Home Blog Pagina 64

Geroosterde wortels met dukkah

0

Bloggen over deze uberheerlijke geroosterde wortels met dukkah valt me toch een beetje zwaar. Nee niet één of ander emo-verhaal dat aan dit heerlijke gerechtje hangt maar wel het feit dat ik vandaag aan het vasten ben. Ik heb de laatste weken veel gelezen over vasten en ik kom steeds heel positieve reacties tegen. Ik probeerde eerder al het interval vasten voor 16u, wat mij prima beviel maar vandaag doe ik het dus 24u. Een ganse dag enkel water en thee. Dat klinkt hard maar eigenlijk valt het best mee. It’s all about your mindset. Echt! Ik beloof plechtig dat ik er binnenkort een keer een post over schrijf, over waarom vasten en hoe. Maar – for now – even terug naar die wortels.

Misschien even duiden wat dukkah is? Het is een mengeling van fijngemalen noten en kruiden waar je verschillende dingen aan kan toevoegen.  Ik vind het heerlijk om te combineren met warme groentjes! Het geeft een extra smaakje en is daarom ook ideaal voor iedereen die groenten nogal snel saai of eentonig vindt. Alles wat helpt om meer groenten te eten is top! Want groenten zijn nog steeds de superfoods der superfoods! Dukkah is bovendien super snel gemaakt en je kan het een aantal weken bewaren.

Deze geroosterde wortels zijn een ideaal bijgerecht. Of – why not – gewoon als lunch, dat is wat ik gisteren gedaan heb. Wortels zijn laag in koolhydraten dus dat is goed nieuws voor de fervente low-carbers! Ze ranken ook laag op de glycemische index en zijn ze ideaal om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Ik maak de worteltjes in de oven klaar en dus bewaren we op deze manier ook meer van de goede stoffen dan wanneer we zouden koken bijvoorbeeld. Yes, you want this!

In wortels zit ook veel vitaminen A, een vetoplosbare vitamine. Daarom is het belangrijk vetstof te gebruiken – kokosolie in dit geval – zodat de vitamine A goed opgenomen wordt. Ook de noten dragen daaraan bij!

Dukkah recept met wortels

Ingrediënten:

  • Bussel fijne wortels
  • 1 eetlepel kokosolie (gesmolten)
  • 1 theelepel Keltisch zeezout of Fleurs De Sel
  • 35 gram amandelnoten
  • 35 gram pistachenoten
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • 4 theelepels komijn
  • 3 theelepels koriander
  • 1 theelepel paprika
  • 2 theelepels lookschilfers

Hoe:

  1. Vet de wortels in met de kokosolie, doe ze in een ovenschotel en doe er het zout over.
  2. Zet in de oven voor ongeveer 25 minuten (tot ze gaar zijn en een mooi kleurtje hebben) op 180 graden. Draai halverwege even de wortels om.
  3. Ondertussen maak je de dukkah.
  4. Doe de amandelen en de pistachenoten in een pan (zonder olie) en rooster zo’n 3 a 4 minuten. Roer met regelmaat. Tot ze een licht tintje hebben. Doe ze vervolgens in een kommetje.
  5. Doe de sesamzaadjes en alle kruiden in dezelfde pan en roer een minuutje door elkaar op een matig vuur.
  6. Doe de kruidenmengeling bij de noten en stop alles in de blender.
  7. Haal de wortels uit de oven, doe er een flinke schep dukkah over en doe er eventueel een schepje Griekse yoghurt bij.

Butternut havermout met granaatappel en amandelen

0

Een nieuw havermout-receptje, joepie! Want je kan nooit genoeg variaties op dit heerlijke ontbijt uitvinden! Toch? Deze keer heb ik geëxperimenteerd met butternut. Ideaal dus als je wat Butternut over hebt. Nadat je bijvoorbeeld de Butternut ovenschotel gemaakt hebt! Als je die nog nooit gemaakt zou hebben moet je zeker eens doen. Hét lievelingsrecept van de gemiddelde Bye Bye Cheeseburger lezer.

In het recept gebruik ik butternut puree. Dat is gewoon klaargemaakte gestampte butternut, een left-over van de dag ervoor would be great. Hoe maak je butternut puree? Je prikt met een vork kleine gaatjes in de butternut. Legt hem vervolgens in een ovenschotel voor 55 miuten à 1u op 180 graden Celsius. Draai hem halverwege even om. Als de butternut klaar is laat je hem wat afkoelen en verwijdert daarna het vel en ook de pitten en de draden binnenin. Het butternutvlees dat dan nog overschiet stamp je tot puree. Ik bewaar het op deze manier in de koelkast om verschillende gerechten mee aan te vullen – oa deze havermout – maar je kan de puree ook meteen bijkruiden en met wat vlees en groenten verorberen. As you can see.. Opties genoeg!

Piment d’Espelette wat dat is? Dat is een soort rode peper die op een zeer specifieke plaats in Frankrijk groeit. Je vind het kruid online maar ook in een Carrefour of Delhaize bijvoorbeeld, in het kruidenrekje!

Butternut Havermout recept gezond

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels Butternut puree
  • Havermout
  • Amandelmelk
  • 1/4 granaatappel
  • 1/2 theelepel ceylon kaneel
  • 1/8 theelepel piment d’Espelette
  • 1/8 theelepel gember
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • Amandelschilfers
  • Honing (optioneel)

Hoe:

  1. Mocht je nog geen butternut puree in de koelkast hebben staan maak deze dan eerst. Prik met een vork gaatjes in de butternut en doe hem in de oven voor 55 á 60 min op 180 graden. Verwijder daarna vel, pitten en draden en stamp het vruchtvlees tot puree.
  2. Doe de amandelmelk in een steelpannetje. Doe er de havermout bij. De kooktijd hangt af van je haver, wacht tot het geheel pap wordt.
  3. Zet het vuur af. Doe de twee lepels butternut puree erbij.
  4. Doe het vanille extract erbij.
  5. Doe alle kruiden erbij.
  6. Doe de pap in een kommetje of op een bord.
  7. Strooi er de amandelschilfers en de granaatappelpitjes over.
  8. Drizzle eventueel nog wat honing bovenop!

Tata Harper: luxueuze natuurlijke beautyproducten

4

Dit weekend wordt het een pak frisser. Zeg gerust koud! Nee nog geen vriestemperaturen maar wel close. De winter is op komst, laat dat duidelijk zijn!

En zoals menig vrouwmens weet is de winter ook een tijd van extra hydratatie voor de huid. Zodat die mooi gehydrateerd blijft en niet kapot gaat van de ijzige wind. Ik schreef eerder al over de vele toxische stoffen die zich in beautyproducten bevinden. Wie denkt dat bedrijven of de regering of whoever dat wel allemaal controleren heeft het goed mis. Er zijn tienduizenden verschillende chemische stoffen in omloop en geen 10% daarvan is gecontroleerd op de veiligheid voor onze gezondheid. Verschillende stoffen die aangetoond kankerverwekkend zijn worden gewoon gebruikt in beautyproducten en cosmetica. Een heel lang verhaal kort: er zit heel wat nasty nasty dirty dirty sh*t in jouw verzorgingsproducten en cosmetica.

Alles weren van die producten dat kan ik ook niet. Ik ben verknocht aan mijn favoriete Mac foundation bv. Maaaaaaar.. Waar ik kan probeer ik zoveel mogelijk van mijn producten te vervangen door non-toxische producten. En over één van die producten wil ik het vandaag ook hebben. Namelijk over Tata Harper. Eén van mijn favoriete natuurlijk beautymerken.

Eén van de dingen die ik zo leuk vind aan Tata Harper is de luxe die ze uitstralen. Ja inderdaad, daar ben ik op gesteld. Toen ik in het begin op zoek ging naar gezondere alternatieven vond ik vooral crapy verpakkingen en bizarre kruidengeuren en heel wat geitenwollensokken-gedoe. Niet bij Tata Harper. Mooie luxueus uitziende flesjes die allesbehalve misstaan in je badkamer. Ook de geuren zijn heel aangenaam trouwens. Verwacht geen parfumwinkel maar wel een zachte en kruidige bloemengeur.

Maar het belangrijkste van allemaal is natuurlijk dat alles 100% natuurlijk is, biologisch en van hun eigen boerderij. Tata’s missie is vrouwen een wellness ervaring geven, alles voorzien wat een huid nodig heeft zonder in te boeten aan veiligheid voor je gezondheid.

Je vind Tata Harper in Europa voorlopig enkel online. Verschillende webshops verzenden internationaal. Onder andere:

Wie nog een tripje naar de USA in het vooruitzicht heeft kan ook eens in een Sephora shop kijken!

Persimmon smoothie

0

De persimmon is weer in season! Tijd dus om daar wat mee te doen. En waarom hem ook niet toevoegen aan je smoothie? Af en toe veranderen van fruit – hoe lekker je gewoonlijke smoothie ook is – is een goed idee. Zeker wanneer het over seizoensgebonden fruit of groenten gaat.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik tot vorig jaar nog nooit een persimmon gegeten had. Ik vond het een wat bizar uitziende vrucht die me niet zo zeer aansprak. Maar hey, don’t judge the book by its cover. Een rijpe persimmon smaakt wat naar abrikozen en heeft een lekkere zoete smaak. Wie in de winkel er eentje zoekt kan ook naar de benamingen ‘kaki’ of ‘lotus’ zoeken. Het is trouwens een Aziatische vrucht. Geheel terzijde.

Voor mijn smoothie heb ik de persimmon gecombineerd met frambozen, vandaar de roze kleur. Cuz I love pink! In principe kunnen alle rode vruchten. Deins er ook niet voor terug diepgevroren fruit te nemen. Niet enkel zijn de frambozen nu iets minder lekker, het scheelt ook veel in prijs.

Ingrediënten:

  • 2 rijpe (!) persimmonnen
  • 170 ml amandelmelk
  • hand vol bevroren frambozen (ga je voor verse frambozen doe er dan ijsblokjes in)
  • snuifje kaneel
  • 1/2 limoen

Hoe:

  1. Snijd de blaadjes van de persimmon en doe hem in stukjes. Ik laat de schil eraan, dat maakt de smoothie goed dik en in de schil zitten veel vitaminen.
  2. Doe alles in een goede blender en mixen maar!
  3. Klaar!

Omelet met linzen en spinazie

0

De laatste dagen zijn er van veel slaap inhalen. Al twee dagen na elkaar heb ik het klokje rond geslapen, I guess I needed it! Maar omdat vandaag weer een drukke dag is – naar school onder andere, want had ik al verteld dat ik een opleiding tot voedingsconsulent aan het volgen ben? – begin ik vroeg met een stevig ontbijt, om me kracht te geven de ganse dag door! Als jij jouw ontbijt nog niet afstemt op jouw dagplannen dan moet je daar trouwens dringend mee starten! Je zal verbaasd zijn hoeveel verschil het kan maken!

Dit ontbijtje heb ik eigenlijk van op een reis naar Ibiza, vorig jaar. We waren uitgenodigd door wat vrienden om enkele dagen naar daar te komen, in een WAANZINNIG mooi huis! Eén van de reisgezellen was Gorrit, die sinds kort op dieet was en minder brood at. Zijn dagelijks ontbijt bestond uit een omelet met linzen en spinazie. En daar voelde hij zich fantastisch bij! Reden om dat ook eens te proberen. En toegegeven.. dit is echt een kickstart ontbijt! Sindsdien is het mijn go-to ontbijtrecept voor zware dagen.

Bovendien bevatten linzen heel wat goede dingen. Zo zijn ze super rijk aan vezels, voorkomen dat je bloedsuiker spiegel gigantisch piekt na het eten. Ze zijn ook rijk aan ijzer, kalium en magnesium – zeker deze laatste hebben we vaak tekort. Verschillende studies hebben ook al aangetoond dat linzen super goed voor het hart zijn.

omelet met spinazie en linzen

Ingrediënten:

Hoe:

  1. Kook de linzen gaar. Dit kan je eventueel de dag ervoor al doen, bewaar dan zeker in de koelkast.
  2. Kluts de eieren in een potje.
  3. Verwarm een niet-toxische pan (meer info over toxische pannen hier) met wat grasboter of kokosolie en laat smelten in de pan.
  4. Doe de geklutste eieren in de pan. Zet je vuur eerst op een hoge stand en daarna op een middelmatig vuurtje (je wil vooral geen bruine korst).
  5. Wacht zeker 30 seconden om de linzen erbij te doen. Je wil dat de bodem al een fijn korstje heeft en de linzen dus dus niet allemaal op de pan plakken.
  6. Doe er peper en zout op
  7. Wanneer het ei bijna klaar is doe je er de versneden spinazie bij zodat deze nog even zacht kan worden.

Ready to serve! Ready to ROCK YOUR DAY!

Afvallen door water te drinken

2

Zelf drink ik rond de 2 liter water per dag. Verder drink ik enkel af en toe groene thee, witte thee of kruidenthee. Geen koffie, nooit frisdrank en zelden alcohol. Als ik voldoende drink voel ik dat in mijn energie en ik zie het ook aan mijn huid. Als ik een door omstandigheden een dag heel weinig drink dan voel ik dat vooral last van lichte hoofdpijn. Ik voel me prima bij mijn drinkschema en ik probeer steeds mensen te overtuigen om af te stappen van frisdranken en over te schakelen naar water. Ik doe dat al jaren dus ik mis geen frisdrank meer maar ik merk toch dat het voor veel van mijn vrienden en kennissen moeilijk blijft. Eén ding wat meestal wel helpt is gewicht willen verliezen, dan drinken ze wel heel de dag water. En dus dacht ik van een aantal puntjes onder elkaar te zetten waarom water kan helpen bij het afvallen.

Steffi Vertriest water en afvallen

Je verbrandt meer calorieën.

Het is inderdaad geen fabeltje. Verschillende onderzoeken hebben al aangetoond dat water drinken kan helpen om meer calorieën te verbranden. Zelfs als je niks doet dan verbrandt je lichaam nog calorieën. Dat heet Resting Energy Expenditure (REE). Deze REE stijgt tot 30% nadat je water gedronken hebt en kan tot een uur duren. In het uur nadat je een glas water gedronken hebt verbrand je dus 30% meer calorieën.

Water drinken voor het eten vermindert de honger.

Dit is vooral zo voor volwassen mensen en mensen van een oudere leeftijd. Een onderzoek toonde aan dat water drinken voor de maaltijd op 12 weken in een gewichtsverlies van 2 kilogram kan resulteren. Dat lijkt niet zo veel maar dit zonder andere veranderingen, enkel voor het eten water drinken. In dat opzicht is het dus wel spectaculair. Bij obesitaspatiënten werd er meer dan 40% extra gewicht verloren door water te drinken voor de maaltijd.

Laat wel altijd 20 minuutjes tussen het drinken van je water en je maaltijd, het kan namelijk interfereren met je spijsvertering.

Minder bijkomen .

Mensen die vooral water drinken nemen tot 10% minder calorieën op dan mensen die vooral frisdrank drinken. Daar komt dan nog eens bij dat veel frisdranken op zich al rijker zijn aan calorieën. Ook hebben verschillende onderzoeken al aangetoond dat kinderen die meer water drinken minder kans op obesitas hebben.

Heb jij al geprobeerd af te vallen door meer water te drinken? Hoe lukte dat? Deel je verhaal in de comments onderaan!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks