Het is ondertussen dag 7 van mijn hele Whole30 experience. En so far so good! Op de chocolate cravings na dan, want die zijn er nog steeds.. Tijdens Whole30 mag je geen boter eten. Ook geen grasboter die eigenlijk heel gezond is. En omdat ik voorlopig nog geen ghee gemaakt heb doe ik het dus met extra vierge olijfolie en extra vierge kokosolie. En over die laatste wil ik toch een beetje meer vertellen want kokosolie is suuuuuuuuper gezond. Een superfood die zijn tittel dubbel en dik verdient!
Kokosolie is één van de rijkste bronnen van verzadigd vet. 90% van de vetzuren uit kokosolie zijn verzadigd. Daardoor werd kokosolie in het verleden vaak – helemaal ten onrechte – gedemoniseerd. Het onderzoek van de laatste jaren toont aan dat het hele aderverstoppings-verhaal een mythe was. In tegendeel, het zijn geoxideerde vetten heel gevaarlijk voor je gezondheid en.. Guess what! Verzadigde vetten zijn de meest stabiele. Ze kunnen heel hoge temperaturen aan zonder te oxideren. Verzadigde vetten zijn daarom perfect om mee te koken!
Kokosolie is bij ons vrij nieuw. Het is iets exotisch. Maar er zijn bevolkingsgroepen die bijna uitsluitend op kokosnoten overleven. En deze populaties zijn bij de gezondste van de wereld! Maar waar is kokosolie dan allemaal goed voor? Ik geef je graag 7 redenen mee om meer kokosolie te consumeren!
1. Kokosolie is goed voor je brein.
Niet alle vetzuren zijn gelijk. Kokosolie bestaat vooral uit middellange vetzuren. Deze kunnen gebruikt worden als een snelle energiebron, ze worden niet makkelijk in het lichaam opgeslagen als vet. De midellange vetzuren worden omgezet in ketonen en die kunnen onze hersenen gebruiken als energiebron. Verschillende hersenziekten ontstaan doordat de hersenen geen suiker uit het bloed kunnen halen en daardoor afsterven. Ketonen worden echter wel opgenomen. Kokosolie is daarom een wondermiddel voor Alzheimerpatiënten en de wetenschap onderzoekt de voordelen voor epilepsie, Parkingson, ALS en nog veel meer.. Het kan aan mij liggen maar ik vond dit ongelooflijk!
2. Kokosolie geeft je lang energie.
Diezelfde middellange vetzuren zorgen ervoor dat je langer energie hebt. Hierdoor zou kokosolie ideaal zijn voor mensen die gewicht willen verliezen. Sounds good no?
3. Kokosolie bestrijdt bacteriën, virussen en schimmels.
De helft van de vetzuren in kokosolie is Laurinezuur. Laurinezuur doodt gevaarlijke ziekteverwekkers als bacteriën, virussen en schimmels. Ook zou kokosolie helpen infecties te bestrijden.
4. Kokosolie gaat het hongergevoel tegen.
Dit is weer te danken aan de ketonen. Ze hebben een honger reducerend effect op ons lichaam. Onderzoek toonde aan dat mensen die de meeste middellange vetzuren eten ongeveer 250 caloriën minder per dag eten. Zonder daar ook maar iets van moeite voor te doen. Je zal dus minder eten zonder het te merken. Op lange termijn dus zeker de moeite als je wat kilo’s kwijt wil.
5. Kokosolie verkleint de kans op een hartaanval.
Kokosolie heeft een positief effect op de cholesterol. Het doet de goede cholesterol (HDL) verhogen en zet de LDL om naar de niet schadelijke variant. Hierdoor zou de kans op hartaanvallen verkleinen.
6. Kokosolie helpt je buikvet te verliezen.
Onder andere door het gereduceerde hongergevoel en de boost in vetverbranding is kokosolie ideaal om gewicht te verliezen. Het blijkt vooral effectief te zijn om buikvet kwijt te raken. Buikvet is het gevaarlijkste want het duidt op teveel vet rondom de organen met alle gevolgen van dien. Verschillende studies toonden al aan dat enkel het toevoegen van kokosolie en niks – zoals in nothing at all! – wijzigen aan je dieet of levensstijl toch een vermindering van buikvet kan geven. CRAZY!
7. Kokosolie gaat diabetes tegen.
De middellange vetzuren – once again – zorgen voor een betere glucosetolerantie en voor het verbranden van vet. Kokosolie verhoogt ook de insuline sensitiviteit. Een mooie combo om diabetes tegen tegen te gaan en zeker goed voor mensen die er al mee worstelen.
Ain’t no doubt about it! Kokosolie is super gezond. Ik hoop dat ik je een aantal redenen heb gegeven die jou kunnen overtuigen van deze superfood. Voor je naar de winkel holt en een pot gaat kopen nog even dit: neem ALTIJD extra vierge kokosolie. Deze is niet aangetast door verhitting op hoge temperaturen of chemische stoffen.
Kook jij al met kokosolie? In welke gerechten gebruik je het? Laat het me weten in de comments onderaan!
Wat inspiratie nodig voor gerechten met kokosolie? Je kan deze brownies van zoete aardappel proberen
Of voor het avondeten een stukje vis met quinoa en spinazie
Of bananenbrood – I would kill for this one right now!