Home Blog Pagina 58

Gezond eten in Rome

Wat heb ik er een fijne citytrip opzitten! Ik ben dol op Italië en Rome is dan ook nog eens mijn favoriete stad in die prachtige laars! Dat het gemiddeld zo’n 26 graden was maakt het uiteraard extra leuk – en het contrast met België extra groot btw. Heerlijk eindeloos dwalen door die kleine gezellige straatjes, ’s avonds in een lichte jurk nog buiten op een terras een theetje drinken,.. Elke keer ik in Italië ben denk ik: ‘ik wil hier wonen!’. En wie weet.. One day.. Maar, for now, zal het bij citytripjes blijven vrees ik.

Ik ben deze keer op zoek gegaan naar healthy spots, gezonde plaatsjes om te gaan eten dus. Op zich is Italië niet het makkelijkste land om gezond te eten, althans de grootsteden niet. En ja, een citytripje in het prachtige Rome is inderdaad dé uitgelezen kans om eens onbezonnen te zondigen. Dat heb ik ook gedaan. Ik hou heel veel van gezond, maar ook van zoet én ik ben een sucker voor al wat ‘culturele’ waarde heeft. Denk: het kleine keukentje aan het Spaanse plein met de beste tiramisu, het oudste ijssalon van Rome (Giolitti), de beste verse pasta in de stad, de beste koffiezaak (en ik lust niet eens koffie),.. ik wil het allemaal geproefd hebben. Daarbovenop moet ik toch een keertje pizza en eens een pasta naar binnen smikkelen (when in Rome.. he?). Dus dan komt mijn eigen gouden regel: COUNTERBLANCE.

Wat ik de ganse dag door doe is liters water drinken. Dat helpt me niet enkel detoxen, tis ook gewoon kei hard nodig in die hitte. Zeker als je je citytrip ook wat sportief maakt. Zo heb ik Rome ook met de fiets gedaan via Baja Bikes. Zo bekijk je de highlights van de stad op een halve dag, je weet meteen welke buurten iets voor jou zijn (idealiter iets voor de eerste dag dus!) én je beweegt. Win, win, win als je het mij vraagt!

Verder is er in Rome veel vers fruit te vinden op marktjes en aan kramen. Mijn pre-ontbijt bestond dus steevast uit 2 stukken fruit. Zo heb ik mijn vitamientjes al meteen binnen en stort ik mij niet meteen op al die zoete koeken waar de Italianen ook al zo goed in zijn. Maaaaaaaaar gelukkig zijn er ook heel wat – en steeds meer – gezonde opties in Rome. Ik ging over de ganse stad op zoek en deel heel graag wat ik allemaal gevonden heb. Ik zet ze even voor jou op een rij.

Ginger

Ginger rome Gezond eten rome

Ik steek van wal met mijn favoriete gezonde ontbijtplaats. Het interieur alleen al is zoals je kan zien ge-wel-dig. Ginger is alle dagen op vanaf 10u ’s morgens tot middernacht. Je kan er dus op alle momenten gaan eten maar mijn voorkeur gaat toch naar het ontbijt. Ze hebben onder andere een heerlijke açai bowl met granola en vers fruit. Het is ook ideaal om je not-so-healthy-friend mee naartoe te nemen, ze hebben namelijk ook een heel uitgebreid assortiment aan broodjes met verschillende verse hammen. Niet in de ochtend hier geraakt? Geen probleem spring gerust binnen voor een smoothie on-the-go of een shotje aloë vera. Of gewoon voor een heerlijke salade of verse zalm ’s middags of ’s avonds.

Adres Ginger: Via Borgognona 43
Open: alle dagen tussen 10u en 00u.

Il Margutta

Il Margutta Rome

Jeezes wat was ik blij toen ik – redelijk toevallig – op dit vegetarisch restaurant stuitte. Dit is dé plek om romantisch en gezond te gaan tafelen zonder je vleesje te missen. De producten zijn van super kwaliteit en hun groenten en fruit komen vooral uit eigen tuin. Ik heb hier een salade van spinazie en aardbeien gegeten. Heerlijk! Il Margutta heeft ook verschillende veganistische gerechten en op de kaart staat duidelijk aangegeven welke gerechten welke allergieën kunnen uitlokken. Ideaal dus als je bv allergisch bent aan noten, tomaten, of eender wat eigenlijk. De menu duidt ook welness gerechten aan, gerechtjes die licht verteerbaar zijn. Ook fodmap eters kunnen er hun slag slaan want ook daar wordt rekening mee gehouden. Super gezellig, vlak bij Piazza del Popolo, in één van de mooiste straten van Rome: de Via Margutta.

Adres Il Margutta: Via Margutta 118.
Open: alle dagen van 9u30 tot 23u.

FaBio

Fa Bio Rome gezond eten in Rome

Ik denk dat mijn gezicht boekdelen spreekt op deze foto! Niet? Dit piepkleine plekje is een verborgen spot vlakbij het Vaticaan en het Sint Pieters plein. Het is niet om je neer te zetten en op het gemakje te eten maar wel dé plek om heerlijke salades af te halen. Voor je neus worden ze gemaakt door het geweldig goedlachse Fa Bio team en je kan de salade helemaal naar je wens aanvullen. Wil je avocado erbij? Geen probleem! Wat fruit bij in de salade? Kan je krijgen! A la minute wordt er een heerlijk verse salade gemaakt, helemaal bio ook!! Je krijgt de salade mee in een bakje en geweldig is om die dan aan één of andere fontein of gewoon ergens op een bankje te gaan opsmullen.

Adres Fa Bio: Via Germanico 43.
Open: van maandag tot en met vrijdag van 10u30 tot 17u30. Zaterdag tot 16u en zondag gesloten.

Aromaticus

Aromaticus Rome gezond eten in rome

Als je van eten houdt dan moet je in de Via Urbana zijn. Een geweldig gezellig straatje parallel aan de Via Cavour die uitkomt aan het Colosseum dat bovendien nog niet door veel toeristen ontdekt is. De ganse straat heeft heerlijke eetadresjes, je kan makkelijk je ganse vakantie in Rome hier gaan eten en nooit teleurgesteld worden. Heerlijk gezonde gerechten vind je dus in de Aromaticus. Ik raad aan het voor de lunch te doen. Dan kan je bv net als ik een quinoa salade met artisanale tofoe nemen of een gezond groentesapje. De uitbaters zijn ook hier weer super vriendelijk en het groene decor zet je ook meteen in een gezonde stemming.

Adres Aromaticus: Via Urbana
Open: van dinsdag tot en met zondag vanaf 11u, minstens tot 21u30.

Via Urbana

Urbana 47 Rome gezond eten

In dit heerlijke restaurant is niet gezondheid hun selling point. Wel authentieke en kwalitatieve gerechten. Heel wat van hun gerechten zijn ook biologisch en dus mits de juiste keuzes kan je hier van een heerlijk gezonde maaltijd genieten. Ik koos voor een biologische kip met spinazie en asperges en on-the-side was er ook nog een linzensalade met peer bij. Om duimen en vingers bij af te likken! Ideaal ook als je met minder healthy-gezinden op vakantie bent. De kaart is beperkt (vaak een teken dat het heel vers is!) bij Urbana 47 maar wel gevuld met heerlijke Italiaanse gerechten. Oh ja, en de tiramisu is ook wel heel lekker hier. Oeps.

Adres Urbana 47: Via Urbana 47.
Open: alle dagen van 8u30 tot 00u.

Zo dat waren mijn gezonde tips voor Rome. Heb je zelf ergens lekker gezond gegeten? Al één van deze adresjes getest? Laat het zeker weten in de comments hieronder!

 

Broccolibrood op Itliaanse wijze

Ondertussen zit de Gezonde Goesting erop en wat zijn die 8 weken voorbij gevlogen seg! Het was een fantastische belevenis om een tv-programma te mogen maken over mijn grootste passie! Ik ben het ganse njam-team super dankbaar voor de fijne draaidagen en wil ook iedereen bedanken voor de lieve comments alle weken en de vele foto’s die ik heb doorgekregen van de gerechten die jullie gemaakt hebben. Absoluut hartverwarmend! Als je één van de afleveringen gemist hebt dan kan je de herhalingen nog op njam bekijken, of gewoon online in de videozone van Bye Bye Cheeseburger bijvoorbeeld.

Eén van de populairste recepten was het broccolibrood uit de eerste aflevering. Dat viel blijkbaar echt goed in de smaak. In de aflevering heb ik er een smosje van gemaakt met tonijnsalade zonder mayonaise. Maar vandaag wil ik je nog een ander alternatief voorschotelen. Namelijk: het broccolibrood op Italiaanse wijze! Suuuuuuper lekker en ideaal als lunch!

Wie het broccolibrood nog niet gemaakt heeft wil ik er even op wijzen dat het goed vult. Ik gebruik namelijk amandelmeel in plaats van tarwe en dus krijg je veel noten binnen bij zo’n broodje. Wat dan weer het voordeel heeft een lekker vol gevoel te geven, ook al eet je er niet zoveel van – hoera! Net daarom vind ik het ook zo fijn een stukje ‘on the go’ mee te nemen. Elk hongertje is zo gestild!

Nog een tip voor het broccolibrood? Eén: doe niet alle broccoli in één keer in de blender maar stukje per stukje. Trust me on this one! En twee: maak het dun. Kies een voldoende ruime ovenschaal om het broccolibrood in te doen.

Voor de rest is het een super simpel recept en absoluut foolproof!

Italiaans broccolibrood

Broccolibrood met tomaatjes

Het recept hieronder is voor vier stukken broccolibrood (stukken zo groot als op de foto). Reken op 2 a 3 stukken per persoon. En ja op de foto’s liggen er maar twee stukjes, ik kon écht niet meer wachten, oeps!

Ingrediënten:

  • 1 broccoli
  • 100 gram amandelmeel
  • 4 eieren
  • Fleurs de sel
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden
  • 125 gram mozzarella
  • Een hand vol kerstomaatjes
  • Verse basilicumblaadjes
  • Extra vierge olijfolie
  • peper en zout

Hoe:

  1. Maak het broccolibrood klaar in de oven. Het recept vind je hier op de site van njam.
  2. Snijd het broccolibrood in rechthoekige stukken.
  3. Bedek de stukken met plakjes mozzarella.
  4. Snijd de kerstomaatjes in schijfjes en leg ze op de mozzarella.
  5. Kruid af met peper en zout.
  6. Zet ze in de oven onder de gril, tot de mozzarella begint te smelten en de tomaatjes lichtjes krimpen.
  7. Voeg nog wat basilicumblaadjes en extra vierge olijfolie toe.

En smullen maar!

 

Mijn favoriete yoga outfits

Mijn eerste blog ooit was er eentje over schoenen. En een paar maanden daarna eentje over mode in het algemeen. Geleden van 2009 al, toen ik dat blog-virus te pakken kreeg. Time flies!

En hoewel ik nu over gezond eten en healthy living blog, blijf ik een mode-gek. Nu ja. Ik koop graag kleding daar komt het vooral op neer. En aangezien ik nu zoveel yoga doe, heb ik ook veel yoga kleding – slash active wear – nodig (“nodig” je weet wel he). En leuke sportkleding motiveert mij altijd om te gaan sporten. Dus das nog een extra uitvlucht om yogakleding te kopen, hihi!

Tegenwoordig is de keuze gigantisch! Wat doet het mij plezier om alle die hippe brands over de hele wereld te zien opkomen! Minder goed voor mijn portemonnee maar bon dan weten we weer waarom we werken.

Graag zet ik een aantal van mijn favorieten op een rij. Sommige collecties zijn misschien niet meer te verkrijgen, maar ik hoop dat het je een idee kan geven waar je welke stijl kan vinden.

Steffi Vertriest Yoga Stronger 01

STRONGER

Sinds kort ben ik een grote fan van dit Zweedse merk dat sinds hun oprichting in 2013 nu steeds populairder wordt. En terecht! Hun kleding is echt super leuk en ik hou ervan hoe ze voor complete outfitjes met dezelfde print gaan. Van elke lange broek is er een korte, met bijhorend topje, bijhorende t-shirt en accessoires. Ideaal als je voor een volledige sportoutfit wil gaan. Ik draag hier de ‘marble’ collectie, ik koos voor een korte short en een top omdat ik het vooral voor de Bikram yoga gebruik en daar wil je zo weinig mogelijk stof.

Het merk is hier te verkrijgen.

Steffi Vertriest yoga Hollister

HOLLISTER /  A&F

Ik stond er eerst wat sceptisch tegenover want een merk dat niet dedicated sport-gericht is bakt niet altijd evenveel van sportkleding. Maar ik moet toegeven dat Abercrombie en Hollister er best goed in zijn. De broek die ik hier draag is één van mijn favoriete voor in de winter want ze is super zacht en toch een beetje warm. En ze behoud ook goed haar vorm wat niet altijd het geval is met van die zachte stoffen. Onderaan de broek zitten kleine ritsjes, dat had niet gehoeven voor een yoga outfit maar voor andere sporten kan dat minder kwaad natuurlijk. De top is van Hollister die eerder dit jaar een yoga-assortiment uitbrachten. Zit super goed en ik vind de kleur GEWELDIG. Het heeft ook een prachtige achterkant maar helaas laat deze pose niet toe die te zien.

Steffi Vertriest yoga L'urv

L’URV

Hét merk voor sport-fashionista’s. Ha! Helemaal mijn ding dus! Ik werd meteen verliefd op deze ananas-outfit. Ik had hem gespot op instagram en ben er meteen naar het andere eind van het land voor gereden. Het was het helemaal waard want ik ben echt dol op deze outfit. Behalve dat zou ik het liefst van al hun gehele collectie opkopen maar daarmee wacht ik tot ik de Lotto gewonnen heb – one day. Het merk wordt in België online verkocht door Sweatability.

Steffi Vertriest yoga addidas nike

ADIDAS / NIKE

Er mogen dan wel allerlei hippe, fancy (maar vaak ook) dure merken de kop op steken. Met de basics van Adidas en Nike zit je altijd goed. Het waren mijn twee go-to merken toen ik 5 jaar geleden met yoga begon, voor al die hippe shizzle beschikbaar was. En nog steeds houd ik van de perfectie waarmee deze sportkledij gemaakt is. Qua pasvorm en comfort kan niets aan hen typen. Ze blijven dus ook een groot deel uitmaken van mijn sport-garderode.

Steffi Vertriest yoga Oysho

OYSHO

Dit merk heb ik leren kennen in Barcelona, daar kom je op zowat elke hoek van de straat een Oysho winkel tegen. Ze hebben verschillende collecties waaronder dus ook een sportlijn. Een heel positief punt is dat de sportkleding heel betaalbaar is. En geen nood, je hoeft er niet voor naar Barcelona te vliegen. Je kan het ook gewoon online bestellen en ze shippen gratis al vanaf 40 euro.

Yoga The Barre Steffi Vertriest

 Vie Active Wear 

De outfit die ik hier draag is een super comfortabele van het merk Vie Activewear. Een hoogwaardig merk uit Australië met een heel fijne pasvorm. Ik hou van de kleine details bij deze outfit. De subtiele streepjes aan de knieën, de zachte luipaardprint op de top. Vie Activewear kan je vinden bij Be Billie.

Welke sportkledij vind jij leuk? Tips? Shoot!!

Foto credits to: Stuart Pearce, Phil Eggen en Jorick Michiels.

Quinoa fruitsalade met munt

Vandaag schotel ik u voor: een gezond dessertje! Of snackje, as you wish. Eentje met een beetje vulling aan. Want weet je wat, soms heb ik een klein hongertje tussendoor en dan volstaat fruit gewoonweg niet. Quinoa toevoegen is dan ideaal!

Deze mengeling van exotisch fruit en quinoa is ook perfect voor de brunchtafel of voor bij een barbecue bijvoorbeeld – laat ons hopen dat het daarvoor nog eens het weer wordt binnenkort. Maar liefst van al neem ik het mee op de baan of naar school – grote fan van alles wat on-the-go kan! Na school moet ik nog een tijd naar huis rijden en vaak zit ik dan al met een hongertje. Heel gevaarlijk want op de weg naar de autostrade zijn er verschillende bakkers die ik tegenkom met een mooie lading aan suikerrijk lekkers, dat ik liever wil vermijden. Maar ik ben dus voorbereid, HA!

In principe zou je in deze fruitsalade een hele reeks aan vruchten kunnen steken maar ik heb gekozen voor ananas en granaatappel. Wist je dat fruit dat de meeste zon gezien heeft – exotisch fruit dus bij uitstek – over het algemeen de meeste vitaminen bevat? Het probleem is dat fruit vaak onrijp naar hier verscheept wordt. Daarom is het altijd goed wanneer je een vliegtuig ananas kan scoren! Doordat die een kortere reistijd heeft wordt die later geplukt en heeft die dus over het algemeen meer zon gehad. Vind je geen vliegtuig ananas? Neem dan uiteraard een gewone. Die zit uiteraard ook nog boordevol goede dingen!

Quinoa fruitsalade granaatappel

Dinsdag is er weer een nieuwe aflevering van De Gezonde Goesting. Het gaat over gerechtjes on-the-go deze keer. Heel erg de moeite wanneer je ook op het werk graag iets gezonds voor handen hebt en sla en tomaten echt wel beu bent! Je kan het bekijken dinsdag om 17u30, 21u15 en 23u35 op njam tv of gewoon de volgende dag online, hier op Bye Bye Cheeseburger in de videozone.

Gezond dessert

Ingrediënten:

  • 1 ananas
  • 1 granaatappel
  • Een hand vol muntblaadjes
  • een kleine citroen
  • 70 gram quinoa

Hoe:

  1. Spoel de quinoa af en kook in water tot hij gaar is. Zet opzij en laat afkoelen.
  2. Schil de ananas en snijd in blokjes.
  3. Ontpit de granaatappel (en wissel eerst die mooie blouse voor iets wat vuil mag worden!)
  4. Doe ananas, granaatappel en quinoa in een grote kom en pers de citroen erover uit.
  5. Snijd de munt fijn en strooi het erover.
  6. Verdeel in glaasjes en laat smaken!

Ook ideaal om on-the-go mee te nemen trouwens!

 

Verschil tussen een smoothie en een sapje?

Een sapje of een smoothie? Allemaal hetzelfde? Nee toch niet!

Commercieel wordt het dan wel door elkaar gebruikt, technisch is er toch een verschil. What’s in a name hoor ik je zeggen? Nu ja.. toch wel wat want de impact op je lichaam of het een smoothie of een sapje is, is anders. En dus de moeite om het te weten.

In onderstaand filmpje leg ik het verschil uit in de ‘Vraag-het-aan-Steffi’ reeks van njam tv.

Tegenwoordig is er een super leuk programma op één: Over eten. Een aanrader! Al heb ik toch enkele kanttekeningen bij het stukje over smoothies. In het stuk wordt de vraag gesteld of smoothies nu echt wel gezond zijn. Er wordt onder andere gezegd dat voor een halve liter smoothie er zo’n 20 stukken fruit in zitten en dat dat overeen komt met zo’n 9 klontjes suiker. Hoewel ik een grote fan ben van het programma vind ik het toch jammer dat ze niet wat meer in de diepte gegaan zijn over dat thema. Snap ik uiteraard ook want een tv programma kan geen uren duren. Toch vond ik dat de smoothies onterecht gedemoniseerd werden en daarom even mijn opmerkingen erbij.

Een halve liter smoothie bevat 20 stukken fruit?

Dan zal het hoogstwaarschijnlijk over sappen gaan want 20 stukken fruit krijg ik niet eens in mijn blender. Hier is het dus al essentieel om het verschil te maken tussen sappen en smoothies. Het probleem is dat wanneer je een sapje neemt je met concentraties zit, ook van de suikers dus. Een smoothie daarentegen bevat ook alle vezels nog want we gooien niks weg.

Alle vezels zijn kapot gemixt?

Een gemixte vezel verliest heus niet al zijn waarde. De vezels verdwijnen wanneer je bv een slowjuicer gebruikt, maar mix 10 aardbeien in een blender en je hebt heus nog wel wat vezels binnen. De bulk-waarde – waar een vezel heel belangrijk voor is – blijft nog steeds. En vergeet niet dat je wanneer je een aardbei zou kauwen – en al zeker wanneer je zoals aangeraden bijna 30 keer kauwt voor het doorslikken – je ook heel wat ‘vezels kapot maakt’. Het grootste probleem is dat we bij een smoothie ons eten gaan drinken terwijl eten gegeten moet worden. Alleen op die manier kan je lichaam op tijd signalen geven wanneer je genoeg hebt. Ik ben daarom ook een grote fan van smoothie bowls (zoals mijn avocado smoothie bowl bijvoorbeeld) want daar lepel je je smoothie.

9 klontjes suiker en cola maar 8?

Wederom enkel als je met sappen werkt en dus geconcentreerde fruitsappen hebt en ook enkel wanneer je enkel met fruit werkt en niet met groenten. Bovendien! Zelfs ALS een smoothie meer suiker zou bevatten dan cola – wat het volgens mij niet is – dan nog zitten er in een smoothie een heel pak goede dingen. Die goede dingen zitten niet in cola. Maar in cola zit wel een hele boel andere crap. Laat het dus heel duidelijk zijn dat een verse smoothie ALTIJD gezonder is dan cola. Punt.

Voila, dat is ook weer van mijn lever! Als je trouwens Over Eten wil bekijken dan kan dat elke woensdagavond op één of hier online.

Heb je nog vragen over de gezonde keuken? Stel ze dan hier op de njam site dan antwoord ik in een videoboodschap.

Cashew crème met boekweit granola en peer

Ondertussen is het bijna twee weken geleden dat ik enkele healthy cooking demo’s gaf op Antwerpen Proeft. Een super fijne ervaring! Wat leuk om een aantal van de lezers van Bye Bye Cheeseburger  en kijkers van De Gezonde Goesting eens in levende lijven te ontmoeten. Het njam-paviljoen was super gezellig en bij temperaturen van 25 graden kan ik spreken over een meeeeeeer dan geslaagd weekend!

Wat een eer ook om als ‘healthy foodie’ tussen die grote chefs te mogen staan. Wat ik gemaakt heb? Ik heb healthy rice rolls gemaakt, die komen nog in De Gezonde Goesting aan bod en ook een dessertje, namelijk: een cashew-crème met boekweit granola en gestoofde peren. En dat receptje wil ik graag ook met jullie delen.

Ik ben een zoetebek en toen ik gezond begon te eten was suiker de allermoeilijkste om aan de kant te laten staan. Gelukkig gebruik ik nog wel af en toe ongeraffineerde suiker zoals honing of ahorn. Liefst met mate uiteraard. En voor deze cashew-crème doe ik het enkel met appelsap als zoetmaker. Wil je het nog wat zoeter hebben? Ik heb ze gisteren nog eens als dessertje gemaakt en mijn appels waren niet zo zoet. Ik heb er een paar druppels liquide stevia bij gedaan.. Super lekker! En stevia heeft het voordeel dat het je bloedsuikerspiegel niet doet stijgen en nul calorieën heeft. Me like!

Low carb dessert boekweitLow carb dessert boekweit

Dit is het recept voor 10 personen ongeveer. Halveer gerust als je met minder bent. Het dessertje bestaat vooral uit noten en dus is het redelijk zwaar. Kleine porties zijn dus aangeraden!

Ingrediënten:

voor de boekweit granola

  • 250 gram boekweit
  • 3,5 eetlepel ahornsiroop
  • 2 eetlepels chiazaden
  • 2 eetlepels (gesmolten) kokosolie
  • 1 eetlepel kaneel
  • snuifje zout

voor de cashewcrème

  • 250 ml biologisch appelsap (liefst vers)
  • 250 gram cashews
  • 1 theelepel vanille
  • 1 theelepel kaneel
  • snuifje zout

Voor de peren

  • 3 biologische peren
  • muntblaadjes

Hoe:

  1. Doe alle ingrediënten voor de boekweit granola in een kom en meng door elkaar.
  2. Smeer het mengsel uit op een bakpapier op een bakplaat en zet in de oven op 150 graden voor 25 a 30 minuten.
  3. Schil de peren, snijd ze en stoof ze gaar.
  4. Doe alle ingrediënten voor de cashewcrème in de blender en blend tot een glad geheel. Indien de substantie te dik is doe je er wat meer appelsap bij, indien te dun wat meer cashews. Als je nog zoeter wil kan je er enkele druppels liquide stevia bij doen.
  5. Doe ik kleine glaasjes eerst de granola, dan de cashewcrème en daarna de gestoofde peren. Werk af met een muntblaadje.

Smakelijk!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks