Home Blog Pagina 52

Goed beschermen tegen de zon, hoe doe je dat?

Tot 30 graden wordt het nu vrijdag. Ik herhaal: 30 graden! En zonovergoten ook nog eens! Het wordt een topweek en een nog veel meer top weekend! De eerste échte zomerzon. Whoop whoop!

Maar! Voor we gaan bakken en braden, toch nog even wat tips. Want op zomerdagen zoals diegenen die eraan komen durven we wel al eens vergeten dat zonnestralen heel wat schade kunnen aanrichten. Ik denk aan rimpels, pigmentatie en huidkanker. Wie mijn about-pagina al eens gelezen heeft weet dat ik erg gesteld ben op een frisse huid. Daarom smeer ik alle dagen zonnecrème én vermijd ik zonnekloppen.

Insmeren!

Insmeren is super belangrijk. Zelf smeer ik alle dagen, ja, zelfs in de winter. UVA stralen zijn het ganse jaar aanwezig en ze bereiken je huid ook wanneer het bewolkt is en ook door glas. UVA penetreert dieper in de huid en zorgt daardoor voor huidveroudering. Maar ook UVB-stralen gaan niet vrijuit, ze zijn enkel in de zomermaanden aanwezig en ze kunnen je huid verbranden. Redenen genoeg om alle dagen zonnecrème te smeren maar op zonnige dagen zoals die van later deze week smeer ik wel wat extra. Dan kies ik voor een factor 50, over heel het lichaam, ook onder mijn kleding. Door het mooie weer zijn we meer buiten en dus worden we ook meer aan het zonlicht blootgesteld. Bovendien zijn het de eerste zonnestralen en onze huid is nog maar weinig gewoon.

Welke zonnecrème?

Kies steeds voor een zonnecrème die beschermt tegen zowel UVA als UVB. Welke factor moet je nemen? De SPF is een misleidende maat voor zonnecrème. Een SPF 30 beschermt niet dubbel zoveel als een SPF 15. Een SPF 15 beschermt voor 94%, een SPF 30 voor 97%, een SPF 45 voor 98%. Een minimale SPF van 30 is aan te raden.

Niet enkel naar de SPF kijken.

De SPF is een maat voor het verbranden van je huid. Het gaat vooral over de UVB stralen. De UVA stralen zijn nog veel schadelijker. Een hoge SPF wil niet per se zeggen dat dat ook een hoge UVA-bescherming geeft. Kijk daarom naar de ingrediënten en kies voor een hoge dosis zink oxide en titaniumoxide.

Steffi Vertriest

Wat met vitamine D?

Vitamine D is super belangrijk. Een tekort aan vitamine D is een groot risico voor je gezondheid. Heel veel stoffen worden niet opgenomen als je niet voldoende vitamine D hebt. Het zou zonde zijn om al die gezonde receptjes vol mineralen en vitaminen op tafel te toveren als je niet voldoende vitamine D hebt om bijvoorbeeld calcium en fosfor op te nemen – om er maar even een aantal te noemen. Hoe ik het doe? Op zonnige dagen neem ik wat ik noem ‘een zonnebadje’. Op de middag (wanneer je schaduw korter is dan je lichaamslengte) ga ik 20 minuten in de zon liggen. Ik smeer daarbij wel mijn gezicht, armen en schouders (die dagelijks al het meeste zonnestralen krijgen) in met een SPF 50. Nog een tip: neem geen warme douche de eerste uren na je zonnebadje want dan spoel je het gewoon weg en krijgt je lichaam niet de tijd om het op te nemen.

Kortom:

Smeer je goed en regelmatig in met een SPF van minimaal 30. Geef extra aandacht aan gevoelige zones zoals je gezicht, armen, schouders en decolleté. Vermijd lang in de volle zon te zitten. Kies voor een zonnecrème met een hoog zink oxide en titanium oxide gehalte. Neem af en toe een zonnebadje waarbij je 20 minuten onbeschermd in de zon gaat.

En niet te vergeten: ENJOY!! 

Wat doe jij om je te beschermen tegen de zon?

Ontbijt-Smoothie met limoen, banaan en spinazie

Onder het motto “meer groentjes eten” heb ik deze overheerlijke smoothie gemaakt waarvan je de groene kleur meteen zal vergeten bij de eerste slok! Ik ben sowieso een grote fan van sapjes en smoothies maar deze staat toch in mijn top 3 beste smoothies EVAH én hij is oooooh zooooo gezond!

En of we meer groentjes moeten eten! You can talk superfoods all you want.. Groenten zijn de échte superfoods. Ze zijn de sleutel tot een gezond voedingspatroon en een gezonder leven. En dus ben ik een grote fan van stiekem overal groenten in te smokkelen. En waarom niet vanaf ‘s ochtends al?! Deze smoothie is lekker zoet en alleen de kleur verraadt de groenten die erin zitten. Mijn omgeving biedt soms wat weerstand tegen groene sapjes, de gedachte alleen dat er groenten in een sapje zit doet ze weigeren het te drinken. Kleine victory dus wanneer ik ze toch kan overtuigen of – wat ik meestal doe – gewoon zwijgen over de groentjes en ze het achteraf vertellen. You should see their faces! Hihi!

De spinazie in deze smoothie zorgt instant voor een ochtendboost! En biedt jouw tempel heel wat voordelen. Veel groenten bevatten fytonutriënten maar spinazie topt vanboven aan de lijst, als je calorie per calorie gaat kijken is spinazie één van de meest rijke groenten van allemaal. Het reduceert inflammatie, beschermt tegen kanker en bevat heel wat anti-oxidanten. Spinazie bevat veel vitamine C, E, K en A. En ook de mineralen zink en selenium zijn talrijk aanwezig. Niet zo verbazend dus dat spinazie kei goed is voor de bloedvaten! De massieve hoeveelheid vitamine K zorgt trouwens voor gezonde botten.

En dan is er ook de kefir. Wat is kefir juist? Het is een samenleving van bacteriën en gisten. Je kan het vergelijke met drinkyoghurt. Het is zacht en lichtjes zuur van smaak en heeft veel gezondheidsvoordelen. Je kan kefir zelf maken maar je kan het ook gewoon kopen in de winkel (bij Carrefour of in de Bio Planet bv.), je zoekt dan bij de yoghurt!

Je kan een aantal dingen in deze smoothie vervangen. Stel: je bent nu deze post aan het lezen en je denkt “OMG, must have this NOW!”. Dan kan je de Kefir bijvoorbeeld vervangen door drinkyoghurt. Als je geen bevroren banaan hebt, neem dan een gewone banaan en doe er ijsblokjes bij.

groene smoothie voor beginners 01

 

De hoeveelheden hieronder zijn voor 1 smoothie!

Ingrediënten:

  • 120 ml kefir
  • 1 bevrozen banaan
  • 1 zeer groot hand vol spinazie
  • 2 theelepels honing
  • 1 limoen
  • 2/3 theelepel vanille-extract
  • 120 ml gefilterd water

Hoe:

  1. Pers de limoen.
  2. Doe alle ingrediënten in een blender (een goeie blender is hier aan te raden, ik gebruik deze Blendtec).
  3. Mix tot het een gladde massa is en het drankje een mooie groene kleur heeft.

Ready to rock your day! 

Erwtenpesto tomaten en basilicum (Vegan)

Vandaag een zomers en licht gerechtje dat ik sinds kort maak. Naar mijn eigen bescheiden mening is het een topper! Je kan het eten als voorgerechtje of wat meer van maken en als lunch eten – wat ik meestal doe!

Ik ben opgegroeid in een Bourgondische familie waar eten een belangrijk evenement is, niet alleen de maaltijd op zich maar ook het sociale karakter ervan. Vooral echte Vlaamse gerechten stonden op het menu, traditioneel met veel aardappelen, veel boter een ‘ne goeie lap vlees’. Kwaliteitsvlees – van vrije grasgevoerde dieren – is gezond maar er zijn wel heel wat ethische en ecologische opmerkingen bij de hoeveelheid vlees die we eten. Ik denk dat we allemaal een beetje minder vlees zouden moeten eten en de keren dat we vlees eten voor beter en diervriendelijker vlees moeten gaan. Vandaar dat ik vandaag een vegetarisch – veganistisch zelfs! – receptje voor je heb. Ik ben er zeker van dat een aantal van mijn vegetarische vrienden er heel blij mee zullen zijn. En je hoeft zeker geen vegan te zijn om van dit gerechtje te houden! Het is er eentje boordevol gezonde groentjes, gezonde vetten, kruiden en met veel summer vibes. Nu alleen de zon nog mee krijgen, wink*.

Veganistisch recept pesto

De hoeveelheden hieronder zorgen voor een grote pot pesto, je kan minder maken of de overschot in de koelkast bewaren voor andere salades mee op smaak te brengen. Voor een lunch reken ik op twee tomaten per persoon, varieer naar believen!

Ingrediënten erwtenpesto:

  • 150 gram bevroren erwten
  • 80 gram cashewnoten (niet geroosterde)
  • 1 handje vol verse basilicum (en nog wat extra voor te dresseren)
  • 100 ml gefilterd water
  • 4 eetlepels vers geperst citroensap
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 teentjes look
  • Keltisch zeezout en peper
  • Trostomaten (2 per persoon)
  • Balsamico azijn en extra vierge olijfolie (om te dresseren)

Hoe:

  1. Haal de erwten uit de diepvries en laat ze ontdooien. Idealiter laat je de cashewnoten een nachtje weken (lees hier waarom je noten moet weken).
  2. Doe alle ingrediënten in een blender (behalve de trostomaten, balsamico, de extra olijfolie om te dresseren en enkele basilicumblaadjes die we ook opzij houden om te dresseren). Mix tot een gladde massa.
  3. Snijd de tomaten doormidden en schik de erwtenpesto erop met een lepel.
  4. Dresseer met extra basilicumblaadjes, extra vierge olijfolie en een klein beetje balsamico azijn.

Njoy your mega healthy lunch!

Gezonde Nutella zelf maken

Ow yes! We are making Nutella baby! Nu ja, chocolade hazelnootpasta eigenlijk, want deze is een stuk gezonder dan de conventionele pot uit de supermarkt. En het grote voordeel is dat je helemaal zelf bepaald hoeveel suiker erin zit. Het is niet moeilijk en super yummie. Terwijl ik deze post schrijf staat de pot trouwens naast mij met ook enkele crackers erbij. En ik kan je verzekeren: it’s sooooo good! Note to self: niet alles in één keer opeten!

Je skipt niet enkel de suikerbom en de additieven door deze chocopasta zelf te maken, er zitten ook nog eens verschillende superfoods in met heel wat gezondheidsvoordeel.

Hazelnoten bevatten heel wat gezonde vetzuren, vitaminen en mineralen. Onderzoek wees al uit dat ze protectief kunnen zijn tegen kanker en hartfalen. Bovendien verlagen ze ook nog eens de slechte cholesterol en verhogen ze de goede cholesterol. De gezonde vetzuren zorgen trouwens ook voor een mooie huid en gezond en stevig haaryes please! Ook de magnesium waarden zijn hoog, en daarvan hebben heel veel mensen een tekort, en dat tekort zorgt voor inflammatie (de grote boosdoener van zowat alles).

Verder bevat de rauwe cacao heel wat antioxidanten, die we nodig hebben om de vrije radicalen die zorgen voor oxidatie te neutraliseren. Ook deze heeft een gunstig effect op de cholesterol. Rauwe cacao bevat ook veel calcium en potassium of kalium en in het algemeen is rauwe cacao gewoon zeer rijk aan vitaminen en mineralen.

Uiteraard gebruik ik geen geraffineerde suiker maar wel honing. Don’t fool yourself, ook honing bevat natuurlijk veel suikers. Maar het zijn ten minste geen lege calorieën, er zitten ook gezonde stoffen in – wat bij gewone suiker niet het geval is. Bovendien zal deze zelfgemaakte Nutella een heeeeeeeeeeeeeeel stuk minder suiker in totaal bevatten. En geen bewaarmiddelen. En geen gluten, geen soja of lactose! Bring it on! 

Ook gebruik ik kokosolie voor deze hazelnotenpasta. Kokosolie is goed voor zooooveel dingen. Lees hier de zeven hoofdredenen waarom je meer kokosolie zou moeten eten! En geen nood, geen kokossmaakje te bespeuren bij deze chocopasta.

Voor dit recept week ik de hazelnoten een nachtje in de koelkast om alle slechte stofjes – nu ja, diegenen die zwaar zijn voor ons spijsverteringsstelsel – eruit te halen en belangrijker nog: om al het goede actief te maken. Daarna gaan ze even in de oven voor de smaak te versterken en te dehydrateren.

Noten weken

 

Ingrediënten gezonde Nutella:

– 170 gram hazelnoten
– 1 theelepel zout
– 1 grote eetlepel vanille extract
– 60 gram RAW cacao poeder
– 5 grote eetlepels honing (meer of minder naar believen)
– 5 eetlepels kokosolie (lopend)
– 130 a 150 ml zelfgemaakte amandelmelk (lukt ook met gewone melk of hazelnotenmelk)

Hoe:

  1. Week de noten ‘s nachts. Zet de noten in gefilterd water in een mason jar (ik gebruikte eentje van Kilner hier) met een theelepeltje zout voor ongeveer 12 uur. Spoel ze de volgende dag goed af. En droog ze ook af met een handdoek of keukenpapier.
  2. Doe de gedroogde noten in een handdoek en wrijf ze over elkaar zodat de bruine pelletjes eraf vallen. Het kan geen kwaad dat er nog wat aanhangen hoor!
  3. Leg de hazelnoten op een bakplaat en plaats ze in de oven voor 20 minuten op 150 graden. Rommel ze af en toe goed door elkaar zodat ze niet aanbranden.
  4. Haal de noten eruit en laat ze 20 minuten afkoelen.
  5. Doe de noten in een blender (een goede blender is hier aan te raden). Haal ze door de blender tot ze goed fijn zijn.
  6. Voeg vanille extract, cacao, honing en kokosolie toe en blend tot een pasta.
  7. Giet nu beetje bij beetje de amandelmelk erbij. Tot de chocopasta de gewenste consistentie heeft. Ik heb graag nog wat stukken hazelnoten in de mijne, als je hem graag wat smeuïger hebt, blend dan iets langer en voeg meer melk toe.

Bewaar in de koelkast! Smullen maar!

Lekkere asperge recepten

Eerder deze week had ik het over de vele gezondheidsvoordelen van asperges, het witte goud (of groen van mijn part)! Ze zijn goed voor je hard, voor je huid, hebben anti-aging effecten, zijn een prima manier om te detoxen en helpen je kanker te voorkomen. Dat zijn al heel wat redenen om nog meer asperges te verorberen de komende weken denk ik dan!

Tijd dus om je ook wat inspiratie te geven voor lekkere receptjes met asperges. Hieronder een aantal voorbeeldjes die ik super lekker vind!

Recept aspergesAsperges op z’n Vlaams

Ja hoor, de meest traditionele blijven mijn favoriet! Zo simpel en elke keer weer super lekker. Uiteraard gebruik ik grasboter en de peterselie kan ik ondertussen in mijn kruidentuin vinden!

Recept: vtm koken

Groene asperges met hamGroene asperges met ham

Ideaal als hapje wanneer je bezoek hebt. Super makkelijk te maken en ze zien er meteen feestelijk uit!

Recept: Marijke Kookt

 

Asperges met zeewolfAsperges met zeewolf

Hmmm, asperges en een lekker stukje vis: the perfect dinner! Al laat ik de room wel achterwegen hier.

Recept: Libelle Lekker

Asperge rucola soep

Asperge-rucola soep 

Er zijn er die soep enkel voor de winter vinden. Ik hoor bij de andere groep die het hele jaar door soep eet. Een goed bereidde aspergesoep heeft bovendien een zomers karakter als je het mij vraagt.

Recept: Foodstyling

Als je zelf nog lekkere asperge-recepten tegenkomt, laat het zeker weten in de comments hieronder!

Asperges zijn super gezond voor je

Heb je ze al geproefd? Het witte goud verschijnt dezer dagen weer overal op de kaart en in de winkel kan je ze nu ook aan schappelijke prijzen krijgen; het aspergeseizoen is in volle bloei! Hier in de Lage Landen is het traditie om rond deze tijd asperges te eten, maar ik geef je graag een aantal extra redenen om deze witte (en groene) stengels te verorberen want ze zijn ook gewoon kei gezond!

Weinig calorieën

Ik ben zelf geen fan van calorieën te tellen en ben er van overtuigd dat er heel wat misvattingen over calorieën bestaan maar voor wie echt drastisch gewicht moet verliezen kunnen minder calorieën wel een positief effect hebben. Asperges zijn perfect voor wie op een smaakvolle manier minder calorieën wil binnenkrijgen. Per 5 asperges krijg je maar 20 calorieën binnen, dat is extreem weinig. Ze bevatten verder ook geen vet en zijn heel laag in sodium.

Goed voor het hart

Asperges bevatten veel vitamine K en die zijn essentieel voor een gezond hart. Vitamine K is een vetoplosbare vitamine dus asperges met wat grasboter eten bijvoorbeeld is een perfecte combo. Ze hebben ook een hoog vitamine B gehalte, veel vezels en een heleboel antioxidanten en anti-inflammatoire stoffen. Your body likes this!

Anti-aging effecten

Woppa! Dubbele portie graag! De grote hoeveelheden glutathion zijn hiervoor verantwoordelijk.

Stabiliseren de bloedsuikerspiegel

Grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel zijn niet gezond, alles behalve zelfs. Dankzij de vitamine B6 kunnen asperges bijdragen aan het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Wat ook het ook meteen prima voer voor diabetici maakt.

Huid

Glooooow baby glow! Wederom de glutathion die ons beschermt, ditmaal tegen zonneschade en schade van vervuiling.

Detoxen

Asperges zijn een natuurlijk diureticum, de nieren worden er extra door gestimuleerd en toxische stoffen worden sneller afgedreven. Het is ook goed voor een teveel aan zout uit je lichaam te krijgen. Asperges werken hierdoor ook preventief tegen nierstenen.

Spijsvertering

Asperges zijn goed voor de spijsvertering! Vooral door hun hoge dosis vezels en proteïnen. Deze helpen het voedsel sneller door de darm te bewegen. Asperges bevatten ook inuline, deze wordt pas afgebroken in de dikke darm en werkt daar als een prebioticum. Dat is goed voor de goede bacteriën die nutriënten helpen opnemen, tegen allergieën strijden en preventief tegen darmkanker werken.

Asperges zijn gezond

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind dit vrij impressive! Asperges zijn super lekker, met zoveel te combineren en dus ook super gezond! Genoeg redenen om er tijdens het aspergeseizoen extra veel te eten. Zijn er nadelen aan asperges? Niet echt. Alleen ‘smelly pee’ misschien. Daar heb ik trouwens wat interessants over gelezen onlangs. Wist je dat niet iedereen de stinkende geur van asperge-pipi (om het kind even een naam te geven) kan ruiken?  De aperge-urine-geur komt trouwens van asparagusinezuur dat afgebroken wordt in zwavelhoudende componenten en die veroorzaken deze geur. Weet je weer eens wat te vertellen bij het volgende restaurant bezoek! The awkward pee-conversation.

En nu hop naar de winkel voor lekkere en gezonde asperges!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks