Home Blog Pagina 71

Green Iced Tea met munt en limoen

2

“Feeling hot hot hot!”. Wat een dag gisteren seg! Meer van dat pretty please! Toen ik gisterenavond een lange wandeling met Toulouse ging maken was het overal te ruiken; de geur van barbeque. Ik denk dat zowat heel Vlaanderen en Nederland de barbeque uit zijn stal gehaald heeft gisteren. En terecht! Al moet ik zeggen dat bij mij de BBQ nog op zijn plek blijft staan. Wat er wel op tafel stond? Homemade green iced tea! Een grote pot van 5 liter met een tapkraan voor iedereen!

Eigenlijk was het zelfs geen groene thee maar witte – die gelukkig ook mega gezond is! Het plan was wel groene te maken, tot ik in de namiddag tot de conclusie kwam dat alle pure groene thee op was en er enkel nog groene thee met jasmijn in de kast stond. En dus – aangezien ik al grote beloftes gemaakt had tegenover mijn vrienden – werd het dan maar witte. Een risico want Pai Mu Tan is geen evidente smaak (toch niet voor de theedebutant, je weet wel de zwarte-thee-uit-zakjes-drinker liefst met 2 suikertjes-type), hij is een beetje bitter. Maar het was meer dan geslaagd!

Niet al mijn vrienden zijn gezonde-foodies en al helemaal geen gezonde-drinkers – hoewel ik poog heel overtuigend te zijn *wink! There is only so much I can do.. Maar met deze 5 liter iced tea in deze absolutely adorable dispenser was het makkelijk om ze aan dit gezonde drankje te krijgen. Je kan de dispenser jar vinden in 5 liter en zelfs in de 8 liter versie – voor diegenen met veel dorst, of veel vrienden.

Omdat ik nog steeds de Whole30 detox aan het doen ben heb ik er geen honing in gedaan. Zoetebekken kunnen uiteraard honing toevoegen. Ik zet het mee in het recept!

Green Iced tea zelf maken

 

De ingrediënten hieronder zijn voor 4 liter ice tea.

Ingrediënten:

– 4 handen vol Pai Mu Tan thee (als je gewone groene thee neemt, doe dan maximaal drie handen vol)
– 4 liter water
– 4 biologische limoenen (in schijfjes gesneden)
– Een muntplantje
– 8 lepels honing (optioneel)

Hoe:

– Kook 4 liter water in verschillende batches. Ik neem vier kommen waar ik telkens een liter kokend water in doe.

– Laat per kom een thee-ei met 1 handje vol verse thee trekken in het water. Hoe lang is afhankelijk van je thee. Bij Pai Mu Tan kan je op 2 á 3 minuutjes rekenen.

– Haal de thee-eieren uit de kommen en (als je de zoetere variant wil) voeg per kom 2 lepels honing toe. Roer de honing door de thee.

– Laat afkoelen en zet in de koelkast tot de thee koud geworden is.

– Giet de koude thee in een dispenser en voeg er de limoenen en de munt (met stengels erbij) aan toe. Hou wat limoen en muntblaadjes opzij voor decoratie.

– Laat een uur staan zodat de smaken van de munt en de limoen in de thee kunnen trekken.

– Roer met een spatel in de dispenser. Voeg er veeeeeeeeeeeeeel ijs aan toe.

Leeeeeeeeeeet’s get this party started, in here.. 

Healthy-on-the-go tip: Neem de volgende dag een fles met de iced tea mee voor onderweg. Dat filerijden zal er een stuk aangenamer mee worden! I pwomise!

Butternutpap

1

It’s going to be a busy week! Behalve dat er veel gewerkt zal moeten worden zitten ook de avonden propvol. Het is de opening van de pop-up van een ex-collega van me, een dinnertje met nichtjes M en S., een vader-dochter lunch, een cursus kiemen in Amsterdam  en een optreden geven. Volgend weekend ga ik naar de Organic Food Expo in Londen – kijk ik zo naar uit! – en dus zal ook daar wat werk naar voren geschoven moeten worden. In een notendop: druk druk druk! En ondertussen moet ik mijn Whole30 detox – die wel wat planning vraagt – nog in het achterhoofd houden. Daarom maak ik deze zondag mijn ontbijt voor de komende 3 dagen al. Helemaal Paleo en helemaal Whole30-proof.

Deze butternutpap is het ideale ontbijt voor wie zijn suikerinname – especially in the morning – wil minderen. Er zitten geen zoetmakers in, ook geen honing of mayple syrup ofzo. Gewoon puur, met de zachte zoete smaak van de appels. Ben je echt een zoetebek? Dan kan je er zeker een theelepel mayple syrup op doen op het einde. Maar om te beginnen: try!

De pap maak je uiteraard warm. De komende week mag het dan wel stralend weer worden – hellooooo sunshine! – de ochtenden zijn nog steeds fris en mijn druk schema vraagt om een vroege wekker. En dus kan ik nog volop genieten van een verwarmend papje om de dag mee te starten.

Je zal in het recept zien dat er ook gember in dit recept zit. Zelf ben ik een fan van verse gember te gebruiken, maar dat smaakt wel wat extra hard door. Ben je niet zo verzot op gember, gebruik dan gemberkruiden en niet te veel. De gember is wel ideaal om je immuunsysteem te boosten. Voel je een verkoudheid opkomen, dan is dit jou go-to breakfast deze week! De kaneel zorgt voor de antioxidanten en daarbovenop start je de dag met groenten – awesome!

Gezond ontbijten butternutpap

 

Ingrediënten: 

Butternut
– 2 (biologische) appels
– 200 ml kokosmelk (uit blik)
– 1,5 theelepel kaneel
– 0,5 theelepel gemberkruiden (of een klein stukje verse gember)
– snuifje zout
– snuifje nootmuskaat
– Geraspte kokos (ongezoet)
– Amandelschilfers

Hoe:

– Maak eerst de butternut klaar. Prik met een vork rondom rond gaatjes in de butternut. Leg in een ovenschaal of op een bakpapier in de oven voor 55 a 60 minuten op 180 graden. Draai halfweg even om.

– Snijd de butternut open en verwijder de pitten (mijn kippen zijn hier dol op!). Hol de butternut uit en doe in een bewaardoos.

– Neem 350 gram van de butternutpuree (de rest kan je later deze week in een ander recept gebruiken, mijn butternutschotel kan ik je zeker aanraden!). Doe het in de blender

– Schil de appels en verwijder het klokhuis. Doe de appels, kokosmelk, kaneel, gember, zout en nootmuskaat bij in de blender en blend tot een pap.

– Bewaar op deze manier in een (bij voorkeur glazen) bewaardoos in de koelkast.

– Wanneer je klaar bent om het op te smullen neem je wat pap en warmt deze op. Doe in een leuke mason jar, strooi er geraspte kokos over, amandelschilfers en optioneel een lepeltje mayple syrup.

Healthy on the go tip: Drukke ochtenden? Doe de pap op voorhand in 3 verschillende Mason Jars (250 ml) en bewaar ze zo in de koelkast. Warm ’s ochtends je mason jar (zonder deksel) op in de microgolf oven, strooi geraspte kokos en amandelschilfers erover en smullen maar!

Leftover fritta’s met veel groentjes

0

Gosh, what a busy week! Ken je dat, zo van die dagen dat je van hier naar daar holt, tijd tekort komt, bijna niet thuis bent en toch op het einde van de dag maar twee dingen van je to-do lijstje kan schrappen? Het beschrijft zowat mijn afgelopen week. En dat terwijl ik aan de Whole30 detox bezig ben. En dus niet in de mogelijkheid ben onderweg veel eten te scoren. Want guess what, een tankstation of krantenwinkeltje biedt helaas erg weinig opties om gezond te eten. Maar dat hoef ik jou waarschijnlijk niet te vertellen. Bananen, druiven en noten zijn mijn redders in nood deze dagen. Ik zet geen voet buiten zonder! Want deze 30 dagen – 1/3 down btw – zijn er geen uitzonderingen.

Soit. Het was een week van leftovers. Dat moet heel duidelijk geweest zijn aan mijn instagram feed van deze week! Als ik over de middag toch de kans had om een vuurtje te bemachtigen dan heb ik een aantal keer fritta’s gemaakt. Een combinatie van een omelet met veeeeeel groentjes, gestapeld in een stack en idealiter met wat sla erbij (Eat a salad with everything, remember?!).

Ik wilde toch een keertje mijn fritta’s delen. Niet omdat ze een verfijnd recept vragen ofzo. Neen. In tegendeel. Net omdat ze zo makkelijk zijn en je er eindeloos mee kan combineren. Soms zijn het de simpele dingen waar we straal overheen kijken. Met mijn strenge Whole30 detox is dit één van de makkelijkste dingen om snel te bereiden en vooral het is ook nog eens zoooo voedzaam. Lekker wat proteïne opdoen, samen met all the goods van groenten, de échte superfoods!

Tussen het hollen door viel mijn oog deze week op mijn camera en dus heb ik er gauw wat foto’s van genomen. Ik leg je hieronder even uit wat er allemaal in zat. Pin je er niet op vast want zoals ik al zei; de mogelijkheden zijn eindeloos. De bloemkool die ik nog liggen had was geroosterde curry bloemkool uit de oven van de vorige dag (schrijf ik een volgende keer nog wel eens wat over) maar hieronder schrijf ik recept even op met gewone bloemkool. Ik heb kokosolie als vetstof gebruikt, so good for you, hier kan je nog eens nalezen waarom je écht kokosolie aan je maaltijden moet toevoegen.

In zijn geheel een vullende en super gezonde lunch die je zeker moet onthouden!

Fritta's omelet met groenten (gezond recept)

Ingrediënten:

– Gekookte bloemkool (idealiter leftovers van de vorige dag)
– Gehakt naar keuze (idem hier: leftovers it is!)
– 3 eieren
– Spinazie
– Sjalot
Kokosolie
– 1 theelepel kokosmeel
– Snuifje nootmuskaat
– Peper en zout

Hoe?

– Kluts de 3 eieren in een grote kom. Doe de theelepel kokosmeel erbij.

– Doe er de leftover bloemkool en het gehakt in (hoeveelheid naar keuze, of je kan het weglaten als je liever vegetarisch wil). Zorg ervoor dat de bloemkool in kleine stukjes gedaan is. Rommel door elkaar.

– Hak de spinazie heel fijn en doe deze erbij. Kruid vervolgens af met zout, peper en een beetje nootmuskaat.

– Verwarm een klein beetje kokosolie in een grote pan. Doe er de sjalot in en bak voor 2 minuutjes. Doe ze bij het ei-mengsel

– Giet met een sauslepel het ei-mengsel in de pan in verschillende fritta’s – zorg ervoor dat ze niet in elkaar overlopen. Doe het desnoods in twee keer. Zet een desksel op de pan zodat ook de bovenkant meteen mee warm wordt.

– Draai de fritta’s met een spatel om. Een bak nog even aan de andere kant.

– Stapel de fritta’s op elkaar en serveer met een slaatje.

Laatste stap: smullen en weer klaar om er tegenaan te gaan! Njoy!

 

Kokosolie: 7 redenen om kokosolie te eten

Het is ondertussen dag 7 van mijn hele Whole30 experience. En so far so good! Op de chocolate cravings na dan, want die zijn er nog steeds.. Tijdens Whole30 mag je geen boter eten. Ook geen grasboter die eigenlijk heel gezond is. En omdat ik voorlopig nog geen ghee gemaakt heb doe ik het dus met extra vierge olijfolie en extra vierge kokosolie. En over die laatste wil ik toch een beetje meer vertellen want kokosolie is suuuuuuuuper gezond. Een superfood die zijn tittel dubbel en dik verdient!

Kokosolie is één van de rijkste bronnen van verzadigd vet. 90% van de vetzuren uit kokosolie zijn verzadigd. Daardoor werd kokosolie in het verleden vaak – helemaal ten onrechte – gedemoniseerd. Het onderzoek van de laatste jaren toont aan dat het hele aderverstoppings-verhaal een mythe was. In tegendeel, het zijn geoxideerde vetten heel gevaarlijk voor je gezondheid en.. Guess what! Verzadigde vetten zijn de meest stabiele. Ze kunnen heel hoge temperaturen aan zonder te oxideren. Verzadigde vetten zijn daarom perfect om mee te koken!

Kokosolie is bij ons vrij nieuw. Het is iets exotisch. Maar er zijn bevolkingsgroepen die bijna uitsluitend op kokosnoten overleven. En deze populaties zijn bij de gezondste van de wereld! Maar waar is kokosolie dan allemaal goed voor? Ik geef je graag 7 redenen mee om meer kokosolie te consumeren!

1. Kokosolie is goed voor je brein.

Niet alle vetzuren zijn gelijk. Kokosolie bestaat vooral uit middellange vetzuren. Deze kunnen gebruikt worden als een snelle energiebron, ze worden niet makkelijk in het lichaam opgeslagen als vet. De midellange vetzuren worden omgezet in ketonen en die kunnen onze hersenen gebruiken als energiebron. Verschillende hersenziekten ontstaan doordat de hersenen geen suiker uit het bloed kunnen halen en daardoor afsterven. Ketonen worden echter wel opgenomen. Kokosolie is daarom een wondermiddel voor Alzheimerpatiënten en de wetenschap onderzoekt de voordelen voor epilepsie, Parkingson, ALS en nog veel meer.. Het kan aan mij liggen maar ik vond dit ongelooflijk!

2. Kokosolie geeft je lang energie.

Diezelfde middellange vetzuren zorgen ervoor dat je langer energie hebt. Hierdoor zou kokosolie ideaal zijn voor mensen die gewicht willen verliezen. Sounds good no?

3. Kokosolie bestrijdt bacteriën, virussen en schimmels.

De helft van de vetzuren in kokosolie is Laurinezuur. Laurinezuur doodt gevaarlijke ziekteverwekkers als bacteriën, virussen en schimmels. Ook zou kokosolie helpen infecties te bestrijden.

4. Kokosolie gaat het hongergevoel tegen.

Dit is weer te danken aan de ketonen. Ze hebben een honger reducerend effect op ons lichaam. Onderzoek toonde aan dat mensen die de meeste middellange vetzuren eten ongeveer 250 caloriën minder per dag eten. Zonder daar ook maar iets van moeite voor te doen. Je zal dus minder eten zonder het te merken. Op lange termijn dus zeker de moeite als je wat kilo’s kwijt wil.

5. Kokosolie verkleint de kans op een hartaanval.

Kokosolie heeft een positief effect op de cholesterol. Het doet de goede cholesterol (HDL) verhogen en zet de LDL om naar de niet schadelijke variant. Hierdoor zou de kans op hartaanvallen verkleinen.

6. Kokosolie helpt je buikvet te verliezen.

Onder andere door het gereduceerde hongergevoel en de boost in vetverbranding is kokosolie ideaal om gewicht te verliezen. Het blijkt vooral effectief te zijn om buikvet kwijt te raken. Buikvet is het gevaarlijkste want het duidt op teveel vet rondom de organen met alle gevolgen van dien. Verschillende studies toonden al aan dat enkel het toevoegen van kokosolie en niks – zoals in nothing at all! – wijzigen aan je dieet of levensstijl toch een vermindering van buikvet kan geven. CRAZY!

7. Kokosolie gaat diabetes tegen.

De middellange vetzuren – once again – zorgen voor een betere glucosetolerantie en voor het verbranden van vet. Kokosolie verhoogt ook de insuline sensitiviteit. Een mooie combo om diabetes tegen tegen te gaan en zeker goed voor mensen die er al mee worstelen.

Ain’t no doubt about it! Kokosolie is super gezond. Ik hoop dat ik je een aantal redenen heb gegeven die jou kunnen overtuigen van deze superfood. Voor je naar de winkel holt en een pot gaat kopen nog even dit: neem ALTIJD extra vierge kokosolie. Deze is niet aangetast door verhitting op hoge temperaturen of chemische stoffen.

Kook jij al met kokosolie? In welke gerechten gebruik je het? Laat het me weten in de comments onderaan!

Wat inspiratie nodig voor gerechten met kokosolie? Je kan deze brownies van zoete aardappel proberen

Gezond dessert zoete aardappel paleo

Of voor het avondeten een stukje vis met quinoa en spinazie

Quinoa spinazie rozijn vis

Of bananenbroodI would kill for this one right now!

Bananenbrood recept

Whole 30 Detox

Één april: D-DAY! En nee het is geen grapje… Vandaag start ik wel degelijk Whole30! Toch een beetje nerveus – I must confess – ben ik er vanochtend aan gestart. Ik leg je even uit wat het juist is en waarom ik het doe.

Wat is Whole30?

Whole30 is een voedingsprogramma, het is een soort super detox van 30 dagen. Het is de bedoeling je voedingspatroon even te resetten door voedselgroepen die schadelijk kunnen zijn of negatieve effecten kunnen hebben op je gezondheid voor 30 dagen weg te laten. Sommige voedselgroepen – zoals suikers, granen, melkproducten en peulvruchten – kunnen een impact hebben op je lichaam zonder dat je je daarvan bewust bent. Uiteraard is niet iedereen lactoseintolerant of allergisch aan gluten maar de voedselgroepen die Whole30 schrapt zijn voedingsgroepen waar een heel aantal mensen toch enige vorm van gevoeligheid voor hebben. Bovendien wordt suiker volledig weggelaten (ook stevia en andere alternatieve zoetstoffen trouwens) om zo van de sugarcravings af te raken. Ook bijna alle processed foods (met een resem e-nummers) zijn geen optie voor 30 dagen. Waardoor je verplicht wordt om vers te eten. Whole30 volgt de paleo visie, al zijn er toch een aantal verschillen. Zo kan honing bijvoorbeeld niet binnen Whole30 maar aardappelen bijvoorbeeld wel.

Wat zijn de regels?

Ik ben een firm believer van vooral in het achterhoofd te houden wat je allemaal wél mag eten en welke voedingsstoffen allemaal super goed voor je zijn. Volgens mij is het de enige juiste houding tegenover een gezonde levensstijl en het daarbij horende gezonde voedingspatroon. Daarom start ik ook graag met wat er tijdens Whole30 allemaal wel mag.
Mijn maaltijden van de komende 30 dagen zullen bestaan uit vlees, vis, zeevruchten, veeeeeeeeel groenten, fruit, noten, zaden, eieren en oliën. Vooral heerlijk verse dingen en de producten die wel uit een bokaal of blik komen met maar 1 a 2 verschillende ingrediënten – ik denk aan tonijn uit blik, tomatenpassaat enzovoort.

Wat mag er niet tijdens Whole30?

* Geen toegevoegde suiker, zowel artificiële als natuurlijke suikers zijn een no-go. Dus geen gewone suiker, rietsuiker, agave, honing, ahorn, stevia, canderel,.. Dit wordt extra uitkijken in de winkel. In de meest onverwachte dingen – spek of hesp bijvoorbeeld – zit suiker of glucosestroop. You’ll be surprised! 

* Geen alcohol. Like in none at all. Ook niet voor te koken.. Op zich niet zo’n uitdaging denk ik. Zolang thee en water mogen ben ik blij!

* Geen granen. Ook hier geen uitzonderingen. Dat wil zeggen geen tarwe, geen rijst, Spelt, quinoa, haver, maïs,.. Zelfs al zijn ze glutenvrij. Dit wil dus ook zeggen dat alle deegwaren geschrapt moeten worden tijdens Whole30. Dit wordt voor mij waarschijnlijk de moeilijkste, ik mis mijn muesli nu al..

* Geen melkproducten. Geen melk maar ook geen kaas, yoghurt, boter, kefir, enzovoort.

* Geen peulvruchten. Dit omvat alle soorten bonen, erwten, kikkererwten, linzen en ook geen pinda’s want dit zijn eigenlijk peulvruchten en geen noten.. Ook alle vromen van soja zijn uit den boze. Dus geen tofu, miso, edamame, enzovoort.

* Geen carrageen (wordt vooral als verdikkingsmiddel gebruikt of als stabilisator), geen MSG (mononatriumglutamaat), geen toegevoegde sulfieten. Als één van deze drie op de verpakking staan, is het niet Whole30. Note to self: altijd labels lezen!

* Geen koekjes of gebak namaken met Whole30 ingrediënten. Dit zijn bijvoorbeeld muffins gemaakt van amandelmeel of pannenkoeken van kokosmeel. (Ja lap. hier ben ik net zo goed in!)

Waarom ik het doe?

Waarom Whole30 doen als ik eigenlijk toch al heel gezond eet? Ik heb veel persoonlijke verhalen gelezen van mensen die Whole30 gedaan hebben. Heel wat van hen spreken over een life-changing experience, vooral de drang naar suiker die wegvalt noemen sommigen een ware bevrijding, ‘food-freedom’ om het even te citerenAnderen doen het één keer per jaar als detox. In de eerste instantie ben ik zelf vooral benieuwd wat het met mijn lichaam zal doen. Ik heb al heel wat voordelen ondervonden van bijvoorbeeld drastisch granen te verminderen en geen geraffineerde suiker meer te eten. Ik ben benieuwd wat het gaat geven deze dingen echt uit mijn voeding te schrappen – alleszins voor 30 dagen. Vooral yoghurt, muesli, chocolade, quinoa en havermout ga ik heel erg missen. Maar het is ook maar 30 dagen! Bovendien vind ik dat ik als health-blogger dit geprobeerd moet hebben. Whole30 staat bekend om hard-core te zijn, maar guess what.. so am I!

De komende 30 dagen mag je dus enkel super-duper-healthy-food verwachten! En ja, misschien heb ik af en toe jullie support nodig! Wil je zelf Whole30 proberen of gewoon wat meer erover te weten komen? Dan kan je een kijkje nemen op de officiële website of je kan het Whole30 boek lezen. Whole 30 is trouwens een zeer open initiatief waar ook ruimte is voor debat. I like it!

Hieronder al even mijn ontbijt van vanochtend:

Whole 30 dieet

Chocolade brownies van zoete aardappel

5

Vanaf morgen start ik Whole 30 – en ja ik ben een beetje nerveus! Voor wie Whole 30 niet kent, morgen meer daarover maar basically is het een detox van 30 dagen alleen ‘real food’ en dat binnen de paleo visie. Zorgen voor morgen want omdat chocolade niet binnen Whole 30 valt ga ik er vandaag dubbel en dik van profiteren!

En dat met deze – oh so yummie – chocolade brownies, gemaakt van zoete aardappel en dus ook meteen glutenvrij! De brownies zijn ook notenvrij trouwens. Er zit wel kokosmeel en kokosolie in maar hoewel deze beauty’s kokos-noten heten zijn het eigenlijk steenvruchten. De brownies zijn super makkelijk te maken en smaken heerlijk, laat je dus zeker niet afschrikken door de zoete aardappel – dewelke trouwens ook eigenlijk geen aardappel is. Als natuurlijk zoetmiddel gebruik ik ahornsiroop – ook mayple syrup of esdoornsiroop genoemd.

Let’s be honest, dit is een dessertje of weekend-treat en geen dagelijkse kost. Natuurlijke suiker is nog steeds suiker. Maar voor een dessertje is het zeker en vast een gezondere variant. Eeeeeeeen, er zitten ook nog een aantal super foods in, zoals kokosolie en cacao. Kokosolie is onder andere goed voor je brein, is super om vet te verbranden, gaat epilepsie tegen en verlaagt bloeddruk en cholesterol. Cacao zou beschermen tegen kanker en hersenaandoeningen. Gimme, gimme!!

Gezond dessert zoete aardappel paleo

Onderstaande hoeveelheden maken ongeveer 12 brownies.

Ingrediënten:

– 1 grote zoete aardappel
– 2 eieren
– 6 lepels kokosolie (gesmolten)
– 2 lepels kokosmeel
– 5 lepels ahornsiroop
– 3 theelepels vanille extract
– 6 lepels RAW cacaopoeder
– 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat)
– handje vol stukjes chocolade (min. 70% puur)

Hoe:

– Schil de zoete aardappel en rasp hem volledig. Je mag de grootste rasp-gaatjes gebruiken (mijn rasp-vocabulaire is niet zo uitgebreid maar je weet wat ik bedoel he).

– Voeg daarbij alle andere ingrediënten. Meng alles tot het één massa wordt.

– Doe op een bakpapier in een vierkante ovenschotel en verdeel gelijkmatig.

– Zet in een voorverwarmde oven op 180 graden voor 25 minuten.

– Haal het bakpapier uit de ovenschotel, laat 5 minuten afkoelen en snijd vervolgens met een pizzasnijder brownies van het geheel.

Njoy! 🙂

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks