Home Blog Pagina 50

Rode quinoa tabouleh #workfood

Tijd voor een nieuw receptje me dunkt! Het is druk geweest de laatste tijd. De promotie van het boek, nieuwe plannen aan het maken, veel lezingen aan het geven, naar school, veel zingen en back on track geraken met m’n yoga.. Het vraagt allemaal veel tijd en time-management is nooit mijn sterkste punt geweest. Veel moest dus on-the-go gebeuren en dus heb ik weer wat inspiratie gekregen voor de typische lunchgerechtjes. Ik heb besloten daar een apart thema van te maken: WORKFOOD.

Uiteraard kan je deze rode quinoa tabouleh ook ergens bij eten. Zelf ben ik nogal fan van vegetarische gerechtjes maar het is evengoed super lekker met een stukje zalm bijvoorbeeld. Het zal ook zeker niet misstaan tijdens een barbecue. Neem je hem mee naar het werk, doe er dan eventueel nog wat groene bladgroenten bij, spinazieblad of rucola bijvoorbeeld. Extra bladgroenten zijn altijd een goed idee!

Deze rode quinoa tabouleh is perfect om de dag voordien te maken. Enkel de geitenkaas en pistachnootjes zou ik pas ’s morgens bij doen. Je kan hem tot drie a vier dagen in de koelkast bewaren.
rode quinoa recept gezonde lunch

Dit recept is voor twee personen.

Ingrediënten:

  • 100 gram rode quinoa
  • 300 ml water
  • 1/3 komkommer
  • 1/2 rode paprika
  • 2 tomaten
  • preischeutjes
  • pistachnoten
  • luchtige geitenkaas
  • 2 el koudgeperste koolzaadolie (of een andere extra vierge olie)
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 el appelazijn

Hoe:

  1. Kook de quinoa gaar in het water. Houd eventueel wat water opzij dat je past toevoegt wanneer je eerste deel water geabsorbeerd is. Zo kan je de structuur van je quinoa zelf controleren. Laat daarna afkoelen.
  2. Ontpit de tomaten en snijd ze in heel fijne blokjes.
  3. Snijd de paprika en de komkommer in heel fijne stukjes. Hoe kleiner de stukjes hoe beter, het zal je tabouleh verfijnder maken.
  4. Meng de  koolzaadolie, ahornsiroop en appelazijn.
  5. Doe de groentjes en de saus onder de gegaarde (en afgekoelde) quinoa. Doe er pistachnoten, preischeutjes en geitenkaas over.
  6. Serveer eventueel met wat groene bladgroenten. Smakelijk!

Foodtruck festival in Warande Beveren (Kookdemo)

Van 5 tot en met 7 mei is het Foodtruck Festival in Warande Beveren net naast Vaporshop Beveren! Eeeeeeen zondag 7 mei geef ik er een demo om 14u en wie wil kan daarna ook z’n boek laten signeren.

Foodtrucks are always a good idea no? Zelf vind ik het heerlijk, allemaal kleine standjes – trucks in dit geval – waar je een hapje kan eten. Ik hou er van om verschillende dingen te proeven en op deze manier kan je tapa-gewijs allemaal lekkere dingen uitproberen. De foodtrucks zijn de laatste jaren een grote hype geworden en tegenwoordig heb je ook trucks met lekkere gezonde gerechtjes. Al moet ik toegeven dat zo’n festivalletje als volgend weekend dé kans is om eens te zondigen.

Op zondag zal ik ook aanwezig zijn op het event en zal ik om 14u een kookdemo geven. Ik zal je laten zien hoe je de perfecte ricerolls kan maken en hoe die op 1,2,3 een super gezonde lunch vormen! Ik zal een gezond sausje maken op basis van een notenpasta. Verder laat ik je mijn favoriete granola proeven – en ik laat uiteraard zien hoe je hem klaar maakt! Die ik zal serveren met een smoothie. Bij alles weet ik je te vertellen waarom die ingrediënten kunnen bijdragen aan je healthy lifestyle!

Iedereen is van harte welkom:

PLACE TO BE: Warande, 9120 Beveren
UUR: 14u

Uiteraard kan je het hele weekend lang genieten van de foodtruck en uitgebreid shoppen natuurlijk. De winkels zijn open op vrijdag en zaterdag tussen 10u en 18u en op zondag tussen 13u en 18u.

Warande Foodtruck festival

Gevulde zoete aardappel met bonenchili en avocado

5

Chili-wili!! Als kind al was ik dol op pikant. Ik herinner me één van de eerste verre reizen met mijn ouders. Ik was tien jaar en we gingen naar Bali. Op de dag van vandaag de normaalste zaak van de wereld, toen redelijk uitzonderlijk. En wat heb ik genoten van de keuken daar!! Ik kan bijzonder goed pikant verdragen en al die zoetzure sauzen waren helemaal mijn ding. Als andere kinderen me dan vroegen of het pikant was zei ik dus ook steeds ‘nee niet echt’, waarna ze vervolgens toehapten en hun mond in brand stond. Voor dit gerechtje heb ik het aan de andere kant van de wereld gezocht maar wel nog steeds in de pikante sferen.

Het is nog steeds ‘Dagen Zonder Vlees’ én ik ben sowieso nogal voorstander van de plant-based en vegetarische keuken, dus kies ik voor een vlees-loze variant. Verschillende bonen en linzen vormen de basis van deze chili. Die bevatten veel plantaardige eiwitten en geven een voldaan gevoel, ideaal wanneer je de echte carnivoor eens een vegetarische maaltijd wil voorschotelen. De combinatie met het zoete van de zoete aardappel en het frisse van de avocado vind ik echt to-die-for!!

De zoete aardappel vullen is uiteraard een mooi zicht maar voel je vrij om die in stukjes te roosteren in de oven en er gewoon een éénpansgerechtje van te maken – lang leve de eenpansgerechten!

Gevulde zoete aardappel bonenchilli

Ingrediënten:

Voor de chilli (8 personen)

  • 1 grote ui
  • 4 selder stengels
  • 4 wortels
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 cups linzen (ongekookt)
  • 1 blik zwarte bonen
  • 1 blik nierbonen
  • 700 ml tomatenpuree
  • 4 teentjes look
  • 4 tl chilli poeder
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 blaadje laurier
  • 1 el ahornsiroop
  • olijfolie

Voor de zoete aardappel (per persoon)

  • 1 zoete aardappel
  • 1 avocado
  • 1/2 limoen
  • 1 stengel pijpajuin
  • verse koriander

Hoe:

  1. Start met de zoete aardappel. Prik langs alle kanten gaatjes erin en zet de aardappel in de oven, op 180 graden voor ongeveer 60 minuten (afhankelijk van de grote van je aardappel, hij moet volledig gegaard zijn.
  2. Neem een grote pot en zet deze op het vuur. Doe er olijfolie in. Voeg ui, fijngehakte selder, en fijngehakte wortel erbij. Voeg ook de look er aan toe. En begin te garen.
  3. Zodra de ui begint te glazen voeg alle kruiden en het laurier blaadje toe.
  4. Voeg 3/4 van de groentebouillon toe (gebruik de rest voor later als de substantie te dik zou worden). Voeg de tomatenpuree toe en de ongekookte linzen.
  5. Eens het aan het koken is, verlaag de temperatuur en laat zachtjes verder sudderen tot de linzen gaar zijn (beetje afhankelijk van je linzen).
  6. Voeg de bonen toe. Laat nog even mee verder sudderen.
  7. Ontpit de avocado en verwijder de schil. Plet de avocado, doe er limoen bij en heel fijn gehakte koriander (voor al wie vindt dat koriander naar zeep smaakt: skip deze stap, hihi). Meng alles goed samen.
  8. Snijd een zoete aardappel open, doe er chilli over, dan de avocado puree en werk af met een fijngehakt lente-uitje.

PS: De chilli is nog lekkerder de day-after. Omdat ik dan liever niet een uur op mijn zoete aardappel wacht schil ik hem, doe hem in kleine stukjes in de oven. Op die manier kan ik een gezellig potje maken voor in de zetel op te smullen, heerlijk!!

Groene smoothie met komkommer en mango

2

Dringend tijd om nog eens een groentesapje te maken me dunkt. Cause summer is coming babies! *emoji met zonnebril*

Ik heb al vaker gezegd dat ik persoonlijk wel een fan ben van sapjes en smoothies, en al zeker als ze groenten bevatten. Het is dé manier om een extra porties groensels – of andere kleuren uiteraard – binnen te krijgen. De smoothie van vandaag is geen groene smoothies voor beginners. Schotel hem dus niet meteen voor aan je partner die misschien al weigerachtig staat tegenover gezond eten. Als je van dat soort in huis hebt, kies dan om te beginnen eerder voor mijn ontbijtsmoothie met spinazie bijvoorbeeld.  Wil je een tikkeltje verder gaan – het is heus geen die-hard-sapje hoor maar toch – dan is deze groene smoothie met komkommer en mango de ideale volgende stap.

Voor deze smoothie heb je geen slowjuicer nodig. Je kan hem perfect met een blender maken. Zoals je bij de ingrediënten kan zien maak ik gebruik van diepvries mango. Ik ben er zelf grote fan van omdat ik op deze manier het ganse jaar door biologisch fruit kan eten. Bovendien heb je maar twee handjes vol mango nodig en is ie al voorgesneden. Een mooie extra is dat je smoothie meteen ook koud is.

Wat nog positief is aan dit groentesapje – of eender welk groentesapje trouwens. Is dat je rauwe voeding binnenkrijgt. Rauwe voeding bevat verschillende stoffen die gekookte of klaargemaakte voeding niet heeft. Enzymen bijvoorbeeld, die verdwijnen al bij 40 graden. Maar ook vitamine C bijvoorbeeld – heel belangrijk voor het bindweefsel – legt al snel het loodje bij verhitting.

Zoals je kan zien in het recept ben ik relatief voorzichtig met selder, dit omwille van de sterke smaak. Toch wil ik de selder er echt bij want hij bevat een hele boel goede stoffen. Zo heeft hij een sterk ontstekingsremmende werking, wat vooral te danken zou zijn aan de unieke polysacchariden. Maar ook talloze plantenstoffen zitten in deze stengels.

Groen sapje komkommer selder

Het recept is voor 2 smoothies.

Ingrediënten:

  • 1 komkommer
  • 2 handen vol stukjes (diepvries) mango
  • 220 ml water
  • 2 stengels selder
  • 1 kleine appel

Hoe:

  1. Verwijder het klokhuis van de appel
  2. Hak alles in stukken en doe ik een blender.
  3. Blend op hoge snelheid tot een sapje.
  4. Smakelijk!

Heb je zelf ervaring met groene smoothies of sappen? Laat het zeker weten in  de comments onder deze post.

Makkelijk veggie: 5 vegetarische recepten

We zijn over de helft! En hoe gaan jouw dagen zonder vlees? De mijne zeer goed in ieder geval! Al heb ik wel 1 keer ‘gezondigd’. Nu ja, officieel is het vooral minder vlees en vis, maar omdat ik dat sowieso al doe wilde ik toch graag de volledige periode uitzitten. Maar toen we met de opnames van De Gezonde Goesting seizoen 2 bezig waren heb ik op een gegeven moment toch geproefd van m’n zalmballetjes – KEI lekker en kids-proof trouwens, binnenkort op njam! Maar geen nood, ik doe er gewoon een paar extra dagen bij op het einde van de rit en dan heb ik toch m’n 40 dagen gehad.

Om je wat extra motivatie te geven voor de resterende dagen van Dagen Zonder Vlees heb ik een aantal van mijn favoriete veggie-recepten op een rijtje gezet.

Currystoofpotje van quinoa, zoete aardappel en boerenkool

Gezond-avondmaal-kikkererwten-quinoa-boerenkool

Super makkelijk en altijd een voltreffer. Ik hou van éénpansgerechten en hoewel de dagen zomers beginnen aan te voelen zijn de avonden nog bijzonder koud. En dus kan een stoofpotje zeker nog van pas komen. Ik zag deze week nog steeds boerenkool in de biowinkel, het is zoooo gezond dus geef het zeker eens een kans! Is het niet bij jou in de winkel, vervang het dan door bladspinazie.

Het recept voor dit currystoofpotje vind je hier.

Vegan Ceasar Salad

Vegan-Caesar-Salad (1)

In mijn boek ‘De Gezonde Goesting’ dat recent uitkwam heb ik ook deze vegan ceasar salad staan. Het is één van mijn eigen topfavorieten die zeker niet mocht ontbreken in het boek. Hij moet zeker niet onder doen voor de originele ceasar salad. Het bewijs dat vegan ook kei lekker kan zijn!

Het recept voor deze vegan ceasar salad vind je hier.

Italiaans Broccolibrood

Broccolibrood-met-tomaatjes

Het broccolibrood was dé favoriet uit het eerste seizoen van De Gezonde Goesting. In deze versie het ik hem iets “ver-Italiaanst” én daardoor ook een vegetarische variant gemaakt. Makkelijk in de koelkast te bewaren en het ideale hapje als je gasten over de vloer hebt.

Het recept voor dit broccolibrood vind je hier.

Rijstrolletjes met kelpnoodles

Hmmm mijn favoriete on-the-go rolletjes. De smaken blenden heerlijk samen en de saus is echt to-die-for. Eén van mijn topgerechten die ik heel vaak maak wanneer ik demo’s geef. Zat onder andere in het eerste seizoen van De Gezonde Goesting, en van vele de favoriet!

Het receptje voor deze rice rolls met kelpnoodles vind je hier.

Zoete aardappel salade

Recept-zoete-aardappel-salade

Een salade geeft vaak de verkeerde indrukwant velen denken dat een salade niet vult en ze met honger zullen achterblijven. Dan schotel ik je heel graag deze voor. Heerlijk vullend met een lekkere zoete toets van de zoete aardappel. Allemaal goede dingen gecombineerd!

Het recept voor deze heerlijk zoete aardappelsalade vind je hier.

Hoe gaan jouw Dagen Zonder Vlees? Ga jij voor de volledige 40 dagen of probeer je vooral minder vlees en vis te eten? Laat het me weten in de comments onder deze post!

Matcha Granola

0

As promised.. Een receptje met matcha. In mijn post over matcha kon je al lezen dat matcha uitzonderlijk rijk aan antioxidanten is. En dus is het een leuke om af en toe aan je gerechtjes toe te voegen. Bij deze is het een granola geworden.

Vaak krijg ik de vraag waar ik mijn inspiratie haal voor receptjes. Dat komt uit veel verschillende hoeken. Soms vanuit een klassiek gerecht dat ik een beetje meer healthy wil maken, soms vanuit een ingrediënt waar ik iets mee wil maken maar ook vaak door uit te gaan eten in heel uiteenlopende restaurants. Het idee voor deze granola ontstond op mijn blogtrip naar Parijs waarover ik niet zo lang geleden een postje schreef: gezond eten in Parijs. Eén van de zaakjes die ik daar bezocht was Ob-La-Di, een super hip en knus klein zaakje waar ik matcha granola heb gegeten. Ik vind matcha zelf niet de meest evidente smaak maar de blend met granola was een gouden match. En dus ben ik thuis zelf aan de slag gegaan.

Het is een zeer natuurlijke granola geworden, met een veel noten. Waarbij ik weinig zoetstof probeer te gebruiken én ik heb mijn best gedaan de methode zo te maken dat alle goede stoffen bewaard blijven. Het proces is daardoor wel iets langer, das doordat we de noten apart gaan roosteren, op lagere temperaturen om zoveel mogelijk de goede vetten te sparen. De crunch willen we natuurlijk wel in de haver. Ook doe ik de matcha niet mee in de oven, zo krijg je al het goede van matcha in volle glorie binnen.

Met deze ingrediënten vul je een 1 liter-bokaal met granola.

Ingrediënten Matcha Granola

  • 50 gram amandelen
  • 50 gram hazelnoten
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 250 gram havervlokken
  • 2 el kokosolie
  • 5 el ahorn
  • 1 tl vanille
  • 1/2 tl zout
  • 2 tl matcha
  • Toppings: rode vruchten en honing
  • Eronder: smoothiebowl of yoghurt

Hoe:

  1. Doe de amandelen, de hazelnoten en de zonnebloempitten op een ovenplaat en rooster ze lichtjes op 130 graden voor 30 a 40 minuten.
  2. Meng de havervlokken met de ahorn, gesmolten kokosolie (niet heet, maar gewoon vloeibaar), ahorn, vanille en het zout.
  3. Doe het mengsel op een ovenplaat en rooster op 170 graden celcius voor 25 minuten.
  4. Wanneer de haver uit de oven komt, laat 1 minuut afkoelen en doe er de matcha bij en meng goed.
  5. Doe nu de noten en zaden bij de geroosterde havervlokken.
  6. Gebruik als topping voor yoghurt of een smoothiebowl, combineer met veel rood fruit en honing.
  7. Smakelijk!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks