Home Blog Pagina 54

Kokosolie: 7 redenen om kokosolie te eten

Het is ondertussen dag 7 van mijn hele Whole30 experience. En so far so good! Op de chocolate cravings na dan, want die zijn er nog steeds.. Tijdens Whole30 mag je geen boter eten. Ook geen grasboter die eigenlijk heel gezond is. En omdat ik voorlopig nog geen ghee gemaakt heb doe ik het dus met extra vierge olijfolie en extra vierge kokosolie. En over die laatste wil ik toch een beetje meer vertellen want kokosolie is suuuuuuuuper gezond. Een superfood die zijn tittel dubbel en dik verdient!

Kokosolie is één van de rijkste bronnen van verzadigd vet. 90% van de vetzuren uit kokosolie zijn verzadigd. Daardoor werd kokosolie in het verleden vaak – helemaal ten onrechte – gedemoniseerd. Het onderzoek van de laatste jaren toont aan dat het hele aderverstoppings-verhaal een mythe was. In tegendeel, het zijn geoxideerde vetten heel gevaarlijk voor je gezondheid en.. Guess what! Verzadigde vetten zijn de meest stabiele. Ze kunnen heel hoge temperaturen aan zonder te oxideren. Verzadigde vetten zijn daarom perfect om mee te koken!

Kokosolie is bij ons vrij nieuw. Het is iets exotisch. Maar er zijn bevolkingsgroepen die bijna uitsluitend op kokosnoten overleven. En deze populaties zijn bij de gezondste van de wereld! Maar waar is kokosolie dan allemaal goed voor? Ik geef je graag 7 redenen mee om meer kokosolie te consumeren!

1. Kokosolie is goed voor je brein.

Niet alle vetzuren zijn gelijk. Kokosolie bestaat vooral uit middellange vetzuren. Deze kunnen gebruikt worden als een snelle energiebron, ze worden niet makkelijk in het lichaam opgeslagen als vet. De midellange vetzuren worden omgezet in ketonen en die kunnen onze hersenen gebruiken als energiebron. Verschillende hersenziekten ontstaan doordat de hersenen geen suiker uit het bloed kunnen halen en daardoor afsterven. Ketonen worden echter wel opgenomen. Kokosolie is daarom een wondermiddel voor Alzheimerpatiënten en de wetenschap onderzoekt de voordelen voor epilepsie, Parkingson, ALS en nog veel meer.. Het kan aan mij liggen maar ik vond dit ongelooflijk!

2. Kokosolie geeft je lang energie.

Diezelfde middellange vetzuren zorgen ervoor dat je langer energie hebt. Hierdoor zou kokosolie ideaal zijn voor mensen die gewicht willen verliezen. Sounds good no?

3. Kokosolie bestrijdt bacteriën, virussen en schimmels.

De helft van de vetzuren in kokosolie is Laurinezuur. Laurinezuur doodt gevaarlijke ziekteverwekkers als bacteriën, virussen en schimmels. Ook zou kokosolie helpen infecties te bestrijden.

4. Kokosolie gaat het hongergevoel tegen.

Dit is weer te danken aan de ketonen. Ze hebben een honger reducerend effect op ons lichaam. Onderzoek toonde aan dat mensen die de meeste middellange vetzuren eten ongeveer 250 caloriën minder per dag eten. Zonder daar ook maar iets van moeite voor te doen. Je zal dus minder eten zonder het te merken. Op lange termijn dus zeker de moeite als je wat kilo’s kwijt wil.

5. Kokosolie verkleint de kans op een hartaanval.

Kokosolie heeft een positief effect op de cholesterol. Het doet de goede cholesterol (HDL) verhogen en zet de LDL om naar de niet schadelijke variant. Hierdoor zou de kans op hartaanvallen verkleinen.

6. Kokosolie helpt je buikvet te verliezen.

Onder andere door het gereduceerde hongergevoel en de boost in vetverbranding is kokosolie ideaal om gewicht te verliezen. Het blijkt vooral effectief te zijn om buikvet kwijt te raken. Buikvet is het gevaarlijkste want het duidt op teveel vet rondom de organen met alle gevolgen van dien. Verschillende studies toonden al aan dat enkel het toevoegen van kokosolie en niks – zoals in nothing at all! – wijzigen aan je dieet of levensstijl toch een vermindering van buikvet kan geven. CRAZY!

7. Kokosolie gaat diabetes tegen.

De middellange vetzuren – once again – zorgen voor een betere glucosetolerantie en voor het verbranden van vet. Kokosolie verhoogt ook de insuline sensitiviteit. Een mooie combo om diabetes tegen tegen te gaan en zeker goed voor mensen die er al mee worstelen.

Ain’t no doubt about it! Kokosolie is super gezond. Ik hoop dat ik je een aantal redenen heb gegeven die jou kunnen overtuigen van deze superfood. Voor je naar de winkel holt en een pot gaat kopen nog even dit: neem ALTIJD extra vierge kokosolie. Deze is niet aangetast door verhitting op hoge temperaturen of chemische stoffen.

Kook jij al met kokosolie? In welke gerechten gebruik je het? Laat het me weten in de comments onderaan!

Wat inspiratie nodig voor gerechten met kokosolie? Je kan deze brownies van zoete aardappel proberen

Gezond dessert zoete aardappel paleo

Of voor het avondeten een stukje vis met quinoa en spinazie

Quinoa spinazie rozijn vis

Of bananenbroodI would kill for this one right now!

Bananenbrood recept

Whole 30 Detox

Één april: D-DAY! En nee het is geen grapje… Vandaag start ik wel degelijk Whole30! Toch een beetje nerveus – I must confess – ben ik er vanochtend aan gestart. Ik leg je even uit wat het juist is en waarom ik het doe.

Wat is Whole30?

Whole30 is een voedingsprogramma, het is een soort super detox van 30 dagen. Het is de bedoeling je voedingspatroon even te resetten door voedselgroepen die schadelijk kunnen zijn of negatieve effecten kunnen hebben op je gezondheid voor 30 dagen weg te laten. Sommige voedselgroepen – zoals suikers, granen, melkproducten en peulvruchten – kunnen een impact hebben op je lichaam zonder dat je je daarvan bewust bent. Uiteraard is niet iedereen lactoseintolerant of allergisch aan gluten maar de voedselgroepen die Whole30 schrapt zijn voedingsgroepen waar een heel aantal mensen toch enige vorm van gevoeligheid voor hebben. Bovendien wordt suiker volledig weggelaten (ook stevia en andere alternatieve zoetstoffen trouwens) om zo van de sugarcravings af te raken. Ook bijna alle processed foods (met een resem e-nummers) zijn geen optie voor 30 dagen. Waardoor je verplicht wordt om vers te eten. Whole30 volgt de paleo visie, al zijn er toch een aantal verschillen. Zo kan honing bijvoorbeeld niet binnen Whole30 maar aardappelen bijvoorbeeld wel.

Wat zijn de regels?

Ik ben een firm believer van vooral in het achterhoofd te houden wat je allemaal wél mag eten en welke voedingsstoffen allemaal super goed voor je zijn. Volgens mij is het de enige juiste houding tegenover een gezonde levensstijl en het daarbij horende gezonde voedingspatroon. Daarom start ik ook graag met wat er tijdens Whole30 allemaal wel mag.
Mijn maaltijden van de komende 30 dagen zullen bestaan uit vlees, vis, zeevruchten, veeeeeeeeel groenten, fruit, noten, zaden, eieren en oliën. Vooral heerlijk verse dingen en de producten die wel uit een bokaal of blik komen met maar 1 a 2 verschillende ingrediënten – ik denk aan tonijn uit blik, tomatenpassaat enzovoort.

Wat mag er niet tijdens Whole30?

* Geen toegevoegde suiker, zowel artificiële als natuurlijke suikers zijn een no-go. Dus geen gewone suiker, rietsuiker, agave, honing, ahorn, stevia, canderel,.. Dit wordt extra uitkijken in de winkel. In de meest onverwachte dingen – spek of hesp bijvoorbeeld – zit suiker of glucosestroop. You’ll be surprised! 

* Geen alcohol. Like in none at all. Ook niet voor te koken.. Op zich niet zo’n uitdaging denk ik. Zolang thee en water mogen ben ik blij!

* Geen granen. Ook hier geen uitzonderingen. Dat wil zeggen geen tarwe, geen rijst, Spelt, quinoa, haver, maïs,.. Zelfs al zijn ze glutenvrij. Dit wil dus ook zeggen dat alle deegwaren geschrapt moeten worden tijdens Whole30. Dit wordt voor mij waarschijnlijk de moeilijkste, ik mis mijn muesli nu al..

* Geen melkproducten. Geen melk maar ook geen kaas, yoghurt, boter, kefir, enzovoort.

* Geen peulvruchten. Dit omvat alle soorten bonen, erwten, kikkererwten, linzen en ook geen pinda’s want dit zijn eigenlijk peulvruchten en geen noten.. Ook alle vromen van soja zijn uit den boze. Dus geen tofu, miso, edamame, enzovoort.

* Geen carrageen (wordt vooral als verdikkingsmiddel gebruikt of als stabilisator), geen MSG (mononatriumglutamaat), geen toegevoegde sulfieten. Als één van deze drie op de verpakking staan, is het niet Whole30. Note to self: altijd labels lezen!

* Geen koekjes of gebak namaken met Whole30 ingrediënten. Dit zijn bijvoorbeeld muffins gemaakt van amandelmeel of pannenkoeken van kokosmeel. (Ja lap. hier ben ik net zo goed in!)

Waarom ik het doe?

Waarom Whole30 doen als ik eigenlijk toch al heel gezond eet? Ik heb veel persoonlijke verhalen gelezen van mensen die Whole30 gedaan hebben. Heel wat van hen spreken over een life-changing experience, vooral de drang naar suiker die wegvalt noemen sommigen een ware bevrijding, ‘food-freedom’ om het even te citerenAnderen doen het één keer per jaar als detox. In de eerste instantie ben ik zelf vooral benieuwd wat het met mijn lichaam zal doen. Ik heb al heel wat voordelen ondervonden van bijvoorbeeld drastisch granen te verminderen en geen geraffineerde suiker meer te eten. Ik ben benieuwd wat het gaat geven deze dingen echt uit mijn voeding te schrappen – alleszins voor 30 dagen. Vooral yoghurt, muesli, chocolade, quinoa en havermout ga ik heel erg missen. Maar het is ook maar 30 dagen! Bovendien vind ik dat ik als health-blogger dit geprobeerd moet hebben. Whole30 staat bekend om hard-core te zijn, maar guess what.. so am I!

De komende 30 dagen mag je dus enkel super-duper-healthy-food verwachten! En ja, misschien heb ik af en toe jullie support nodig! Wil je zelf Whole30 proberen of gewoon wat meer erover te weten komen? Dan kan je een kijkje nemen op de officiële website of je kan het Whole30 boek lezen. Whole 30 is trouwens een zeer open initiatief waar ook ruimte is voor debat. I like it!

Hieronder al even mijn ontbijt van vanochtend:

Whole 30 dieet

Chocolade brownies van zoete aardappel

5

Vanaf morgen start ik Whole 30 – en ja ik ben een beetje nerveus! Voor wie Whole 30 niet kent, morgen meer daarover maar basically is het een detox van 30 dagen alleen ‘real food’ en dat binnen de paleo visie. Zorgen voor morgen want omdat chocolade niet binnen Whole 30 valt ga ik er vandaag dubbel en dik van profiteren!

En dat met deze – oh so yummie – chocolade brownies, gemaakt van zoete aardappel en dus ook meteen glutenvrij! De brownies zijn ook notenvrij trouwens. Er zit wel kokosmeel en kokosolie in maar hoewel deze beauty’s kokos-noten heten zijn het eigenlijk steenvruchten. De brownies zijn super makkelijk te maken en smaken heerlijk, laat je dus zeker niet afschrikken door de zoete aardappel – dewelke trouwens ook eigenlijk geen aardappel is. Als natuurlijk zoetmiddel gebruik ik ahornsiroop – ook mayple syrup of esdoornsiroop genoemd.

Let’s be honest, dit is een dessertje of weekend-treat en geen dagelijkse kost. Natuurlijke suiker is nog steeds suiker. Maar voor een dessertje is het zeker en vast een gezondere variant. Eeeeeeeen, er zitten ook nog een aantal super foods in, zoals kokosolie en cacao. Kokosolie is onder andere goed voor je brein, is super om vet te verbranden, gaat epilepsie tegen en verlaagt bloeddruk en cholesterol. Cacao zou beschermen tegen kanker en hersenaandoeningen. Gimme, gimme!!

Gezond dessert zoete aardappel paleo

Onderstaande hoeveelheden maken ongeveer 12 brownies.

Ingrediënten:

– 1 grote zoete aardappel
– 2 eieren
– 6 lepels kokosolie (gesmolten)
– 2 lepels kokosmeel
– 5 lepels ahornsiroop
– 3 theelepels vanille extract
– 6 lepels RAW cacaopoeder
– 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat)
– handje vol stukjes chocolade (min. 70% puur)

Hoe:

– Schil de zoete aardappel en rasp hem volledig. Je mag de grootste rasp-gaatjes gebruiken (mijn rasp-vocabulaire is niet zo uitgebreid maar je weet wat ik bedoel he).

– Voeg daarbij alle andere ingrediënten. Meng alles tot het één massa wordt.

– Doe op een bakpapier in een vierkante ovenschotel en verdeel gelijkmatig.

– Zet in een voorverwarmde oven op 180 graden voor 25 minuten.

– Haal het bakpapier uit de ovenschotel, laat 5 minuten afkoelen en snijd vervolgens met een pizzasnijder brownies van het geheel.

Njoy! 🙂

 

Eten in restaurant Noma

Yes, maak je klaar om achterover te vallen: ik ben in NOMA gaan eten. In Noma he! Zoals in; beste restaurant VAN DE WERELD he! En oh boy wat was dat een ervaring!! Ook qua health-level trouwens!

Dinsdag 26 maart was het dan eindelijk zo ver. Na lang uitkijken gingen we naar Kopenhagen, speciaal voor een diner in Noma. Aangekomen in het restaurant worden we begroet door iedereen van de staff. Zoals in; het ganse keukenteam komt de keuken uit om ons te begroeten. Vriendelijk, stijlvol en vooral een warm onthaal, totaal niet stijf of ongemakkelijk. Je thuis voelen vinden ze er heel belangrijk en dat voel je!

We krijgen een toptafeltje dicht bij de raam waardoor je over het water kan uitkijken. En dan starten we aan onze 17 gangen! Uiteraard kleine gerechtjes en geen voorgerecht-sizes ofzo. De hoeveelheden en ook de duur van het etentje waren perfect. Geen 5 uur tafelen met ellenlange pauzes tussendoor. Nee alles sloot netjes op elkaar aan, om 20u zijn we aangekomen, om 23u30 waren we buiten. En dat was inclusief een hele tour door de keuken, tuin, cantine en het ‘labo’ van Noma – all super crazy! Die kregen we trouwens van Willem, één van de Belgen die er werken, een super sympathieke kerel!

En wat krijg je dan zoal voorgeschoteld? Opvallend herkenbare dingen verschijnen op je bord. Waarmee ik wil zeggen; geen assortiment van schuimpjes of crèmes van vanalles en nog wat. Geen moleculaire keuken maar net heel puur en heel dicht bij de natuur. Wel wordt er veel geëxperimenteerd met fermentatie en pekelen enzo. Er waren sommige ingrediënten die al sinds 2010 bewaard werden. Het is moeilijk een favoriet te kiezen maar één van de beste was zeker de ui. Zoals onze geweldige serveuse het beschreef “the humble onion”. Je krijgt een halve ui voorgeschoteld met wat dingen erbovenop – ja ik weet het dit is een louzy beschrijving. Maar de moment dat het op je tong komt smelt het gewoon in je mond en proef je onder andere ook een noot-achtige smaak. En nog zoveel meer.. Man, wat is het moeilijk te beschrijven! Maar het was echt subliem. Beyond anything dat ik al geproefd heb. Een mens kan zich soms de vraag stellen of eten nu echt zoveel beter kan zijn dan dat van de – al heel goede – restaurants waar je al geweest bent. Dat was ook mijn idee. Maar het kan dus wel. Echt.

Eén van de eerste gerechten die we voorgeschoteld kregen was een bordje met iets wat ik zou beschrijven als verschillende grassen. Het waren dan ook grassen (en andere plantjes, zoals netels), die dezelfde ochtend in een bos in de buurt waren geplukt. Ze waren kort bereid en werden op een bordje geserveerd dat ingevet was met een soort sausje van sint-jacobsvrucht. Who would have ever imagined dat een bordje vol gras zo extreem lekker kon zijn?!

Maar behalve van het eten was ik ook nog eens ondersteboven van het drinken dat geserveerd werd. Om te beginnen werden we Birch Water aangeboden. Wat ben ik blij dit een keer te kunnen drinken!! Birch water kan je namelijk maar 3 weken per jaar ontginnen, bij de overgang van winter naar lente. In Noma wordt het volledig puur geserveerd. Het wordt gehaald uit berkenbomen en bevat super veel aminozuren, antioxidanten en vitaminen. Het heeft talloze gezondheidsvoordelen en is na kokoswater nu het grootste hét-van-hét in de health-community. Het zou een super detox- en anti-age middel zijn. Naar wat het smaakt? Naar water, heel lichtjes zoet. De viscositeit is wel anders dan dat van water en het heeft iets zijde-achtig!

Ik drink zelden alcohol en dus skipte ik de -zeer verfijnde – aangepaste wijnen. Lucky for me, biedt Noma een sappen-menu aan. Waanzin! Je krijgt aangepaste groene sappen bij elk gerecht. Net zoals de wijnen die weloverwogen gematcht worden met de gerechten variëren dus ook deze groene sappen mee met het menu. Ik ben een grote fan van groene sappen maar ik had nooit gedacht dat het mogelijk was om sappen zo goed af te stemmen op gerechten. Niet zomaar gerechten maar waarschijnlijk de meest verfijnde smaken die ik ook proefde. Misschien waren deze groene sappen wel de grootste verrassing van de hele avond!

Yes indeed, het was een on-ge-looflijke ervaring! Beyond eender wat ik al geproefd had! Een absolute aanrader dus. Als je zelf ook een keertje Noma wil boeken dan ga je naar de website, kijkt vervolgens bij reservaties en zoekt daar de datum die je in gedachte had (ongeveer 3 maanden op voorhand boeken). Dan kan je zien wanneer (op welke datum en welk uur) je online moet reserveren. De kans bestaat dat anderen je voor zijn (vergelijk het met tickets voor Tomorrowland bestellen) maar het is zeker geen onmogelijke opgave. Hoeveel kost het? Voor twee personen de menu van 20 gerechtjes, één met aangepaste wijnen, één met aangepaste sappen betaal je rond de 800 euro. Dat is zeker niet niks maar wel een onvergetelijke ervaring en dus naar mijn mening het zeker waard!

Menu Noma 2015

Sappen menu Noma 2015

Quinoa met appel, rozijn en kaneel

0

“I’m in a quinoa state of mind”. En deze keer niet om ‘s avonds bij een visje te eten zoals het quinoa recept waar ik het niet zo lang geleden over had. Nee, dit keer had ik zin in iets zoet. En zo geschiedde..

Quinoa leerde ik kennen op een reis naar Argentinië enkele jaren geleden. En de ongelimiteerde mogelijkheden van het kleine zaadje werden er meteen duidelijk. De Argentijnen – zeker in de bergen in het Noorden waar ze op meer dan 100 km van de stad wonen – maken echt álles van quinoa. Ook desserts en zoetigheden dus!

En oh boy wat heeft het gezonde eigenschappen! Quinoa bevat heel wat belangrijke vitaminen en mineralen zoals mangaan, magnesium en fosfor. Maar behalve dat bevat het ook nog heel veel andere goede stoffen zoals biologisch actieve flavonoïden (bekijk het als de antioxidanten van planten) en die beschermen tegen kanker. Vooral quercetine en Kaempferol zijn in grote hoeveelheden aanwezig in quinoa. Quercetine is bijvoorbeeld één van de meest actieve stoffen in look en blauwe bessen en is in uitzonderlijk grote hoeveelheden te vinden in quinoa.

That being said.. Let’s do quinoa business! Ik vind het moeilijk dit quinoa gerechtje te labelen. Je zou het als dessert kunnen eten, als ontbijt of gewoon – zoals ik meestal doe – als warme snack tussendoor. Dit is één van mijn favoriete gerechten voor lazy sundays in de zetel met een goeie serie (vierde seizoen Homeland ondertussen helemaal uitgekeken en dus op zoek naar wat nieuws; wie nog goede voorstellen heeft mag die altijd achterlaten in een reactie onderaan! Thanks!).

Quinoa recept appel rozijn kaneel

Van de hoeveelheden hieronder kan je ongeveer 4 porties maken!

Ingrediënten:

– 160 gram quinoa
– 350 ml water
– 4 (biologische) appels (wie geen slowjuicer heeft: 1 appel en 350 ml vers appelsap)
– 100 gram rozijnen
– 1/2 citroen
– 2 theelepels kaneel
– snuifje nootmuskaat
– 2 theelepels vanille-extract
– snuifje zout

Hoe?

– Kook de quinoa in het water, tot al het water geabsorbeerd is en de quinoa gaar is.

– Doe de 3 appels in de slowjuicer en maak er appelsap van.

– Doe de gare quinoa, appelsap, rozijnen, het sap van de halve citroen, kaneel, nootmuskaat en zout in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat sudderen op een middelmatig vuurtje.

– Schil de overblijvende appel en snijd in kleine blokjes. Doe ze bij in het steelpannetje dat nu al een 5-tal minuten aan de kook is.

– Wacht tot al het appelsap geabsorbeerd is. Haal van het vuur. Doe het vanille-extract erbij en roer. Serveer warm!

==> Laatste stap: in de zetel gaan zitten, goeie serie opzetten en kommetje uitlepelen! Njoy!

WIN WIN WIN: boek Heerlijke Havermout

Haver moet één van de hoofdredenen zijn dat ik waarschijnlijk nooit die-hard paleo zal gaan. Want my gosh, I love it! En zeker op koude ochtenden, dan kan ik zo genieten van een warme kom havermout. Er zit iets comforting in een warm ontbijt en havermout is daar i-de-aal voor. Ondertussen ben ik al een tijdje in de ban van mijn banaan-lijnzaad-havermout maar het ziet er naar uit dat daar binnenkort wel eens verandering in zou kunnen komen. Ik heb namelijk een leuk cadeautje gekregen: het boek Heerlijke Havermout van Kathy Hester.

Heerlijke Havermout

Heerlijke HavermoutVoorlopig heb ik nog geen recepten kunnen uitproberen, maar wel heb ik al watertandend naar de plaatjes gekeken en al enkele recepten aangeduid die ik binnenkort wil proberen. En dan heb ik het niet enkel over varianten op een havermout ontbijtkom – dewelke uiteraard ook super yummie zijn – maar wat dacht je van gezonde bonenburgers? Of havermout uit de wok met groenten? Haverrisotto of appeltaart van haver? Yes please!

Ook heb ik al wat dingen bijgeleerd. Over verschillende soorten haver bijvoorbeeld. Wat je in de winkel vindt is meestal havermout, maar je kan ook voor volledige haver kiezen, grof of fijn gebroken haver, instant havermout of havermeel. Kathy legt ook uit hoe je de verschillende soorten moet koken, want ze vragen allemaal een andere aanpak. Ook over de ideale verhoudingen en kooktijd kan ik nog veel bijleren!

En nu komt het beste nieuws! Ik mag ook een boek weggeven aan de lezers van Bye Bye Cheeseburgers. Om je meteen aan te sporen doe ik er ook nog een zak glutenvrije havermout bovenop, zo kan je meteen aan de slag! Eeeeeen, je krijgt er ook nog een leuke jar bij. Zo kan je je eerst volgende ontbijt meteen op de meest hippe manier opsmullen!

Okido. Let’s keep this super simple! Deelnemen doe je zo:

Laat me in een reactie helemaal onderaan deze post weten hoe veel jij van havermout (of andere havergerechten) houdt!

Voila! Dat kan niet moeilijk zijn voor oat-lovers. En oh ja, niet te vergeten: Spread the healthy love en deel deze post via de Bye Bye Cheeseburger Facebookpagina. Binnen exact 1 week, op zondag 29 maart wordt de winnaar bekend gemaakt. Go go go!

Havermout smoothie Havermout stew  Havermout wafels

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks