Quinoa is gezond, dat kon je in al deze post lezen. Het is een bom aan eiwitten, maar bevat ook alle acht essentiële aminozuren. Maar toegegeven: het is niet simpel om quinoa smeuïg en smaakvol klaar te maken. Aha, niet simpel, maar het lukt zeker en vast met dit recept!
What’s not to love about quinoa? Quinoa wordt al meer dan 5000 jaar in de Andes gecultiveerd en werd het ‘moedergraan’ of het ‘goud van de Incas’ genoemd. Eigenlijk is quinoa geen graan maar een zaad, maar in de praktijk wordt het volledig gebruikt als graan. Er bestaan maar liefst 1800 soorten quinoa, maar bij ons vind je voornamelijk drie soorten: witte, rode en zwarte. Witte quinoa smaakt het meest neutraal en past bij zowat alles, dus als je een beginnende quinoa-eter bent, is dit wel de beste om uit te proberen. De rode en de zwarte proeven iets meer uitgesproken en aardser dan de witte quinoa, maar zijn ook heel lekker in salades of andere gerechten.
Quinoa is zo ongelooflijk voedzaam, fijner qua textuur dan pasta of rijst en superdankbaar om klaar te maken voor je foodprep, want het blijft tot vijf dagen goed in de koelkast zonder dat het aan smaak of textuur moet inboeten… Je kan het dan gemakkelijk verwerken met gegrilde groenten als salade of bij een curry- of stoofschotel, maar evengoed in een soep (als maaltijdsoep dan) of als bijgerecht bij vis of vlees. Wil je wat inspiratie opdoen voor nog lekkere combinaties met quinoa, snuister dan gerust eens rond op mijn website: dit en dit receptje zijn twee van mijn favorieten!
Op de quinoazaadjes zit een natuurlijke laag, ‘saponine’ genaamd, wat een beetje een bittere of zeperige smaak kan geven. Verpakte quinoa is meestal al eens gereinigd van tevoren, maar het kan nooit kwaad om nog eens snel je quinoa af te spoelen in een zeef onder koud water. Gewoon, een 30-tal seconden tot een minuut tot je dat laatste restje saponine hebt weggespoeld. Woel er gerust eens door met je hand, zodat je alle zaadjes hebt afgespoeld.
Hoeveel water gebruik je om je quinoa te koken?
Voor 150 gram quinoa heb je ongeveer 0,5 liter water nodig. Dit is de perfecte hoeveelheid wil je je quinoa nog lekker fluffy en smeuïg houden. Makkelijker is het echter om af te meten in een glas bijvoorbeeld. De verhouding is dan 1 glas quinoa op 1 + 3/4 glas water.
Hoelang moet je quinoa koken?
Quinoa is snel klaar en moet 20 minuten koken. Je kan ook je rijstkoker gebruiken om je quinoa klaar te maken.
Hoelang kan je klaargemaakte quinoa bewaren?
Je kan quinoa tot vijf dagen in een luchtdichte opbergdoos in de koelkast bewaren en tot 2 maanden in de diepvries.
Reinig eerst je quinoa door het te spoelen in een zeef. Doe vervolgens een scheut olijfolie in een sauspan en zet het vuur middelhoog. Doe er de uitgelekte quinoa bij en blijf voortdurend roeren. Toast de quinoa nu voor een kleine twee minuten.
Voeg dan het water toe. Start altijd met lauw water. Voeg er wat bouillon of zout bij naar smaak. Breng aan de kook.
Zodra het water doorkookt zet je het vuur op de laagste stand, zet een deksel op de pot en laat de quinoa zo verder koken gedurende 15 minuten. Zet het vuur vervolgens af en laat de pot nog 5 minuten rusten, met het deksel erop (niet kijken!).
Haal nu het deksel eraf. Je zou normaal gezien kleine spiraaltjes moeten zien rond de quinoazaadjes (dit zijn de kiemen). Roer zachtjes met een vork door de quinoa en dien op. Als er nog wat water in de pan zou staan of als de quinoa nog niet helemaal gaar zou zijn, dan zet je de pot het best nog 5 minuten op een laag vuurtje en laat je het nog wat koken tot al het water is geabsorbeerd. Smakelijk!
Detoxdiëten beloven de toxines uit je lichaam te verwijderen. In ruil daarvoor moet je gedurende een tijd een bepaald dieet volgen of een bepaalde drank drinken, in dit geval dus detoxthee. Detoxen is hip en hot, omdat het veelbelovend klinkt (want hoera, alle toxines uit je lijf!). Toch is de term ‘detox’ heel vaag, eerder misleidend en voornamelijk een verhaal van commercialisatie, want het gevaar is dat mensen ervan uitgaan dat ze crappy, ongezonde voeding kunnen blijven eten en andere ongezonde levensgewoontes kunnen aanhouden zolang ze maar af en toe detoxthee drinken.
Groene thee-detox
Als we naar wetenschappelijk onderzoek kijken, zien we dat er nog maar weinig stuitend bewijs is dat zo’n detoxthee zoveel wonderlijke effecten zou hebben. Neem nu bijvoorbeeld een detox met groene thee: daarbij drink je gedurende een aantal weken dagelijks drie tot zes tassen groene thee en volg je je gewone eetpatroon. Er wordt wel aangeraden dat je voldoende beweegt en voedzaam eet, maar dus niet dat je bepaalde ingrediënten vermijdt of minder eet. Die combinatie zou je lichaam niet alleen reinigen van toxines, maar ook je weerstand een boost geven, net als je energie en je gewicht doen afnemen.
Het echte detox-systeem: ons lichaam zelf
De vraag die je kunt stellen, is: welke toxines worden er juist verwijderd? Dat wordt nooit specifiek vermeld bij de detox-diëten. Bovendien is het zo dat ons lichaam perfect in staat is zichzelf te reinigen: onze lever en nieren (urine, faeces en zweet) zorgen ervoor dat de toxines, mogelijk schadelijke stoffen, worden omgezet tot onschadelijke stoffen (onze lever zorgt hiervoor) en worden verwijderd. Toch blijven er wel een aantal toxische stoffen over die niet helemaal worden geëlimineerd in dat proces, zoals bisfenol A en zware metalen, maar ook zogenaamde persistente organische verontreinigende stoffen. Het duurt langer om die stoffen te elimineren uit ons lichaam, soms zelfs jaren, maar ook hier is er weinig bewijs dat detox-diëten zouden kunnen bijspringen.
Toch ben ik van mening dat detox-diëten of thee als detox vaak werkt. Alleen is dat veel meer omdat mensen de ongezonde dingen gaan inruilen voor gezonde voeding of frisdrank voor thee bijvoorbeeld, dan dat het gaat om commerciële brouwsels, poeders of papjes te gaan consumeren. Zo doe ik zelf vaak mijn detox-15 programma, wat basically inhoudt dat je 15 dagen super duper gezond eet en geen uitzonderingen maakt. Zo heeft je lichaam de kans om zichzelf te herstellen en zijn eigen detoxificatie systeem weer op gang te trekken. Ook thee kan werken op dat vlak. Wie zijn ongezonde dranken inruilt voor kopjes thee die zal daar zeker de voordelen van binnenrijven, maar dat kan met alle kwalitatieve thee en niet enkel met diegene die als detoxthee verkocht worden.
De vele voordelen van theedrinken
Theedrinken heeft veel voordelen! Niet enkel groene thee, maar ook witte, zwarte, oolong en ook kruidenthee, hebben heel wat voordelen. Sommige kruiden werken in op specifieke domeinen:
lavendel en kamille helpen bijvoorbeeld om beter te slapen,
salie is goed voor de werking van ons brein en ons geheugen,
rozenbottel is een bom aan vitamine C en heeft een enorm ontstekingsremmende werking, zo bewijzen studies, wat efficiënt is bij artrose, maar ook helpt tegen huidveroudering. Een mooie rozenbottelthee als deze is dus altijd een goed idee!
Studies hebben aangetoond dat sommige thees kunnen helpen bij kanker, hartziektes en diabetes; ze kunnen gewichtsverlies stimuleren en cholesterol verlagen en ook een mentale staat van alertheid met zich meebrengen. Daarnaast blijkt thee ook een antimicrobiële eigenschap te hebben. Het zijn bijvoorbeeld de antioxidanten in groene, zwarte en witte thee, maar ook in oolongthee en pu-erhthee (gemaakt van gefermenteerde en oude theeblaadjes) die vechten tegen de vrije radicalen die kanker en hartaderverkalking kunnen veroorzaken in ons lichaam. De mentale alertheid haal je dan weer vooral uit de cafeïne die in thee zit.
Sommige kruiden ondersteunen ook de lever, dus theedrinken is alleen maar goed voor je, bovendien hydrateert het je lichaam. Zowat elk systeem in je lichaam heeft water nodig om goed te kunnen functioneren, wat maakt dat een goede hydratatie essentieel is voor een goede werking van de reiniging van je lichaam, van de regeling van je lichaamstemperatuur, van je voedselopname en van je brein. Omdat thee voornamelijk uit water bestaat zorgt het er dus voor dat je lichaam goed gehydrateerd is, zeker als je tijdens een groene thee-detox meer thee (0,7 tot 1,4 liter) per dag drinkt.
Studies bij vrouwen die meer water dronken toonden aan dat ze ook meer vet en gewicht verloren, los van een eventueel dieet of meer beweging. Een specifieke studie bij 23 volwassenen die een sterk geconcentreerd extract van groene thee dronken stelde vast dat ze meer vet verbrandden tijdens het sporten dan de mensen die het placebo toegediend kregen. Maar, voor alle duidelijkheid: het ging om een heel sterke concentratie van groene thee, en er is nog maar weinig onderzoek uitgevoerd wat de effecten zijn van een gemiddelde concentratie groene thee op het gewicht en vetverlies.
Verder is het zo dat studies aantonen dat groene thee erg gezond is en onder meer de bloedsuikerspiegel verbetert, tot vetverlies leidt, de werking van de hersenen verbetert en leidt tot minder hartziekten en diabetes. Uiteraard let je best een beetje op met de cafeïne die in thee zit. Zoals je al kon lezen in mijn artikel over koffie, verwerkt niet iedereen even goed cafeïne. Verder zou het ervoor kunnen zorgen dat je de nutriënten uit je voeding minder goed opneemt en bovendien kan het interfereren met je slaap.
Dan maar liever detoxen met kruidenthees? Nogmaals: drink gerust veel thee! Toch moet je wel opletten met bepaalde detox-kruidenthees: sommige kruidendetoxen zijn niet gereglementeerd en bevatten een aantal ingrediënten die ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken. Soms bevatten ze ook diuretica, en dus vochtafdrijvende middelen, waardoor je juist gedehydrateerd geraakt en je elektrolytenpeil te laag wordt, wat echt levensbedreigend kan zijn. Je kan dus maar beter goed kijken welke thee je in huis haalt en je grondig informeren over de ingrediënten.
Wie moet extra opletten?
Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, kinderen en adolescenten, mensen met onderliggende aandoeningen zoals kanker, diabetes, de ziekte van Crohn, een lever- of nierziekte, een eetstoornis of risico tot ondervoeding moeten extra opletten voor ze aan zo’n detoxkuur willen beginnen en raadplegen beter eerst een arts. Bepaalde medicatie kan ook enorm slecht zijn in combinatie met bepaalde kruiden, zeker voor je lever, en daarom is het zeker aan te raden om eerst advies in te winnen!
Sowieso bestaat er dus geen detoxwondermiddel. Wil je echt ‘detoxen’ en een zo gezond mogelijk lichaam krijgen, dan kies je beter voor de all-in en dus voor een gezonde levensstijl met veel hydratatie (yes, met thee ;-), nutriëntrijke voeding, regelmatige beweging en voldoende slaap.
Ik gebruik zelf vaak notenmelk – alle soorten. De meest bekende is uiteraard amandelmelk maar mijn favoriet is cashewmelk. Ik vind de smaak iets zachter en toegankelijker. Notenmelken zijn een makkelijke manier om je koemelk te vervangen door een plantaardig alternatief. Je kan er smoothies mee maken, sauzen, gebak en ga zo maar door. Het geeft wat extra textuur, room en smaak aan je gerechten en je zou verbaasd zijn in hoeveel gerechten je de melk gewoon door een notenmelk (of notendrink) kan vervangen.
Notenmelk – verkocht als notendrink in de winkel – vind je tegenwoordig in alle commerciële supermarkten. Ik kijk zelf altijd even naar de ingrediënten wanneer ik mijn keuze maak. Want bij sommige notenmelken wordt er nogal wat bij gedaan. En ik hou meer van pure producten. En de perfecte manier om dit helemaal te vermijden is uiteraard: zelf je notenmelk maken.
In mijn eerste kookboek ‘De Gezonde Goesting’ vond je al een recept voor amandelmelk te maken maar in onderstaand recept vind je hoe je het ook met de soepmaker kan doen.
Als trotse ambassadrice van DOMO gebruik ik uiteraard de nieuwste soepmaker: de SOEPMAKER 2,2 Liter LED. En die heeft een apart programma voor noten- en sojamelken.
Doe alle ingrediënten in de soepmaker, kies het programma soy/nut milk.
Wanneer het programma klaar is neem je een grote kom, hang er een zeef in en giet de soepmaker erin uit. Druk aan met een lepel om nog meer melk eruit de persen.
Laat de melk afkoelen, giet over in een fles en zet ze vervolgens in de koelkast. Drink pas wanneer de cashewmelk ijskoud is.
TIP: mix ‘s morgens een bevroren banaan en een eetlepel havermoutvlokken met deze cashewmelk en je geniet in een wip van een heerlijke smoothie!
Ufff, almost can’t believe it! Eindelijk! Na twee en een half jaar kan ik het eindelijk vertellen. Hold on to your horses hier komt ie dan:
IK HEB MIJN EIGEN THEELIJN GEMAAKT!!!
Je hebt geen idee hoe lang ik hier naar heb uitgekeken. Na al die jaren gepassioneerd met thee bezig te zijn en verschillende opleidingen tot theesommelier, komt hier dan het summum van mijn thee-ambitie naar boven. Het idee begon in het najaar van 2018 om een eigen lijn te starten. Met enerzijds speciale thee’tjes die ik zorgvuldig uitgekozen heb, allemaal van speciale en authentieke velden. En anderzijds blends en melanges, al dan niet met theeblaadjes, bloemen, stukjes fruit en kruiden, die ik zelf samenstelde. Ik stel je graag voor aan: AMBAR Tea.
Waarvoor staat AMBAR TEA?
Zoals je misschien al wel weet ben ik niet alleen een tea-addict maar heb ik over de jaren heen ook honderden tee’tjes geproefd waardoor ik me met een knipoog ook wel eens een ‘theesnob’ noem. Eens je dieper in de theewereld graaft dan zie je dat het assortiment onnoemelijk groot is en zowel kwaliteit als prijs in twee extreme richtingen kunnen gaan. Ik heb al thee gedronken waarvan ik achterover viel zo lekker, maar ik heb ook al thee gedronken waarvan ik zelfs geen tweede slokje kon binnenkrijgen. Ik heb al losse thee voor 2 euro gekocht en m’n duurste aankoop ooit was een speciale Japanse groene thee die ik 180 euro voor 100 gram betaalde. Ik wil alles ervaren en geproefd hebben en eens je de betere kwaliteiten thee ontdekt wil je niks anders meer.
Voor AMBAR Tea wou ik een ongelooflijke kwaliteit kunnen bieden en dat toch voor een haalbare prijs. Meer dan eender wat wil ik mensen kennis laten maken met de betere thee en al zijn prachtige eigenschappen. Maar ook met de waarde van het zetten van een losse thee. Niet alleen qua kwaliteit, maar ook qua feel-good. Dat kleine momentje voor jezelf nemen, het bevat zoveel potentieel! Voor AMBAR Tea koos ik dan ook voor pure loose leaf thee, met prachtige losse theebladeren, en bovendien volledig biologisch. En dit voor een zeer haalbare prijs – in my honest opinion.
Twee types in de AMBAR lijn
Enerzijds is er de PURE line. Een lijn met vier soorten thee: een witte, een groene, een oolong en een zwarte. Allen van prachtige en speciale velden, maar vooral ook met een authentieke en biologische teelwijze. Voor de witte thee ‘Shangri La’, koos ik Nepal als land van herkomst. Een opkomend theeland dat – mark my words – de wereld nog gaat verbazen met zijn witte thee. Voor de groene thee koos ik voor een immer zachte en altijd voldoeninggevende groene jasmijn thee. Deze thee komt uit China, de bakermat van de thee, waar de theebladeren gedroogd worden op jasmijnbloemen. Floraal, zacht en zo rustgevend! Voor de oolong koos ik voor een Tie Guan Yin. Oolong is vrij nieuw in het Westen maar is in Azië een zeer courante thee en ik ben van mening dat iedereen deze speciale soort heel gauw moet leren kennen. De Tie Guan Yin is een heel gangbare oolong met zachte florale ondertonen. Voor mijn zwarte thee koos ik Vietnam uit. Ik ben helemaal verliefd geworden op Noord Vietnam en ook op hun prachtige Golden Tippy thee.
Anderzijds is er de BLEND line. Voor deze lijn stelde ik zelf verschillende melanges en infusies samen. Er zijn blends met echte theeblaadjes erbij zoals de Rose Quartz (witte thee met bergamot en bloemen), de Green Medley (een mix van witte en groene thee met citroengras, appelschilletjes, hibiscus en pepermunt) en de Gingerally (gember, limoengras en groene thee). Voor de Re-Vitalizer werkte ik met groene rooibos uit Zuid-Afrika, gecombineerd met moringa en bessen, een ideale cafeinevrije thee. Daarnaast combineerde ik een klassieke rooibos met vlierbloessem en roosjes, die kreeg de naam Innerlove, deze is de ideale after-dinner thee. Om de serie compleet te maken stelde ik ook twee fruitthee’s samen: Ruby, met rood fruit en Sunset Glow, met exotisch fruit. Als laatste is er nog de Moonlight; een relax kruidenthee’tje op basis van lavendel, kamille en kruiden.
Van waar de naam AMBAR?
De naam AMBAR heeft een zeer gelaagde betekenis. Het is het Spaanse woord voor amber, de kleur van de traditionele zwarte thee, de thee die mijn mama altijd dronk toen ik klein was. Maar amber is ook een gemstone. Eentje die staat voor een momentopname, voor zen en rust, en ook dat is thee voor mij.
Ik ben bijzonder trots dat ik na lang en hard werken zowel AMBAR als Thee.be mag presenteren aan je. Niet enkel de spreekwoordelijke bloed, zweet en tranen heeft het me gekost, ook slapeloze nachten, twijfels, vergissingen, best veel centjes en af en toe de moed die me in de schoenen zakte hoorde erbij. Maar gelukkig was de passie altijd veel groter dan de twijfel. En hier zijn we dan.. Twee en een half jaar later. En ik ben apetrots op het resultaat!
Let’s talk about kombucha! Het drankje is zeker trending voor al wie met gezondheid en healthy food bezig is, maar wat is het eigenlijk en is het echt zo gezond als wordt gezegd? Er is maar weinig wetenschappelijk bewijs over kombucha dat het zo goed zou zijn, maar het bevat zeker en vast ingrediënten die op zich wel een bewezen positief effect hebben voor je gezondheid!
Kombucha: vol probiotica en antioxidanten
Persoonlijk hou ik veel van kombucha, maar ik beschouw het wel als iets ‘speciaal’. Voor mij is het eigenlijk iets zoals een biertje of een wijntje: ik drink het als ik iets te vieren heb, of als aperitief met vrienden, wanneer de rest bijvoorbeeld alcohol drinkt.
Het is een eeuwenoud drankje en werd 2000 jaar geleden al gemaakt in China en later in Japan. Het verhaal rond kombucha is dat het zou ontstaan zijn omdat een monnik zijn thee had laten buiten staan. Hij dronk het toch op, ondanks dat het was gefermenteerd, en zou zich daarna beter hebben gevoeld. Daarna is men het beginnen gebruiken als medicijn.
Kombucha is een friszuur drankje met een beetje koolzuur in dat gemaakt wordt met thee: de basisingrediënten zijn gist, suiker en groene of zwarte thee. Dat mengsel wordt een weekje opzijgezet en het is in die periode dat verschillende gistbacteriën en zuren het drankje kombucha vormen, naast een kleine (verwaarloosbare) hoeveelheid alcohol. Het is dus een gefermenteerde drank, een proces dat ook wordt toegepast om bijvoorbeeld zuurdesem of yoghurt te maken. Kombucha wordt ook de paddenstoelendrank genoemd, omdat de bacteriën en de gist tijdens de fermentatie een soort van paddenstoelfilter of ‘scoby’ leggen over de vloeistof. Scoby(moederzwam) is een afkorting voor Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast, ofwel een symbiotische cultuur van bacteriën en gist.
Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat kombucha zo goed is voor onze gezondheid, maar het bevat zeker ingrediënten die dat wel zijn. Zo zitten er heel wat melkzuurbacterïen in die scoby die een probiotische werking hebben, wat goed is voor een goede darmflora en vertering, een gezond immuunsysteem en helpt bij gewichtsverlies. Ook in thee zitten heel wat gezonde componenten (antioxidantenbom!) die goed zijn voor ons lichaam, zoals je wat verder kan lezen. Kombucha bevat ook een gezonde dosis vitamine B.
Wat zijn de voornaamste voordelen van kombucha?
Zou helpen diabetes type 2 te beheersen
Een studie bij ratten die aan diabetes leden toonde aan dat kombucha de vertering van koolhydraten vertraagde, wat ervoor zorgde dat hun bloedsuikerpeil zakte. Het was ook goed voor de werking van de lever en nieren. Als de kombucha gemaakt is met groene thee haal je er nog meer voordelen uit, want van groene thee is al bewezen dat het het bloedsuikerpeil doet zakken. Bij een grote studie bij bijna 300.000 mensen bleek dat groene theedrinkers 18 procent minder kans liepen op diabetes.
Het kan antibacterieel werken
Tijdens de fermentatie wordt een azijnzuur gemaakt, iets dat ook in grote mate in azijn zit, wat een antibacteriële werking heeft. Zeker kombucha gemaakt van zwarte of groene thee kan enorm goed ongewenste bacteriën en gisten tegenhouden, terwijl het tegelijk geen negatieve invloed heeft op goede, probiotische bacteriën.
Het bevat mogelijk evenveel voordelen als groene thee
Gezien het een positieve invloed heeft op de ‘slechte’ cholesterol LDL en de ‘goede’ cholesterol HDL verbetert zou groene thee ook het risico tot een hartziekte verminderen, en hetzelfde zou dus kunnen gezegd worden van kombucha op basis van groene thee. In teststudies werd ook al aangetoond dat kombucha de groei en verspreiding van kankercellen hielp tegenhouden dankzij de hoge hoeveelheid antioxidanten. Toch moet hier nog verder onderzoek gebeuren.
Is kombucha zo gezond?
Nog eens: hard wetenschappelijk bewijs dat kombucha zo gezond is, is er niet, maar dat is er wel voor thee en voor probiotica, twee componenten van kombucha. Het is wel essentieel dat kombucha goed bereid wordt: tijdens dat proces groeien er letterlijk heel veel bacteriën in een vloeistof die uiteindelijk dient om op te drinken en daar kan het al eens fout lopen.
Maak je het liever zelf, dan kan dat ook perfect, zorg er dan alleen voor dat je het op de juiste manier bereidt. Tegenwoordig kan je zo’n scoby of moederzwam online bestellen of je kan een klein stukje van een scoby nemen van iemand anders die al kombucha maakt. In elk geval: geniet af en toe van je kombucha, it’s definitely the good stuff!
Misschien heb je hier en daar wel al iets opgevangen over MCT-olie? Het wordt steeds meer gebruikt door atleten en ook kokosolie, dat veel MCT’s bevat, wordt steeds populairder. Maar wat is het juist? Een korte introductie!
Wat is MCT-olie?
MCT staat voor Medium-chain Triglycerides of triglycerides (vetten) met middellange ketens. Ze zitten vooral in voedingsmiddelen zoals kokosolie (55 procent), palmpitolie (54 procent), volle melk (8 procent) en boter (8 procent). Het meeste MCT haal je uit specifieke MCT-olie, die wordt gemaakt door een specifiek proces dat fractionering wordt genoemd, waarbij de MCT’s uit kokos- of palmpitolie worden geëxtraheerd en geïsoleerd. Dit kan je dan als supplement bij je voeding innemen, maar vraag zeker raad aan je arts voor je eraan begint. Je let ook het best op als je MCT-olie aanschaft, want sommige producenten verkopen het als vloeibare kokosolie, wat niet hetzelfde is.
Voordelen in vetten? Hello?
Waarom zou je nu in hemelsnaam enthousiast moeten worden over vetten en ze ook nog eens vrijwillig willen innemen? Wel, zoals je waarschijnlijk wel weet hebben we ook vetten nodig: ze worden enerzijds verbrand en omgezet tot energie (yes!) en opgeslagen als lichaamsvet (iets minder yes!).
Het grootste deel van je voeding bestaat uit vetzuren met lange ketens, dat wil zeggen dat ze tussen de 13 Ã 21 koolstofatomen bevatten. Middellange vetzuren bevatten tussen de 6 en 12 koolstofatomen waarbij er een aantal (caprylzuur, caprinezuur) bepaalde voordelen zouden hebben voor ons lichaam, en aanzetten tot onder meer een betere verbranding van vet, omdat ze sneller worden verwerkt door ons lichaam en dus ook sneller worden opgenomen.
Hoe zit dat juist in elkaar? MCT’s gaan rechtstreeks naar de lever, waar ze enerzijds als instant energiebron kunnen worden gebruikt of anderzijds worden omgezet in ketonen, stoffen die aangemaakt worden als de lever grote hoeveelheden vet afbreekt. Ketonen worden normaal gezien alleen maar aangemaakt als je een keto-dieet volgt en je lichaam dus een tekort aan koolhydraten heeft. Je gaat dan in zogenaamde ‘ketose’ waarin je veel vetten verbrandt. Ketonen vormen ook rechtstreekse energie voor de hersenen, die normaal gezien liever glucose (uit koolhydraten) als brandstof hebben. Je hebt dus een goede energiebron voor je hersenen, maar door minder koolhydraten te eten. Met andere woorden: de vetzuren van MCT’s worden efficiënter aangewend en verteerd en zullen dus sneller als energiebron worden gebruikt.
MCT-olie heeft nog voordelen die bevestigd worden door wetenschappelijk onderzoek.
Zo toonde een studie aan dat mensen die dagelijks bij het ontbijt twee theelepels MCT-olie namen minder aten tijdens hun lunch dan de mensen die gewone kokosolie namen. Het geeft je met andere woorden een langer verzadigd gevoel.
Het zou ook helpen bij een betere vetverbranding en ervoor zorgen dat je minder koolhydraten nodig hebt tijdens het sporten. Dat is vooral voor sporters en atleten interessant.
Het zou ook een positief effect hebben voor mensen met diabetes, juist omdat het helpt minder vetten op te slaan en meer vet helpt verbranden.
MCT-olie heeft nog tal van andere voordelen, onder meer in het kader van Alzheimer, hartziekten, epilepsie en autisme, maar daar schrijf ik graag later nog eens een uitgebreider artikel over! Ondertussen toch excited geraakt? Je kan makkelijk MCT olie kopen bij Holland & Barrett – daar doen ze momenteel trouwens een leuke promotie over de hele website; dus zeker de moeite om eens te checken!