Home Blog Pagina 70

Paleo Chili uit de slowcooker

0

Stoofpotjes zijn mijn go-to avondmaal tijdens mijn Whole30 detox. Ik ben altijd al verzot geweest op éénpansgerechten, ovenschotels en stoofpotjes maar nu zeker zijn ze (bijna) dagelijkse kost. Met kerst kreeg ik van tante L. een super mooie crockpot – totally in love with it, btw! Die wilde ik al een tijdje omdat ik mijn eigen broth wil gaan maken, want dat is suuuuuuper gezond – dat is voor een volgende post.

Met de bone broth ben ik nog aan het experimenteren maar ondertussen heb ik wel al heerlijke stoofpotjes in mijn slowcooker gemaakt. Onder andere deze paleo chili waar ik het vandaag over wil hebben. Ik heb er al verschillende keren heel erg van genoten, zelfs op die hete dagen van vorige week – bovendien kunnen de avonden nog verdomd koud zijn en dan kan zo’n heerlijk stoofpotje zo smaken. Het is ook handig om de volgende dag mee naar kantoor te nemen, met wat sla en avocado erbij, bijvoorbeeld.

Ik eet zelf graag pikant. Heel graag. In dit recept zijn het de chili kruiden die het em doen. Ben je nogal gevoelig aan pikant? Minder dan de hoeveelheid van deze kruiden.

Chili in slowcooker

 

Slowcooker crockpot chili

Ingrediënten:

– 600 gr rundsvlees (in kleine stukken)
– 1 uit
– 2 wortels
– 1 zoete paprika
– 800 ml tomatenblokjes met saus (check label! Er horen enkel tomaten in te zitten)
– 100 ml water
– 1 bouillonblokje (runds)
– 2 teentjes look
– 1 lepel paprikakruiden
– 1 lepel chili kruiden
– 2 theelepels komijn
– 2 theelepels koriander
– 1 theelepel zout
– halve theelepel peper
– 1 avocado (optioneel als topping)
– 2 stengels pijpajuin (optioneel als topping)

Hoe:

– Hak de wortel, ui en zoete paprika in stukjes. Pers de look.

– Doe alles behalve de avocado en de pijpajuin in de slowcooker.

– Laat de crockpot opstaan op een lage stand voor 7 a 8 uur. Of op hoge stand voor 4u.

Laatste stap: toppings erop en smullen maar!

Healthy on the go tip: Heb je nog wat over? Bewaar wat chili in een glazen pot en warm hem de volgende dag op op het werk. Combineer met een salade, avocado en eventueel een kleine aardappel.

Paleo Chili gezond op kantoor

Whole30: halverwege

Ondertussen ben ik over de helft van mijn hele whole30 detox. Dertig dagen lang zonder suiker, graan, melkproducten, peulvruchten, alcohol en een aantal specifieke bewaarmiddelen zoals carrageen en sulfieten. Oh boy hoor ik je al denken!

Ik had mezelf aan het begin van het jaar voorgenomen de maand april te detoxen met Whole30. Nu ja, detoxen is misschien het verkeerde woord, ‘resetten’ is eigenlijk een betere woordkeuze. Want het gaat erom even echt terug te gaan naar wat de mens hoort te eten, real food zonder de voedingsgroepen die triggers kunnen uitlokken. Door dit goed op voorhand te plannen kon ik mezelf – vooral mentaal – hier goed op voorbereiden. En ook mijn omgeving inlichten. Duidelijk maken dat het geen dieet is maar een detox, dat het gaat om van échte voeding terug je basis te maken. Door het te delen op Bye Bye Cheeseburger zette ik ook duidelijk de toon: there is no way back! 

En hoe is dat nu al verlopen so far? De eerste dagen waren makkelijk. Ik had mezelf goed voorbereid en in de weken ervoor had ik regelmatig al receptjes opgeschreven die Whole30-proof waren. Het begon moeilijk te worden op dag 5. Ik had al eerder sugarcravings gehad in mijn leven, dacht ik, maar nu pas weet ik écht wat het is om je lichaam te voelen schreeuwen om suiker. Eten is er altijd genoeg in huis, daar zorg ik voor. Maar op dag 5 was het voor het eerst dat er een lekker omelet met pancetta en tomaatjes en spinazie voor mij stond, ik een hongerige maag had en mijn lijf toch zij: no, bring me sugar now! Het is best een eye-opener. Vooral omdat ik sowieso geen geraffineerde suiker of producten waar suiker aan toegevoegd zijn eet. Maar ik maak wel een aantal dingen met honing of mayple syrup. Soms maak ik wel eens een mini-yoghurt-met-granola als 4 uurtje, in een schattig koffiekopje ofzo. Het is me nu pas duidelijk dat dat niet altijd een bewuste keuze is om voor een zoete snack te gaan, maar wel je lichaam die daar specifiek op aanstuurt.

Bikram Yoga Steffi Vertriest

Over het algemeen heb ik wel heel veel energie. Het Whole30 programma zegt dat je tijdens Whole30 niet hoeft te gaan sporten, dat je even mag focussen op je voeding alleen. Dat was een no-go voor mij. Maar ik vroeg me wel af wat het zou geven om de die-hard yogalessen van 90 minuten uit te zweten met een ander voedingspatroon. En ik moet zeggen dat ik geen enkel probleem ondervond met het sporten.

Wat nog. Fruit is zooooo zoet. Man wat kan ik genieten van fruit momenteel. Bananen zijn mijn redders in nood. Ik heb er altijd bij, overal waar ik ga. Ze zijn het beste op de planeet! For real! En verder is mijn zoete aardappel liefde nog twee keer zo groot geworden – en die was al pretty big! Het valt ook op dat lekker eten totaal geen probleem is. My gosh wat heb ik al lekkere stoofpotjes en ovenschotels gegeten! Ik beloof er binnenkort enkele te posten! En ik heb ook een aantal real food dessertjes die je op 5 minuten kan maken en to-die-for zijn!

Nog iets wat ik ontdekt heb; sugarcravings gaan over door kruidenthee te drinken. Gemberthee, muntthee of thee van rozenblaadjes, allemaal super lekker en ze helpen echt dat verlangen naar suiker te temperen. Wat op momenten nodig was. Zoals het weekend van Pasen waar ik overal paaseieren kreeg. Een keer was ik alleen thuis en wandelde ik voorbij de grote mand met paaseieren – die ik op Q-music gekregen had – Een klein stemmetje in mijn hoofd zei: Pssst..Nobody has to know.. Maar nee! I will know! HA! Strong mind, strong people! Maar op zo’n momenten kan een kruidenthee en een banaan bijvoorbeeld wonderen doen.

En nu? Volhouden vooral! En nog meer werken naar evenwicht in mijn voeding: iets minder bananen, meer vis, een beetje minder vlees, nog meer groene groenten!

 

Green Iced Tea met munt en limoen

2

“Feeling hot hot hot!”. Wat een dag gisteren seg! Meer van dat pretty please! Toen ik gisterenavond een lange wandeling met Toulouse ging maken was het overal te ruiken; de geur van barbeque. Ik denk dat zowat heel Vlaanderen en Nederland de barbeque uit zijn stal gehaald heeft gisteren. En terecht! Al moet ik zeggen dat bij mij de BBQ nog op zijn plek blijft staan. Wat er wel op tafel stond? Homemade green iced tea! Een grote pot van 5 liter met een tapkraan voor iedereen!

Eigenlijk was het zelfs geen groene thee maar witte – die gelukkig ook mega gezond is! Het plan was wel groene te maken, tot ik in de namiddag tot de conclusie kwam dat alle pure groene thee op was en er enkel nog groene thee met jasmijn in de kast stond. En dus – aangezien ik al grote beloftes gemaakt had tegenover mijn vrienden – werd het dan maar witte. Een risico want Pai Mu Tan is geen evidente smaak (toch niet voor de theedebutant, je weet wel de zwarte-thee-uit-zakjes-drinker liefst met 2 suikertjes-type), hij is een beetje bitter. Maar het was meer dan geslaagd!

Niet al mijn vrienden zijn gezonde-foodies en al helemaal geen gezonde-drinkers – hoewel ik poog heel overtuigend te zijn *wink! There is only so much I can do.. Maar met deze 5 liter iced tea in deze absolutely adorable dispenser was het makkelijk om ze aan dit gezonde drankje te krijgen. Je kan de dispenser jar vinden in 5 liter en zelfs in de 8 liter versie – voor diegenen met veel dorst, of veel vrienden.

Omdat ik nog steeds de Whole30 detox aan het doen ben heb ik er geen honing in gedaan. Zoetebekken kunnen uiteraard honing toevoegen. Ik zet het mee in het recept!

Green Iced tea zelf maken

 

De ingrediënten hieronder zijn voor 4 liter ice tea.

Ingrediënten:

– 4 handen vol Pai Mu Tan thee (als je gewone groene thee neemt, doe dan maximaal drie handen vol)
– 4 liter water
– 4 biologische limoenen (in schijfjes gesneden)
– Een muntplantje
– 8 lepels honing (optioneel)

Hoe:

– Kook 4 liter water in verschillende batches. Ik neem vier kommen waar ik telkens een liter kokend water in doe.

– Laat per kom een thee-ei met 1 handje vol verse thee trekken in het water. Hoe lang is afhankelijk van je thee. Bij Pai Mu Tan kan je op 2 á 3 minuutjes rekenen.

– Haal de thee-eieren uit de kommen en (als je de zoetere variant wil) voeg per kom 2 lepels honing toe. Roer de honing door de thee.

– Laat afkoelen en zet in de koelkast tot de thee koud geworden is.

– Giet de koude thee in een dispenser en voeg er de limoenen en de munt (met stengels erbij) aan toe. Hou wat limoen en muntblaadjes opzij voor decoratie.

– Laat een uur staan zodat de smaken van de munt en de limoen in de thee kunnen trekken.

– Roer met een spatel in de dispenser. Voeg er veeeeeeeeeeeeeel ijs aan toe.

Leeeeeeeeeeet’s get this party started, in here.. 

Healthy-on-the-go tip: Neem de volgende dag een fles met de iced tea mee voor onderweg. Dat filerijden zal er een stuk aangenamer mee worden! I pwomise!

Butternutpap

1

It’s going to be a busy week! Behalve dat er veel gewerkt zal moeten worden zitten ook de avonden propvol. Het is de opening van de pop-up van een ex-collega van me, een dinnertje met nichtjes M en S., een vader-dochter lunch, een cursus kiemen in Amsterdam  en een optreden geven. Volgend weekend ga ik naar de Organic Food Expo in Londen – kijk ik zo naar uit! – en dus zal ook daar wat werk naar voren geschoven moeten worden. In een notendop: druk druk druk! En ondertussen moet ik mijn Whole30 detox – die wel wat planning vraagt – nog in het achterhoofd houden. Daarom maak ik deze zondag mijn ontbijt voor de komende 3 dagen al. Helemaal Paleo en helemaal Whole30-proof.

Deze butternutpap is het ideale ontbijt voor wie zijn suikerinname – especially in the morning – wil minderen. Er zitten geen zoetmakers in, ook geen honing of mayple syrup ofzo. Gewoon puur, met de zachte zoete smaak van de appels. Ben je echt een zoetebek? Dan kan je er zeker een theelepel mayple syrup op doen op het einde. Maar om te beginnen: try!

De pap maak je uiteraard warm. De komende week mag het dan wel stralend weer worden – hellooooo sunshine! – de ochtenden zijn nog steeds fris en mijn druk schema vraagt om een vroege wekker. En dus kan ik nog volop genieten van een verwarmend papje om de dag mee te starten.

Je zal in het recept zien dat er ook gember in dit recept zit. Zelf ben ik een fan van verse gember te gebruiken, maar dat smaakt wel wat extra hard door. Ben je niet zo verzot op gember, gebruik dan gemberkruiden en niet te veel. De gember is wel ideaal om je immuunsysteem te boosten. Voel je een verkoudheid opkomen, dan is dit jou go-to breakfast deze week! De kaneel zorgt voor de antioxidanten en daarbovenop start je de dag met groenten – awesome!

Gezond ontbijten butternutpap

 

Ingrediënten: 

Butternut
– 2 (biologische) appels
– 200 ml kokosmelk (uit blik)
– 1,5 theelepel kaneel
– 0,5 theelepel gemberkruiden (of een klein stukje verse gember)
– snuifje zout
– snuifje nootmuskaat
– Geraspte kokos (ongezoet)
– Amandelschilfers

Hoe:

– Maak eerst de butternut klaar. Prik met een vork rondom rond gaatjes in de butternut. Leg in een ovenschaal of op een bakpapier in de oven voor 55 a 60 minuten op 180 graden. Draai halfweg even om.

– Snijd de butternut open en verwijder de pitten (mijn kippen zijn hier dol op!). Hol de butternut uit en doe in een bewaardoos.

– Neem 350 gram van de butternutpuree (de rest kan je later deze week in een ander recept gebruiken, mijn butternutschotel kan ik je zeker aanraden!). Doe het in de blender

– Schil de appels en verwijder het klokhuis. Doe de appels, kokosmelk, kaneel, gember, zout en nootmuskaat bij in de blender en blend tot een pap.

– Bewaar op deze manier in een (bij voorkeur glazen) bewaardoos in de koelkast.

– Wanneer je klaar bent om het op te smullen neem je wat pap en warmt deze op. Doe in een leuke mason jar, strooi er geraspte kokos over, amandelschilfers en optioneel een lepeltje mayple syrup.

Healthy on the go tip: Drukke ochtenden? Doe de pap op voorhand in 3 verschillende Mason Jars (250 ml) en bewaar ze zo in de koelkast. Warm ’s ochtends je mason jar (zonder deksel) op in de microgolf oven, strooi geraspte kokos en amandelschilfers erover en smullen maar!

Leftover fritta’s met veel groentjes

0

Gosh, what a busy week! Ken je dat, zo van die dagen dat je van hier naar daar holt, tijd tekort komt, bijna niet thuis bent en toch op het einde van de dag maar twee dingen van je to-do lijstje kan schrappen? Het beschrijft zowat mijn afgelopen week. En dat terwijl ik aan de Whole30 detox bezig ben. En dus niet in de mogelijkheid ben onderweg veel eten te scoren. Want guess what, een tankstation of krantenwinkeltje biedt helaas erg weinig opties om gezond te eten. Maar dat hoef ik jou waarschijnlijk niet te vertellen. Bananen, druiven en noten zijn mijn redders in nood deze dagen. Ik zet geen voet buiten zonder! Want deze 30 dagen – 1/3 down btw – zijn er geen uitzonderingen.

Soit. Het was een week van leftovers. Dat moet heel duidelijk geweest zijn aan mijn instagram feed van deze week! Als ik over de middag toch de kans had om een vuurtje te bemachtigen dan heb ik een aantal keer fritta’s gemaakt. Een combinatie van een omelet met veeeeeel groentjes, gestapeld in een stack en idealiter met wat sla erbij (Eat a salad with everything, remember?!).

Ik wilde toch een keertje mijn fritta’s delen. Niet omdat ze een verfijnd recept vragen ofzo. Neen. In tegendeel. Net omdat ze zo makkelijk zijn en je er eindeloos mee kan combineren. Soms zijn het de simpele dingen waar we straal overheen kijken. Met mijn strenge Whole30 detox is dit één van de makkelijkste dingen om snel te bereiden en vooral het is ook nog eens zoooo voedzaam. Lekker wat proteïne opdoen, samen met all the goods van groenten, de échte superfoods!

Tussen het hollen door viel mijn oog deze week op mijn camera en dus heb ik er gauw wat foto’s van genomen. Ik leg je hieronder even uit wat er allemaal in zat. Pin je er niet op vast want zoals ik al zei; de mogelijkheden zijn eindeloos. De bloemkool die ik nog liggen had was geroosterde curry bloemkool uit de oven van de vorige dag (schrijf ik een volgende keer nog wel eens wat over) maar hieronder schrijf ik recept even op met gewone bloemkool. Ik heb kokosolie als vetstof gebruikt, so good for you, hier kan je nog eens nalezen waarom je écht kokosolie aan je maaltijden moet toevoegen.

In zijn geheel een vullende en super gezonde lunch die je zeker moet onthouden!

Fritta's omelet met groenten (gezond recept)

Ingrediënten:

– Gekookte bloemkool (idealiter leftovers van de vorige dag)
– Gehakt naar keuze (idem hier: leftovers it is!)
– 3 eieren
– Spinazie
– Sjalot
Kokosolie
– 1 theelepel kokosmeel
– Snuifje nootmuskaat
– Peper en zout

Hoe?

– Kluts de 3 eieren in een grote kom. Doe de theelepel kokosmeel erbij.

– Doe er de leftover bloemkool en het gehakt in (hoeveelheid naar keuze, of je kan het weglaten als je liever vegetarisch wil). Zorg ervoor dat de bloemkool in kleine stukjes gedaan is. Rommel door elkaar.

– Hak de spinazie heel fijn en doe deze erbij. Kruid vervolgens af met zout, peper en een beetje nootmuskaat.

– Verwarm een klein beetje kokosolie in een grote pan. Doe er de sjalot in en bak voor 2 minuutjes. Doe ze bij het ei-mengsel

– Giet met een sauslepel het ei-mengsel in de pan in verschillende fritta’s – zorg ervoor dat ze niet in elkaar overlopen. Doe het desnoods in twee keer. Zet een desksel op de pan zodat ook de bovenkant meteen mee warm wordt.

– Draai de fritta’s met een spatel om. Een bak nog even aan de andere kant.

– Stapel de fritta’s op elkaar en serveer met een slaatje.

Laatste stap: smullen en weer klaar om er tegenaan te gaan! Njoy!

 

Kokosolie: 7 redenen om kokosolie te eten

Het is ondertussen dag 7 van mijn hele Whole30 experience. En so far so good! Op de chocolate cravings na dan, want die zijn er nog steeds.. Tijdens Whole30 mag je geen boter eten. Ook geen grasboter die eigenlijk heel gezond is. En omdat ik voorlopig nog geen ghee gemaakt heb doe ik het dus met extra vierge olijfolie en extra vierge kokosolie. En over die laatste wil ik toch een beetje meer vertellen want kokosolie is suuuuuuuuper gezond. Een superfood die zijn tittel dubbel en dik verdient!

Kokosolie is één van de rijkste bronnen van verzadigd vet. 90% van de vetzuren uit kokosolie zijn verzadigd. Daardoor werd kokosolie in het verleden vaak – helemaal ten onrechte – gedemoniseerd. Het onderzoek van de laatste jaren toont aan dat het hele aderverstoppings-verhaal een mythe was. In tegendeel, het zijn geoxideerde vetten heel gevaarlijk voor je gezondheid en.. Guess what! Verzadigde vetten zijn de meest stabiele. Ze kunnen heel hoge temperaturen aan zonder te oxideren. Verzadigde vetten zijn daarom perfect om mee te koken!

Kokosolie is bij ons vrij nieuw. Het is iets exotisch. Maar er zijn bevolkingsgroepen die bijna uitsluitend op kokosnoten overleven. En deze populaties zijn bij de gezondste van de wereld! Maar waar is kokosolie dan allemaal goed voor? Ik geef je graag 7 redenen mee om meer kokosolie te consumeren!

1. Kokosolie is goed voor je brein.

Niet alle vetzuren zijn gelijk. Kokosolie bestaat vooral uit middellange vetzuren. Deze kunnen gebruikt worden als een snelle energiebron, ze worden niet makkelijk in het lichaam opgeslagen als vet. De midellange vetzuren worden omgezet in ketonen en die kunnen onze hersenen gebruiken als energiebron. Verschillende hersenziekten ontstaan doordat de hersenen geen suiker uit het bloed kunnen halen en daardoor afsterven. Ketonen worden echter wel opgenomen. Kokosolie is daarom een wondermiddel voor Alzheimerpatiënten en de wetenschap onderzoekt de voordelen voor epilepsie, Parkingson, ALS en nog veel meer.. Het kan aan mij liggen maar ik vond dit ongelooflijk!

2. Kokosolie geeft je lang energie.

Diezelfde middellange vetzuren zorgen ervoor dat je langer energie hebt. Hierdoor zou kokosolie ideaal zijn voor mensen die gewicht willen verliezen. Sounds good no?

3. Kokosolie bestrijdt bacteriën, virussen en schimmels.

De helft van de vetzuren in kokosolie is Laurinezuur. Laurinezuur doodt gevaarlijke ziekteverwekkers als bacteriën, virussen en schimmels. Ook zou kokosolie helpen infecties te bestrijden.

4. Kokosolie gaat het hongergevoel tegen.

Dit is weer te danken aan de ketonen. Ze hebben een honger reducerend effect op ons lichaam. Onderzoek toonde aan dat mensen die de meeste middellange vetzuren eten ongeveer 250 caloriën minder per dag eten. Zonder daar ook maar iets van moeite voor te doen. Je zal dus minder eten zonder het te merken. Op lange termijn dus zeker de moeite als je wat kilo’s kwijt wil.

5. Kokosolie verkleint de kans op een hartaanval.

Kokosolie heeft een positief effect op de cholesterol. Het doet de goede cholesterol (HDL) verhogen en zet de LDL om naar de niet schadelijke variant. Hierdoor zou de kans op hartaanvallen verkleinen.

6. Kokosolie helpt je buikvet te verliezen.

Onder andere door het gereduceerde hongergevoel en de boost in vetverbranding is kokosolie ideaal om gewicht te verliezen. Het blijkt vooral effectief te zijn om buikvet kwijt te raken. Buikvet is het gevaarlijkste want het duidt op teveel vet rondom de organen met alle gevolgen van dien. Verschillende studies toonden al aan dat enkel het toevoegen van kokosolie en niks – zoals in nothing at all! – wijzigen aan je dieet of levensstijl toch een vermindering van buikvet kan geven. CRAZY!

7. Kokosolie gaat diabetes tegen.

De middellange vetzuren – once again – zorgen voor een betere glucosetolerantie en voor het verbranden van vet. Kokosolie verhoogt ook de insuline sensitiviteit. Een mooie combo om diabetes tegen tegen te gaan en zeker goed voor mensen die er al mee worstelen.

Ain’t no doubt about it! Kokosolie is super gezond. Ik hoop dat ik je een aantal redenen heb gegeven die jou kunnen overtuigen van deze superfood. Voor je naar de winkel holt en een pot gaat kopen nog even dit: neem ALTIJD extra vierge kokosolie. Deze is niet aangetast door verhitting op hoge temperaturen of chemische stoffen.

Kook jij al met kokosolie? In welke gerechten gebruik je het? Laat het me weten in de comments onderaan!

Wat inspiratie nodig voor gerechten met kokosolie? Je kan deze brownies van zoete aardappel proberen

Gezond dessert zoete aardappel paleo

Of voor het avondeten een stukje vis met quinoa en spinazie

Quinoa spinazie rozijn vis

Of bananenbroodI would kill for this one right now!

Bananenbrood recept

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks