Ik heb verschillende on-the-go recepten die nog een kleine bewerking vragen alvorens je eraan start. Ik denk aan een avocado bijvoorbeeld die ik nog even snijd en over m’n slaatje doe. Deze koude salade is helemaal ready en is dus ook ideaal als je bv in de auto (zet em wel even aan de kant uiteraard) moet eten of gewoonweg geen desk ofzo ter beschikking hebt ’s middags.
Maar heel graag wilde ik deze ook delen omdat hij – mits minuscule wijzigingen – makkelijk DETOX15 proof te maken is. Hierbij het aangepaste receptje voor 1 persoon. Mogelijks is de dressing wat teveel, voeg toe naar believen.
Ingrediënten
75 gram makreel (uitgelekte gewicht) uit blik
1 kleine biologische aardappel
½ el kokosolie
100 garm prinsessenbonen
1 grote tomaat
2 tl kappertjes
2 el extra vierge olijfolie
1 tl mosterdzaadjes
½ limoen
1 tl karwijzaad
peper en zout
verse platte peterselie Hoe
Snijd de aardappel (laat de schil eraan) in blokjes doe er wat gesmolten kokosolie over en zout. Doe in een ovenschoteltje en laat volledig garen in een oven van 180 graden. Tot de kantjes licht krokant zijn.
Kook ondertussen de prinsessenbonen. Snijd de tomaat in blokjes en verwijder daarbij de zaadjes en het middelste deel.
Eens de aardappel en de prinsessenbonen gaar zijn laat je ze volledig afkoelen.
Maak nu de dressing. Meng hiervoor de olijfolie en de limoen samen met de mosterdzaadjes en de karwijzaadjes. Bewaar in een apart glazen potje.
Meng de aardappel stukjes, prinsessenbonen, makreel, kappertjes en tomaat in een kom. Voeg peper en zout toe. Werk af met nog wat fijngesneden peterselie of andere kruiden.
Omg... Lieve zon, where art thou? Dat vroeg ik mij vanmorgen af toen ik weer al maar eens een bui over mij heen kreeg. Gelukkig moest ik buiten zijn om naar de kapper te gaan en daar trotseer ik maar al te graag de regen voor. In tegenstelling tot bad-hair-days zijn er andere kwaaltjes van dit snertweer die niet door Joyce (mijn kapster, dewelke weer al maar eens uitmuntend werk verricht heeft) kunnen opgelost worden. Eentje daarvan is het tekort aan vitamine D. En over dit zon-vitamientje wil ik het vandaag graag hebben.
Vitamine D is anders dan andere vitaminen, het is eigenlijk een hormoon dat geproduceerd wordt uit cholesterol wanneer je huid in aanraking komt met de zon – nu ja zonnestralen offcourse. Je hebt bovendien twee varianten; D3 en D2 waarbij de eerste in sommige dierlijke producten te vinden is en de laatste in sommige plantaardige producten. Vitamine D3 is de belangrijkste, deze is twee keer zo effectief dan D2 om de waarden in het bloed te doen stijgen.
Goede vitamine D-waarden zijn essentieel voor een goede gezondheid. Maar een tekort is niet zo makkelijk te spotten. De symptomen zijn heel subtiel en kunnen jaren aanslepen voor het duidelijk wordt waar het probleem zich bevindt. Omdat vitamine D een hormoon is heeft het veel onrechtstreekse impact. Bijvoorbeeld op gezonde botten, omdat vitamine D de ‘messenger’ is die de darm zegt dat hij calcium en fosfor moet opnemen. Om zo maar even een voorbeeldje te geven.
Een tekort aan vitamine D wordt gelinkt aan een verhoogd risico op botfracturen, hartziekten, diabetes, kanker, dementie en zelfs auto-immuunziekten als MS. Het hebben van optimale vitamine D-waarden kan heel wat gezondheidsvoordeel betekenen. Zo verkleint de kans op osteoporose, kan het je fysieke kracht doen stijgen, gaat het kanker en depressie tegen, de kans op diabetes verkleint en over het algemeen kan het je leven verlengen. Works for me denk ik dan! Hoe kunnen we die vitamine D-waarden optimaliseren?
Vitamine D wordt slechts beperkt uit voeding gehaald, het meeste krijgen we van de zon. Alleen – je raadt het al – in periodes zoals deze is er niet zo veel zon hier in centraal Europa. Bovendien wordt vitamine D uit UVB stralen gehaald en de zon moet al sterk schijnen voor deze er zijn en het hangt dan ook nog eens af van het seizoen. Ik heb ooit een trucje van iemand geleerd: wanneer je schaduw kleiner is dan de lengte van je lichaam, alleen dan neem je vitamine D op. Momenteel moeten we daar dus niet op rekenen.
Een supplement vitamine D kan dus erg interessant zijn, zeker in de winter als je maar weinig zon kan absorberen. Kies hiervoor altijd vitamine D3 en capsules op basis van olie (vitamine D is namelijk vetoplosbaar).
Als je je zorgen maakt over de hoeveelheid (terzijde: een overdosis vitamine D is bijna onmogelijk) kan je altijd je waarden in je bloed laten meten. Alles onder de 100 microgram inname per dag kan in principe geen kwaad. Wie zich hier zorgen over maakt kan uiteraard altijd zijn arts contacteren.
Donderdag deed ik bij Flair een Facebook live over ‘fit na de feesten’ en daarin ging het uiteraard ook over DETOX 15. Ik benadrukte daar nogmaals hoe belangrijk het is goed voorbereid te zijn. Ook op mail heb ik heel wat vragen gekregen om maaltijdplannen voor te schotelen. En dus zal ik in deze post er een aantal verzamelen.
Let’s all work together shall we? Doe je zelf mee aan DETOX 15 en heb je een idee of recept dat je zelf heel vaak maakt of heel goed werken vindt? Aarzel niet om het onderaan in de comments te zetten. Sharing is caring!
Voorbeeld 1: maaltijdplanning
Een heel deel van deze recepten vind je in het artikel RECEPTEN EN INSPIRATIE voor DETOX15. Houd er rekening mee dat sommige recepten licht aangepast dienen te worden, bv wanneer er in de saus ahorn ofzo gebruikt wordt.
Het vegan roereitje staat sinds deze week online! En ik bezorg je nog die makreel salade – maak ik vandaag nog even.
Spoel de kikkererwten goed. Doe ze op een bord een prak ze een beetje met een vork. Ze hoeven niet helemaal geprakt te zijn maar toch redelijk.
Doe wat olijfolie in een pan op het vuur en doe er de kikkererwten bij, alsook de fijn gesneden groene stukken van de lente ui. Roer goed door elkaar en pers er een teentje look over uit.
Meng in een kommetje het water, bouillonpoeder en de miso. Doe dat bij in de pan en blijf roeren
Kruid af met zout, een klein beetje kurkuma (zeker niet teveel) en wat peper.
Doe op een bord en dresseer eventueel wat koriander erover.
Een detox is niet het perfecte dagdagelijkse eetpatroon.
Een detox moet strenger zijn dan een normaal gezond eetpatroon. Een detox is van heel wat dingen even afkicken, even op de reset knop drukken en je lichaam even de kans geven om aan herstel te werken zonder dat je het overlaadt met bv veel gesuikerde dingen. In de DETOX 15 zijn alle granen uitgesloten voor 15 dagen, ook die granen die ik maar al te graag de hemel in prijs zoals quinoa, havervlokken of amarant. En dat zit’em vooral in het mentale aspect.
Het is verleidelijk om creatief te zijn met de toegestane ingrediënten. Houd hierbij het mentale aspect in het achterhoofd en probeer geen ‘swaps’ te doen. Een pannenkoek van ei, banaan en kokos is nog steeds een pannenkoek. Probeer dit zoveel mogelijk te beperken.. Ik neem ook wel eens een zadencracker of geroosterde kikkererwten mee on the go als ik weet dat ik lang onderweg ben en dus weinig opties zal hebben. Maar thuis zal ik die niet eten. DETOX 15 draait om constant het beste voor jezelf, voor je lijf, te willen doen. Thuis zal ik dus opteren voor nog een groenteportie of een soep in de plaats.
Er zijn GEEN uitzonderingen bij DETOX 15. Voorbereiden is dus cruciaal. En geloof me als je een keertje iets vergeet en je dus aangewezen bent op enkel die appel of banaan die je in het tankstation vindt, of erger nog: je vindt niks en moet honger leiden.. Dat overkomt je maar 1 keer. Ik heb zelf al ondervonden dat dit de ideale manier is om jezelf – the hard way, I know – te leren voorbereiden. Ook dit neem je na je DETOX 15 mee in je leven; de power van voorbereiding!
Lees alles over DETOX 15 hier.
Voor mij nog 5 dagen te gaan en dan start ik eraan. Wanneer start jij? 🙂
Dit weekend ben ik in de Kalmthouste Heide gaan wandelen. Zondag was het super mooi weer en nu ik binnenkort weer naar de stad verhuis wil ik er een gewoonte van maken om met regelmaat de natuur in te trekken om m’n longen even goed te zuiveren. Maar het was ook super koud en achteraf heb ik zo hard genoten van mijn wortelsoep dat ik ze zeker met je wil delen.
De soep is lekker kruidig en zoals je hieronder kan zien zit er ook chili in. Voor wie winkelt in de Bioplanet kan ik je aanraden de ‘chili mengeling’ te gebruiken, van die ‘Cook’ reeks met dat vogeltje erop. In principe maakt het niet uit hoor welke je gebruikt, maar ik heb recent deze meegebracht van de winkel en ik vind hem echt super lekker. Wilde ik gewoon even laten weten.
Schil te wortels en hak ze in blokjes. Schil en chop ook de ui.
Doe wat kokosolie in een grote kookpot en doe de uien en wortels erbij. Stoof aan en voeg iets later de look eraan toe.
Voeg nu kruiden toe (chili, curry, kurkuma, korianderpoeder). Roer goed. Schil het stukje gember hak fijn en voeg ook deze toe. Roer door elkaar en laat nog een minuutje garen.
Voeg nu bouillon en kokosmelk toe. Voeg daarna de stengels limoengras toe (hak deze niet zodat je de stengels er achteraf kan uitvissen), wanneer je gedroogd limoengras gebruikt doe het dan in een thee-ei en hang het mee in je soep.
Laat doorkoken.
Verwijder de limoenstengels of het thee-ei en mix nu het geheel.
Voeg peper en zout naar smaak toe.
Schep op en werk af met verse koriander en toppings.