Home Blog Pagina 53

Ei met zoete aardappel en avocado

Breakfast for champions! Laten we de ochtend eens starten met een dosis groenten en proteïnen. Dit was één van mijn favoriete whole30 ontbijten! Het zit boordevol gezonde dingen, bevat geen graan of melkproducten en is helemaal paleo. Whole30 mag dan wel voorbij zijn voor mij, dit ontbijtje blijft!

Eigenlijk was het gewoon toeval, toen ik het voor het eerst maakte had ik gewoon niks anders in huis dan dit – om het zo te zeggen. Het bleek een killer combo te zijn! Soooo good!! Bovendien is het één van de meest vullende ontbijtjes die ik ken en dus ideaal krachtvoer voor lange en zware dagen. De worstjes en de zoete aardappel waren left-overs van de dag ervoor. Gezond avondeten zorgt voor gezonde left-overs die op hun beurt een heerlijk gezond ontbijt maken. Omdat ze niet meer gekookt hoeven te worden is het ook nog eens klaar in 1 2 3. Ik zal het recept uitschrijven van scratch, want dat kan uiteraard ook.

Heb ik trouwens al verteld dat je dringend meer avocado’s moet eten? Ze zijn zo goed voor je! Ik probeer er alle dagen eentje te eten. Ze houden de bloedsuikerspiegel stabiel, ze zitten boordevol goede vetten, ze zijn goed voor de ogen en voor je huid – glow baby glow!! En ze zorgen bovendien ook voor sterke botten en helpen je afvallen! What’s not to like?

Breakfast for champions
Lekker gezond ontbijten

Hoe maak je deze topper? Super simpel! Hieronder het gezond ontbijt receptje, uitgeschreven voor 2 personen.

Ingrediënten:

– 1 zoete aardappel
– 1 avocado
– 4 eieren
– 4 (biologische) kippenworstjes
– 1 kleine ui
– Bieslook
Kokosolie of grasboter
– peper en zout

Hoe:

  1. Schil de zoete aardappel, snijd hem in kleine stukjes (blokjes of ‘matchsticks’) en kook tot ze beetgaar zijn.
  2. Bak ondertussen de worstjes. Zet opzij.
  3. Doe kokosolie of grasboter in een grote pan en stoof de ui.
  4. Doe de zoete aardappel sticks erbij en ook de worstjes (in stukjes gesneden)
  5. Maak 4 kuiltjes en breek daar de eieren in. Zet het vuur op medium.
  6. Doe er peper en zout op. Haal de pan van het vuur.
  7. Schik de avocado er bovenop en strooi er wat verse bieslook over.

Laatste stap: smullen en helemaal ready to rock your day!

Havermoutpap met amandelmelk en aardbeien

OMG! Died and woke up in heaven! Ik ben zo enthousiast om dit recept met jullie te delen. Het is echt om duimen en vingers bij af te likken! Als je even gek op havermout bent dan ik – en ik weet dat jullie dat zijn, dat heb ik in de comments van de Heerlijke Havermout giveaway post kunnen lezen – dan moet je deze zeker een keer proberen.

In maart ben ik in Kopenhagen geweest, om in het befaamde Noma restaurant te gaan eten – amazing btw! Maar behalve dat ben ik er ook in een havermout-barretje geweest dat we na lang zoeken dan toch gevonden hebben. Geïnspireerd door de vele variaties ben ik daarna meteen aan de slag gegaan en dit receptje is in een mum van tijd mijn favoriete ontbijt geworden. So so good! Ik postte het al op de Bye Bye Cheeseburger facebookpagina (een like’je mag altijd! *wink): het aardbeienseizoen is aangebroken en ze zijn al ongelooflijk zoet, héérlijk!

De havermout zelf maak ik met mijn zelfgemaakte amandelmelk – puur natuur zonder additieven, love it en het is super simpel! Ik doe er een schepje Griekse yoghurt bij en als topping gebruik ik de artisanale granola van Floom. En uiteraard: veel aardbeien! Zo start je de dag met lekker veel antioxidanten! In mijn muesli zit sowieso al 70% pure chocolade, als dat bij jou niet het geval is doe er dan zeker nog extra chocolade bij, voor wat extra decadentie. Want heel eerlijk, wie houdt er nu niet van wat decadentie ‘s morgens?

Havermoutpap met amandelmelk en aardbeien

 

Ingrediënten:

– 8 eetlepels glutenvrije havermout
– 230 ml (zelfgemaakte) amandelmelk
– 70 gr Griekse yoghurt
– 2 eetlepels granola (Chocolade-kokos granola van Floom of een andere met chocolade)
– 1 theelepel vanille extract
– 1 theelepel maple syrup (optioneel)
– Stukje 70% pure chocolade

Hoe:

  1. Doe de amandelmelk en de glutenvrije haver in een steelpannetje op een middelhoog vuur, voor ongeveer 8 minuten. Blijf roeren zodat de haver niet aan de bodem plakt!
  2. Haal het steelpannetje van het vuur en doe er de vanille bij. Roer nog eens goed. Doe in een kommetje.
  3. Snijd de aardbeien en doe ze er bovenop.
  4. Doe ook de Griekse yoghurt er bovenop en strooi er granola over.
  5. Doe er de maple syrup over en rasp wat zwarte chocolade erover. Voor extra decadentie!

Zelf amandelmelk maken (recept)

Nu mijn Whole30 detox voorbij is kan ik weer genieten van havermoutpap in de ochtend. En hoewel ik zeker een aantal van mijn whole30-proof-ontbijtjes ga blijven maken ben ik toch blij dat een portie muesli of haver ook weer toegestaan is.

En dus is het ook terug tijd voor amandelmelk. Het is een gewoonte van me om 1 keer per week een fles amandelmelk zelf te maken. Het is zooooo simpel en ‘the real deal’ is toch altijd beter dan datgene uit de supermarkt! Er zitten namelijk geen bewaarmiddelen, aroma’s, geur of kleurstoffen in.. Gewoon puur natuur. Love it, love it, love it!

Ik had het een tijdje geleden over noten weken. Een must om alle gezonde stoffen te activeren en andere stoffen te elimineren. Ook voor deze amandelmelk doe ik de dag ervoor al amandelen in (gefilterd) water en laat ze een nachtje weken.

Er zijn een aantal dingen die je zeker nodig hebt om amandelmelk te maken. Een blender onder andere. Ik gebruik zelf sinds kort een Blendtec – super tevreden van trouwens! – maar elke type blender kan dit normaal gezien aan. Verder is ook een neteldoek belangrijk om de pulp uit de melk te kunnen halen.

Wat mag je verwachten? De textuur van deze amandelmelk is anders dan die van melk. Dat is perfect normaal! Ik gebruik de amandelmelk vooral voor havermoutpap van te maken, het geeft een zachte nootsmaak en niet te vergeten: het is kei gezond!

amandelmelk zelf maken

 

Zelf amandelmelk maken: ingrediënten:

– 150 gram amandelen
– 1 liter gefilterd water
– 1 ontpitte dadel
– snuifje zeezout

Hoe:

  1. Laat de noten een nachtje weken en spoel goed af.
  2. Doe de geweekte amandelen, het gefilterd water, de ontpitte dadel en het zeezout in een blender. Blend tot het geheel één gladde mengeling is.
  3. Span een neteldoek met een rekker over een kom en giet de amandelmelk erdoor zodat de neteldoek de pulp tegenhoudt.
  4. Gooi de pulp weg of bewaar ze voor andere gerechten en giet de amandelmelk in een melkfles.

Je kan de melk tot een week bewaren in de koelkast.

Succes!

Voorbereiden op een bikram yoga les

Een tijdje geleden kwam Karen Damen langs in de Bikram Yoga in Antwerpen. Haar eerste lesje, het was een volle klas en dus super duper hot. De eerste les is sowieso een struggle maar deze keer leek het wel extra zwaar te zijn. En dan ook nog eens met een cameraploeg erbij, wat de druk nog wat hoger maakt. Maar ze zette door – wonderbaarlijk zelfs zonder even te pauzeren – en Perfect werd een geweldig en inspirerend programma. Ik weet dat heel wat mensen gemotiveerd zijn door de reeks en zich nu ook een keertje aan bikram yoga willen wagen! Ik vind dat geweldig nieuws!

Zoals ik eerder al zei; you love it or you hate it! Ik was van dag 1 helemaal verkocht. Ik zou zelfs dure woorden zoals ‘lifechanging’ in mond durven nemen. Over mijn ervaringen met Bikram en wat het voor mij betekent heb ik al eerder een blogpost geschreven en die vind je hier.

Omdat er heel wat nieuwe mensen bij ons in de yogastudio verschijnen, zet ik graag wat dingen op een rijtje voor de Bikram-newbies. Je goed voorbereiden op een yogales is belangrijk. Het is altijd van belang, maar waarschijnlijk de allereerste keer nog net iets meer.

Let op je eten

Je wil geen volle maag in de Bikram les – believe me! Je lichaam gaat helemaal twisten in alle richtingen en het zal stevig moeten wennen aan de hitte. Een volle maag is dus geen goed plan, not at all. Maar je wil ook niet niets gegeten hebben. Idealiter eet je 3 uur op voorhand iets. ‘s Morgens kies ik meestal voor een klein kommetje muesli en griekse yoghurt of gewoon wat fruit. Ik ben wel eens te lang in bed blijven liggen waardoor mijn maag geen tijd meer zou hebben om mijn ontbijt te verteren voor de les. Ik heb gemerkt dat druiven dan een prima reddingsmiddel zijn. Ze geven meteen energie – die je nodig zal hebben – maar zijn toch licht voor de maag.

Drink voldoende water

Dit is waarschijnlijk nóg belangrijker dan eten. Voldoende hydrateren! Je lichaam zal veel vocht verliezen tijdens de les. Het zweten is super goed voor je! Je squeezet de toxines uit je lijf (onder andere BPA) maar ook heel wat vocht. Drink niet een hele fles water vlak voor de les, maar drink de twee uren daarvoor voldoende. Zo heeft jouw beautifull body tijd genoeg om heel jouw lijf, al jouw cellen te voorzien van het nodige water. You’ll need it!

Weinig kleding

Ik herinner me nog goed wat ik allemaal meegnomen heb naar mijn eerste yogales. Onder andere een licht los katoenen broekje – van Victoria’s Secret, super mooi – en een sport bh met een fancy los t-shirtje erover. Yeah.. That was a no-go! Kies voor aanspannende kledij van polyester en elestaan. Ik draag meestal een korte short en een korte sporttop (niet zoals op de foto van hierboven dus). Niet iedereen voelt zich comfortabel bij zo weinig kleding, je kan ook een langere aanspannende broek kiezen en een topje dat de buik bedekt. Ik ben van mening dat hoe minder kledij je draagt, hoe aangenamer het is. En wees niet al te zelfbewust, op het einde van de les zien we er allemaal niet uit! Ik zeg daar meestal het volgende op: “Only those who can look like sh*t, can truly shine as a diamond”.

Een Yogamat
Elk soort yoga doe je op een yogamat maar niet elke mat is geschikt. Ik zie wel eens yoga-newbies binnenkomen met zo een mat van ongeveer een cm dikte (die typische donkerblauwe van de Decathlon). Niet doen! Die matten schuiven van de 6 naar de 9 en zijn daardoor levensgevaarlijk. Bewaar ze voor thuis wat buikspieroefeningen op te doen en kies een flinterdun antislip matje voor je yogaklas. Je mat moet letterlijk aan de grond plakken, zodat jij maximale stabiliteit hebt! In elke yogastudio hebben ze matjes die je kan lenen. Op termijn is het aan te raden een eigen mat te kopen, maar de eerste keer – als je nog niet helemaal weet of het je ding gaat zijn – kan je gerust een matje huren.

Een Yogahanddoek

Dit is MEGA belangrijk. Voor vele yogavariaties is het niet noodzakelijk (hoewel ik het wel altijd aangenamer vind) om een yogahanddoek te hebben. Voor Bikram yoga MOET je een handdoek hebben. En niet zomaar een handdoek. In het begin deed ik de yogalessen altijd met een oude strandhanddoek. Het probleem is dat ook die nog glijden. In de ‘standing separate leg stretching pose’ bijvoorbeeld gleed mijn voet zo hard weg dat ik de hele tijd vreesde in een gedwongen split terecht te komen. Je wil je gedachten zo vrij mogelijk kunnen houden en enkel vullen met een intense concentratie om de 90 minuten in die hitte door te komen. Die voet die langzaam maar zeker wegglijdt kan je dus echt wel missen. Ik heb zelf verschillende handdoeken geprobeerd en er is er maar één die écht werkt en dat zijn de handdoeken van Yogitoes. Ik kocht ze vroeger in Amerika omdat ze alleen daar te verkrijgen waren maar nu bied ik ze ook aan in de webshop. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een goede grip is; als ik mijn yogahanddoek vergeten ben, rijd ik terug naar huis!

Een rekkertje

Waarschijnlijk een evidentie voor de langharigen onder ons, maar toch. Neem een rekkertje of twee mee om je haar vast te binden. Zweet kan zurig zijn en zuur is niet goed voor je haar, het vreet eraan. Heb je lang haar zoals ik, zorg dan dat je je haar kunt opsteken in een dot of minstens in een staart, zodat je haren niet of zo weinig mogelijk in contact komen met je bezwete rug. Strek je rug even volledig, doe je kin naar beneden en voel nu aan je kruin, exact daar draag je je paardenstaart of dot het beste. Zo stoort het haar niet als je in savasana ligt maar zit het ook niet in de weg voor Rabbit Pose bijvoorbeeld.

Water voor in de les

Water voor in de les is in tegenstelling van wat je zou denken het minst belangrijke van dit lijstje. Je hebt voldoende water nodig vóór de les en na de les, maar tijdens eigenlijk niet. Dat is bijna nutteloos. Drinken tijdens de les maakt enkel dat je maag weer aan het werk moet en dat is een storende factor tijdens jouw oefeningen. Als je een droge mond hebt kan je wel een klein slokje nemen om even te verfrissen. We hebben de neiging om te drinken als we het warm hebben, je zal dus bijna uit reflex gaan drinken. Wees jezelf daarvan bewust en drink een slokje – maximum – op de momenten dat er gedronken mag worden. Of drink gewoon niet.

Propere onderbroek

Yep, dit klinkt belachelijk, I know! Maar ik ben zelf al meerdere keren zonder onderbroek in mijn jogging gestapt omdat ik het vergeten was. Na de les neem je een korte douche en daarna duik je in verse propere kledij, liefst nog lekker comfy, dat maakt de hele yoga-ervaring compleet!

 

Heb jij al Bikram yoga gedaan? Hoe was jouw eerste ervaring?

Ovenschotel van zoete aardappel, courgette en gehakt

Zoete aardappel, my latest obsession! 

Nu ik voorlopig geen quinoa eet – jep, nog steeds Whole30 detox – heb ik wat andere bronnen van vezels nodig en zoete aardappelen zijn daar perfect voor. Hoewel een zoete aardappel altijd smaakt heb ik er deze maand toch opvallend veel gegeten. Ze zijn zo lekker en zo makkelijk te combineren. I could eat them everyday!

Bovendien bevatten ze heel veel anti-oxidanten. Joepie! Onder andere betacaroteen – een antioxidant dat in het lichaam omgezet wordt naar vitamine A – is rijkelijk aanwezig. Met 100 gram zoete aardappel kom je al aan je dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Maar de zoete aardappel bevat nog vele andere antioxidanten, 3 keer meer zelfs dan blauwe bessen bijvoorbeeld. Oxidatieve schade wordt gelinkt aan kanker en vele andere ziekten, de vele antioxidanten in zoete aardappel kunnen je daartegen beschermen!

Wist je trouwens dat zoete aardappelen eigenlijk helemaal geen aardappelen zijn? Het is een knol die veel dichter bij de koolraap en de rode biet staat! Wanneer je hem kookt is hij een stuk lager op de glycemische index dan een traditionele aardappel die gekookt is. Is het echt zo dat zoete aardappelen gezonder zijn dan gewone aardappelen? Ja. Ze hebben een lagere glycemische index, bevatten meer vezels en bevatten meer mineralen en vitaminen.

En niet te vergeten, ze zijn so damn tasty!!

ovenschotel zoete aardappel courgette

Terug naar de ovenschotel! Omdat ik graag wat left-overs heb voor de volgende dag als lunch, worden de porties steeds groter bij mij. En toch heb ik nog nooit left-over gehad, hoe meer er is hoe meer er van gegeten wordt. Wees dus gerust gul met de hoeveelheden!

Ingrediënten:

  • 700 gram biologisch gehakt
  • 3 zoete aardappels
  • 1,5 courgette (bewaar de andere helft voor lunch de volgende dag)
  • 1 grote ui
  • 300 ml tomatensaus
  • kokosolie of extra vierge olijfolie
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 1 blokje groentebouillon
  • zout en peper
  • rucola (optioneel)

Hoe:

  1. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in schijfjes. Doe ze in een pot met kokend water en laat 8 tot 10 minuten doorkoken. Ze hoeven niet volledig gaar te zijn. Giet af en zet opzij.
  2. Fruit de ui in de kokosolie of extra vierge olijfolie, doe het gehakt en het bouillon blokje erbij.
  3. Doe de tomatensaus erbij en ook de kruiden. Laat zachtjes inkoken.
  4. Doe het gehakt mengsel in een ovenschotel. Schik de zoete aardappel stukjes erin. Snijd de courgette en doe ook deze erbij.
  5. Zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven voor 20 minuten op 180 graden.
  6. Serveer met rucola.

Optioneel kan je ook nog wat kaas erover strooien voor de schotel de oven in gaat!

Enjoy!

Waarom je noten moet weken

“Let’s go nuts!”. Ja. Graag! Geef mij maar noten! Ze hebben ondertussen een vaste plaats veroverd in mijn ontbijtroutine. Gecombineerd met wat fruit en yoghurt geven ze lang een voldaan gevoel en ze zijn ook geweldig om als snackje mee on-the-go mee te nemen – zoals je weet ben ik daar een grote fan van want op de baan is er nu eenmaal weinig echt gezonds te vinden.

Noten zijn super gezond. Ain’t no doubt about that! Ze voorzien ons van proteïnen, massa’s mineralen en vitaminen, ze helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en zitten boordevol anti-oxidanten… Om er zo maar even een paar te noemen. Maar, daarnaast bevatten noten ook wel wat anti-nutriënten waardoor ze zwaar zijn voor ons spijsverteringsstelsel. En op zich is dat niet zo abnormaal. Voor de natuur is het belangrijk dat noten en zaden overleven om het voortbestaan van de plant te garanderen. Daarom bevatten ze een dosis toxische stoffen om anderen te ontmoedigen ze op te eten.

Het goede nieuws is dat je daar wat aan kan doen! Namelijk de noten weken. En btw, je verwijdert zo niet enkel de slechte stoffen, je maakt de goede stoffen ook meer toegankelijk! Vergeet niet dat in dat kleine nootje alle bouwstenen zitten voor een hele boom te groeien! Ain’t that sh*t super crazy?? Het enige wat het nodig heeft om al die stofjes aan het werk te zetten is water. Als je geweekte noten de volgende dag inspecteert zal je zien dat er al een mini-kiempje ontstaat is.

De gezondheidsvoordelen:

  • Het verwijdert anti-nutriënten (die zorgen ervoor dat bv. mineralen en vitaminen minder goed opgenomen worden).
  • Neutraliseert toxische stoffen in de noten.
  • Het bevordert de opname van onder andere vitamine B.
  • De proteïnen kunnen makkelijker opgenomen worden.
  • Is goed voor de gezonde bacteriën in de darm.
  • Het stimuleert de productie van gezonde enzymen in het lichaam

Hoe moet je noten weken?

  1. Plaats de noten in een glazen bokaal – ik gebruik een mason jar – en overgiet ze met gefilterd water en een theelepeltje zeezout. Gebruik minstens dubbel zoveel water als noten.
  2. Sluit de bokaal en laat een nachtje staan. (Noten hebben in principe allemaal een andere, specifieke weektijd maar de meeste noten weken best tussen de 8 tot 12 uur, hoe zachter de noten hoe korter de weektijd.)
  3. Daarna spoel je de noten af. Spoel ze grondig af zodat het water waarin ze geweekt hebben volledig weg is.

Daarna gebruik je de noten meteen, om bijvoorbeeld amandelmelk te maken. Wil je de noten bewaren dan moet je ze eerst drogen in een droogoven.

Voila, zo maak je je noten dus nóg gezonder. Succes!

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks