Home Blog Pagina 59

De leukste app die je meer water doet drinken

Gezond eten heeft een super grote impact op mij gehad. Waarschijnlijk daarom dat recepten waarin ik creatief probeer om te gaan met gezond eten, het meest aanwezig zijn op Bye Bye Cheeseburger. Maar af en toe probeer ik het ook over ’the bigger picture’ te hebben. Want gezond leven is heel wat meer dan gezond eten alleen.  Het is ook goed slapen, op tijd ontspannen, je omgeving detoxen, zo weinig mogelijk gifstoffen naar binnen krijgen, en ook.. veel water drinken. Das niet enkel goed voor af te vallen, het is ook van levensbelang voor je lichaam, voor een goede huid, enzovoort.

En voor die laatste heb ik een nieuw trucje – trucjes voor een nóg gezonder leven, deel ik ook graag op mijn blog. Ik heb namelijk dankzij goede vriendin G, een super leuke app ontdekt om je op tijd eraan te herinneren dat je moet hydrateren. Het is super belangrijk om genoeg te drinken. En ook; regelmátig te drinken. Je lichaam kan water niet opslaan zoals het voedsel in de vorm van vet kan opslaan. Het water wordt gebruikt (in héél je lichaam) en overschotten worden afgevoerd. Het heeft dus geen nut om die twee liter water in één keer achterover te gieten. Nee zeer regelmatig een glaasje, dat is ideaal. Maar.. we all have a busy life. En soms gaat het gewoon even aan je voorbij en besef je niet dat je al een hele tijd niets gedronken hebt. Herkenbaar? Dan is deze app misschien wel iets voor jou!

Het lijkt een beetje girly-schmurly maar in de app ‘Plant nanny’ zet je dus een plantje in een pot en geeft die dan de ganse dag water. Basically komt het erop neer dat elke keer jij een glas water drinkt je dit even ingeeft door je plant water te geven. Je plantje – ze zijn super schattig trouwens! – groeit zo elke dag een beetje. Tot ie volgroeid is en dan kan je hem in de tuin planten en een nieuwe kiezen. Oh ja, je kan hem ook een naam geven! De app herinnert je er aan als het al even geleden is dat je gedronken hebt. En dan kan je meteen je plant en jezelf wateren. Als je de plant geen water geeft wordt ie ongelukkig, begint ie te verwelken en uiteindelijk gaat hij dood. Huilen dus!

Plant nanny app

Het is een stom trucje maar het helpt wel echt. En bovendien is het gewoon leuk ook! Een kleine bedenking? De app bepaalt aan de hand van wat info die je opgeeft hoeveel water je zou moeten drinken. Ik heb het idee dat dat voor mij wat te laag ligt. Ik moet volgens de app net geen 2 liter drinken en voel me toch beter als ik 2,5 liter ongeveer drink. Anderzijds heb ik bij de info opgegeven dat mijn ‘activity level’ average is. Misschien had ik toch maar ‘active’ moeten ingeven.. Soit, ik drink gewoon wat extra, no problem!

Heb je het zelf al geprobeerd? Of gebruik je misschien een andere app? Tips and tricks altijd welkom in de comments hieronder!

Papaja avocado salade met munt

De temperaturen zijn voorlopig nog heerlijk en dus is het nog steeds weer voor een fris slaatje. Ik heb deze keer een exotisch slaatje in petto. Om zo te verorberen (as I did) of als brijgerechtje, ideaal voor de barbecue bijvoorbeeld.

Het exotisch fruit dat ik kies is een papaja. Op zich eet ik niet zo vaak papaja en dat is best zonde want fruit dat veel zon gezien heeft (exotisch fruit dus bij uitstek) bevat over het algemeen nog meer vitaminen. Het is daarom altijd goed om voor een vliegtuig papaya te kiezen. Is die er niet in de winkel, no worries ofcourse! Mijne was ook geen vliegtuig papaja. Ik zeg gewoon; als die er is dan is het een goede optie want er zitten veel vitaminen in!

De papaja bevat onder andere papaïne, een proteolytisch enzyme dat eiwitten opknipt in aminozuren. Als eiwitten in ons lichaam komen worden ze opgenkipt zodat ons lichaam ze kan gebruiken. Papaïne is een enzyme dat dus bijdraagt aan dit proces. Wist je dat de zaadjes van de papaja ook heel gezond zijn? Niet zo verbazend aangezien zaadjes alle stoffen bevatten om een nieuwe gigantische papajaboom te worden. Er worden heel wat gezondheidsvoordelen aan papaja zaadjes toegeschreven en het zou soms zelfs gebruikt worden bij leveraandoeningen. Tegenwoordig kan je zelfs papajazaad-poeder kopen als superfood. Reden genoeg om wat zaadjes aan je maaltijd toe te voegen, want die zaadjes komen er gewoon gratis en voor niks bij. Winner!

De smaak van die zaadjes? Ik vind ze een beetje naar peper smaken. Ik doe er niet al te veel van in zodat het slaatje zijn zoete toets behoud en niet te bitter wordt. Verder gebuik ik een avocado. Om het geheel oh so creamy dreamy te maken. Zo heb ik ook een heleboel gezonde mono-onverzadigde vetten binnen en heel wat vezels (avocado’s bevatten veel vezels!). De munt en limoen maken het dan weer heel fris!

Avocado en papaya salade

Papaya avocado salade

Ingrediënten:

  • 1 papaya
  • 1 avocado
  • Een handje vol munt
  • 2 stengels lente ui
  • Verse bieslook
  • Halve limoen

Hoe:

  1. Snijd de papaya doormidden en verwijder de pitten. Houd de pitten bij!
  2. Snijd de avocado en ontpit hem. Verwijder de schil en doe hem in blokjes.
  3. Doe de papaya en de avocado in een grote kom. Doe er de limoen over heen.
  4. Snijd de lente uitjes, de munt en de bieslook fijn en doe ze bij in de kom.
  5. Tos een paar keer.
  6. Voeg wat van de pitjes van de papaya toe.
  7. Werk af met wat munt.

Heerlijk zo als slaatje of als bijgerecht! Smakelijk!

Boek: Salades In A Jar (WIN)

Joepie nog eens een giveaway! 🙂

Salades In A JarMet de zomer die nu duidelijk écht begonnen is, is het nu ook helemaal slaatjes weer. Lekker veel groentjes naar binnen steken, hoera! Eeeen door een jar te gebruiken kan je ook makkelijk op kantoor of onderweg een slaatje vol lekkere gezonde dingen eten.

Maar hoe doe je dat juist zo’n ‘salade in a jar’? En welke dingen zijn leuk om te combineren? Gelukkig heeft Bérengére Abraham daar een gans boek aan gewijd. Om jou te inspireren met heerlijke salades in een jar. En uiteraard mag ik er weer eentje weggeven!

Wat? Je hebt nog geen jar? Geen enkel probleem! Want ik heb geen 1, 2 maar 3 jars die ik bij het boek geef. Vandemoortele heeft de studenten van de Gentse Artevelde Hogeschool gevraagd om een uniek design voor enkele mooie retro bokalen te maken. En het resultaat is heerlijk funky geworden. I-de-aal om een heerlijk en gezond slaatje in mee te nemen.

Vandemoortele jars HoGent design

Je kan het boek Salades In A Jar én 3 bokalen winnen. As usual, moet je er het volgende voor doen:

1. Zet hieronder in een comment waarom jij graag dit boek en deze bokalen zou winnen.

2. Share the love, op de sociale media!

Over exact een weekje maak ik de winnaar bekend! Veel succes!

Avocado eiersalade (lente slaatje)

EINDELIJK! De zomer is in het land! En ik ben duidelijk niet de enige die daardoor tonnen energie heeft! Overal waar ik kijk zie ik blije en actieve mensen met massa’s plannen! Wat mooi weer allemaal niet kan doen..

Ik heb een druk verlengd weekend voor de boeg. Donderdag en zondag geef ik telkens twee maal een healthy cooking demo op Antwerpen Proeft. Suuuuuper leuk! Vrijdag geef ik een optreden aan de vleugelpiano in Plaza Bistro. En ook zaterdag moet er veel gezongen worden! En tussendoor wordt er geblogd en hopelijk links of rechts nog wat yoga gedaan. En wat al deze leuke dingen nog leuker maakt… yup; mooi weer!

En mooi weer heeft nog meer voordelen: je gaat er spontaan gezonder van eten. Toch? Lekker vers fruit, veel salades, veel rauwkost.. Gaat allemaal vanzelf als het weer goed is! Al moeten die gezonde dingen af en toe in competitie gaan met ijsjes. Maar bon. Jezelf verwennen moet ook kunnen!

Ik heb nog heel wat favoriete slaatjes die ik wil delen hier op Bye Bye Cheeseburger maar vandaag heb ik even vanalles samen gegooid wat ik in huis had en eigenlijk is het een heel smakelijk avocado eiersalade geworden. En dus ik dacht; gooi ik meteen even online!

Ik heb dit slaatje helemaal in mijn eentje verorberd maar als bijgerecht is het ook prima voor twee personen.

Ingrediënten:

  • Hand vol gemengde sla
  • 1 avocado
  • 1 klein teentje look
  • 2 hardgekookte eieren
  • 1 kleine biologische tomaat
  • 1 lente uitje
  • peper en zout
  • pijnboompitten

Hoe:

  1. Dresseer de sla op je bord.
  2. Prak de avocado.
  3. Snijd de tomaat en verwijder de pitjes. Doe de stukjes onder de avocado.
  4. Doe de eieren in stukjes en mee onder het mengsel. Snijd de lente ui en doe die er ook onder.
  5. Voeg look en peper en zout toe. Doe het mengsel op de sla.
  6. Rooster heel zachtjes de pijnboompitten en strooi ze over het geheel.

Smakelijk!

Superfood banaan als ontbijt

0

Net terug van een GEWELDIGE yoga-fotoshoot in Mallorca. De foto’s zien er geweldig uit – je kan al een sneak preview zien op mijn instagram-account – maar nog veel belangrijker: het was on-ge-looflijk leuk. Ik ben bij de fotograaf en zijn vrouw verbleven, Stuart en Britt, twee geweldig mensen met een ongelooflijke energie en een super mooi huis in Es Capdella. Ja ik lijk wat te overdrijven maar dat doe ik echt niet. Ik hou ervan als reizen inspirerend zijn. En ook al was dit vooral werken – naja als je yoga fotoshoots al werken kan noemen – en best uitputtend, ik heb het gevoel dat ik vanalles heb bijgeleerd door zoveel indrukken op te doen. Doordat we op heel veel verschillende locaties hebben gewerkt, heb ik best veel van het eiland kunnen zien. Het was namelijk mijn eerste keer in Mallorca. Maar het zijn toch vooral Britt en Stuart die me geïnspireerd hebben en dan vooral met hun geweldige levensspirit! Twee vlotte sympathieke mensen die samen een geweldig koppel vormen. En man wat werd ik er verwend! In de ochtend een gember infusion met citroen, daarna kefir met vers fruit en pitten en zaden, een heerlijke salade over de middag en ’s avonds veeeel geroosterde groentjes met vis. Oh ja, en overdag heel de tijd yoga voor de shoot, verblijven in een super mooi huis, zon en zee… Een droom toch?

Wel helemaal geïnspireerd terug thuisgekomen (btw: wat de hel met dat weer hier?) dacht ik van nog even mijn superfood banaan uit de doeken te doen. Zoals ik al op instagram gezet had vind ik dit een ideaal gerechtje om voor een yogasessie te verorberen. Niet vlak ervoor natuurlijk maar als ik ’s ochtends naar de ashtanga yoga ga wil ik toch wel iets gegeten hebben. Anders voel ik me flauw en grolt mijn maag. Maar ik wil ook iets niet te zwaar, toch iets wat me energie geeft, en waar een beetje crunch aan is (Gosh, wat ben ik een moeilijk mens!). Maar waar vooral heel veel verschillende interessante nutriënten inzitten!

De bijenpollen bijvoorbeeld. Die bevatten uitzonderlijk veel proteïnen – ideaal voor het sporten dus. De cacaonibs hebben dan weer heel wat antioxidanten te bieden. En de kokosolie draagt ook bij op heel wat vlakken. Als je over die laatste meer wil weten moet je maar eens mijn post over de redenen om kokosolie te eten lezen.

Ingrediënten:

  • 1 grote banaan
  • halve lepel kokosolie
  • 2 paranoten
  • 1 theelepel bijenpollen
  • 1 theelepel cacaonibs

Hoe:

  1. Verwijder de schil van de banaan. Snijd hem door midden.
  2. Doe de banaan in een pan met kokosolie en bak langs elke kant ongeveer 1 minuut.
  3. Crush de paranoten met een vijzel en strooi ze over de banaan.
  4. Doe de cacaonibs en de bijenpollen erover.

En smullen maar.

Volg mijn ‘healthy cooking’ demo op Antwerpen Proeft (WIN)

17

Antwerpen Proeft, vorig jaar liep ik er nog rond om gewoon te smullen van al dat lekkers dat verschillende topchefs voorschotelden. De balletjes van Wim Ballieu, lekkere zoete aardappel frietjes, van de ene foodtruck naar de andere.. Sounds like heaven no?

Wel dit jaar sta ik er zelf met een ‘healthy cooking’ demo! CRAZY! Op donderdag 5 mei en zondag 8 mei zal ik in de loop van de namiddag op Antwerpen Proeft twee maal een gerechtje maken en je uitleggen hoe je dat zelf makkelijk kan maken. Je vind me – uiteraard – in het Njam paviljoen. Op donderdag 5 mei om 14u en om 15u30. Op zondag 8 mei om 15u en om 16u30.

Antwerpen Proeft gaat door op het Noord in Antwerpen stad, vlakbij de Waagnatie. Het wordt een geweldig fijne bedoeling met vooral heeeel veeeel lekker eten! 🙂 Je kan een bezoekje brengen van 5 mei tot en met 8 mei.

Eeeeeeen uiteraard heb ik wat uit te delen. Want ik geef 4 x 2 duotickets weg. Wat je ervoor moet doen is – as usual he – super simpel!

1. Schrijf hieronder in een comment even waarom jij graag naar Antwerpen Proeft wil.

2. Share the love op sociale media! 🙂

En wacht niet te lang want ik trek maandag al de winnaars!
Veel succes en hopelijk tot dan!

Steffi Vertriest Antwerpen proeft 02

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks