Home Blog Pagina 36

Vegan noodle salade met gember-dressing

Het wordt deze week een echte zomerweek, met zowat alle dagen temperaturen over de 20 graden. Yep, das zo’n lenteweek waar we in eender welk ander jaartal met z’n allen erop uit trokken, de files naar de kust ellenlang waren, moesten zoeken naar een lege stoel op een terrasje, moesten reserveren bij zowat elk restaurant,.. En nu zitten we in ons kot. En dus dacht ik van de zomer op je bord te brengen!

In deze noodlesalade heb ik zelf met volkoren emmertarwe gewerkt. Die bevat nog steeds gluten, wie dus liever glutenvrij kookt of gewoonweg glutenvrij moet eten die kan deze vervangen door soba noodles of rijstnoodles bijvoorbeeld. Wel kies ik voor 100% volkoren en ja, dat is iets anders dan gewone ‘volkoren’ pasta. Want de wetgeving werkt zo dat een merk z’n pasta volkoren mag noemen wanneer het minimaal 51% uit volkorenmeel bestaat. En dus bevatten de meeste volkoren pasta’s nog steeds heel wat gewoon wit meel. In mijn laatste boek De Beste Jij doe ik hierover alles uit de doeken en heb ik het ook over volle granen en het verschil met volkoren.

Zoals je ondertussen misschien al weet ben ik een zéér grote fan van groenten en fruit – the REAL superfoods zoals ik ze wel eens noem – en dus wanneer ik pasta maak zorg ik ook altijd voor een stevige portie groenten en bij deze zelfs ook wat fruit. Om het helemaal te laten aansluiten bij mijn koude pastasalade maak ik ook hier sliertjes van. Ik werk in dit recept met wortel en peer, die gaan zorgen voor een heerlijk knapperige en zoete toets aan het geheel. Het is stukken handiger om de wortels in sliertjes erbij te doen dan ze met een mes fijn te snijden, want dat vraagt best wat snijkunsten (en je wil uiteraard geen grote stukken rauwe wortel). Daarom gebruik ik hiervoor de My Vegetable van DOMO, mijn trouwe partner in crime als het op groentepasta’s aankomt. Heel handig aan dit toestel is ook dat je bijvoorbeeld een peer makkelijk in sliertjes verandert, omdat je het middelste stuk niet mist, wat bij een handmatige spiralizer wel het geval is en waardoor er nog maar weinig peer overblijft op die manier. Bij deze: problem solved!

Wat nog meer in deze salade? Uiteraard zorgt de gember voor een stevige portie anti-inflammatoire stoffen – which I love! Als topping gebruik ik sesamzaadjes, en jawel van mijn favoriete biomerkje Nutridia, waar ik trotse ambassadeur van ben. Veel mensen denken dat toppings zoals sesam, zaadjes, nootjes of verse kruiden pure afwerking zijn. Maar voor mij zijn ze een essentieel deel van het gerecht. Ze dragen allemaal bij aan het totale smaakprofiel en je kan ze niet zomaar skippen. Bovendien bevatten sesamzaadjes ook een mooie dosis vezels, proteïne en magnesium. Onderschat ze dus niet die kleine zaadjes!

Onderstaand recept zorgt voor een portie voor zo’n 3 personen. Wanneer het zou toch combineren met iets van vis of scampi’s ofzo bijvoorbeeld, dan is het zeker voldoende voor 4 personen. Je kan de overschot bewaren (best zonder de dressing er al op te doen) en de volgende dag eten.

Ingrediënten:

Voor de saus:

  • 4 el cocos aminos (te vervangen door tamari of soyasaus)
  • 4 el (bruine) rijst azijn (vind je bij de Aziatische producten in de supermarkt)
  • 4 el olijfolie
  • 2 el gember sap of 1 grote el geraspte verse gember
  • 1 grote el ahornsiroop

Voor de noodle salade:

  • 200 gram 100% vokoren pasta of noodles
  • 3 grote wortels
  • 3 peren
  • 3 stengels lente ui
  • 3 handen vol muntblaadjes
  • peper en zout
  • sesamzaadjes (van Nutridia bijvoorbeeld)
  • verse koriander
  • (optioneel: stukjes sinaas)

Hoe:

  1. Kook de pasta of de noodles gaar. Spoel daarna af met koud water.
  2. Meng alle ingrediënten voor de saus, zet opzij.
  3. Schil de wortels. Maak sliertjes van de wortels en de peren met de My Vegtable van DOMO.
  4. Meng de afgekoelde pasta en de sliertjes.
  5. Doe wat van de saus over het geheel (gebruik hiervoor niet alles, dat gaat wat veel zijn, je kan de dressing perfect bewaren voor later, minimaal twee dagen).
  6. Snijd het groene deel van de lente-ui fijn en voeg toe.
  7. Neem 3/4 van de muntblaadjes (zonder stengels) en hak ze fijn, voeg toe.
  8. Werk af met sesam, peper en zout, korianderblaadjes en eventueel wat sinaasappel.

Smakelijk!

Combinatie met thee

Zoals je op de foto’s kan zien heb ik ook hier weer een thee’tje bij, een koude thee deze keer. Ik kies hier voor een Tie Kuan Yin oolong, deze die ik gebruikte heeft een redelijk geroosterde smaak, wat perfect samen gaat met dit Aziatisch getinte gerechtje. Ik heb hem cold brew opgeschonken. Dit doe ik door 2 theelepels oolong thee toe te voegen aan 1 liter water en deze voor een nachtje (12 tot 24u) in de koelkast te laten trekken. Yes indeed, zonder heet water dus.

Appel Crisp (Vegan)

1

Ik weet niet hoe het met jou zit maar ik heb het zowaar gehad met die quarantaine. Vooral het menselijke contact mis ik enorm. Het knuffelen van vrienden en familie, maar ook gewoon de nabijheid van mensen voelen, het zijn dingen die ik niet gauw meer als vanzelfsprekend zal nemen. Voor mijn job kan ik meestal wel van thuis uit werken. Tenzij het lezingen, demo’s of opnames zijn, sta ik meestal in de keuken te experimenteren of zit ik achter m’n pc of piano. Maar toch doe ik zoveel mogelijk van mijn werk buitenshuis. In een koffiebarretje in de buurt, zodat ik de buzz rond mij kan voelen. Heel de dag in mijn kot blijven is voor een people-person as mezelf dus niet makkelijk. Maar toch probeer ik voldoende silver linings te vinden aan heel deze uitdaging die we collectief aangaan. Zo zie ik dat héél veel mensen aan het koken geslagen zijn. Ze hebben nu plots weer tijd om achter de potten te staan én velen willen het ook gezond aanpakken. Of dat komt door dat we allemaal even stil staan bij het belang van ons immuunsysteem en onze gezondheid in het algemeen, of gewoonweg omdat de meesten niet al te veel kilo’s willen bijkomen in deze periode, ik weet het niet. Maar wat de reden ook is, het maakt me blij dat zoveel mensen de keuken induiken. En dus dacht ik wat extra inspiratie te geven dezer dagen.

En dat doe ik dus onder andere met deze appel crisp. Super lekker, heel je keuken geurt er heerlijk van én appeltjes zijn ook nog eens top voor je bacteriepool omdat ze heel veel verschillende soorten glucanen bevatten. Het is een dessertje (nou ja.. of ontbijt natuurlijk, hihi) en dus gebruik ik wel suiker. Zoals steeds een natuurlijke suiker, namelijk een combo van kokosbloessemsuiker en ahornsiroop. Beiden zijn onbewerkt waardoor ze wat meer voedingsstoffen bevatten, maar los daarvan blijft ook dit suiker en dus geldt zoals altijd de regel: hoe minder hoe beter. Ik probeer er relatief weinig in te doen maar als je zelf nog wil verminderen dan kan dat uiteraard. Verder is dit gerechtje glutenvrij en indien je de optionele yoghurt plantaardig neemt dan is het ook vegan.

Verder ben ook ik wat aan het herdecoreren thuis (als ik IG mag geloven zijn zowat alle huizen herschilderd binnenkort!) en ook qua tafeldecoratie heb ik heel wat nieuwe dingen ingeslagen. Ik geef onderaan deze post nog wat tips mee.

Receptuur Vegan Appel Crisp.

Van de porties zoals hierboven getoond kan je er 5 a 6 maken. Voor deze post werk ik met heel wat ingrediënten van het mooie biomerkje waar ik ambassadeur voor ben: Nutridia. Je vindt hun producten op hun website en ze zijn onder andere te vinden bij Carrefour.

Ingrediënten:

Voor de appeltjeslaag:

  • 4 appels (liefst bio)
  • 1/2 limoen, het sap
  • 3 el kokosbloessemsuiker (eventueel te vervangen door ruwe rietsuiker)
  • 2 el havermeel (van Nutridia bijvoorbeeld of door zelf haver fijn de malen)
  • 4 el water
  • 1,5 tl kaneel
  • snuifje nootmuskaat

Voor de crisp laag:

  • 100 gram havervlokken
  • 50 gram amandelmeel (van Nutridia bijvoorbeeld)
  • 50 gram havermeel
  • 4 el ahornsiroop
  • 1/4 tl zout (een goei dikke snuif met andere woorden)
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl kaneel

Hoe:

  1. Verwijder het klokhuis van de appels en snijd de appeltjes in dunne schijfjes.
  2. Doe ze in een grote ovenschotel en voeg alle ingrediënten voor de appeltjeslaag erbij. Meng goed door elkaar zodat alle appeltjes gecoat zijn.
  3. Meng nu alle ingrediënten voor de crisp in een kom. Spreid de brei over de appeltjes. Het is niet erg dat niet alles bedekt is.
  4. Zet in de oven voor ongeveer 60min op 175 graden.
  5. Serveer met (vegan) yoghurt! Of met vanille-ijs, hihi (wait what? Heb ik dit juist geschreven? Quarantaine rommelt met mijn hoofd denk ik!)
  6. Smakelijk!

Het is het lekkerste wanneer het vers uit de oven komt maar je kan de leftovers in de koelkast bewaren en de volgende dag als ontbijt eten bijvoorbeeld.

Welke thee gebruik ik hierbij?

Als theesommelier combineer ik heel vaak (zeg gerust altijd) gerechten met thee en recent kreeg ik de vraag op mail of ik daar niet wat meer over wilde delen.. En dat doe ik uiteraard maar al te graag. Deze appel crisp gaat heerlijk samen met zwarte thee. En ja hoor ook die is kei gezond! Ik koos hier voor een Qimen Xiang Luo van China uit de provincie Anhui. Hij heeft een koekjesachtige ondertoon die dus perfect samen gaat met deze appel crisp.

Tafeldecoratie

As promised, voor wie nog wat inspiartie zoekt qua deco in de keuken/woonkamer. Ik was op zoek naar wat organische vibes in mijn keuken. En dit zijn de spullen die binnenkort mijn decoratie zullen aanvullen. Ik koos voor een Noorse stijl theepot, om mijn (reeds uitgebreide, oopsie) arsenaal mee aan te vullen. Een gouden bestek, omdat dat ook nog eens mooi geeft op foto (Check die appel crisp foto van hierboven!). Een organisch getint tafelkleed, want tijdens mijn virtuele dinnerdate vorige week merkte ik dat eigenlijk geen enkel mooi tafelkleed heb. En als laatste nog MEGA mooie placemats die ongetwijfeld nog in mijn foodphotography zullen terugkomen ook.

Oolong Thee uit Taiwan

0

Na enkele weken in Azië, here I am, back, met opgeladen batterijen én met heel wat verhalen die ik kwijt wil. Want Azië was niet zomaar een vakantie, het was een reis en wat voor eentje! Het was exact zoals reizen hoort te zijn: grensverleggend, out of the comfort zone, lachen en huilen, sukkelen met de taalbarrière, nieuwe mensen, teveel nadenken, relativeren, nieuw eten, veel ontdekkingen maar vooral groeien. Soms was het lekker warm en ontspannend, maar af en toe was het ook koud, survival, nat en vochtig en moest ik ook alle beauty-standards overboord gooien – Hello Donna-Summer-hairstyle.

Ik zou nog uren kunnen doorschrijven over de impact die Azië op me had. Maar in déze post wil ik me vooral focussen op één specifiek deel van mijn reis: Taiwan. En nog meer specifiek: mijn heerlijke reis doorheen de theevelden in Taipei. Wat keek ik daar naar uit, you have no idea!

Oolong bio thee steffi

Taiwan als theeland

De eerste thee kwam vanuit China aan in Taiwan rond 1796. Al duurde het nog lang vooraleer de thee echt gecommercialiseerd werd. Dat zou plaatsvinden rond 1860 en heel lang zou meer dan 80% van de Taiwanese thee voor export bestemd blijven. Taiwan begon zich langzamerhand te specialiseren in Wu Long tea of ook wel oolong thee – my personal favorite! Rond 1980 begon Taiwan zich specifiek te richten op ‘grand cru’ thee, vooral vanuit een rivaliteit met vaste land China (een rivaliteit die ook vandaag trouwens nog heel duidelijk te merken is in Taiwan). Steeds meer werd thee een troef van het land, minder oogst ging naar export en vandaag de dag is slechts 20% van alle oogst nog voor export. Taiwan ontwikkelde op een relatief korte periode een zeer eigen stijl van thee maken en zetten. En op dezelfde korte termijn werd het diep verankerd in de Taiwanese cultuur.

Het verbaasde me keer op keer hoe ik op mijn trip zelfs in een klein afgedankt eetstalletje een oolong thee (bij ons alleen op een gespecialiseerde theekaart te vinden) kon drinken. En meer nog: van een betere kwaliteit dan in bijna eender welke koffie- of theebar in Europa. Heet of koud, op mijn ganse trip in Taiwan werd ik telkens van mijn sokken geblazen door de kwaliteit van de oolong. Mindblowing!

Oolong thee

Het paradepaardje van Taiwan! Meer dan waar elders ter wereld heeft Taiwan een hele wetenschappelijke en Biologische theeveldengedetailleerde aanpak in het telen van hun thee. Productieprocessen worden heel nauwkeurig uitgevoerd en hun manier van documenteren – onder andere van de cultivars die ze gebruiken – is ongezien. Vandaag de dag is de productie van groene en zwarte thee volledig ondergeschikt aan de grote productie van oolong. En daar zijn ze dan ook heel trots op. Lokale theeboeren nemen deel aan wedstrijden en shows om hun thee in de kijker te zetten. En heel wat van de beste oolong theetjes ter wereld komen dan ook uit Taiwan. Vandaag de dag is 85% van alle theeproductie van het eiland bestemd voor lokale consumptie. De ondertussen diep verankerde theetraditie uit zich ook in eigen ceremonies, waar de thee meestal Gong Fu Cha gezet wordt, en traditie die Taiwan over nam van China zijnde met een eigen specifieke stempel. Omdat Taiwan ook lang onder Japans bewind viel, vind je ook verschillende Japanse invloeden in de theecultuur op het eiland.

Biologische theevelden

Zoals je waarschijnlijk wel weet ben ik een grote fan van ‘clean food’ (daar schreef ik een heel hoofdstuk over in mijn laatste nieuwe boek ‘De Beste Jij’) en probeer ik dus zoveel mogelijk van wat ik drink en eet biologisch te verkrijgen. En das met thee ook zo. Thee komt (zo goed als altijd) uit Azië en niet alle landen daar nemen het even serieus met de voorschriften over welke pesticiden al dan niet mogen gebruikt worden en al helemaal niet met de hoeveelheid die erop gespoten wordt. Wie ter plaatse op theevelden komt die krijgt al gauw een JA op de vraag of het biologisch is maar dat wil vaak niets zeggen. Ik heb al verschillende collega’s horen vertellen over zogenaamde biologische theevelden maar waar je langs de kant of achterin allerhande verschillende bussen pesticiden ziet liggen. Zoiets klopt niet maar helaas gebeurt het maar al te vaak. Aan de andere kant zijn er soms lokale theeboeren die prachtig authentiek en biodynamisch telen maar helaas geen financiën hebben om zich een biolabel te veroorloven.

Steffi vertriest theeBiologische theevelden zijn redelijk makkelijk te herkennen. En ik was dan ook in de wolken om eindelijk een paar volledig biologische akkers te bezoeken én mee te gaan plukken op deze velden – waar je trouwens best wat skills voor nodig hebt, ik werk eraan! Biologische theevelden zijn vooral niet zo clean. Ze zijn messy, een organisch zootje kriskras door elkaar gezette theeplanten (Camellia Sinensis) met daartussen iets wat op het eerste zich als een ongeregeld boeltje onkruid lijkt. Dat onkruid is echter helemaal niet zo willekeurig, het maakt deel uit van de biodynamische manier van telen. Al het kruid dat je ziet, de boompjes en struiken die er rondom en tussen de theeplanten – de Camellia Sinensis – staan, allemaal hebben ze hun functie. De ene dient voor het vruchtbaar maken van de grond, de andere voor het weghouden van insecten en nog andere voor juist het aantrekken van bijen en dergelijke.

Wat een trip! Wat een magie op die velden! I’ll be back Taiwan, for sure!

Plan jezelf richting Taiwan te trekken? Dan raad ik je zeker aan eens de theevelden te bezoeken.

Toast avocado: two ways!

2

In mijn nieuwste boek ‘De Beste Jij‘ heb ik het over 6 thema’s die een waanzinnige invloed hebben op je gezonde levensstijl, uiteraard heb ik het ook over voeding en welke belangrijke keuzes je daarin kan maken. Eén van de dingen die ik ook kort bespreek is brood. Op zich heb ik er helemaal niets tegen, zolang brood maar een drager is voor iets gezonds. Want meestal zijn die dingen die we op ons brood smeren alles behalve goed voor ons. Maar gelukkig zijn er ook enkele uitzonderingen, onder andere toast avocado. Zo simpel en de ideale lunch als je het mij vraagt!

Je kan oneindig veel combo’s maken met avocado, maar die met granaatappel of met pistachenootjes, dat zijn mijn favorieten. Tijd om je die ook even mee te geven!

Voor dit recept gebruik ik zuurdesem notenbrood, OVERHEERLIJK! En zuurdesem heeft ook wat minder antinutriënten dan gewoon brood. De noten zorgen voor een extra portie voedingsstoffen. Verder werkte ik hier met mijn spiksplinternieuwe DOMO broodrooster. Kei mooi in mijn keuken én in no time een perfect geroosterd toastje.

Ingrediënten Toast avocado

  • 4 kleine sneetjes zuurdesem notenbrood
  • 1 grote rijpe avocado (een uitdaging, I know)
  • 1/2 granaatappel
  • 2 eetlepels luchtige geitenkaas
  • Verse koriander
  • peper en zout
  • Handje vol pistachenootjes
  • Honing naar wens (steevast van Nutridia,deze is biologisch en te vinden in de gewone supermarkt!)

Hoe  

  • Rooster de boterhammetjes
  • Ontpit de avocado en verwijder zijn schil. Prak met een vork tot brei en smeer het over de vier boterhammetjes.
  • Neem twee toasts met avocado en doe er fijngehakte pistachenootjes over. Beetje peper en zout en wat honing.
  • Neem de andere twee toasts en bekleed met granaatappelpitjes, geitenkaas, peper en zout, honing en verse koriander.
  • Smakelijk!

Quinoa aminos recept

3

Dit receptje maakte ik al enkele keren tijdens één van mijn demo’s. En na veel vraag is hier dan eindelijk het receptje. Eén van mijn favorieten omdat het zo makkelijk en de ideale ‘koelkast-opruimer’ is. Hieronder geef ik een aantal groenten mee die ik vaak gebruik in deze quinoa aminos maar als je nog wat andere groenten hebt liggen, voeg ze gerust toe. Ook de hoeveelheden zijn heel flexibel in te vullen. Easy-peasy en daarom ook wekelijks bij mij op het menu.

Cocos aminos is mijn ‘secret ingredient’ in dit receptuur. Het wordt vaak naar voren geschoven als alternatief voor sojasaus maar als je het mij vraagt is het ook gewoon veel lekkerder. Je vind het onder andere bij Bioplanet – bij de Oosterse producten. Recent leerde ik ook de geweldige dame van three-by-one kennen. Zij werkt met een vaste plantage in Sri Lanka, waar ze vrouwen die om welke reden dan ook niet op de theeplantages kunnen werken een job geeft. Een heel mooi verhaal én heel mooie producten. De versie van Bioplanet is lichtjes gezoet, indien je met een rauw product werkt raad ik aan nog een lepel ahornsiroop bij in het recept te doen.

De benaming van dit gerechtje heb ik trouwens te danken aan een heel lieve kleine meid die op een demo met een voorstel voor een naam kwam. Dank je wel daarvoor!

In het receptuur zie je dat ik met noten en met verse kruiden (koriander in dit geval) werk. Het zijn twee essentiele onderdelen van het recept, voor mij alleszins. De noten geven niet enkel een heerlijke crunch, ze zorgen er ook voor dat het goed vult én dat vlees overbodig wordt. Verse kruiden hebben ook een ongelooflijk grote waarde. Ze bevatten als het ware nog ‘levenskracht’, verser dan dit wordt het niet! De rijkdom van verse kruiden, qua antioxidanten, vezels en voedingsstoffen in het algemeen, kan je je haast niet voorstellen!

Verder gebruik ik hier altijd allemaal bioproducten. De quinoa en de cashews die haal ik uiteraard bij Nutridia. #proudambassador.

Het recept is vegan en glutenvrij.

Ingrediënten Quinoa aminos:

  • 100 gram quinoa
  • 2 teentjes look
  • kleine ui
  • 200 gram champignons
  • 1 prei stengel
  • 1 lange punt paprika
  • 100 gram cashews
  • Verse koriander
  • Klein beetje peper en zout
  • 3 theelepels kokosolie
  • 4 el coco aminos (of meer naar wens)

Hoe:

  1. Kook de quinoa gaar
  2. Chop ui en fruit deze in de pan in wat kokosolie, doe er geperste look bij.
  3. Chop alle groenten en de champignons en doe deze bij in de pan. Wacht tot ze gaar zijn.
  4. Doe de quinoa en de cashews erbij.
  5. Voeg de coco aminos toe.
  6. Kruid zeer licht met wat peper en zout.
  7. Proef, voeg meer coco aminos toe wanneer nodig. Je wil een licht zoete smaak. Voeg eventueel een klein beetje ahorn toe.
  8. Werk af met verse koriander.

Heerlijke dips voor de feesttafel

0

De feestdagen staan voor de deur en dus krijg ik heel wat mailtjes met de vraag wat lekkers én gezond je zoal op tafel kan zetten. Persoonlijk ben ik van mening dat als er nu één moment is waarop er al eens stevig gezondigd mag worden, het wel met de feestdagen is. Maar waar het kan wat extra vitaminen meesmokkelen is uiteraard helemaal top. In deze post stel ik je voor aan 4 van mijn favoriete easy-to-make receptjes voor dipjes. Die kunnen op tafel met een crackertje maar even goed met wat rauwe groentjes.

Je kan ze op voorhand maken of (mits een kleine voorbereiding links en rechts) a la minute. Al deze dipjes maak ik met de DOMO Xpower chopper. Het is hét toestel – na mijn waterkoker weliswaar, tea-addict! – dat ik het allermeest gebruik in mijn keuken.

Steffi’s Muhammara

Muhammara Steffi

Deze Muhammara is to-die for, ook al zeg ik het zelf. En mijn beste proefkonijnen zijn steeds de mensen op de set en ook die konden deze niet weer staan. Op basis van walnoten en paprika vormt deze Muhammara een perfecte vegetarische dip!

Recept hier.

 

Worteldip

Worteldip

Het worteldipje uit mijn tweede boek. Het blijft één van mijn favorietjes. Omdat de basis wortel is, is deze dip lekker licht en romig. De perfecte dip als hapje maar hij is ook een heerlijke aanvulling bij een salade bijvoorbeeld.

Recept hier.

 

 

Hummus

Aaaah, good old hummus, die kan natuurlijk niet ontbreken. Simpel en altijd lekker. Hieronder vind je mijn basis recept voor hummus maar gepresenteerd in een lange puntpaprika, die zet je makkelijk even mee in de oven en zo heb je meteen een origineel hapje.

Recept hier.

 

 

Rode bieten dip

Deze rode bieten dip is er eentje uit het eerste seizoen van De Gezonde Goesting. Wat gaat de tijd toch snel! Maar nog steeds een prima gerechtje voor alle feestelijke gelegenheden. Wie van rode biet én van geitenkaas houdt, die zit met deze helemaal goed!

Receptje vind je hier.

 

 

En wie nog niet weet wat ie op z’n kerstlijstje moet zetten kan ik zeker de Xpower Chopper aanraden. Het is klein en makkelijk weg te steken en ik gebruik hem echt super vaak voor dipsauzen, pesto’s, papjes, smoothies en het vermalen van noten.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks