Home Blog Pagina 70

Voorbereiden op een bikram yoga les

Een tijdje geleden kwam Karen Damen langs in de Bikram Yoga in Antwerpen. Haar eerste lesje, het was een volle klas en dus super duper hot. De eerste les is sowieso een struggle maar deze keer leek het wel extra zwaar te zijn. En dan ook nog eens met een cameraploeg erbij, wat de druk nog wat hoger maakt. Maar ze zette door – wonderbaarlijk zelfs zonder even te pauzeren – en Perfect werd een geweldig en inspirerend programma. Ik weet dat heel wat mensen gemotiveerd zijn door de reeks en zich nu ook een keertje aan bikram yoga willen wagen! Ik vind dat geweldig nieuws!

Zoals ik eerder al zei; you love it or you hate it! Ik was van dag 1 helemaal verkocht. Ik zou zelfs dure woorden zoals ‘lifechanging’ in mond durven nemen. Over mijn ervaringen met Bikram en wat het voor mij betekent heb ik al eerder een blogpost geschreven en die vind je hier.

Omdat er heel wat nieuwe mensen bij ons in de yogastudio verschijnen, zet ik graag wat dingen op een rijtje voor de Bikram-newbies. Je goed voorbereiden op een yogales is belangrijk. Het is altijd van belang, maar waarschijnlijk de allereerste keer nog net iets meer.

Let op je eten

Je wil geen volle maag in de Bikram les – believe me! Je lichaam gaat helemaal twisten in alle richtingen en het zal stevig moeten wennen aan de hitte. Een volle maag is dus geen goed plan, not at all. Maar je wil ook niet niets gegeten hebben. Idealiter eet je 3 uur op voorhand iets. ’s Morgens kies ik meestal voor een klein kommetje muesli en griekse yoghurt of gewoon wat fruit. Ik ben wel eens te lang in bed blijven liggen waardoor mijn maag geen tijd meer zou hebben om mijn ontbijt te verteren voor de les. Ik heb gemerkt dat druiven dan een prima reddingsmiddel zijn. Ze geven meteen energie – die je nodig zal hebben – maar zijn toch licht voor de maag.

Drink voldoende water

Dit is waarschijnlijk nóg belangrijker dan eten. Voldoende hydrateren! Je lichaam zal veel vocht verliezen tijdens de les. Het zweten is super goed voor je! Je squeezet de toxines uit je lijf (onder andere BPA) maar ook heel wat vocht. Drink niet een hele fles water vlak voor de les, maar drink de twee uren daarvoor voldoende. Zo heeft jouw beautifull body tijd genoeg om heel jouw lijf, al jouw cellen te voorzien van het nodige water. You’ll need it!

Weinig kleding

Ik herinner me nog goed wat ik allemaal meegnomen heb naar mijn eerste yogales. Onder andere een licht los katoenen broekje – van Victoria’s Secret, super mooi – en een sport bh met een fancy los t-shirtje erover. Yeah.. That was a no-go! Kies voor aanspannende kledij van polyester en elestaan. Ik draag meestal een korte short en een korte sporttop (niet zoals op de foto van hierboven dus). Niet iedereen voelt zich comfortabel bij zo weinig kleding, je kan ook een langere aanspannende broek kiezen en een topje dat de buik bedekt. Ik ben van mening dat hoe minder kledij je draagt, hoe aangenamer het is. En wees niet al te zelfbewust, op het einde van de les zien we er allemaal niet uit! Ik zeg daar meestal het volgende op: “Only those who can look like sh*t, can truly shine as a diamond”.

Een Yogamat
Elk soort yoga doe je op een yogamat maar niet elke mat is geschikt. Ik zie wel eens yoga-newbies binnenkomen met zo een mat van ongeveer een cm dikte (die typische donkerblauwe van de Decathlon). Niet doen! Die matten schuiven van de 6 naar de 9 en zijn daardoor levensgevaarlijk. Bewaar ze voor thuis wat buikspieroefeningen op te doen en kies een flinterdun antislip matje voor je yogaklas. Je mat moet letterlijk aan de grond plakken, zodat jij maximale stabiliteit hebt! In elke yogastudio hebben ze matjes die je kan lenen. Op termijn is het aan te raden een eigen mat te kopen, maar de eerste keer – als je nog niet helemaal weet of het je ding gaat zijn – kan je gerust een matje huren.

Een Yogahanddoek

Dit is MEGA belangrijk. Voor vele yogavariaties is het niet noodzakelijk (hoewel ik het wel altijd aangenamer vind) om een yogahanddoek te hebben. Voor Bikram yoga MOET je een handdoek hebben. En niet zomaar een handdoek. In het begin deed ik de yogalessen altijd met een oude strandhanddoek. Het probleem is dat ook die nog glijden. In de ‘standing separate leg stretching pose’ bijvoorbeeld gleed mijn voet zo hard weg dat ik de hele tijd vreesde in een gedwongen split terecht te komen. Je wil je gedachten zo vrij mogelijk kunnen houden en enkel vullen met een intense concentratie om de 90 minuten in die hitte door te komen. Die voet die langzaam maar zeker wegglijdt kan je dus echt wel missen. Ik heb zelf verschillende handdoeken geprobeerd en er is er maar één die écht werkt en dat zijn de handdoeken van Yogitoes. Ik kocht ze vroeger in Amerika omdat ze alleen daar te verkrijgen waren maar nu bied ik ze ook aan in de webshop. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een goede grip is; als ik mijn yogahanddoek vergeten ben, rijd ik terug naar huis!

Een rekkertje

Waarschijnlijk een evidentie voor de langharigen onder ons, maar toch. Neem een rekkertje of twee mee om je haar vast te binden. Zweet kan zurig zijn en zuur is niet goed voor je haar, het vreet eraan. Heb je lang haar zoals ik, zorg dan dat je je haar kunt opsteken in een dot of minstens in een staart, zodat je haren niet of zo weinig mogelijk in contact komen met je bezwete rug. Strek je rug even volledig, doe je kin naar beneden en voel nu aan je kruin, exact daar draag je je paardenstaart of dot het beste. Zo stoort het haar niet als je in savasana ligt maar zit het ook niet in de weg voor Rabbit Pose bijvoorbeeld.

Water voor in de les

Water voor in de les is in tegenstelling van wat je zou denken het minst belangrijke van dit lijstje. Je hebt voldoende water nodig vóór de les en na de les, maar tijdens eigenlijk niet. Dat is bijna nutteloos. Drinken tijdens de les maakt enkel dat je maag weer aan het werk moet en dat is een storende factor tijdens jouw oefeningen. Als je een droge mond hebt kan je wel een klein slokje nemen om even te verfrissen. We hebben de neiging om te drinken als we het warm hebben, je zal dus bijna uit reflex gaan drinken. Wees jezelf daarvan bewust en drink een slokje – maximum – op de momenten dat er gedronken mag worden. Of drink gewoon niet.

Propere onderbroek

Yep, dit klinkt belachelijk, I know! Maar ik ben zelf al meerdere keren zonder onderbroek in mijn jogging gestapt omdat ik het vergeten was. Na de les neem je een korte douche en daarna duik je in verse propere kledij, liefst nog lekker comfy, dat maakt de hele yoga-ervaring compleet!

 

Heb jij al Bikram yoga gedaan? Hoe was jouw eerste ervaring?

Ovenschotel van zoete aardappel, courgette en gehakt

Zoete aardappel, my latest obsession! 

Nu ik voorlopig geen quinoa eet – jep, nog steeds Whole30 detox – heb ik wat andere bronnen van vezels nodig en zoete aardappelen zijn daar perfect voor. Hoewel een zoete aardappel altijd smaakt heb ik er deze maand toch opvallend veel gegeten. Ze zijn zo lekker en zo makkelijk te combineren. I could eat them everyday!

Bovendien bevatten ze heel veel anti-oxidanten. Joepie! Onder andere betacaroteen – een antioxidant dat in het lichaam omgezet wordt naar vitamine A – is rijkelijk aanwezig. Met 100 gram zoete aardappel kom je al aan je dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Maar de zoete aardappel bevat nog vele andere antioxidanten, 3 keer meer zelfs dan blauwe bessen bijvoorbeeld. Oxidatieve schade wordt gelinkt aan kanker en vele andere ziekten, de vele antioxidanten in zoete aardappel kunnen je daartegen beschermen!

Wist je trouwens dat zoete aardappelen eigenlijk helemaal geen aardappelen zijn? Het is een knol die veel dichter bij de koolraap en de rode biet staat! Wanneer je hem kookt is hij een stuk lager op de glycemische index dan een traditionele aardappel die gekookt is. Is het echt zo dat zoete aardappelen gezonder zijn dan gewone aardappelen? Ja. Ze hebben een lagere glycemische index, bevatten meer vezels en bevatten meer mineralen en vitaminen.

En niet te vergeten, ze zijn so damn tasty!!

ovenschotel zoete aardappel courgette

Terug naar de ovenschotel! Omdat ik graag wat left-overs heb voor de volgende dag als lunch, worden de porties steeds groter bij mij. En toch heb ik nog nooit left-over gehad, hoe meer er is hoe meer er van gegeten wordt. Wees dus gerust gul met de hoeveelheden!

Ingrediënten:

  • 700 gram biologisch gehakt
  • 3 zoete aardappels
  • 1,5 courgette (bewaar de andere helft voor lunch de volgende dag)
  • 1 grote ui
  • 300 ml tomatensaus
  • kokosolie of extra vierge olijfolie
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 1 blokje groentebouillon
  • zout en peper
  • rucola (optioneel)

Hoe:

  1. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in schijfjes. Doe ze in een pot met kokend water en laat 8 tot 10 minuten doorkoken. Ze hoeven niet volledig gaar te zijn. Giet af en zet opzij.
  2. Fruit de ui in de kokosolie of extra vierge olijfolie, doe het gehakt en het bouillon blokje erbij.
  3. Doe de tomatensaus erbij en ook de kruiden. Laat zachtjes inkoken.
  4. Doe het gehakt mengsel in een ovenschotel. Schik de zoete aardappel stukjes erin. Snijd de courgette en doe ook deze erbij.
  5. Zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven voor 20 minuten op 180 graden.
  6. Serveer met rucola.

Optioneel kan je ook nog wat kaas erover strooien voor de schotel de oven in gaat!

Enjoy!

Waarom je noten moet weken

“Let’s go nuts!”. Ja. Graag! Geef mij maar noten! Ze hebben ondertussen een vaste plaats veroverd in mijn ontbijtroutine. Gecombineerd met wat fruit en yoghurt geven ze lang een voldaan gevoel en ze zijn ook geweldig om als snackje mee on-the-go mee te nemen – zoals je weet ben ik daar een grote fan van want op de baan is er nu eenmaal weinig echt gezonds te vinden.

Noten zijn super gezond. Ain’t no doubt about that! Ze voorzien ons van proteïnen, massa’s mineralen en vitaminen, ze helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en zitten boordevol anti-oxidanten… Om er zo maar even een paar te noemen. Maar, daarnaast bevatten noten ook wel wat anti-nutriënten waardoor ze zwaar zijn voor ons spijsverteringsstelsel. En op zich is dat niet zo abnormaal. Voor de natuur is het belangrijk dat noten en zaden overleven om het voortbestaan van de plant te garanderen. Daarom bevatten ze een dosis toxische stoffen om anderen te ontmoedigen ze op te eten.

Het goede nieuws is dat je daar wat aan kan doen! Namelijk de noten weken. En btw, je verwijdert zo niet enkel de slechte stoffen, je maakt de goede stoffen ook meer toegankelijk! Vergeet niet dat in dat kleine nootje alle bouwstenen zitten voor een hele boom te groeien! Ain’t that sh*t super crazy?? Het enige wat het nodig heeft om al die stofjes aan het werk te zetten is water. Als je geweekte noten de volgende dag inspecteert zal je zien dat er al een mini-kiempje ontstaat is.

De gezondheidsvoordelen:

  • Het verwijdert anti-nutriënten (die zorgen ervoor dat bv. mineralen en vitaminen minder goed opgenomen worden).
  • Neutraliseert toxische stoffen in de noten.
  • Het bevordert de opname van onder andere vitamine B.
  • De proteïnen kunnen makkelijker opgenomen worden.
  • Is goed voor de gezonde bacteriën in de darm.
  • Het stimuleert de productie van gezonde enzymen in het lichaam

Hoe moet je noten weken?

  1. Plaats de noten in een glazen bokaal – ik gebruik een mason jar – en overgiet ze met gefilterd water en een theelepeltje zeezout. Gebruik minstens dubbel zoveel water als noten.
  2. Sluit de bokaal en laat een nachtje staan. (Noten hebben in principe allemaal een andere, specifieke weektijd maar de meeste noten weken best tussen de 8 tot 12 uur, hoe zachter de noten hoe korter de weektijd.)
  3. Daarna spoel je de noten af. Spoel ze grondig af zodat het water waarin ze geweekt hebben volledig weg is.

Daarna gebruik je de noten meteen, om bijvoorbeeld amandelmelk te maken. Wil je de noten bewaren dan moet je ze eerst drogen in een droogoven.

Voila, zo maak je je noten dus nóg gezonder. Succes!

 

3 x superfood dessert klaar op 5 minuten

2

Vandaag wil ik je voorstellen aan mijn top 3 suuuuuuuper gezonde dessertjes. Ik ben zot op zoet. Altijd al geweest! Maar omdat suiker niet gezond is – we all know – en ik fan ben van een healthy lifestyle ben ik in der tijd beginnen experimenteren met gezondere variaties van desserts. Maar we moeten eerlijk zijn, chocolade kokosrotsjes, brownie van zoete aardappel of heerlijk glutenvrij bananenbrood, het is geen dagelijkse koek. Omdat het treats zijn maar ook omdat ze op zich wel wat werk vragen. Geen hard labeur maar ze nemen toch wat van je tijd in. Ik ben een fan van simple and healthy en probeer al mijn recepten in die stijl te doen, maar vandaag ga ik nog een stapje verder. Vandaag heb ik het over mega simpele dessertjes die ik ineen flans wanneer ik totaal vergeten te plannen ben, een lazy dagje heb of de winkel al gesloten was.. Beyond simple! 

Dit zijn drie van mijn go-to receptjes die geen voorbereiding vereisen en die ik on-the-spot maak, eender wanneer ik zin heb in wat zoetigheid. Nu ik met het Whole30 detox programma bezig ben doe ik heel vaak beroep op deze dessertjes. Had ik je trouwens al gezegd dat ze vol superfoods zitten? Dit zijn echt no-guilt dessertjes!

Raw cacao is goed voor de bloedsomloop en verlaagt de bloeddruk. Het zit boordevol antioxidanten en bestrijdt vrije radicalen, dat is goed voor de algehele gezondheid en het is onder andere goed voor je huid. Het bevat ook een hele boel vitaminen zoals: B1, B2, B3, B5, B9, C en E. En ook mineralen zoals magnesium.

Kaneel is ook een winnaar als het op zijn antioxidanten aankomt. Het staat op de derde plaats op de ORAC-schaal. Het heeft nog 10 keer meer antioxidanten dan goji bessen bijvoorbeeld! Kaneel heeft ook een heel sterke anti-inflammatoire werking waardoor het zou kunnen beschermen tegen verschillende ziekten. Onderzoek heeft al verschillende keren aangetoond dat het de insuline-gevoeligheid verhoogt en daarom is het ook perfect voor Diabetes patiënten. Kies wel altijd echte Ceylon kaneel, de meeste kaneel uit de winkel is gewoon cassia en dat is in grote hoeveelheden dan weer niet zo gezond.

Kokosolie. Als je mijn blog regelmatig leest dan weet je wel dat ik zot ben van kokosolie. De gezondheidsvoordelen zijn eindeloos. Ik heb niet zo lang geleden nog een post geschreven over de vele voordelen van deze olie. Ik herinner je er graag nog eens aan dat onderzoek heeft aangetoond dat je kan vermageren van enkel en alleen 1 lepel kokosolie per dag aan je voeding toe te voegen. Absolutely crazy! Bovendien is het één van de gezondste vetten om mee te koken.

Gebakken banaan kokosolie

Gebakken banaan met amandelschilfers

Ingrediënten:

– 2 bananen
– 1 eetlepel kokosolie
– Amandelschilfers

Hoe:

Het spreekt een beetje voor zich natuurlijk. Pel de bananen, snijd ze overlangs door. Doe een lepel kokosolie in de pan en zet op een hoog vuur. Wanneer de kokosolie gesmolten is doe je de bananen in de pan en laat elke kant 1 a 2 minuutjes bakken. Tot er een licht gouden gloed op de bananen tevoorschijn komt. Doe op een bord en strooi wat amandelschilfers over het geheel.

Banaan RAW cacao gezond dessert

Banaan met RAW cacao poeder

Naar mijn mening nog lekkerder dan chocoladepudding en KEI gezond.

Ingrediënten:

– 2 (rijpe) bananen
– 1 lepel RAW cacao poeder (of meer naar smaak)

Hoe:

Pel de bananen en prak ze met een vork. Doe er de lepel RAW cacao bij en meng goed door elkaar.

Appel kaneel kokosolie dessert

Appel met kaneel

Ingredënten:

– 1 biologische appel
– 2 theelepels kokosolie
– Ceylon kaneel

Hoe:

Schil de appel en snijd hem in schijfjes. Doe de kokosolie in de pan en wanneer deze gesmolten is ook de appeltjes. Draai ze om zodra ze een gouden gloed krijgen. Leg op een bord en overstrooi met ceylon kaneel.

Paleo Chili uit de slowcooker

0

Stoofpotjes zijn mijn go-to avondmaal tijdens mijn Whole30 detox. Ik ben altijd al verzot geweest op éénpansgerechten, ovenschotels en stoofpotjes maar nu zeker zijn ze (bijna) dagelijkse kost. Met kerst kreeg ik van tante L. een super mooie crockpot – totally in love with it, btw! Die wilde ik al een tijdje omdat ik mijn eigen broth wil gaan maken, want dat is suuuuuuper gezond – dat is voor een volgende post.

Met de bone broth ben ik nog aan het experimenteren maar ondertussen heb ik wel al heerlijke stoofpotjes in mijn slowcooker gemaakt. Onder andere deze paleo chili waar ik het vandaag over wil hebben. Ik heb er al verschillende keren heel erg van genoten, zelfs op die hete dagen van vorige week – bovendien kunnen de avonden nog verdomd koud zijn en dan kan zo’n heerlijk stoofpotje zo smaken. Het is ook handig om de volgende dag mee naar kantoor te nemen, met wat sla en avocado erbij, bijvoorbeeld.

Ik eet zelf graag pikant. Heel graag. In dit recept zijn het de chili kruiden die het em doen. Ben je nogal gevoelig aan pikant? Minder dan de hoeveelheid van deze kruiden.

Chili in slowcooker

 

Slowcooker crockpot chili

Ingrediënten:

– 600 gr rundsvlees (in kleine stukken)
– 1 uit
– 2 wortels
– 1 zoete paprika
– 800 ml tomatenblokjes met saus (check label! Er horen enkel tomaten in te zitten)
– 100 ml water
– 1 bouillonblokje (runds)
– 2 teentjes look
– 1 lepel paprikakruiden
– 1 lepel chili kruiden
– 2 theelepels komijn
– 2 theelepels koriander
– 1 theelepel zout
– halve theelepel peper
– 1 avocado (optioneel als topping)
– 2 stengels pijpajuin (optioneel als topping)

Hoe:

– Hak de wortel, ui en zoete paprika in stukjes. Pers de look.

– Doe alles behalve de avocado en de pijpajuin in de slowcooker.

– Laat de crockpot opstaan op een lage stand voor 7 a 8 uur. Of op hoge stand voor 4u.

Laatste stap: toppings erop en smullen maar!

Healthy on the go tip: Heb je nog wat over? Bewaar wat chili in een glazen pot en warm hem de volgende dag op op het werk. Combineer met een salade, avocado en eventueel een kleine aardappel.

Paleo Chili gezond op kantoor

Whole30: halverwege

Ondertussen ben ik over de helft van mijn hele whole30 detox. Dertig dagen lang zonder suiker, graan, melkproducten, peulvruchten, alcohol en een aantal specifieke bewaarmiddelen zoals carrageen en sulfieten. Oh boy hoor ik je al denken!

Ik had mezelf aan het begin van het jaar voorgenomen de maand april te detoxen met Whole30. Nu ja, detoxen is misschien het verkeerde woord, ‘resetten’ is eigenlijk een betere woordkeuze. Want het gaat erom even echt terug te gaan naar wat de mens hoort te eten, real food zonder de voedingsgroepen die triggers kunnen uitlokken. Door dit goed op voorhand te plannen kon ik mezelf – vooral mentaal – hier goed op voorbereiden. En ook mijn omgeving inlichten. Duidelijk maken dat het geen dieet is maar een detox, dat het gaat om van échte voeding terug je basis te maken. Door het te delen op Bye Bye Cheeseburger zette ik ook duidelijk de toon: there is no way back! 

En hoe is dat nu al verlopen so far? De eerste dagen waren makkelijk. Ik had mezelf goed voorbereid en in de weken ervoor had ik regelmatig al receptjes opgeschreven die Whole30-proof waren. Het begon moeilijk te worden op dag 5. Ik had al eerder sugarcravings gehad in mijn leven, dacht ik, maar nu pas weet ik écht wat het is om je lichaam te voelen schreeuwen om suiker. Eten is er altijd genoeg in huis, daar zorg ik voor. Maar op dag 5 was het voor het eerst dat er een lekker omelet met pancetta en tomaatjes en spinazie voor mij stond, ik een hongerige maag had en mijn lijf toch zij: no, bring me sugar now! Het is best een eye-opener. Vooral omdat ik sowieso geen geraffineerde suiker of producten waar suiker aan toegevoegd zijn eet. Maar ik maak wel een aantal dingen met honing of mayple syrup. Soms maak ik wel eens een mini-yoghurt-met-granola als 4 uurtje, in een schattig koffiekopje ofzo. Het is me nu pas duidelijk dat dat niet altijd een bewuste keuze is om voor een zoete snack te gaan, maar wel je lichaam die daar specifiek op aanstuurt.

Bikram Yoga Steffi Vertriest

Over het algemeen heb ik wel heel veel energie. Het Whole30 programma zegt dat je tijdens Whole30 niet hoeft te gaan sporten, dat je even mag focussen op je voeding alleen. Dat was een no-go voor mij. Maar ik vroeg me wel af wat het zou geven om de die-hard yogalessen van 90 minuten uit te zweten met een ander voedingspatroon. En ik moet zeggen dat ik geen enkel probleem ondervond met het sporten.

Wat nog. Fruit is zooooo zoet. Man wat kan ik genieten van fruit momenteel. Bananen zijn mijn redders in nood. Ik heb er altijd bij, overal waar ik ga. Ze zijn het beste op de planeet! For real! En verder is mijn zoete aardappel liefde nog twee keer zo groot geworden – en die was al pretty big! Het valt ook op dat lekker eten totaal geen probleem is. My gosh wat heb ik al lekkere stoofpotjes en ovenschotels gegeten! Ik beloof er binnenkort enkele te posten! En ik heb ook een aantal real food dessertjes die je op 5 minuten kan maken en to-die-for zijn!

Nog iets wat ik ontdekt heb; sugarcravings gaan over door kruidenthee te drinken. Gemberthee, muntthee of thee van rozenblaadjes, allemaal super lekker en ze helpen echt dat verlangen naar suiker te temperen. Wat op momenten nodig was. Zoals het weekend van Pasen waar ik overal paaseieren kreeg. Een keer was ik alleen thuis en wandelde ik voorbij de grote mand met paaseieren – die ik op Q-music gekregen had – Een klein stemmetje in mijn hoofd zei: Pssst..Nobody has to know.. Maar nee! I will know! HA! Strong mind, strong people! Maar op zo’n momenten kan een kruidenthee en een banaan bijvoorbeeld wonderen doen.

En nu? Volhouden vooral! En nog meer werken naar evenwicht in mijn voeding: iets minder bananen, meer vis, een beetje minder vlees, nog meer groene groenten!

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks