Home Blog Pagina 49

Appel-Kaneel overnight oats met fruit

0

Deze week heb ik een nieuwe variatie op overnight-oats geprobeerd, en met succes! Eerder schreef ik al over mijn overnight oats met blauwe bessen, een groot succes, zeker voor alle lezers die hadden gevraagd om een snel en gezond ontbijt.

Zelf heb ik het enorm druk momenteel. Nog volop optredens en repetities (ik zing, voor wie niet helemaal kan volgen..), ik train terug met mijn impro vrienden en verder ben ik ook een opleiding als voedingsconsulent begonnen. Weinig vrije tijd om iets te maken en vaak vroeg opstaan is het gevolg. En als er één ding is wat ik echt haat dan is het vroeg opstaan EN geen lekker ontbijt kunnen nuttigen. Deze overnight oats zijn dus mijn redding de laatste tijd!

Bovendien is het heerlijk om koud op te eten. En makkelijk voor onderweg of voor op het werk, op de trein, noem maar op! En ook niet onbelangrijk: het is super gezond! SCORE!

havermout dag ervoor maken

Ik eet van deze portie twee dagen. De tweede dag doe ik er uiteraard extra vers fruit bij.

Ingrediënten:

  • 40 gram havervlokken
  • 5 eetlepels amandelmelk (als je ze zelf wil maken zie hier het recept)
  • 70 gram Griekse yoghurt
  • 2 kleine biologische appels
  • 1 theelepel chiazaad
  • 1/2 limoen
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 theelepel ahornsiroop (optioneel)
  • veel vers fruit

Hoe:

  1. We beginnen met appelmoes te maken van de twee kleine appels.  Schil ze, snijd ze in stukjes en laat met een bodempje water stoven tot ze gaar zijn en pletbaar.
  2. Plet de gare appelstukjes tot moes (je kan ook blenden hier). Knijp een halve limoen uit op de appelmoes en eventueel de ahornsiroop.
  3. Meng in een kommetje alle ingrediënten behalve het vers fruit. Roer goed.
  4. Doe het mensgel in een mason jar en zet in de koelkast.
  5. Wacht tot de volgende ochtend en smullen maar!

Tip: Ik heb zelf graag een warm ontbijtje – zeker in de winter! Als je een mason jar zonder metaal aan neemt kan je de pot zonder deksel even in de microgolfoven zetten of je warmt het op in een steelpannetje. Ik warm mijn overnight oats graag even op om vervolgens on-the-go op te eten. Al moet ik zeggen dat deze smaakcombinatie ook koud een topper is!

Onmiddellijk ready to rock your day!

 

Kaneel mugcake met mayple-peca-frosting

2

Craving for sweets? Oké. Het is halverwege de week. Dat wil dus zeggen dat we al aftellen naar het weekend. Want in het weekend mag het wel eens wat extra zijn. And you are going to love this mugcake! Wie fan is van Cinnabon (als je al eens in de VS geweest bent, ben je er vast al eens geweest) zal deze taste-a-like zeker kunnen smaken. EN.. het is uiteraard een gezondere variant. Zo is deze mugcake glutenvrij en graanvrij, lactosevrij én hij bevat ook geen geraffineerde suiker.

Eén van mijn vorige posts ging over de ORAC schaal. Ik heb een lijstje gepost met voedingsstoffen die hoog scoren op deze antioxidanten schaal en als je dat even bekijkt dan zie je dat kaneel op de derde plaats staat! Kaneel is super gezond. Vooral het stofje ‘kaneelaldehyde’ is daar verantwoordelijk voor. Zoals ik al zei bevat kaneel heel veel antioxidanten – nog veel meer dan  look of oregano bijvoorbeeld.. En de antioxidanten die in kaneel gevonden worden zijn anti-inflammatoir. Inflammatie is dé grote boosdoener als het op chronische ziekten aankomt. Reden te meer om van de anti-inflammatoire werking van kaneel te genieten. Ook diabetes patiënten hebben veel aan kaneel, het stabiliseert de bloedsuikerspiegel en verhoogt de insuline sensiviteit. Long story short: je wil meer kaneel eten!

Bon. Nu we het daarover eens zijn, terug naar onze mugcake. Een mugcake maak je in de microgolf oven. Lekker snel en lekker handig. Persoonlijk probeer ik de microgolfoven te vermijden. Indien iets op het vuur klaargemaakt kan worden doe ik het liever op die manier maar hey, het is nu eenmaal een mugcake en dus gebruik ik de microgolf-oven bij deze wel!

De creamy dreamy frosting maak ik met noten. Samen met wat mayple syrup kan je zo makkelijk een smeuïg geheel krijgen!

Mugcake glutenvrij

 

Het recept schrijf ik hieronder uit voor 1 mugcake. De frosting zou je zeker voor een aantal mugcakes kunnen gebruiken maar als je veel minder neemt wordt het moeilijk te blenden. Bovendien is het leuk om halverwege je mugcake nog wat extra frosting op te scheppen. *wink.

Oh ja en nog één ding: het lijkt veel maar het is zo gefixt dit receptje!

Ingrediënten:

Voor de mugcake:

Voor de frosting:

  • 50 gram pecannoten
  • 2 eetlepels maple syrup
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 2 eetlepels water
  • 1 theelepel vanille extract
  • snuifje zout

Hoe:

  1. Begin met de frosting. Smelt de kokosolie en doe het samen met alle andere frosting-ingrediënten in een blender (best een kleine blender gebruiken zodat alles goed gemixt kan worden).
  2. Eens een gladde smurrie, zet in de koelkast.
  3. Doe alle ingrediënten voor de mugcake in een kopje. Meng alles goed door elkaar.
  4. Zet voor 2 minuten in de microgolf oven op de hoogste stand.
  5. Haal voorzichtig je mugcake eruit en doe er frosting over.

Njoy!

Gezond eten in Barcelona

0

Hi guys! Niet zo lang geleden ben ik in Barcelona geweest. De wederhelft heeft er de EPT meegespeeld (poker, voor de verduidelijking) en aangezien ik dus regelmatig alleen door de stad gedwaald heb, had ik veel tijd om wat gezonde alternatieven te verkennen.

Wie weet heb je nog een tripje in het vooruitzicht en een paar ideeën als afwisseling voor alle tapas en gelato kunnen dan wel van pas komen.

Flax and Kale

By far mijn favoriete plekje in Barcelona om lekker en gezond te eten! Als ontbijt bieden ze onder andere een acai bowl aan, kokosyoghurt met granola en vers fruit, avocado toast of bijvoorbeeld een amandelmeel donut met mayple glaze. Perfect voor wie gluten vrij of lactose vrij wil eten in Barcelona. Je kan er ook super lekkere ice-smoothies krijgen en allerhande groene sapjes. En dan heb ik het alleen nog maar over de ontbijtkaart. Het grote voordeel aan Flax and Kale is dat het de ganse dag open is en je dus zowel ontbijt, lunch als avondeten hier kan krijgen. Het is bovendien ook heel gezellig! Je kan er wel enkel binnen zitten..

Adres:
Carrer dels Tallers, 74

Amandelmeel donut glutenvrij kokosyoghurt lactosevrij

El Cafe Blueproject

Oké. Dit is eentje voor de die-heart health-fans. Zoals El Cafe Blueproject vind je bij ons maar weinig. Dit is een veganistisch restaurant en je vind er dus niks dat van dieren afkomstig is. Ik koss zelf voor de Bluecafe salade (met rode biet en zongedroogde tomaatjes) en ik heb ook de kale-chips genomen. Eigenlijk vooral omdat ik dat nog nooit gegeten had, even wennen maar daarna super lekker! Super duper healthy, alleen een nadeel als je met vrienden bent die niet zo healthy-minded zijn (dit is een stuk minder laagdrempelig dan Flax And Kale bijvoorbeeld).

Adres:
Carrer de la Princesa 57

El Bluecafe barcelona gezond eten Kale chips barcelona

Mercado de La Boqueria

De markt is de ideale plek om wat gezonde snacks te verorberen en sowieso echt een bezoekje waart. De leuke kleurtjes en sfeer alleen al zijn een reden om er heen te gaan. Bovendien is het handig als je met een groep bent, want iedereen vind er wel wat wils. Bij de fruitkramen vind je heel wat fruit dat al voorgesneden is. Heerlijk om bijvoorbeeld wat stukjes kokos, meloen of mango uit de hand te eten. Of wat dacht je van een vers stukje vlees of vis? Of wat gedroogde groentjes? Of kokoswater rechtstreeks uit de kokosnoot? Love this place!

Adres:
Ramblas 91

La boqueria Barcelona bezoeken Markt Barcelona

Teresa’s Juicery

Is van dezelfde groep als Flax And Kale. Je vindt Teresa’s Juicery in het oude centrum van Barcelona en het is dus de ideale boost tussen de – vaak onweerstaanbare – gelato door! Je kan kiezen voor vruchtensap maar ook het assortiment groentesappen is gigantisch. Alles is verkrijgbaar in een flesje, allemaal cold-pressed. De verschillende sappen hebben allemaal leuke namen en een leuk logo’tje erop!

Adres:
Carrer de l’Argenteria 31

Sappen in Barcelona Gezond eten Barcelona 2

Refresca Tea

Zelf ben ik een grote water-drinker maar zo nu en dan mag het ook wel eens een smaakje hebben. In het eindeloos dolen doorheen de kleine straatjes van Barca vond ik dit iced tea pandje. Alles is organic, low-carb en zonder suiker. I-de-aal!

Adres:
Carrer Carders 25

Refresca Tea Barcelona Steffi Vertriest Refresca

Travel and Cake

Dit is een super plekje om naartoe te gaan als je health-lovers en minder-healthy-peeps bij hebt. Of als je iets gezond wil en daarna toch nog even iets zoets bijvoorbeeld. Heel wat lekkere en gezonde eiergerechten, acai-bowl en ook verse kokosnoten om uit te drinken. Ze zijn ook waanzinnig bekend om hun cakes enzo! Een aanrader!

Adres:
Carrer del Rosselló 189

Travel and cake Barcelona Vers kokoswater

Verder heb ik nog een aanradertje voor het avondeten. Niet uitgesproken gezond maar wel zeer authentiek en waanzinnig goed. Wie net als ik op vakantie houd van een hedendaagse sfeer, authentiek eten met een moderne touch en een vleugje fancy-schmancy die moet zeker Mont Bar proberen – Carrer de la Diputació 220 – het is écht heel erg de moeite!

Heb jij nog aanraders in Barcelona? Laat het me weten in de comments hieronder!

ORAC – voeding met de meeste antioxidanten

1

Ondertussen weten we allemaal dat antioxidanten goed voor ons zijn. Hoewel niet iedereen weet wat een antioxidant precies is, we weten allemaal dat het iets is waar je graag veel van wil binnen krijgen. In een notendop komt het hier op neer: door oxidatie ontstaan er vrije radicalen, deze zorgen voor beschadiging van cellen en veroudering, de antioxidanten bestrijden deze vrije radicalen en beschermen je op deze manier.

Antioxidanten zijn terecht populair en menig marketing-genius maakt daar dan ook graag gebruik van. Maar behalve toegevoegde antioxidanten zijn er in de natuur heel wat voedingstoffen die voor een bom van antioxidanten kunnen zorgen. Ik dacht dus dat het wel even handig kon zijn als ik je een overzichtje gaf van welke kruiden, groenten en fruit nu de meeste antioxidanten bevatten. Zo kan je misschien af en toe wat andere kruiden bij in je eten doen, voor extra glowy skin bijvoorbeeld! Sounds good no?

Er is steeds meer te doen over de ORAC-schaal. Oxygen Radical Absorbance Capacity, daar staat het voor. Het is een lijst die de antioxidanten-waarden van voedingsmiddelen vergelijkt en ordent. Zo staan bijvoorbeeld acai, oregano, cacao en kaneel in de top 10. Bij je volgend bezoekje aan de winkel weet je dus wat je moet meebrengen!

ORAC Top 100

1 Kruidnagel, gemalen 314.446
2 Sumac zemelen 312.400
3 Kaneel 267.536
4 Sorghum, zemelen, rauwe 240.000
5 Oregano, gedroogd 200.129
6 Kurkuma, gemalen 159.277
7 Acai bessen, gevriesdroogd 102.700
8 Sorghum, zemelen, zwart 100.800
9 Sumak, graan, ruwe 86.800
10 Cacaopoeder, zonder suiker 80.933
11 Komijnzaad 76.800
12 Maqui bessen, poeder 75.000
13 Peterselie, gedroogd 74.349
14 Sorghum, zemelen, rood 71.000
15 Basilicum, gedroogd 67.553
16 Chocolade, ongezoete 49.926
17 Kerrie/Curry poeder 48.504
18 Sorghum, graan, hi-tannine 45.400
19 Chocolade, poeder 40.200
20 Maqui bessen, sap 40.000
21 Salie 32.004
22 Mosterdzaad, geel 29.257
23 Ginger, de grond 28.811
24 Peper, zwart 27.618
25 Tijm, vers 27.426
26 Marjolein, verse 27.297
27 Goji bessen 25.300
28 Rijst zemelen, ruwe 24.287
29 Chili poeder 23.636
30 Sorghum, graan, zwart 21.900
31 Chocolade, donker 20.823
32 Vlas romp lignanen 19.600
33 Chocolade, halfzoete 18.053
34 Pecannoten 17.940
35 Paprika 17.919
36 Appelbes, rauw 16.062
37 Dragon, verse 15.542
38 Gemberwortel, rauw 14.840
39 Vlierbessen, rauw 14.697
40 Sorghum, graan, rood 14.000
41 Pepermunt, verse 13.978
42 Oregano, verse 13.978
43 Walnoten 13.541
44 Hazelnoten 9645
45 Cranberries, rauw 9584
46 Peren, gedroogd 9496
47 Savory, verse 9465
48 Artisjokken 9416
49 Bruine bonen, rode 8459
50 Pink bonen 8320
51 Zwarte bonen 8040
52 Pistachenoten 7983
53 Aalbessen 7960
54 Pinto bonen 7779
55 Pruimen 7581
56 Chocolade, melkchocolade 7528
57 Linzen 7282
58 Agave, gedroogd 7274
59 Appelen, gedroogd 6681
60 Knoflook poeder 6665
61 Bosbessen 6552
62 Gedroogde pruimen 6552
63 Sorghum, zemelen, wit 6400
64 Citroenmelisse, bladeren 5997
65 Sojabonen 5764
66 Uienpoeder 5735
67 Bramen 5347
68 Knoflook, rauwe 5346
69 Cilantro verlaat 5141
70 Wijn, Cabernet Sauvignon 5034
71 Frambozen 4882
72 Basilicum, verse 4805
73 Amandelen 4454
74 Dille 4392
75 Zwartogenboon 4343
76 Appelen, Red Delicious 4275
77 Perziken, gedroogd 4222
78 Rozijnen, wit 4188
79 Appelen, granny smith 3898
80 Dadels 3895
81 Wijn, rood 3873
82 Aardbeien 3577
83 Pindakaas, glad 3432
84 Aalbessen, rood 3387
85 Vijgen 3383
86 Kersen 3365
87 Kruisbessen 3277
88 Abrikozen, gedroogd 3234
89 Pinda’s, alle soorten 3166
90 Witte kool, rode 3145
91 Broccoli 3083
92 Appels 3082
93 Rozijnen 3037
94 Peren 2941
95 Agave 2938
96 Bosbessensap 2906
97 Kardemom 2764
98 Guava 2550
99 Sla, rode blad 2380
100 Concord druivensap 2377

Tabel overgenomen van blogger Juglen Zwaan.

Nectarine crumble

0

It’s been awhile! Pfoeh. Het is even geleden dat ik wat nieuws op Bye Bye Cheeseburger gepost heb. Meerdere redenen daarvoor eigenlijk. Ten eerste ben ik een paar dagen naar Barcelona geweest – healthy info daarover: soon – en daarna ben ik ook nog naar Amsterdam geweest om my good friend G. te bezoeken. En tussendoor moest er ook nog veel gezongen worden (meer over mijn zingen vind je trouwens op mijn Steffi Vertriest YouTube kanaal, in case you’re interested!). Maar vanochtend ben ik er weer terug ingevlogen, met een receptje dat ik al langer aan het tweaken was. En vandaag is het eindelijk op punt.

Ik heb vier porties gemaakt van deze overheerlijke nectarine crumble, na lang twijfelen om er twee zelf op te eten heb ik het toch op eentje gehouden en – heel nobel van mij – 3 kantoorgenoten (incluis the boyfriend) blij gemaakt. All loved it! 

Zelf ben ik dol op steenfruit. Nectarinen, perzikken, pruimen,.. Allemaal super lekker! Maar het seizoen loopt op zijn einde en dus tijd om er nog wat van te profiteren. Deze zomer maakte ik vaak mijn lievelingssalade, die is ook met nectarines. Maar nu de lucht wat grijzer kleurt en de temperaturen wat naar beneden duiken (take me back to Barca please..) heb ik behoefte aan een warm ontbijt of tussendoortje. Om zacht de dag te starten of om op zondagmiddag onder een dekentje met een goeie serie te verorberen. Deze nectarine crumble is daar i-de-aal voor!

Gezonde nectarine crumble

Verschillende soorten haver:

Voor ik aan het recept begin wil ik even verduidelijken wat ik bedoel met havervlokken, havermout en havermeel. Daar worden wel eens andere termen voor gebruikt en das verwarrend. In dit gerecht gebruik ik havervlokken, havermout en havermeel. Om havermoutpap te maken van havervlokken met je 10 minuten laten koken, om pap te maken van havermout moet je ongeveer 5 minuten laten koken. Havermeel bestaat uit gemalen havervlokken of mout. Indien je dit gerechtje glutenvrij wil maken zorg er dan voor dat er wel degelijk ‘glutenvrij’ op de verpakking staat. In principe bevat haver geen gluten maar omdat het vaak in dezelfde ruimte als andere granen verwerkt wordt kunnen ze toch gluten bevatten. En lees je labels! Welke haver je ook koopt, het enige ingrediënt dat er in moet zitten is haver en niets meer. Al die andere troep is nergens voor nodig.

soorten havermout haver

 

Ingrediënten:

  • 50 gram havermout (hier gaan we havermeel van maken)
  • 75 gram havermout
  • 30 gram havervlokken
  • 5 nectarines
  • 2 eetlepels amandelmeel
  • 4 eetlepels extra viërge olijfolie
  • 4 eetlepels mayple syrup (+ 2 theelepels voor de vulling)
  • 2 theelepels limoensap (of citroensap)
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 2 eetlepels water

Hoe:

  1. Doe de 50 gram havermout in een blender en blend fijn tot het havermeel geworden is. In een paar spins zou dat gebeurd moeten zijn. Ik gebruik hier zelf niet mijn Blendtec voor maar wel een kleinere blender. Als je blender het moeilijk aan kan omdat de hoeveelheid te klein is, neem dan wat meer en bewaar het havermeel voor later.
  2. Meng het havermeel, de havermout, de havervlokken, de olijfolie, water, de 4 eetlepels mayple syrup, zout, nootmuskaat en kaneel in een potje. Zet opzij.
  3. Snijd de nectarines in stukjes en verwijder de pit. Meng de stukjes nectarine met het limoensap, het amandel meel, de 2 theelepels mayple syrup in een ander potje.
  4. Doe het fruitmengsel in kleine ovenbestendige schaaltjes.
  5. Doe het havermegsel er bovenop.
  6. Zet in een voorverwarmde oven op 180 graden voor zo’n 34 minuten.

Laatste stap: In de zetel gaan zitten, een goeie serie opzetten en smullen maar!

 

Glutenvrije pizza-aardappeltjes

0

Wat aardappelen? Ja! Aardappelen. Geen paleo vandaag maar wel lekkere aardappel-pizza’s. Ze zijn glutenvrij en mijn laatste nieuwe hapje. Everybody loves them!

De weg naar een gezonder leven is geen rechte lijn. Zeker met de mix van informatie die beschikbaar is, is het soms moeilijk je eigen gezonde leven daarin te vinden. Want wat is er nu écht gezond? Het is een vraag waarop ik geen eenduidig antwoord kan geven. De meeste dingen zijn niet écht super gezond OF écht ongezond, het ene is gewoon gezondER dan het andere en afwisselen is een must. Chia zaden zijn bijvoorbeeld super gezond maar ik zou je niet aanraden een halve kilo chia zaden per dag te eten. Bruin brood is gezonder dan wit brood maar havermout is gezonder.. Over time heeft ook mijn relatie met aardappelen verschillende vormen aangenomen. Van veel aardappelen toen ik jong was naar absoluut geen aardappelen, tot iets in de midden.

Aardappelen zijn hoog op de glycemische index en wie met diabetes te maken heeft of gewicht wil verliezen zou ik zeker aanraden niet teveel of zelfs geen aardappelen te eten. Maar een totaalverbod is er bij mij niet meer. Aardappelen zijn één van de meest “nutrient dense” groente die er zijn. Ze bevatten heel wat mineralen en vitaminen. Vooral de schil – wel even bio nemen dan! – bevat heel veel kalium, foliumzuur, B6 en heel wat antioxidanten. Af en toe een aardappeltje kan dus geen kwaad, de bourgondische gewoonte van dagelijks een berg ‘patatten’ op je bord te kappen is uiteraard geen goed idee. Ik houd op maximaal een aardappeltje per week.

Sinds kort maak ik deze aardappel pizza’s. Super lekker met een heerlijk knapperig korstje. Prima voor als je dan toch eens een patatje wil eten en super gezellig aan de buitentafel! And that’s exactly what I did!

Pizza zonder gluten

Aardappel pizza's gezond hapje

 

Ingrediënten:

  • 4 kleine biologische aardappelen
  • 1 eetlepel extra viërge olijfolie
  • 1/2 ui
  • 2 teentjes look
  • een stuk of 10 kerstomaatjes
  • 4 lepels tomatensaus zonder E-nummers (ik neem pikante uit de Bio Planet!)
  • 100 gram mozzarella
  • enkele takjes basilicum
  • Peper

Hoe:

  1. Was de aardappelen grondig. Prik ze met een vork en plaats ze in de oven op een ovenplaat voor ongeveer 1 uur op 180 graden.
  2. Doe de olijfolie in een pan. Doe de look en de ui erbij en bak enkele minuutjes. Laat de uien nooit bruin bakken, enkel glazig.
  3. Doe de kerstomaatjes in stukjes en doe ze mee in de pan. Stoof aan en doe e vervolgens de tomatensaus bij.
  4. Haal de aardappelen uit de oven. De schil moet nu een krokant korstje geworden zijn. Snijd ze overlangs.
  5. Doe de inhoud van je pan over de aardappeltjes. Leg er een stukje mozzarella op en een tweetal basilicum blaadjes.
  6. Zet de ovenschotel heel even terug in de oven tot de mozzarella gesmolten is.
  7. Kruid af met peper.

Opdienen en smullen!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks