Home Blog Pagina 55

Gezond dessert: frozen banana bites

0

Easy as one two three, healthy as you and me! Ik ben een grote fan van gezonde(re) dessertjes. Het hoeft niet altijd groots te zijn, maar een klein zoetigheidje na de maaltijd, daar zweer ik bij. En toch hoeft dat niet altijd bananencake of chocolade kokosrotsjes te zijn, och zelfs de staafmixer voor mijn gezonde perensorbet kan er soms teveel aan zijn – je weet wel, op van die beyond-super-lazy avonden. Ook dan heb ik een trucje om boven te halen. Want dan maak ik gewoon een dessertje met twee ingrediënten die ik altijd in huis heb.

Bananen en chocolade (dat het minstens 70% pure moet zijn hoef ik je ondertussen niet meer te vertellen waarschijnlijk?) zijn jouw partners in deze crime. Wat je ook nog nodig hebt is een diepvries. Want het enige wat dit receptje vraagt is dat je de banaan in schijfjes snijdt, eventueel schuin om een grotere oppervlakte te creëren, daarna de chocolade smelt en op de schijfjes doet en als laatste gewoon de vriezer al het werk laat doen. Laat minstens 2u bevriezen alvorens deze frozen bananbites te verorberen.

Bijna overbodig om het recept uit te schrijven, maar ik ga het toch doen. HA! Ik laat de hoeveelheden aan jou, ze zijn afhankelijk van jouw sugar-cravings en het aantal monden die mee zullen aanschuiven!

Bevroren banaan met chocolade

Ingrediënten:

– Bananen
– Chocolade

Hoe:

– Pel de bananen en snij ze in schijfjes. Door schuin te snijden maak je het oppervlak voor de chocolade groter.
– Smelt de chocolade. Liefst au bain marie.
– Leg de bananenschijfjes op een bakpapier. Doe op elk schijfje wat gesmolten chocolade.
– Zet in de vriezer voor minstens 2 uren.

– Laatste stap: serie opzetten, een grote kop groene thee erbij nemen en genieten! Ow yeah!

Gemberthee: de gezondheidsvoordelen

3

Is it just me of zijn er bij jou in de buurt ook zoveel griepgevallen? Het lijkt alsof ze bij bosjes vallen! Reden te meer om mijn immuunsysteem een boost te geven met een verse gemberthee. Gember wordt al duizenden jaren gebruikt voor zijn medicinale capaciteiten en in theevorm is het makkelijk om een goede dosis naar binnen te krijgen.

Ik ben een grote fan van zelf gember te laten trekken. Dat doe je gewoon door verse gember te schillen en stukjes in heet water te doen. De smaak is nogal sterk en daarom kan wat citroen en een beetje honing het geheel wat zachter maken, dat is ook nog eens een mooie combinatie die je tegen bacteriën helpt te vechten – ideaal voor wanneer je een verkoudheid voelt opkomen. Trek je je gemberthee niet zelf, kies dan voor zakjes kruidenthee die als voornaamste ingrediënt gember hebben. Veel theezakjes zijn gewoon thee met een beetje gember erbij, vaak gewoon smaakversterkers, daar heb je dus niks aan…

Gemberthee is een kruidenthee met heel wat voordelen. Ik lijst hieronder een aantal van die voordelen op.

Gemberthee

Voordelen van gemberthee

Tegen misselijkheid. Een van de grootste claims van gemberthee is zijn kracht om de maag te kalmeren. Het kan helpen wanneer je ziek bent maar ook bij wagenziekte of bij zwangere vrouwen wanneer ze misselijk zijn in de ochtend. Verschillende studies hebben aangetoond dat ook mensen die een chemotherapie ondergaan hun misselijkheid kunnen temperen met gemberthee. Ik heb zelf niet vaak last van misselijkheid maar dan nog bewijst dit de sterke kracht van gember en dat op zich is een goede reden voor het waaaay more often te drinken.

Tegen pijnlijke spieren. Dankzij de anti-inflammatoire eigenschappen van gemberthee helpt het ook tegen spierpijnen. Gemberthee is één van de beste post-work-out drankjes die er zijn! Dus volgende keer na het sporten: skip de sportdrank en drink gewoon een kop verse gemberthee! Geen gemberthee op de fitness of sportclub? Ik heb altijd mijn eigen thee bij – call me rude if you like – je zou er van verbaasd zijn op hoeveel plaatsen je niets anders dan zwarte thee en bessenthee (steeds met artificiële smaken) kan krijgen, zelfs groene thee is nog steeds niet overal verkrijgbaar. Ik vraag dan gewoon een kop heet water met citroen en ja dan kijken de mensen een beetje raar. So be it..

gemberthee drinkenVerzacht de pijn van maandstonden. Een studie liet verschillende meisjes die zware buikpijnen hadden tijdens hun maandstonden of een placebo of gember nemen. Elke dag moesten ze hun pijnlevel weergeven. Er werd een duidelijk verschil gevonden; diegenen die de gember kregen rapporteerden minder pijn dan diegene die de placebo kregen.

Tegen migraine. Migraine komt vaak doordat de bloedvaten in de hersenen lichtjes ontsteken, opzwellen en daardoor minder bloed doorlaten. Gember heeft een positief effect op de zwelling van deze bloedvaten en kan op die manier helpen tegen migraine. Het is best zo vroeg mogelijk in de migraine-aanval de gemberthee te drinken.

Drink jij wel eens gemberthee? En ervaar jij de medicinale werking ervan? Laat het me weten in de comments hieronder!

Foodstorms: Hoogstaand veganistisch eten

Een tijdje geleden ben ik naar het Gentse afgezakt. Niet voor mijn oude kot nog eens te bezoeken of herinneringen aan de Overpoort – oh boy – te herbeleven, wel om er van hoogstaand veganistisch eten te proeven, op een manier dat ik dat nog nooit eerder deed. Ik moet eigenlijk toegeven dat ik nog nooit – althans niet bewust – veganistisch gegeten heb. Vegetarisch ja, maar echt veganistisch? Nee.

Er is een groot verschil tussen vegetariërs en vegans of veganisten. Basically komt het op het volgende neer; een vegetariër eet geen vlees of vis maar eet vaak wel producten die van dieren afkomstig zijn, zoals eieren, melk en honing, een veganist eet niets dat afkomstig is van dieren en laat onder andere ook zuivel links liggen. Het is een levensstijl waar veel mensen emotioneel bij betrokken zijn. Zelf eet ik vlees en vis maar ik ben wel van mening dat we dat teveel doen, zowel voor onze gezondheid als vanuit een ecologisch standpunt. En uiteraard is er ook nog het respect voor de dieren, wat zeker bij industrieel vlees om bij te huilen is. Maar soit, die discussie houden we voor een andere keer. Want vegetariër, veganist of geen van beiden; Foodstorms moet je geprobeerd hebben!

Het Fine Dining concept van Foodstorms trekt van locatie naar locatie en dat slechts op een beperkt aantal dagen. Ik trok naar The Red Loft in Gent – een absolute top locatie die het eigentijdse, hippe en high-end karakter van dit concept perfect uitdraagt. En wat wordt er dan zoal geserveerd bij zo’n plant-based dinner? Zeekraal, enoki en olijfkruid met een amandelkrokantje bijvoorbeeld of ajuin en wortelpeterselie, roggecroutons en wat kumquat confituur. Wie dacht een minimalistische uitwerking van wat bladeren sla voorgeschoteld te krijgen zit er wel degelijk naast. Een bom van smaken dat krijg je wel! Ik was verbaasd dat zo’n menu en high-end dining überhaupt mogelijk waren met enkel plantaardige voedingsproducten. Heb ik er al bij verteld dat er enkel met verse, lokale, seizoensgebonden en biologische producten gekookt wordt? You just won the jackpot!

Mijn eerste full vegan experience – meteen ‘fine dining’, classy me! – was zeer geslaagd en ik kan het dan ook zeker aanraden aan iedereen die een gezellige avond met vrienden, met lover of met familie – of met allemaal samen – wil. Iedereen zou een keertje aan den lijve moeten ervaren dat plant-based eten niet saai of taai hoeft te zijn maar easily aan het niveau van een hoogstaande culinaire keuken kan tippen.

Als ik je bij deze helemaal warm gemaakt hebt wacht dan niet te lang om een plekje te reserveren want de pop-up eindigt binnenkort – al heb ik mij laten influisteren dat er al nieuwe creatieve plannen zijn! Maar ssssst.. Het Fine Dining concept kan je nog boeken voor 27 & 28 februari en 20 & 21 maart in Gent en op 6 & 7 maart en 27 & 28 maart in Antwerpen. Vergeet zeker niet te reserveren, dat kan op de website van Foodstorms.

Veganistische keuken

Foodstorms vegan eten

Foto’s door Stijn Van Hulle!

Bloemkool lookbrood

1

Say whooooaaaat?? Jawel, je leest het goed. Je kan brood maken van bloemkool! Na mijn bloemkool- wortelpuree zonder aardappelen, maakt bloemkool bij deze de sprong naar de number one veggie! En deze plek krijgt hij niet enkel voor zijn vele gezondheidsvoordelen (anti-inflamatoir, beschermt tegen kanker en goed voor bloeddruk en nieren,.. Om er zo maar even een aantal uit de mouw te schudden) maar ook voor zijn veelzijdigheid!

Ondertussen heb ik al bij heel wat gerechten het deeg of de aardappelen geruild voor bloemkool. Maar ik moet wel toegeven dat het een beetje oefening vraagt. En best wat spierkracht ook! De basis van bloemkooldeeg is namelijk bloemkoolrijst en that’s a tough one. Bereid je dus voor op wat gesmos en gevloek de eerste keer. But it’s so worth it!

Je begint met ‘rijst’ te maken van de bloemkool. In principe doe je dat met een blender. Alleen is dat nogal wat gedoe, de bloemkool klit nogal snel tegen de zijkanten en dan moet je steeds weer met een spatel de stukjes naar het midden doen zodat de messen er weer aan kunnen. Tegenwoordig doe ik het gewoon met een grote rasp. Yes I know, dat klinkt als een werkje van lange adem maar het valt beter mee dan je denkt. Wat ik meestal doe is een aantal bloemkolen kopen (wanneer er een promotie is bijvoorbeeld) en ze allemaal in één keer raspen om vervolgens in de diepvries te bewaren. Perfect om de achterstallige afleveringen Homeland in te halen! Het aangename aan het nuttige koppelen heet dat dan. Eens de geraspte bloemkool in je vriezer zit, heb je altijd een zakje voorhanden en dus een gezonde maaltijd in no time.

Er zijn verschillende manieren om de bloemkoolrijst te garen. Persoonlijk ben ik fan van stomen, daar bewaar je in general de meeste nutriënten mee. Maar aangezien we het vocht uit de bloemkool zullen knijpen zal koken in dit geval niet veel verschil geven. Je kan ook de microgolfoven gebruiken (8 minuten op de hoogste stand) maar zelf ben ik niet zo’n fan van de microgolfoven. Er is uiteenlopend en tegenstrijdig onderzoek naar de eventueel schadelijke effecten van de microgolfoven. Dus ik gebruik hem enkel in uitzonderlijke gevallen, of wanneer ik echt in een mega luie bui ben.

Stap 1 is dus de bloemkool shredden, stap 2 garen en daarna komt het allerbelangrijkste – als het ergens misloopt is het hier – namelijk het vocht uit de bloemkool knijpen. Om mij niet te verbranden spoel ik de bloemkoolrijst eerst af met koud water. Daarna doe je de rijst in een linnen keukendoek (een gewone gaat ook maar linnen laat meer water door). En daar komen je spieren van pas want je moet zoveel mogelijk vocht eruit wringen. Dat kan tot wel een glas vol zijn. Zolang er water blijft uitkomen: blijven knijpen!

De proporties hieronder zijn voor zo’n 10 broodvingers. Perfect als hapje voor zo’n 3 a 4 personen. Oh ja: het is paleo, low-carb, glutenvrij en graanvrij. Score!

Oké, let’s do this!

Ingrediënten:

– 1 bloemkool
– 1 ei
– 4 teentjes look
– 60 gram mozarella
– 1,5 lepel extra vierge olijfolie
– 1/2 theelepel Keltisch zeezout
– 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
– 1/4 theelepel zwarte peper

Hoe:

– Snijd de bloemkool in bloemen. Maak rijst van de bloemkool door een blender te gebruiken of een rasp. Gaar de bloemkoolrijst door hem te stomen of 8 minuten op de hoogste stand in de microgolfoven te doen.
– Spoel de gare bloemkoolrijst met koud water en doe hem in een linnen keukenhanddoek. Wring (al) het water eruit. I know you can do this!
Pers de look. Gaar in een pannetje met de olijfolie. Voor ongeveer 1 minuut. Zet opzij.
– Meng in een kom de bloemkool, de mozzarella (in stukjes), het ei (los geklopt), de verschillende kruiden en als laatste de olijfolie met look. Meng en kneed tot een massa.
– Leg een bakpapier in een langwerpige cakevorm. Doe het mengsel erin, druk een beetje aan.
– Zet de cakevorm in een voorverwarmde oven voor 25 à 27 minuutjes op 180 graden.
– Haal de cakevorm uit de oven. Hef het bakpapier uit de cakevorm en kieper om op een ander bakpapier – of op hetzelfde bakpapier – zodat de gebruinde kant naar beneden ligt.
– Zet (zonder cakevorm) terug in de oven voor nog eens 10 minuutjes.
– Haal uit de oven, laat enkele minuutjes afkoelen en snijd in stukjes. Serveer warm!

Yummy in your tummy! Enjoy!

Gezonde krachten van kruidenthee

0

I love tea! Dat heb ik je al eerder vertelt in mijn post over de voordelen van groene thee – die ik ook as we speak aan het drinken ben. Vandaag heb ik het niet over groene thee maar wel over kruidenthee, dewelke in se geen thee is. Hello confusion..

Vroeger was ik niet al te zot van kruidenthee. Nu ja, ik gaf het eigenlijk gewoon geen kans. Bij het woord alleen al moest ik denken aan overdreven sterke smaken van allerlei rare brouwsels, om maar niet te zwijgen van de geuren. Kruidenthee wordt ook vaak aangeraden voor het slapen gaan, veel meer dan zwarte of groene of zelfs witte thee. Ook dat vond ik vroeger bullsh**. Bovendien had ik helemaal geen problemen met slapen, so why should I? Nu denk ik daar anders over. Ik heb mij meer verdiept in wat een betere slaap kan doen voor je gezondheid, je energie, je uitstraling, humeur en nog veel meer. Het is niet omdat je geen slaapproblemen hebt dat het niet beter kan, dat je je niet (nog) fitter kan voelen in de ochtend. En dus heb ik ook kruidenthee een kans gegeven en gezien – geproefd – dat er heel wat lekkere varianten zijn mét gezondheidsvoordelen.

Wat is een kruidenthee nu eigenlijk? Het is eigenlijk geen thee, althans het is niet gemaakt van theebladeren, dewelke van een heel specifieke plant komen. Afhankelijk van hoe de theebladeren bewerkt en gedroogd worden krijg je zwarte, groene of witte thee. Kruidenthee zijn bladeren, zaden, wortels,.. die in heet water getrokken worden. Heel wat van deze kan je gewoon zelf vers maken (ik denk aan gemberthee), anderen kan je gedroogd kopen (bijvoorbeeld Rooibosthee). Heel belangrijk is dat je altijd kiest voor pure ingrediënten, al zeker wanneer je kruidenthee ook drinkt voor zijn geneselijke krachten – dit klinkt meer hippie dan ik zou willen maar het zij zo. Blijf weg van toegevoegde aroma’s, geuren en kleuren, essentiële oliën en al dat.. Je hebt ze niet nodig en het kan alleen maar interfereren met de vele voordelen van kruidenthee. Ik prefereer ook altijd losse thee boven zakjes. Er zijn gelukkig heel wat leuke theewinkeltjes die je veel verschillende keuzes zullen voorschotelen.

Kruidenthee is gezond

Is het je al opgevallen dat mensen heel uiteenlopend thee drinken? Ik ben zelf van dat ‘zakje erin, zakje eruit’-type (in de veronderstelling dat ik buitenshuis ben waar je meestal thee in zakjes krijgt), maar een van mijn beste vrienden – J. – laat zijn builtje makkelijk 5 minuten hangen. Ik heb hem graag heel heet, zo van net niet (of soms wel) je tong verbranden, maar veel vriendinnen laten hem liefst 10 minuutjes afkoelen. Op welke temperatuur je je thee liefst drinkt zal niet verschillen bij kruidenthee. De tijd om de thee te laten trekken daarentegen wel. Wie het meest uit zijn kruidenthee wil halen laat hem best redelijk lang trekken, zodat alle goede stofjes zich in het water kunnen verspreiden. Laat je kruidenthee dus altijd langer trekken dan je gewone thee, voor sommige soorten wordt zelfs 10 tot wel 15 minuten aangeraden.

Kruidenthee bevat geen cafeïne en daardoor is het je maatje voor het slapen gaan. Ik vind het zalig om voor het slapen gaan een kop thee te drinken, het heeft iets comforting, rustgevend, kalmerend. Ideaal om een drukke dag mee af te sluiten. Maar cafeïne kan interfereren met je slaap en net daarom is kruidenthee per-fect voor ‘s avonds! Ik drink overdag en zeker in de ochtend vooral groene en witte thee maar ‘s avonds kies ik voor kruidenthee. Ik wissel af van soort want elke kruidenthee heeft zijn eigen voordelen, allemaal verschillende bouwstenen waar je lichaam wat mee kan!

De gezondheidsvoordelen lopen heel erg uiteen. Er zijn kruidentheeën die bijdragen aan een betere huid, het minderen van eczeem bijvoorbeeld. Er zijn er die je helpen je verkoudheid te overwinnen, je misselijkheid te verbeteren en zelfs menstruatiepijnen te minderen,..

In de komende 2 weken ga ik verschillende van mijn favoriete kruidentheeën posten, met daarbij hun gezondheidsvoordeel. Stay tuned!
Welke kruidenthee drink jij het liefst?

 

Valentijn Smoothie

0

“Roses are red, Violets are blue, I couldn’t find a dish sweet enough for you”. Uhu, even de meligheid bovenhalen voor Valentijn. Je bent er voor of je bent er tegen, je vindt het traditie of commerciële bullshit. En heel eerlijk, ik heb er zelfs niet echt een mening over. Wat ik wel weet is dat het het ideale excuus is om veel zoet, rood fruit en chocolade boven te halen. En dat zijn redenen genoeg om van Valentijn te houden, nietwaar?

Het was pretty obvious dat mijn Valentijns lekkernij veel rood moest hebben, chocolade en liefst nog wat melige hartjes of boodschappen. In plaats van mij te storten op dessertjes en een lange menu – ik overweeg sowieso gewoon op restaurant te gaan – ga ik dit keer voor eentje die je op bed kan opdienen. Dan laat je meteen ‘s ochtends al zien dat je het niet vergeten bent – he guys! Een beetje creativiteit in de pols is mooi meegenomen voor de chocolade hartjes, maar behalve dat is het super gemakkelijk en à la minute te maken.

Ik heb als basis voor de smoothie volle kokosmelk genomen (uit blik!). Dat geeft een stevige basis en is zonder additieven. In tegenstelling tot de brikken kokosmelk smaakt deze wel heel erg naar kokos. Indien je daar geen fan van bent kan je ook voor amandelmelk kiezen.

Wie het gezond wil houden kiest voor minstens 70% pure chocolade. Maar daar stopt het niet. Lees altijd goed het label van je chocolade. Ingrediënten staan altijd in de volgorde van hun hoeveelheid opgesteld. Wanneer het eerst opgesomde ingrediënt suiker is, laat deze chocolade dan voor wat het is en zoek verder. Voor de chocoladeversiering smelt je gewoon de chocolade en tekent met behulp van een theelepeltje figuurtjes op een bakpapier. Laat voldoende hard worden en je kan het daarna heel makkelijk van het papier halen. Like I said; super makkelijk, en nog leuk ook!

Rood fruit smoothie Valentijns menu inspiratie

 

De hoeveelheden hieronder zijn voor 2 grote champagneglazen. Indien je kleine glazen gebruikt kan je de overschot gewoon in de koelkast bewaren voor later op de dag.

Ingrediënten:

Voor de smoothie:

– 200 ml volle kokosmelk uit blik
– 1 rijpe banaan
– 1/2 granaatappel
– 100 gram diepvries rood fruit

Voor de versiering:

– Chocolade (min 70% puur, 50 gram is zeker voldoende)
– handje vol bessen (niet diepgevroren)
– kokosschaafsel

Hoe:

– Mix alle ingrediënten voor de smoothie tot ze een smeuïge substantie zijn. Schenk uit in champagneglazen, gewoon voor de decadentie – and for the romance! Strooi wat kokosschaafsel bovenop de gezonde smoothie en dresseer met enkele granaatappelpitten.

– Verwarm de chocolade tot hij lopend is. Gebruik een theelepel om figuurtjes op een bakpapier te maken. Laat hard worden en serveer samen met de bessen op een dienblad.

Dien op en scoor punten!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks