Home Blog Pagina 72

Eten in restaurant Noma

Yes, maak je klaar om achterover te vallen: ik ben in NOMA gaan eten. In Noma he! Zoals in; beste restaurant VAN DE WERELD he! En oh boy wat was dat een ervaring!! Ook qua health-level trouwens!

Dinsdag 26 maart was het dan eindelijk zo ver. Na lang uitkijken gingen we naar Kopenhagen, speciaal voor een diner in Noma. Aangekomen in het restaurant worden we begroet door iedereen van de staff. Zoals in; het ganse keukenteam komt de keuken uit om ons te begroeten. Vriendelijk, stijlvol en vooral een warm onthaal, totaal niet stijf of ongemakkelijk. Je thuis voelen vinden ze er heel belangrijk en dat voel je!

We krijgen een toptafeltje dicht bij de raam waardoor je over het water kan uitkijken. En dan starten we aan onze 17 gangen! Uiteraard kleine gerechtjes en geen voorgerecht-sizes ofzo. De hoeveelheden en ook de duur van het etentje waren perfect. Geen 5 uur tafelen met ellenlange pauzes tussendoor. Nee alles sloot netjes op elkaar aan, om 20u zijn we aangekomen, om 23u30 waren we buiten. En dat was inclusief een hele tour door de keuken, tuin, cantine en het ‘labo’ van Noma – all super crazy! Die kregen we trouwens van Willem, één van de Belgen die er werken, een super sympathieke kerel!

En wat krijg je dan zoal voorgeschoteld? Opvallend herkenbare dingen verschijnen op je bord. Waarmee ik wil zeggen; geen assortiment van schuimpjes of crèmes van vanalles en nog wat. Geen moleculaire keuken maar net heel puur en heel dicht bij de natuur. Wel wordt er veel geëxperimenteerd met fermentatie en pekelen enzo. Er waren sommige ingrediënten die al sinds 2010 bewaard werden. Het is moeilijk een favoriet te kiezen maar één van de beste was zeker de ui. Zoals onze geweldige serveuse het beschreef “the humble onion”. Je krijgt een halve ui voorgeschoteld met wat dingen erbovenop – ja ik weet het dit is een louzy beschrijving. Maar de moment dat het op je tong komt smelt het gewoon in je mond en proef je onder andere ook een noot-achtige smaak. En nog zoveel meer.. Man, wat is het moeilijk te beschrijven! Maar het was echt subliem. Beyond anything dat ik al geproefd heb. Een mens kan zich soms de vraag stellen of eten nu echt zoveel beter kan zijn dan dat van de – al heel goede – restaurants waar je al geweest bent. Dat was ook mijn idee. Maar het kan dus wel. Echt.

Eén van de eerste gerechten die we voorgeschoteld kregen was een bordje met iets wat ik zou beschrijven als verschillende grassen. Het waren dan ook grassen (en andere plantjes, zoals netels), die dezelfde ochtend in een bos in de buurt waren geplukt. Ze waren kort bereid en werden op een bordje geserveerd dat ingevet was met een soort sausje van sint-jacobsvrucht. Who would have ever imagined dat een bordje vol gras zo extreem lekker kon zijn?!

Maar behalve van het eten was ik ook nog eens ondersteboven van het drinken dat geserveerd werd. Om te beginnen werden we Birch Water aangeboden. Wat ben ik blij dit een keer te kunnen drinken!! Birch water kan je namelijk maar 3 weken per jaar ontginnen, bij de overgang van winter naar lente. In Noma wordt het volledig puur geserveerd. Het wordt gehaald uit berkenbomen en bevat super veel aminozuren, antioxidanten en vitaminen. Het heeft talloze gezondheidsvoordelen en is na kokoswater nu het grootste hét-van-hét in de health-community. Het zou een super detox- en anti-age middel zijn. Naar wat het smaakt? Naar water, heel lichtjes zoet. De viscositeit is wel anders dan dat van water en het heeft iets zijde-achtig!

Ik drink zelden alcohol en dus skipte ik de -zeer verfijnde – aangepaste wijnen. Lucky for me, biedt Noma een sappen-menu aan. Waanzin! Je krijgt aangepaste groene sappen bij elk gerecht. Net zoals de wijnen die weloverwogen gematcht worden met de gerechten variëren dus ook deze groene sappen mee met het menu. Ik ben een grote fan van groene sappen maar ik had nooit gedacht dat het mogelijk was om sappen zo goed af te stemmen op gerechten. Niet zomaar gerechten maar waarschijnlijk de meest verfijnde smaken die ik ook proefde. Misschien waren deze groene sappen wel de grootste verrassing van de hele avond!

Yes indeed, het was een on-ge-looflijke ervaring! Beyond eender wat ik al geproefd had! Een absolute aanrader dus. Als je zelf ook een keertje Noma wil boeken dan ga je naar de website, kijkt vervolgens bij reservaties en zoekt daar de datum die je in gedachte had (ongeveer 3 maanden op voorhand boeken). Dan kan je zien wanneer (op welke datum en welk uur) je online moet reserveren. De kans bestaat dat anderen je voor zijn (vergelijk het met tickets voor Tomorrowland bestellen) maar het is zeker geen onmogelijke opgave. Hoeveel kost het? Voor twee personen de menu van 20 gerechtjes, één met aangepaste wijnen, één met aangepaste sappen betaal je rond de 800 euro. Dat is zeker niet niks maar wel een onvergetelijke ervaring en dus naar mijn mening het zeker waard!

Menu Noma 2015

Sappen menu Noma 2015

Quinoa met appel, rozijn en kaneel

0

“I’m in a quinoa state of mind”. En deze keer niet om ’s avonds bij een visje te eten zoals het quinoa recept waar ik het niet zo lang geleden over had. Nee, dit keer had ik zin in iets zoet. En zo geschiedde..

Quinoa leerde ik kennen op een reis naar Argentinië enkele jaren geleden. En de ongelimiteerde mogelijkheden van het kleine zaadje werden er meteen duidelijk. De Argentijnen – zeker in de bergen in het Noorden waar ze op meer dan 100 km van de stad wonen – maken echt álles van quinoa. Ook desserts en zoetigheden dus!

En oh boy wat heeft het gezonde eigenschappen! Quinoa bevat heel wat belangrijke vitaminen en mineralen zoals mangaan, magnesium en fosfor. Maar behalve dat bevat het ook nog heel veel andere goede stoffen zoals biologisch actieve flavonoïden (bekijk het als de antioxidanten van planten) en die beschermen tegen kanker. Vooral quercetine en Kaempferol zijn in grote hoeveelheden aanwezig in quinoa. Quercetine is bijvoorbeeld één van de meest actieve stoffen in look en blauwe bessen en is in uitzonderlijk grote hoeveelheden te vinden in quinoa.

That being said.. Let’s do quinoa business! Ik vind het moeilijk dit quinoa gerechtje te labelen. Je zou het als dessert kunnen eten, als ontbijt of gewoon – zoals ik meestal doe – als warme snack tussendoor. Dit is één van mijn favoriete gerechten voor lazy sundays in de zetel met een goeie serie (vierde seizoen Homeland ondertussen helemaal uitgekeken en dus op zoek naar wat nieuws; wie nog goede voorstellen heeft mag die altijd achterlaten in een reactie onderaan! Thanks!).

Quinoa recept appel rozijn kaneel

Van de hoeveelheden hieronder kan je ongeveer 4 porties maken!

Ingrediënten:

– 160 gram quinoa
– 350 ml water
– 4 (biologische) appels (wie geen slowjuicer heeft: 1 appel en 350 ml vers appelsap)
– 100 gram rozijnen
– 1/2 citroen
– 2 theelepels kaneel
– snuifje nootmuskaat
– 2 theelepels vanille-extract
– snuifje zout

Hoe?

– Kook de quinoa in het water, tot al het water geabsorbeerd is en de quinoa gaar is.

– Doe de 3 appels in de slowjuicer en maak er appelsap van.

– Doe de gare quinoa, appelsap, rozijnen, het sap van de halve citroen, kaneel, nootmuskaat en zout in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat sudderen op een middelmatig vuurtje.

– Schil de overblijvende appel en snijd in kleine blokjes. Doe ze bij in het steelpannetje dat nu al een 5-tal minuten aan de kook is.

– Wacht tot al het appelsap geabsorbeerd is. Haal van het vuur. Doe het vanille-extract erbij en roer. Serveer warm!

==> Laatste stap: in de zetel gaan zitten, goeie serie opzetten en kommetje uitlepelen! Njoy!

WIN WIN WIN: boek Heerlijke Havermout

Haver moet één van de hoofdredenen zijn dat ik waarschijnlijk nooit die-hard paleo zal gaan. Want my gosh, I love it! En zeker op koude ochtenden, dan kan ik zo genieten van een warme kom havermout. Er zit iets comforting in een warm ontbijt en havermout is daar i-de-aal voor. Ondertussen ben ik al een tijdje in de ban van mijn banaan-lijnzaad-havermout maar het ziet er naar uit dat daar binnenkort wel eens verandering in zou kunnen komen. Ik heb namelijk een leuk cadeautje gekregen: het boek Heerlijke Havermout van Kathy Hester.

Heerlijke Havermout

Heerlijke HavermoutVoorlopig heb ik nog geen recepten kunnen uitproberen, maar wel heb ik al watertandend naar de plaatjes gekeken en al enkele recepten aangeduid die ik binnenkort wil proberen. En dan heb ik het niet enkel over varianten op een havermout ontbijtkom – dewelke uiteraard ook super yummie zijn – maar wat dacht je van gezonde bonenburgers? Of havermout uit de wok met groenten? Haverrisotto of appeltaart van haver? Yes please!

Ook heb ik al wat dingen bijgeleerd. Over verschillende soorten haver bijvoorbeeld. Wat je in de winkel vindt is meestal havermout, maar je kan ook voor volledige haver kiezen, grof of fijn gebroken haver, instant havermout of havermeel. Kathy legt ook uit hoe je de verschillende soorten moet koken, want ze vragen allemaal een andere aanpak. Ook over de ideale verhoudingen en kooktijd kan ik nog veel bijleren!

En nu komt het beste nieuws! Ik mag ook een boek weggeven aan de lezers van Bye Bye Cheeseburgers. Om je meteen aan te sporen doe ik er ook nog een zak glutenvrije havermout bovenop, zo kan je meteen aan de slag! Eeeeeen, je krijgt er ook nog een leuke jar bij. Zo kan je je eerst volgende ontbijt meteen op de meest hippe manier opsmullen!

Okido. Let’s keep this super simple! Deelnemen doe je zo:

Laat me in een reactie helemaal onderaan deze post weten hoe veel jij van havermout (of andere havergerechten) houdt!

Voila! Dat kan niet moeilijk zijn voor oat-lovers. En oh ja, niet te vergeten: Spread the healthy love en deel deze post via de Bye Bye Cheeseburger Facebookpagina. Binnen exact 1 week, op zondag 29 maart wordt de winnaar bekend gemaakt. Go go go!

Havermout smoothie Havermout stew  Havermout wafels

Weekend Paleo Salade

0

Eerder deze week had ik een dagje vrij en daar heb ik gretig gebruik van gemaakt. Ik ben altijd extra relaxed als ik op weekdagen thuis ben, misschien komt het door de gedachte dat iedereen anders – nu ja, velen laat ons zeggen – ondertussen aan het zwoegen zijn. Anyway, ook al heb ik op dit soort dagen de neiging de stad in te trekken, deze keer ben ik thuis gebleven speciaal om een lekkere salade te kunnen maken. I needed the good stuff!

En als health-foodie  kan ik het dan ook niet laten om een foto op Instagram te zetten.  Ter zijde; als je mij nog niet volgt op Instagram – you should totally do so! Wink* – daar ben ik ook gewoon SteffiVertriest. Na de foto van mijn heerlijk slaatje kreeg ik verschillende reacties wat er allemaal in zat. En dus nu een postje/receptje want ook al is er niet veel kunnen aan, as I always say: je moet je interne bibliotheek van gezonde recepten uitbreiden om nooit zonder inspiratie te vallen. Dat het kleinste kind een salade ineen kan flansen is alleen maar mooi meegenomen; Fool-proof!

Nu we het er toch over hebben, nog even wat over salade! Het is één van de dingen die altijd in mijn koelkast te vinden zijn. Zeker zo’n sla-mengeling blijft eigenlijk best lang vers en dus kan je er verschillende dagen van eten. And it is sooooooooo good for you! Ik probeer zeker één keer per dag salade te eten, over de middag, bij het avondeten of soms als voorgerechtje. Dat hoeft niet ‘kweetnietwat’ te zijn, nee gewoon een klein kommetje gemengde salade met wat andere groentjes, eventueel een snel gestoofd appeltje en wat pitten.. Hashtag: Eat A Salad Everyday!

Deze salade is low-carb en paleo. Al moet ik toegeven dat boter grijze zone is voor de doorwinterde paleo-eter. Wel zullen alle paleo-peeps akkoord gaan dat áls je boter eet, je altijd grasboter moet nemen. Ga je hardcore? Vervang de boter dan door extra-viërge olijfolie of kokosolie.

Gezonde salade recept

Doordat er een eitje en avocado bij zit vind ik het al creamy en dreamy genoeg maar uiteraard kan je er ook nog een dressing bij doen. Kies wel voor een zelfgemaakte, dat is sowieso de gezondste!

Oke. Wat zit er in deze beauty?

Ingrediënten:

– Gemengde salade
– handje vol Oesterzwammen
– 1 sjalot
– Pancetta
– 1 ei
– 1/2 granaatappel
– 1/2 avocado
Grasboter
– Peper en zout

Hoe?

– Neem een bord en dresseer de sla.

– Doe de pitten van de granaatappel erover (maak je geen zorgen dat er wat van dat wit meekomt, dat zit namelijk vol vitaminen!). Verwijder de schil van de halve avocado, doe in schijfjes en leg bij het slaatje.

– Doe de grasboter in een pannetje, stoof de sjalot en de oesterzwammen (in stukjes gesneden).

– In een ander pannetje bak je de pancetta, tot ie een beetje crunchy wordt. Daarna leg je de pancetta bij op je bord met sla.

– Bak in dezelfde pan het eitje.

– Doe de sjalot en oesterzwammen op de salade. Leg het eitje erbovenop en kruid af.

Enjoy!

 

Zoete paprika met warme hummus

0

“Prepare to say hmmmmm”. Dit recept maak ik sinds forever  sinds ik hummus begon te eten. Het is wederom gemakkelijk, snel klaar en vooral gezond. Bovendien is het altijd scoren om het als hapje te serveren of als een verrassend voorgerecht. Al moet ik toegeven dat ik meestal niet al te veel tijd heb om veel dinertjes te houden. Want as we all know, het langste feetsje is dan dat van de volgende ochtend, in de keuken.. Maar occasioneel gebeurt het en dan is deze zoete paprika met hummus makkelijk punten pakken. Ik heb het recent nog geserveerd op ‘nichtjes-avond’ en ook op een lange tv-avond met vrienden die uiteindelijk is uitgedraaid op 3 volledige concerten van Celine Dion bekijken. Don’t ask..

Ik schreef al eerder een post over hummus. Ik vertel je graag nog eens waarom het een bom van superfoods is.

– Ten eerste is bevat hummus heel wat vezels wat goed is voor je spijsvertering en voor de bloedsuikerspiegel.

– De kikkererwten uit hummus bevatten mineralen als calcium en ijzer, maar ook mangaan, kalium en fosfor. Bovendien zitten er ook heel wat vitaminen in zoals B1, B2, B6 en B11 en ook vitamine C.

– De extra vierge olijfolie zorgt voor goede vetten.

– Look, goed voor de preventie van hart- en vaatziekten, kanker en infecties.

– Tahini is een goede bron van calcium.

– De combinatie van goede vetten en al deze micronutriënten maken hummus ook goed voor haar, nagels en huid.

Had ik al verteld dat hummus ook glutenvrij is en helemaal vegan? What are you waiting for?!

Hummus recept

En nu gaan we dat dus combineren met zoete paprika. Als je geen zoete paprika’s vindt in de winkel kan je ook gewone paprika’s gebruiken. Persoonlijk vind ik zoete paprika lekkerder van smaak en niet onbelangrijk: they look so damn cute! 

Bovendien zijn ook deze paprika’s super voor je huid en haar. Paprika’s zijn goed om ouderdomsvlekken tegen te gaan. Ze zitten boordevol beta-caroteen dewelke in het lichaam omgezet wordt naar vitamine A, cruciaal voor een gezonde huid! Door zijn vele anti-bacteriële eigenschappen zouden paprika’s ook kunnen helpen bij acne. Paprika’s bevatten een stevige hoeveelheid ijzer wat onder andere goed is voor het haar. Weeral een no-brainer denk ik dan!

Hummus op paprika

Het recept spreekt een beetje voor zich maar dat is dan ook slechts bijzaak. Het belangrijkste is dat je weer een optie erbij hebt om een gezonde maaltijd of snack te eten! Bovendien kan je hummus in de koelkast redelijk lang bewaren. Vandaag met crackers, morgenmiddag in je lunch-slaatje en de dag daarom met deze paprika’s. No need for cheeseburgers..

Ingrediënten:

– Hummus (recept hier)
– Zoete paprika’s
Extra viërge olijfolie
– Bieslook

Hoe:

– Snijd de steel van de zoete paprika. Snijd daarna de zoete paprika op zijn langs door en verwijder de zaadjes.

– Smeer met behulp van een lepel de hummus op de paprika’s.

– Doe ze op een bakpapier of in een ovenschotel. Doe er een scheutje olijfolie over.

– Zet in de oven voor 15 a 18 minuten op 200°.

– Doe er wat bieslook over en serveer warm.

Enjoy!

Havermout met lijnzaad en banaan

2

Hello sunshine, ik heb je gemist! Wat doet dat ongelooflijk veel deugd zeg dat zonnetje. De afgelopen dagen moest ik veel werken, steeds binnen en dus moest ik het van korte pauzes hebben die ik met plezier doorbracht in de zon. Over de temperaturen op de middag – zo lekker uit de wind en op een gezellig terrasje enal – kan ik niet veel vertellen want dat zat er helaas niet in. Wat ik wel weet is dat het ’s morgens nog verdomd koud is. Ik heb zelfs mijn voorruit moeten krabben op een ochtend eerder deze week! Ik ben geen fan van koude, verre van. En dus is er maar één ding wat mij vroeg ’s morgens vanonder de warme lakens kan krijgen en dat is een lekker ontbijt. En bij deze temperaturen graag eentje dat warm is!

Dit is één van mijn nieuwe probeersel en het is instant mijn favoriete havermout gerechtje geworden. Hold on to your horses dus want je gaat er dol op zijn! Ik gebruik lijnzaad in dit gerecht en daar moet toch even wat over gezegd worden. Als je in de winkel lijnzaad gaat kopen dan kan je meestal kiezen tussen heel of gebroken lijnzaad. Heel lijnzaad kunnen we als mens niet verteren, het komt er gewoon weer uit zoals het erin ging. Dus we moeten gebroken lijnzaad kopen? Nee. Lijnzaad verliest heel snel al zijn goede stoffen – het is een superfood joepiejeej – wanneer het gebroken is. Wat je dus moet doen is heel lijnzaad kopen en het zelf breken. Ik doe dat met een vijzel maar het gaat ook prima met een coffeegrinder. Op deze manier breek je het lijnzaad vlak voor je het eet en kan je lichaam genieten van all the good stuff. 

Oh ja en voor ik het vergeet; deze havermout pap is glutenvrij, lactosevrij, suikervrij en vegan. BAM!

havermout met lijnzaad

 

Oké, let’s do this! De portie islekker selfish – voor 1 persoon.

Ingrediënten:

– 40 gram glutenvrije haver
– 150 ml amandelmelk
– 1 rijpe banaan
– 2 lepels lijnzaad
– 1 theelepel kaneel

Hoe:

– Doe de glutenvrije haver en de amandelmelk in een steelpannetje. Verwarm tot het pap wordt.

– Pel de banaan en prak hem met een vork.

– Wanneer de havermout pap bijna klaar is zet je het vuur af en doe je de banaan erbij. Laat nog een minuutje op het nog warme vuur staan en roer constant.

– Doe het lijnzaad erbij en roer goed.

– Haal het pannetje van het vuur. Doe de kaneel erbij en doe meteen in een ontbijtkommetje.

Laatste stap: smullen en helemaal opwarmen om de koude ochtend door te komen!

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks