Home Blog Pagina 32

Lezingen / Workshops / Signeersessies

0

Wil je graag een keertje een lezing bijwonen? Regelmatig doe ik uit de doeken wat mijn mening en visie is als het op gezonde voeding aankomt. Ook trek ik samen met mensen de keuken in om het gezonde koken onder de knie te krijgen en mijn tips en tricks mee te delen. Verder vind je me op verschillende events voor het signeren van m’n boek De Gezonde Goesting en een leuk babbeltje te doen – uiteraard!

Hieronder vind je alle openbare lezingen/workshops/signeersessies. Vergeet zeker niet te reserveren via de bijhorende links om te vermijden dat de plaatsen al volzet zouden zijn als je toekomt.

 

UPDATE SOON

 

De Gezonde Brooddoos op MNM

0

Vanochtend was ik te gast bij Peter en Julie in de Grote Peter Van de Veire Ochtendshow. Heel deze week staat namelijk in het teken van de brooddoos bij MNM. Je kan trouwens nog de hele week brooddozen winnen voor je hele school of bedrijf, check it out!

Elke ochtend stelt een chef/foodie ook zijn of haar gezonde brooddoos voor in de rubriek #DeBrooddoosVan. En vanochtend was het mijn beurt. Ik zet voor jou nog eens op een rij wat er in mijn brooddoos zat! 🙂

Mijn brooddoos is er eentje met verschillende compartimentjes. Ik ben zelf vaak op de baan of alleszins een ganse dag weg van huis en dus heb ik wel wat ervaring met het voorbereiden van een lunchpakket. Daar zijn verschillende dingen belangrijk vind ik. Zo vind ik het niet zo handig om veel bestek mee te sleuren. Op de duur heb ik meer bestek in mijn auto/op kantoor liggen dan in mijn keuken en nog veel meer: hoe meer rommel ik moet meesleuren hoe meer gedoe het wordt en hoe minder gemotiveerd ik ben om een lunchpakketje voor te bereiden. Graag werk ik ook met dingen die ik makkelijk de dag ervoor kan klaarmaken zodat ik ‘s ochtends niet teveel tijd verspil..

MNM brooddoos 2

Wat zat er allemaal in #DeBrooddoosVanSteffiVertriest

  • 2 koekjes met haver, banaan en chocolade stukjes. Super makkelijk met maar 3 ingrediënten en op 15 minuutjes klaar – en ook nog eens gezond uiteraard. Het recept komt uit De Gezonde Goesting seizoen 1 en je vindt het ook in mijn gelijknamig boek.
  • Wat kerstomaatjes. Je weet wel, voor dat snacken tussendoor.
  • Blauwe bessen voor wat extra anti-oxidanten onderweg.
  • Een fruitrolletje. Hierbij steek ik verschillende fruitjes in een rijstrolletje. Zo hoef je niets te schillen ofzo, gewoon alles al kan en klaar om uit de hand te eten. Ik koos hier voor kiwi, frambozen, blauwe bessen en munt. Allemaal nog in het seizoen verkrijgbaar nu, ook in de biowinkel! Als je tips zoekt over hoe je zo’n rijstrolletje maakt – zonder dat het weer uit elkaar valt – dan kan je dat hier bekijken.
  • Een Spaans omelet met zoete aardappel. Receptje hieronder.

Recept voor het Spaanse omelet met zoete aardappel. Ik schrijf het uit voor 6 personen – afhankelijk of je er nog andere dingen bij eet moet je natuurlijk wel een grotere portie voorzien.

Ingrediënten:

  • 1 zoete punt paprika
  • 1 ui
  • 1 grote zoete aardappel
  • 7 eieren
  • 1/2 tl zout
  • Platte peterselie
  • Olijfolie

Hoe:

  1. Schil de zoete aardappel en snijd hem in schijfjes. Doe de schijfjes in een stoommandje tot ze beetgaar zijn.
  2. Snijd ondertussen het uitje en de zoete puntpaprika. Doe ze met wat olijfolie in een pan en stoof aan.
  3. Kluts de eieren en voeg er zout aan toe.
  4. Neem een kleine vuurvaste schaal. Leg een laag schijfjes zoete aardappel, doe er wat van het paprika-ui-mengsel over, een laagje geklutst ei en herhaal dit tot de schaal vol is.
  5. Zet in de oven op 175 graden voor zo’n 25 minuten (controleer regelmatig, want afhankelijk van de grootte van je schaal en het type oven, kan dit stevig variëren.)
  6. Werk af met wat platte peterselie.
  7. Smakelijk!

Wil je graag het gehele interview nog eens herbekijken, dat kan hier.

Pictures from MNM.

Gestoofde appel met ricotta en pistachenoten

0

Deze moest ik toch even sharen! Overheerlijk en oh zo simpel – en dat zijn de beste recepten, toch?

Eerder deze week trok ik de koelkast open, op zoek naar een snackje of alleszins iets dat snel gefixt zou zijn. Ik ritste een appeltje en wat ricotta mee en dat bleek een heerlijke combo. Niet zo onlogisch achteraf bekeken.

Wat ik tevens geweldig vind aan deze is dat het een klein en uiterst verfijnd zoet (maar niet té zoet) proevertje is. Het ideale dessertje eigenlijk. Want misschien ligt het aan mij, maar hoe graag ik ook dessert eet, de porties zijn altijd zo gigantisch? Ik wil nog even nagenieten van iets zoet na mijn eten, niet nóg eens een ganse maaltijd naar binnen werken..

Soms twijfel ik even of ik recepten zoals deze op Bye Bye Cheeseburger zou zetten. Of ik ze überhaupt ‘recepten’ kan noemen. Maar dan bedenk ik mij dat het toch veel meer gaat over mensen inspireren en hun interne receptenbibliotheek – ja ik bedoel daarmee: in je hoofd – aan te vullen met makkelijke en lekkere dingen. En iets simpel als deze hoort daar zeker ook bij.

Ow ja. Voor ik het vergeet. Nog even een personal update. Binnenkort weer druk druk druk.. Volgende week woensdag zit ik in de ochtendshow op MNM om je een gezond brooddoos-ideetje mee te geven. Ik heb wat leuks in petto!! Ik share het zeker ook op m’n Instagram en Facebook! De week daarna heb ik nieuwe opnames voor njam! TV. Nee nee (nog) geen nieuwe afleveringen voor De Gezonde Goesting maar wel wat nieuws, dit najaar op je scherm! Ik mag er nog niet teveel over verklappen maar zeker is wel dat het je veel comfort en warmte zal geven deze winter. Hihi. Keep you posted!

Oké, oké, ik ben aan het afdwalen. Terug naar het receptje. Ik schrijf het uit voor twee personen.

Ingrediënten:

Hoe:

  1. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd hem in schijfjes. De schil mag er dus aan blijven – lekker veel vitamientjes daar!
  2. Doe wat olijfolie in een pan, doe de schijfjes appel erin. Liefst naast elkaar – mogelijks moet je dan twee pannen gebruiken voor de volledige appel. Wanneer het vuur warm is zet je het wat lager, zodat de olie niet mega heet wordt.
  3. Laat de appeltjes even garen, draai ze om en gaar verder. Doe er wanneer ze zo goed als klaar zijn wat kaneel over.
  4. Dresseer op een bord, in de vorm van een bloemetje.
  5. Schraap met een soeplepel een strookje ricotta af. Dresseer het over je appelbloem.
  6. Doe er enkele pistachenoten over.
  7. Beetje honing erbij. En werk eventueel af met munt
  8. Smakelijk!

Nectarine crumble

1

Het nectarineseizoen loopt op z’n einde.. Snik snik.. Maar dé gelegenheid om gauw nog eens mijn nectarine crumble te maken. Het recept komt uit mijn boek De Gezonde Goesting en is één van mijn favorieten! Vandaar dat ik hem ook even met jullie wilde delen.

De crumble is helemaal glutenvrij omdat ik werk met haver. Daar gebruik ik de Nutridia haver voor. Want – mocht je het nog niet weten – ik ben sinds kort ambassadrice van Nutridia. Hun assortiment bestaat uit allerhande biologische producten (granen, noten, granola, honing, kokosolie,..), een ideale match dus met mijn visie op gezonde voeding!

Verder gebruik ik uiteraard weinig en enkel natuurlijke suiker.

Ingrediënten:

  • 130 gram Nutridia haver
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 2 el water
  • 4 el ahorn siroop (+ 2 tl extra voor de vulling)
  • 1 tl zout
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl kaneel
  • 6 nectarinen
  • 2,5 el amandelmeel
  • 2 tl limoensap

Hoe:

  1. Neem 50 gram van de Nutridia haver en maak daar meel van door het te blenden. In een par spins is dat gebeurd.
  2. Meng het havermeel, de overige Nutridia haver, de olijfolie, het water, ahorn siroop, zout, nootmuskaat en kaneel. Zet het opzij.
  3. Snijd de nectarinen in stukjes en verwijder de pitten.  Doe er het limoensap over. Doe het amandelmeel en de twee theelepels ahorn erbij.
  4. Doe het fruitmengsel in een kleine ovenschaal.
  5. Doe het havermengsel erboven op.
  6. Zet voor 35 a 40 minuten in de oven op 170 graden.

Eet warm!

YUM!

Recept: Worteldipje met sesam

2

De afgelopen drie dagen heb ik verschillende demo’s gegeven bij DOMO. Met hun X-power gamma  heb ik verschillende smoothies, dipjes, slaatjes en noem maar op gemaakt. Daar heb ik dus kort geleden wat mee geëxperimenteerd en mijn worteldipje viel zo in de smaak dat ik deze ook meteen wil delen met jou.

Het worteldipje is veganistisch, lactose- en glutenvrij maar vooral een geweldig smaakbommetje met een romige structuur. Perfect om op een crackertje te smeren, maar ook heerlijk met wat koude groentjes. Het ideale hapje als je gasten over de vloer krijgt, want bij koude groentjes komt toch nog vaak dat potje cocktailsaus op de proppen. Op deze manier kan je groentjes met groentjes eten, sounds great no?!

Laat je niet afschrikken door het lange lijstje ingrediënten. Er zitten heel wat kruiden in maar ik ben er zeker van dat je die allemaal al in huis hebt. Op de worteltjes en eventueel de bouillon na is dit een koude bereiding. Reden te meer om een kwalitatieve extra vierge olijfolie te kiezen! Alle geweldige stoffen waar olijfolie voor bekend staat blijven optimaal bewaard in deze worteldip!

Worteldipje

Ingrediënten:

  • 350 gram wortelen
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 3 el tahini (sesampasta, 100% puur)
  • Stukje verse gember (2 vierkante cm ongeveer, of naar smaak)
  • Ruim 1/2 tl koriander
  • Ruim 1/2 tl komijn
  • 1/2 tl kaneel
  • Snuifje zout
  • Snuifje cayennepeper
  • Sap van een halve citroen
  • 1 sjalotje
  • 3 el groentebouillon
  • Verse koriander (afwerking)
  • Zwarte sesam (afwerking)

Hoe:

  1. Schil de wortels en hak ze in stukjes. Stoom ze volledig gaar. Laat even afkoelen.
  2. Ik werk meestal met een bouillonblokje, ik meng het met wat warm water en gebruik dan enkele eetlepels, een stuk of drie a vier.
  3. Meng alle ingrediënten – behalve de zwarte sesam en de verse koriander – in een blender.
  4. Doe in een potje, strooi er zwarte sesam over en werk af met verse koriander. Wie gek ik van koriander kan ook nog wat verse koriander snijden en onder het mengsel doen.

Smakelijk!

Tartine met erwten-avo-mash en champignons

0

Je voelt het al op de baan, aan de files, aan de drukte.. De zomervakantie loopt stilletjes aan op z’n einde. En dat wil ook zeggen de drukte van werk, school, events en noem maar op, die weer de hoogte in gaat. Het ziet er naar uit dat ook mijn september stevig zal worden. En dus probeer ik tussendoor nog wat extra te genieten van een iets vrijer schema. Waarin ik al eens wat uitgebreider durf ontbijten.

Deze tartine was een ingeving van het moment en het heeft me zo gesmaakt dat ik hem toch even wilde delen. De traditionele ‘avocado on toast’ is meestal iets wat ik bewaar voor wanneer ik buitenshuis ga ontbijten of lunchen. Maar waarom ook niet hem gewoon eens thuis maken en er nog wat creatief mee zijn ook.

In het recept gebruik ik umeboshi. Umeboshi leerde ik kennen op m’n detoxkuur in mei. Daar werd het in sapjes gebruikt en ik was verbaasd over de subtiele lekkere smaak die het gaf. Laatste dag van de detoxkuur onmiddelijk naar de winkel gereden om het te gaan halen – je vindt het bij de Oosterse producten, ik heb het zelf in de natuurwinkel gekocht maar ongetwijfeld ook in andere (bio)supermarkten te vinden! Umeboshi zijn japanse gepekelde pruimen. De variant die ik gebruik is Ume Su, een liquide aftrok van de umeboshi. Het is niet alleen een goede smaakmaker, het is ook goed voor je. Het zou de vertering helpen, als anti-aging werken en vermoeidheid tegen gaan. Zeker eens proberen dus!

Terug naar onze tartine nu. De porties hieronder zijn voor 1 persoon. Laat het smaken!

Ingrediënten:

  • 80 gram diepvries erwten
  • 1 avocado
  • 2 theelepels umeboshi (lopende ‘Ume Su’, uit een flesje)
  • royale scheut peper en zout
  • 1 klein sjalotje
  • 4 champignonnen
  • 1 grote snee zuurdesembrood
  • 1 eitje
  • Platte peterselie

Hoe:

  1. Kook de erwten gaar. Laat wat afkoelen.
  2. Ontpit de avocado en verwijder de schil. Plet hem samen met de gekookte erwten.
  3. Voeg umeboshi toe en peper en zout.
  4. Rooster lichtjes het sneetje zuurdesembrood.
  5. Snijd het sjalotje en de champignons, doe samen in een pannetje en laat de champignons aankleuren en garen.
  6. Bak het eitje ‘sunnyside up’. Zonder bruin te worden.
  7. Besmeer het sneetje brood met de avocado-erwten puree, dresseer de champignons erboven op.
  8. Leg het eitje er naast en werk af met peterselie. Voeg eventueel nog een keer wat peper en zout toe.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks