Home Blog Pagina 56

Weekend Paleo Salade

0

Eerder deze week had ik een dagje vrij en daar heb ik gretig gebruik van gemaakt. Ik ben altijd extra relaxed als ik op weekdagen thuis ben, misschien komt het door de gedachte dat iedereen anders – nu ja, velen laat ons zeggen – ondertussen aan het zwoegen zijn. Anyway, ook al heb ik op dit soort dagen de neiging de stad in te trekken, deze keer ben ik thuis gebleven speciaal om een lekkere salade te kunnen maken. I needed the good stuff!

En als health-foodie  kan ik het dan ook niet laten om een foto op Instagram te zetten.  Ter zijde; als je mij nog niet volgt op Instagram – you should totally do so! Wink* – daar ben ik ook gewoon SteffiVertriest. Na de foto van mijn heerlijk slaatje kreeg ik verschillende reacties wat er allemaal in zat. En dus nu een postje/receptje want ook al is er niet veel kunnen aan, as I always say: je moet je interne bibliotheek van gezonde recepten uitbreiden om nooit zonder inspiratie te vallen. Dat het kleinste kind een salade ineen kan flansen is alleen maar mooi meegenomen; Fool-proof!

Nu we het er toch over hebben, nog even wat over salade! Het is één van de dingen die altijd in mijn koelkast te vinden zijn. Zeker zo’n sla-mengeling blijft eigenlijk best lang vers en dus kan je er verschillende dagen van eten. And it is sooooooooo good for you! Ik probeer zeker één keer per dag salade te eten, over de middag, bij het avondeten of soms als voorgerechtje. Dat hoeft niet ‘kweetnietwat’ te zijn, nee gewoon een klein kommetje gemengde salade met wat andere groentjes, eventueel een snel gestoofd appeltje en wat pitten.. Hashtag: Eat A Salad Everyday!

Deze salade is low-carb en paleo. Al moet ik toegeven dat boter grijze zone is voor de doorwinterde paleo-eter. Wel zullen alle paleo-peeps akkoord gaan dat áls je boter eet, je altijd grasboter moet nemen. Ga je hardcore? Vervang de boter dan door extra-viërge olijfolie of kokosolie.

Gezonde salade recept

Doordat er een eitje en avocado bij zit vind ik het al creamy en dreamy genoeg maar uiteraard kan je er ook nog een dressing bij doen. Kies wel voor een zelfgemaakte, dat is sowieso de gezondste!

Oke. Wat zit er in deze beauty?

Ingrediënten:

– Gemengde salade
– handje vol Oesterzwammen
– 1 sjalot
– Pancetta
– 1 ei
– 1/2 granaatappel
– 1/2 avocado
Grasboter
– Peper en zout

Hoe?

– Neem een bord en dresseer de sla.

– Doe de pitten van de granaatappel erover (maak je geen zorgen dat er wat van dat wit meekomt, dat zit namelijk vol vitaminen!). Verwijder de schil van de halve avocado, doe in schijfjes en leg bij het slaatje.

– Doe de grasboter in een pannetje, stoof de sjalot en de oesterzwammen (in stukjes gesneden).

– In een ander pannetje bak je de pancetta, tot ie een beetje crunchy wordt. Daarna leg je de pancetta bij op je bord met sla.

– Bak in dezelfde pan het eitje.

– Doe de sjalot en oesterzwammen op de salade. Leg het eitje erbovenop en kruid af.

Enjoy!

 

Zoete paprika met warme hummus

0

“Prepare to say hmmmmm”. Dit recept maak ik sinds forever  sinds ik hummus begon te eten. Het is wederom gemakkelijk, snel klaar en vooral gezond. Bovendien is het altijd scoren om het als hapje te serveren of als een verrassend voorgerecht. Al moet ik toegeven dat ik meestal niet al te veel tijd heb om veel dinertjes te houden. Want as we all know, het langste feetsje is dan dat van de volgende ochtend, in de keuken.. Maar occasioneel gebeurt het en dan is deze zoete paprika met hummus makkelijk punten pakken. Ik heb het recent nog geserveerd op ‘nichtjes-avond’ en ook op een lange tv-avond met vrienden die uiteindelijk is uitgedraaid op 3 volledige concerten van Celine Dion bekijken. Don’t ask..

Ik schreef al eerder een post over hummus. Ik vertel je graag nog eens waarom het een bom van superfoods is.

– Ten eerste is bevat hummus heel wat vezels wat goed is voor je spijsvertering en voor de bloedsuikerspiegel.

– De kikkererwten uit hummus bevatten mineralen als calcium en ijzer, maar ook mangaan, kalium en fosfor. Bovendien zitten er ook heel wat vitaminen in zoals B1, B2, B6 en B11 en ook vitamine C.

– De extra vierge olijfolie zorgt voor goede vetten.

– Look, goed voor de preventie van hart- en vaatziekten, kanker en infecties.

– Tahini is een goede bron van calcium.

– De combinatie van goede vetten en al deze micronutriënten maken hummus ook goed voor haar, nagels en huid.

Had ik al verteld dat hummus ook glutenvrij is en helemaal vegan? What are you waiting for?!

Hummus recept

En nu gaan we dat dus combineren met zoete paprika. Als je geen zoete paprika’s vindt in de winkel kan je ook gewone paprika’s gebruiken. Persoonlijk vind ik zoete paprika lekkerder van smaak en niet onbelangrijk: they look so damn cute! 

Bovendien zijn ook deze paprika’s super voor je huid en haar. Paprika’s zijn goed om ouderdomsvlekken tegen te gaan. Ze zitten boordevol beta-caroteen dewelke in het lichaam omgezet wordt naar vitamine A, cruciaal voor een gezonde huid! Door zijn vele anti-bacteriële eigenschappen zouden paprika’s ook kunnen helpen bij acne. Paprika’s bevatten een stevige hoeveelheid ijzer wat onder andere goed is voor het haar. Weeral een no-brainer denk ik dan!

Hummus op paprika

Het recept spreekt een beetje voor zich maar dat is dan ook slechts bijzaak. Het belangrijkste is dat je weer een optie erbij hebt om een gezonde maaltijd of snack te eten! Bovendien kan je hummus in de koelkast redelijk lang bewaren. Vandaag met crackers, morgenmiddag in je lunch-slaatje en de dag daarom met deze paprika’s. No need for cheeseburgers..

Ingrediënten:

– Hummus (recept hier)
– Zoete paprika’s
Extra viërge olijfolie
– Bieslook

Hoe:

– Snijd de steel van de zoete paprika. Snijd daarna de zoete paprika op zijn langs door en verwijder de zaadjes.

– Smeer met behulp van een lepel de hummus op de paprika’s.

– Doe ze op een bakpapier of in een ovenschotel. Doe er een scheutje olijfolie over.

– Zet in de oven voor 15 a 18 minuten op 200°.

– Doe er wat bieslook over en serveer warm.

Enjoy!

Havermout met lijnzaad en banaan

1

Hello sunshine, ik heb je gemist! Wat doet dat ongelooflijk veel deugd zeg dat zonnetje. De afgelopen dagen moest ik veel werken, steeds binnen en dus moest ik het van korte pauzes hebben die ik met plezier doorbracht in de zon. Over de temperaturen op de middag – zo lekker uit de wind en op een gezellig terrasje enal – kan ik niet veel vertellen want dat zat er helaas niet in. Wat ik wel weet is dat het ‘s morgens nog verdomd koud is. Ik heb zelfs mijn voorruit moeten krabben op een ochtend eerder deze week! Ik ben geen fan van koude, verre van. En dus is er maar één ding wat mij vroeg ‘s morgens vanonder de warme lakens kan krijgen en dat is een lekker ontbijt. En bij deze temperaturen graag eentje dat warm is!

Dit is één van mijn nieuwe probeersel en het is instant mijn favoriete havermout gerechtje geworden. Hold on to your horses dus want je gaat er dol op zijn! Ik gebruik lijnzaad in dit gerecht en daar moet toch even wat over gezegd worden. Als je in de winkel lijnzaad gaat kopen dan kan je meestal kiezen tussen heel of gebroken lijnzaad. Heel lijnzaad kunnen we als mens niet verteren, het komt er gewoon weer uit zoals het erin ging. Dus we moeten gebroken lijnzaad kopen? Nee. Lijnzaad verliest heel snel al zijn goede stoffen – het is een superfood joepiejeej – wanneer het gebroken is. Wat je dus moet doen is heel lijnzaad kopen en het zelf breken. Ik doe dat met een vijzel maar het gaat ook prima met een coffeegrinder. Op deze manier breek je het lijnzaad vlak voor je het eet en kan je lichaam genieten van all the good stuff. 

Oh ja en voor ik het vergeet; deze havermout pap is glutenvrij, lactosevrij, suikervrij en vegan. BAM!

havermout met lijnzaad

 

Oké, let’s do this! De portie islekker selfish – voor 1 persoon.

Ingrediënten:

– 40 gram glutenvrije haver
– 150 ml amandelmelk
– 1 rijpe banaan
– 2 lepels lijnzaad
– 1 theelepel kaneel

Hoe:

– Doe de glutenvrije haver en de amandelmelk in een steelpannetje. Verwarm tot het pap wordt.

– Pel de banaan en prak hem met een vork.

– Wanneer de havermout pap bijna klaar is zet je het vuur af en doe je de banaan erbij. Laat nog een minuutje op het nog warme vuur staan en roer constant.

– Doe het lijnzaad erbij en roer goed.

– Haal het pannetje van het vuur. Doe de kaneel erbij en doe meteen in een ontbijtkommetje.

Laatste stap: smullen en helemaal opwarmen om de koude ochtend door te komen!

 

Detox groentesap

3

Ochtendrituelen, ik heb er verschillende zowel qua voeding, beweging als verzorging. As you know ben ik een grote fan van citroenwater ‘s ochtends. Maar wanneer ik in de winter vroeg moet opstaan begin ik wel eens met een kruidenthee, ik doe af en toe een kuur van bijvoorbeeld aloe vera en bovendien neem ik nog enkele supplementen ‘s ochtends die ik dan weer met gewoon gezuiverd water naar binnen werk. Dat worden dus wel heel veel glazen naast elkaar. En hoewel ik voorstander ben van genoeg vocht naar binnen te krijgen zou deze combo net iets teveel van het goede zijn. En dus maak ik keuzes.

De afgelopen dagen start ik steeds de dag met een groentesap. Ik heb drukke en vermoeiende dagen zowel achter de rug als voor de deur en dus kan ik alle goede nutriënten gebruiken om genoeg energie te hebben. Drukke dagen zijn geen excuus om je gezonde voeding wat te laten varen, nee het is een extra motivatie om voor gezond te kiezen want my body needs it! Zeker groenten zijn erg belangrijk en dus vind ik het zalig als ik er van ‘s morgens vroeg de dag al mee kan starten. Ik heb er eentje uitgekozen die ik vorige week maakte. Ik heb daarvoor maar 3 ingrediënten gebruikt: paksoi, selder en appel – tijd is kostbaar in de ochtend. Gember had ik toevallig niet in huis want anders had ik er nog wat bijgedaan, het is dus zeker een optie!

Groentesappen zijn niet de makkelijkste – we zijn uiteraard meer fan van lekkere zoete fruitmixen – maar ze zijn oooh zoooo gezond. And you’ll learn to love them! Neem het van mij aan, ik lustte tot 4 jaar teug geen enkele (!!!) groente graag! Probeer in het achterhoofd te houden dat het wonderen doet voor je lichaam, hou vol en heel snel ga je er van houden. I believe in you!

Toch nog niet te happig erop? Mix met een stukje fruit zoals ik ook in deze groentesap gedaan heb!

Groentesap

Ingrediënten:

– 2 stengels selder
– 5 stengels paksoi
– 1 biologische appel

Hoe:

– Was de groenten. Verwijder het klokhuis en het steeltje van de appel (ik snijd gewoon langs vier kanten zodat er een langwerpig staafje overblijft met pitjes, klokhuis en onderkantje). Doe de appel, de selder en de paksoi in een slowjuicer.

Laatste stap: opdrinken en rockin’ your day!

 

 

Quinoa met spinazie en rozijn

It’s quinoa time! Vandaag een gerechtje dat al heel lang meedraait in mijn gezonde keuken. Het was één van de eerste gerechten die ik maakte back in the day wanneer quinoa nog een nieuwe ontdekking was. Ik heb quinoa trouwens leren kennen op een reis naar Argentinië – één van de mooiste reizen die ik ooit gemaakt heb. Het was op een trip in de bergen in het Noorden van het land dat ik zag hoeveel mogelijkheden dit zaadje bood. De Argentijnen die op meer dan 100 kilometer van de bewoonde wereld in lemen hutten wonen maken echt ALLES van quinoa. Voor- hoofd- en nagerecht, alles wat deze mensen ons voorschotelden had quinoa als basis, en toch lagen de smaken mijlenver uit elkaar. Sindsdien ben ik er zelf mee aan de slag gegaan.

Verschillende gerechten met quinoa passeerden al de revue en deze is absoluut een blijvertje. Waarschijnlijk omdat het klaar is op 15 minuten en daardoor mijn go-to receptje is dat ik bovenhaal wanneer ik na een drukke dag maar kort over huis kan voor ik naar een impro-training, repetitie of een avondje met vrienden moet vertrekken. En oh boy wat hebben we dit allemaal nodig. Zo’n makkelijk en gezond recept dat quasi altijd voorhanden is, toch? Think about it, het kan je redden van die diepvries-pizza of een stop aan de lokale frituur in het dorp. So let’s give it a try!

Nog even recappen waarom dit gerechtje bijdraagt aan jouw gezondheid. Zoals ik in mijn post over gevulde paprika met quinoa al zei is het een ideale overgang voor al wie low(er)-carb wil gaan eten. Quinoa is super voedzaam, het bevat heel wat mineralen – ik denk aan mangaan, magnesium, fosfor,.. Quinoa bevat meer dan twee keer zoveel vezels dan andere granen (technisch gezien zijn het zaden en geen granen). Nog een groot voordeel: quinoa wordt zo goed als altijd biologisch gekweekt. Het is rijk aan anti-oxidanten, is een goede bron voor proteïnen, bevat alle aminozuren die we nodig hebben, en… en en het lijkt me duidelijk dat ik alle quinoa voordelen nog maar eens apart moet oplijsten in een post want het zijn er teveel om op te noemen. Vooral omdat ik ook nog even moet vermelden dat het gerecht ook spinazie bevat – yummie en healthy! Ik gebruik kokosolie omdat de smaak perfect samen gaat met rozijnen en spinazie én omdat het het gezondste plantaardig vet is.

Quinoa spinazie rozijn vis

You want it, you need it!

Onderstaande ingrediënten zijn voor 3 personen. Ik maak meestal deze portie en eet de overschot de volgende dag koud in een slaatje. NOG een voordeel; je hebt meteen je lunch voor de volgende dag!

Ingrediënten:

– Schelvis haasje(s) (of eender welke andere witte wildvangst vis)
– 200 gram quinoa
– 80 gram rozijnen
– 2 handen vol spinazie
– Kokosolie
– 2 teentjes look
grasboter
– peper, zout en nootmuskaat

Hoe:

– Spoel de quinoa af om een bittere smaak te voorkomen. Kook de quinoa.
– Neem een pan en bak de vis in de grasboter. Gebruik een doorzichtig deksel om de vis sneller te laten garen zonder aan te bakken. Kruid af met peper, zout en een snuifje nootmuskaat.
– Doe de kokosolie in een pan en voeg er de look en rozijntjes aan toe. Roer constant voor 1 à 2 minuten.
– Wanneer de quinoa klaar is doe je het eventueel overbodige water weg, laat even uitlekken en voeg dan de quinoa toe aan de look en de rozijnen.
– Voeg (in delen) de spinazie toe en spatel onder de quinoa en rozijnen tot hij slap wordt.

Een kwartiertje koken, een kwartiertje smullen en back on track! I love it!

 

Grasboter is super gezond

Als kind al was ik verzot op boter. Back in the day wanneer brood nog op mijn menu stond waren boterhammen met een dikke laag boter en melkchocoladehagelslag dagelijkse kost. Als het aan mij lag graag meer boter dan hagelslag. En dat every damn day.  Over de jaren heen zijn we thuis wel wat geswitcht van boter. Naar margarine – uiteraard – want dat was het nieuwe gezonde goedje. Al moet ik zeggen dat ‘echte’ boter altijd de voorkeur genoot bij mijn bourgondisch aangelegde familie.

Even flashforwarden naar vandaag. Boter is nog steeds aanwezig in mijn keuken. En niet voor kleine beetjes maar voor best wel wat gerechten. Alleen is dat nu altijd grasboter, zijnde boter van grasgevoerde runderen, en biologisch – uiteraard. Ik volg regelmatig cursussen en lezingen over gezondheid en volg verschillende bekende healthlovers over de hele wereld. Als er één ding is wat iedereen in elke cursus, lezing, blog, whatever.. zegt dan is het wel dat je onmiddellijk margarine de deur uit moet smijten. Graag vandaag nog. In margarine zit niets goed. Het zijn verharde plantaardige vetten die een gruwelijk chemisch proces ondergaan – verhitten op hoge temperaturen, chemisch reinigen, chemisch bleken, ontgeuren, chemisch van samenstelling veranderen en daarna ook nog eens kleurstoffen toevoegen (margarine is namelijk grijs van kleur zonder de kleurstoffen), om zo maar even een aantal stappen uit te lichten. Kortom: It’s a no-go for healthlovers.

Maar nu komt the good stuff! Grasboter blijkt super gezond te zijn. Verschillende recente onderzoeken vinden allemaal positieve effecten van volle roomboter van grasgevoerde runderen. Het zou zelfs één van de gezondste vetten op de aarde zijn met verschillende belangrijke nutriënten. Roomboter is melkvet en dat bevat zo’n 400 verschillende melkzuren en een heel aantal vitaminen.

CLA (conjugated lioleic adic). Wordt vaak gebruikt als supplement om gewicht en vet te verliezen en heeft verschillende positieve effecten op onze gezondheid. Wel, in grasboter zit 5 keer meer CLA in dan boter van koeien die granen gevoerd worden!

Omega 3. In grasboter zitten veel meer omega 3 vetzuren. En as we all now is omega 3 super gezond en kunnen we het allemaal goed gebruiken.

Vitamine K2. Grasboter is rijk aan K2, een vitamine waar de meetse mensen maar weinig over weten maar die eigenlijk heel belangrijk is voor onze gezondheid. Het is nauw betrokken bij de stofwisseling en zeker voor de aanmaak van calcium. Heel wat mensen hebben er ook een tekort aan zonder dat ze het weten.

Lagere kans op hartaanvallen. Dit lijkt contra intuitief maar toch is het zo. Verschillende studies tonen aan dat mensen die veel grasboter eten drastisch minder hartaanvallen krijgen. Het gaat hier niet over één studie maar verschillende in de afgelopen jaren, in verschillende landen en werelddelen.

Maar wat dan met die verzadigde vetten? De aanval op verzadigde vetten is tientallen jaren geleden begonnen maar berust op totaal verkeerde wetenschap. Als je daar graag meer over weet raad ik je zeker aan deze aflevering van Heart Of The Matter te bekijken. Het toont perfect aan waarop deze misvattingen gebaseerd zijn. Het duurt een half uurtje maar het is zo hard de moeite waard! Er is geen enkele link tussen tussen verzadigde vetten en hart- en vaatziekten. Die is er wel voor transvetten en geoxideerde vetten. Geheel terzijde: er zitten wel transvetten in margarine!

Conclusie: smijt de margarine buiten koop roomboter – Trust cows more than chemists – en liefst vanal nog grasgevoerde roomboter.

Btw; ik koop de mijne bij de bioplanet! Super lekker!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks