Home Blog Pagina 58

Verschil tussen een smoothie en een sapje?

Een sapje of een smoothie? Allemaal hetzelfde? Nee toch niet!

Commercieel wordt het dan wel door elkaar gebruikt, technisch is er toch een verschil. What’s in a name hoor ik je zeggen? Nu ja.. toch wel wat want de impact op je lichaam of het een smoothie of een sapje is, is anders. En dus de moeite om het te weten.

In onderstaand filmpje leg ik het verschil uit in de ‘Vraag-het-aan-Steffi’ reeks van njam tv.

Tegenwoordig is er een super leuk programma op één: Over eten. Een aanrader! Al heb ik toch enkele kanttekeningen bij het stukje over smoothies. In het stuk wordt de vraag gesteld of smoothies nu echt wel gezond zijn. Er wordt onder andere gezegd dat voor een halve liter smoothie er zo’n 20 stukken fruit in zitten en dat dat overeen komt met zo’n 9 klontjes suiker. Hoewel ik een grote fan ben van het programma vind ik het toch jammer dat ze niet wat meer in de diepte gegaan zijn over dat thema. Snap ik uiteraard ook want een tv programma kan geen uren duren. Toch vond ik dat de smoothies onterecht gedemoniseerd werden en daarom even mijn opmerkingen erbij.

Een halve liter smoothie bevat 20 stukken fruit?

Dan zal het hoogstwaarschijnlijk over sappen gaan want 20 stukken fruit krijg ik niet eens in mijn blender. Hier is het dus al essentieel om het verschil te maken tussen sappen en smoothies. Het probleem is dat wanneer je een sapje neemt je met concentraties zit, ook van de suikers dus. Een smoothie daarentegen bevat ook alle vezels nog want we gooien niks weg.

Alle vezels zijn kapot gemixt?

Een gemixte vezel verliest heus niet al zijn waarde. De vezels verdwijnen wanneer je bv een slowjuicer gebruikt, maar mix 10 aardbeien in een blender en je hebt heus nog wel wat vezels binnen. De bulk-waarde – waar een vezel heel belangrijk voor is – blijft nog steeds. En vergeet niet dat je wanneer je een aardbei zou kauwen – en al zeker wanneer je zoals aangeraden bijna 30 keer kauwt voor het doorslikken – je ook heel wat ‘vezels kapot maakt’. Het grootste probleem is dat we bij een smoothie ons eten gaan drinken terwijl eten gegeten moet worden. Alleen op die manier kan je lichaam op tijd signalen geven wanneer je genoeg hebt. Ik ben daarom ook een grote fan van smoothie bowls (zoals mijn avocado smoothie bowl bijvoorbeeld) want daar lepel je je smoothie.

9 klontjes suiker en cola maar 8?

Wederom enkel als je met sappen werkt en dus geconcentreerde fruitsappen hebt en ook enkel wanneer je enkel met fruit werkt en niet met groenten. Bovendien! Zelfs ALS een smoothie meer suiker zou bevatten dan cola – wat het volgens mij niet is – dan nog zitten er in een smoothie een heel pak goede dingen. Die goede dingen zitten niet in cola. Maar in cola zit wel een hele boel andere crap. Laat het dus heel duidelijk zijn dat een verse smoothie ALTIJD gezonder is dan cola. Punt.

Voila, dat is ook weer van mijn lever! Als je trouwens Over Eten wil bekijken dan kan dat elke woensdagavond op één of hier online.

Heb je nog vragen over de gezonde keuken? Stel ze dan hier op de njam site dan antwoord ik in een videoboodschap.

Cashew crème met boekweit granola en peer

Ondertussen is het bijna twee weken geleden dat ik enkele healthy cooking demo’s gaf op Antwerpen Proeft. Een super fijne ervaring! Wat leuk om een aantal van de lezers van Bye Bye Cheeseburger  en kijkers van De Gezonde Goesting eens in levende lijven te ontmoeten. Het njam-paviljoen was super gezellig en bij temperaturen van 25 graden kan ik spreken over een meeeeeeer dan geslaagd weekend!

Wat een eer ook om als ‘healthy foodie’ tussen die grote chefs te mogen staan. Wat ik gemaakt heb? Ik heb healthy rice rolls gemaakt, die komen nog in De Gezonde Goesting aan bod en ook een dessertje, namelijk: een cashew-crème met boekweit granola en gestoofde peren. En dat receptje wil ik graag ook met jullie delen.

Ik ben een zoetebek en toen ik gezond begon te eten was suiker de allermoeilijkste om aan de kant te laten staan. Gelukkig gebruik ik nog wel af en toe ongeraffineerde suiker zoals honing of ahorn. Liefst met mate uiteraard. En voor deze cashew-crème doe ik het enkel met appelsap als zoetmaker. Wil je het nog wat zoeter hebben? Ik heb ze gisteren nog eens als dessertje gemaakt en mijn appels waren niet zo zoet. Ik heb er een paar druppels liquide stevia bij gedaan.. Super lekker! En stevia heeft het voordeel dat het je bloedsuikerspiegel niet doet stijgen en nul calorieën heeft. Me like!

Low carb dessert boekweitLow carb dessert boekweit

Dit is het recept voor 10 personen ongeveer. Halveer gerust als je met minder bent. Het dessertje bestaat vooral uit noten en dus is het redelijk zwaar. Kleine porties zijn dus aangeraden!

Ingrediënten:

voor de boekweit granola

  • 250 gram boekweit
  • 3,5 eetlepel ahornsiroop
  • 2 eetlepels chiazaden
  • 2 eetlepels (gesmolten) kokosolie
  • 1 eetlepel kaneel
  • snuifje zout

voor de cashewcrème

  • 250 ml biologisch appelsap (liefst vers)
  • 250 gram cashews
  • 1 theelepel vanille
  • 1 theelepel kaneel
  • snuifje zout

Voor de peren

  • 3 biologische peren
  • muntblaadjes

Hoe:

  1. Doe alle ingrediënten voor de boekweit granola in een kom en meng door elkaar.
  2. Smeer het mengsel uit op een bakpapier op een bakplaat en zet in de oven op 150 graden voor 25 a 30 minuten.
  3. Schil de peren, snijd ze en stoof ze gaar.
  4. Doe alle ingrediënten voor de cashewcrème in de blender en blend tot een glad geheel. Indien de substantie te dik is doe je er wat meer appelsap bij, indien te dun wat meer cashews. Als je nog zoeter wil kan je er enkele druppels liquide stevia bij doen.
  5. Doe ik kleine glaasjes eerst de granola, dan de cashewcrème en daarna de gestoofde peren. Werk af met een muntblaadje.

Smakelijk!

De leukste app die je meer water doet drinken

Gezond eten heeft een super grote impact op mij gehad. Waarschijnlijk daarom dat recepten waarin ik creatief probeer om te gaan met gezond eten, het meest aanwezig zijn op Bye Bye Cheeseburger. Maar af en toe probeer ik het ook over ’the bigger picture’ te hebben. Want gezond leven is heel wat meer dan gezond eten alleen.  Het is ook goed slapen, op tijd ontspannen, je omgeving detoxen, zo weinig mogelijk gifstoffen naar binnen krijgen, en ook.. veel water drinken. Das niet enkel goed voor af te vallen, het is ook van levensbelang voor je lichaam, voor een goede huid, enzovoort.

En voor die laatste heb ik een nieuw trucje – trucjes voor een nóg gezonder leven, deel ik ook graag op mijn blog. Ik heb namelijk dankzij goede vriendin G, een super leuke app ontdekt om je op tijd eraan te herinneren dat je moet hydrateren. Het is super belangrijk om genoeg te drinken. En ook; regelmátig te drinken. Je lichaam kan water niet opslaan zoals het voedsel in de vorm van vet kan opslaan. Het water wordt gebruikt (in héél je lichaam) en overschotten worden afgevoerd. Het heeft dus geen nut om die twee liter water in één keer achterover te gieten. Nee zeer regelmatig een glaasje, dat is ideaal. Maar.. we all have a busy life. En soms gaat het gewoon even aan je voorbij en besef je niet dat je al een hele tijd niets gedronken hebt. Herkenbaar? Dan is deze app misschien wel iets voor jou!

Het lijkt een beetje girly-schmurly maar in de app ‘Plant nanny’ zet je dus een plantje in een pot en geeft die dan de ganse dag water. Basically komt het erop neer dat elke keer jij een glas water drinkt je dit even ingeeft door je plant water te geven. Je plantje – ze zijn super schattig trouwens! – groeit zo elke dag een beetje. Tot ie volgroeid is en dan kan je hem in de tuin planten en een nieuwe kiezen. Oh ja, je kan hem ook een naam geven! De app herinnert je er aan als het al even geleden is dat je gedronken hebt. En dan kan je meteen je plant en jezelf wateren. Als je de plant geen water geeft wordt ie ongelukkig, begint ie te verwelken en uiteindelijk gaat hij dood. Huilen dus!

Plant nanny app

Het is een stom trucje maar het helpt wel echt. En bovendien is het gewoon leuk ook! Een kleine bedenking? De app bepaalt aan de hand van wat info die je opgeeft hoeveel water je zou moeten drinken. Ik heb het idee dat dat voor mij wat te laag ligt. Ik moet volgens de app net geen 2 liter drinken en voel me toch beter als ik 2,5 liter ongeveer drink. Anderzijds heb ik bij de info opgegeven dat mijn ‘activity level’ average is. Misschien had ik toch maar ‘active’ moeten ingeven.. Soit, ik drink gewoon wat extra, no problem!

Heb je het zelf al geprobeerd? Of gebruik je misschien een andere app? Tips and tricks altijd welkom in de comments hieronder!

Papaja avocado salade met munt

De temperaturen zijn voorlopig nog heerlijk en dus is het nog steeds weer voor een fris slaatje. Ik heb deze keer een exotisch slaatje in petto. Om zo te verorberen (as I did) of als brijgerechtje, ideaal voor de barbecue bijvoorbeeld.

Het exotisch fruit dat ik kies is een papaja. Op zich eet ik niet zo vaak papaja en dat is best zonde want fruit dat veel zon gezien heeft (exotisch fruit dus bij uitstek) bevat over het algemeen nog meer vitaminen. Het is daarom altijd goed om voor een vliegtuig papaya te kiezen. Is die er niet in de winkel, no worries ofcourse! Mijne was ook geen vliegtuig papaja. Ik zeg gewoon; als die er is dan is het een goede optie want er zitten veel vitaminen in!

De papaja bevat onder andere papaïne, een proteolytisch enzyme dat eiwitten opknipt in aminozuren. Als eiwitten in ons lichaam komen worden ze opgenkipt zodat ons lichaam ze kan gebruiken. Papaïne is een enzyme dat dus bijdraagt aan dit proces. Wist je dat de zaadjes van de papaja ook heel gezond zijn? Niet zo verbazend aangezien zaadjes alle stoffen bevatten om een nieuwe gigantische papajaboom te worden. Er worden heel wat gezondheidsvoordelen aan papaja zaadjes toegeschreven en het zou soms zelfs gebruikt worden bij leveraandoeningen. Tegenwoordig kan je zelfs papajazaad-poeder kopen als superfood. Reden genoeg om wat zaadjes aan je maaltijd toe te voegen, want die zaadjes komen er gewoon gratis en voor niks bij. Winner!

De smaak van die zaadjes? Ik vind ze een beetje naar peper smaken. Ik doe er niet al te veel van in zodat het slaatje zijn zoete toets behoud en niet te bitter wordt. Verder gebuik ik een avocado. Om het geheel oh so creamy dreamy te maken. Zo heb ik ook een heleboel gezonde mono-onverzadigde vetten binnen en heel wat vezels (avocado’s bevatten veel vezels!). De munt en limoen maken het dan weer heel fris!

Avocado en papaya salade

Papaya avocado salade

Ingrediënten:

  • 1 papaya
  • 1 avocado
  • Een handje vol munt
  • 2 stengels lente ui
  • Verse bieslook
  • Halve limoen

Hoe:

  1. Snijd de papaya doormidden en verwijder de pitten. Houd de pitten bij!
  2. Snijd de avocado en ontpit hem. Verwijder de schil en doe hem in blokjes.
  3. Doe de papaya en de avocado in een grote kom. Doe er de limoen over heen.
  4. Snijd de lente uitjes, de munt en de bieslook fijn en doe ze bij in de kom.
  5. Tos een paar keer.
  6. Voeg wat van de pitjes van de papaya toe.
  7. Werk af met wat munt.

Heerlijk zo als slaatje of als bijgerecht! Smakelijk!

Boek: Salades In A Jar (WIN)

Joepie nog eens een giveaway! 🙂

Salades In A JarMet de zomer die nu duidelijk écht begonnen is, is het nu ook helemaal slaatjes weer. Lekker veel groentjes naar binnen steken, hoera! Eeeen door een jar te gebruiken kan je ook makkelijk op kantoor of onderweg een slaatje vol lekkere gezonde dingen eten.

Maar hoe doe je dat juist zo’n ‘salade in a jar’? En welke dingen zijn leuk om te combineren? Gelukkig heeft Bérengére Abraham daar een gans boek aan gewijd. Om jou te inspireren met heerlijke salades in een jar. En uiteraard mag ik er weer eentje weggeven!

Wat? Je hebt nog geen jar? Geen enkel probleem! Want ik heb geen 1, 2 maar 3 jars die ik bij het boek geef. Vandemoortele heeft de studenten van de Gentse Artevelde Hogeschool gevraagd om een uniek design voor enkele mooie retro bokalen te maken. En het resultaat is heerlijk funky geworden. I-de-aal om een heerlijk en gezond slaatje in mee te nemen.

Vandemoortele jars HoGent design

Je kan het boek Salades In A Jar én 3 bokalen winnen. As usual, moet je er het volgende voor doen:

1. Zet hieronder in een comment waarom jij graag dit boek en deze bokalen zou winnen.

2. Share the love, op de sociale media!

Over exact een weekje maak ik de winnaar bekend! Veel succes!

Avocado eiersalade (lente slaatje)

EINDELIJK! De zomer is in het land! En ik ben duidelijk niet de enige die daardoor tonnen energie heeft! Overal waar ik kijk zie ik blije en actieve mensen met massa’s plannen! Wat mooi weer allemaal niet kan doen..

Ik heb een druk verlengd weekend voor de boeg. Donderdag en zondag geef ik telkens twee maal een healthy cooking demo op Antwerpen Proeft. Suuuuuper leuk! Vrijdag geef ik een optreden aan de vleugelpiano in Plaza Bistro. En ook zaterdag moet er veel gezongen worden! En tussendoor wordt er geblogd en hopelijk links of rechts nog wat yoga gedaan. En wat al deze leuke dingen nog leuker maakt… yup; mooi weer!

En mooi weer heeft nog meer voordelen: je gaat er spontaan gezonder van eten. Toch? Lekker vers fruit, veel salades, veel rauwkost.. Gaat allemaal vanzelf als het weer goed is! Al moeten die gezonde dingen af en toe in competitie gaan met ijsjes. Maar bon. Jezelf verwennen moet ook kunnen!

Ik heb nog heel wat favoriete slaatjes die ik wil delen hier op Bye Bye Cheeseburger maar vandaag heb ik even vanalles samen gegooid wat ik in huis had en eigenlijk is het een heel smakelijk avocado eiersalade geworden. En dus ik dacht; gooi ik meteen even online!

Ik heb dit slaatje helemaal in mijn eentje verorberd maar als bijgerecht is het ook prima voor twee personen.

Ingrediënten:

  • Hand vol gemengde sla
  • 1 avocado
  • 1 klein teentje look
  • 2 hardgekookte eieren
  • 1 kleine biologische tomaat
  • 1 lente uitje
  • peper en zout
  • pijnboompitten

Hoe:

  1. Dresseer de sla op je bord.
  2. Prak de avocado.
  3. Snijd de tomaat en verwijder de pitjes. Doe de stukjes onder de avocado.
  4. Doe de eieren in stukjes en mee onder het mengsel. Snijd de lente ui en doe die er ook onder.
  5. Voeg look en peper en zout toe. Doe het mengsel op de sla.
  6. Rooster heel zachtjes de pijnboompitten en strooi ze over het geheel.

Smakelijk!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks