstelsel zorgt ervoor dat we er niet bij moeten nadenken. Maar ademen is ook iets dat je kan sturen, daar schrijf ik ook over in mijn laatste boek De Beste Jij. Door ademhalingsoefeningen te doen kan je letterlijk ademen doorheen piekmomenten van stress of doorheen de dag om je stresspeil naar omlaag te halen. Het vergt misschien wat oefening in het begin, maar het heeft een onmiddellijk resultaat, ook na één keer!

Wat gebeurt er als we stress hebben?

Negatieve stress beïnvloedt allerlei hormonen in ons lichaam die belangrijke processen in ons lichaam in gang zetten. Met andere woorden: je lichaam geraakt uit evenwicht en begint slecht te werken, wat zich uit in fysieke, maar ook mentale problemen. Stress zorgt ervoor dat je minder snel in slaap geraakt en dat je slaap bovendien minder kwalitatief is. Hoe komt het dat de westerse mens zo gestrest is? Omdat we met ons denkend brein vaak vergeten stress los te laten als we er te veel van hebben opgestapeld (te veel stress op het werk zonder uitzicht op een rustigere periode bijvoorbeeld) of stress terug op te bouwen als we er te lang te weinig van hebben gehad. We zijn als mens op ons best als we een evenwicht vinden tussen te veel en te weinig stress: daar, in het midden, zijn we fysiek en mentaal gezond. Maar om daar te geraken, moeten we zelf actie ondernemen, en daar loopt het dus vaak fout. Dat is bij dieren helemaal anders: zij reageren op gevaar met hun reflexen: is het gevaar geweken, dan schudden ze letterlijk de spanning uit hun lijf en leiden ze hun leventje van daarvoor gewoon voort.

gemakkelijke ademhalingsoefeningenAdemen helpt je dat gezonde evenwicht terug te vinden. Ademhalingsoefeningen zorgen voor meer evenwicht in ons autonoom zenuwstelsel tussen het sympathisch (activiteit, stressprikkels) en het parasympathische (rust) stelsel. Je ademt in (actie, sympathisch) en uit (rust, parasympathisch).

Zweverig? Bwa, dat valt wel mee, zeker als je weet dat ook de Amerikaanse SEALs, zowat de stoerste mannen ter wereld, ademhalingsoefeningen gebruiken om zich optimaal te kunnen focussen en de kalmte te bewaren in precaire situaties. Anyway: je verliest er niets mee als je het probeert, want het is helemaal gratis en vergt een minimale inspanning. En toch kan het een verschil maken in het kunnen omgaan met stress of er helemaal aan ten onder gaan.

Hoe gaan stress en ademhaling gepaard?

Max Strom, een internationaal bekend auteur, yoga- en meditatieleraar, heeft zich in de ademhaling verdiept en met een reden: hij stelt vast dat we vandaag in een vluchtige digitale maatschappij leven waarin we niet gelukkig zijn omdat we ons, hoe paradoxaal het ook klinkt, eenzamer dan ooit voelen in die ‘immer geconnecteerde wereld’. Het gebruik van medicatie stijgt, en dan in het bijzonder van antidepressiva en medicatie voor angsten. Steeds meer mensen hebben slaapproblemen en komen niet tot meer rust. Mensen met veel verantwoordelijkheid op het werk, zoals CEO’s en grote ondernemers, verdringen vaak emoties zoals verdriet en nemen niet altijd de tijd die nodig is om bijvoorbeeld te rouwen. Zo kunnen ze ineens paniekaanvallen of chronische ziektes krijgen. Strom stelde keer op keer vast dat door ademhalingsoefeningen te doen die emoties kunnen loskomen, waardoor bepaalde klachten zoals die aanvallen verdwijnen.

De Stanford-universiteit onderzocht welk effect yoga en ademhalingsoefeningen hadden op oorlogsveteranen met het posttraumatisch stresssyndroom (PTSD) en vooral de ademhalingsoefeningen zorgden voor verbluffende resultaten: na drie maanden waren bijna alle symptomen verdwenen en ook een jaar later bleven ze uit.

Ook mensen die hooggevoelig zijn, doen er goed aan om regelmatig ademhalingsoefeningen te doen; het helpt om de zorgen die je van anderen meezeult los te laten. Check regelmatig in bij jezelf en doe een paar keer per dag een ademhalingsoefening.

ademhalingsoefeningen steffi vertriestHoe werkt het?

Bij ademhalingsoefeningen adem je dieper, langzamer, regelmatiger en rustiger. Daardoor zal je parasympatisch zenuwstelsel meer gaan doorwegen, wat je dus tot rust brengt: je bloeddruk wordt lager, de stresshormonen in je bloed dalen, opgehoopt melkzuur in de spieren wordt verlaagd, er is een betere balans tussen zuurstof en koolstofdioxide in je bloed, je immuunsysteem wordt er beter van, je krijgt meer energie, je wordt kalmer en meer gefocust…

Kortom: je zit een pak beter in je vel en bent gelukkiger! Het enige wat je moet doen, is je op een stoel zetten, je voetzolen op de grond en met je rug wat naar voren, weg van de leuning en één van de onderstaande oefeningen uitproberen.

1. De 4-7-8-oefening

Dit is mijn persoonlijke favoriet. Ben je een beginner of ben je extreem gestrest, dan is dit misschien wat uitdagender en dan is de 4 x 4 x 4-oefening misschien haalbaarder. Ik doe deze oefening als ik zenuwachtig ben voor een presentatie of een optreden, maar evengoed om tussendoor meer kalmte en focus te krijgen doorheen de dag.

  • Zucht 1 keer heel diep om je voor te bereiden.
  • Adem diep in gedurende 4 tellen, voel je ribben aan de zijkant openzetten.
  • Hou je adem in voor 7 seconden.
  • Adem uit in 8 seconden.

2. 4 x 4 x 4: de box-methode

Deze oefening is heel eenvoudig en kan je overal doen, ook op het werk.

  • Zet je op je stoel en sluit je ogen. Sluit je ogen en adem door je neus terwijl je rustig tot 4 telt. Voel hoe je ribben naar opzij opengaan en de lucht in je longen naar binnengaat.
  • Houd je adem voor 4 tellen in.
  • Adem traag uit gedurende 4 tellen.

Herhaal deze oefening 1 tot 3 keer. Idealiter doe je dit voor 4 minuten: dan ben je weer helemaal kalm.

Is tellen tot 4 nog wat scary voor jou, begin dan door tot 3 te tellen en 3 tellen in te houden. Als je het gewoon bent, kan je gerust variëren door tot 5 of 6 te tellen.

3. Lion’s breath

Als je ooit al yoga gedaan hebt, ken je deze misschien wel: de Lion’s breath of letterlijk: de adem van de leeuw. Niet zo geweldig moeilijk, maar het ziet er wel een beetje grappig uit ;-).

  • Haal diep in door de neus en open je ogen heel wijd.
  • Open tegelijk je mond en steek je tong uit, met de punt in de richting van je kin.
  • Span de spieren vooraan in je keel op terwijl je door je mond uitademt en je een lang ‘Haaaa’-geluid maakt. Kijk naar de tip van je neus of naar het plekje tussen je wenkbrauwen (ik zei je toch: het ziet er grappig uit). Herhaal dit 2 tot 3 keer.

4. Afwisselende neusademhaling

Met deze ademhaling word je echt ontspannen, maar het vergt wel wat oefening. In het Sanskriet noemt deze ‘nadi shodhana’.

  • Houd je rechterhand bij je neus, en druk je rechterduim zachtjes tegen je rechterneusvleugel.
  • Adem in via je linkerneusvleugel en sluit je linkerneusvleugel dan met je rechterpink- en ringvinger.
  • Haal nu je duim weg en adem uit door je rechterneusvleugel.
  • Adem nu via je rechterneusvleugel in en sluit het dan af.
  • Haal je vingers weg van je linkerneusvleugel en adem door die kant uit.
  • Dit is één cyclus. Je kan dit tot 5 minuten aan een stuk doen. Eindig je sessie met een uitademhaling aan de linkerkant.

Kies eentje en probeer het eens uit op een moment dat je voelt dat je het kan gebruiken: je zal zien dat het alleen maar deugd zal doen!

Is quinoa glutenvrij?

0

Gluten zijn een veelbesproken item: steeds meer mensen ondervinden dat ze er een opgeblazen gevoel van krijgen. Naar schatting 1 op de honderd Belgen lijdt aan coeliakie of de meest ernstige vorm van glutenintolerantie, maar amper één tiende is zich daarvan bewust. Gezien granen een belangrijk onderdeel vormen van ons voedingspatroon gaan mensen op zoek naar volwaardige glutenvrije alternatieven, en quinoa is daar één van.

What’s the deal with quinoa?

Quinoa is hot en happening. Maar waarom is het zo gezond? Wel, het is één van de meest nutriëntrijke koolhydratenbronnen die je vandaag kan vinden.

  • Het bevat niet alleen 6 gram eiwitten per kopje, het is ook de enige koolhydratenbron die alle acht essentiële aminozuren bevat.
  • Quinoa bevat ook heel veel lysine, een belangrijk aminozuur dat instaat om spieren te herstellen na een intense work-out.
  • Quinoa bevat veel mineralen, waaronder ijzer, fosfor, mangaan en koper. De twee laatsten vechten tegen vrije radicalen en houden onze botten sterk. Fosfor en ijzer leveren dan weer veel energie aan en zijn belangrijk in het kader van kankerpreventie.
  • Quinoa bevat ook enorm veel vezels, wat goed is voor een gezond darmstelsel, helpt bij een goede bloedsuikerspiegel en helpt bij gewichtsverlies.

quinoa glutenvrijMaar is quinoa nu glutenvrij? Yes, dat is het wel degelijk. Gluten zijn een combinatie van twee eiwitten, glutenine en gliadine, die je terugvindt in bepaalde granen. Je vindt gluten bijvoorbeeld in brood, gebak en pasta: als de bloem gemengd wordt met water vormen de gluteneiwitten een kleverig netwerk dat een beetje op lijm trekt. Het is die ‘lijm’ die brood een bepaalde luchtigheid en elasticiteit geeft. Maar niet iedereen verdraagt gluten, en dan in het bijzonder het eiwit gliadine dat in tarwe, rogge, spelt en gerst zit.

Bij mensen die gevoelig of intolerant zijn aan gluten kunnen deze specifieke eiwitten het immuunsysteem triggeren en zullen gezonde cellen worden aangevallen in hun lichaam. De symptomen zijn erg uiteenlopend, vandaar ook dat coeliakie moeilijk te diagnosticeren is. Diarree en ongewild gewichtsverlies kunnen bijvoorbeeld bijwerkingen zijn, maar evengoed constipatie, depressie, huiduitslag, hoofdpijn en vermoeidheid.

Sommige granen en pseudogranen zoals quinoa bevatten wel glutenine, één van de twee glutenvormende eiwitten, maar geen gliadine. Dat maakt quinoa van nature uit wel degelijk glutenvrij, want er kan geen glutennetwerk worden gevormd omdat het andere noodzakelijke eiwit gliadine daarvoor ontbreekt.

QuinoaIs quinoa dan helemaal glutensafe?

Dat wil echter niet zeggen dat alle mensen met coeliakie quinoa even goed verdragen. Het pseudograan bevat namelijk ook prolamines, een soort van eiwitten dat in heel veel granen zit en verwant is met de graanprolamines gliandine en glutenine, wat dus ook de gevoeligheid kan opwekken. Toch heeft een studie aangetoond dat het oké is om dagelijks 50 gram quinoa te eten, ook voor mensen die hieraan gevoelig zijn.

Algemeen kan je dus stellen dat je het best je hoeveelheid quinoa opbouwt als je glutengevoelig bent en zelf voelt wat voor een effect dat op je heeft. Kijk wel goed dat je echt glutenvrije quinoa koopt: sommige producenten verwerken ook niet-glutenvrije ingrediënten waardoor de quinoa via kruisbestuiving toch met gluten in contact kan komen. Maar in grote lijnen kunnen we besluiten dat quinoa goed voor je is, ook als je gevoelig bent voor gluten, en dat het boordevol vitamines en mineralen zit! Het feit dat het ook zo gemakkelijk te bereiden is, maakt dat het alleen maar een aanrader is om regelmatig op je menu te zetten!

De perfecte kop thee zetten: het belang van het juiste water

As you probably know.. Ben ik de aller-grootste-thee-fan! Van kindsbeen af dronk ik al thee met mama en op mijn 9 jaar dronk ik voor het eerst ook groene, losse thee. In die tijd was groene thee allesbehalve gekend in het Westen. Mama, die altijd al een fervente theedrinker was, had een artikel gelezen over de krachten van groene thee en hoe steeds meer onderzoeken wezen in de richting van een beschermende werking en de vele antikanker eigenschappen van deze theeklasse. Ik herinner met nog goed hoe we samen dat eerste kopje dronken. Toen had ik, noch mama, nog geen enkel idee over hoe je thee moet zetten, en dan al zeker niet groene losse thee, die delicaat en gevoelig is. Afschuwelijk was het – grassiger dan gras en meer bitter dan eender wat ik al geproefd had – maar toch waren we beiden enthousiast omdat we wisten dat het goed voor ons was.

Mijn passie voor thee

Mijn passie voor thee zou zich later verder ontwikkelen en nog wat daarna ging ik ook voor theesommelier studeren. Ik leerde veel bij over de kwaliteit van thee, maar misschien nog wel belangrijker: over hoe je het allerbeste uit eender welke thee haalt. Losstaand van je kwaliteit van thee en losstaand van welke klasse thee je gebruikt (of dat nu witte, groene, oolong of zwarte thee is bijvoorbeeld) je wil alles wat erin zit eruit kunnen halen. Want er is niks zo jammer dan een prachtig geteelde thee in huis halen en het dan te niet te doen door bijvoorbeeld het verkeerde water te gebruiken. En water is van groot belang!

Steffi Vertriest Thee

Het belang van water

Over het belang van het juiste water voor de perfecte kop thee, daarover gaat deze post. Het lijkt misschien een detail en zelfs wat muggenziften, maar oh boy, ik kan je garanderen dat het een hemels groot verschil maakt. Het hoeft ook helemaal niet veel gedoe te zijn, het is gewoon een kwestie van dit te weten en het juiste water te selecteren. Daarna zal elke kop je zoveel beter smaken.

De details over het zetten van een heerlijke kop thee vind ik zelf enorm boeiend. Meer nog, het is dé reden waarom een theesommelier een veel moeilijkere job heeft dan een wijnsommelier bijvoorbeeld. Als wijnsommelier kan je een ongelooflijke kennis hebben van wijn maar je kan maar weinig verschil maken op de kwaliteit van de wijn bijvoorbeeld – zo lang je geen kurk in je wijn krijgt ofzo natuurlijk. Bij thee kan je starten met een prachtig geteeld theeblad en deze helemaal verprutsen door de verkeerde temperatuur, grammage of trektijd te nemen. Of natuurlijk.. Door te beginnen met het verkeerde water.

belang van het juiste water voor theeHet juiste water kiezen

Thee bestaat voor 99% uit water en er wordt wel eens gezegd ‘als de ziel van de thee het blad is, dan is het water het hart’. In België gebruiken we nogal gauw kraantjeswater om thee te zetten, maar eigenlijk is dit niet geschikt voor een perfecte kop thee, het bevat veel kalk en veel mineralen. Wie alles uit z’n thee wil halen – theesnobs zoals ik onder andere – gaan dus wel wat stappen verder dan dat.

In de eerste plaats wil je vooral zacht water gebruiken, met een niet te grote mineraalinhoud want deze beïnvloed de smaak, de kleur, de helderheid en het aroma. En dit niet in de goede zin. Je wil daarom liefst water dat een zuurtegraad tussen de 6 en de 7 als PH heeft. Ook heel belangrijk is een zo laag mogelijke droogrest. De droogrest duidt de hoeveelheid mineralen aan, datgene wat overblijft als je al het water laat verdampen. Je vindt dit op flessenwater aangeduid in mg/L of je kan het water meten met een TDS-meter. Voor baby’s wordt ook steeds aangeraden om water met een lage droogrest te nemen en babyproof water is daarom ook vaak ‘teaproof’ water.

‘Als de ziel van de thee het blad is, dan is het water het hart.’

Sipwell Steffi Vertriest

Zoals ik in één van mijn vorige posts al vertelde, ben ik sinds kort trotse ambassadrice van SipWell, water van Belgische bodem!! Hierdoor kan ik makkelijk mijn waterkoker vullen met het juiste water zonder de ganse tijd te moeten sleuren met plastiekflessen. Het SipWell water heeft een droogrest van 130 mg/L, wat een stuk lager is dan de meeste commerciële watermerken (sommigen zelfs over de 900 mg/L). Bovendien is mijn eco-hart ook meer gerustgesteld doordat de flessen tot wel 60 maal hergebruikt worden vooraleer ze volledig gerecycleerd worden en SipWell CO2 neutraal is (de flessen worden trouwens proper gemaakt met een biologisch afbreekbaar detergent).

De SipWell koeler heeft bovendien ook de functie om rechtstreeks heet water te tappen. Dit water heeft een temperatuur van 92°C, net onder het kookpunt dus. En dat heeft zo zijn voordelen: je water tot 100 graden laten koken is namelijk geen goed idee. Je haalt een deel van de zuurstof eruit en op die manier ook een deel van de smaak. Maar da’s voor een volgend postje..

Kerst-Giveaway: win 3x een prachtige DOMO blender

90

Kerst zal dit jaar niet hetzelfde zijn, zoveel is wel duidelijk. We zullen op een andere manier moeten vieren dan andere jaren. Waar Kerst normaal hand in hand gaat met familie, grote tafels, gezellig samen zijn, dicht bij elkaar, “snuggelend” in de zetel, zal het nu een heel ander tafereel worden.. Misschien moeten we deze Kerst dan maar eens wat anders centraal stellen?

Even de dingen vieren waar we dankbaar voor zijn bijvoorbeeld, zelfs in deze bizarre tijden. Het zullen kleine dingen zijn. Want oh boy, heb ik wat te vertellen over alle dingen die f** sh**t geweest zijn dit jaar. Maar daar heb ik al veel over geklaagd en gezaagd, over gebeld, gehuild, geschreven in dagboeken en ga zo maar door. En dus wil ik deze Kerst niet vergelijken met andere of voorgaande Kerstmissen. Wil ik niet vervallen in het voelen van het contrast en het missen van wat ik wou dat er was.

Ik ga een glaasje heffen (Kombucha voor deze niet-alcohol-drinker – lees er alles over in mijn post over waarom ik enkel water en thee drink) op alle dingen waar ik wél dankbaar voor ben. Op mijn vrienden die ik misschien niet veel gezien heb dit jaar maar die wel altijd ter beschikking stonden en die me in heel veel gesteund hebben. Op mijn familie die zo hun best doet om ook in deze omstandigheden te connecteren. Op nieuwe vrienden en kennissen die ik gemaakt heb dit jaar. Op de moedige stappen die ik gezet heb in het afgelopen jaar. Op de nieuwe projecten die ik uit de grond aan het stampen ben – in een jaar waar het allesbehalve vanzelfsprekend is om nieuwe zaken op te starten. Op mijn team waarmee ik samenwerk en hoe dankbaar ik ben dat ze in mij geloven. Op de mensen rondom mij, die mij zo helpen en onvoorwaardelijk steunen.

Ook cadeautjes vind ik best moeilijk dit jaar. Ik wil liefst niet teveel in winkels vertoeven en het voelt op de één of de andere manier niet juist om een massa aan cadeautjes te kopen. Ik wil enkel dingen kopen voor mensen die écht betekenis hebben. Dingen die ze écht kunnen gebruiken.

Blender liefde

Domo Blender DO710BLEn daarom doe ik ook hier op Bye Bye Cheeseburger een cadeautjes-ronde, een Christmas-Giveaway. In mijn programma’s op njam! TV maak ik heel vaak gebruik van een blender. Ik doe zowat alles met mijn blender. Ik gebruik hem voor smoothiebowls, voor sauzen, voor dressings, voor puree, voor soep, voor ijsjes,.. You name it! Het is een vaste waarde in mijn keuken.

Ik krijg met regelmaat vragen over welke blender ik gebruik. Met name mensen die ook noten en bevroren vruchten willen blender, die komen wel eens tegen dat hun blender stuk gaat hierdoor. Er zijn veel goede blenders op de markt maar helaas zijn ze vaak heel prijzig ook. Daarom heb ik als DOMO ambassadrice samen met het geweldige DOMO team aan tafel gezeten om een goede, kwalitatieve en toch betaalbare blender uit te brengen. Ik noem hem wel eens de Steffi-blender!

Steffi Vertriest DOMO

Christmas Giveaway

Voor deze Kerstgiveaway leg ik drie van deze DOMO blenders onder de virtuele Bye Bye Cheeseburger Kerstboom.

kerstmis giveawayHoe kan je winnen?

Twee stappen, niet meer! Allereerst laat je even weten in de comments hier of in de comments op deze Facebookpost waarom jij graag een blender wil winnen, of aan wie je deze graag wil schenken!

Ten tweede zorg je ervoor dat je zeker ingeschreven bent op mijn maandelijkse nieuwsbrief door onderstaand formuliertje in te vullen. Binnenkort komt de eerste nieuwsbrief eraan in een superleuke, nieuwe format!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Op tweede kerstdag, zaterdag 26 december, maak ik de drie winnaars bekend.

Succes,
Heel fijne Kerst gewenst,

Xoxo
Steffi

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks