Home Blog Pagina 62

Hazelnoten pap: een graanvrij en lactosevrij ontbijt

1

Het ontbijt is mijn favoriete maaltijd van de dag. Dat gaat soms zo ver dat ik ‘s avonds al uit kijk naar die overnight-oats – yummie – die ik de volgende ochtend ga verorberen. In mijn voeding ben ik een mens van de uitzonderingen. Ik mijd bijvoorbeeld graan maar maak wel een uitzondering voor het oergraan haver en voor pseudo-granen (wat eigenlijk zaden zijn) zoals quinoa en boekweit. Al ben ik ook hier van mening dat dit niet iets is voor alle dagen. Waar ik wel aan houd is glutenvrij te eten en tarwe volledig te mijden (ook volkoren).

Hetzelfde geldt voor lactose. Ik ben niet lactose-intolerant maar toch drink ik geen koe-melk. Wanneer ik melk gebruik doe ik dat of met amandelmelk of met kokosmelk. Toch maak ik heel af en toe een uitzondering, ik eet wel eens griekse yoghurt bijvoorbeeld. Die is lager in lactose en bevat twee keer zoveel proteïnen.

Toch deel ik vandaag een zero-guilt onbijtje. Volledig paleo, voedselzandloper-proof, graanvrij, glutenvrij en lactosevrij. Maar bovenal: super-duper lekker!

Ingrediënten hazelnoten pap:

– 30 gram hazelnoten
– 30 gram Amandelen
– 30 gram Pecannoten
– 1 banaan
– 200 ml kokosmelk
– 1 theelepel raw cacaopoeder

(enkele noten en raw cacaonibs als topping – uiteraard helemaal optioneel)

Hoe:

Doe de noten in een kom, zet ze onder water en laat een nacht in de koelkast staan (ik plan heel binnenkort een post over de voordelen van noten laten weken, for now: just believe me).

De volgende ochtend: giet het water weg en spoel de noten goed af.

In een blender: de noten, banaan, kokosmek en het cacaopoeder. Blend tot het een gladde massa is.

Doe de pap in een pan of pot en warm op. Roer hierbij met regelmaat. Doe dit ongeveer 7 minuten tot het geheel warm is en dikker geworden is.

Voeg toppings naar keuze toe! Ik ben zelf een grote fan van deze pap te combineren met wat schijfjes banaan erbovenop. So good!

 

Extra: Als je het graag nog wat zoeter hebt kan je wat stevia toevoegen. Verder gebruik ik ook kokosmelk uit blik, deze is zonder additieven en is ook zoeter dan de bussen uit de rekken met alternatieve melk.

Extra vierge olijfolie: superfood

1

Heel recent was er weer heel wat te doen om vet-vrije voeding. De aanleiding was de nieuwe film van Morgan Spurlock. In ‘That Sugar Film’ eet Damon Gameau 60 dagen lang dat wat gemarket wordt als gezonde voeding, namelijk alle vet-vrije voeding. Het toont nogmaals aan dat vet-vrije voeding geen oplossing is en alles behalve gezond. Dit omdat wanneer het vet uit een product gehaald wordt, er heel veel suiker nodig is om het weer op smaak te krijgen. Maar niet te zwijgen van alle extra bewerkingsprocessen die eraan te pas komen, met verlies van alle goede nutriënten als gevolg. Ik ben dan ook voorstander van the real deal. Vet is super gezond. En vandaag neem ik extra vierge olijfolie onder de loep. Your new best friend!

Extra vierge olijfolieMaar wat is dat nu met die extra vierge olijfolie? EVOO is de eerste koude persing. Het is de meest pure vorm van olijfolie. Het wordt niet verhit, niet chemisch bewerkt en niet verdund met andere vetten. Daardoor zitten er heel wat vitaminen, mineralen, spoorelementen, fytochemicaliën en antioxidanten in.

Mediterraanse mensen zijn één van de gezondste populaties in de wereld en dat wordt toegeschreven aan hun eetpatroon, dewelke veel olijfolie bevat – en zeker de meest pure vorm, extra vierge. Dat extra vierge olijfolie beschouwd wordt als een superfood heeft het onder andere aan volgende eigenschappen te danken.

Gezondheidsvoordelen Extra vierge olijfolie

Beschermt tegen hart- en vaatziekten. Het meest bekende voordeel van extra vierge olijfolie. Het vermindert inflammatie, voorkomt oxidatie van LDL cholesterol, verbetert de gezondheid van de bloedvaten, gaat bloedklonters tegen en verlaagt de bloeddruk. Allemaal dragen ze bij aan het voorkomen van een hartaanval.

Tegen kanker. Steeds meer wordt er onderzoek gedaan naar de positieve effecten van olijfolie, ruimer bekeken dan de al langer bekende hart- en vaatziekten. Schade door oxidatie is één van de problemen die bijdragen aan kanker, extra vierge olijfolie bevat heel wat anti-oxidanten die deze schade inperken. Bovendien heeft men aangetoond dat mensen uit Mediterraanse landen een relatief lagere kans op kanker hebben. Olijfolie heeft ook een positief effect op de genen die gelinkt worden aan kanker en verschillende onderzoeken toonden aan dat ook op moleculair niveau olijfolie kanker tegen gaat.

Tegen Alzheimer. Bij Alzheimer vormt er zich een soort plaque op de hersenen (amyloïde plaque). Een studie op muizen toonde aan dat olijfolie deze plaque bestrijdt. Hoewel het onderzoek nog maar pril is vind ik ook dit toch een teken in de goede richting.

Goede redenen om olijfolie toe te voegen aan je gezonde levensstijl dus. Maar kies wel voor extra vierge olijfolie – altijd!! Dat is de meest pure en onbewerkte vorm en bevat daardoor de meest waardevolle nutriënten. Opteer vooral voor olijfolie in koude gerechten of gerechten die niet al te zwaar bakken en braden vragen zodat de olijfolie niet oxideert.  Zo krijg je al het goede binnen en your body will love it!

Oh ja. En nog wat. Over wat nu wel of niet gezond is zijn heel vaak heel uiteenlopende meningen te vinden, bij artsen, diëtisten en health-lovers. Maar de kracht van extra vierge olijfolie is één van de enige dingen waar ze het allemaal over eens zijn. Dat wil dus al wat zeggen!

Chocolade kokoscake (glutenvrij)

12

Het weekend staat voor de deur en dan mag er al eens gezond-igd worden. Ik ben een zoetebek én theelover, altijd al geweest. Zeker in de weekends vind ik niets zaliger dan gezellig een kopje thee drinken, liefst gedeeld met goed gezelschap. En goed gezelschap kan je al snel overtuigen met wat lekkers. Als dat lekkers dan ook nog eens op een gezondere manier kan dan wordt die thee-namiddag pure wellness!

Deze cake will do the trick! Hij bevat geen graan, geen gluten, geen lactose en  geen geraffineerde suiker. De chocolade die ik gebruik is uiteraard 70% puur. Maar bovenal; hij is super lekker! Don’t fool yourself, uiteraard is dit geen superfood – ook al zit er wel raw cacao en kokosolie in (geheel terzijde). Een detox kan je dit niet noemen, maar wel een gezondere variant van the bad stuff. Om van te genieten, en ook dat draagt bij tot een betere gezondheid.

Cake glutenvrij

glutenvrije cake chocolade

Voor je begint nog een aantal dingen. Te beginnen met de grootte. Dit lijkt een redelijk kleine cake te zijn, maar hij is een stuk zwaarder dan gewone cake. Hou dit in het achterhoofd wanneer je eraan denkt een dubbele hoeveelheid te maken. Ten tweede: sla de chocolade icing niet over, de vulling van de cake is minder zoet dan andere cake en de chocolade er bovenop vult dit aan.

Ingrediënten chocolade kokoscake:

–  8 lepels kokosmeel
– 1/2 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat)
– 1/4 theelepel zout
– 2 lepels raw cacaopoeder
– 3 eieren
– 2 eiwitten
– 8 lepels extra vierge kokosolie
– 4 lepels kokosmelk
– 6 lepels honing
– 2 theelepels vanille extract
– 2 repen pure chocolade (min. 70%)

hoe:

– Meng alle ‘droge’ ingrediënten. Kokosmeel, cacao, baking soda en zout. Zet opzij.

– Meng de 3 eieren, kokosolie (zachtjes opgewarmd zodat het lopend is), honing, vanille en kokosmelk.

– Meng de twee kommen.

– Klop de eiwitten op en spatel dit onder het beslag.

– Doe het beslag in een cakevorm en daarna 25 à 30 minuten in de oven op 200 graden.

– Haal de cake uit de oven en laat heel even afkoelen. Smelt de pure chocolade en overgiet de cake. Laat daarna afkoelen tot de chocolade gestold is.

 

Groentepuree: wortel – bloemkool – geroosterde look

7

Of je nu paleo-eter bent of je volgt de voedselzandloper of je gaat voor low-carb, ze zijn het er allemaal over eens dat aardappelen eten niet zo gezond is. Nu ja, op zich zitten er heel wat goede dingen in een aardappel. Maar ze scoren heel hoog op de glycemische index. Met een glycemische index tot wel 98 en een glycemische lading van 26 is dit meer suiker dan pure tafelsuiker. En suiker is nu eenmaal onze beste vriend niet. Het ondermijnt jouw beauty en bovendien kan een hoge bloedsuikerspiegel voor chronische inflammatie zorgen, de grote boosdoener die behalve voor ziekten ook nog eens voor vroegtijdige veroudering en rimpels kan zorgen. Say what?!

Toen ik mijn eerste boek over gezondheid – de voedselzandloper – las was dit (op brood na) mijn grootste zorg; geen aardappelen meer eten. En dan vooral; geen smeuïge puree meer?! Noooo! Gelukkig heb ik ondertussen al heel wat alternatieven gevonden. En het mag gezegd, op dit receptje ben ik het meest trots. Want in alle eerlijkheid kan ik zeggen dat ik nooit aardappelpuree heb gemaakt die zo lekker smaakte als deze groentepuree. Bovendien is hij net zo makkelijk te maken als gewone puree. Maar deze is wél een stuk gezonder! Bloemkool en look hebben een bijzonder lage glycemische index en hoewel deze bij wortels iets hoger ligt hebben ze zo weinig koolhydraten dat deze verwaarloosbaar is.

Bovendien heeft deze groentepuree jou heel wat goeds te bieden. In wortels zitten heel wat antioxidanten, beta-caroteen om precies te zijn. In bloemkool zitten verschillende micronutriënten; vitaminen, mineralen en spoorelementen. Bovendien is deze witte kampioen ook goed tegen kanker, houdt hij de aderen gezond en is goed voor het beenmerg. En dan is er nog de look. Eentje die bijna in je medicijnkast thuis hoort. De lijst met ziekten waarvoor look preventief kan optreden is eindeloos. Reden te meer om deze smaakmaker in heel wat gerechten toe te voegen.

Wortel bloemkool look

wortel bloemkool look pureewortel bloemkool look puree

Ingrediënten groentepureee:

  • 1 kleine bloemkool
  • 2 wortels
  • 3 teentjes look
  • Biologische groentebouillon
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat

Recept groentepureee:

Begin met de teentjes look. Doe ze in een ovenschaaltje (ik gebruik hiervoor zo’n mini La Creusette potje, zijnde dan wel de goedkopere – maar zeker degelijke – van Alice Délice) en doe er een flinke scheut olijfolie over. Zet 15 min in de oven op 180 graden. Snijd ondertussen de bloemkool in roosjes, daarna nog eens vierendelen zodat de stukken niet te groot zijn. Snijd de wortels in schijfjes en doe ze samen met de bloemkool in een kookpot. Doe de geroosterde look erbij. Voeg wat water toe (ik gebruik ongeveer 400 ml) met de biologische groentebouillon erbij. Breng aan de kook. Kook tot alle groenten zacht zijn en makkelijk te prakken. Roer regelmatig zodat alle groenten bouillon kunnen trekken. Giet het overtollige water weg. Pureer met de staafmixer! Kruid af met een beetje peper, zout en nootmuskaat. Proef en kruid bij naar smaak!  YUMMY in your tummy!

Extra: zorg dat je zeker het overtollige water goed weggiet, anders zal de puree te lopend worden. Vergeet ook zeker niet te kruiden, vooral de nootmuskaat is eeeecht onmisbaar! 😉

Bikram Yoga: daarom!

18

Ondertussen ben ik geen beginner meer, meer nog ik ben helemaal hooked aan Bikram Yoga. Ik ga steeds dieper in de poses en merk een duidelijke vooruitgang in mijn lenigheid. Ik vertel je graag hoe het voor mij begonnen is en wat jij er eventueel kan uithalen.

Sporten is belangrijk. Dat weten we ondertussen. Misschien is het zelfs nog belangrijker dan gezond eten. Of laat ons even concluderen dat de twee hand in hand gaan. Alleen de motivatie vinden is niet altijd even vanzelfsprekend. Dat was ook bij mij zo. Jaren heb ik een fitnessabonnement gehad maar een succes was dat niet. Ik bleef maar hopen op wat ik ooit in mijn opleiding Psychologie gezien had: na een tijdje word je verslaafd aan de endorfines die vrijkomen bij het sporten en dan kan je niet meer zonder. It never happened.. Ik kreeg me niet gemotiveerd om tot daar te gaan, ook al was het maar 10 minuten rijden het was altijd te nat, te koud of een ander excuus.  En als ik er dan toch was dan speelde ik vaak vals in mijn trainingschema: “20 minuten op die fiets, of 15? Dat zal toch niet uitmaken”. En dan was er nog de teleurstelling in mezelf. Soit, been there done that!

Bikram Yoga

Yoga heeft me altijd al aangesproken. Alleen wilde ik dat niet op die spirituele hippie-manier doen. De types die je op het strand aan Malibu Beach vindt is niet echt wat ik mezelf zag doen, zag worden. Ik wilde een work-out. Ik wilde zweten. Zonder al te zweverig te zijn. En dat vond ik in Bikram Yoga. Het is een vorm van yoga die in een hete ruimte wordt beoefend. Een ruimte van 40 graden Celsius met ook een verhoogde luchtvochtigheid (40%). Vergelijk het een met een sauna. Het is een afgeleide vorm van hatha yoga, uitgevonden door meneer Bikram Choudhury.  Het bestaat uit 26 oefeningen die steeds in dezelfde volgorde uitgeoefend worden en ingaan op kracht, uithouding, evenwicht en lenigheid. Door de warmte kan je dieper gaan in de oefeningen en ik merk zelf dat hoe warmer de temperatuur is, hoe minder stijf ik de dag erna ben. Bovendien is de warmte ook mentaal een uitdaging en dat is de reden dat mensen met een druk leven vaak veel hebben aan Bikram Yoga. De mentale uitdaging zorgt ervoor dat er geen plaats is om aan je afspraken van de volgende dag te denken of wat je later die avond zult klaarmaken als avondmaal. Bikram heeft dan ook een heel internationaal karakter. De lessen worden in het Engels gegeven en maar goed ook want maar zelden zit er geen internationaal reiziger tussen. Ook ik doe steeds Bikram als ik op vakantie of businesstrip in het buitenland ben. En een extra voordeel: Het helpt met de jetlag. Ik heb al vaker gehoord dat yoga geen echte sport zou zijn. Ik nodig iedereen die dat denkt uit om een lesje mee te volgen. Ik heb al vaker gedreven crossfitters zelfzeker zien starten om na 15 minuten op de grond te liggen. Laat je dus niets wijsmaken!

Ik zelf doe Bikram Yoga bij Bikram Yoga Antwerp, waar je begeleid wordt door de fantastische Anna en haar team. Ze zal je graag wegwijs maken in de wondere wereld van Bikram! Mocht je helemaal overtuigd zijn, hieronder enkele plaatsen waar je Bikram kan beoefenen in België. Sommige studio’s doen hot yoga, zo goed als gelijk aan Bikram!

Antwerpen – Bikram Yoga Antwerp

Brussel – Bikram Yoga Brussels

Gent – Hot Yoga Gent

Brugge – Hot Yoga Brugge

Oudenaarde – Hot Yoga Oudenaarde

Nog andere Bikram/Hot yoga lessen gevonden? Laat het zeker weten!

Citroenwater in de ochtend

11

De ochtend beginnen met citroenwater is een kleine inspanning die voor een betere algehele gezondheid kan zorgen. Het hoeven ten slotte niet altijd drastische veranderingen te zijn die jouw gezonde levensstijl ten goede komen. Ik ben altijd beyond excited als ik met kleine simpele trucjes wat goeds voor mijn lichaam kan doen. Citroenwater in de ochtend zit ondertussen verankerd in mijn ochtendritueel. En ik toon je graag aan waarom ik er zo gek van ben.

Om te beginnen: kies water rond kamertemperatuur. Koude of warme dranken in de ochtend kunnen een shock zijn voor je lichaam en dat zou kunnen beletten dat de gezondheidsvoordelen van het citroenwater beginnen werken. Dat zou zonde zijn! Voel je vrij om gedurende de rest van je dag citroenwater te drinken op jouw favoriete temperatuur!

Hoe maak je citroenwater? Super simpel! En niks waarvoor je de wekker vroeger moet zetten (gelukkig). Neem 1 groot glas water (ik kies voor gefilterd water) en knijp er een halve citroen in uit. De andere helft kan je bewaren in de koelkast voor later op de dag of voor de volgende ochtend.

Citroenwater 's ochtends

Citroenwater heeft tal van voordelen voor je gehele lichaam. Ik zet er een aantal op een rijtje:

Gezondheidsvoordelen citroenwater

Reinigt de lever. Dit is voor mij de allerbelangrijkste reden waarom ik citroenwater drink in de ochtend. De dag beginnen met een detox! De lever haalt meer enzymen uit citroensap dan uit eender welk ander voedsel. Bovendien staat de lever in voor de optimale gezondheid van verschillende organen in je lichaam. Een schone lever straalt dus af op je gehele lijf.

Diuretica. Weer een detox! Van citroenwater moet je sneller plassen en chemische stoffen zijn op deze manier sneller uit je lijf. Een goede reden om ook tijdens de rest van de dag af en toe citroenwater te drinken.

Boost je immuunsysteem. Citroen zit vol vitamine C. Alle dagen vitamine C bestrijdt infecties, geeft je immuunsysteem een boost waardoor je beter gewapend bent tegen verkoudheden en griep. Citroenen zorgen ook voor een betere opname van ijzer en ook ijzer is een belangrijk nutriënt voor je immuunsysteem.

Frisse adem. Citroen is een ideale manier om mondbacteriën te bestrijden. Vermijd citroensap puur te drinken of een citroen in volle vrucht te eten. Het zuur kan namelijk je tanden aantasten. Verdun dus steeds met water en drink eventueel met een rietje!

Gebalanceerde Ph. Citroen verlaagt de zuurtegraad van het lichaam. Dit klinkt verwarrend want als er iets is dat we met zuur associëren dan zijn het wel citroenen, maar eenmaal in het lichaam werkt een citroen als base. Citruszuren creëren namelijk geen zuur in het lichaam. Meer nog; een citroenen zijn één van de meest alkaliserende vruchten die er zijn.

En vergeet ook niet dat citroen vol vitamine en mineralen zit. Vitamine C, B, calcium, ijzer,.. Antioxidanten, vezels en enzymen, deze gele zuurpruimen hebben het allemaal en geven je meteen een energieboost in de ochtend!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks