Home Blog Pagina 47

Koelkast tips!

1

Een tijdje geleden postte ik een filmpje op de Facebookpagina van Bye Bye Cheeseburger over mijn nieuwe koelkast. Want nu ik dat knap ding in huis gehaald heb wil ik ze graag zo praktisch mogelijk inrichten. De tips die ik daarvoor in petto heb, die deel ik met je in deze post. Maar uiteraard ben ik ook altijd benieuwd naar de tips and tricks van jullie! Voel je vrij om die mee te geven in de comments onderaan!

Ok. Dus. Mijn nieuwe koelkast. Het is het laatste, nieuwste, meest hipste design van LG geworden. De instaview, door-in-door. Uiteraard ten eerste omdat ik super hip ben (wink!) maar ook omdat deze heel energiezuinig is. Ik sta vaak vele uren in de keuken en daarbij moet ik dus ook geregeld wat uit de koelkast hebben. Je staat er misschien niet altijd bij stil maar elke keer je de deur van je koelkast opent verlies je giga veel energie. De koelkast is in die paar seconde heel veel koude kwijt en moet dus daarna weer extra in actie komen om zichzelf weer optimaal te koelen. Het voordeel aan de door-in-door methode is dat je veel minder koeling verliest – tot wel 41%! De dingen die je dus geregeld nodig hebt, denk aan dranken of amandelmelk bv, die zet ik dus daar!

http://www.facebook.com/byebyecheeseburger/videos/1609021935823018/

  • Voorzie een schap met ‘easy snacks’. Bij mij staan hier altijd kerstomaatjes, gesneden groentjes die ik zo uit de hand kan eten, besjes en vaak ook mijn chocoladekoekjes to-die-for (uit mijn boek De Gezonde Goesting). Heb je kinderen in huis? Zorg er dan voor dat het schap op ooghoogte is voor hen. Zo hebben ze meteen gezonde dingen in het vizier en grabbelen ze veel sneller naar gezondere snacks.
  • Voorzie een apart schap voor left-overs en mealpreps. Dé sleutel om altijd een gezonde maaltijd binnen handbereik te hebben. Left-overs maken de perfecte lunch de volgende dag maar ook voorgekookte quinoa, zoete aardappel en bonen in de koelkast hebben bijvoorbeeld zorgt ervoor dat een gezond gerechtje super snel gemaakt is. Door hier een apart schap voor te voorzien heb je ook meteen een duidelijk overzicht van wat je opties zijn. Bovendien kan je op tijd ‘uitmesten’ om te voorkomen dat je koelkast vol over-datum-stuff zit. Bah.
  • In mijn nieuwe koelkast heb ik twee schuiven, eentje speciaal voor groenten en eentje speciaal voor fruit. Vroeger legde ik alles gewoon door elkaar maar daardoor worden dingen sneller slecht, had ik minder overzicht en moest ik vaak eten weggooien – absolute zonde! De schuiven stel ik nu apart in qua vocht balans want m’n koelkast heeft ook een ‘moist balance crisper’. Om het met Astrid Bryan haar woorden te zeggen: How cool is that?
  • Welk fruit en welke groenten moeten nu in de koelkast en welke niet? Tuinadvies.be heeft daar een mooi overzicht over geschreven. Lees het hier.
  • In de deur heb ik een speciaal plekje voorzien voor de dingen die lang(er) bewaard kunnen worden zoals notenboters, tahini, tomatenpuree, mayo,..
  • Over eitjes.. Veel mensen beweren dat je eieren nooit in de koelkast mag bewaren. Uit de laatste onderzoeken blijkt dat echter niets uit te maken. Belangrijk is wel dat wanneer je ze in de koelkast plaatst je ze ook daar houdt tot je ze gaat gebruiken. Eieren hebben best een constante temperatuur, daarom wordt aangeraden ze in het eierdoosje te laten.

Ziezo, dat waren enkele van mijn tips en ook een kijkje in mijn nieuwe koelkast.

Zelf nog tips? Trucjes die jij toepast? Shoot!

Mijn liefde voor BIO

1

De laatste tijd heb ik veel lezingen gegeven – data voor komende lezingen vind je trouwens hier – en daarin heb ik het over mijn LHI-methode dewelke ook biologische voeding omvat. Zelf koop ik zo goed als alles bio. In mijn programma De Gezonde Goesting werk ik met de Nutridia producten én ik ben ook ambassadrice van hun producten! In deze blogpost wil ik je dan ook wat meer vertellen over mijn grote liefde voor bio.

In de afgelopen jaren heb ik de parking van de Bioplanet steeds drukker bezet zien worden. Steeds meer hoor ik mensen in mijn omgeving zeggen dat ze hun inkopen – volledig of deels – uit een biowinkel halen. Ook in de gewone supermarkt zie je steeds meer producten die biologisch zijn En toch heerst er over het algemeen nog steeds veel twijfel rond bio.. Niet iedereen is overtuigd.

Dat bio natuurlijker en gezonder is, daar zijn we het ondertussen wel over eens (denk ik). Of alleszins met de uitspraak dat we liefst zo weinig mogelijk chemische troep op en in ons eten willen. Maar biologische voeding heeft meer voordelen dan alleen die dingen die er niet in zitten. Er zitten namelijk ook meer goede dingen in.

Meer van het goede, minder van het slechte:

Fruit en groenten die biologisch geteeld worden bevatten meer antioxidanten, tot meer dan 60%. En antioxidanten zijn al vaak genoeg gelinkt aan een verlaagde kans op ouderdomsziekten en sommige vormen van kanker. Door die grote hoeveelheid komt dat overeen met de antioxidanten die je zou binnen krijgen wanneer je 1 a 2 stukken fruit (conventioneel geteeld dan) extra zou eten.

Biologische zuivel bevat meer omega 3. Tot wel 69% meer alfalinoleenzuur en tot 57% meer DHA en EPA. Die laatste twee zijn die wonder-omega-3-vetzuren waarover men spreekt als ze zeggen dat je meer vis moet eten. Als je bekijkt hoe de runderen worden gekweekt is het ook niet zo onlogisch dat biologisch gekweekt vee meer omega 3 producten aanlevert. Biologisch vee krijgt vaker gras gevoerd en daar zit nu eenmaal meer omega 3 in, terwijl granen eerder veel omega 6 bevatten.

Biologisch gekweekte groenten en fruit bevatten minder cadmium. Dat is een zwaar metaal dat nierfunctiestoornissen, osteoporose, longkanker en een laag geboortegewicht kan veroorzaken. De hoeveelheid cadmium in biologische groenten en fruit ligt tot 50% lager.

Er zitten minder nitrogenen in biologische voeding. Tot 30% minder nitraten en 87% minder nitrieten. Het hele proces van nitraten en nitrieten uit de doeken doen zou dit artikel te lang maken maar believe me it’s a good thing.

Biologisch is duur. Dat krijg ik vaak te horen. En toegegeven, het scheelt. En voor mij is het de meerprijs meer dan waard maar ik begrijp helemaal dat dat voor een alleenstaande moeder met 2 kinderen een geheel andere zaak is. En sowieso kan je nooit voor iemand anders de rekening maken – imho. Maar misschien loont het al wel de moeite om sómmige producten biologisch te kopen, seizoensproducten verschillen vaak amper in prijs van de conventionele groenten en fruit.

Ik ben ook bijzonder optimistisch als het over biologische producten gaat. Ik ben er 100% zeker van dat we steeds meer terug gaan naar veel meer pure producten en biologische teelt. Dat gaat automatisch gebeuren denk ik. Maar elke keer je bio koopt stem je wel mee met je portemonnee en gaat die evolutie sneller gaan. En hoe meer mensen voor bio kiezen hoe beter de prijzen ook zullen worden.

Je hoeft er tegenwoordig ook niet meer voor naar een specifieke biowinkel. De producten van Nutridia bijvoorbeeld vind je gewoon in de supermarkt.

Wat is jouw ervaring met bioproducten? Hoe sta jij er tegenover?
Geef je mening in de comments!

 

Speculaaskoekjes van haver en amandelen

10

“Liefste Sint, ik help je dit jaar graag op weg om alle lieve kindjes van gezonde(re) speculaasjes te voorzien. Geen dank. Liefs, Steffi.”

Ik ben verzot op speculaas. Het is zelfs één van m’n guilty pleasures wanneer ik na een maaltijd nog een thee’tje bestel. Maar als het kan in een gezondere variant dan ben ik daar uiteraard de grootste voorstander van.

In dit recept gebruik ik speculaaskruiden. Die kan je in de meeste supermarkten tegenwoordig wel kopen en anders vind je het zeker online. Ik heb zelf al geerkt dat er heel veel verschillen zijn tussen speculaaskruiden, ga dus op zoek naar diegene die jouw voorkeur genieten. Ik vind die uit de Bioplanet heel lekker.

Verder veel amandelen zoals je kan zien, want speculaas en amandelen gaan nu eenmaal hand in hand.

Het recept is gluten- en lactosevrij en daarnaast ook volledig vegan.

Ingrediënten

  • 70 gram havermout
  • Klein handje vol amandelen (25 gram ongeveer)
  • 2 el kokosbloessemsuiker
  • 1,5 el ahornsiroop (of naar smaak)
  • 3 el kokosolie
  • 1 eetlepel amandelmelk
  • 1,5 el amandelpasta
  • Handje amandelschilfers
  • 3 tl speculaaskruiden
  • ¼ tl zout
  • ¼ tl natriumbicarbonaat

Hoe:

  1. Doe de haver, de amandelen, de kokosbloessemsuiker, de speculaaskruiden, het zout en het natriumbicarbonaat samen in een blender en blend het fijn.
  2. Meng in een kom de gesmolten kokosolie, de amandelpasta en de ahorn.
  3. Voeg deze laatste nu toe aan je geblende havermix.
  4. Gebruik twee lepels om de koekjes van het deeg te maken, verdeel ze – voldoende uit elkaar – op een bakplaat.
  5. Strooi wat van de amandelschilfers over de koekjes.
  6. Zet in de oven voor zo’n 10 minuten op 170 graden, of tot ze lichtjes kleuren (want de ene oven is de andere niet)
  7. Haal de koekjes uit de oven en laat ze volledig afkoelen. You can do this!

3 sappen die je sportprestaties kunnen verbeteren

3

Ik ben zelf een frequente sporter. Yoga, badminton en tegenwoordig ook lopen. En hoewel ik uiteraard al veel bezig ben met de juiste voeding om m’n spieren te ondersteunen bij het herstel na het sporten, was ik ook wel benieuwd naar wat je kan doen om je prestaties te ondersteunen.

Rode bietensap

Dat rode bietensap de sportprestaties kan verbeteren is ondertussen wel geweten. Maar wat doet het nu écht? De grote kracht van de rode bieten zou komen door de nitraten. Die vormen nitrieten wanneer ze in aanraking komen met speeksel. In het bloed worden die op hun beurt omgevormd tot stikstofmonoxide. Op deze manier kan er meer zuurstof naar onze spieren gaan en gaan deze krachtiger kunnen samentrekken. Het sterkst is het effect 2 a 3 uur na het drinken van rode bietensap. Onderzoek wees trouwens ook uit dat het effect heeft losstaand van de frequentie waaraan je sport. Het sterkste effect was te vinden bij minder getrainde mensen die duursporten beoefenen zoals lopen bijvoorbeeld.

Granaatappelsap

Granaatappelsap is minder bekend dan bietensap als het op het bevorderen van sportprestaties neerkomt. Nochtans kan ook deze heel wat voor je betekenen. Niet zo vreemd natuurlijk want de nitraten die aanwezig zijn in rode bietensap vinden we ook terug in granaatappelsap. Een groot deel van de effecten van granaatappelsap zijn bestudeerd aan de hand van de rode bietensap-principes – Yes die nitraten dus. Maar het onderzoek specifiek naar dit sap komt zeker op gang. Zo werd al een studie gedaan met gewichtheffers. Dit onderzoek vond veelbelovende resultaten voor het herstel na zware inspanningen door het drinken van granaatappelsap. Het onderzoek werd wel gedaan met extract maar voor mij zegt dat ook al iets over de goede effecten bij het gewone sap.

Andere onderzoeken lieten ook het zeer directe effect van granaatappelsap zien. Na 30 minuten al werd een verhoogde bloedstroom gemeten en de sporters in kwestie rapporteerden dat ze zich quasi onmiddellijk vitaler voelden.

Kriekensap

Ook krieken kunnen op verschillende vlakken je sportprestaties ondersteunen. En dat doen ze uit onverwachte hoeken. Wie vaak en intensief sport heeft veel slaap nodig, slaap is namelijk dé uitgelezen moment om je lichaam te laten herstellen. Kriekensap kan je melatonine doen stijgen en die is cruciaal voor een goede slaap. Wist je trouwens dat melatonine hét sterkste antioxidant is dat je lichaam zelf aanmaakt? Niet zo vreemd dus dat het ook sterk ontstekingsremmend werkt en laat dat nu net zijn wat je nodig hebt na het sporten. Maar ook het anthocyaan – een flavonoïde – helpt je ontsteking af te remmen. Het zou ook helpen bij pijnlijke spieren en kriekensap boost ook je immuniteit.

Drie sappen die je sportprestaties mooi kunnen ondersteunen dus! Het merk Nitrafit biedt trouwens een drankje aan dat deze drie sappen combineert. Bovendien werken ze met 100% biologische sappen – geen concentraat dus – en zonder enige toevoegingen qua bewaarmiddelen of suikers. Speciaal ontwikkelt voor sporters en te vinden in sport- en biowinkels. Je kan deze natuurlijke sportdrink van Nitrafit ook online kopen.

Gebruik jij natuurlijke sappen voor het ondersteunen van je sportprestaties? Let me know!

Hoe ik ‘een loper’ werd..

0

“Oh maar ik ben echt gene loper zenne!” zei ik altijd. Wanneer iemand me vroeg of ik samen met hen wilde gaan joggen. Of wanneer iemand graag samen voor de Ten Miles wilde trainen.. “Nee, das niks voor mij!”. Waarna meestal een blik vol ongeloof volgde, want wie sportief is die loopt, toch?

Ik ben nooit een goeie loper geweest. Omdat ik er – naar eigen invulling – niet voor gebouwd was. Ik heb lichtjes x-benen, waardoor de druk op mijn enkels al heel snel heel hoog is. Bovendien heb ik ook wat ‘lower crossed syndrome’, wat min of meer wil zeggen dat mijn lage rugspieren en bovenbeenspieren overtrained zijn en mijn gluten en buikspieren zwak zijn.

Maar door de vele opeenvolgende drukke periodes – blog, boek, tv en zingen, het vraagt meer dan je denkt – had ik plots geen tijd meer om 8u per week naar de yogales te gaan. Ik bedacht me dat af en toe een toertje lopen wel handig zou zijn. Het kan kort en stevig zijn. Je hoeft nergens heen te rijden. En bovendien is het nog eens goedkoop ook (op al die super coole loopoutfits na natuurlijk..).  Ik heb het een kans gegeven en ondertussen loop ik frequent. Graag zet ik een aantal doorslaggevende puntjes op een rij die mij heel erg geholpen hebben, want wie weet heb jij er ook wel wat aan.

Wearing: TRIACTION By Triumph

Start To Run

Als ik één ding echt zeker wist dan was het wel dat ik het heel traag zou moeten opbouwen. Het laatste wat ik wilde was blessures en daardoor geen yoga meer kunnen doen.. Ik had ook niet zoveel conditie en ik weet dat als het een keertje stevig tegen steekt ik er al snel de brui aan zou geven. Dus downloadde ik de Start To Run app – daar had ik al veel over gehoord. Het feit dat het traag opbouwt en zeker in het begin je voldoende mag stappen tussendoor was een goeie match voor mij. En het viel zo goed mee dat ik al snel de frequentie van 3 keer per week wist aan te houden. Wanneer ik eens een weekje in het buitenland zat of het er echt niet van was gekomen dan deed ik ook wel eens een stapje terug naar een lager niveau. Het moest vooral aangenaam blijven aanvoelen.

Muziek in de oren /  Jaybird

Wanneer ik vroeger liep – ik kan die keren op 1 hand tellen – dan liep ik zonder muziek. En man, WAT EEN VERSCHIL. De beats geven me de juiste drive! En ja dat klinkt logisch en ik wist al wel dat veel mensen met muziek in de oren liepen maar ik had nooit gedacht dat het verschil zo extreem groot zou zijn. Zeker toen ik een specifieke ‘running’ playlist maakte op Spotify. En al helemaal wanneer ik m’n draadloze Jaybird oortjes kreeg, maar ook andere noise cancelling oordopjes zijn natuurlijk een optie.

Functional Training / looptechniek

Ongeveer tegelijk met de start van mijn lopen, begon ik ook met Functional Training, in Borsbeek bij Christoph Strijbos en Hanna Mariën. Want als ik ga lopen en geen blessures wil oplopen – en al geen optimaal beengestel heb – dan wilde ik vooral een goeie techniek ontwikkelen. Maar behalve dat wil ik ook die gluten en buikspieren sterker krijgen, niet alleen voor het lopen maar ook voor m’n evenwicht in de yoga bijvoorbeeld.. Samen met het Functional Training team neem ik dus mijn ‘zwaktepunten’ onder de loep en gaan we specifiek bekijken wat ik nodig heb in mijn sport(en).

Loopwedstrijden / loopevents

Ha! Dat was zeker niet de bedoeling. In tegendeel, geen haar op m’n hoofd dat eraan gedacht had om ooit een loopevent mee te doen. Want nee, ik ging niet trainen voor marathons en al die shizzle, ik wilde gewoon wat extra sporten, een half uurtje per dag ofzo.. Maar ondertussen heb ik toch al enkele mee gedaan en eigenlijk vind ik het wel heel leuk. Het geeft me een reden om de week ervoor een keertje meer te gaan lopen. En de adrenaline zweept stevig op tussen al die mensen! Ondertussen heb ik toch al een aantal loopevents op m’n planning staan..

Et voila.. Nu ben ook ik gezwicht voor het lopen. Al blijf ik het op korte afstanden houden. De bedoeling blijft om wat extra te sporten, niet om giga doelstellingen te bereiken. Maar het gaat vlotjes en meer nog: ik kan er zelfs echt van genieten. En dat laatste had ik nooit gedacht.

En hoe zit dat bij jou? Ben jij al begonnen met lopen? Hoe was jouw start? Hoe heb je het aangepakt?

Lezingen / Workshops / Signeersessies

0

Wil je graag een keertje een lezing bijwonen? Regelmatig doe ik uit de doeken wat mijn mening en visie is als het op gezonde voeding aankomt. Ook trek ik samen met mensen de keuken in om het gezonde koken onder de knie te krijgen en mijn tips en tricks mee te delen. Verder vind je me op verschillende events voor het signeren van m’n boek De Gezonde Goesting en een leuk babbeltje te doen – uiteraard!

Hieronder vind je alle openbare lezingen/workshops/signeersessies. Vergeet zeker niet te reserveren via de bijhorende links om te vermijden dat de plaatsen al volzet zouden zijn als je toekomt.

 

UPDATE SOON

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks