Home Blog Pagina 41

Ben jij glutenintolerant?

0

Wie al eens door mijn boeken – De Gezonde Goesting, Méér Gezonde Goesting en sinds vorige week ook: Gezellige Gezonde Goesting -bladerde die had het misschien al gezien: 99% van mijn recepten zijn glutenvrij. En dat duid ik ook graag aan in de legendes. Omdat ik weet dat glutenvrij meer is dan gewoon een hip dingetjes dat de kop op steekt.

Nog steeds wordt er wel eens gelachen met mensen die gluten vermijden. Gluten zijn een populair topic geworden en dat gaat soms zo ver dat er in Amerika sommigen op een glutenvrij dieet gaan om af te vallen. Het onderwerp werd bijzonder controversieel en zelfs Jimmy Kimmel had het erover in zijn uitzending. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat er wel degelijk mensen zijn die sterk gebaat zijn bij een glutenvrij dieet.

Coeliakie of glutenintolerantie wordt over het algemeen beter aanvaard dan glutensensitiviteit. Het eerste is namelijk een auto-immuunziekte die aangetoond kan worden via een bloedonderzoek of een dunne darm biopsie. Glutensensitiviteit is veel moeilijker aan te tonen en zit daarom volgens sommigen tussen je oren. Gelukkig toont steeds meer onderzoek ook bewijzen voor glutensensitiviteit – zoals onder andere deze review aantoont bv. Bovendien zijn de testen voor glutenintolerantie niet altijd waterdicht en blijken in de praktijk veel mensen door de mazen van het net te vallen waardoor ze ongediagnosticeerd blijven.

Wie last heeft van gluten kan daar lichte tot ernstige hinder van ondervinden. Van klachten zoals vermoeidheid, buikpijn, diarree, hoofdpijn, brainfog, eczeem,.. Tot zeer ernstige aandoeningen zoals depressie, schizofrenie, MS enzovoorts. Heb je zelf wel wat klachten en vraag je je soms af of het gluten zouden kunnen zijn die daarachter zitten? Dan laat je je toch beter al een keertje testen. Je kan om te beginnen al eens online – bij Schär – een zelftest doen.

Ben jij glutenintolerant? Doe de test! HIER.

Wie zich wil laten testen op glutenintolerantie doet dat best eerst alvorens alle producten die gluten bevatten te schrappen. Anders kan de test niets uitwijzen. Heb je je al laten testen en is er niets uit gekomen maar blijf je toch klachten hebben? Dan ben ik van mening dat je toch maar eens zelf moet proberen gluten te vermijden en te bekijken hoe je je daarbij voelt. Uiteindelijk gaat het om jou en hoe jij je voelt. Of een test nu glutenintolerantie uitwijst of niet.

Ben je glutenintolerant of voel je je gewoon beter wanneer je geen gluten eet? Dat hoeft geen ramp te zijn. Een beetje anders winkelen helpt je zo verder. Zo zijn er heel wat gerechten die gewoon geen gluten bevatten – zoals je die vindt in mijn kookboeken bijvoorbeeld. Maar ook je favoriete snackjes kan je gewoon glutenvrij verkrijgen. Schär biedt een ruim assortiment aan glutenvrije producten, alsook heel wat extra info over hoe je gluten kan vermijden. Check hun website voor meer informatie.

Eet jij glutenvrij? Ben je ooit getest op glutenintolerantie? Deel je ervaring in de comments!

Chai havermoutpap met gebakken peren

2

Wie af en toe een kijkje neemt op m’n IG die had het misschien al gezien, ik ben de laatste tijd aan het experimenteren met de Chai Dubai thee van Tastea. De prinses girly girl in mij was daar bijzonder blij mee want deze thee heeft bladgoud (for real!) er in zitten. Tof ideetje voor de feestdagen én ik ben dol op die typische chai smaken.Steffi Vertriest

Tastea brengt 100% natuurlijke thee, dat klinkt misschien evident maar dat is het niet. Heel vaak worden er bij thee aroma’s toegevoegd – zeker bij melanges. De natuurlijke aanpak kan ik uiteraard alleen maar toejuichen! Maar ze gaan nog een stapje verder. Zo worden de theeblaadjes met de hand geplukt in plaats van machinaal. Dat resulteert niet alleen in hoog kwalitatieve thee, het zegt ook wat over de liefde die er in gestoken wordt. En die deel ik. Ik ben zot van thee en als theesommelier ben ik ook altijd benieuwd naar melanges (in mijn nieuwe boek deel ik trouwens mijn favoriete mengelingen). En daarvan hebben ze bij Tastea wel kaas gegeten. Ik wil letterlijk alles proberen van hun blends. Ze hebben onder andere een ‘Ibiza Feelings’ blend – klinkt als helemaal mijn ding! Maar ze hebben ook heel wat icetea blends bv of thee met groenten zoals pompoen, broccoli of tomaat..

Tastea Chai Dubai

De Chai Dubai is super lekker om zo te drinken – perfect cadeautje ook, even ter zijde! – maar leuk is ook om met thee eens een receptje te maken! En laat deze chai smaken zich daar nu perfect voor lenen!
Onderstaande receptje is voor 2 a 3 personen

Ingrediënten:

  • 500 ml amandelmelk (+ een scheutje om te serveren)
  • 3 grote el Chai Dubai tea 
  • 150 gram haver
  • snuifje zout
  • 1/8 tl vanillepoeder
  • 2 kleine el ahornsiroop
  • 2 grote peren
  • 2 tl kokosolie
  • 1 el water
  • 1/4 tl kaneel
  • 1/8 tl gemalen kardemon
  • 1/8 tl gember poeder
  • snuifje nootmuskaat
  • 3 el Griekse yoghurt

Hoe:

  1. breng de amandelmelk aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur af en doe je de de chai thee erin. Doe dit best in een thee-ei zodat je het er straks gemakkelijk kan uit halen. Ik doe de amandelmelk meestal in een grote tas zodat ik het thee-ei er makkelijk in kan zetten.
  2. Laat de chai thee voor zo’n 10 tot 15 minuten trekken. Doe het daarna weer in een steelpannentje samen met de havermout. Doe er de vanille bij en een snuifje zout.
  3. Verwijder de klokhuizen van de peren en snijd ze in stukjes. Doe ze met wat kokosolie in de pan en gaar ze.
  4. Doe ondertussen de kaneel, gember, kardemon en nootmuskaat in een klein potje en meng het met een beetje water.
  5. Wanneer de pap de juiste textuur heeft, verdeel ze dan over diepe bordjes, top met de peren en werk af met een el Griekse yoghurt per bordje. Doe er nog een scheutje amandelmelk over en een beetje extra kaneel.

Heerlijk herfstig als je het mij vraagt!
Smakelijk!


Steffi Vertriest

Midden-Oosterse Freekeh salade met vijgen, geitenkaas en honing

1

Een paar maanden geleden ben ik verhuisd naar mijn droomhuis en in mijn stadstuintje staat een appel- en een vijgenboom. Niet zo lang geleden kon ik voor het eerst de appels proeven. Ik dacht altijd dat appels uit eigen tuin niet lekker waren. Ik weet dat ze vroeger, bij mijn ouders thuis, mega zuur waren. Hoogstens goed om een appelmoes van te maken. Maar nee hoor, deze stappels (= stads appels) waren overheerlijk! Volgende stap is dus mijn vijgen oogsten. En hoewel ze nog niet plukrijp zijn, ben ik toch al aan de slag gegaan in m’n keuken.

Dit slaatje is echt overheerlijk en ik heb het ondertussen al een dozijn keer gemaakt! Het is ook het perfecte voorgerechtje voor als je gasten op bezoek hebt! Onderstaande portie is goed voor 2 a 3 personen.

En wat is freekeh nu eigenlijk? Freekeh is een soort tarwe die geoogst wordt als ie nog groen is en lichtjes geroosterd wordt. Het is bijzonder hard in opmars! Toch wordt het in het Midden Oosten al eeuwen gebruikt. Freekeh is een volledig graan waardoor het een stuk beter is om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren – tegenover bv meelproducten). Het bevat veel vezels – het zou tot twee keer zoveel vezels als quinoa bevatten – en voor een graan heel wat proteïnen. Het bevat ook ijzer, calcium, zink en het is een prebiotica (het voedt de goede darmbacteriën). Het heeft een soort nootachtige, lichtjes geroosterde smaak. Het is wel een tarwesoort en dus bevat het ook gluten. Als je daar gevoelig aan bent dan kan je het dus beter vermijden.

In dit gerechtje geldt dezelfde regel dan in al mijn andere salades: laat geen ingrediënten weg. De noten bijvoorbeeld zijn een echte must. Ze geven niet alleen een goeie crunch, ze geven je ook een verzadigd gevoel en een dosis goede vetten onder andere. Ik koos voor de witte biologische amandelen van Nutridia.

Freekeh recept vijgen

Ingrediënten:

  • 100 gram gebroken freekeh
  • 300 ml water
  • 8 vijgen
  • 150 gram geitenkaas
  • handje vol verse muntblaadjes
  • 2 handen rucola
  • 1/2 tl ras-el-hanout
  • 1/8 tl kaneel
  • peper en zout
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 el koudgeslingerde honing
  • 1 zeer groot hand amandelen
  • Verse koriander

Hoe

  1. Maak de freekeh klaar. Doe de kreekeh samen met 300 ml kokend water in een hittebestendige pot, zet er een deksel op en laat 15 tot 20 min staan. Tot de freekeh gaar is en zo goed als alle vocht heeft opgetrokken. Giet eventueel overgebleven vocht af.
  2. Voeg de ras-el-hanout en de kaneel toe. Hak de muntblaadjes heel fijn en voeg deze erbij. Kruid af met wat peper en zout
  3. Rooster de amandelen in een pannetje op het vuur.
  4. Snijd de vijgen in 4 of in 8 stukjes.
  5. Dresseer de freekeh op een bord, doe er de rucola onder en er bovenop. Leg er de vijgen over en de geitenkaas. Strooi de amandelen erover. Werk af met een scheutje olijfolie en drizzle er wat honing over. Voeg eventueel nog verse koriander toe.

Mijn Ibiza Food Guide

1

Alrighty! Hier is ie dan eindelijk. Mijn lang verwachte grote ibiza food guide met al mijn tips, gebundeld in één postje. Ik kreeg heel wat berichtjes op Instagram en Facebook of ik een keertje een overzicht kon maken. Ik ben gek op Ibiza. Enkele jaren geleden belandde ik er heel toevallig een keertje omdat we uitgenodigd waren door vrienden. Liefde op het eerste gezicht en hoewel ik een rasechte Antwerpenaar ben die meer helemaal verliefd is op eigen stad, dacht ik hier voor het eerst: ja, hier zou ik kunnen wonen. Een heel herkenbaar gevoel voor wie al eens op het eiland geweest is denk ik. Er hangt iets, een soort magie!

Ik denk dat het bijna nergens ter wereld makkelijker is om goed en healthy te eten dan op Ibiza. De meeste producten zijn van eigen bodem en er wordt veel biologisch gekweekt. In mijn foodguide zet ik niet alle adresjes die ik al gedaan heb, enkel de aanraders. Ik vertel je er ook bij waarom ik welke resto zo goed vind. Niet enkel healthy food maar ook de adresjes voor je guilty pleasures zet ik er graag bij!

Ik geef je de adressen mee maar ik kan je alleen maar aanraden om altijd je Waze te gebruiken, vaak zijn de adressen moeilijk te vinden via de gps.

Steffi Vertriest La PalomaLa Paloma

Ok, ik kop meteen binnen met mijn absolute favoriet en de must-do van het eiland. La Paloma is ideaal voor lunch of avondeten, het ligt in het binnenland en je hebt er prachtige views over de vallei. Midden tussen de appelsienbomen (in het seizoen maken ze ook veel gerechten van hun eigen appelsienen) is het prachtige en rustig vertoeven. Maar bovenal het eten is er heerlijk, eerlijk en gezond. Ze hebben echt iets voor iedereen, ook een huisgemaakte burger bijvoorbeeld. Mijn favoriet? De noodle salade!

Healthy, zeer kidsproof, gezellig, gemiddelde prijs.

Carrer Can Pou 4, Sant Llorenç de Balàfia.

La Oliva

STeffi Vertriest Ibiza La OlivaNog eentje die standaard op mijn lijstje staat. Vaak doe ik deze op de eerste avond al, gewoon omdat ik zo hou van Dalt Villa, old town Ibiza. Typisch Ibiziaans (is dat zelfs een woord?) eten hier! Eenvoudig maar met zoveel smaak. Ik ben dol op de burrata (geserveerd met ongelooflijk lekkere tomaten en olijfolie van het eiland), de tagliatelle van courgette en de gegratineerde mosselen. Oh ja.. En een stukje brood met aioli staat hier ook altijd op mijn menu. Koppel dit aan een avondje old town Ibiza!

Local, gemiddelde prijs.

Carrer de la Santa Creu 2, Eivissa.

Vivi’s creamery

Wanneer je dan toch in het centrum bent dan kan ik je alleen maar aanraden om als dessert bij Vivi’s Creamery langs te gaan. Het aller aller beste ijs op het eiland! Super vers en met échte ingrediënten. Ze hebben ook een gigantisch aanbod veganistische ijsjes en ook deze zijn super lekker! En nee de vegan ijsjes zijn niet enkel sorbets ook roomijs gemaakt met amandel- of sojamelk bijvoorbeeld.

Guilty pleasure, vegan, lactosevrij.

Carrer del Mestre Joan Mayans 6, Eivissa.
Onderaan de grote trappen om Ibiza stad in te gaan.

JUL’s

Nieuw sinds 2018 en een perfect plaatje! Typisch classy Ibiza en ideaal om met een grotere groep te komen dineren. Ik ben er deze zomer voor het eerst geweest en het was één van de beste ontdekkingen van deze zomer. Ik nam een salade met perzik en geitenkaas (zouden ze daar mijn tweede boek gelezen hebben misschien? Hihi). Het niveau van salades zegt altijd heel veel over het niveau van de keuken vind ik. Als de slaatjes al om duimen en vingers van af te likken is, dan is de rest van de kaart ook top. Mijn gezelschap kon dat beamen!

Classy, iets hoger in prijs, grote groepen, cocktails.

Edificio Can Mariano, San José.

Aubergine

Steffi-Vertriest-aubergine-ibiza 2Een tijdloze klassieker op het eiland. Een beetje in de stijl van La Paloma. De grote tuin is prachtig en pittoresk en het eten is typisch Ibiziaans met een moderne en healthy twist. Het domein ademt binnenland Ibiza. Pastel groene stoeltjes en witte muren, met zicht op groen.. Genieten van rust én lekker eten hier! Zowel voor lunch als avondeten een aanrader.

Healthy, relax, kidsproof, gemiddelde prijs.

Carretera de San Miquel 9, Sant Miquel de Balansat.

Ginger & Patchwork.

Ginger ibiza steffiWie fan is van een beetje Oosters getint eten, in een prachtige setting, met een hip muziekje erbij én zeezicht, die zit hier helemaal goed. Ginger is deel van het restaurant Sa Punta – zelfde keuken maar andere insteek en zeker ook een aanrader – en Patchwork – zelfde keuken maar dit keer een Lebanese insteek. Alle drie de restaurants zijn de moeite, Ginger en Patchwork zijn iets specialer qua setting. Patchwork en ginger zijn ook perfect om gerechtjes te delen – cause sharing is caring toch? Alle drie hebben een ideale setting om een fancy jurkje aan te trekken en in een relaxte sfeer te genieten van heerlijk eten en good vibes. Fijn om hier een tafel te boeken bij zonsondergang ook!

Aziatisch, Ibiziaans, Lebanees, gemiddeld tot iets hogere prijsklasse, cockails.

Es Pouet de Talamanca (helemaal tot op het einde rijden), Santa Eulalia des Riu.

Amante

Waarschijnlijk de mooiste setting van heel Ibiza. Eten aan het strand met prachtige views. Het ideale romantische uitje of gewoon lekker gezellig in groep. Amante ligt Zuid-Oost op het eiland en heeft ook ligbedjes voor overdag. Het is een zeer gewild plekje en dus is ruim op voorhand – tot zelfs enkele weken op voorhand – te reserveren. Ze hebben ook een leuke outdoor cinema sommige dagen, ook hier moet je zeker voor reserveren. Het eten is typisch Ibiza met veel vis en zeer lekkere paella. Een typisch classy Ibiza restaurant in de meest romantische setting!

Seafood, romantisch, hogere prijsklasse.

Cala Sol d’en Serra, Calle Afueras, Cala Longa.

Steffi Vertriest ibiza passion

Passion Café Ibiza

Eén van mijn vaste plekjes om te gaan ontbijten. Dit is helemaal STEFFI STYLE. Denk smoothies, salades, zoete aardappel, groene drankjes, ginger en aloe vera shotjes,..

Geweldig als ontbijt of als lunch en het voordeel is dat je er verschillende op het eiland kan vinden. Zoek dus zeker even op of er eentje bij jou in de buurt is! Ik was eerder al in Passion Café aan de haven van Ibiza, Sant Joseph en die in Santa Eularia. Perfect om je dosis vitamientjes op te doen!

Healthy, vegan opties, vegetarisch, lactosevrije en glutenvrije opties.

Op verschillende plekken op het eiland.

Wild-Beets-Ibiza-Steffi-Vertriest

Wild Beets

Healthy schmealty on another level. Raw en vegan food vind je hier. Maar toch allemaal in een zeer stijlvol kader en met mooi afgewerkte bordjes.

Wild Beets ligt aan de grote baan in Santa Gertrudis, één van mijn favoriete dorpjes in Ibiza. Super fijn voor een gezellige lunch op het terras met een stevige portie healthy food!

Healthy, vegan, Lactose en glutenvrij.

Carrer Venda de Llatzer 9, Santa Gertrudis.

Bambuddha

Een prachtige Oosterse setting om bij weg te dromen. Ook deze vind ik ideaal om in een grote groep te doen. Al is het maar omdat ik zoveel verschillende dingen wil proeven! Ideaal voor ’s avonds deze! Op het menu staan verschillende Oosterse gerechten, van dim sum’s over curry’s tot sushi. Reserveren is aan te raden!

Aziatische keuken, goed voor in groep, classy, iets hogere prijsklasse.

Carrer de Sant Joan, km 8.5, Santa Eularia des Riu.

El Bigotes

Een visje rechtstreeks uit de zee? Op een afgelegen plekje? Gewoon no nonsens super lekker klaargemaakt? Dan moet je hier in El Bigotes zijn. Een pareltje in Cala Mastella waar je enkel komt als je het weet zijn. Deze familie van vissers serveert twee keer per dag eten. Je kan om 12u komen voor de gegrilde vis of om 14u voor de traditioneel Ibiziaanse Bullit de Peix. Het rustieke karakter is uniek en de vis is er verser dan vers, je krijgt op je bord wat er die ochtend gevangen wordt. Een absolute aanrader. Zeer populair en dus reserveren is een must! Ietsjes terug is er trouwens een leuk mini strandje om nog een plons te doen!

Vis, local, traditioneel.

Camino Cala Boix a Cala Mastella, Calla Mastella.

Fish Shack

Helemaal in datzelfde genre heb je de Fish Shack. Vlakbij het restaurant Sa Punta aan Talamanca beach, op het einde van de onverharde weg heb je een hutje met enkele plastieken stoelen erbij waar ze heerlijke vis serveren. Ook hier kan je nog gauw een plons doen. Lekker no nonsense en gewoon verse vis, zalig! Ik heb hier nog nooit gereserveerd, gewoon heen gaan en hopen dat er een plekje is.

Best het adres van Sa Punta ingeven en gewoon de onverharde weg blijven volgen tot helemaal op het einde, vlakbij de zee.

Vis, local, gemiddelde prijs.

Es Pouet de Talamanca (helemaal tot op het einde rijden), Santa Eulalia des Riu.

Steffi VertriestSteffi VertriestAiyanna Ibiza

Nieuw sinds 2017, een super chill Ibiziaans restaurant, helemaal Ibiza stijl! Dit is van dezelfde uitbaters als Amante maar een totaal ander concept. Je kan hier ook beach bedjes huren, ze kosten maar 6 euro maar je moet er snel bij zijn. De zee is hier vaak redelijk wild waardoor het één van de weinige plekken is waar er vaak ook echt grote golven zijn. Het eten in het restaurant is heel verzorgd, super lekker en ze hebben heel veel gezonde en vegetarische/vegan opties. Heel gezellig om hier aan het strand te liggen en daarna een lekker hapje en drankje te doen in het restaurant. Je kan er ook perfect iets drinken en een mezze (brood en groentjes met allerhande tapenades) bestellen. Het is ook de perfecte gelegenheid om het rustige Noorden van Ibiza wat meer te verkennen. Ook ’s avonds is het restaurant open. Voor ’s avonds best reserveren.

Fusion, seizoensgebonden, healthy, vegge en vega opties.

Avinguda Cala Nova, Cala Nova.

Cicale

In het binnenland vind je Cicale. Deze mediterraanse, vooral Italiaans geïnspireerde keuken is gezellig met z’n tweetjes maar ook perfect voor in groep of met kinderen (er is een speeltuin aan, die toch afgeschermd is met wat bomen zodat je zowel met of zonder kinderen van deze setting kan genieten). Een beperkte dagverse kaart heeft altijd wat streepjes voor bij mij! Je vindt er de typisch Ibiziaanse keuken met Italiaanse invloeden. Ook hier altijd gezonde opties te vinden!

Mediterraanse keuken, seizoensgebonden, kidsproof, gemiddelde prijs.

Ctra San Juan, km 12, Sant Joan de Labritja.

Cala Gracioneta

In de buurt van San Antonio vind je dit kleine strandje met een super leuk restaurant eraan. Lekkere salades en Ibiziaans eten, dus zeker voor ieders wat wils.. Ideaal voor te komen lunchen en nog een plons te doen. Heerlijk vertoeven hier. Ik ben er zelf nog maar één keer geweest. Ik moet toegeven dat onze bediening toen niet zo vriendelijk was, maar ik geef ze graag het voordeel van de twijfel want ten slotte kan iedereen een slechte dag hebben. Het restaurant is ook ’s avonds open maar voor mij is het meer een overdag-plekje.

Salades, Fusion, kids-proof, gemiddelde prijsklasse.

Carrer a Grasio 5, Sant Antoni de Portmany.

Cala Bassa Beach Club

Steffi VertriestMijn favoriete beach club die ook nog eens heel lekker eten heeft. Dit was het eerste strand dat ik deed op Ibiza en telkens als ik naar het eiland ga trek ik er weer heen. Je kan hier overdag komen lunchen of ’s avonds komen eten maar het liefst van al neem ik hier een beach bedje en eet vanop het bedje. De beachbedden zijn met van die heerlijk dikke matrassen en er staat een tafeltje en ijsemmer bij om je met van alle lekkers te verwennen. Het is wat jet-set maar af en toe mag een mens zich al eens verwennen denk ik dan. Voor een beachbedje op het strand betaal je 30 euro, voor eentje tussen de bomen (dat zijn de leukste eigenlijk) betaal je 50 euro. Het eten is zeer uitgebreid met lekkere tapa’s, gazpacho, verse vis, sushi en nog veel meer.. Het is wel redelijk duur.

Fusion, kidsproof, hogere prijsklasse.

Cala Bassa.
Als je het in je Waze ingeeft, zet dan zeker ‘Cala Bassa Beach Club’ of je zou wel eens op de camping in de buurt kunnen belanden.

Kyupiddo Ibiza

Dit Japans fusion restaurant biedt gastronomisch eten met een uitzonderlijke view. Niet voor niets aanschouw je hier vaak een huwelijksaanzoek. Het is bijzonder romantisch en daarom zou ik het vooral aanraden om met je lover te doen. Verder is het restaurant onvindbaar, écht! Dat weten ze van het restaurant zelf ook. Je moet daarom reserveren en dan pikken ze je op met een klein golfkarretje, zo rijden ze je door alle mini straatjes in old town Ibiza, om dat aan te komen op dit idyllische plekje! Zeer beperkte plaatsen en maar weinigen weten van dit plekje!

Japans, fusion, romantisch, hogere prijsklasse. 

Carrer de Santa Maria 2, Eivissa.

El Chirunguitto de Es Cavallet

El Chirunguito ibiza steffiDit Meditteraans restaurant vakbij de zoutvlaktes van Ibiza, met strand en ligbedjes is bijzonder populair en niet zonder reden. Typische Ibiza vibes met een goed muziekje. Vanaf 10u al geopend en dus ook perfect voor een late breakfast – ze hebben een aparte ontbijtkaart. Ze hebben een zeer uitgebreide kaart met ook veel gezonde dingen zoals slaatjes, acai bowls en smoothies. Maar ook veel seafood en grill, dingen to share. Een iets duurdere prijs maar gegarandeerd geslaagd.

Vis, grill, healthy, ontbijt, kidsproof, hogere prijsklasse.

Playa Es Cavallet, Ibiza.

Picadeli

Dit is mijn favoriete plek voor take-away! Heerlijke dagverse groentjes met vis of vlees (of zonder voor de veggies) in de vitrine doen je al watertanden. Elke dag worden er andere dingen gemaakt en je kan zelf je eigen bakje samenstellen. Picadeli is familie van La Paloma en biedt dezelfde kwaliteit van eten. Het is perfect voor wanneer je naar een verlaten strandje in het Noorden gaat. Een super lekkere healthy lunch voor on the go. Verder kan je bij deze traiteur – want dat is het wel een beetje – ook nog verschillende vernapperingen en huisgemaakte muffins kopen.

Healthy, on-the-go.

Can Serreta 2, Santa Gertrudis. (Op de grote baan die voorbij Santa Gertrudis loopt).

La Granja

la granja steffiFarm to table op nieuwe hoogten gebracht. Eén van de meest adembenemende views die ik ooit gezien heb op het eiland. Op deze organic farm kan je verblijven maar ook gewoon komen eten. Ik moet je erbij vertellen dat het bijzonder moeilijk te vinden is. Op het laatste stukje zoek je best naar kleine bordjes met de letter ‘G’ erop. Verder moet je dan aanbellen aan de houten poort. Daarna kan je doorrijden naar de site. Ik kan zeker aanraden voor zonsondergang naar hier te komen want een wandeling door de biologische velden is een must als je het mij vraagt. Prachtig idyllisch! Voor de menu kan je kiezen vis of vlees en je moet minimaal per twee hetzelfde nemen. Het is een drie gangen menu. Het eten is bijzonder puur en daar moet je wel wat voor open staan denk ik. Ze werken vaak met speciale grassen en saladesoorten. Verder moet ik er wel bij vertellen dat het extreem duur is. Voor twee personen ben je al gauw 250 euro kwijt. Toch vond ik het een ongelooflijke ervaring en het uitzicht is met niets te vergelijken.

Farm to table, biologisch, puur, zeer hoge prijsklasse.

Carretera Forada, KM 1,5,  Sant Mateu.
Zeker Waze’en.

Los Otros

los otrosUitgebaat door Nederlanders en de ideale healthy lunch of als gezonde snack tussendoor. Soms vind je hier ook live muziek, al is mijn favoriete zangeres vanop het eiland recent terug gekeerd naar Australië. Los Otros heeft twee locaties eentje in Sant Joan en eentje in Santa Eularia aan de haven maar die in Sant Joan is de gezelligste! Het menu is volledig vegetarisch. Op zondag is het hier markt en dat is voor mij de perfecte combinatie.

Healthy, vegetarisch.

Carrer de sa Cala, San Joan de Labritja.

The Giri Café

Ook eentje die ondertussen een soort cult status bereikt heeft. En terecht, heerlijke salades en mediterraans eten, in een heerlijk verrassende setting. Midden in het stadje van San Juan de Labritja, waar ook Los Otros zich bevindt. Het is een redelijk bekend plekje dus als je het combineert met de markt op zondag – wanneer het dus zeer druk kan zijn – zou ik zeker reserveren. Ze hebben op zich wel vee plek maar de ruimte buiten is beperkt.

Mediterraans, salades, healthy, kidsproof.

Plaça Espanya 5, Sant Joan de Labritja.

Voila, dit waren mijn topadresjes voor Ibiza. Verder raad ik je nogmaals aan om altijd je Waze op te zetten – al is het maar op het einde van je rit, want ja dat ding zuipt batterij – want niet alles is even goed te vinden. Heb jij al één van deze adresjes uitgeprobeerd? Wat vond je er van? Welke staan zeker op je to-do list?

Trampolinespringen goed voor je gezondheid?

0

Een tijdje geleden trok ik samen met een paar fitfluencers (das een hippe term voor fitte influencers) naar Mega Bounce in Hoboken. Een indoor trampolinehal met reuzegrote trampolines en allerhande fun stuff die je daarbij kan gebruiken, denk aan een bak vol mousse kubussen om in te springen, podia om af te jumpen enzovoort.. Ik had al vaker over de voordelen van trampoline springen gelezen en dat ‘jump-fitnessen’ wilde ik eigenlijk al langer uitproberen.

Ook dit jaar ben ik weer trotse ambassadeur van Triaction by Triumph, het sportieve zusjes van het befaamde super-support lingeriemerk Triumph International. Zowel Triumph als ik dragen ‘healthy’ hoog in het vaandel. Sporten is belangrijk maar je moet het ook op een comfortabele manier kunnen doen. Triaction maakt er een missie van om sport BH’s te voorzien van zoveel mogelijk support. Ze doen zelfs studies naar de bounce control, wat helemaal is wat je denkt dat het is: namelijk het meten hoe hard die boobies nu wel heen en weer springen. En dus leek het ons een goed idee om mijn nieuwsgierigheid naar die jump-fitness te combineren met het uittesten van die bouncecontrol. Zo geschiedde en ik trok samen met enkele leuke fitfluencers naar Mega Bounce. Mijn ervaring deel ik onderaan dit artikel – alsook een overzichtje van de nieuwe Triaction collectie trouwens.. Maar eerst overtuig ik je graag van de vele voordelen van trampoline springen!

 

Gewicht verliezen

Trampolinespringen is een geweldig goede work-out! Dat heb ik aan de levende lijven ondervonden. Ik ben in geen jaren meer zo stijf geweest dan de dagen na onze jump-sessie. Jeezes! Opvallend ook over zowat gans mijn lijf, van een full-body-workout gesproken!

Trampoline springenVolgens een onderzoek van de NASA is trampoline springen 68% effectiever om gewicht te verliezen dan joggen bijvoorbeeld. Het beste zou zijn om minimaal drie keer per week 15 tot 20 minuten te springen. Sounds like fun, toch?

Goed voor het lymfesysteem

Dit is één van dé voornaamste voordelen van trampolinespringen. Ons lymfesysteem is een drainagesysteem in ons lichaam dat onder andere afvalstoffen afvoert. Het is zeer belangrijk voor ons immuunsysteem. Het lymfesysteem heeft geen pompfunctie zoals het hart dat doet voor onze bloedvaten. Nee, het wordt gedreven door klepjes die maar in één richting openen. De flow in de lymfekanalen is dus volledig afhankelijk van lichaamsbeweging. Een volledige bodyworkout zoals trampolinespringen, die ook nog eens sterk met de gravitatie speelt, is hier dus ideaal voor!

Trampoline springen

Goed voor de botten

Wie wat research doet naar de voordelen van lopen vindt het al snel: joggen is zeer goed voor de botdensiteit en het kan op die manier bijdragen tot een verminderde kans op osteoporose! Dat is ook zo bij trampolinespringen, alleen heb je hier nog eens het voordeel van de zwaartekracht.

Astronauten verliezen vaak botmassa – omdat ze hun lichaam dat minder nodig heeft wanneer ze gewichtsloos zijn. Trampoline springen wordt dan ook vaak ingezet als workout bij astronauten.

Low-impact

Joggen en lopen is top en ik ben zelf grote fan (lees het volledige artikel over hoe ik een loper werd hier) maar de harde impact van de ondergrond, zeker voor wie op de weg loopt, kan soms voor blessures zorgen. Trampoline springen heeft een veel minder grote impact en kan dus een mooi alternatief zijn.

Verder zou trampoline springen ook goed zijn tegen spataders én het verbetert je algemene lichaamshouding.

Maar bovenal: Het is echt super leuk. The girls die erbij waren kunnen beamen dat ik echt een ganse voormiddag door gelachen heb. Ken je dat dat je buikspieren pijn doen van het lachen? Zo dus! Heel de tijd! En laat lachen nu ook ook nog eens kei goed zijn voor je gezondheid!
Ik had ook een zalig gevoel van vrijheid. De grote trampolines in de Mega Bounce hal katapulteren je super hoog. Het kriebelt in je buik en het voelt een beetje als vliegen. Verder heb ik ook best wat angsten moeten overwinnen. Toen we geoefend hebben op een salto – toegegeven écht op een salto leek het mijne niet echt, maar toch.. het vraagt moed om die jump te wagen! – of een radslag van enkele meters hoog probeerden, voelde mijn handjes wat klam aan. Vroeger heb ik ooit mijn been eens gebroken door van een houten speeltuig op een dikke mat te springen. Buiten je comfortzone gaan, dat voelt toch altijd wat aan als een overwinning.

Om af te sluiten – as promised – nog de nieuwe collectie van Triaction by Triumph. Allemaal getest en goedgekeurd op bounce control tijdens de Bounce day. En ja niet alleen door mij maar ook door de girls met bigger boobies dan mij. Want tijdens het springen wil je alles wel goed op z’n plek houden natuurlijk. Ik wist dit natuurlijk al wel een tijdje, maar ook de girls waren stevig onder de indruk: “Alles zit vast, zoals in écht vást en toch heb ik alle vrijheid om te bewegen.”

Jump-fitness: CHECK. Bounce control: CHECK.

Steffi Vertriest TRIACTION collectie winter 19Steffi Vertriest TRIACTION collectie winter 19Steffi Vertriest TRIACTION collectie winter 19

Steffi Vertriest TRIACTION collectie winter 19Steffi Vertriest TRIACTION collectie winter 19

Bloemkool tabouleh met avocado, appel en een romig currysausje

0

Eindelijk kan ik nog eens een receptje delen. Fiew.. Dat was even geleden! Met goede reden ook.. Want volgende week kan ik nog een keertje heel leuk nieuws over brengen. CANT WAIT! Jipie!!

Een slaatje dat de laatste weken vaak op het menu stond is deze bloemkool tabouleh met avocado, appel en currysaus. Ik ben dol op slaatjes, maar ze goed op smaak brengen is niet zo gemakkelijk. Wanneer ik op restaurant een salade neem ben ik vaak een beetje teleurgesteld. Slaatjes worden al snel saai en soms zelfs smaakloos.. Slaatjes maken, das echt een vak apart! Een trucje dat ik toe pas is dan ook veel uiteenlopende producten te combineren om een zeer groot smakenpalet te krijgen. Ook de textuur is belangrijk, een goede crunch erbij kan wonderen doen! Dat is ook één van de redenen waarom ik altijd bij mijn salade recepten zet dat écht alle ingrediënten noodzakelijk zijn!

En dan is er nog de dressing natuurlijk. Ik probeer dressings steeds zelf te maken. Zo kan ik controleren wat er allemaal in gaat en kan ik nog wat extra gezonde specerijen erbij doen ook. Voor deze dressing gebruik ik als basis amandelpasta. Dat is een notenboter gemaakt van enkel amandelen. Je hoeft er tegenwoordig niet meer voor naar een gespecialiseerde zaak te rijden, je kan het gewoon in de supermarkt vinden bij de Nutridia producten bijvoorbeeld.

gezonde lunch

Ingredienten:

Voor de salade

  • 2 avocado
  • 2 appels
  • 1 bloemkool
  • 1 blik kikkererwten
  • tl chilipoeder
  • tl kokosolie
  • Verse koriander
  • Verse bieslook
  • Zout en peper

Voor de dressing:

  • 2 grote el amandelpasta (van Nutridia bv)
  • 1/2 limoen, het sap
  • 1 teentje look
  • 1 el ahornsiroop
  • 2 tl geel currypoeder
  • 1/4 tl kurkuma
  • zout
  • peper
  • 4 a 5 el warm water
  • optioneel: gemberpoeder

Recept:

  1. Start met het krokant roosteren van de kikkererwten. Spoel de kikkererwten af (zorg dat je voorgekookte hebt en geen droge kikkererwten) onder de kraan. Leg ze tussen twee bakpapieren of voorzichtig tusse twee keukendoeken. Wrijf ze over elkaar zodat de velletjes van de kikkererwten loskomen. Verwijder zoveel mogelijk velletjes. Dit helpt ze krokant te maken. Voeg een scheutje kokosolie toe en het zout, de peper en chilikruiden, meng alles goed onder elkaar.  Doe de kikkererwten op een bakplaat en bak voor ongeveer 35 minuten op 170 graden.
  2. Maak couscous van de bloemkool. Doe dit door de roosjes van de stam te snijden en deze in een blender of keukenmachine fijn te malen. De beste bloemkool couscous krijg je wanneer je zo weinig mogelijk stam gebruikt. Maar om minder te verspillen hak ik de stammetjes van nog wat fijn met een hakmes en meng het eronder. More veggies!
  3. Verwijder het klokhuis van de appels en snijd hem in schijfjes. Ontpit en verwijder de schil van de avocado.
  4. Meng alle ingrediënten voor de dressing. Voeg lauw tot warm water toe om de consistentie perfect te krijgen.
  5. Assembleer alles op een leuk bord en werk af met (veel) fijn gesneden verse kruiden.
  6. Smakelijk!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks