Matcha – wat kan het voor je doen.

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Als fervent tea-lover heb ik me het laatste jaar verdiept in thee door verschillende opleidingen te volgen. En dus wil ik ook jou op de hoogte houden van mijn thee-avonturen en steeds uitdeinende thee-kennis. Vandaag wil ik het dan ook graag over matcha hebben. Daar maak ik binnenkort wat nieuwe recepten mee en dus wil ik je al even kennis laten maken met deze geweldige thee.

Wat is matcha?

Matcha is een groene thee. Met andere woorden het komt van de Camelia Sinensis, de theeplant. Oorspronkelijk komt het uit het oude China maar matcha wordt vandaag de dag vooral in Japan geteeld en wordt daarom ook als een Japanse thee beschouwd. Vooral de teelt verschilt van de meeste andere groene thee. Enkele weken voor de oogst worden de theeplanten van de zon afgeschermd door matten, daardoor gaat de plant meer chlorofyl aanmaken. Na de pluk worden de steeltjes verwijderd en worden de bladeren verpulverd tot poeder. Bij matcha drink je namelijk de gehele thee op en houd je geen blaadjes over. Matcha wint – by far! – als het om antioxidanten gaat maar bevat ook meer cafeïne dan andere groene thee.

De smaak van matcha?

Matcha heeft geen evidente smaak. Zeker niet wanneer je niet gewoon bent grassige thee te drinken. Matcha smaakt bijzonder ‘groen’ en vrij bitter. Daarom wordt het vaak met melk en wat suiker gedronken.

Hoe wordt matcha gemaakt?

Het matcha poeder wordt opgeklopt met een bamboeborstel (een chasen), met heet water van ongeveer 70 graden Celsius en gemiddeld neemt met een theelepeltje poeder op 60 ml water. Er zijn ook dunnere varianten en dikkere varianten en zoals ik al zei wordt er vaak nog melk (koemelk maar evengoed amandelmelk of kokosmelk bijvoorbeeld) aan toegevoegd.

matcha

De voordelen van matcha

Er is niet heel veel onderzoek specifiek naar matcha. Matcha is een groene thee en dus heeft het dezelfde voordelen als groene thee. Wel is het zo dat matcha 3 keer zoveel antioxidanten bevat dan de meeste andere groene thee. Specifiek ook de catechines, de EGCG’s die zo geprezen worden in groene thee, onder andere voor hun ontstekingsremmende werking. En dat laatste is niet onbelangrijk want hoewel acute ontsteking goed is om allerlei dingen op te lossen in ons lichaam, is chronische laaggradige ontsteking iets wat vaak voorkomt en niet goed is voor ons.

matcha drinkenVerder zou matcha net als groene thee bescherming geven tegen hart- en vaatziekten, dat is vooral door de hoeveelheid antioxidanten en aangezien deze hoeveelheid nog beduidend groter is bij matcha, zou deze wel eens extra veel impact kunnen hebben. Al vraagt dat natuurlijk nog meer onderzoek vooraleer men daar concrete uitspraken over kan doen.

Matcha maakt je relaxt. Of toch als het aan de L-theanine aminozuren (de bouwstoffen van eiwitten) ligt. Die zorgen voor alpha golven in het brein en maken je daarom meer relaxt. Ze hebben ook een effect op je humeur en je concentratie. Bring it on!

De nadelen van matcha?

Matcha bevat zeer geconcentreerde voedingsstoffen en daarom wordt aangeraden niet meer dan twee koppen per dag te drinken. Onder andere zit er meer cafeïne in. Omdat je de bladeren eigenlijk volledig consumeert krijg je eventueel ook meer pesticiden of andere nasties binnen (kies om te beginnen dus al voor bio!). Daarnaast is het geen makkelijke smaak en ook een prijzige thee.

Maar overall kan af en toe een kopje matcha prima mee je healthy lifestyle ondersteunen!

Drink je zelf matcha? Heb je het al eens geprobeerd? Wat vond jij van de smaak? Laat het weten in de comments onder deze post.

19 REACTIES

 1. Sinds vorige week heb ik de Matcha thee in huis gehaald en ik moet zeggen dat de smaak inderdaad even wennen is. Omwille van de zeer goede eigenschappen dwing ik mezelf om toch dagelijks 2 kopjes te nemen. Verbazingwekkend genoeg lukt het iedere dag een beetje beter. Vandaag kwam ik zelfs tot de constatering dat ik de smaak begin te appreciëren. Het schuimlaagje op de thee kloppen, lukt mij echter nog steeds niet. Voorlopig drink ik hem dus gewoon in een mok en heb ik het opkloppen wat achter mij gelaten.

 2. Probeer eens bij “thee met een verhaal” te bestellen .
  Ik drink elke ochtend matcha thee … gewoonte geworden .. heerlijk !

 3. Ik vind de matcha thee eigenlijk minder bitter dan gewone groene thee, ik bestel hem online, tegenwoordig drink ik iedere ochtend een matcha latte met havermelk. In het begin had ik ook problemen met het opkloppen maar nu doe ik een klein beetje water in een grote kom en een tl matchapoeder , goed roeren met het bamboestaafje en dan in een glas doen en rest van water of melk bijschenken

 4. Ik drink sinds het begin van het jaar ‘s morgen een Matcha thee, ik vind het wel heel lekker. Ik bestel mijn Matcha ook bij “Thee met een verhaal”. Sinds kort gebruik ik het ook af en toe in een smoothie of in mijn chia pudding. Bij thee met een verhaal staat ook een receptje op de blog om een zalig verfrissende Matcha Mojito te maken.

 5. Idem hier: “Thee met een verhaal”!
  Heerlijk vind ik de Matcha thee, kan mijn kopje ‘s ochtends niet meer missen.
  Vergeet hem niet in de koelkast te bewaren eens geopend.
  Groetjes & SUPERBLOG, thx

 6. Superlekkere thee. Drink hem steeds bij Les saveurs de Yamada. Grote tas met een weinig grasgroene schuimende thee. Een ware delicatesse.
  PS: succes met de gezonde goesting. Broccolibrood ga ik zeker proberen.

 7. Ik ben zelf meer fan van de Matcha Latte, Ik verwarm kokosmelk en hierbij voeg ik een beetje vanille- en kardemompoeder en uiteraard het matcha poeder zelf.
  Superlekker! 🙂

 8. Ik drink sinds kort de Matcha thee van teatox. In het begin is het even wennen maar nu kan ik niet meer zonder! Ik dronk veel koffie ‘s morgens met soms nog altijd een dipje tot gevolg. Nu 1 kop Matcha bij men ontbijt en ik ben zo fris als een vis! De koffie heb ik voorlopig achter me gelaten.

 9. Hey Steffi, ik heb het wat moeilijk met de bewering dat L-theanine zou zorgen voor meer alfa golven in het brein en dat je daar rustig van wordt. Leg je het causaal verband hier niet verkeerd? Je wordt toch niet rustig van alfa golven in je brein, je hersenen produceren alfa golven als je in een ontspannen toestand komt. Kan je mss ook verwijzen naar de bron waaruit blijkt dat je van L-theanine ontspant, want een snelle search op het internet maakt mij niet direct veel wijzer. Thx!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks