Home Blog Pagina 54

Currystoofpotje met quinoa, zoete aardappel en boerenkool

2

“So kale me maybe”. Kale, of in het Nederlands boerenkool, is de laatste jaar de hipste groente in health-world. En das niet zo abnormaal want deze groente heeft super veel goeie eigenschappen! Het is echter wel een bijzonder bittere groente en dus is het extra belangrijk hem goed op smaak te brengen. En laat dit gerecht daar nu echt perfect voor zijn se!

Misschien toch maar even de voordelen van boerenkool op een rijtje zetten? Als extra stimulans om dit gerechtje een kans te geven!

Om te beginnen zit boerenkool vol met gezonde stoffen. Onder andere vitamine A, meer dan 200% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid en meer dan 600% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine K, 600 %!! Say whuuuut? Vitamine K hebben we onder andere nodig voor onze botten.

Verder krijg je ook verschillende mineralen en vitamine C binnen, alsook een goeie portie vezels. En dat allemaal voor bijzonder weinig calorieën.

Er zitten verschillende goede antioxidanten in, onder andere quercetine en kaempferol, die positieve effecten hebben op de bloeddruk, op je gemoed en op je de ontstekingsgraad van het lichaam.

Boerenkool bevat veel vitamine C, die onder andere heel belangrijk is voor ons bindweefsel. Hello beautifull skin! Boerenkool bevat ook de onrechtstreekse antioxidant sulforafaan, die op moleculair niveau kanker bestrijdt.

Heb ik mijn punt gemaakt?

gezond-avondmaal-kikkererwten-quinoa-boerenkool

Ingrediënten:

  • 1 grote zoete aardappel
  • 2 teentjes look
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel koriander
  • 1/2 currypoeder
  • 1/2 komijn
  • snuifje chili
  • Geraspte gember (een half theelepeltje ongeveer)
  • 200 ml kokosmelk (uit blik!)
  • 1 eetlepel tomatenconcentraat/tomatenpuree
  • 90 gram quinoa
  • 200 gram kikkererwten uit blik
  • 3 stengels boerenkool
  • 3 grote tomaten
  • zout en peper

Hoe:

  1. Schil de grote zoete aardappel, snijdt hem in blokjes (ongeveer 1.5 cm) en stoom ze tot ze net niet gaar zijn.
  2. Zet een pot op het vuur en doe de kokosmelk erin, doe de look, gember, kurkuma, koriander, currypoeder, komijn en de chili erbij. En zet op een laag vuurtje. Zodra de zoete aardappel klaar is mag deze erbij.
  3. Doe de quinoa erbij. Zet het vuur wat hoger.
  4. Hak de tomaten in blokjes en voeg deze toe (pitjes ook!).
  5. Wanneer de quinoa bijna klaar is (niet crunchy meer) voeg je de kikkererwten toe.
  6. Verwijder de stammen van de boerenkool, hak de ‘bladeren’ wat fijn en voeg ze toe aan de stoofpot.
  7. Laat nog twee minuutjes verder garen, voeg peper en zout toe.
  8. KLAAR!

Tips om thee te zetten

2

Jep jep, eindelijk ben ik aan mijn opleiding theesommelier begonnen. Ik ben een theedrinker en soms vraag ik me af of ik er geen verslaving aan heb ofzo, je weet wel zoals koffie-verslaafden dat hebben.. I could drink it all day! De reden dat ik lang gewacht heb om de opleiding te starten is ten eerste omdat het best intensief is en ik al een druk schema heb, ten tweede dat ik niet meteen een juiste opleiding vond. Ik wilde echt zeker zijn dat er iemand gepassioneerd voor me ging staan. Toen ik begin dit jaar Ann Vansteenkiste ontmoette wist ik het zeker, this is the one! Leren van de juiste mensen is super belangrijk voor mij. Ik ben nu eenmaal van het type dat wanneer iemand me niet boeit ik ook heel snel opgeef.. Ik wil vuur en passie voelen. Dat is trouwens iets wat ik in general in mensen zoek. Gepassioneerde mensen zijn altijd boeiend, wat hun vakgebied ook is.

Ik ben nog maar net begonnen aan mijn opleiding maar ik dacht toch al wat kleine tips mee te geven en met der tijd meer en meer natuurlijk. Zo kan ik ook jou meenemen op mijn leerrijk theereisje!

Voor mijn tips kies ik de tips die ik zelf meteen heb toegepast van zodra ik ze hoorde. Misschien kan ik het in de toekomst ook wel wat over ‘de theorie’ achter thee hebben, maar in deze post vooral enkele praktische adviezen.

Kies een mineraalarm-water

Ondertussen weet ik dat mineraalarm water altijd beter is dan mineraalrijk water. Al heeft dat ook bij mij een tijdje geduurd vooraleer ik dat helemaal begrepen had. Veel mineralen zijn toch goed, niet? In groenten en fruit bv. wel, maar in water niet. Dat komt omdat de mineralen in water anorganisch is, het zijn mineralen die we bijna niet kunnen opnemen, maar ze vormen wel een belasting voor ons lichaam. Kijk dus altijd naar de droogrest van je water en houd deze zo laag mogelijk. Of neem een goede waterfilter om kraantjeswater te zuiveren.

Kook je water op de juiste temperatuur

De juiste temperatuur voor je thee hangt een beetje af van welke thee je zet maar als vuistregel geld: voor groene thee tussen de 80 en de 90 graden, voor andere en kruidenthee’s 90 a 95 graden. Ik dacht in het begin; oké ik laat mijn water gewoon even afkoelen en klaar.. Maar blijkbaar is dat niet zo simpel als dat. Water dat al gekookt is en daarna afkoelt is namelijk helemaal anders. Idealiter laat je dus je water warm worden tot exact de juiste temperatuur. Er zijn waterkokers die de temperatuur meteen regelen en bv opwarmen tot 85 graden. Je hoeft niet meteen naar de winkel te hollen maar mocht je aan een nieuwe waterkoker toe zijn dan kan het misschien wel handig zijn voor zo eentje te gaan.

Vermijd metaal

Thee en metaal gaat niet goed samen. Het verandert de smaak van de thee. Kies daarom niet voor een gietijzeren theepot bv maar eerder een glazen pot. Vermijd ook een metalen thee-ei.  Ik heb het kunnen proeven en het is inderdaad echt wel een verschil!

Gebruik weinig thee en laat lang trekken

Deze gaat natuurlijk vooral op voor de losse thee want met een builtje wordt dat al gauw moeilijker. Een vuistregel is dat wanneer je losse thee in een pot doet de thee klaar is wanneer alles gezakt is. Weinig thee lang laten trekken was nieuw voor mij, ik ben namelijk van dat ‘builtje erin, builtje eruit’-type. Maar ik moet toegeven dat de smaken inderdaad veel beter tot z’n recht komen wanneer je minder gebruikt en langer laat trekken. Das ook meteen goedkoper op langere termijn. Handig is wel om zo’n kaarsje onder je theepot te zetten wanneer die trekt. Niets zo vreselijk als koude thee (tenzij ik er echt een ice-tea van maak natuurlijk).

Kies biologische thee

Het is altijd moeilijk om op verhaaltjes af te gaan maar ondertussen weet ik het wel heel zeker; de thee-industrie is geen propere industrie en er wordt massaal bespoten. De commerciële thee op de markt moet altijd dezelfde smaak hebben maar de smaak van thee is elk jaar anders, net zoals de smaak van wijn dat is, hoe ze dat dan wel klaarspelen? Dat laat ik je zelf even invullen.. Kies bio thee en waar mogelijk losse thee..

Voila, dit zijn – for now – mijn tips. Volgende keer weer wat meer over thee! En struikel er ook niet te hard over. Ik neem in de wagen ook soms nog mijn aluminium thermos mee en als ik niet thuis ben gebruik ik ook builtjes.. Wat ik wel doe is bij dinnertjes thee cadeau doen aan de gastvrouw of gastheer. Das meteen een goed excuus om die thee dan te serveren. Sneaky me!

 

WIN: een Greenpan (afgelopen)

92

Wie oog voor detail heeft, heeft misschien al wel eens gemerkt dat ik een grote fan ben van Greenpan. In mijn keuken vind je quasi niets anders meer en ik ben er zo verkocht aan dat ik ook in ‘De Gezonde Goesting’ en de reeks ‘Alle Dagen Sla’ eigenlijk alleen maar met m’n Greenpannen werk.

Ten eerste zijn het oerdegelijke pannen die lang meegaan. Maar nog veel belangrijker voor mij is dat ze veilig zijn. Ik vind het bijzonder frappant dat er niet meer gesproken wordt over de chemicaliën die al jaren via ons kookgerei in ons eten lekken. Uiteraard gaat dat over bijzonder kleine hoeveelheden maar voor mij – als het kan – toch liever gewoon geen toxische stoffen in mijn eten.

Greenpan was één van de eerste die op zoek ging naar een veilig én comfortabel alternatief. Ik ben dan ook fan van het eerste uur. En ik wil ook heel graag jou overtuigen om de Greenpan een kans te geven! Meer nog, ik geef er eentje weg!

veilige-kookpannen

De Green pan die ik mag weggeven is er eentje van de Cambridge Rocks collectie. Deze heeft een extra stevige antikleeflaag, je kan hem ook op inductie gebruiken, het handvat wordt niet heet en hij is lekker groot voor veeeeeel lekkere dingen in te maken! De anti-aanbaklaag is keramisch en dus vrij van toxische stoffen zoals PTFE of PFOA.

Wat je moet doen is super simpel – as always:

Schrijf hieronder in de comments even waarom jij graag een Greenpan zou winnen en wat jij belangrijk vindt aan je potten en pannen? DEZE WEDSTRIJD IS AFGELOPEN, BINNENKORT MEER GIVE-AWAYS! 🙂

Oh ja.. En sharing is caring! 😉

Wie trouwens zin heeft in eitjes na het lezen van deze post, het recept voor dit overheerlijk ontbijtje met zoete aardappel en avocado vind je hier.

Bakbanaan pannenkoeken (Makkelijk om te draaien)

0

Laat me raden, het was die ‘makkelijke om te draaien’ die je aandacht getrokken heeft? Want laat ons eerlijk zijn, dat is het enige wat ons tegen houdt om niet alle dagen banaanpannenkoeken te eten, toch? Wel ik heb de perfecte oplossing gevonden met dit recept!

Eigenlijk is het een variatie op taco’s waar ik mee aan het experimenteren was. Hoe dat experiment is uitgedraaid zie je binnenkort in De Garde Van Gert op njam TV. Hihi! En ja koken met Gert Verhulst, das een hele ervaring!

Soit, in mijn experimenteren heb ik dan ook maar die bakbananen gebruikt voor pannenkoeken mee te maken. En zéér geslaagd. Het grote verschil is dat ik ze nu in de oven maak en omdraaien gaat dan ook vanzelf.

bakbanaan-recept-pannenkoeken-gezond

Zoals ik al zei werk ik met bakbananen. Een bakbanaan en een gewone banaan zijn zeker familie van elkaar, al wordt die eerste meer als groente dan als fruit gebruikt. Bakbananen vind je niet altijd in de supermarkt, maar je vindt ze wel bij de Aziatische winkeltjes. Ik haal ze in de Chinese wijk in Antwerpen. Ze bevatten minder water dan gewone bananen en zijn moeilijker te pellen. Ze zijn in general minder zoet dan gewone bananen en bevatten iets meer vezels.

Heel belangrijk: voor dit recept willen we de bakbananen zo zoet mogelijk en dus moeten de schillen al zwart zien. Hoe groener en minder zwart de bakbanaan hoe bitterder.. Meld het ook even aan je partner misschien, want mijn vriend heeft ze eens allemaal weggegooid omdat hij dacht dat ze rot waren.

Oh ja, terzijde. Dit gerecht is gluten- en lactosevrij en in principe zonder toegevoegde suiker, al durf ik er wel nog wat honing bovenop doen. Als je rijpe bananen hebt zullen de pannenkoeken an sich al zoet genoeg smaken.

Zoals je op de foto kan zien haal je gemakkelijk 6 pannenkoekjes uit dit recept. Een stapel zoals deze eet je dus best met twee.

Nodig:

  • 3 (zeer rijpe) bakbananen
  • 1 ei
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 2 theelepels natriumbicarbonaat
  • 1/2 theelepel zout
  • water
  • Volle yoghurt (topping!)
  • Rood (diepvries) fruit (topping)
  • Pompoenpitten (topping)
  • Eventueel een beetje honing

Hoe:

  1. Pel de bakbananen. Een tip voor het pellen: maak een overlangse snede en probeer de bananen zo open te doen.
  2. Snijd de bakbananen in stukjes en doe ze in de blender.
  3. Doe alle andere ingrediënten behalve het water, mee in de blender.
  4. Blend alles.
  5. Wanneer de mesjes geen vat meer hebben op het beslag doe er dan een eetlepel water bij. En eventueel nog een tweede of een derde als het nodig is.
  6. Giet verschillende hoopjes op een bakplaat met (goed antikleef) bakpapier. Maak van de hoopjes platte pannenkoekjes met een spatel. Werk desnoods met meerdere ovenplaten boven elkaar.
  7. Zet ze in de oven op 180 graden celcius voor 10 minuten.
  8. Draai de pannenkoeken voorzichtig om met een (vuurvaste!) spatel.
  9. Laat nog een 5-tal minuutjes garen.
  10. Doe de pannenkoeken op een stapel en doe de toppings erop.

 

 

 

Turkse lepelsalade met tomaat en komkommer

0

Vandaag voor jou in petto: een bijgerechtje dat goed past bij.. ALLES! Het is een ideale manier om eender welk gerecht wat extra groentjes te geven. Want groentjes zijn goed voor je. Das iets waar we het allemaal over eens zijn – en dat zijn we niet vaak. Deze Turkse lepelsalade is fris en gaat daarom goed samen met een stukje vlees of vis. Maar hij is ook perfect om een assiete légume mee op te fleuren, of als side-dish bij een ommeletje ’s morgens. Je kan hem gerust in de koelkast bewaren en de dag erna nog opeten.

De olijfolie wordt in dit gerecht koud gebruikt en dus blijven al zijn oh zo goeie stoffen mooi bewaard. Olijfolie bevat heel wat antioxidanten die een gunstig effect hebben op ontstekingen. Olijfolie zit ook nog eens boordevol omega 9 vetzuren, die ook goed voor je zijn. We voegen dus ook wat gezonde vetten toe met dit bijgerechtje.

turkse-lepelsalade

En wat is dat nu zo’n Turkse lepelsalade dan eigenlijk? Je hoeft het niet zo ver te zoeken eigenlijk. Een lepelsalade wil gewoon zeggen dat je die met een lepel opschept. In het Midden Oosten wordt dit vaak in allerlei verschillende kommetjes gedaan en dan schep je op een stukje brood verschillende lepelsalades.

Idealiter snijd je de groenten in super kleine fijne blokjes. Nog een stuk kleiner dan ik hier gedaan heb. De foto’s zijn eigenlijk al van een half jaar geleden. Ondertussen maak ik deze lepelsalade een pak fijner en dat smaakt nog nét iets beter als je het mij vraagt – kan ook in mijn hoofd zitten, haha. Eerder deze week heb ik hem nog eens gemaakt en toen bedacht ik mij dat ik hem toch maar eens moet bloggen ook.

turkse-lepelsalade-tomaat-en-komkommer

Ingrediënten:

  • 1/2 komkommer
  • 200 gram kerstomaatjes
  • 1 sjalotje
  • 1 limoen
  • 1 kleine eetlepel extra viërge olijfolie
  • peper en zout
  • verse peterselie

Hoe:

  1. Snijd de sjalot en de komkommer in super fijne blokjes. Hoe kleiner hoe beter.
  2. Snijd de kerstomaatjes door, verwijder de pitten en snijd ze in fijne blokjes. Wederom: hoe kleiner hoe beter.
  3. Masseer de limoen snijd hem door en pers het sap uit met de hand.
  4. Hak de verse peterselie fijn en meng hem mee onder het geheel.
  5. Doe er de kleine eetlepel extra viërge olijfolie aan toe. (Hallo goeie vetten!)
  6. Voeg peper en zout toe.

Combineer nu met.. Eender wat!

Triaction VLOG – WIN WIN WIN (afgelopen)!

12

Ken je dat, zo’n lijstje waarop je allerhande dingen schrijft die je ‘nog eens een keertje zou moeten doen’? Het zijn dingen die niet zo dringend zijn maar ze moeten gewoon ‘eens’ gebeuren.. Bij mij stond er onder andere op: een youtube kanaal voor Bye Bye Cheeseburger aanmaken. And guess what: tis gebeurd!

En ik heb er ook meteen mijn eerste vlog op gezet. Een tijdje geleden ben ik bij de mensen van Triumph International geweest die nu de TRIACTION sportlijn op de markt brengen. Ze zijn gespecialiseerd in super ondersteunende BH’s en dat trekken ze ook door in hun sportlijn. En dat bracht mij op het idee om een vlog te maken! Ik krijg namelijk vaak vragen over yoga in het algemeen en yoga outfits specifiek. Deze Triaction lijn is ideaal voor wie – in tegenstelling tot mij – gezegend is met grote borsten.

Oh ja, en ik uit ook even mijn mening over “het hebben van een yogalichaam”!

DEZE GIVEAWAY IS AFGELOPEN, maar snel weer nieuwe dingen om te winnen! 😉

Check out de vlog en ontdek hoe je een Triaction sport-BH kan winnen!

Succes!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks