Home Blog Pagina 51

Bevroren druiven saté

Pfiuuw!  Ik weet dat het sowieso al het gespreksonderwerp van de dag is, de rode draad in de media en trending op twitter maar ook ik ga het nog eens zeggen. Wat is het f****** warm!

Hoog tijd voor ijs dus! Maar in plaats van een ijsje met bakken suiker, eet ik dezer dagen heel veel druivensatés! Druivensaté you say? Uhu! Het is zo simpel en zoooo lekker. Ondertussen heb ik ze al heel veel familie en vrienden voorgeschoteld en iedereen is er gek op! Al kijken mensen altijd even raar wanneer ik super excited ben over de druivensatés. De verbazing op hun gezichten wanneer ze er eentje proeven is priceless! Het is ook een uitstekende snack voor mensen die niet zo ‘into the healthy-stuff’ zijn, je weet wel, het soort dat quinoa schuwt enzo.. Ik heb gemerkt dat een druivensaté prima gesmaakt wordt en zo help ik ook mijn omgeving een beetje gezonder te worden.

Druiven zijn super goed voor je! Door hun hoge dosis anti-oxidanten zouden ze beschermen tegen kanker en hart-falen, bovendien dragen ze zorg voor je huid love it! Ze bevatten veel kalium, wat helpt tegen een te hoge bloeddruk. Op snikhete dagen als vandaag is het super belangrijk dat je gehydrateerd blijft. Behalve genoeg water drinken kan ook fruit dat veel water bevat – ik denk aan druiven maar ook aan watermeloen bijvoorbeeld – helpen om je vochtbalans op peil te houden. De combinatie van vocht en vezels is een zegen voor je darmen en helpt bij constipatie. Er wordt ook gezegd dat door de anti-inflammatoire effecten van het favanol ‘quercetine’ druiven eten zou kunnen helpen tegen een lopende neus en waterende ogen. Voor dit laatste is maar weinig onderzoek te vinden maar aangezien ik er wel veel last van heb; I will take my chances. Én ik gebruik het graag als excuus om nog meer bevroren druivensatés te eten!

Nog meer redenen nodig om deze druivensatés te verorberen? Het smaakt naar heerlijke druivensorbet maar wel zonder lactose, suiker, gluten of bewaarmiddelen en vegan-proof!

Druivensaté verfrissende snack

Bevroren druiven op sticks

Hoewel het redelijk vanzelfsprekend is ga ik hieronder toch even het ‘recept’ uitschrijven. Je maakt er ongeveer 10 satés mee!

Nodig:

  • 1 tros Pitloze druiven (liefst blauwe druiven)
  • Satéstokjes
  • Diepvries

Hoe:

  1. Was de druiven grondig.
  2. Rijg de druiven op een satéstokje
  3. Zet in de diepvries voor minimaal 3 uur.

Nog een tip om ze op te eten: peuzel ze af zoals op de foto hierboven! Ze eraf rijgen is quasi onmogelijk. Verder nog even dit: druiven worden sterk bespoten, als je de kans hebt biologische druiven te gebruiken zeker doen!

Gazpacho met watermeloen

“It’s my party and I cry if I want to!”. Zondag is het mijn verjaardag en ik organiseer een familiefeestje. No biggie zou je denken, maar als je ook moet zorgen voor het dinner – en geen pizza’s of cheeseburgers op tafel wil toveren maar wel lekkere gezonde dingen – dan kan dat wel eens tegenslaan. Behalve een koude schotel met lekker veel groentjes en een uitgebreide paleo desserttafel ga ik beginnen met gezonde hapjes. Uiteraard zullen mijn bakbanaan chips op het menu staan – everybody loves them! En vandaag stel ik je graag voor aan deze gazpacho die ik ook zondag ga maken. En omdat het zomer is doe ik daar wat watermeloen bij. Dat geeft het geheel iets verfrissend met een subtiele zoete toets.

Gazpacho is super makkelijk om te maken, maar toch heb ik gemerkt dat ik het niet vaak doe. Het is nochtans de ideale manier om je groentjes binnen te krijgen en voor iets gezond te kiezen. Ik hoop dat deze variatie op een gewone gazpacho jou ook aanmoedigt om wat vaker dit lekkere koude soepje voor te schotelen. Je kan het trouwens makkelijk op voorhand maken en wanneer je bezoek hebt staat het meteen lekker classy!

Ik gebruik in dit recept een half pepertje. Dat geeft een stevige kick aan de gazpacho. Hou je niet zo van pikant, gebruik dan nog minder of laat het pepertje gewoon weg.

Gazpacho gezond recept

Gazpacho met meloen paleo recept

 

Ik schrijf het recept uit voor ongeveer 8 kleine glaasjes gazpacho.

Ingredienten:

  • 500 gram watermeloen (in stukjes)
  • 2/3 komkommer
  • 2 kleine tomaten
  • 1 theelepel tomatenconcentraat
  • 1/2 chilipeper
  • Sap van 1 limoen
  • 1 teentje look
  • peper en zout (naar smaak)
  • Ijsblokjes

Hoe:

  1. Pers de limoen, snijd de tomaten in stukjes en verwijder de pitjes.
  2. Doe alle ingrediënten in een blender en blend tot het een gladde massa is.
  3. Mix ook de ijsblokjes erdoor wanneer je meteen de Gazpacho wil opdrinken.

Lekker en gezond! Njoy!

Antikleef-pannen giftig? #KeukenDetox

Ik heb al vaker geschreven over detoxen. Of het nu 30 dagen het Whole-30 programma volgen is of gewoon een groen sapje tussendoor, your body loves it! Door te detoxen proberen we op allerhande manieren slechte stoffen uit ons lichaam te krijgen. Maar wat is het nut van te detoxen als onze keuken misschien ook wel heel wat giftige stoffen bevat?

We komen op heel veel verschillende manieren in aanraking met giftige stoffen en – unfortunally – valt daar vaak weinig aan te doen. Neem nu luchtvervuiling bijvoorbeeld, het is iets waar we allemaal mee in aanraking komen en weinig aan kunnen doen. Ik probeer daarom toxische stoffen drastisch te minderen op de vlakken waar ik wél grip op heb. Zo heb ik mijn gewone showergel buiten gesmeten en kies ik nu voor natuurlijke producten van RainPharmathey are awesome btw!

Vandaag wil ik het in deze eerste KEUKEN DETOX-post hebben over giftige stoffen die bij het koken in je eten terecht kunnen komen en op deze manier in je lichaam verzeild geraken. Meer specifiek over de anti-kleef pannen.

De teflon pannen (waarvan Tefal de meest bekende is) liggen al een tijdje onder vuur. Het bestaat uit polytetrafluoroethlyene of PTFE (ik heb er een sport van gemaakt dit uit te spreken, althans een poging tot) en nog andere chemische stoffen waarvan ik mezelf wijselijk uitspraak en schrijfwijze ga besparen! Wanneer de pannen heel heet worden zouden er verbindingen kunnen plaatsvinden die vervolgens in ons eten terecht komen. Ook de gassen die eraf komen zouden schadelijk kunnen zijn. Er zijn testen gedaan met vogels waarbij de vogels stikten door de dampen van teflon. De stof die in teflon voorkomt is perfuoroctaanzuur of PFOA. Hiervan is al bewezen dat het kanker veroorzaakt bij dieren. Omdat het zo schadelijk is mag het sinds 2015 niet meer in anti-kleefpannen gebruikt worden.

Het lijkt me duidelijk dat wie nog anti-kleefpannen van voor 2015 heeft, deze beter de deur uit gooit. Persoonlijk ben ik een voorstander van veiligere pannen. Teflon blijft een chemische cocktail en hoewel het onduidelijk is in welke mate die stoffen in het eten terecht kunnen komen ja of nee, koop ik liever een veilig alternatief. Wie het internet afschuimt vindt verschillende uiteenlopende meningen. Van instructies als ‘verwarm nooit boven een bepaalde temperatuur’, over compleet giftig, tot helemaal veilig volgen sommigen, je vindt ze allemaal op het wereldwijde web. Bon. Laat de rest maar verder discussiëren, ondertussen schaf ik mij wat anders aan – just to be sure.

Welke zijn dan veilige alternatieven? RVS-pannen (vrij van nikkel!), emaillen pannen, gietijzeren pannen en keramische pannen. Zelf gebruik ik vooral keramische pannen en RVS potten.

Met welke pannen kook jij?

Bakbanaan chips (recept)

Juni is party-maand! Ten eerste omdat het nu écht zomer wordt en ten tweede omdat ik dan jarig ben! Eind deze maand heb ik een feestje in de tuin en dus ben ik nu al aan het nadenken over al mijn gezonde snacks die ik op tafel ga toveren.

Ik ben dol op guacamole. Het is fris, zomers en vooral super duper gezond! Avocado’s zitten boordevol gezonde vitaminen en mineralen en zijn een bom van goede vetten. Ik heb zelf al gemerkt dat onder andere mijn huid heel veel baat heeft bij het eten van avocado’s. Bring on that guacamole dus! Alleen wordt dat meestal gegeten met nacho’s en hoe lekker dat ook mag zijn, die bom aan bewaarmiddelen en het mega bewerkte product in zijn geheel is niet echt mijn ding. Tijd dus voor een gezond alternatief!

En dat alternatief bieden bakbananen. Vroeger had ik niet veel met bakbananen. Ik snapte niet wat ik er mee aan moest. Misschien omdat ik ooit een zoet gerechtje wilde maken met bakbanaan en honing in de pan dat totaaaaal mislukt is. Gelukkig heb ik ze een tijd geleden nog eens een kans gegeven. Bakbananen zijn zó veelzijdig. Ze zijn een alternatief voor heel wat glutenbevattende producten. En je kan er dus verse en glutenvrije chips mee maken!

Wanneer je je bakbananen kiest kan je meer groene of gele kiezen – afhankelijk van hoe rijp ze zijn. Gele bakbananen zullen iets zoeter zijn. Persoonlijk neem ik altijd groene!

Het begint afgezaagd te worden maar ook dit gezond recept is super simpel. Mijn vrienden en familie zullen pas proeven op mijn verjaardag maar the boyfriend is er nu al gek op. En ik ook!

Bakbanaan chips gezond recept

Gezonde chips zelf maken

 

Ingrediënten:

  • 1 groene bakbanaan
  • 1 eetlepel kokosolie
  • Keltisch zeezout

Hoe:

  1. Pel de bakbanaan. Doe met een mes de uiteinden eraf. Maak een inkerving in de schil overheen de lengte van de bakbanaan en verwijder op deze manier de schil. Die kan nogal stug zijn.
  2. Snijd de bakbanaan in schijfjes. Doe dit schuin zodat het oppervlak van de bakbanaan chips wat groter wordt. Probeer zo goed mogelijk om alle schijfjes dezelfde dikte te geven. Leg ze op een bakpapier.
  3. Verwarm de kokosolie zodat deze smelt en vet de bananenschijfjes hiermee in.
  4. Strooi er Keltisch zeezout over.
  5. Zet in een voorverwarmde oven op 180 graden voor 20 minuten.

Serveer met guacamole and enjoy!

 

Kokos slagroom

Eentje die ik jullie al een hele tijd wilde tonen: slagroom maken van kokosmelk. Het is, as usual, super simpel en je kan het op heel veel gerechtjes toepassen. Ik denk aan mijn gezonde pancakes bijvoorbeeld, of aan mijn favoriete havermout recept! Of zoals hier gewoon op wat aardbeien, liefst nog met wat rauwe cacao erover!

Het voordeel aan deze slagroom van kokos is dat er geen lactose in zit en als je de juiste kokosmelk neemt heb je ook nog eens geen bewaarmiddelen of stabilisatoren die je binnen krijgt. Bovendien zit er ook geen geraffineerde suiker in, enkel een beetje honing die je naar smaak en goesting kan laten variëren. Kokos heeft heel veel voordelen voor je gezondheid en bevolkingen die de meeste kokosnoten eten ter wereld, zijn ook van de gezondste ter wereld. Dus meer kokosnoot eten sounds great to me! 

Heel belangrijk is dat je kokosmelk uit blik neemt. Dit is iets totaal anders dan de kokosmelk die je vindt in de afdeling bij de soya- en hazelnootmelk enzo. Zelf zoek ik altijd naar eentje die maar 2 ingrediënten bevat: kokosnootextract en water. Hoe meer puur hoe beter.

De stap ‘laat de kokosmelk een nachtje in de koelkast staan’ mag je zeker niet overslaan. Geloof me, het werkt niet anders! Yes, I tried.. De volgende dag zal de room gescheiden zijn van het kokoswater. Je hebt enkel de room nodig, het water kan je gebruiken voor bijvoorbeeld smoothies ofzo mee te maken. Ik ben er niet altijd een even grote held in maar wel een grote fan van ‘don’t waste anything!’. 

Ingrediënten:

  • 400 ml kokomelk uit blik
  • 1 eetlepel honing

Hoe:

  1. Laat de kokosmelk een nachtje in de koelkast staan.
  2. Zet je kom waarin je gaat mixen en de kloppers van de mixer een half uurtje op voorhand in de koelkast.
  3. Doe voorzichtig het blik open en schep met een lepel de room eraf. Bewaar het kokoswater voor andere gerechten of smoothies.
  4. Klop de room op.
  5. Doe de honing erbij terwijl je aan het kloppen bent.

 

Glutenvrije cupcakes met kaneel en blauwe bessen (paleo recept)

Ow yeah! We are baking this weekend! Want heel eerlijk, is er iets leuker dan desserts of koekjes guilt-proof maken? Deze kaneel cupcakes met blauwe bessen zijn een perfecte treat om op tafel te zetten tijdens de zomerfeestjes. Of beter nog; keep them for yourself en hou ze als vieruurtje on-the-go! Dat was bij mij het geval aangezien ik deze week constant op de baan was, om te gaan zingen onder andere (Kijk gerust eens naar mijn laatste video’tje dat ik opgenomen heb).

Joey Steffi doesn’t share food! *Wink

Voor ik nog even opsom waardoor deze cupcakes zoveel gezonder zijn, hoe vind je mijn foto’s? Ondertussen trek ik een half jaartje met mijn canon 5D en bij tijd en stond begint dat aardig te lukken. If I may say so myself! En wat vind je trouwens van mijn nieuwe cupcake hartjes? Super duper cute – imho!

Bon. Even op een rijtje waarom je liever deze paleo cupcakes maakt dan dat suikerbommetje uit de winkel. Eerst en vooral heb je helemaal zelf in de hand hoeveel suiker je erin doet. Meer nog, er komt geen geraffineerde suiker aan te pas. Enkel ahornsiroop, een natuurlijke suiker met een lagere glycemische index en met ook nog goede eigenschappen zoals verschillende mineralen. Geen lege calorieën dus. In zijn geheel gaan er 4 lepeltjes van in, en je kan meer of minder toevoegen naar believen. Dit is al een wereld van verschil met diegenen die je in de winkel koopt.

Verder gebruik ik echte ceylon kaneel, een super antioxidant! Het bestrijdt mee vrije radicalen die zorgen voor oxidatie. Dit wil je vermijden en dus zijn de antioxidanten uit de Ceylon kaneel meer dan welkom. In deze cupcakes doe ik niet zomaar een snuifje maar best wel wat kaneel. Ik ben dan ook verzot op de smaak!

Geen bloem, geen granen! Ik gebruik mijn twee ultieme favorieten: kokosmeel en amandelmeel! Resultaat: glutenvrije cupcakes! Ook geen lactose of slechte vetten. Nee ik gebruik kokosmelk (altijd uit blik en zonder additieven!) en super gezonde kokosolie!
Paleo gezonde cupcakes blauwe bessen

 

Gezond dessert cupcakes amandelmeel

Ingrediënten:

  • 250 gram amandelmeel
  • 65 gram kokosmeel
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel natriumbicarbonaat
  • 4 eieren
  • 1 +1/2 eetlepel vanille extract
  • 5 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 4 à 5 eetlepels ahornsiroop
  • 120 ml kokosmelk uit blik!
  • 3 eetlepels kaneel (meer of minder naar believen)
  • 3 handen vol blauwe bessen (of nog veel meer!)

Hoe?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Vet de cupcake vormpjes (al dan niet in hartjes vorm) in met kokosolie.
  3. Meng het amandelmeel, kokosmeel, zout en natriumbicarbonaat.
  4. Doe de kokosolie, eieren, ahornsiroop, kokosmelk en vanille erbij en meng goed.
  5. Spatel lekker veel blauwe bessen eronder.
  6. Zet in de oven en bak voor 20 a 25 minuten.

Njoy!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks