Gazpacho-creme van geroosterde groenten

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Ok ik ga met een one-liner starten die al lang niet meer cool, laat staan ‘done’ is omdat je hem de afgelopen maand al 940 duizend keer hebt moeten aanhoren. Maar gewoon omdat het kan: WHAT UP MET DAT WEER? Twee maanden geleden was ik bij mijn vriend nog hevig aan het verdedigen dat airco steken in België toch wel belachelijk was. Want hoeveel dagen per jaar is het daar nu echt het weer voor? En vervolgens is het al anderhalve maand ofzo broeierig heet.. Het universum staat aan de kant van m’n BF, das duidelijk.

Maar ik ga er niet over klagen want ik hou van de zomer en wat heb ik er al van genoten! Foodwise merk ik dat ik dezer dagen andere goestingskes heb. Over het algemeen ook gewoon minder honger – en veel dorst. Zin in licht verteerbare dingen en zoveel zin in smaakvolle groentjes en fruit. Oh ja.. en ijsjes – toegegeven!

Eerder deze week maakte ik een grote batch van deze gazpacho. Ik ontwikkelde dit receptje voor een workshop die ik gaf bij DOMO. Hun soepmaker leende zich bijzonder goed voor deze gazpacho. Maar je kan hem ook perfect met de blender – eventueel met een staafmixer – maken.

Waarom dit receptje zo gezond is? Een bommetje van groenten krijg je binnen – met alle goede plantenstoffen, vitaminen en mineralen die daarbij horen! Bovendien ook heel wat tomaat en de nog meer geconcentreerde passata waardoor je ook het antioxidant lycopeen binnen krijgt. Die is specifiek goed voor de huid. Onderzoek heeft aangetoont dat lycopeen de huid beschermt tegen de zon. Lijkt mij ideaal dezer dagen!

Gazpacho geroosterde paparika

Dit receptje maakt 1 grote batch (ongeveer 1,3 liter gazpacho), ideaal voor meerdere dagen van te eten.

Ingrediënten:

  • 3 zoete punt paprika’s
  • 1 courgette
  • 1 komkommer
  • 1 ui
  • 4 teentjes look
  • 5 tomaten
  • 1 limoen, het sap
  •  1 appelsien, het sap
  • 2 el rode wijnazijn
  • 250 ml tomatenpassata
  • 200 ml water
  • Zout, royale hoeveelheid
  • Peper
  • Verse basilicum
  • Verse koriander
  • Snuifje chilli
  • extra vierge olijfolie
  • Topping: rode ui, verse kruiden,..

Hoe:

  1. Snijd de zoete paprika, de courgette en de tomaten in stukken en leg ze op een ovenplaat.
    Besprenkel met olie en gaar ze in de oven op 170 graden. Tot ze lichtjes aankleuren.
  2. Terwijl die groentjes in de oven staan snijd je de ui en pel je de look. Doe ook deze in een
    ovenschaaltje met wat olijfolie en zet het bij in de oven. Gaar ook deze tot de ui en look
    lichtjes beginnen te kleuren.
  3. Laat alles daarna even afkoelen.
  4. Voeg nu alle ovengegaarde groenten, look en ui en ook alle overige ingrediënten toe aan je blender. Mix tot een glad geheel, kruid eventueel nog wat bij (je mag ’em stevig afkruiden!) en mix nog eens.
  5. Doe het geheel in een kan en laat afkoelen in de koelkast. Minimaal een uur. Hoe kouder hoe
    beter!
  6. Serveer in een glaasje en werk af met verse topping.

3 REACTIES

  1. Eergisteren gemaakt, nachtje laten rusten, gisteren geserveerd (zonder de rode ajuin bovenop, die smaakten iets te fel, maar wel met een basilicumblaadje bovenop). Héérlijk, smaakt heel lekker, smaakt naar nog!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks