Tips om thee te zetten

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Jep jep, eindelijk ben ik aan mijn opleiding theesommelier begonnen. Ik ben een theedrinker en soms vraag ik me af of ik er geen verslaving aan heb ofzo, je weet wel zoals koffie-verslaafden dat hebben.. I could drink it all day! De reden dat ik lang gewacht heb om de opleiding te starten is ten eerste omdat het best intensief is en ik al een druk schema heb, ten tweede dat ik niet meteen een juiste opleiding vond. Ik wilde echt zeker zijn dat er iemand gepassioneerd voor me ging staan. Toen ik begin dit jaar Ann Vansteenkiste ontmoette wist ik het zeker, this is the one! Leren van de juiste mensen is super belangrijk voor mij. Ik ben nu eenmaal van het type dat wanneer iemand me niet boeit ik ook heel snel opgeef.. Ik wil vuur en passie voelen. Dat is trouwens iets wat ik in general in mensen zoek. Gepassioneerde mensen zijn altijd boeiend, wat hun vakgebied ook is.

Ik ben nog maar net begonnen aan mijn opleiding maar ik dacht toch al wat kleine tips mee te geven en met der tijd meer en meer natuurlijk. Zo kan ik ook jou meenemen op mijn leerrijk theereisje!

Voor mijn tips kies ik de tips die ik zelf meteen heb toegepast van zodra ik ze hoorde. Misschien kan ik het in de toekomst ook wel wat over ‘de theorie’ achter thee hebben, maar in deze post vooral enkele praktische adviezen.

Kies een mineraalarm-water

Ondertussen weet ik dat mineraalarm water altijd beter is dan mineraalrijk water. Al heeft dat ook bij mij een tijdje geduurd vooraleer ik dat helemaal begrepen had. Veel mineralen zijn toch goed, niet? In groenten en fruit bv. wel, maar in water niet. Dat komt omdat de mineralen in water anorganisch is, het zijn mineralen die we bijna niet kunnen opnemen, maar ze vormen wel een belasting voor ons lichaam. Kijk dus altijd naar de droogrest van je water en houd deze zo laag mogelijk. Of neem een goede waterfilter om kraantjeswater te zuiveren.

Kook je water op de juiste temperatuur

De juiste temperatuur voor je thee hangt een beetje af van welke thee je zet maar als vuistregel geld: voor groene thee tussen de 80 en de 90 graden, voor andere en kruidenthee’s 90 a 95 graden. Ik dacht in het begin; oké ik laat mijn water gewoon even afkoelen en klaar.. Maar blijkbaar is dat niet zo simpel als dat. Water dat al gekookt is en daarna afkoelt is namelijk helemaal anders. Idealiter laat je dus je water warm worden tot exact de juiste temperatuur. Er zijn waterkokers die de temperatuur meteen regelen en bv opwarmen tot 85 graden. Je hoeft niet meteen naar de winkel te hollen maar mocht je aan een nieuwe waterkoker toe zijn dan kan het misschien wel handig zijn voor zo eentje te gaan.

Vermijd metaal

Thee en metaal gaat niet goed samen. Het verandert de smaak van de thee. Kies daarom niet voor een gietijzeren theepot bv maar eerder een glazen pot. Vermijd ook een metalen thee-ei.  Ik heb het kunnen proeven en het is inderdaad echt wel een verschil!

Gebruik weinig thee en laat lang trekken

Deze gaat natuurlijk vooral op voor de losse thee want met een builtje wordt dat al gauw moeilijker. Een vuistregel is dat wanneer je losse thee in een pot doet de thee klaar is wanneer alles gezakt is. Weinig thee lang laten trekken was nieuw voor mij, ik ben namelijk van dat ‘builtje erin, builtje eruit’-type. Maar ik moet toegeven dat de smaken inderdaad veel beter tot z’n recht komen wanneer je minder gebruikt en langer laat trekken. Das ook meteen goedkoper op langere termijn. Handig is wel om zo’n kaarsje onder je theepot te zetten wanneer die trekt. Niets zo vreselijk als koude thee (tenzij ik er echt een ice-tea van maak natuurlijk).

Kies biologische thee

Het is altijd moeilijk om op verhaaltjes af te gaan maar ondertussen weet ik het wel heel zeker; de thee-industrie is geen propere industrie en er wordt massaal bespoten. De commerciële thee op de markt moet altijd dezelfde smaak hebben maar de smaak van thee is elk jaar anders, net zoals de smaak van wijn dat is, hoe ze dat dan wel klaarspelen? Dat laat ik je zelf even invullen.. Kies bio thee en waar mogelijk losse thee..

Voila, dit zijn – for now – mijn tips. Volgende keer weer wat meer over thee! En struikel er ook niet te hard over. Ik neem in de wagen ook soms nog mijn aluminium thermos mee en als ik niet thuis ben gebruik ik ook builtjes.. Wat ik wel doe is bij dinnertjes thee cadeau doen aan de gastvrouw of gastheer. Das meteen een goed excuus om die thee dan te serveren. Sneaky me!

 

2 REACTIES

  1. Ik heb dit nog eens herlezen nadat ik je receptje gemberthee met bloedappelsien op Njam gevolgd had. Voor de zoveelste keer ? Ik had erg veel moeite om een rustmomentje voor mezelf niet met koffie in te vullen… Ondertussen is jouw gemberthee m’n favoriet ? Bio, uiteraard!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks