Een sapje of een smoothie? Allemaal hetzelfde? Nee toch niet!
Commercieel wordt het dan wel door elkaar gebruikt, technisch is er toch een verschil. What’s in a name hoor ik je zeggen? Nu ja.. toch wel wat want de impact op je lichaam of het een smoothie of een sapje is, is anders. En dus de moeite om het te weten.
In onderstaand filmpje leg ik het verschil uit in de ‘Vraag-het-aan-Steffi’ reeks van njam tv.
Tegenwoordig is er een super leuk programma op één: Over eten. Een aanrader! Al heb ik toch enkele kanttekeningen bij het stukje over smoothies. In het stuk wordt de vraag gesteld of smoothies nu echt wel gezond zijn. Er wordt onder andere gezegd dat voor een halve liter smoothie er zo’n 20 stukken fruit in zitten en dat dat overeen komt met zo’n 9 klontjes suiker. Hoewel ik een grote fan ben van het programma vind ik het toch jammer dat ze niet wat meer in de diepte gegaan zijn over dat thema. Snap ik uiteraard ook want een tv programma kan geen uren duren. Toch vond ik dat de smoothies onterecht gedemoniseerd werden en daarom even mijn opmerkingen erbij.
Een halve liter smoothie bevat 20 stukken fruit?
Dan zal het hoogstwaarschijnlijk over sappen gaan want 20 stukken fruit krijg ik niet eens in mijn blender. Hier is het dus al essentieel om het verschil te maken tussen sappen en smoothies. Het probleem is dat wanneer je een sapje neemt je met concentraties zit, ook van de suikers dus. Een smoothie daarentegen bevat ook alle vezels nog want we gooien niks weg.
Alle vezels zijn kapot gemixt?
Een gemixte vezel verliest heus niet al zijn waarde. De vezels verdwijnen wanneer je bv een slowjuicer gebruikt, maar mix 10 aardbeien in een blender en je hebt heus nog wel wat vezels binnen. De bulk-waarde – waar een vezel heel belangrijk voor is – blijft nog steeds. En vergeet niet dat je wanneer je een aardbei zou kauwen – en al zeker wanneer je zoals aangeraden bijna 30 keer kauwt voor het doorslikken – je ook heel wat ‘vezels kapot maakt’. Het grootste probleem is dat we bij een smoothie ons eten gaan drinken terwijl eten gegeten moet worden. Alleen op die manier kan je lichaam op tijd signalen geven wanneer je genoeg hebt. Ik ben daarom ook een grote fan van smoothie bowls (zoals mijn avocado smoothie bowl bijvoorbeeld) want daar lepel je je smoothie.
9 klontjes suiker en cola maar 8?
Wederom enkel als je met sappen werkt en dus geconcentreerde fruitsappen hebt en ook enkel wanneer je enkel met fruit werkt en niet met groenten. Bovendien! Zelfs ALS een smoothie meer suiker zou bevatten dan cola – wat het volgens mij niet is – dan nog zitten er in een smoothie een heel pak goede dingen. Die goede dingen zitten niet in cola. Maar in cola zit wel een hele boel andere crap. Laat het dus heel duidelijk zijn dat een verse smoothie ALTIJD gezonder is dan cola. Punt.
Voila, dat is ook weer van mijn lever! Als je trouwens Over Eten wil bekijken dan kan dat elke woensdagavond op één of hier online.
Heb je nog vragen over de gezonde keuken? Stel ze dan hier op de njam site dan antwoord ik in een videoboodschap.
Steffi,
Ik kijk ook naar over eten en heb de desbetreffende aflevering over smoothies ook gezien. De kanttekening bij 20 stukken fruit die diende gemaakt te worden, was dat het effectief om stukken ging, namelijk een stuk of 15 aardbeien. Mochten ze in termen van porties spreken, zou het al veel minder zijn, want dat zou dan als 1 portie beschouwd worden.
Ik vind het een programma met waardevolle aspecten maar ze gaan er soms te zwartwit over. Een smoothie mag dan evenveel of zelfs meer suiker bevatten dan een blik Cola, meer voedingsstoffen bevat het ook. Het gaat om de GEZONDE keuze maken he 😉 Geef mij maar een smoothie met calorieën dan een Cola Zero met crap :p liever iets waardevols in mijn lichaam (en bovendien ook véél lekkerder!!)