Home Blog Pagina 63

Cadeautips voor de health-lover

0

Ik heb verschillende keren de vraag gekregen wat mensen nu best kopen voor hun vriend, vriendin of familielid die helemaal ‘into healthy’ is. Ik vind het geweldig dat mensen cadeautjes willen kopen die bijdragen aan iemand zijn gezondheid. Of het nu rechtstreekse impact heeft zoals ene pot kokosolie of onrechtstreeks gezond leven leuker maakt met een nieuwe yogamat bijvoorbeeld, je draagt bij aan iemand zijn gezonde levensstijl en positieve intenties. Het is trouwens ook ideaal om iemand op weg te helpen in het nieuwe jaar. New year, new plans, new me… Right?

Omdat er zoveel verschillende dingen zijn die je kan kopen heb ik een klein inspiratielijstje gemaakt! Een aantal dingen ervan staan trouwens ook op mijn eigen verlanglijstje..

Manduka Yogahanddoek Antislip

Manduka Yogamat

Een hoelahoep

Yogaboek

Koffiebeker voor on-the-go

Extra vierge kokosolie

Koop jij ook healthy presents? Laat het zeker weten in de comments hieronder!

Speculaas cupcakes recept

4

Het eerste weekend van december is er typisch eentje van sleuren met kerstballen en bomen. Maar behalve dat komt er nog een belangrijk man langs. Yup. Talking about THE man: Sinterklaas. De man weet wat ik graag heb want in het verleden is hij speciaal voor mij al overgestapt op 70% pure chocolade en nóg meer mandarijntjes.

Ik ben zot van speculaas maar er zit naar mijn smaak veel te veel geraffineerde suiker in en ook tarwebloem, dewelke ik probeer te vermijden. Dus heb ik dit jaar een receptje voor de Sint gemaakt. Namelijk speculaas cupcakes! Ik ben er zeker van dat dit makkelijke recept geen enkel probleem zal zijn voor zowel de Sint als zijn zwarte Pieten en dat veel kindjes zullen smullen van deze gezondere cupcakes.

Speculaas kruiden kan je zelf maken maar kan je ook gewoon bestellen, online bijvoorbeeld – heb ik ook gedaan. Deze cupcakes zijn niet alleen makkelijk klaar te maken, ze zijn ook een go-to snackje voor wie gluten- en/of lactosevrij door het leven gaat. Ze blijven ook heel lang smeuiig! Ideaal dus om op voorhand te maken en een paar dagen op rij van te genieten – als het je lukt ze niet allemaal in één keer op te eten natuurlijk, wink*!

Ingrediënten:

  • 85 gram Amandelmeel
  • 55 gram Kokosmeel
  •  1,5 theelepel natriumbicarbonaat
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel vanille extract
  • 7 eetlepels kokosolie (gesmolten)
  • 5 eetlepels amandelmelk
  • 6 eetlepels ahornsiroop of maple syrup
  • 4 eieren

Hoe:

  1. Meng het amandelmeel, kokosmeel, natriumbicarbonaat en de speculaaskruiden. In een kom
  2. Meng in een andere kom de gesmolten kokosolie, amandelmelk, de ahornsiroop, vanille extract en 2 (!) eieren. Zorg ervoor dat de kokosolie lopend is maar niet heet.
  3. Meng het vloeibare mengsel bij het droge mensgel.
  4. Neem het eiwit van de 2 eieren die je nog over hebt en klop ze stijf.
  5. Spatel nu voorzichtig het geklopte eiwit onder de rest.
  6. Verdeel in cupcakes – bijvoorbeeld de silicone hartjes om te bakken die ik gebruikte – en zet in de oven voor zo’n 15 á 20 minuten op 180 graden. (prik met een tandenstoker in de cakejes om te checken of ze ‘droog’ zijn vanbinnen).

Enjoy!

Geroosterde wortels met dukkah

0

Bloggen over deze uberheerlijke geroosterde wortels met dukkah valt me toch een beetje zwaar. Nee niet één of ander emo-verhaal dat aan dit heerlijke gerechtje hangt maar wel het feit dat ik vandaag aan het vasten ben. Ik heb de laatste weken veel gelezen over vasten en ik kom steeds heel positieve reacties tegen. Ik probeerde eerder al het interval vasten voor 16u, wat mij prima beviel maar vandaag doe ik het dus 24u. Een ganse dag enkel water en thee. Dat klinkt hard maar eigenlijk valt het best mee. It’s all about your mindset. Echt! Ik beloof plechtig dat ik er binnenkort een keer een post over schrijf, over waarom vasten en hoe. Maar – for now – even terug naar die wortels.

Misschien even duiden wat dukkah is? Het is een mengeling van fijngemalen noten en kruiden waar je verschillende dingen aan kan toevoegen.  Ik vind het heerlijk om te combineren met warme groentjes! Het geeft een extra smaakje en is daarom ook ideaal voor iedereen die groenten nogal snel saai of eentonig vindt. Alles wat helpt om meer groenten te eten is top! Want groenten zijn nog steeds de superfoods der superfoods! Dukkah is bovendien super snel gemaakt en je kan het een aantal weken bewaren.

Deze geroosterde wortels zijn een ideaal bijgerecht. Of – why not – gewoon als lunch, dat is wat ik gisteren gedaan heb. Wortels zijn laag in koolhydraten dus dat is goed nieuws voor de fervente low-carbers! Ze ranken ook laag op de glycemische index en zijn ze ideaal om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Ik maak de worteltjes in de oven klaar en dus bewaren we op deze manier ook meer van de goede stoffen dan wanneer we zouden koken bijvoorbeeld. Yes, you want this!

In wortels zit ook veel vitaminen A, een vetoplosbare vitamine. Daarom is het belangrijk vetstof te gebruiken – kokosolie in dit geval – zodat de vitamine A goed opgenomen wordt. Ook de noten dragen daaraan bij!

Dukkah recept met wortels

Ingrediënten:

  • Bussel fijne wortels
  • 1 eetlepel kokosolie (gesmolten)
  • 1 theelepel Keltisch zeezout of Fleurs De Sel
  • 35 gram amandelnoten
  • 35 gram pistachenoten
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • 4 theelepels komijn
  • 3 theelepels koriander
  • 1 theelepel paprika
  • 2 theelepels lookschilfers

Hoe:

  1. Vet de wortels in met de kokosolie, doe ze in een ovenschotel en doe er het zout over.
  2. Zet in de oven voor ongeveer 25 minuten (tot ze gaar zijn en een mooi kleurtje hebben) op 180 graden. Draai halverwege even de wortels om.
  3. Ondertussen maak je de dukkah.
  4. Doe de amandelen en de pistachenoten in een pan (zonder olie) en rooster zo’n 3 a 4 minuten. Roer met regelmaat. Tot ze een licht tintje hebben. Doe ze vervolgens in een kommetje.
  5. Doe de sesamzaadjes en alle kruiden in dezelfde pan en roer een minuutje door elkaar op een matig vuur.
  6. Doe de kruidenmengeling bij de noten en stop alles in de blender.
  7. Haal de wortels uit de oven, doe er een flinke schep dukkah over en doe er eventueel een schepje Griekse yoghurt bij.

Butternut havermout met granaatappel en amandelen

0

Een nieuw havermout-receptje, joepie! Want je kan nooit genoeg variaties op dit heerlijke ontbijt uitvinden! Toch? Deze keer heb ik geëxperimenteerd met butternut. Ideaal dus als je wat Butternut over hebt. Nadat je bijvoorbeeld de Butternut ovenschotel gemaakt hebt! Als je die nog nooit gemaakt zou hebben moet je zeker eens doen. Hét lievelingsrecept van de gemiddelde Bye Bye Cheeseburger lezer.

In het recept gebruik ik butternut puree. Dat is gewoon klaargemaakte gestampte butternut, een left-over van de dag ervoor would be great. Hoe maak je butternut puree? Je prikt met een vork kleine gaatjes in de butternut. Legt hem vervolgens in een ovenschotel voor 55 miuten à 1u op 180 graden Celsius. Draai hem halverwege even om. Als de butternut klaar is laat je hem wat afkoelen en verwijdert daarna het vel en ook de pitten en de draden binnenin. Het butternutvlees dat dan nog overschiet stamp je tot puree. Ik bewaar het op deze manier in de koelkast om verschillende gerechten mee aan te vullen – oa deze havermout – maar je kan de puree ook meteen bijkruiden en met wat vlees en groenten verorberen. As you can see.. Opties genoeg!

Piment d’Espelette wat dat is? Dat is een soort rode peper die op een zeer specifieke plaats in Frankrijk groeit. Je vind het kruid online maar ook in een Carrefour of Delhaize bijvoorbeeld, in het kruidenrekje!

Butternut Havermout recept gezond

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels Butternut puree
  • Havermout
  • Amandelmelk
  • 1/4 granaatappel
  • 1/2 theelepel ceylon kaneel
  • 1/8 theelepel piment d’Espelette
  • 1/8 theelepel gember
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • Amandelschilfers
  • Honing (optioneel)

Hoe:

  1. Mocht je nog geen butternut puree in de koelkast hebben staan maak deze dan eerst. Prik met een vork gaatjes in de butternut en doe hem in de oven voor 55 á 60 min op 180 graden. Verwijder daarna vel, pitten en draden en stamp het vruchtvlees tot puree.
  2. Doe de amandelmelk in een steelpannetje. Doe er de havermout bij. De kooktijd hangt af van je haver, wacht tot het geheel pap wordt.
  3. Zet het vuur af. Doe de twee lepels butternut puree erbij.
  4. Doe het vanille extract erbij.
  5. Doe alle kruiden erbij.
  6. Doe de pap in een kommetje of op een bord.
  7. Strooi er de amandelschilfers en de granaatappelpitjes over.
  8. Drizzle eventueel nog wat honing bovenop!

Tata Harper: luxueuze natuurlijke beautyproducten

4

Dit weekend wordt het een pak frisser. Zeg gerust koud! Nee nog geen vriestemperaturen maar wel close. De winter is op komst, laat dat duidelijk zijn!

En zoals menig vrouwmens weet is de winter ook een tijd van extra hydratatie voor de huid. Zodat die mooi gehydrateerd blijft en niet kapot gaat van de ijzige wind. Ik schreef eerder al over de vele toxische stoffen die zich in beautyproducten bevinden. Wie denkt dat bedrijven of de regering of whoever dat wel allemaal controleren heeft het goed mis. Er zijn tienduizenden verschillende chemische stoffen in omloop en geen 10% daarvan is gecontroleerd op de veiligheid voor onze gezondheid. Verschillende stoffen die aangetoond kankerverwekkend zijn worden gewoon gebruikt in beautyproducten en cosmetica. Een heel lang verhaal kort: er zit heel wat nasty nasty dirty dirty sh*t in jouw verzorgingsproducten en cosmetica.

Alles weren van die producten dat kan ik ook niet. Ik ben verknocht aan mijn favoriete Mac foundation bv. Maaaaaaar.. Waar ik kan probeer ik zoveel mogelijk van mijn producten te vervangen door non-toxische producten. En over één van die producten wil ik het vandaag ook hebben. Namelijk over Tata Harper. Eén van mijn favoriete natuurlijk beautymerken.

Eén van de dingen die ik zo leuk vind aan Tata Harper is de luxe die ze uitstralen. Ja inderdaad, daar ben ik op gesteld. Toen ik in het begin op zoek ging naar gezondere alternatieven vond ik vooral crapy verpakkingen en bizarre kruidengeuren en heel wat geitenwollensokken-gedoe. Niet bij Tata Harper. Mooie luxueus uitziende flesjes die allesbehalve misstaan in je badkamer. Ook de geuren zijn heel aangenaam trouwens. Verwacht geen parfumwinkel maar wel een zachte en kruidige bloemengeur.

Maar het belangrijkste van allemaal is natuurlijk dat alles 100% natuurlijk is, biologisch en van hun eigen boerderij. Tata’s missie is vrouwen een wellness ervaring geven, alles voorzien wat een huid nodig heeft zonder in te boeten aan veiligheid voor je gezondheid.

Je vind Tata Harper in Europa voorlopig enkel online. Verschillende webshops verzenden internationaal. Onder andere:

Wie nog een tripje naar de USA in het vooruitzicht heeft kan ook eens in een Sephora shop kijken!

Persimmon smoothie

0

De persimmon is weer in season! Tijd dus om daar wat mee te doen. En waarom hem ook niet toevoegen aan je smoothie? Af en toe veranderen van fruit – hoe lekker je gewoonlijke smoothie ook is – is een goed idee. Zeker wanneer het over seizoensgebonden fruit of groenten gaat.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik tot vorig jaar nog nooit een persimmon gegeten had. Ik vond het een wat bizar uitziende vrucht die me niet zo zeer aansprak. Maar hey, don’t judge the book by its cover. Een rijpe persimmon smaakt wat naar abrikozen en heeft een lekkere zoete smaak. Wie in de winkel er eentje zoekt kan ook naar de benamingen ‘kaki’ of ‘lotus’ zoeken. Het is trouwens een Aziatische vrucht. Geheel terzijde.

Voor mijn smoothie heb ik de persimmon gecombineerd met frambozen, vandaar de roze kleur. Cuz I love pink! In principe kunnen alle rode vruchten. Deins er ook niet voor terug diepgevroren fruit te nemen. Niet enkel zijn de frambozen nu iets minder lekker, het scheelt ook veel in prijs.

Ingrediënten:

  • 2 rijpe (!) persimmonnen
  • 170 ml amandelmelk
  • hand vol bevroren frambozen (ga je voor verse frambozen doe er dan ijsblokjes in)
  • snuifje kaneel
  • 1/2 limoen

Hoe:

  1. Snijd de blaadjes van de persimmon en doe hem in stukjes. Ik laat de schil eraan, dat maakt de smoothie goed dik en in de schil zitten veel vitaminen.
  2. Doe alles in een goede blender en mixen maar!
  3. Klaar!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks