Één april: D-DAY! En nee het is geen grapje… Vandaag start ik wel degelijk Whole30! Toch een beetje nerveus – I must confess – ben ik er vanochtend aan gestart. Ik leg je even uit wat het juist is en waarom ik het doe.
Wat is Whole30?
Whole30 is een voedingsprogramma, het is een soort super detox van 30 dagen. Het is de bedoeling je voedingspatroon even te resetten door voedselgroepen die schadelijk kunnen zijn of negatieve effecten kunnen hebben op je gezondheid voor 30 dagen weg te laten. Sommige voedselgroepen – zoals suikers, granen, melkproducten en peulvruchten – kunnen een impact hebben op je lichaam zonder dat je je daarvan bewust bent. Uiteraard is niet iedereen lactoseintolerant of allergisch aan gluten maar de voedselgroepen die Whole30 schrapt zijn voedingsgroepen waar een heel aantal mensen toch enige vorm van gevoeligheid voor hebben. Bovendien wordt suiker volledig weggelaten (ook stevia en andere alternatieve zoetstoffen trouwens) om zo van de sugarcravings af te raken. Ook bijna alle processed foods (met een resem e-nummers) zijn geen optie voor 30 dagen. Waardoor je verplicht wordt om vers te eten. Whole30 volgt de paleo visie, al zijn er toch een aantal verschillen. Zo kan honing bijvoorbeeld niet binnen Whole30 maar aardappelen bijvoorbeeld wel.
Wat zijn de regels?
Ik ben een firm believer van vooral in het achterhoofd te houden wat je allemaal wél mag eten en welke voedingsstoffen allemaal super goed voor je zijn. Volgens mij is het de enige juiste houding tegenover een gezonde levensstijl en het daarbij horende gezonde voedingspatroon. Daarom start ik ook graag met wat er tijdens Whole30 allemaal wel mag.
Mijn maaltijden van de komende 30 dagen zullen bestaan uit vlees, vis, zeevruchten, veeeeeeeeel groenten, fruit, noten, zaden, eieren en oliën. Vooral heerlijk verse dingen en de producten die wel uit een bokaal of blik komen met maar 1 a 2 verschillende ingrediënten – ik denk aan tonijn uit blik, tomatenpassaat enzovoort.
Wat mag er niet tijdens Whole30?
* Geen toegevoegde suiker, zowel artificiële als natuurlijke suikers zijn een no-go. Dus geen gewone suiker, rietsuiker, agave, honing, ahorn, stevia, canderel,.. Dit wordt extra uitkijken in de winkel. In de meest onverwachte dingen – spek of hesp bijvoorbeeld – zit suiker of glucosestroop. You’ll be surprised!
* Geen alcohol. Like in none at all. Ook niet voor te koken.. Op zich niet zo’n uitdaging denk ik. Zolang thee en water mogen ben ik blij!
* Geen granen. Ook hier geen uitzonderingen. Dat wil zeggen geen tarwe, geen rijst, Spelt, quinoa, haver, maïs,.. Zelfs al zijn ze glutenvrij. Dit wil dus ook zeggen dat alle deegwaren geschrapt moeten worden tijdens Whole30. Dit wordt voor mij waarschijnlijk de moeilijkste, ik mis mijn muesli nu al..
* Geen melkproducten. Geen melk maar ook geen kaas, yoghurt, boter, kefir, enzovoort.
* Geen peulvruchten. Dit omvat alle soorten bonen, erwten, kikkererwten, linzen en ook geen pinda’s want dit zijn eigenlijk peulvruchten en geen noten.. Ook alle vromen van soja zijn uit den boze. Dus geen tofu, miso, edamame, enzovoort.
* Geen carrageen (wordt vooral als verdikkingsmiddel gebruikt of als stabilisator), geen MSG (mononatriumglutamaat), geen toegevoegde sulfieten. Als één van deze drie op de verpakking staan, is het niet Whole30. Note to self: altijd labels lezen!
* Geen koekjes of gebak namaken met Whole30 ingrediënten. Dit zijn bijvoorbeeld muffins gemaakt van amandelmeel of pannenkoeken van kokosmeel. (Ja lap. hier ben ik net zo goed in!)
Waarom ik het doe?
Waarom Whole30 doen als ik eigenlijk toch al heel gezond eet? Ik heb veel persoonlijke verhalen gelezen van mensen die Whole30 gedaan hebben. Heel wat van hen spreken over een life-changing experience, vooral de drang naar suiker die wegvalt noemen sommigen een ware bevrijding, ‘food-freedom’ om het even te citeren. Anderen doen het één keer per jaar als detox. In de eerste instantie ben ik zelf vooral benieuwd wat het met mijn lichaam zal doen. Ik heb al heel wat voordelen ondervonden van bijvoorbeeld drastisch granen te verminderen en geen geraffineerde suiker meer te eten. Ik ben benieuwd wat het gaat geven deze dingen echt uit mijn voeding te schrappen – alleszins voor 30 dagen. Vooral yoghurt, muesli, chocolade, quinoa en havermout ga ik heel erg missen. Maar het is ook maar 30 dagen! Bovendien vind ik dat ik als health-blogger dit geprobeerd moet hebben. Whole30 staat bekend om hard-core te zijn, maar guess what.. so am I!
De komende 30 dagen mag je dus enkel super-duper-healthy-food verwachten! En ja, misschien heb ik af en toe jullie support nodig! Wil je zelf Whole30 proberen of gewoon wat meer erover te weten komen? Dan kan je een kijkje nemen op de officiële website of je kan het Whole30 boek lezen. Whole 30 is trouwens een zeer open initiatief waar ook ruimte is voor debat. I like it!
Hieronder al even mijn ontbijt van vanochtend: