Home Blog Pagina 42

Gazpacho-creme van geroosterde groenten

Ok ik ga met een one-liner starten die al lang niet meer cool, laat staan ‘done’ is omdat je hem de afgelopen maand al 940 duizend keer hebt moeten aanhoren. Maar gewoon omdat het kan: WHAT UP MET DAT WEER? Twee maanden geleden was ik bij mijn vriend nog hevig aan het verdedigen dat airco steken in België toch wel belachelijk was. Want hoeveel dagen per jaar is het daar nu echt het weer voor? En vervolgens is het al anderhalve maand ofzo broeierig heet.. Het universum staat aan de kant van m’n BF, das duidelijk.

Maar ik ga er niet over klagen want ik hou van de zomer en wat heb ik er al van genoten! Foodwise merk ik dat ik dezer dagen andere goestingskes heb. Over het algemeen ook gewoon minder honger – en veel dorst. Zin in licht verteerbare dingen en zoveel zin in smaakvolle groentjes en fruit. Oh ja.. en ijsjes – toegegeven!

Eerder deze week maakte ik een grote batch van deze gazpacho. Ik ontwikkelde dit receptje voor een workshop die ik gaf bij DOMO. Hun soepmaker leende zich bijzonder goed voor deze gazpacho. Maar je kan hem ook perfect met de blender – eventueel met een staafmixer – maken.

Waarom dit receptje zo gezond is? Een bommetje van groenten krijg je binnen – met alle goede plantenstoffen, vitaminen en mineralen die daarbij horen! Bovendien ook heel wat tomaat en de nog meer geconcentreerde passata waardoor je ook het antioxidant lycopeen binnen krijgt. Die is specifiek goed voor de huid. Onderzoek heeft aangetoont dat lycopeen de huid beschermt tegen de zon. Lijkt mij ideaal dezer dagen!

Gazpacho geroosterde paparika

Dit receptje maakt 1 grote batch (ongeveer 1,3 liter gazpacho), ideaal voor meerdere dagen van te eten.

Ingrediënten:

  • 3 zoete punt paprika’s
  • 1 courgette
  • 1 komkommer
  • 1 ui
  • 4 teentjes look
  • 5 tomaten
  • 1 limoen, het sap
  •  1 appelsien, het sap
  • 2 el rode wijnazijn
  • 250 ml tomatenpassata
  • 200 ml water
  • Zout, royale hoeveelheid
  • Peper
  • Verse basilicum
  • Verse koriander
  • Snuifje chilli
  • extra vierge olijfolie
  • Topping: rode ui, verse kruiden,..

Hoe:

  1. Snijd de zoete paprika, de courgette en de tomaten in stukken en leg ze op een ovenplaat.
    Besprenkel met olie en gaar ze in de oven op 170 graden. Tot ze lichtjes aankleuren.
  2. Terwijl die groentjes in de oven staan snijd je de ui en pel je de look. Doe ook deze in een
    ovenschaaltje met wat olijfolie en zet het bij in de oven. Gaar ook deze tot de ui en look
    lichtjes beginnen te kleuren.
  3. Laat alles daarna even afkoelen.
  4. Voeg nu alle ovengegaarde groenten, look en ui en ook alle overige ingrediënten toe aan je blender. Mix tot een glad geheel, kruid eventueel nog wat bij (je mag ‘em stevig afkruiden!) en mix nog eens.
  5. Doe het geheel in een kan en laat afkoelen in de koelkast. Minimaal een uur. Hoe kouder hoe
    beter!
  6. Serveer in een glaasje en werk af met verse topping.

Getest: Frecious Slowjuices

In mijn lezingen heb ik het steeds uitvoerig over het belang van fruit en groenten en hoe ze de basis van je voeding zouden moeten zijn. Dat klinkt een evidentie – het is om te beginnen al iets waar zo goed als alle health-experts, dokters, guru’s en konsoorten het over eens zijn – maar zo makkelijk is dat niet. Ik doe zelf bijzonder hard m’n best om heel veel fruit en groenten binnen te krijgen. En toch, wanneer ik mijn voeding weeg bv, blijkt het niet simpel om de overgrote meerderheid van dat gewicht uit fruit en groenten te laten bestaan. Laat staan wanneer je dat op calorisch niveau zou gaan doen.

Fruit is makkelijker dan groenten. Je steekt al gemakkelijker eens on-the-go een appel achter de kiezen dan dat je dat met een broccoli doet bijvoorbeeld. Maar groenten zijn wel nog belangrijk voor je. Ze zijn key voor een gezonde levensstijl! En sinds kort ben ik weer op missie om mijn groentenporties op te drijven.

Slowjuicen heb ik altijd een goeie manier gevonden om de goeie stoffen van groentjes binnen te krijgen. Groenten bevatten weinig suiker en dus de sappen ervan zijn een ander verhaal dan bij fruit (voor fruit kies ik de blender en niet de slowjuicer). En het is waar dat de vezels eruit zijn, maar gelukkig vul ik die doorheen de dag voldoende aan.

Alleen start ik altijd heel overtuigd aan mijn slowjuice ritueel maar een paar hectische ochtenden brengen me al snel uit mijn ritme en zo bol ik om de zoveel tijd weer uit. Het dagelijks in en uit elkaar halen van m’n slowjuicer om hem af te wassen blijkt telkens moeilijker dan gedacht. En dus dacht ik eens iets nieuw te proberen: de groentesappen van Frecious. Een ‘slowjuicery’ die zich maker van de gezondste sappen van Nederland noemt. Ik had er al wat dingen over gelezen bij mijn Nederlandse blogcollega’s en nu ze zich ook op de Belgische markt begeven vond ik het de moeite waard om het een kans te geven.

Wat mij overtuigde om deze Frecious sappen te proberen:

  • 300 gram groenten en fruit per flesje. YASS!
  • Het zijn ‘slowjuices’ en Frecious gebruikt een schroefpers. De groenten worden dus traag en koud geperst (vergelijk het met heel lang kauwen op je groenten) waardoor het sap alle enzymes en veel meer van alle goede plantenstoffen bevat.
  • De groentesappen zijn diepgevroren en zijn ze na het maken een jaar te bewaren. Onder het motto ‘ken jezelf’ weet ik dat voornemens als dagelijks juicen soms wel eens verwateren bij mij. Op deze manier kan ik me gewoon de week erop bijvoorbeeld herpakken zonder dat ik de kostbare sapjes hoef weg te gooien.
  • Frecious is 100% biologisch en zoals je weet ben ik daar een mega fan van!
  • Frecious gebruikt zoveel mogelijk lokale producten.
  • Frecious gebruikt altijd 8 ingrediënten of meer per groentesapjes: zo varieer je ook goed!
  • Frecious gebruikt zoveel mogelijk ongeschilde producten om te juicen. In de schil zitten heel vaak veel voedingsstoffen – enzymen en mineralen, vitaminen, antioxidanten enzovoorts.. Ideaal dus dat deze er mee in zitten.
  • De sappen bestaan voor 70% tot 100% uit groenten (en kruiden en specerijen). Vaak bevatten ‘groentesappen’ nog steeds overwegend fruitsappen (waar een stuk meer suiker in zit). Ik was super blij toen ik dit las! Ook staat er steeds duidelijk op hoeveel % aan groenten in welk sapje zit.
  • Je kan in grote hoeveelheden bestellen. Omdat het belangrijk is dat je de sappen onmiddellijk bij levering in de diepvries steekt heb ik liefst niet dat ik ze wekelijks ofzo moet bestellen.. Gewoon diepvries vullen zodat ik een hele tijd verder kan.
  • De sappen zijn – al zeker in grote hoeveelheden – bijzonder schappelijk van prijs.
  • Frecious is gluten- en lactosevrij.

Ongeveer alles wat ik zocht. En dus zeker het proberen waard! Ik ging vooral voor een dagelijkse portie groentesap maar je kan deze Frecious sappen ook gebruiken om een detox te doen, bijvoorbeeld voor een sapkuur of een kortdurende intensieve detox. Ondertussen ben ik anderhalve week verder en nog steeds goed bezig. Het ene sapje gaat al wat vlotter binnen dan het andere. Maar dat ben ik gewoon van groentesappen. Zeker de 100% groentesappen en de elixers zijn pittig. Zeker als je er zoals mij de dag mee start. Maar de gedachte aan al die vitamientjes en waardevolle plantenstoffen maken dat helemaal goed.

En hoe zit dat dan met dat ontdooien? Dat was ook mijn eerste idee maar uiteindelijk blijkt dat super makkelijk te gaan. Een juice ontdooit in 24 uur in de koelkast. Ik maak er de gewoonte van om ’s ochtends een flesje uit de vriezer te halen en in mijn koelkast te zetten. De volgende ochtend is dat flesje ontdooid en kan ik het ook meteen opdrinken. Ik pak dan meteen weer een bevroren flesje uit de vriezer voor in de koelkast voor de volgende ochtend. Het heeft op deze manier ook het voordeel dat ik er meteen aan herinnerd word ’s morgens.

Ondertussen heb ik ook met de mensen achter Frecious gesproken en mag ik mijn lezers een kortingscode geven. Voor als je zelf ook een keertje deze groentesappen wil proberen. Met de kortingscode BBC18 krijg je tem 30 september 15 euro korting op je bestelling!

Lees HIER alles over de verschillende sappen van Frecious.

Heb jij het al geprobeerd? Laat dan zeker jouw ervaring weten onderaan in de comments! Ik ben benieuwd!

Ik juice ondertussen gretig verder!
Doei!

Bloemkool couscous met pittige kruiden, munt, amandelen en granaatappel

Yass! Broeierig hete temperaturen, de Belgen die het goed doen op het WK, de laatste meubeltjes toevoegen aan mijn nieuwe stekje, zowat heel mijn familie verjaart deze maand (party hardy!!), de zomer is begonnen, veel optredens, terrasjes, festivals,.. BRING IT ON!

En zeker met deze temperaturen hou ik dan van een versatiel gerechtje, dat ik makkelijk op voorhand kan klaarmaken, in een grote schotel kan doen, licht verteerbaar is en vooral.. heel goed smaakt! Allemaal puntjes waarop deze bloemkool couscous scoort! Je kan hem als hapje serveren, bij een stukje vis, met een eitje.. Zoveel mogelijkheden. En altijd smaakt ie fris en zomers!

Dit gerechtje ontwikkelde ik voor een workshop die ik gaf bij DOMO. Zoals je misschien al weet ben ik sinds dit jaar ambassadeur van het merk. In het verleden hadden we al vaker samengewerkt en ondertussen kende ik ook de mensen achter het merk goed. Het is super leuk om met mensen te kunnen werken die helemaal dezelfde filosofie uitdragen. En zo ging het ook wel tussen mij en DOMO – en Liesbeth en Wim, de familie achter dit merk. Met Liesbeth bijvoorbeeld heb ik al lange gesprekken gehad over de toekomst van biologische voeding, de honger naar gezond enzovoorts.. En ook in hun toestellen staat gezond voorop (ze hebben nu ook potten en pannen om zo gezond mogelijk te koken, binnenkort meer daarover).

Ondertussen zijn verschillende van hun toestellen een vaste waarde geworden in m’n keuken. Zo ook de X-chopper. Een kleinere foodprocessor die ik specifiek geweldig vind voor pesto’s, noten malen, sausen, uien hakken.. en onder andere ook deze bloemkool couscous (het fijnhakken van de broccoli voor m’n broccolibrood bv doe ik hier ook mee). Vooral de dubbele messen vond ik een absolute openbaring toen ik deze voor het eerst testte. Bij dipjes ofzo bv krijg je daardoor een circulaire beweging waardoor je eigenlijk bijna nooit moet ingrijpen met een spatel. Een handig ding om in huis te hebben dus! En je hoort het.. Proud ambassador!

Uiteraard kan je de couscous ook met een gewone blender maken, alleen ga je dan iets vaker even de kanten moeten schrapen zodat je messen weer grip hebben op de bloemkool.

Het recept hieronder is ongeveer voor 4 personen. Serveer met een stukje vis, vlees of een eitje. Of doe de bloemkool couscous in kleine glaasjes als hapje.

Bloemkool couscous hapje

Ingrediënten:

Voor de couscous:

  • 1 bloemkool
  • 1 granaatappel
  • 2 handen vol muntblaadjes
  • 1 hand vol rozijnen
  • 2 handen vol amandelen
  • Verse koriander als topping
  • Optioneel: gemalen sumac als topping

Voor de dressing:

  • 1 tl komijn
  • 1 tl kokosbloessemsuiker
  • ½ tl kurkuma
  • ½ tl zout
  • ¼ tl kaneel
  • ¼ tl kardemon
  • Peper
  • 1 limoen, het sap
  • 1 el extra vierge olijfolie

Hoe:

  1. Meng alle ingrediënten voor de dressing. Zet opzij.
  2. Snijd roosjes van de bloemkool, probeer niet teveel ‘stam’ mee te hebben. Die stammetjes zijn ideaal om tijdens het koken al even naar binnen te werken.
  3. Doe de roosjes in batchen in de Xpower Chopper (of in een blender). Doe telkens in een kom.
  4. Voeg dressing toe aan de bloemkool couscous.
  5. Hak de muntblaadjes fijn en voeg ze toe.
  6. Voeg rozijnen toe.
  7. Haal de pitjes uit de granaatappel en voeg ze toe (houd eventueel een handje vol opzij om als topping te gebruiken.).
  8. Snijd de amandelen wat fijn en rooster ze in een droge pan.
  9. Serveer bloemkool couscous in een grote schaal, top met geroosterde amandelen, verse koriander en extra granaatappelpitjes. Eventueel een beetje sumac.

Heb je deze bloemkool couscous gemaakt? Laat me dan zeker weten wat jij er van vond in de comments hieronder.

Enjoy the sun!

6 gerechten met volle granen

Het afgelopen jaar flitste ik misschien af en toe voorbij op je televisiescherm en dat in de reclamespot van Bosto. Voor één jaar lang gingen we een leuke samenwerking aan waar ik onder andere ook tips voor hen schreef op hun blog – die kan je hier lezen – maar waar ik ook verschillende recepten ontwikkelde voor hen, uiteraard met hun assortiment volle granen. Dat assortiment bestaat ondertussen uit veel meer dan rijst alleen. Je vindt er ook quinoa, spelt, linzen, kikkererwten enzovoorts..

Voor wie graag aan de slag wil met rijst en/of volle granen zet ik de receptjes nog eens op een rijtje!

bosto-recept-mediterraanse-zilvervliesrijstschotel-4

Mediterraanse schotel met bruine rijst en spelt, aubergine en kerstomaatjes.

Zo simpel maar zo’n smaakbommetje! Ik maak nog duizenden varianten op dit recept. Ook leuk om als lunch mee te nemen naar het werk!

Receptje voor deze Mediterraanse topper vind je hier.

Bosto 001

Pittige Mujadara

Een pittig gekruid rijstpotje met Griekse yoghurt erbij. Een typisch gerecht uit het Midden Oosten.

Receptje hier.

Bosto_steffi_Salade-met-quinoa-en-pindasaus_2-1200x800

Salade met quinoa en pindasaus.

Dat klinkt misschien apart, maar het geeft een heerlijk Oosterse toets. En alles met pindapasta is lekker, toch?

Receptje voor dit pinda-quinoa lekkers vind je hier.

Gevulde paprika bosto quinoa

Gevulde paprika met kippengehakt en quinoa.

Perfect voor de kids deze! En helemaal overbodig om voor jezelf een aparte maaltijd te maken want dit smaakt altijd voor iedereen – tot zover mijn statistieken reiken. Hihi.

Je vind het gevulde paprika receptje hier.

Pompoensalade spaghettipompoen

Frisse butternut met bruine rijst en spelt.

Een verrassend fris receptje, perfect voor butternutlovers zoals ik.

Je vind het receptje hier.

Bosto_gerecht_quinoa-1200x800

Italiaanse quinoa salade met groene asperges

Eén van m’n favorietjes, zeker in de zomer. Ook een gerechtje dat ik vaak op tafel tover wanneer ik gasten op bezoek heb.

Het recept van deze quinoasalade vind je hier.

Heb jij één van deze gerechtjes al uitgeprobeerd?

Cashew Parfait van frambozen en blauwe bessen

Na een slapeloze nacht – dankzij de hitte en de muggen die het op mij gemunt hadden – maakte dit ontbijtje mijn ochtend toch helemaal goed. Ik vind het heerlijk om in de ochtend al te voelen dat het een heerlijk warme dag gaat worden. Dan zet ik de deuren naar mijn terras wagenwijd open en geniet ik met deze cashew parfait dubbel zo hard van het eerste ochtendzonnetje.

Wat het juist is? Wat als ik je zou vertellen dat dit gerechtje enkel bestaat uit fruit en noten? Uhu! Dit recept vinkt het ganse lijstje af: vegetarisch, vegan, paleo, low carb, raw, glutenvrij, lactosevrij en kidsproof..

Tis een super gerecht om met heel wat vers fruit te combineren. Ik had vooral diepvriesfruit in huis – eigenlijk was ik ook helemaal niet van plan het recept al te posten en dus niet voorbereid op mooie foto’s enzo – maar voel je vrij eender welk fruit erbij te serveren.

Bovendien ben je er snel mee gevuld. Cause that’s what nuts do.. Das trouwens ook dé reden waarom je best kleine porties maakt van deze. Geloof me ik overschat mezelf ook elke keer weer als het op dit gerechtje aan komt. Hihi.

Dit recept is voor 3 a 4 personen.

Ingrediënten:

  • 80 gram cashews (Nutridia)
  • 100 gram (diepvries, liefst) frambozen en blauwe bessen (ratio helemaal zelf te kiezen)
  • 2 dadels (of meer naar smaak)
  • 100 ml water
  • 1 tl vanille extract
  • Extra rode vruchten en ander fruit

Hoe:

  1. Idealiter doe je de cashews in een pot water en laat hem een nacht staan, eventueel met een scheutje appelazijn erbij. Lees alles over noten weken hier.
  2. Als je dadels redelijk hard zijn kan je ze een 10 minuten in warm water laten weken.
  3. Spoel de cashews, doe ze in een sterke blender (noten, weet je wel..) samen met 100 ml water en de dadels, vanille extract en de 100 gram (diepvries) vruchten.
  4. Blend tot een gladde massa.
  5. Neem relatief kleine glaasjes (heavy shizzle deze parfaitjes) en werk in laagjes met vers rood fruit en de cashewmassa.
  6. Werk af met vers fruit.
  7. Smullen maar!

Met veel dank aan Nutridia, het biomerkje waar ik ambassadrice van ben.

Vegan mayonaise met zijdentofu

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag van Vandemoortele of ik een eigen originele mayonaise kon ontwikkelen. Challenge accepted! En ondertussen is mijn vegan mayo geboren. Zo simpel en zoooooo lekker! Wie denkt dat zelf mayo maken een hele uitdaging is die kan ik met dit recept zeker geruststellen!

Voor deze mayonaise gebruik ik geen eieren maar wel zijdentofu. Zijdentofu wordt gemaakt van soja en vind je in de bio- of natuurwinkel. Het is een zeer leuk product om mee te werken met heel veel mogelijkheden én gezondheidsvoordelen. Zo bevat zijdentofu heel wat proteïnen en ook calcium, selenium, zink en ijzer. Het bevat ook heel wat isoflavonen, die functioneren als phyto-oestrogeen. Ze gaan de eigen oestrogeen receptoren van het lichaam activeren. Die hormonale invloed doet sommigen wat twijfelen over soja. Gelukkig is er steeds meer research naar en dat wijst op een protectieve werking van soja, onder andere voor borst- en prostaatkanker en maag-darm kanker. Wanneer je met specifieke problemen – bv schildklier problemen – kampt wordt het soms wel afgeraden om al te veel soja te eten.

In het recept gebruik ik ook nog wat olie, om de mayonaise extra creamy te maken. Voel je vrij om de olie te gebruiken die je het lekkerste vindt. Zeker als je er aioli van maakt kan ook extra vierge olijfolie een goed idee zijn!

Ingrediënten:

200 gram zijdentofu
2,5 el koolzaadolie
1,5 el vers citroensap
1 tl mosterd
1 tl ahorn siroop
½ tl zout
(optioneel: een klein teentje look voor aioli)

Hoe:

  1. Haal de zijdentofu voorzichtig uit het pak en spoel hem af. Doe hem daarna in een glazen diepe pot – waar je straks met de staafmixer door kan gaan.
  2. Voeg alle andere ingrediënten toe en blend met de staafmixer tot een gladde massa.
  3. Proef even en kruid eventueel bij.
  4. Bewaar tot 1 week in de koelkast.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks